kazen 08.03.06, 19:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twprezydent Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chica... 08.03.06, 19:19 Bardzo dobrze! Niech nadal walczą o polskie sprawy! Robią dobrą robotę. To Polonia przez lata przeciwstawiała się okresleniu "polskie obozy koncentracyjne". Robili to też wtedy, kiedy polskie władze miały to w d... Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert faktycznie polonia w USA to zwykłe bambusy 08.03.06, 19:24 jest to ta sama polonia, która popierała durne wybryki prezesa Moskala, widzącego wszędzie spisek żydowski. Żenada a nie polonia. Odpowiedz Link Zgłoś
m635 a ty jesteś zwyczajnym człowiekiem sowieckim 08.03.06, 19:27 princealbert napisał: > Żenada a nie polonia. Jasne. Twoi koledzy z SLD to fajniejsze towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zzamiedzy Re: a ty jesteś zwyczajnym człowiekiem sowieckim 08.03.06, 20:23 > > Jasne. Twoi koledzy z SLD to fajniejsze towarzystwo. Tak ciemnego i upartego luda jaki tu egzystuje nie widzialem. Ale do rzeczy: 1. A ilez to informacji o zyciu w Chicago zamieszcza polonijna prasa? 2. Burmistrz Chicago, gubernator Illinois i innni politycy sa wspominani jedynie w swietle roznych afer. 3. Moskal nie nazwal inaczej Burmistrza jak ksieciem Richardem. 4. Wiecie jak prezez KPA wital Kaczora Niewielkiego Mlodszego? Pierwsze zdanie po polsku a dalej z kartki po angielsku. Dobrze, ze konsul byl pod reka to co nieco Kaczorowi wyjasnil. 5. W Cicago mieszka 3,5 mln ludnosci, a ciagle slysze, ze Chicago jest drugim miastem pod wzgledem liczby Polkaow na swiecie. 6. Takimi i podobnymi duperelami tut. polscy sludzy i wyrobnicy lecza kompleksy. 7. Na Milwaukee, w centrum Polonii, juz dawno nie mieszka zaden Polak. Zostaly tylko resaztki biznesow i kosciol, gdzie juz tez odprawiaja po hiszpansku i angielsku. Mozna by duzo pisac, ale po co i dla kogo. Ty swoje wiesz. Tyle, ze ta stara Polonia nowej do piet nie dorasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Chicago Tribune zajmuje sie tylko Polskimi Obozami 08.03.06, 22:18 ...Smierci m635 napisał: > princealbert napisał: > > > Żenada a nie polonia. > > Jasne. Twoi koledzy z SLD to fajniejsze towarzystwo. M: Do Amerykanskiej Polonii chodzi sie tylko kiedy jest bieda Odpowiedz Link Zgłoś
john_jasny Re: a ty jesteś zwyczajnym człowiekiem sowieckim 09.03.06, 04:31 m635 napisał: > princealbert napisał: > > > Żenada a nie polonia. > > Jasne. Twoi koledzy z SLD to fajniejsze towarzystwo. =============================================================== Jego koledzy to gora,le spod gory syjon Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: faktycznie polonia w USA to zwyk?e bambusy 08.03.06, 19:30 princealbert napisa?a: > jest to ta sama polonia, która popiera?a durne wybryki prezesa Moskala, > widza˛cego wsze˛dzie spisek z˙ydowski. > > Z˙enada a nie polonia. =============================================================================ni estety nie moge podac zrodel, ale przysiegam ,ze czytalem ze kongres poloni po wybrykach Moskala umieszczono obok KKK na liscie organizacji rasistowskich Ameryki Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: faktycznie polonia w USA to zwykłe bambusy 08.03.06, 19:59 princealbert napisała: > jest to ta sama polonia, która popierała durne wybryki prezesa Moskala, > widzącego wszędzie spisek żydowski. > > Żenada a nie polonia.--------------------------------------------------------- Czyzbys "durnota" nazywal walke przeciwko klamstwom i propagandzie antypolskiej? Zanim wypowiesz sie na temat prezesa Moskala radze ci sie zapoznac z jego dzialalnoscia.Jak rowniez z dzialalnoscia antypolska niektorych organizacji zydowskich, wtedy moze zrozumiesz akcje prezesa Moskala i Polonii, i ze zenujaca w tym wszystkim to jest twoja (i tobie podobnych) wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: faktycznie polonia w USA to zwykłe bambusy 09.03.06, 03:55 Jezeli s.p. p. Moskal mial by byc miernikiem poziomu Polonii Amerykanskiej to wstyd by sie bylo przyznac do polskiego pochodzenia...pomijajac juz jego rasistowskie i antysemickie wypowiedzi mnie zapisal sie w pamieci stwierdzeniem, ze nie widzi potrzeby fundowania stypendiow naukowych dla mlodych przedstawicieli polonii, bo on sam nie ma wyksztalcenia, a prosze jak daleko zaszedl...taaa...i dlatego wszystkie inne nacje w USA staraja sie ksztalcic i promowac swoich przedstawicieli we wladzach, a my nie...i jeszcze dlugo bedziemy sie kojarzyc przecietnemu Amerykaninowi wylacznie jako narod sprzataczek i budowlancow...jeden Brzezinski wiosny nie czyni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 A kogo w USA obchodzi wizyta Kaczynskiego ??? 08.03.06, 23:01 W ogole kogo na swiecie obchodza wizyty Kaczynskiego ? Durne polonusy to zakompleksione dziady, zbuntowali sie, bo za malo napisali o ogorku Kaczynskim :o)) kupa smiechu Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re: A kogo w USA obchodzi wizyta Kaczynskiego ??? 09.03.06, 01:26 ariu5: tym masz coś z muzgiem chyba. uważasz że nie należy pisać o polsce i polskim prezydencie prof dr hab prawa lechu kaczyńskim? może o tobie nie ma co ciekawego napisac ale o polsce jest i to dużo tak samo duzo ciekawego mozna np. napisać o lechu kaczyńskim prezydencie prof dr hab prawa Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Z takimi "bykami" ortograficznymi jak ty? To moze 09.03.06, 01:56 lepiej NIC nie pisac, bo wstyd:))) Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: Z takimi "bykami" ortograficznymi jak ty? To 09.03.06, 08:56 kropek_oxford napisał: > lepiej NIC nie pisac, bo wstyd:))) hiba fstyt? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: A kogo w USA obchodzi wizyta Kaczynskiego ??? 09.03.06, 01:59 Dokladnie, dobrze mu zes tu przygodol! Nalezy o dr habilitowanyn prawa profesorze pisac bo to duma narodu jest! Niech zyje! Niech nam zyje sto lat!!! Niech wszyscy ktorzy zycza profesorowi sto lat dopisuja sie tutaj! Razem stworzmy fale poparcia internetowego dla tego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Profesorem nie jest. A doktorem praw jest z 09.03.06, 02:01 CZERWONEGO prawa pracy - nie ma, jak prostakom pod nosem dyplomem zamachac, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: Profesorem nie jest. A doktorem praw jest z 09.03.06, 09:05 uprzedzony jestes, czepiasz sie czlowieka. A widziales NIE CZERWONE prawo pracy? jakos common law is enough. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: A kogo w USA obchodzi wizyta Kaczynskiego ??? 09.03.06, 09:50 xs550 napisal: >>Dokladnie, dobrze mu zes tu przygodol! Nalezy o dr habilitowanyn prawa profesorze pisac bo to duma narodu jest! Niech zyje! Niech nam zyje sto lat!!! Niech wszyscy ktorzy zycza profesorowi sto lat dopisuja sie tutaj! Razem stworzmy fale poparcia internetowego dla tego czlowieka. Niech zyje i dwiescie lat, byle u was w Ameryce. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: A kogo w USA obchodzi wizyta Kaczynskiego ??? 09.03.06, 08:52 mosessex daj juz spokoj z tym profesorem. Wode z mozgu ci zrobili. On nie ma tytulu profesora jest n a u c z y c i e l e m akademickim. Zyjecie tam na obczyznie w jakims wlasnym swiecie, idealizujecie to, co zostalo za oceanem, nie weryfikujecie informacji. Ktos pusci baka, a wy bez zastrzezen sie nim zaciagacie. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Wiesz o czym piszesz? Polonia rulles! 09.03.06, 01:56 Obchodza takich ludzi jak ja. Mieszkam w Chicago od dwudziestu pieciu lat i wybacz ale glowy panstwa i narodu polskiego nie widze tutaj codziennie. W Polsce mieszkalem w Sokolczykach i tam tez nie bylo prezydenta codziennie. Bo to jest prezydent WSZYSTKICH polakow i mam prawo i racje przebywac w Chicago w czasie jego obecnosci! Codziennie place rent po to aby moje dzieci i ja mogly pracowac i isc do szkoly. Popieram PiS, kocham PiS. To jest partia ktora przywroci utracony dobrobyt mojej ojczyznie. Ja i inni chicagowcy glosowalismy w wyborach na te partie po to aby wszystko bylo ok, bez ukladow itp. Chicago to miasto polakow. Ja chociaz po angielsku nie za bardzo to tu sie odnajduje no problem i chyba mam prawo do prezydenta. Prosze mi i moim dzieciom nie odmawiac prawa do widzenia MOJEGO prezydenta w gazecie. Ja czytam Dziennik Chicagowksi ale chcialem kupic ten numer Trybuny Chikagowskiej aby zobaczyc preza a tam nic. TO JEST SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Jesli T w o j prezydent, to co robisz w USA? 09.03.06, 01:58 "Lojcyzna" czeka, "lojcyzna" kochana, oj dana:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Wiesz o czym piszesz? Polonia rulles! 09.03.06, 04:09 Chicago to miasto wielu narodowosci, jak wszedzie w USA zreszta, a Polacy sa tu dopiero na 3 miejscu po Amerykanach i Meksykanach..."Chicago Tribune" jest gazeta amerykanska i dla nich wizyta naszego prezydenta to po prostu wizyta prezydenta jednego z wielu krajow europejskich...( o ile akurat ktos wie, ze Polska to w Europie :-) wiec z ich punktu widzenia jest to cos, o czym warto wspomniec, ale nie jakies wielkie wydarzenie...CNN cos tam wspomnial na ten temat, ale w miejscowych wiadomosciach nic nie widzialam... Odpowiedz Link Zgłoś
john_jasny Re: Wiesz o czym piszesz? Polonia rulles! 09.03.06, 04:44 ada68 napisała: > Chicago to miasto wielu narodowosci, jak wszedzie w USA zreszta, a Polacy sa tu > > dopiero na 3 miejscu po Amerykanach i Meksykanach..."Chicago Tribune" jest > gazeta amerykanska i dla nich wizyta naszego prezydenta to po prostu wizyta > prezydenta jednego z wielu krajow europejskich...( o ile akurat ktos wie, ze > Polska to w Europie :-) wiec z ich punktu widzenia jest to cos, o czym warto > wspomniec, ale nie jakies wielkie wydarzenie...CNN cos tam wspomnial na ten > temat, ale w miejscowych wiadomosciach nic nie widzialam... ======================================================================= No i slusznie ze przelot byle jakiej kaczki nie komentuja. Jak opisali w prasie to to durny Kaczor podsunal wierna sluzbe naszych zolniezy w Iraku az do 2007 roku czym byl zdziwiony sam Bush. I jak szanowac glowe takiego prezydenta, Przeciez to prawie jak glowa kaczki ,najlepiej nadaje sie do uciecia. Odpowiedz Link Zgłoś
chudy69 Re: Wiesz o czym piszesz? Polonia rulles! 09.03.06, 09:16 ja nie widzę problemu, jeśli chcesz widzieć prezydenta, prezesa i innych... wracaj do Polski. Tutaj tez możesz płacić składki na dzieci. ZAPRASZAMY. Tylko z pracą będzie gorzej, ale może "Twój" prezydent ją załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
got_haf Re: Wiesz o czym piszesz? Polonia rulles! 09.03.06, 09:44 Jak ty po 25 latach jezyka nie znasz to ty cymbal jestes nieziemski! i lepiej do Polski nie wracaj, bo nic tu po tobie. Pewnie jestes "spod saliuskich Tater" (w inter. nie ma Sokolczykow)? Zgadza sie? Slowo Polak pisze sie wielka litera analfabeto, zreszta nawet szkoda komentowac twoje wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Pieprzysz bzdury uogolniajac cala Polonie 09.03.06, 02:39 Tak sie sklada ze jestem... nawet Polakiem... ktory na stale mieszka w USA. Podobnie jak ja, wielu tutaj nie trzyma z Polonia lub po prostu ma dosyc bzdur a czasem i durniow jak niezyjacy juz pan Moskal ze swym antysemickim podejsciem w kraju w ktorym tolerancja jest po prostu wymagana. Nieststy niewielu Polakow wyglada za ten mur czy polski tygielek, ktory sobie zbudowali nawet na obczyznie. Ich sprawa. Ja wiem jak sie zyje wsrod obcych nacji i cenie to sobie. Nie cenie natomiast tego bur... do ktorego musze czasem wpasc zeby cos kupic. Na szczescie mieszkam w miejscu gdzie polonusy sa duzo bardziej cywilizowane, bo nie moga zrobic sobie izolowanego miejsca tak jak na Jackowie w Chicago czy Greenpoincie w Nowym Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
blerwa82 Re: faktycznie polonia w USA to zwykłe bambusy 09.03.06, 15:22 Princealbert... Obrzucanie polakow w chicago wizwiskami typu "zwykle bambusy" swiadczy tylko i wyloncznie o twojej osobistj kulturze :) Rozumiem Moskal(niech mu ziemia lekka bedzie) tobie nie pasowal... nie ma problemu zawsze jest miejsce by sie wykazac... Takze smialo... Nie wiem kim jestes skad pochodzisz ale nie popisales sie... Odpowiedz Link Zgłoś
usaf Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:22 ´Tribune jest konserwatywna gazeta ktora raczej nie zajmuje sie etnicznymi tematami i szkoda. jak wiekszosc gazet na swiecie skupia sie na wydarzeniach bezposrednio dotyczacych miasta i traci czesto sensacja lub menopauzami smiesznych zwierzatek. pewno musi byc fajnie pomiedzy mrozacymi krew mordami, skandalami i wypadkami wszelkiego rodzaju. Trib to jak kiedys Glos Wybrzeza a Sun jak Dziennik Baltycki w TM. obecnie nie wiadomo o co trybunom chodzi, choc artykuly sa czesto dobrze reszerszowane. Czytam ja czesto i korzystam z serwisow ale brak troche prawdziwego charakteru, ktory mogl zaistniec gdyby nie wlasnie pewne taboos. Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 04:11 usaf napisał: > Trib to jak kiedys Glos Wybrzeza a Sun jak Dziennik Baltycki w TM. obecnie nie > wiadomo o co trybunom chodzi, choc artykuly sa czesto dobrze reszerszowane. A to "reszerszowanie" to ma coś wspólnego z szerszeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 00:09 I to jest ta sama Polonia, która do dzisiaj walczy o to by Polacy nie mieli zniesionych wiz. To właśnie Polonia Chicagowska jest największym skupiskiem przeciwników debaty nad zniesieniem wiz dla Polaków oraz najbardziej niewyrozumiała dla swoich rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 06:58 Miejsce gdzie mieszkaja najglupsi w USA - Chicago-jackowo Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikg Bo co tu pisać, że I sekretarz PZPR przyjechał ? 09.03.06, 08:29 A większość polonii ma to głeboko w d. Mają dosyć wieśniaków z Polski. Chcą być i są Amerykanami polskiego pochodzenia i nie chcą mieć nic wspólnego z Polakami z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz_au Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 08:52 hehehe moze napisali by wiecejgdyby kaczor prtzechodzil menopause jak ta gorylica w zoo.Kto by sie przejmowal zwyklym kaczorem ,gdyby chociaz zloty byl.. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 19:24 A co ma do tego nauka angielskiego? Faktem jest, że amerykańskie media na ogół ignorują wizyty prezydentów i premierów innych krajów. Kaczyński nie był wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 04:16 dokladnie tak :-) ja bym nawet powiedziala, ze ignoruja wiadomosci spoza USA, chyba, ze one USA jakos dotycza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Polonia i polskie getto- Polak i polack,dwa swiaty 08.03.06, 19:27 Polonia w Chicago czy polskie getto na Milwaukee ave.Kochani bronie polskosci jak moge,ale zapamietajcie jedna przenajswietsza prawde.Ten ,kto izoluje sie od reszty spoleczenstwa(w tym przypadku amerykanskiego)nie jest jego czescia,nie wnosi nic do tego spoleczenstwa, jest nastawiony wrecz wrogo do tego spoleczenstwa? Czego moze wymagac???Polacy zamkneli sie w gettcie i tam zglupieli,zdziczeli,uwierzyli ze tylko oni..,a reszta to.... Gdzie jest polskie lobby w Ameryce?Dlaczego jestesmy posmiewiskiem w tym kraju?Dlaczego ci z Polakow ,ktorzy sa czescia amerykanskiego spoleczenstwa to normalni ludzie, a ci z getta to ciemnota i zacofanie jakiej swiat nie widzial? Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay [...] 08.03.06, 21:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
usaf take it or leave it 08.03.06, 23:38 wstyd to za ludzi ktorzy tak zawistnie patrza na swoich. kazdy zyje jak potrafi. zostaw ich w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
robo2g Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i Irak 08.03.06, 23:03 Przeciesz to nie oddzisiaj wiadomo, zreszta w stanach nieucza nawet geografi w podstawowce:)Tam sie rodzi z mentalnoscia jestem Yankes i !@#$%^&*( reszte. A co do Poloni to tesz nieoddzisiaj wiadomo kto jest tam wiekszoscia i dlaczego w stanach panuje stereotyp o polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
prudent1 Re: Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i 08.03.06, 23:33 Najpierw to Ty balwanie naucz sie pisac po polsku. Dalej: gdzies Ty balwanie wyczytal, ze w USA nie ucza w podstawowkach geografii, co? Takich idiotow po zasadniczych szkolkach zawodowych, to na tym forum jest mnostwo i to oni wlasnie tworza te banialuki, Ty jestes typowym przykladem. Niczego NIE WIESZ, ale WIESZ w swoim oczywiscie prymitywnym przekonaniu. Otoz ucza tu geografii, ucza, a Ty balwanie nawet nie wiesz jak nazwac te Twoja podstawowke w jez. angielskim.Stara polonia w tzw. gettach, to rzeczywiscie tragiczny ciemnogrod i koltunstwo, ale juz 50-latki i mlodsi, to w przewazajacej mierze ludzie z wyzszym wyksztalceniem i na odpowiednich do tego stanowiskach. Nie chca oni miec nic wspolnego wlasnie z tym koltunstwem ze starej polonii.A mlodzi? Poza gettami, to tez ciekawa mlodziez, fura ich przewinela sie przez moj uniwersytet i z wielu z nich moglem byc dumny. Na zakonczenie: jak czegos nie wiesz, to nie pisz, jak nie zyles w USA, to nie pisz jak jest w USA, bo w obu przypadkach kompromitujesz sie, jak mowi mlodziez, TOTALNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i 09.03.06, 00:18 prudent1 napisał: > Najpierw to Ty balwanie naucz sie pisac po polsku. Dalej: gdzies Ty balwanie > wyczytal, ze w USA nie ucza w podstawowkach geografii, co? Takich idiotow po > zasadniczych szkolkach zawodowych, to na tym forum jest mnostwo i to oni > wlasnie tworza te banialuki, Uczyłem się tu od Senior High, mój brat od Elementary School, też aż do University. Żaden z nas nigdy nie miał takiego przedmiotu jak geografia. Uczyliśmy się jej na własną rękę (a w moim przypadku zapamiętałem wiadomości przyswojone jeszcze w Polsce). Poza tym radzę zainstalować polskie znaki diaktryczne, bo czytając taki tekst jak ten powyżej trzeba domyślać się intencji piszącego. Przebywanie poza Polską nie jest wytłumaczeniem. Ja też z Polski nie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Ale nie piszesz takze po angielsku - mnie sie nie 09.03.06, 02:09 oplaca przechodzenie na polskie fonty, bo: 1) wpadam na to forum piszac calkiem powazne teksty po angielsku (nb. wyjda w US) i polskie fonty mi przeszkadzaja, bo wraz z nimi zmienia sie uklad paru znakow na klawiaturze (te mam brytyjska, a wiec taka, jaka ty masz w US) 2) mail i tak mi polskich znakow nie czyta - korespondencja od ludzi z forum (zwiedzionych zapewne polskimi znakami w moich postach) wyglada jak hieroglify, praktycznie nie do odczytania Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: Ale nie piszesz takze po angielsku - mnie sie 09.03.06, 04:18 > 2) mail i tak mi polskich znakow nie czyta - korespondencja od ludzi z forum > (zwiedzionych zapewne polskimi znakami w moich postach) wyglada jak hieroglify, > > praktycznie nie do odczytania A na czym czytasz tą pocztę, jeśli mozna spytać? Jeżeli na terminalu VT100, to możesz faktycznie miec problemy, ale na czymkolwiek nowszym nie powinieneś. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i 09.03.06, 04:52 A Social Studies to ty nie miales w szkole? To do jakiej szkoly ty chodziles? Jakim cudem nie wiesz, ze tu nie ma oddzielnej geografii, tylko jest ona czescia bloku zwanego "Social Studies"?... Sa 4 glowne przedmioty: Language Arts, Math, Science i Social Studies...z calym szacunkiem, ale obawiam sie, ze jestes ofiara programu "No child left behind" czyli w wolnym tlumaczeniu - kazdy jakos musi zdac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinjan1 Re: Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i 09.03.06, 02:17 Ja mieszkam w wiezieniu znaczy sie Ameryce jestem legalnie moj brat tez byl legalnie ale wiesz co? wrocil do polski bo jest polakiem musial uciec z tego wieznia. moj nauczyciel w szkole ma phd w histori ale wiesz co? on powiedzial klasie ze Chiny nigdy nie byly zdobyte? A ale one byle zdobyte. A jak chodzi geografie to ja mnialem jedna klase w ostatnich 8 osmiu latach to znaczy ze mnialem ja w 6 klasie a teraz przygotowoje sie do matury. Przyjechalem tu jak mnialem 11 lat i zamiast madzec to zgupialem i uczylem sie tego co w polsce sie uczylem w 4 klasie prze 5,6 ,7 klase. Na egzaminach ktore biore ja, polscy studenci dostaja ponad norme od 35-49 z 49 punktow a tu przynajmniej w mojej szkole najwyrzej w tamtym roku bylo 31 punktow. A jeszcze co te egzaminy sa tylko w Angielskim Francuskim i Hiszpanskim. Ty mowisz po polsku wspanialem jezykiem "balwanie" Ja wiem jaki jestes polak ten polak co na meczu polska Usa siedzial jak polska strzelila i krzyczal i wstal jak Amerykanie strzelili dobrze ze cie twoja mamusienka i olczulke nauczyli polskiego bo bys polskiego zapomnial. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Czy ktos jest w stanie przelozyc tego savage na 09.03.06, 02:23 jezyk polski? Sorry, ale po irokezku nie rozumiem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i 09.03.06, 05:05 Dziecko drogie, nic dziwnego, ze ci ta geografia w podstawowce umknela, skoro przyjechales jako 11 - latek...I wspolczuje ci, ze chodzisz do szkoly z niskim poziomem nauczania, szkoda, ze rodzice nie postarali sie przeniesc w jakas lepsza okolice...co do wiezienia - jesli mieszkasz w polskiej okolicy, to cie rozumiem, bo tez sie tak czuje, jak tam jade...a tak ogolnie to zycze ci wiecej tolerancji - moja rodzina jest polsko - amerykanska i na ostatnim meczu moj jeden syn kibicowal Polakom, a drugi Amerykanom...jesli mozesz to sobie wyobrazic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Ci z Princeton takoz? Nie? No to kto kazal ci sie 09.03.06, 02:02 tylko z white trash zadawac? No kto? Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i 09.03.06, 04:43 W Stanach ucza geografii w podstawowce, a jezeli ktos ma z nia klopoty, to albo chodzil do szkoly w kiepskim miejscu (biedna okolica - mniejsze podatki - gorsze place dla nauczycieli - gorszy poziom nauczania) albo sie nie uczyl - tak, jak ty ortografii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stkier Re: Polonia i polskie getto- Polak i polack,dwa s 08.03.06, 23:11 To jest to. Nie musze wiele dodawać. Wyemigrowaliście to czujcie sie Amerykanami a nie żyjcie wspomnieniami - albo wracajcie. Chyba że traktujecie swój wyjazd jako emigracje zarobkową ale wówczas nic poza dolarami nie wymagajcie od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Polonia i polskie getto- Polak i polack,dwa s 09.03.06, 04:36 polskie lobby w USA nie istnieje, Polacy niechetnie ucza sie jezyka, o innych nacjach wypowiadaja sie pogardliwie (jak Amerykanin, to glupi, jak Meksykanin to "brudny Meksyk"), a poziom intelektualny czy kultura osobista czesto wolaja o pomste do nieba...lamiemy przepisy, nawet te najprostsze, porzadkowe (ostatnio jakas pani krzyczala na mnie na parkingu przykoscielnym, bo nie pozwolilam jej wyjechac wjazdem (entrance)...a wyjazd (exit) miala zaraz obok, ale po co...tu jej bardziej pasowalo, grrrrrrr......)nic dziwnego, ze troche bardziej myslacy ludzie uciekaja od polskich skupisk i organizacji...ucze w polskiej szkole, bylam, jestem i bede polska patriotka, obchodze wszystkie swieta i jestem dumna z polskiej historii, ale czasem, gdy spotykam rodakow, to mi wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Polonia i polskie getto- Polak i polack,dwa s 09.03.06, 04:39 ada68 napisa?a: > polskie lobby w USA nie istnieje, Polacy niechetnie ucza sie jezyka, o innych > nacjach wypowiadaja sie pogardliwie (jak Amerykanin, to glupi, jak Meksykanin > to "brudny Meksyk"), a poziom intelektualny czy kultura osobista czesto wolaja > o pomste do nieba...lamiemy przepisy, nawet te najprostsze, porzadkowe > (ostatnio jakas pani krzyczala na mnie na parkingu przykoscielnym, bo nie > pozwolilam jej wyjechac wjazdem (entrance)...a wyjazd (exit) miala zaraz obok, > ale po co...tu jej bardziej pasowalo, grrrrrrr......)nic dziwnego, ze troche > bardziej myslacy ludzie uciekaja od polskich skupisk i organizacji...ucze w > polskiej szkole, bylam, jestem i bede polska patriotka, obchodze wszystkie > swieta i jestem dumna z polskiej historii, ale czasem, gdy spotykam rodakow, to > > mi wstyd.. ======================================================================= Mysle i czuje tak samo jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Dlaczego Amerykanie nie kochaja Polakow? 08.03.06, 19:30 "Relacji z wizyty Kaczyńskiego w USA nie opublikowała też praktycznie żadna inna ważna amerykańska gazeta". Jak zwiekszyc zainteresowanie Amerykanow ich najwierniejszym sojusznikiem ("strategicznym") w Europie: - zwiekszyc polski kontyngent w Iraku do 100 000, - dokupic wiecej F-16, - oddac Amerykanom ktores wojewodztwo na zainstalowanie "tarczy" antybalistycznej, - uznac zadania amerykanskich Zydow do odszkodowan powojennych - zwiekszyc oplaty za wizy - zlecic Gromowi odstrzelnie przywodcy Hamasu - wypowiedziec wojne Iranowi - wysmarowac Kaczynskiego wazelina od stop do glow, przed nastepna wizyta u Imperatora (moze odczuwal bol?) Czy ktos ma lepsze pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Dlaczego Amerykanie nie kochaja Polakow? 08.03.06, 22:17 3m05 napisa?a: > "Relacji z wizyty Kaczyn´skiego w USA nie opublikowa?a tez˙ praktycznie z˙adna > inna waz˙na amerykan´ska gazeta". > > Jak zwiekszyc zainteresowanie Amerykanow ich najwierniejszym sojusznikiem > ("strategicznym") w Europie: > - zwiekszyc polski kontyngent w Iraku do 100 000, > - dokupic wiecej F-16, > - oddac Amerykanom ktores wojewodztwo na zainstalowanie "tarczy" > antybalistycznej, > - uznac zadania amerykanskich Zydow do odszkodowan powojennych > - zwiekszyc oplaty za wizy > - zlecic Gromowi odstrzelnie przywodcy Hamasu > - wypowiedziec wojne Iranowi > - wysmarowac Kaczynskiego wazelina od stop do glow, przed nastepna wizyta u > Imperatora (moze odczuwal bol?) > > Czy ktos ma lepsze pomysly? ============================================================================= Tak wyjsc z getta!zmienic te cholerna mentalnosc co czyni z nas blaznow w oczach innych i zapamietac raz na zawsze ,ze widza i oceniaja nas inni, a jak nas widza tak i o nas pisza,albo nie pisza wcale bo szkoda im slow. Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: Dlaczego Amerykanie nie kochaja Polakow? 09.03.06, 09:13 3m05 napisała: > - uznac zadania amerykanskich Zydow do odszkodowan powojennych za pozno, sad w Nowym Jorku uznal, ze nie tedy droga. ------------ Cała władza w ręce Rad! Parafialnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: Dlaczego Amerykanie nie kochaja Polakow? 09.03.06, 22:06 to znaczy, ze z innymi sugestiami "jak poprawic wizerunek Polski w Stanach Podzielonych Ameryki, nie masz problemu. A co do zydowskich zadan o odszkodowania, to dopiero poczatek. Odmowa sadu w Nowym Jorku nikogo nie zniecheci. 30 miliardow dolarow piechota nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny polonijne azbesty, a reszta swiata 08.03.06, 20:03 tak, a nie inaczej mozna oddac tylko obraz poloni amerykanskiej przez lata utrzymyanej przez moskala, antysemite do kwadratu. Cale jego dzielo, to walka z wszystkimi narodowosciami w Stanach. Ten czlowiek juz odszedl, stara polonia zostala, wystarczy poczytac wpisy prymitywnych azbestow na forum, od razu wiadomo, kto byl ich ojcem chrzestym. Kaczynski czul sie wsrod chicagowskij poloni, jak u siebie, to bylo najlepsze miejsc w Stanach, gdzie mogl byc soba, wsro swoich antysemito, wsrod kompleksow i calej nicosci tej mniejszosci w Stanach. Nalezy wierzy ze nowy przewodniczacy, zmieni ten stan rzaczy. Najbardziej antysemita polski zyje w Satach. Wystarczy poczytac ich forum, do zerzygania.. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Gwiazdy polskich estrad, a reszta swiata 08.03.06, 20:17 Na tourne po Ameryce jezdza gwiazdy polskich estrad, spiewaja w klubach polonijnych do kotleta i pierogow, w oparach moczu i piwa.Ich wystep tez nigdy nie jest odnotowany w lokalnej prasie.Wracaja do Polski i opowiadaja bajki o swoich sukcesach zagranicznych. Kaczynski zrobi? zupe?nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford "Gwiazdy" estrad dla prolos. Bo Death Rock nie 09.03.06, 02:15 szlaja sie po klubach polonijnych, ale wystepuje dla mlodej widowni amerykanskiej w powaznych miejscach. I nagrywa w powaznych amerykanskich wytworniach. I ma dobra amerykanska prase, takze w specjalistycznych czasopismach muzycznych - niestety, po angielsku, a wiec Jackowo o tym nie wie;) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: polonijne azbesty, a reszta swiata 09.03.06, 02:39 Prezes Moskal to nie zaden antysemita tylko czlowiek z honorem ,ktory odwazyl sie publicznie bronic Polske i Polakow przed atakami antypolakow twego rodzaju.Wiadomo ze jest to "zbrodnia " nie do wybaczenia, i aby go zdyskredytowac najwygodniej bylo obwolac go antysemita. Nic to jednak nie pomoglo, do konca zycia walczyl o dobre imie Polski. Zostaw Swietej pamieci prezesa w spokoju i idz rzygac na lamach Jerusalem Post, a Polakow i Polonie z Chicago zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekmw A co z tą gorylicą ? 08.03.06, 22:20 Nie śpi nie je, czy ma jakieś inne problemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: a teraz powaznie 08.03.06, 22:25 gdzie mozna wypozyczyc video lub DVD ,O dwoch takich co ukradli ksiezyc, ,czy moze Ksiezyc? Slyszalem ze jest to pozycja zakazana w Polsce,dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: a teraz powaznie 08.03.06, 22:40 Ja mam w domy kaczkę dziwaczkę mogę ci porzyczyć Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Kup sobie za grosze w necie. O tutaj: 09.03.06, 02:19 www.polishfilm.ca/skok/dvds/groups/polish/o/o_takich/o_takich.html Albo tu: amos.shop.com/cc.amos?main=prod&act=4564362&ccsyn=261&ccsid=551330607-10707 Odpowiedz Link Zgłoś
john_jasny Re: a teraz powaznie 09.03.06, 05:02 mniklas5 napisał: > gdzie mozna wypozyczyc video lub DVD ,O dwoch takich co ukradli ksiezyc, ,czy > moze Ksiezyc? Slyszalem ze jest to pozycja zakazana w Polsce,dlaczego? ===================================================================== Bo ukradli ksiezyc ,a teraz chca podpieprzyc wladze i zeby spoleczenstwo nie wiedzialo jak to ksiazki nie publikuja. Odpowiedz Link Zgłoś
atc104 Re: A co z tą gorylicą ? 09.03.06, 01:45 Otoz to ! Sluch chodzi , ze kaczor wieczorna pora, szturchnac chcial cos i dali mu goryla zamiast gorylicy! I tak zaczal sie kaczy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: A co z tą gorylicą ? 09.03.06, 05:15 :-) Gorylica ma sie chyba ok, ale za to slonie nam pozdychaly, a potem chyba jeszcze gibon...to nasze zoo to jakies feralne, powinni na nauke do pp.Gucwinskich pojechac... Odpowiedz Link Zgłoś
bay.b Re: A co z tą gorylicą ? 09.03.06, 16:42 Niestety gorylica zostala przypadkowo postrzelona na polowaniu...moze przez jakas Kaczke? Odpowiedz Link Zgłoś
rickardo69 Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 22:39 Nie rozumiem po co Chicago Tribune mialaby cokolwiek o Polonii pisac, skoro polonusy i tak tylko Zwiazkowy i Nasz Dziennik czytaja. Jak oczywiscie maja wolne i wystoja juz swoje w Bobaku czy innym Gilmarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek Ba, wizyta Michnika 08.03.06, 22:46 na pewno bylaby odnotowana. W koncu on zna sie na wszystkim i jest przyjacielem dzieci. Demiurgiem na obloku. Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 22:42 A czy Prezydent znów gdzieś może pojechał ? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_richie A na co wiecej mu sie nalezy 08.03.06, 22:44 Wedle mnie ten nasz prezydent nie zasluguje na nic wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
rickardo69 Re: A na co wiecej mu sie nalezy 08.03.06, 22:51 No bez przesady, mogliby chociaz kolo gorylicy, na pierwszej stronie jego zdjecie umiescic, a nie gdzies na koncu... Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: A na co wiecej mu sie nalezy 09.03.06, 05:18 ale to o gorylicy to chyba jakos tak w rogu na dole bylo, jesli dobrze pamietam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
john_jasny Re: A na co wiecej mu sie nalezy 09.03.06, 05:06 mr_richie napisał: > Wedle mnie ten nasz prezydent nie zasluguje na nic wiecej... ===================================================================== No mogli go ojszczac a przez szacunek niezrobili tego. , Odpowiedz Link Zgłoś
rikapaprika Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 22:54 "Niech sie bambusy angielskiego uczą." Niestety zgadzam sie z Kazen a chce tez dodac ze Chicagowskie "koltuny" ktore nie sa w stanie czytac prasy amerykanskiej bo jest pisana po angielskuani tez wladac naszym jezykiem (Angielskim) nie znaja wiec ani zwyczai ani tutejszej kultury. Kaczynskiego wjazd do Chicago nie mial wiele do czynienia z reszta kraju (tak wlasnie jak Chicagowska Polonia) wiec prasa o nim wiele nie wspomniala. Jest to zrazem i przykre i tez smutne ze po stuletnim pobyciu w naszym kraju Chicagowska Polonia woli sie tylko klucic albo z Polonia w Kaliforni albo tez z reszta naszego USA. Odpowiedz Link Zgłoś
prozac.pl Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 22:55 Kogo obchodzi jakiś Kaczyński. Są ważniejsze sprawy: jak się czuje gorylica? Odpowiedz Link Zgłoś
chicagocubs O RANY przeciez lokalne waidomosci ...come first.. 08.03.06, 22:55 przeciez to USA.....po co kopac sie z koniem...wywalimy ich przy wyborach w tym roku...ale jak byl dzien pulaskiego ...to stawili sie wszyscy politycy....i stacje telewizyjne Odpowiedz Link Zgłoś
robo2g Yankesi wiedza tylko gdzie lezy USA Izrael i Irak 08.03.06, 23:05 Przeciesz to nie oddzisiaj wiadomo, zreszta w stanach nieucza nawet geografi w podstawowce:)Tam sie rodzi z mentalnoscia jestem Yankes i !@#$%^&*( reszte. A co do Poloni to tesz nieoddzisiaj wiadomo kto jest tam wiekszoscia i dlaczego w stanach panuje stereotyp o polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Czy unabomber Ted Kaczynski to jakis krewny???? 08.03.06, 23:11 To by wyjasnia?o cel wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek68 czego wymagać od amerykanojęzycznych gazet... 08.03.06, 23:09 śmiszne.... Odpowiedz Link Zgłoś
wilmor1 zenek68 ty jesteś tez amerykanojęzyczny!!. 08.03.06, 23:32 może skończ najpierw ze 3 klasy języka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:12 Zabawne byly same spotkania Lecha Kaczynskiego z burmistrzem Daley'em i gubernatorem Blagojeviciem.....(kazdy dal relacje, ze rozmowa byla o czyms innym) tylko kwadrans na mszy na Jackowie, kompletna nieznajomosc chicagowskich i polonijnych realiow przez prezydenta, ktory np. wyrazil nadzieje, ze reprezentanci Polonii w radzie miejskiej Chicago maja duze i rosnace stale wplywy - tymczasem ZADNYCH POLSKICH RADNYCH W CHICAGO NIE MA a James Laski jest pod prokuratorem za lapowki! Kuriozalne sa sytuacje kiedy polityk europejskiego duzego panstwa jest prowadzany przez specjalnego faceta typu "follow me" w kazde miejsce nie wylaczajac toalety w ratuszu bo..... NIE ZNA NAWET PODSTAWOWEGO ANGIELSKIEGO..... 8^( Do cholery - Walesa byl elektrykiem po zawodowce a radzil sobie!..... a Lech Kaczynski jest profesorem! Powinien wiedziec, ze amerykanskie "restroom" to jest excusez le mot sracz a nie "przestrzen do odpoczynku"! Prasa amerykanska - bardziej moze jeszcze "Chicago Sun-Times" niz powazniejsza "Chicago Tribune" - w malo zawoalowany sposob wrecz nabija sie z aspiracyj polskiego prezydenta do "grania roli" na miare Jego poprzednikow. Idea zeby obywatelom amerykanskim wprowadzic wizy do Polski choc symetryczna politycznie zostala wypowiedziana w najgorszym momencie i zjezyla czesc Polonii - no bo kto by te wizy wykupywal? Mormoni z Utah, Indianie Navaho czy polonusi z Chicago?.... nastroje wobec Kaczynskiego, poczatkowo calkiem dobre znacznie oslably, kiedy ludzie sie kapneli, ze ten polityk jest jak gluchoniema zaba - NIC o Ameryce, o Polonii NIE KUMA! A jego doradcy - w tym faceci od wizerunku to powinni wziac mokrymi witkami piecdziesiat odlewanych na gola de..... takie obrazki jak Kaczynski ruszajacy w lewo - czyli w druga strone niz Blagojevic i pospiesznie go doganiajacy swinskim truchtem.... wlosy na lepetynie ewidentnie przylizane, ubite jak po murzynsku - na glanc "na brylantyne"..... niezadbanie o naglosnienie sali w Niles - dzieki czemu czesc gosci /za swoje nieduze 85 dolcow od lebka co jest dla Amerykanow i Polonii miara znaczenia polityka.../ po prostu slyszala jeno jakies brzuchomowcze pomruki.... Wydaje sie ze daloby sie znalezc profesjonalnych ludzi od organizacji wizyty i wizerunku nawet w Chicago jesli juz "zaoszczedzono" na ich zabraniu z kraju..... A uwagi na public o wygorowanych nadziejach Polakow na amerykanskie uzbrojenie z demobilu skwitowane - ze to niebezpieczne, bo Polacy w Iraku strzelaja do marines i nawet jakims cudem jednego trafili i zabili.... lepsza bronia moze trafiliby dwoch.... 8^( Komentarze o pomyslach PiS-u na ekonomie - socjalizm z opadnietymi klapo- uszami..... polokatolicyzm jako doktryna ekonomicznego rozdawnictwa tego, czego nie ma... ze niedlugo w Polsce rzad upadnie bo murzynscy inzynierowie od nawadniania strajkuja i galaz na ktorej polski rzad urzeduje zeschla sie i trzeszczy..... Tu na forum napisza - moze i troche slusznie - ze to dziennikarze jak zawsze i Zydzi jak to w Ameryce sa winni.... ALE PO CO SIE AZ TAK PODKLADAC? Sytuacje troche ratowal fachman z Polvision Robert Szabla, ktory odnosil sie do Prezydenta ze szczerym szacunkiem i tak formulowal pytania aby gosciowi dostarczyc jak najwiecej materialu do odpowiedzi..... To nie jest tak, ze ja jakos specjalnie Prezydenta nie lubie czy mu odmawiam kwalifikacji - OSMIESZYC BOWIEM MOZNA KAZDEGO! Tylko jest przykre dla mnie jako Polaka, ze osmieszaja go ludzie, ktorym placi za to, zeby go wlasnie z takich sytuacji ratowali! Warto by wziac znow tych dwoch magikow z Europarlamentu - tego tlustego i tego z chroniczna swinka /nie pamietam nazwisk/ zeby WROCILI! To gorzej niz amatorszczyzna. To blad. Osmieszony polityk moze sobie isc na grzybki..... tak mu zreszta sugerowal nieprzetlumaczalny amerykanski polish joke powstaly po wizycie..... Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 02:31 Gratuluje trzezwiego spojrzenia. Podpisuje sie obiema rekoma. Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 09.03.06, 05:26 Czlowieku, ty powinienes pisac komentarze polityczne do jakiejs gazety, w kazdym razie gdzies je publikowac tak choc raz na tydzien. Juz dawno czegos tak trafnego nie czytalam, a przy okazji poplakalam sie ze smiechu :-) Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:12 - Tak już jest, że gdyby przyjechał do Chicago książę Karol, media pewnie prześcigałyby się w opisywaniu tego. ******************************************** Książę Karol jest nieco ekscentryczny, ale nie jest psychopatą. Odpowiedz Link Zgłoś
bcool UWAGA !! 08.03.06, 23:14 Kto jest za tym , zeby wszelkiej polonii odebrac prawo do glosowania ?? Dlaczego ludzie , którzy nie mają zielonego pojęcia o tym co tu się naprawdę dzieje i są bardzo podatni na agitację , mają prawo decydować o losie Polski - Z KTÓREJ TAK NAPRAWDĘ UCIEKLI ?? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: UWAGA !! 09.03.06, 00:00 Jest to istotnie dylemat etyczny. Czy ludzie, ktorzy stale mieszkaja poza Polska, powinni miec prawo wspoldecydowania o ksztalcie polityki w Kraju? Jedno wyjasnienie. Nie wszyscy, jak piszesz, uciekli. Ja, przykladowo, bylem chwilowo w USA w momencie wybuchu stanu wojennego i nie wrocilem. Nie bylem nigdy azylantem, nie uciekalem. Zywo interesuje sie tym, co dzieje sie w Kraju i odwiedzam, gdy tylko stac mnie na to, podrozujac z polskim paszportem, co bynajmniej mi nie ciazy, jak wielu utyskiwaczom. Jezyka nie zapomnialem i moje dziecko urodzone w USA mowi plynnie i bez akcentu po polsku, bo tak wychowalem. Zastanawialem sie sam czesto, czy powinienem glosowac, poniewaz nie ja bede odczuwal skutki wyboru. Masz tu bardzo duzo racji i byc moze tak powinno byc. Ale ostatniej jesieni, jak zobaczylem, co sie dzieje, ze calkiem nieswiadomi ludzie ida glosowac, bo kazal im ksiadz i powiedzial na kogo, bo inaczej nie sa prawdziwymi Polakami, a wyniki wyborow tutejszych w jakims stopniu wplywaja na wynik calosciowy, zdecydowalem,ze powinnismy gloswac, zeby dac pzreciwwage. Bo my - inteligencja, zostaniemy w domu ze wzgledow etyczno-moralnych, a ludzie nie rozumiejacy niczego swoimi glosami - bardzo licznymi - przewaza szale. Tak sie, niestety, stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Odebrac polonii prawo do glosowania 09.03.06, 02:28 bcool napisał: Kto jest za tym , zeby wszelkiej polonii odebrac prawo do glosowania ?? Dlaczego ludzie , którzy nie mają zielonego pojęcia o tym co tu się naprawdę dzieje i są bardzo podatni na agitację , mają prawo decydować o losie Polski - Z KTÓREJ TAK NAPRAWDĘ UCIEKLI ??" No pierwszy rzut oka sensowny postulat. Ale tez mozna powiedziec, ze to fakt placenia podatkow w danym panstwie jest jednym z decydujacych, nie uwazasz? Ja podatkow od wynagrodzenia w Polsce nie place, ale w Polsce istnieje tez podatek VAT. I za moje pieniadze poslane do Polski ktos te towary kupuje w Polsce i w ten posredni sposob podatek VAT place i ja. Nie jest to mala kwota, oj nie. Wiec moze na tej podstwie powinna Polonia miec prawo do glosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
ada68 Re: UWAGA !! 09.03.06, 05:33 Ja tam wcale nie ucieklam, tylko poznalam mojego obecnego slubnego, ktory - tak sie niestety sklada - jest Amerykaninem. A ze z nas dwojga on zarabial lepiej, wiec mieszkamy tutaj i owszem, wciaz mnie interesuje, co sie dzieje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: UWAGA !! 09.03.06, 09:22 Ostatnio bardzo wiele młodych, wykształconych i rozsądnych ludzi wyjecało z Polski. Uważam za bardzo ważne, żeby właśnie oni zagłosowali w swoim aktualnym miejscu zamieszkania. Będą jakąś - być może - znaczącą przeciwwagą dla moherów w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
insite jestem przeciw 09.03.06, 09:19 nie mozesz odbrac praw Polakom tylko dlatego, ze mieszkaja pza granicami kraju. Wiele krajow przeprowadza wybory w konsulatach - Niemcy, Austra, pewnie Izrael (nie bylem ;-{), Polacy na obczyznie znaja problemy polskie nie gorzej niz Polacy w kraju. Nie wszyscy uciekli. Ponadto, teraz kazdy Polak moze wrocic do Polski BEZ obawy. I wielu wraca, dlatego powinni miec prawo decydowania. bcool napisał: > Kto jest za tym , zeby wszelkiej polonii odebrac prawo do glosowania ?? > Dlaczego ludzie , którzy nie mają zielonego pojęcia o tym co tu się naprawdę > > dzieje i są bardzo podatni na agitację , mają prawo decydować o losie Polski - > Z KTÓREJ TAK NAPRAWDĘ UCIEKLI ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowskim 08.03.06, 23:18 i redaktorem naczelnym zydem.to polakożerestwo jest zatem zrozumiałe nie pierwszy i nie ostatni raz. były juz polskie obozy śmierci i polska odpowiedzialność za czas hitlera. takie to są szczytowe mozliwości syjonistów amerykańskich wciskających antypolski kit. Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowsk+ 08.03.06, 23:24 Jak o Polakach nie pisza,to tez sa polakozercami? Odpowiedz Link Zgłoś
szlomcio1 Re: Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowsk 08.03.06, 23:32 zycze tym Polakom aby jak najwiecej zaczeli o nich pisac o ich zlodziejach,prostytutkach,pijakach i nielegalnych,wtedy moze "buzie" swoje pozamykaja ! Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re: Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowsk 09.03.06, 01:13 masz na mysli tych żydów złodziei,żydówki prostytutki, pijaków , oszustów , nielegalnie okupujących ziemie arabów palestyńskich? to wszystko jest i to w nadmiarze w israelu a nawet 1,5 mln komuchów z orderami lenina w klapachi sovhozy i kolhozy i wojna od 60 lat z arabami. Odpowiedz Link Zgłoś
szlomcio1 Re: Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowsk 09.03.06, 01:21 znowu sie nachlales i czytac nie potrafisz bo ci oczy flegma zalewa? Toz pisalem wyraznie o polskich zlodziejach,prostytutkach,nielegalnych itd.! Zydow w USA nielegalnych nie ma,pijaku zaszczany ! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 [...] 09.03.06, 03:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilmor1 mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tufta 08.03.06, 23:35 i już jesteśmy w domu!... Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tuf 09.03.06, 01:05 Niech wiec rydzyk w?ozy swoj kapital z pieniedzy ukradzionych stoczniwcom. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re: mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tuf 09.03.06, 01:18 hatteras: zrób donos na ojaca dyrektora do prokuratury ulży ci się albo idź do kibla.? Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tuf 09.03.06, 01:30 mosessex napisa?a: > hatteras: zrób donos na ojaca dyrektora do prokuratury ulz˙y ci sie˛ > albo idz´ do kibla.? ======================================================================= Na procesie Pawla Huelle z pralatem Jankowskim w Gdansku zjawi?a sie mocno podstarza?a grupa kibicow pra?ata w mocherowych beretach.Na terenie sadu wznosili okrzyki Zydzi do gazu! Zydzi do gazu! Wiesz co naprawde chce sie isc do kibla. Odpowiedz Link Zgłoś
szlomcio1 Re: mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tuf 09.03.06, 02:32 ZOSTAWIC ZYDOW W SPOKOJU,PROSZE ! Zaden Narod tego nie przezyl i chyba niggdy nie doswiadczy tego co Narod Zydowski w historii swojej ! Kazdy czlowiek na naszej ziemi chce zyc i miec jako takie miejsce do zycia ! Israel i jego mieszkancy ,takie same prawo maja,niestety ! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tuf 09.03.06, 02:57 Dobra rada, tyle ze nie pelna. Powinno byc " ZOSTAW ZYDOW I POLAKOW W SPOKOJU" OFIARA NIE POWINNA ATAKOWAC OFIARY. Odpowiedz Link Zgłoś
insite o Indianach w Amerykach slyszales? O Ormianach 09.03.06, 09:25 w 1915? Ilus zostalo? Czy mordowano ich bardziej ludzko? Skad to przekonanie, ze jestescie narodem wybranym? MOze raczej przekletym? Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re: mosessex...idiotka od rydzyka.. mocherowa tuf 09.03.06, 01:16 wilmor1: czy ty jesteś znawca i słuchacz radia ojca dyrektora tadeusza rydzyka i chodzisz w mocherowym berecie? jak tak to pozdrawiam miłego słuchacza. dla odmiany załóż sobie pilotkę i mów dużo o rzeczach których nie rozumiesz.niestety syjon jest w odwrocie cały świat się od zydów odwrócił i dobrze że rozrabiaja w palestynie a nie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Ty sie nie drzyj, bos niewiarygodnie ciemna. Vide: 09.03.06, 02:50 nizej twe brednie na temat BRYTYJSKIEGO Financial Times i "zyda" Murdocha - z pastorow protestanckich po ojcu, z arystokracji anglo-irlandzkiej po matce. Rece przy takiej ciemnocie opadaja:((( Odpowiedz Link Zgłoś
kolorittan Nam polaczkom należy się pierwsza strona gazety !! 09.03.06, 15:03 :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowsk 08.03.06, 23:38 Po pierwsze, to w zadnej z tych publikacji nie obrazili Polakow ani slowem. Po prostu dali malo informacji. Po drugie, To,ze redaktor jest pochodzenia zydowskiego (o ile to jest prawda) nie ma nic wspolnego z tym, co napisali. Wizyta Kaczymskeigo nei jest znowu tak waznym ewenementem w zyciu Chicago. O Kwasniewskim tak samo malo wspominali. Po trzecie, taki prymitywny antysemita, jak ty, bedzie pierwszy wrzeszczal,ze w Polsce nie ma antysemitow i "ze swieca szukac". Oczywiscie, ze antysemici, to margines spoleczny, ale ty do niego zdecydowanie nalezysz. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re: Chicago Tribune to gazeta z kapitałem żydowsk 09.03.06, 01:21 czarek1: perymitywny antysemita ? czy nie rozumiesz pojęć semita , antysemita, syjonista , antysyjonista , polakożerca , antypolskość , żydo-komuna, żyd - oszust , żyd ludobójca narodu palestyńskiego , czas hitler kara za grzechy zesłana na żydów . poczytaj sobie zapoznaj sie z literaturą , idz do szkoły dobrze ci to zrobi.po co obrażać? Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:35 osobiscie bardzo mi sie spodobala ironiczna odpowiedz tygodnika o "ukochanym" kraju naszej Polonii ale oczywiscie malo kto zajarzyl te ironie; Odpowiedz Link Zgłoś
waldiwaldi Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:42 Ja im się nie dziwie.Kwasio się z nimi nie spotykał,a to przecież w czasach gdy on był ministrem sportu i mietka rakowskiego ci ludzie ucieklai z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:46 amerykańskie media są w układzie, a więc są zniewolone. pewnie żydo-masoński spisek. na szczęście dwaj najdzielniejsi i najprawsi z najprawszych kowboje zrobią z tym porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak88 Re: Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chi 08.03.06, 23:47 Po prostu Leszka "za malo , za krotko znaja" lol Odpowiedz Link Zgłoś
marekstepien Dlaczego GAZETA oskarza Polonie? 09.03.06, 00:20 Dlaczego GAZETA oskarza Polonie w Chicago? Co w tym zlego dla Polski i Polakow w Polsce jesli Polonia chce wiecej pozytywnej informacji o polskim prezydencie? Czy to jest powod by od razu wysmiewac Chikagowska polonie? Czy GAZETA jest Polska publikacja i dla Polakow? Watpie, GAZETA zachowuje sie jakby byla Izraelska gazeta w jezyku Polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: Dlaczego GAZETA mowi prawde!!! 09.03.06, 01:21 marekstepien napisa?: > Dlaczego GAZETA oskarza Polonie w Chicago? > > Co w tym zlego dla Polski i Polakow w Polsce jesli Polonia chce wiecej > pozytywnej informacji o polskim prezydencie? Czy to jest powod by od razu > wysmiewac Chikagowska polonie? =========== A czy zaprosi? ktos media na to spotkanie?Chicagowska polonia jest, jaka jest i juz inna nie bedzie.Ch?op poleski predzej da sie ucywilizowac niz oni. Patrzac na nich powinnismy sie czuc bardziej zdopingowani, aby zmienic ten krzywdzacy nas wszystkich wizerunek "dumb polacks" . Odpowiedz Link Zgłoś
danzig74 tak samo bylo z Kwachem 09.03.06, 00:58 a nawet gorzej tylko kwiatek w swojej tv koloryzowal Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Michnik znowu kłamie. O wizycie Kaczyńskiego 09.03.06, 01:07 informowały na pewno: NY Times i Financial Times - czyżby to były mało ważne gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Re: Michnik znowu kłamie. O wizycie Kaczyńskiego 09.03.06, 01:24 to sa gazety antypolskie . proszę przeczytać komentaże tych szmatławców do wizyty prezydenta prof dr hab. prawa lecha kaczyńskiego w usa. nyt pisał o polskich obozach zagłady i niedawno obarczzał polakówe czasem hitlera. po prosty to sa syjonistyczne , antypolsie gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A czy ty, stonogo bezglowa, FT choc raz w zyciu 09.03.06, 02:46 w brudnej lapie mialas? To gazeta BRYTYJSKA, i nie "Zydy" na czele, ale protestant z dziada pradziada (nawet z pastorow i po matce z anglo-irlandzkiej arystokracji) MURDOCH tj.Times Newspapers Limited, a subsidiary of News International :) I to tylko dzieki swemu obywatelstwu australijskiemu i dzieki przynaleznosci Australii do Commonwealth, bo prawo brytyjskie zabrania obcokrajowcom wlasnosci brytyjskich mediow. Glupich w Jackowie nie sieja, sama sie holota w pijanym widzie plodzi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: A czy ty, stonogo bezglowa, FT choc raz w zyc 09.03.06, 09:31 od pewnego czasu nasz wspolny znajomy jest obywatelem Stanow Zjednoczonych. tak mu bylo wygodnie w interesach. Rupert jest cwanym lisem, ale wole jego syna lachlana, ma charakterek. No i jego cizia, zamienilbym za swoja ;-{) dwa razy mlodsza, no prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
zzamiedzy Re: Michnik znowu kłamie. O wizycie Kaczyńskiego 09.03.06, 04:30 mosessex napisała: > to sa gazety antypolskie . proszę przeczytać komentaże tych szmatławców do > wizyty prezydenta prof dr hab. prawa lecha kaczyńskiego w usa. > nyt pisał o polskich obozach zagłady i niedawno obarczzał polakówe czasem > hitlera. po prosty to sa syjonistyczne , antypolsie gazety. Po pierwsze: Naucz sie pisac po polsku, bo jak tak sie znasz na angielskim jak na polskim to ci potem bzdury wychodza w rozumowaniu; po drugie: Kaczor Niewielki Mlodszy nigdy nie byl i nie bedzie profesorem. Zapamietaj to ty i inne doopki, ktore bezmyslnie to powtarzaja. Kaczor jest tylko /albo az/ DOKTOREM HABILITOWANYM prawa pracy i to na dokladke w jego peerelowskim wydaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Financial Times jest gazeta b r y t y j s k a. 09.03.06, 02:34 i NIE INFORMOWAL, bo i PO CO? Sprawdz sobie w necie, to sie dowiesz, ze wiem, co mowie. Nb. Kaczory w FT maja najgorsza chyba na Wyspach prase:))) Ostatni tekst w FT o Kaczorze to byla zabawa z jego "slawnego" telewizyjnego oredzia. Buhahahaha!!! >>When a president takes the time to pre-empt evening television and address the nation, it's usually because he is about to do something. Not Lech Kaczynski, Poland's new president, who took to the airwaves on Monday evening to announce briefly that he was not going to dissolve parliament.<< Financial Times. 15.02.2006 [komentarz Observera] registration.ft.com/registration/barrier? referer=search.ft.com/search/totalSearch_More.html? vsc_query=Kaczynski&searchCat=0&vsc_publicationGroups=FTFT&offset=0&vsc_appId=to talSearch&location=http%3A//news.ft.com/cms/s/ffa8714e-9dc8-11da-b1c6- 0000779e2340.html Odpowiedz Link Zgłoś
buckiler Gabi daj se siana 09.03.06, 02:52 kropek_oxford napisał: a kogo to obchodzi Piszesz za dużo, to już jest męczonce. Spadaj krowo Odpowiedz Link Zgłoś
buckiler Re: Financial Times jest gazeta b r y t y j s k 09.03.06, 02:55 Ale ma wydanie US, kretynko. Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Informował, informował. Jak chcesz, to ci wyślę 09.03.06, 11:56 wydanie papierowe, w którym stoi jak byk. A tak poza tym, to gdzie kaczory mają dobrą prasę? NYTimes'a ci nie wyślę, bo nie czytam i nie mam - kolega mi pokazał. Odpowiedz Link Zgłoś