Dodaj do ulubionych

Dlaczego chicagowska Polonia kłóci się z "Chica...

• annal_anna13 pie.. kaczke 09.03.06, 02:06
      • mniklas5 Re: prasa polonijna 09.03.06, 02:23
        jest dla Polakow za granica , tak jak Chicago Tribune jest dla Amerykanow, to po
        co te cale pieniactwo Poloni w Chicago, ma ona dostep do prasy polonijnej ktora
        napewno w detalach opisala wizyte, natomiast Amerykanow to nie obchodzi. Mysle
        ze Polacy w Chicago dziwnie uwazaja ze Chicago to wlasciwie powinno byc polskie
        miasto z polskimi mediami w Ameryce.
      • buckiler Re: pie.. kaczke 09.03.06, 02:52
        O witamy biedronia.
        • zzamiedzy Re: pie.. kaczke 09.03.06, 04:33
          buckiler napisał:

> O witamy biedronia.
          Po co zaraz Biedron. Wystarczy kaczor starszy.
    • misza1000 Nikle zainteresowanie Chicago Tribune 09.03.06, 02:46
      Amerykanie polskiego pochodzenia (czesc Polonii) sa w wiekszosci zasymilowani i
      wielkiego sensu nie ma w ich obdarzaniu jakimis specjalnymi etykietkami Polonii.

Znaczenie tej czesc Polonii, ktora dalej "siedzi okrakiem na plocie" i ma duze
      zwiazki z Polska jest wprost proporcjonalne do wielkosci wymiany handlowej
      stanu Illinois z Polska.

Dane z 2004 podaja, iz to Kanada jest na pierwszym miejscu, majac prawie 31%
      handlu miedzynarodowego tego stanu. Irlandia jest na 25-tym miejscu i ma
      niespelna 0.6% wymiany handlowej. Polski nie ma na liscie 25 krajow.

Case closed.
    • anarcho-emeryt Duck Soup! 09.03.06, 03:03
      Opanujta sie Polonusy!!! Jaki Kaczynski??????? The Unibomber?????!!!!
    • t0g Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja racje 09.03.06, 03:11
      Od tej "polonii" z Chicago szanujacy sie Polak powinien sie trzymac z daleka, bo
      te buraki i kmioty tylko wstyd czlowiekowi przynosza. Przecietny poziom tego
      towarzystwa jest taki, ze w Polsce w najgorszym wsiowym grajdole takiego nie
      znajdziesz. Tu jeden pan pisze, ze po 25 latach w USA "z angielskim jest nie za
      bardzo". Nic dodac, nic ujac. Potem sie ludzie oburzaja, ze sa "polish jokes". A
      jak mozna sie z takich burakow nie smiac?

Na szczescie nie wszedzie Polonia jest taka. W miasteczku, w ktorym mieszkam,
      Polakow z rodzinami to wszystkiego najwyzej trzydziesci pare osob, ale
      towarzystwo na poziomie, wszyscy po studiach i tak z polowa z Ph.D. Nasze
      miasteczko - ze wzgledu na znaczna liczbe firm "high tech" - pod wzgledem
      sredniego poziomu wyksztalcenia mieszkancow jest na drugim miejscu w USA, po
      Boulder, CO - i nasza polska grupa w zadnym wypadku nie odstaje od tego poziomu
      "na minus", jesli, to raczej "na plus".

Przedtem mieszkalem 12 lat zaraz obok Washington, D.C., stolicy panstwa - i
      polonia waszyngtonska to tez sa ludzie na wysokim poziomie, Wujek Jurek moze
      potwierdzic, bo tam mieszka.
      • 18261826www Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 03:43
        Dziekuje za uznanie i poparcie.Z reka na sercu jeszcze raz pragne podkreslic ,
        ze nie prowadze kampani antypolskiej, krytykujac otwarcie TO!! co tworzy w
        oczach innych stereotyp kazdego z nas jako kompletnego debila z ilorazem
        inteligenji mniejszym od pantofelka.Jesli ktos po 25 latach nie zna jezyka
        kraju w ktorym mieszka, nie jest czescia jego spoleczenstwa, to kim jest ten
        czlowiek w oczach innych?
        Getto jest jak bagno, wciagnie i trudno sie z niego wydostac.
        Getto zmienia mentalnosc i postawe czlowieka,ludzie z getta nabieraja
        instynktow obych czlowiekowi cywilizowanemu.Swoim zachowaniem w normalnych
        ludzkich sytuacjach zwracaja uwage otoczenia, czynia wrecz z siebie
        posmiewisko.Kluby polskie w gettach dla jednych ostoja polskosci ,dla innych
        ostoja ciemnoty i zacofania.
        W Ameryce koncertuja artysci polscy wielkiej klasy Urbaniak,Makowicz,
        Namyslowski pamietam koncert fortepianowy Jablonskiego. I gdzie wytedy jest
        "polonia",dlaczego nie ida oklaskiwac polskich mistrzow do filcharmonii???
        Oni nawet nie wiedza gdzie ta filcharmonia jest, bo caly ich swiat ogranicza
        sie do sklepu miesnego, kosciola(tu nie chce nikogo urazic)smierdzacej budy
        ,ktora dumnie nosi nazwe narodowego polskiego ...
        Mowie to co czuje i mysle i to jest moja prawda,ktora z pewnoscia niejedno oko
        kole.
        • zzamiedzy Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 04:42
          18261826www napisał
          >
          > W Ameryce koncertuja artysci polscy wielkiej klasy Urbaniak,Makowicz,
          > Namyslowski pamietam koncert fortepianowy Jablonskiego. I gdzie wytedy jest
          > "polonia",dlaczego nie ida oklaskiwac polskich mistrzow do filcharmonii???
          > Oni nawet nie wiedza gdzie ta filcharmonia jest, bo caly ich swiat ogranicza
          > sie do sklepu miesnego, kosciola(tu nie chce nikogo urazic)smierdzacej budy
          > ,ktora dumnie nosi nazwe narodowego polskiego ...
          > Mowie to co czuje i mysle i to jest moja prawda,ktora z pewnoscia niejedno
          oko
          > kole.
          Wszystko cacy; tylko ta "charmonia" cos ci falszuje. /"harmonia" sie pisze,
          nieboraku; widzisz roznice?/
          • 18261826www Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 04:43
            Przepraszam za harmonie, reszta jest zgodna z prawda
            • zzamiedzy Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 04:46
              18261826www napisał:

> Przepraszam za harmonie, reszta jest zgodna z prawda
              Milo mi! Tez sie zgadzam.
      • carbondioxide1 Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 04:09
        To ze paru krzykliwych oszolomow zostalo opsanych przez Gazete nieswiadczy o
        tym ze wszyscy w Chicago sa burakami.
        Swoim postem pokazales ze sam jestes kmiotem.
        • zzamiedzy Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 04:54
          carbondioxide1 napisał:

> To ze paru krzykliwych oszolomow zostalo opsanych przez Gazete nieswiadczy o
          > tym ze wszyscy w Chicago sa burakami.
          > Swoim postem pokazales ze sam jestes kmiotem.
          Wszyscy nie sa, ale jesli autora bardzo rozsadnego postu nazywasz "kmiotem" to
          dla mnie jestes burakiem i to na dokladke pastewnym, takim co go krowy jedza!
          • 18261826www Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 04:58
            zzamiedzy napisa?:

> carbondioxide1 napisa?:
            >
            > > To ze paru krzykliwych oszolomow zostalo opsanych przez Gazete nieswiadc
            > zy o
            > > tym ze wszyscy w Chicago sa burakami.
            > > Swoim postem pokazales ze sam jestes kmiotem.
            > Wszyscy nie sa, ale jesli autora bardzo rozsadnego postu nazywasz "kmiotem"
            to
            > dla mnie jestes burakiem i to na dokladke pastewnym, takim co go krowy jedza!
            =============================================================================
            To srodowisko potrzebuje OSWIECENIA!!!ale to srodowisko boi sie tego oswiecenia
            jak diabel swieconej wody.
        • t0g Re: Pocalujta_wojta, 18261826, princealbert maja 09.03.06, 05:13
          carbondioxide1 napisał:

> To ze paru krzykliwych oszolomow zostalo opsanych przez Gazete nieswiadczy o
          > tym ze wszyscy w Chicago sa burakami.
          > Swoim postem pokazales ze sam jestes kmiotem.

Ależ mogę być, proszę bardzo. Róznica między kmiotem a niekmiotem polega na tym,
          że tylko ten pierwszy się obraża, jeśli go nazwać kmiotem. Niekmiot sie nie obraża.

Ale, faktycznie, musze przyznać - dopiero poniewczasie pomyslałem, że trzeba
          było w moim poście zazanczyć, że moja ocena nie odnosi sie do wszystkich
          absolutnie "polonusów" z Chicago. Jeśli Ciebie obraziłem, to przepraszam.
          Oczywiście, w Chicago mieszka całkiem spora liczba Polaków, którzy sa pod kazdym
          względem na poziomie - no i to sa wręcz pozytywni bohaterowie, bo oni musza to
          kmiotctwo znosić NA CODZIEŃ.
    • neiden wizyta kaczynskiego w usa 09.03.06, 03:41
      o wizycie bylo niewiele.ale nasze zale do prasy w usa sa nie uzasadnione.tu
      prasa pisze co chce.artykul henryka kowalczyka w la raza nie jest madry
      dlaczego; jest to radykalna organizacja nielegalnej emigracji
      mexykanskiej.jezeli polonia polska wypowiada sie za ta organizacja,popiera ja
      to bedziemy bardzo niewygodni dla ameryki.gdzie sa duze problemy z nielegalna
      emigracja.tagrze kosciul katolicki jest prawie uwazany za organizacje
      wywrotowa. nie dziwie sie ze musimy miec vizy wjazdowe do usa.la raza chce
      secesji w usa.
    • antonioni1 A kto to jest Lech Kaczyński? 09.03.06, 04:37
      Bo Lecha Wałęsę znam. Ale Kaczyński?
      • zzamiedzy Re: A kto to jest Lech Kaczyński? 09.03.06, 04:44
        antonioni1 napisał:

> Bo Lecha Wałęsę znam. Ale Kaczyński?
        To taki bywszy walesowy chlopiec, drugi zreszta tez. Walesa mawial o
        nich "zderzaki".
      • 18261826www Cos ciekawego na dobranoc 09.03.06, 04:47
        Mysle ze to nie zakluci niczyjej Harmonii snow.
        kliknijcie dziatki:TEXAS KOPERNIK SHORES a potem paciorek i spac!
        • zzamiedzy Re: Cos ciekawego na dobranoc 09.03.06, 04:50
          18261826www napisał:

> Mysle ze to nie zakluci niczyjej Harmonii snow.
          > kliknijcie dziatki:TEXAS KOPERNIK SHORES a potem paciorek i spac!
          Ojojoj!!!! "Zaklucic" nie zakluci, ale juz "zaklocilo". Co sie dzieje???
          • 18261826www Re: Cos ciekawego na dobranoc 09.03.06, 04:54
            zzamiedzy napisa?:

> 18261826www napisa?:
            >
            > > Mysle ze to nie zakluci niczyjej Harmonii snow.
            > > kliknijcie dziatki:TEXAS KOPERNIK SHORES a potem paciorek i spac!
            > Ojojoj!!!! "Zaklucic" nie zakluci, ale juz "zaklocilo". Co sie dzieje???
            =========================================================================
            Bylem tam ,zwiedzalem,niewiele pozostalo ,ale to bardzo ciekawa historia.
            • zzamiedzy Re: Cos ciekawego na dobranoc 09.03.06, 05:03
              18261826www napisał:

>
              > =========================================================================
              > Bylem tam ,zwiedzalem,niewiele pozostalo ,ale to bardzo ciekawa historia.
              Alez mnie chodzilo o wyraz "zaklucic"; popr. "zaklocic".
              • 18261826www Re: Cos ciekawego na dobranoc 09.03.06, 05:15
                zzamiedzy napisa?:

> 18261826www napisa?:
                >
                >
                > >
                > > =========================================================================
                > > Bylem tam ,zwiedzalem,niewiele pozostalo ,ale to bardzo ciekawa historia.
                > Alez mnie chodzilo o wyraz "zaklucic"; popr. "zaklocic".
                ====================================================================
                Mnie to juz zaklocilo moj spokoj na dobre.Wstydze sie ,przepraszam,ide spac
                Dobranoc.
                • zzamiedzy Re: Cos ciekawego na dobranoc 09.03.06, 05:21
                  Nie wstydz sie! W pospiechu sie zdarza. Zasnij i wypocznij. Dobranoc!
    • wissenwertes Who is Kaczyński? 09.03.06, 07:56
      Nad rzeczka opodal krzaczka, mieszkala kaczka dziwaczka...
      • malpa1230 Dziwoląg nagada zagranicą głupot. A Polska cierpi. 09.03.06, 08:54
    • brudaz Haaahahahaha bardzo dobrze!!! 09.03.06, 08:13
      No cóż, wcale się nie dziwie, że Chicago Tribune nie chciała napisać o wizycie
      Pana l.k. no bo po co. Każda wizyta kaczyńskiego (kaczyński z małej litery to
      nie przypadek) jest zupełnie nieistotna, zarówno dla Polski, a w szczególności
      dla odwiedzanego przez niego kraju. Cały świat śmieje się z prezydenta
      kaczyńskiego i tym samym z Polski. Każda następna wypowiedź zaprzecza
      poprzedniej. Takim zachowaniem ośmiesza siebie ( co mnie nie martwi), ale
      również ośmiesza nasz kraj i wszytkich Polaków (nie tylko tych co sprzątają i
      budują Amerykę), ale przede wszytkim tych którzy żyją i mieszkają w kraju nad
      Wisłą. Pozdrawiam wszytkich sympatyków p.kaczyńskiego, o. rydzyka i wszytkich
      hipokrytów.
    • halfliner Może gdyby jakoś powiązali gorylicę z Kaczyńskim? 09.03.06, 08:44
      • halfliner bo prawdę mówiąc problem gorylicy jest ważniejszy. 09.03.06, 08:46
      • malpa1230 Nie nabijaj się z Pani Prezydentowej... 09.03.06, 08:53
    • malpa1230 Leiej czyatć o gorylicy niż o Kaczyńskim 09.03.06, 08:52
      Co oni się czepiają gazety?
    • chudy69 Moje subiektywne zdanie.... 09.03.06, 09:06
      jest takie, że polonia czy to w Stanach czy też w innych krajach powinna być
      pozbawiona możliwości decydowania o naszym kraju. Należy pozbawić ich prawa do
      głosowań w wyborach prezydenckich, parlamentarnych itp. Przyczyna jest prosta -
      jak może głosować ktoś, kto mieszka w innym kraju i oprócz sentymentu nic go z
      Polską nie łączy. Nie mogą głosować ci, którzy tak naprawdę nie biorą udziału
      w życiu i problemach naszego kraju. Te osoby utożsamiają się z Polską tylko w
      trakcie wyborów. W przypadku złego wyboru kandydata oni już nie spijają
      tej "śmietany" tylko wracają do swoich zajęć. Chcą głosować, niech wracają do
      Polski. Może zabrzmi to egoistycznie, ale tak naprawdę oni nie posmakują
      programów, które zafundują nam "WYGRANI".
      • ddb2 Re: Moje subiektywne zdanie.... 09.03.06, 09:17
        Mam takie samo zdanie jak chudy69.
        Oni zyja tam na obczyznie we wlasnym wyimaginowanym swiecie. Malo kto jest na
        biezaco w sprawach codziennych Polski. Ojczyzne widza przez pryzmat tesknoty i
        sentymentu.
        Nie biora udzialu w naszych problemach. Wystarczy im haslo - prawica, i zeby to
        byl skonczony osiol o pogladach lewicowych, to beda go popierac, nie
        interesujac sie tym, jaki to w rzeczywistosci szkodnik polski. On, jego brat i
        caly pis.
    • halfliner Nie wiem czy to ma jakiś związek z tą małpą, ale 09.03.06, 09:36
      • halfliner wiele wskazuje że Kaczyńscy przechodzą menopauzę. 09.03.06, 09:37
    • halfliner A propos.Czy działa jeszcze mały Władzio z Chicago 09.03.06, 09:42
      • halfliner Jego nieśmiertelny hit to 'Jestem mloda wdowa'. 09.03.06, 09:43
    • wojtek7362 dzieki Bogu ze nie opublikowali 09.03.06, 10:40
      dzieki Bogu ze nie opublikowali informacji o pobycie kaczki. przynajmniej
      mniejszy wstyd. awoja droga wczoraj szukalem informacji na niemieckich portalach
      o wizycie kaczynskiego w berlinie. informacje sa: skape, ukryte, gdzies na
      setnej podstronie, jakies niemrawe zdjecie.... obsluga prasowa adekwatna do
      osoby prezydenta. niestety reprezentuje on nazs kraj...
    • anna451 jeżeli polonia amerykańska jest tak zachwycona 09.03.06, 12:59
      polskim prezydentem to niech go sobie zabiera.Dla mnie nie jest moim
      prezydentem chociaż działałam w Solidarności a teraz jestem na emeryturze
      moim jedynym prezydentem był jest i będzie Wałęsa.
    • ambl ex 09.03.06, 13:26
      Widocznie naczalstwo z tej ich trybuny jest z narodu wybranego, wyznania mojżeszowego
      • cookies3 Re: ex 09.03.06, 18:52
        ambl napisała:

> Widocznie naczalstwo z tej ich trybuny jest z narodu wybranego, wyznania
        mojżes
        > zowego
        --------------
        Wolna prasa pisze o tym co chce,a nie co każą...A gorylica z pierwszej strony
        zdrowa?
    • kosa811 W Ameryce nie ma wolnych mediuf, szczególnie c.o. 09.03.06, 19:04
      i kanalizacji, a to grozi w funkcjonowanie PiSuaru
    • wesolek11112 o kaczynskim 09.03.06, 19:47
      pewne jest ze polska to nasz ukochany kraj,ale ze prezydent???????????
      toz to karykatura ktora psuje
      nasz wizerunek i srednia urody polek zoncia tego ptaszyska
    • aliasqbek Polonia vs Chicago .... 10.03.06, 12:42
      Jaki prezydent taka relacja.Latwo jest gadac Polonii mieszkajac w innym
      kraju,"pod innym" prezydentem.Jak tak kochaja ojczyzne to PLEASE WELCOME -
      najlepiej zna sie na samochodach ten co roweru nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka