marcus_crassus 13.10.05, 13:09 A mialem nadzieje ze jednak beda mieli jaja i dadza go syryjczykowi Adonisowi za krytyke fundamentalizmu islamskiego. A tutaj jak zwykle lipa. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akprezydent Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:11 a kto to k... znowu jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o No na pewno nie Brown ani Rowling ani King 13.10.05, 13:14 ...jesli o to pytasz Odpowiedz Link Zgłoś
analogue kolejna POLITYCZNA DECYZJA komitetu noblowskiego 13.10.05, 15:43 www.bbc.co.uk/polish/entertainment/story/2005/10/051013_pinter.shtml Gosc dostal nagrode za krytyke Busha. Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Sroce z pod ogona nie wypadł, to pewne ! 13.10.05, 16:49 Pinter's father, Hyman (Jack) was a hard-working tailor of women's apparel and his mother, Frances, a homemaker. The Pinter family was part of the immigrant wave of Jews that arrived in London around the turn of the century. Pinter's forebears came from Poland and Odessa and brought with them a love of culture and learning. - - - Krótko ujmując, Kapuściński pozbawiony żydowskich korzeni, nie miał szans. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 anty-amerykanizm to poplatny interes. 14.10.05, 06:06 analogue napisał: > Gosc dostal nagrode za krytyke Busha. Ot i tyle. Nie pierwszy i nie ostatni raz jakis pismak dostaje kupe szmalu za anty- amerykanizm. Uczciwi ludzie nagrodzeni "noblem" powinni oddac ta przekretna "nagrode" jezeli chca spojrzec w lustro. Odpowiedz Link Zgłoś
krabiczek Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:20 Szkoda, że nie Kapuściński, ale Pinter też sroce spod ogona nie wysokczył i na Nobla zasłużył z pewnością. Wszyscy, którzy choć trochę interesują się teatrem absurdu, tę postać z pewnością znają, ci którzy nie znają, niech nie klną, tylko pójdą do biblioteki i wypożyczą (i najlepiej jeszcze przeczytają) jakiś dramat: są zabawne i... absurdalne (można się było spodizewać). w 1969 roku był Beckett (jakże słusznie!), a teraz Pinter. No i dobrze. Tylko dalej nie mogę pojąć, jak to się stało, że Nobla nie dostał Joyce... Odpowiedz Link Zgłoś
voodeen Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:14 Szwedzka Akademia to od lat jeden wielki "teatr absurdu". Odpowiedz Link Zgłoś
mariemarie Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:14 Bardzo się cieszę! Polecam, poczytajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus powaga nobli 13.10.05, 13:16 nie mowie ze wybor jest zly. Chodzi o pytanie czy jest to na tyle epokowy autor ze zasluzyl na to wyroznienie. noble sa dosc dziwne. pamietajmy ze laureatem nobla jest np Arafat (nie mowie o literaturze rzecz jasna) a nobla nigdy nie dostal JP II :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski39 Re: powaga nobli 13.10.05, 13:21 A za co niby miałby go dostać????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 13:25 religiami?? Ale na pewno powiesz mi za co dostal go Arafat. Za który wysadzony autobus i za którego trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski39 Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 13:41 To, że nagroda dla Arafata była nieporozumieniem wcale nie czyni JPII godnym jej otrzymania. "Próby pojednania między ludźmi i religiami" to są frazesy!!! Proszę o konkrety! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 14:14 Hmm, choćby spotkanie w Asyżu, dialog i oferta pojednania chrześcijan z żydami - bardzo zresztą udana - jak twierdzą sami Żydzi gdyby JPII startował w wyborach na Prezydenta Izraela to pewnie otrzymałby blisko 100% głosów. Wydaje się, że to ciut więcej niż sadzenie drzew w Afryce, za które w ubiegłym roku dostała Nobla jakaś Pani, lub doprowadzenie do bankructwa i upadku własnego państwa za co jak się wydaje dostał Nobla Gorbaczow, albo bezproduktywne wycieczki po świecie za co nagrodzono Cartera. A propos jakie konkretnie osiągnięcia ma tegoroczny laureat, po za tym że się dobrze komponuje z rocznicą zrzucenia bomby na Hiroszimę? A propos 2: "Działania na rzecz pojednania między narodami" (konkretnie było chyba "braterstwa") to jedno z kryteriów wyboru laureata nagrody pokojowej określone w testamencie przez Alfreda Nobla. O sadzeniu drzew czy emancypacji kobiet nie było tam natomiast ani słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski39 Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 14:33 Co do pojednania z Żydami, to sprawą podstawową jest przeproszenie i zadośćuczynienie (moralne) za antysemityzm chrześcijański, który w dużej mierze przyczynił się do eksterminacji Żydów w XX wieku. Nie wystarczą puste gesty, choć pewnie należy dziękować i za nie, bo jeszcze pięćdziesiąt lat temu byłyby one w ogóle nie do pomyślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 14:43 Co też włąsnie Papież uczynił. Czyli zgadzasz się, że jednak zrobił coś za co powinno się przyznawać Nobla zgodnie z wolą fundatora. Brak komentarza w stosunku do innych wymienionych przeze mnie laureatów uważam za przyznanie, że wszyscy ci laureaci nie zrobili nic co uzasadniało by przyznanie im nagrody, czyli zrobili mniej niż JPII. Ergo Papież bardziej zasłużył na nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski39 Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 15:01 Otóż właśnie nie uczynił!!!! Nigdy nie przeprosił za antysemityzm chrześcijański. Przepraszał jedynie za niegodne czyny (także skierowane przecikwo Żydom) niektórych chrześcijan. To zasadnicza różnica!!!!!!!!!!!!! Zasługiwać na Nobla bardziej niż Gorbaczow????????? Nie chciałeś chyba obrazić JPII, którego, jak rozumiem, darzysz szacunkiem? Zasługiwać na jakąś nagrodę bardziej niż Gorbaczow nie oznacza wcale zasługiwać na nią bezwzględnie! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 15:21 Widzę, że na punkcie przepraszania masz jakąś obsesję jak niektórzy radykalni Żydzi, którzy z cierpenia własnego narodu od 50 lat próbują robić świtny interes i ciągle im mało. A co do przykładu Gorbaczowa to było to jedynie przykład potweirdzający, że JPII zasłużył na nagrodę pokojową bardziej niż jakieś 90% laureatów nagrody Nobla. Swoją drogą ciekawe kogo z laureatów ty wskazałbyś jako osobę bardziej godną tej nagrody niż Papież? Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 15:29 No wszystko pieknie, chciałem tylko zauwazyc , że Pinter dostał LITERACKĄ nagrodę Nobla, a nie POKOJOWą, więc nie wiem o o chodzi z tym papiezem. Dobry wybór, ale za pózny. Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski39 Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 15:32 Właśnie tego się spodziewałem: w Polsce nie da się dyskutować merytorycznie! To chory kraj. I do tego antysemicki; jak tylko mowa o Żydach, nieodzownie muszą się pojawić antysemickie kalki typu "dobry interes robiony na Holocauście"! Rzygać mi się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 15:50 No właśnie, jak tylko wytknąć cokolwiek działalności jakiegokolwiek żyda od razu krzyk "Antysemityzm". Rzygać mi się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 21:10 Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Jan Paweł II nie żyje, więc już Nobla nie dostanie. Zresztą -ja rozumiem (trochę) Norwegów. Nie chcieli przyznawać nagrody głowie kościoła, która z samej istoty rzeczy musi działać na rzecz pokoju. A poza tym Komitet Noblowski chce być areligijny, co także łatwo zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 13.10.05, 21:29 I w ramach tej areligijności nagrodzili Dalajlamę, Matkę teresę z Kalkuty i bp. Desmonda Tutu? (to akurat słuszne nagrody, a przynajmniej dwie pierwsze bo o działalności bp. Tutu niewile wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski39 Re: Moze za proby pojednania miedzy ludzmi i 14.10.05, 14:01 Trochę inaczej pojmuję "istotę" Kościoła katolickiego. A w jaki sposób Kościół ten malczył o pokój, można się przekonać studiując jego historię. Zgroza!!!! Pokojowy Nobel dla papieża (jakiegokolwiek) to byłby niesłychany wprost skandal!!!! Ale o tej nagrodzie spekulowano wyłącznie w Polsce! Nikt na świecie (a na pewno w Europie) nie brał poważnie pod uwagę tej kandydatury. Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: powaga nobli 13.10.05, 13:44 To ju nie jest nagroda Nobla - to są szwedzkie joble. Nic nie mam do twórczości szanownego laureata, uważam że jest bardzo dobra, ale jeśli ta twórczosć zasługuje na Nobla to na co zasługiwły rzesze szanownych literackich antenatów? To co robi ostatnimi laty tzw. Akademia to prosta droga do dewaluacji nagrody ufundowanej przez zacnego naukowca. Szczerze mówiąc to fakt któż to otrzyma nagrodę Nobla interesuje dziś społeczeńswo na równi z tym czy Justin Timberlake zerwie cyckonosz pannie Jackson. Myślę że już dawno Akademia powinna dać sobie spokój z tym cyrkiem bo ani to zabawne ani poważne. A już pokojowe noble o kompletna porażka. Świat się śmieje. Nobla dostają urzędnicy mianowani z klucza "organizacyjnegu". Wałesa przynajmniej czymś się wykazał. Głupi czy idiota to ocenią potomni, ale odwagi cywilnej i osobistej w walce z totalitaryzmem nie można mu odmówić. A tu? Panom od atomów 20 lat po zimnej wojnie dają laurki. Ludzie, przecież to już jest żenujące. Ci ludzie byliby nikim gdyby nie parytety Zjednoczonych Narodów. Sami nic by nie osiągnęli. Dla mnie żenada. A taki DalajLama dalej przyjmowany jest w przedsionkach światowych salonów. "Serce siem kraje" Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Czemu nie dostal Dalaj Lama tylko...Arafat... 13.10.05, 16:28 "A taki Dalaj Lama dalej przyjmowany jest w przedsionkach światowych salonów." -zauwaza <forresty>. Przyczyna jest prosta: wzgardzony Dalaj Lama nie naslalby terrorystycznych zbirow na czlonkow Akademii, natomiast Jasyr Arafat ;-(((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Dalaj Lama akurat dostał Nobla! 13.10.05, 21:32 Dokładnie w 1989 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kgb Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:14 nie dość, że chłopaki dali ciała w manczesterze, to jeszcze pinter a nie kapuściński ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emba5 Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:15 Dlaczego nie Kundera?! Czeska literatura zasłużyła na Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
konwis Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:18 czesi już zdobyli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:22 Co to zmnaczy Czesi zasłużyli? Nobel to nie konkurencja drużynowa. P.S. też bym wolał Kunderę niż Pintera, ale po nagrdodach dla takich miernot jak Dario Fo, Jose Saramago czy Elfride Jelinek tegoroczny laureat to naprawdę literackie wyżyny. Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 15:32 Ani Saramago, ani Jelinek nie sa miernotami. Co do Fo- zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 15:52 A to ciekawe, bo jak sie wydaje opinia o mierności Pani Jelinek jest znacznie bardziej powszechna niż w przypadku Dario Fo. Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 16:08 Nie wiem czyja opinia o miernocie Pani Jelinek jest tak powszechnie znana. Mam tę przewagę nad wieloma ludzmi w naszym pięknym kraju, że pania Jelinek zdarzyło mi sie dość uważnie poczytać i uwazam, że pisze swietnie. Ironicznie, brzmieniowo, osrto. Fo natomiast to jakaś fanfaronada dell` arte, której nie czuję . Odpowiedz Link Zgłoś
eustus Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 21:14 Saramago miernotą??? Czytałeś "Baltazaraz i Blimundę"? Inne jego powieści nie dorównują tej, choć "Miasto ślepców" czy "Wszystkie imiona" to bardzo dobre powieści. Ale Baltazar i Blimunda to dzielo genialne w każdym calu, dla mnie lepsze niż "100 lat samotności". Z powieści przeczytanych w ostatnich latach chyba tylko "Rozmowę w katedrze" bym postawił wyżej a kilka najlepszych dzieł Hrabala na równi. A w ogóle to cała ta nagroda jest dla mnie skandalem dopóki nie dostanie jej Llosa. Kapuściński i Lem też w pełni zasługują na Nobla, ale chyba wyżej bym stawiał Llose. Jeśli chodzi o Czechów, znacznie wyżej niż Kunderę stawiam Hrabala, ale on niestety już nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 22:44 > A w ogóle to cała ta nagroda jest dla mnie skandalem dopóki nie dostanie jej > Llosa. Kapuściński i Lem też w pełni zasługują na Nobla, ale chyba wyżej bym > stawiał Llose. > > Jeśli chodzi o Czechów, znacznie wyżej niż Kunderę stawiam Hrabala, ale on > niestety już nie żyje. Tu się w 100% zgadzamy. Ale ponieważ Llosa nie tylko nie miłuje Fidela Castro ale jeszcze miał czelnośc być kandydatem Partii konserwatywnej w wyborach prezydenckich w Peru to o Noblu może niestety raczej zapomnieć. A ponieważ Saramago opowiada wszem i wobec jakim to jest niewzruszonym w swych poglądach komunistą i jak to komunizm jest naprawdę najwspanialszym możliwym ustrojem to Nobla dostał. P.S. Aluzja do Marqueza jest zamierzona choć uważam go i tak za jednego z bardziej wartościowych laureatów Nobla w ostatnim ćwierćwieczu (pisarz nie tak wybitny jak Llosa czy Cortazar ale jednak nie byle kto). Jest natomiast kolejnym dowodem na to, że pisarze powinni się zajmować literaturą a nie polityką i naprawianiem świata (kłania się G.B. Shaw). Odpowiedz Link Zgłoś
eustus Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 15.10.05, 20:46 Z tego co wiem, to z trojki Marquez-Llosa-Saramago (wszystko genialni pisarze) tylko ten pierwszy do dzisiaj wielbi Fidela. Jako pierwszy przejrzal na oczy Llosa, Saramago sporo pozniej, ale Marquez tkwi w slepocie do dzisiaj. Nawet biorac pod uwage cala roznice uwarunkowan miedzy nami a Latynosami (dla nas komunizm to znany, bezposredni wrog, a dla nich wrogiem zawsze byli raczej Jankesi, komunizmu oni u siebie nie zaznali, ani w Kolumbii ani w Peru) to i tak jest to absolutnie, kompletnie niezrozumiale, jak mozna majac takie mozliwosci zdobycia realnej wiedzy o stanie rzeczy tkwic w zludzeniu tak jak Marquez. Widac mozna byc genialnym pisarzem bedac jednoczesnie glupcem w pewnych sprawach. Saramago jest tez przez wielu nielubiany z racji swojego wyraznego antyklerykalizmu. IMO chocby w Baltazarze i Blimundzie widac wyraznie, ze jest zdecydowanie antyklerykalny, ale bynajmniej nie bluznierczy czy heretycki, jesli to komus mogloby przeszkadzac. Niestety wiele osob sadzi po pozorach, czesto nawet nie przeczytawszy ksiazki. Natomiast co do Cortazara, to ja akurat nigdy go nie polubilem, ale to kwestia gustu po prostu. Marquez dla mnie jest o niebo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
eustus Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 15.10.05, 20:53 Jeszcze a propos polityki. Uwazam, ze komitet noblowski uparcie pracuje na degradacje znaczenia tej nagrody stosujac wlasnie polityczne, a nie tylko artystyczne kryteria oceny. Nadejdzie jeszcze dzien, kiedy sami tego pozaluja, kiedy media na calym swiecie coraz mniej chetnie beda te nagrode komentowaly, bo czytelnicy zaglosuja swoimi portfelami i przestana po prostu kupowac ksiazki kolejnego noblisty. Noblowi literackiemu grozi podobny kryzys jak filmowemu Oscarowi, ktory dla coraz wiekszego grona widzow przestal byc znaczkiem jakosci. Dzis po prostu nie trzeba nakrecic wybitnego filmu, zeby dostac Oscara, tylko trzeba zrobic odpowiednia akcje promocyjna. Podobnie z literackim Noblem - nie dostaja go najwybitniejsi artysci, tylko ludzie o okreslonych (czytaj anty-amerykanskich) pogladach, ktorzy cos w miare przyzwoitego napisali. Nie chce tego odnosic do akurat Haralda Pintera, ktorego nie znam, wiec nie jestem w stanie oceniac, ale skoro bardzo duza czesc komentarzy na ten trop wskazuje, to znaczy, ze dla wielu osob wydaje sie to byc kryterium czytelniejszym niz dokonania artystyczne laureata i to mowi samo za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:19 Nobla z literatury nie dostaje się za krytykę czegokolwiek, a zwłaszcza za wyrażanie poglądów ideologicznych tylko za "najwybitniejsze dzieło literackie" (tak przynajmniej życzył sobie Alfred Nobel). Odpowiedz Link Zgłoś
voqo ...za krytykę czegokolwiek... 13.10.05, 13:22 I zapewne jest czystym przypadkiem, że dostaje go osoba znana z głośnych, publicznych wystąpień przeciwko akcjom NATO w byłej Jugosławii i wojsk koalicji w Iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: ...za krytykę czegokolwiek... 13.10.05, 14:02 O tym nie wiedziałem. Cóż, byc może nadzieja że tym razem nagrodzono kogoś za twórczość literacką a nie "słuszne" poglądy była płonna. Tym niemniej nadal uważam, że Pinter to naprawdę znamienity dramturg o czym świadczy fakt, że jego sztuki gra się nie tylko z okazji przyznania Nobla (tak jak to było w Polsce z Dario Fo). Przykład: parę miesięcy temu w Łodzi była premiera "Urodzin Stanleya", w Warszawie pamiętam z ostatnich lat wystawienia "Kochanka" (w Teatrze Komedia z Markiem Kondratem) i "Dawnych Czasów" (w Narodowym) (wczesniej "Dawne Czasy" wystawiał też w Teatrze Studio Grzegorzewski). Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: ...za krytykę czegokolwiek... 13.10.05, 14:49 Stary! Krytyka akcji NATO w b. Jugoslawii i wojsk koalicji w Iraku jest domena 90% artystow. O co Ci chodzi?!? Odpowiedz Link Zgłoś
voodeen Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:23 jacek_makler napisał: > Nobla z literatury nie dostaje się za krytykę czegokolwiek, a zwłaszcza za > wyrażanie poglądów ideologicznych tylko za "najwybitniejsze dzieło literackie" > (tak przynajmniej życzył sobie Alfred Nobel). A jak wszczyscy wiedzą Frau Jelinek jest autorką "najwybitniejszych dzieł" :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:50 Gdybyś przeczytał mój wcześniejszy post to byś zauważył, że przyznanie Nobla Frau Jelinek uważam za totalne nieporozumienie, własnie z tego powodu (podobnie jak większości nagród w ostatnich latach). Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 21:29 Czy Wy w ogóle czytaliście cokolwiek Jelinek?? "Pianistka" to dzieło świetne. Sztuki "Nora" i "Clara S." bardzo dobre. A że "Zajazd" był, moim zdaniem, denny? No cóż -tak, czy owak wybór Jelinek uważam za w pełni zrozumiały. Podobnie, jak Noble dla Kertesza, Coetzeego, czy Grassa w ostatnich latach. Dziwią mnie jedynie te dla Fo (choć fakt faktem, że czytałem jedynie "Johan Padan odkrywa Amerykę" -to trochę za mało, żeby wyrobić sobie pełne zdanie) i Xingjiana, którego "Góra duszy" mnie po prostu wykończyła... O Naipaulu i Saramago się nie wypowiadam, bo nie czytałem ich nic. Ale pewnie wkrótce to nadrobię. Teraz mam okres "Eco". Swoją drogą -czy Eco dostanie kiedyś Nobla???? Z pewnością powinien i dziwi mnie, że nikt go nie wymienia wśród faworytów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 21:56 No cóż, to właśnie lektura "Pianistki" utwierdziła mnie w przekonaniu, że to literatura rynsztokowa. A dlaczego nie dostaje Nobla ktoś taki jak Umberto Eco? Bo na jego tle widać byłoby miernotę wybrańców Komitetu Noblowskiego. Bo w ostatnich latach to chyba tylko nagroda dla Grasssa nie jest pomyłką (no i dla Seamusa Heaneya ale to już 10 lat wstecz). Oczywiscie mówię o pomyłkach biorąc pod uwagę, kto w tym czasie Nobla nie dostał: Cortazar, Borges, Ionescu, Durrenmatt, Arthur Miller a z jeszcze żyjących Kundera, Llosa, Albee. Wymieniełm kilka nazwisk na poczekaniu z niewątpliwym skrzywieniem na dramaturgów. Ale pamiętając o tym, że zgodnie z Testamentem Alfreda Nobla jest to nagroda dla autora najwybitniejszego dzieła (a nie najbardziej kontrowersyjnego, najdziwniejszego itp) to wystarczy wziąć którąkolwiek ze sztuk Dario Fo czy Elfriede Jelinek i postawić naprzeciw "Śmierci Komiwojażera" "Wizyty Starszej Pani" czy "Kto się boi Virginii Wolf". To nawet nie ta sama liga. Odpowiedz Link Zgłoś
kchauchat Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:19 Mila wiadomosc. Chociaz oczywiscie za tzw caloksztalt, a nie ostatnie dokonania. Wracamy do gustow klasycznych:) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 ROZCZAROWANI? ;-))))))))))))))))))))) 13.10.05, 13:25 Nawet nie probujcie Kapuscinskiego z Pinterem porownywac, tylko obejrzcie se to i owo i poczytajcie.:-))) A Panu, ktory nie rozumie czemu nie dostal Joyce... Z tych samych powodow za jakich nie dostal Borghes, Gombrowicz, Witkacy, Orwell, Mrozek czy Herbert. Byl politycznie niepoprawny i "niemoralny" ;-(((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
agaguzia Re: ROZCZAROWANI? ;-))))))))))))))))))))) 13.10.05, 13:31 ok, zgadzam sie, ze Harold Pinter jest dobry.. ale dlaczego jest w tych nagrodach taki 'bias' w kierunku starotestamentowcow? Harold pinter byl urodzony w rodzinie iscie zydowskiej... Wiecej pod nastepujacym linkiem www.forward.com/issues/2001/01.07.13/arts1.html Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: ROZCZAROWANI? ;-))))))))))))))))))))) 13.10.05, 13:57 Nie pojmuje dlaczego sie czepiasz Narodu Wybranego.Pozbawione to przyzwoitosci ; o kulturze i dobrych obyczajach nie wspomne.Czy my musimy tak wszystko postrzegac przez pryzmat teorii spiskowych. Bylo by lepiej, gdybysmy potrafili byc otwarci na innych ;bysmy potrafili byc bardziej tolerancyjni.Niestety, jestesmy narodem zadufanym w sobie, ktory ,jakze czesto,grzeszy pycha przeswiadczenia ,ze to my jestesmy jakims narodem szczegolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: ROZCZAROWANI? ;-))))))))))))))))))))) 13.10.05, 14:53 To ty uzyles slowa spisek. Nikt inny. Moze bys pomyslal troszke nad statystyka populacji i laureatow nagrody nobla, zanim zaczniesz oskarzac kogos o spiskowe teorie. I drugie: jacy my? my edi54? Czy masz w glowie kolege? Wiele grup spolecznych w nagrodach jest nadreprezentowanych wzgledem swiatowej populacji. Mezczyzni na przyklad, Zydzi, Amerykanie, Biali. Czy gloszenie tego to teoria spiskowa? Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: ROZCZAROWANI? ;-))))))))))))))))))))) 13.10.05, 17:49 Wystarczy od czasu do czasu wstapic na forum GW ,by dostrzec swoista awersje do Zydow ,jaka prezentuja tu wcale liczni autorzy tekstow.To tylko potwierdza podnoszone- przy roznych okazjach- zarzuty ,ze jestesmy (my Polacy) ksenofobiczni i nietolerancyjni. Trudno przeciwstawiac sie takim opiniom.Zreszta , ta awersja w rownym stopniu dotyczy niektorych innych nacji(np.Rosjan).I to wszystko w ramach glosy do Twej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
voodeen Propozycja 13.10.05, 13:38 Ponieważ już chyba nikt tak do końca nie rozumie komu i za co Akademia przyznaje te noble, proponuję (dla oszczędności) przyznawać jednego. I tak np. Arafat byłby doceniony w swojej działalności "literackiej" (listy, pisma, przemówienia), "fizycznej" (praca: oddziaływanie na ruchy ciał w powietrzu na skutek siły wybuchu"), "chemicznej" + "medycznej" (udział w opracowywaniu substancji chemicznych w celu eliminowania osobników subiektywnie negatywnych). A element "pokojowy" byłby niejako przy okazji, bo chyba każdemu, choćby przez przypadek, zdarzyło się powiedzieć "sorry". Odpowiedz Link Zgłoś
majak Literacki Nobel dla Harolda Pintera - B. DOBRZE! 13.10.05, 13:54 Zgadza się, przyda się trochę "gustow klasycznych" na odtrutkę po ostatnich żenujących eksperymentach. Pamiętajmy że Pinter to także scenarzysta nawybitniejszych filmów Loosey'a. Pinter-Loosey to jeden z najwybitniejszych tandemów kina XX w. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:35 Wiecie, jak sobie pomyślę,że z naszej literatury to Szymborska ma Nobla, a Gombrowicz czy Herbert nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
diffie Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 13:46 Harold Pinter: Stany Zjednoczone są “najbardziej niebezpiecznym mocarstwem, jakie świat znał kiedykolwiek”. pl.danielpipes.org/article/2243 Pinter w brytyjskim parlamencie: "Bush i jego klika szykują się po prostu do tego, aby kontrolować cały świat i jego bogactwa naturalne. I mają gdzieś to, ilu trzeba będzie zamordować ludzi, aby ten cel osiągnąć." Odpowiedz Link Zgłoś
jsawiuk Re: Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 14:05 A mi wlasnie sie wydaje, ze ten Nobel w koncu nie jest ideologiczny. Pinter nie wystepuje az tak glosno ideologicznie jak Fo czy Jelinek. To Nobel dla wielkiego tworcy mojego ulubionego nurtu w dramacie. Podziwiam go od dawna, w pelni zasluzona nagroda. Odpowiedz Link Zgłoś
diffie Re: Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 14:14 Pinter od lat zażarcie wojuje z USA, to fakt. Niewątpliwie jest także twórcą wielkiej miary. Ta nagroda na pewno nie jest kuriozalna (jak dla Jelinek na przykład), lecz nie sądzę, by artystyczne wartości jego dramatów były najważniejszym kryterium, jakim kierował się noblowski komitet. Bo oni już dziewictwo dawno stracili. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 14:25 Poziom artystyczny tegorocznego laureata mimo wszystko wyraźnie wyższy niz ostatnio. Nizmiennie niski pozostał natomiast poziom uzasadnienia: " za odkrywanie przepaści pod codzienną gadaniną i wymuszanie wejścia do zamkniętych przestrzeni ucisku" (sic). Rozumiem, że tego rodzaju brednie trzeba było wypisywać gdy nagradzało się takie miernoty jak Jelinek czy Fo ale w tym przypadku można było po prostu wskazać jakiś utwór czy utwory. Gdy nagrody otrzymywali Thomas Mann, Galsworthy, Hemingway czy choćby Reymont jakoś nie było z tym kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
diffie Re: Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 14:32 Coś mi się zdaje, iż to durne uzasadnienie może świadczyć, że dramatów Pintera to oni w ogóle nie czytali. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 14:46 Coś mi się zdaje, że niestety możesz mieć rację. Okazuje się, że komentarzach prasowych do przyznania nagrody więcej się pisze o jego antymaerykańskich wystąpieniach w brytyjskiej Izbie Gmin (a język tych wystapień jako żywo przypomina mi kandydata na Prezydenta Leszka Bubla - tylko fobie na innym punkcie) niż o osiągnięciach literackich. A ja się łudziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
diffie Re: Nobel ideologiczny. Fuj 13.10.05, 14:54 Moja pierwsza reakcja była taka sama, jak twoja. Pomyślałem, że wreszcie nagrodzono kogoś z prawdziwym dorobkiem. Zerkam w sieć, a tu antyamerykański bełkot... Nikomu nie zabraniam prawa do oceny, lecz pisarz, intelektualista nie może zachowywać się jak przywołany przez ciebie osobnik Bubel. A bublowatość wręcz dyskwalifikuje. Także jego twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 13:53 I tak dobrze, że nie dali Nobla na przykład Osamie za publicystykę religijno-polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 14:05 Oj uważaj żebyś nie wykrakał. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Kolejny Nobel dla Zyda. BRAWO! 13.10.05, 14:01 marcus_crassus napisał: > A mialem nadzieje ze jednak beda mieli jaja i dadza go syryjczykowi Adonisowi z > a krytyke fundamentalizmu islamskiego. A tutaj jak zwykle lipa. Szkoda. > Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek.wania Re: Kolejny Nobel dla Zyda. BRAWO! 13.10.05, 14:22 Nobla nie dostaje się "za krytykę". Gdyby było inaczej, już dawno cała kacza partia chodziłaby "unoblowana". To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Kolejny Nobel dla Zyda. BRAWO! 13.10.05, 15:16 Dobrze, że Akademia nie wiedziała o jego żydostwie bo w przeciwnym razie nagrody by nie dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
kaganowski Who is that Harold Pinter? 13.10.05, 14:17 Nie slyszalem o nim nigdy, podobnie jak 99% Polakow. Jaki zreszta sens ma teraz ta nagroda? Zaden... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek.wania Re: Who is that Harold Pinter? 13.10.05, 14:23 kaganowski napisał: > Nie slyszalem o nim nigdy, podobnie jak 99% Polakow. Jaki zreszta sens ma teraz > ta nagroda? Zaden... :( Podoba mi się twoja wypowiedź. To taki fajny dowcipny obskurantyzm. Czyli: jestem ignorantem, ale powiem to w tonie żartobliwym, to może ktoś uzna, że warto mnie słuchać, bo coś tam wiem. Zabawne. Ale w sumie mało śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: Who is that John L. Hall and Theodor W. Hänsch 13.10.05, 14:47 (do kaganowskiego) A laureatow Nobla z fizyki 2005 znasz? A z chemii??? Nobel jest dla reprezentantow elity umyslowej tego gatunku zwanego czlowiekiem. To ze ludzie czytaja Dana Browna nie znaczy ze ma on dostac Nobla. Podobnie z fizyka. Wiekszosc z ledwoscia rozumie ruch po okregu i pojecie funkcji trygonometrycznej. Ale niektorzy robia rzeczy, ktorych nie sa w stanie pojac filozofowie. Stad, fakt ze nie znasz Pintera (podobnie jak 99%) nie oznacza ze ta nagroda nie ma sensu. Szczegolnie ze nie za twoje pieniadze jest przyznawana. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Moge podac! :-))) 13.10.05, 18:04 a_s_i_m_o 13.10.05, 14:47 + odpowiedz (do kaganowskiego) A laureatow Nobla z fizyki 2005 znasz? A z chemii??? Jako goj- moge podac w szerszej perspektywie:-))): ponizej lista zydowskich laureatow nobla w chemii, medycynie fizyce i ekonomii Chemistry 1905 - Adolph Von Baeyer 1906 - Henri Moissan 1910 - Otto Wallach 1915 - Richard Willstaetter 1918 - Fritz Haber 1943 - George Charles de Hevesy 1961 - Melvin Calvin 1962 - Max Ferdinand Perutz 1972 - William Howard Stein 1977 - Ilya Prigogine 1979 - Herbert Charles Brown 1980 - Paul Berg 1980 - Walter Gilbert 1981 - Roald Hoffmann 1982 - Aaron Klug 1985 - Albert A. Hauptman 1985 - Jerome Karle 1986 - Dudley R. Herschbach 1988 - Robert Huber 1989 - Sidney Altman 1992 - Rudolph Marcus 1994 - Olah, George A. 1998 - Kohn, Walter 2000 - Alan J. Heeger 2004- Rose, Irwin 2004- Hershko, Avram 2004- Ciechanover, Aaron Economics 1970 - Paul Anthony Samuelson 1971 - Simon Kuznets 1972 - Kenneth Joseph Arrow 1975 - Leonid Kantorovich 1976 - Milton Friedman 1978 - Herbert A. Simon 1980 - Lawrence Robert Klein 1985 - Franco Modigliani 1987 - Robert M. Solow 1990 - Harry Markowitz 1990 - Merton Miller 1992 - Gary Becker 1994 - Harsanyi, John C. 1997 - Scholes, Myron S. 2001 - Stiglitz, Joseph E. 2001 - Akerlof, George A. 2002 - Kahneman, Daniel Medicine 1908 - Elie Metchnikoff 1908 - Paul Erlich 1914 - Robert Barany 1922 - Otto Meyerhof 1930 - Karl Landsteiner 1931 - Otto Warburg 1936 - Otto Loewi 1944 - Joseph Erlanger 1944 - Herbert Spencer Gasser 1945 - Ernst Boris Chain 1946 - Hermann Joseph Muller 1950 - Tadeus Reichstein 1952 - Selman Abraham Waksman 1953 - Hans Krebs 1953 - Fritz Albert Lipmann 1958 - Joshua Lederberg 1959 - Arthur Kornberg 1964 - Konrad Bloch 1965 - Francois Jacob 1965 - Andre Lwoff 1967 - George Wald 1968 - Marshall W. Nirenberg 1969 - Salvador Luria 1970 - Julius Axelrod 1970 - Sir Bernard Katz 1972 - Gerald Maurice Edelman 1975 - David Baltimore 1975 - Howard Martin Temin 1976 - Baruch S. Blumberg 1977 - Rosalyn Sussman Yalow 1978 - Daniel Nathans 1980 - Baruj Benacerraf 1984 - Cesar Milstein 1985 - Michael Stuart Brown 1985 - Joseph L. Goldstein 1986 - Stanley Cohen [& Rita Levi-Montalcini] 1988 - Gertrude Elion 1989 - Harold Varmus 1991 - Erwin Neher 1991 - Bert Sakmann 1993 - Richard J. Roberts 1993 - Phillip Sharp 1994 - Alfred Gilman 1995 - Edward B. Lewis 1997- Stanley B. Prusiner 1998 - Robert F. Furchgott 2000 - Paul Greengard 2002 - Robert H. Horvitz 2002 - Sydney Brenner 2004 - Axel, Richard Physics 1907 - Albert Abraham Michelson 1908 - Gabriel Lippmann 1921 - Albert Einstein 1922 - Niels Bohr 1925 - James Franck 1925 - Gustav Hertz 1943 - Gustav Stern 1944 - Isidor Issac Rabi 1952 - Felix Bloch 1954 - Max Born 1958 - Igor Tamm 1959 - Emilio Segre 1960 - Donald A. Glaser 1961 - Robert Hofstadter 1962 - Lev Davidovich Landau 1965 - Richard Phillips Feynman 1965 - Julian Schwinger 1969 - Murray Gell-Mann 1971 - Dennis Gabor 1973 - Brian David Josephson 1975 - Benjamin Mottleson 1976 - Burton Richter 1978 - Arno Allan Penzias 1978 - Peter L Kapitza 1979 - Stephen Weinberg 1979 - Sheldon Glashow 1988 - Leon Lederman 1988 - Melvin Schwartz 1988 - Jack Steinberger 1990 - Jerome Friedman 1995 - Martin Perl 1995 - Fredrick Reines 1996 - Douglas D. Osheroff 1996 - David M. Lee 1997- Claude Cohen-Tannoudji 2000 - Zhores I. Alferov 2003 - Vitaly Ginsburg 2003 - Alexei Abrikoso 2003 - Ginzburg, Vitaly L. 2004- Gross, David J. Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Moge podac! :-))) 13.10.05, 21:39 No i czego to dowodzi, poza tym oczywiście, że Żydzi są po prostu lepszą nacją? Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Moge podac! :-))) 13.10.05, 21:40 P.S. Żeby nie było - nie jestem Żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Moge podac! :-))) 13.10.05, 22:20 A ja jako osoba oskarżona już w tym wątku o antysemityzm mogę dodać jako ekonomista - praktyk z rynku finansowego i zarazem wykładowca na SGH, że jeśli chodzi o laureatów z Ekonomii to wymieniłeś same największe sławy ekonomii XX wieku. Przykładowo: Simon Kuznetz - twórca stosowanej w całym świecie kapitalistycznym metody pomiaru dochodu narodowego - system SNA, Milton Friedman - nawet szkoda wyjaśniać ale.. główny twórca jednaj z najważniejszych szkół teorri ekonomii XX wieku - szkoły monetarystycznej i zarazem jeden z ekonomistów o największym wpływie na praktykę uprawniania polityki ekonomicznej np. w USA, Harry Markowitz - fundamentalne koncepcje opisu funkcjonowania rynku kapitałowego i podejmowania decyzji inwestycyjnych (hipoteza rynku efektywnego, optymalizacja portfela) Myron Scholes - współautor najpopularniejszego modelu wyceny opcji - modelu Blacks-Scholesa (drugi Autor Fisher Black nie dożył przyznania nagrody, ale jako że pracował w banku Goldman Sachs to pewnie byś uznał, że napewno też Żyd) Merton Miller - kolejny specjalista od rynku instrumentów pochodnych (moja specjalność) Daniel Kahneman - jeden z głównych twórców szkoły ekonomii i finansów behawioralnych (wspólnie ze zmarłym Amosem Tverskim - też sądząc po imieniu nazwisku pochodzenia żydowskiego) zdobywającej w ostatnich latach ogromną popularność, zwłaszcza na rynkach finansowych Kenneth Arrow (ogólna teoria równowagi gospodarczej, teoria wzrostu enogenicznego i badania problemu asymetrii informacji rynkowej) i Paul Samuelson (modele handlu międzynarodowego, teoria finansów publicznych a zwłaszcza model optymalizacji zasobów w warunkó występowania dóbr publicznych i prywatnych) - główni twórcy szkoły ekonomii neoklasycznej. Samuelson ponadto jest autorem chyba najbardziej poczytnego podręcznika do ekonomii w historii I tak dalej. P.S. Zapomniałeś dodać, że jeden z tegorocznych lauretów Robert J. Aumann to także Żyd - profesor Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Who is that Harold Pinter? 13.10.05, 14:52 kaganowski napisał: > Nie slyszalem o nim nigdy, podobnie jak 99% Polakow. Jaki zreszta sens ma teraz > ta nagroda? Zaden... :( Miło mi, że należę do elity 1% Polaków. Kto interesuje się choć trochę kulturą, musiał słyszeć to nazwisko proszę pana. Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Who is that Harold Pinter? 13.10.05, 15:40 Wiesz, mnie ,choć słyszałem nie raz nazwisko, a także widywałem jego sztuki na polskich deskach teatralnych( o dziwo!) - przyszło do głowy przede wszystkim to, że to dziwne, że on jeszcze żyje...Także nie ma się czym podniecać, bo kultural;na elita lekje pomyje na Jelinek , a nigdy jej całościowo nie przecvzytała:P Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 14:35 No. To teraz wszystkie polskie wydawnictwa zasypią księgarnie Haroldem Pinterem. Bo to noblista, a noblistę nalezy drukować - a dlaczego? A dlatego, że wszystkie literackie snoby rzucą się do księgarń (bo noblistę trzeba kupić) i zaczną się zachwycać - bo zachwycanie się noblistą jest obowiązkowe. I będzie to samo, co z Paulo Coelho, który IMHO jest nudny jak flaki z olejem i stanowi świetny srodek nasenny. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 14:48 Tyle tylko że Coelho na szczęcie nie dostał jeszcze Nobla. No ale jakby nabluzgał coś na George'a Busha to kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 16:11 Sienkiewicz też dostał Nobla , co nei zmienia faktu, że pisał ksiązki jednowymiarowe, schematyczne, z fabulą romansową, banalną ...Coś jak przygodowy Coelho. I co z tego? Nigdy nie dogodzi sie nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikser73 Nareszcie ktoś znany a nie anonimowy gość 13.10.05, 14:44 którego zna garstka wybranych z Akademii Szwedzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Anonimowe są tylko siły pilotujące do nagrody 13.10.05, 16:53 Raz by ktoś opisał ze szczegółami kulisy oddalania jednych i premiowania wyznaczonych kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 16:14 British Playwright Wins Nobel Prize for Literature * E-Mail This * Printer-Friendly * Reprints * Save Article By TIMOTHY WILLIAMS Published: October 13, 2005 Harold Pinter, the British playwright known for enigmatic plays such as "The Birthday Party" and "The Homecoming" and a well-known peace activist, was awarded the Nobel Prize for Literature today. Skip to next paragraph Bruno Vincent/Getty Images Playwright Harold Pinter in a rare appearance at the Orange Word Screenwriters Programme, at the British Library, in 2004. Books Winners of the Nobel Prize in Literature A complete list, with links to New York Times coverage. RELATED SITE Harold Pinter's Official Web Site Readers Forum: Book News and Reviews Mr. Pinter, 75, has also acted, directed, written poetry and written for film, including the screenplay for "The French Lieutenant's Woman," during his long career. He is a prominent anti-war activist in Britain, writing frequently in British newspapers about his opposition to the United States-led invasion of Iraq. Mr. Pinter was treated for cancer of the esophagus in 2002 and has announced that he has retired from writing to focus on working for peace. Mr. Pinter's trademark style is full of tense silences and spare dialogue, and he is among a handful of writers whose name has inspired an adjective: "Pinteresque." His plays, which have been labeled as absurdist, are deeply psychological. His characters speak to each other, but have difficulty truly communicating, and are often unable to finish sentences or express their desires. In awarding the $1.3 million prize, the Swedish Academy said Mr. Pinter "uncovers the precipice under everyday prattle and forces entry into oppression's closed rooms." The citation added, "Pinter restored theater to its basic elements: an enclosed space and unpredictable dialogue, where people are at the mercy of each other and pretense crumbles." Influenced by James Joyce and Samuel Beckett - who became a friend Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 16:50 Muszę się przyznać, ze wstydem, do swojej ignorancji. Prawdę mówiąc czuję się, jak w 2001, kiedy też wygrał Brytyjczyk (Naipaul) i kiedy też gościa nie kojarzyłem. Zdecydowanie wolę, kiedy wygrywają faworyci albo ludzie zupełnie w Polsce nieznani. :P Chętnie przeczytałbym coś gościa, ale czy ktoś to teraz wyda??? Jakieś wznowienie największych sztuk teatralnych zebranych w jednym tomiku? Ciekawym bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 13.10.05, 22:50 Możesz być spokojny, ktoś wyda napewno tak jak w przypadku poprzednich noblistów. W przypadku Pintera będzie nawet łatwiej bo wiele jego tesktów już przetłumaczono i wydano w Polsce (np. drukowano w miesięczniku "Dialog"). Odpowiedz Link Zgłoś
wstyd_hanba Traktat o PROSTYTUTYZACJI nauki 13.10.05, 19:58 W ubieglym roku literackiego Nobla dostala ZA POCHODZENIE pani Jellinek. O stanie umyslowym "laureatki" mozna sie przekonac czytajac zaledwie pare stron jej dziela. "Laureatka" nie zglosila sie po odbior nagrody w terminie mimo iz jej psychiatra obiecal ze pojedzie z nia do Szwecji i da jej lekarstwa ktore nie spowalniaja reakcji w sposob oczywiscie zauwazalny. Wstydu za tego Nobla, majacy specjalne pochodzenie NIE ZMYJA ZADNYM DETERGENTEM do konca swiata. Czy sprawcy prostytutyzacji Nobla skonczyli profanowac nauke? NIE !!! W tym roku nagrode z ekonomii znow przyznano "naukowcowi" za pochodzenie. Jego "dzielo" daje sie zakwalifikowac do raczej do psychologii niz ekonomii. Wywody tego pana sa empirycznie nieweryfikowalne. Dla tych ktorzy publiczne stwierdzenie prawdy utozsamiaja z xenofobia i antywiadomoco, mam pytanie: co jest dla ludzkosci bardziej przydatne "dzielo" tego pana czy wynalazienie papieru toaletowego? Przestancie uzywac papieru toaletowego przez kilka dni a sami sie przekonacie. Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Traktat o PROSTYTUTYZACJI nauki 13.10.05, 21:05 Nie Jelinek pierwsza, która nie pojechała po nagrodę. Jej literatura jest na pewno bardzo dobra, choć w zupełnie innych kategoriach, niż np. dzieła Kertesza, czy Coetzeego. Świadczą o tym nagrody niemieckojęzyczne, a także fakt, że Jelinek była wymieniana wśród faworytek w radiu szwedzkim dwa lata temu, tuż po wybraniu Coetzeego. Że radykalna, lewicowa, feministyczna? I co z tego???? Natomiast, jeśli chodzi o Nobla z ekonomii, to tak się dziwnie składa, że przyznaje go zupełnie inne gremium, więc rzecz nie ma z literackim Noblem, poza fundatorem i nazwą, wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_makler Re: Traktat o PROSTYTUTYZACJI nauki 13.10.05, 22:29 I może dlatego Nagrodę z dziedziny Ekonomii otrzymują naprawdę wybitni ekonomiści, choć reprezentujący często skrajnie przeciwstawne szkoły ekonomii. Nawet częściej dostją ekonomiści konserwatywni czy jak kto woli prawicowi, ale jest to pewnie związna z tym, że od końca lat 60-ch ("Nobel" z ekonomii po raz pierwszy przyznano w 1969) konserwatywne szkoły ekonomii przeżywają po prostu bardziej dynamiczny rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkozuch Jak zwykle: polityczny raczej, niż literacki Nobel 14.10.05, 03:05 Gdyby nie jego antyamerykanizm, to by Nobla nie dostał, więc literatura jest sprawą u Nobli drugorzędną. To jest takie podskakiwanie Amerykanom, tak jak w przypadku ElBaradeja. Bo gdy zbyt ryzykowne jest protestować (jakże to łatwo wyjść i wrzeszczeć przeciwko wojnie w Iraku, nieprawdaż) w obronie np. Rushdiego, to wtedy siedzą cicho. A poza tym, te nagrody są raczej dla krytyków literackich, niż czytelników, ja nigdy o Piterze nie słyszałem, choć poza czytaniem nic innego od lat nie robię. O Jelonek też niewielu by się dowiedziało, gdyby nie Nobel. Odpowiedz Link Zgłoś
malumvincit "Urodziny Stanleya" w TVP,Czy widzowie to obejrzą? 14.10.05, 05:40 W 1987r. w Teatrze Telewizji pokazano sztukę Harolda Pintera "Urodziny Stanleya".W spektaklu tym grali m.in.Wakuliński i Bardini. Mimo,że to przedstawienie należy,bez wątpienia,do wybitniejszych osiągnięć Teatru tv,do dziś nie zostało powtórzone.Czy teraz,po Noblu dla Pintera,TVP wreszcie pokaże "Urodziny"? Odpowiedz Link Zgłoś
kaganowski Re: Literacki Nobel dla Harolda Pintera 14.10.05, 08:28 House of Commons Speech - Tuesday 21st January 2003 One of the more nauseating images of the year 2002 is that of our Prime Minister kneeling in the church on Christmas Day praying for peace on earth and good will towards all men while simultaneously preparing to assist in the murder of thousands of totally innocent people in Iraq. I've been taken to task recently by the American Ambassador to Britain for calling the US Administration a blood thirsty wild animal. All I can say is: take a look at Donald Rumsfeld's face and the case is made. I believe that not only is this contemplated act criminal, malevolent and barbaric, it also contains within itself a palpable joy in destruction. Power, as has often been remarked, is the great aphrodisiac, and so, it would seem, is the death of others. The Americans have the ostensible support of the 'international community' through various sure-fire modes of intimidation; bullying, bribery, blackmail and bullshit. The 'international community' becomes a degraded entity bludgeoned into the service of a brutal military force out of control. The most despicable position is that of course of this country which pretends to stand shoulder to shoulder with its great ally while in fact being more of a whipped dog than anyone else. We are demeaned, undermined and dishonoured by our government's contemptible subservience to the United States. The planned war can only bring about the collapse of what remains of the Iraqi infrastructure, widespread death, mutilation and disease, an estimated one million refugees and escalation of violence throughout the world, but it will still masquerade as a 'moral crusade', a 'just war', a war waged by 'freedom loving democracies', to bring 'democracy' to Iraq. The stink of the hypocrisy is suffocating. This is in reality a simple tale of invasion of sovereign territory, military occupation and control of oil. We have a clear obligation, which is to resist. Harold Pinter Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk na starość - zaciśnięte usta 14.10.05, 08:57 ..czy zauważyliście, że na aktualnych zdjęciach (zresztą wczoraj w tv też to widziałem) facet ma ciagle zaciśnięte usta ? jakby na coś lub kogoś się pare lat temu obraził i tak mu już zostało. może już nie może ? Odpowiedz Link Zgłoś
seiendes Sztab Kaczyńskiego: To kolejna prowokacja.. 14.10.05, 09:10 "Lewicujący komitet noblowski poraz kolejny, z właściwym sobie niefachowym subiektywizmem, ignoruje pisarzy popularyzujących tradycyjne wartości chrześcijańskiej Europy. To wyraźne mrugnięcie w stronę sztabu wyborczego Donalda Tuska. Nie trzeba chyba lepszych dowodówna to, że pradziadowie Tuska brali czynny udział w przygotowaniu potopu szwedzkiego w 1655 r!" Odpowiedz Link Zgłoś
gipsdeka Re: Sztab Kaczyńskiego: To kolejna prowokacja.. 14.10.05, 12:10 Oj,bo"pęknę ze śmiechu".A wiesz,co jest najśmieszniejsze?To,że "po raz"piszesz razem. Odpowiedz Link Zgłoś
seiendes Re: Sztab Kaczyńskiego: To kolejna prowokacja.. 14.10.05, 14:43 gipsdeka napisał: > Oj,bo"pęknę ze śmiechu".A wiesz,co jest najśmieszniejsze?To,że "po raz"piszesz > razem. Bo mi dziecko uszkodziło spację, też uważam to za dość zabawne: raz zaskakuje, raz nie. Zupełnie jak z rozumieniem tekstu pisanego u niektórych forumowiczów... Odpowiedz Link Zgłoś
eustus Re: Sztab Kaczyńskiego: To kolejna prowokacja.. 15.10.05, 20:57 Fianal tej krotkiej dyskusji doprawdy zaskakujacy i zabawny ;-). Brawo seiendes! Odpowiedz Link Zgłoś
godik7 Dziwny narod Polacy 15.10.05, 21:23 99% Polakow nie zna Harolda Pintera.Ale wzsyscy wiedza ze jest Zydem. Prawie wszyscy Anglicy znaja Pintera ale nie wiedza ze jest pochodzenia zydowskiego.Ja widzialem kilka sztuk teatralnych Pintera jak wiekszosc "inteligencji" w moim kraju i mimo ze nie lubie ani jego stylu i nie przepadam za "teatrem absurdu" wiadomosc o tym ze jest Zydem ( jak po raz pierwszy dowiedzialem z GW) ani mnie nie pociesza ani mnie nie smuci. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A co mieli dać nobla jakiemuś oszołomowi 15.10.05, 22:10 z mózgiem wielkości orzeszka ziemnego, który wije peany pochwalne na rzecz anglosaskiego faszyzmu, militaryzmu i złodziejskiego korporacjonalizmu? Prawicowi intelektualiści są jak przysłowiowe białe kruki, dlatego takie nagrody zdobywają zwykle lewicowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Hehe, niemieckie gazety nie zostawiły suchej nici 15.10.05, 22:47 ... na Szwedzkiej Akademii za tą decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś