dox1 14.03.06, 21:53 Jesli tak, to co o tym filmie myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t0g Re: Boże...Polowy forumowiczówe chyba jeszcze 14.03.06, 22:37 na swiecie nie było, jak ten film był na tapecie. Ja po godzinie mmiałem dosyć, bo foilm mówił o rzeczach doskonale mi znanych, więc pozostałe 6 godzin już sobie darowałem. Dla osób, które już zdązyłuy się zapoznać z odnośną historią, ten film nie wnosił wiele nowego. Ja na temat Zagłady bardzo wiele czytałem. Niech Lanzmanowi bedzie, że "wybitne dzieło artystyczne" - na wszystko sie zgodzę, ale przy jednym będe obstawał: że to wybitne, owszem, dzieło jest okropnie nudne. A Lanzman miał u mnie dodatkowo tyły z powodu kompletnie nieuzasadnionych ataków na Wajdę. W filmie Wajdy o Korczaku dopatrzył sie akcentów antysemickich, co już było kompletną paranoją. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Obejzyj, pomysl i napisz OK!!!! 15.03.06, 01:35 t0g napisał: > na swiecie nie było, jak ten film był na tapecie. Ja po godzinie mmiałem dosyć, > bo foilm mówił o rzeczach doskonale mi znanych, więc pozostałe 6 godzin już > sobie darowałem. Dla osób, które już zdązyłuy się zapoznać z odnośną historią, > ten film nie wnosił wiele nowego. Ja na temat Zagłady bardzo wiele czytałem. > Niech Lanzmanowi bedzie, że "wybitne dzieło artystyczne" - na wszystko sie > zgodzę, ale przy jednym będe obstawał: że to wybitne, owszem, dzieło jest > okropnie nudne. A Lanzman miał u mnie dodatkowo tyły z powodu kompletnie > nieuzasadnionych ataków na Wajdę. W filmie Wajdy o Korczaku dopatrzył sie > akcentów antysemickich, co już było kompletną paranoją. Hej madrala tutaj tez paranoja : www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Obejzyj, pomysl i napisz OK!!!! 15.03.06, 02:05 Wiesz... Mozna powiedziec: "Vox populi, vox Dei"... Ale ja w tym wypadku bardziej sklaniam sie sie do postawy Petroniusza z "Quo Vadis", czy tej wyrazonej w zdaniu napisanym przez Horacego: "Profanum vulgus odi et arceo" - czyli "nie znosze durnego motlochu". Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Boże...Polowy forumowiczówe chyba jeszcze 15.03.06, 23:44 Ja bylem nie tylko na swiecie , ale widzialem pierwsza wersje przed interwencja Papieza - Ooo yes cees , wnosil i to wiele , co wygodnie pomijasz - 600 godzin wywiadow z Polakami (w/g asystentow) z ktorych wybral te o ktorych wspominasz , pamietam , rowniez (ateistow) Zydow wyciagajacych na wyscigi nieobrzezane kutasy przed essmanka w gdanskim porcie , zeby wyjechac i czego nie zapomne Zydom (nikt nie protestowal) "polski" pluton egzekucyjny , w rogatywkach i polskich mundurach w warszawskim ghetto ,... Palant dox1 jest prowokatorem i dalas sie zlapac , albo pchasz swiadomie ich nagonke ,... przysiad ============================================================================== na swiecie nie było, jak ten film był na tapecie. Ja po godzinie mmiałem dosyć, bo foilm mówił o rzeczach doskonale mi znanych, więc pozostałe 6 godzin już sobie darowałem. Dla osób, które już zdązyłuy się zapoznać z odnośną historią, ten film nie wnosił wiele nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Sluchaj, moze sie domyslam, o co Ci chodzi 15.03.06, 03:06 Kiedy ogladalem te piersza godzine Shoah, jak pisalem - to tam byla rozmowa z miejscowym rolnikiem, ktory mial pole tuz opodal obozu smierci w Treblince i w okresie 1942-3, kiedy tam odbywala sie masowa exterminacja, to on juz byl doroslym czlowiekiem. Prowadzacy wywiad pytal go, czy wiedzial, co sie tam dzialo - no i chlopina mowil, ze tak, zabijano zydkow, czy cos takiego. A pan sobie tak spokojnie uprawial swoje pole? No tak, ja spokojnie sobie uprawialem swoje pole. Cos w tym rodzaju, to prawie 20 lat temu bylo, wiec za dokladnie nie moge pamietac. No i ja wtedy bylem oburzony, ze jak Lanzman mogl wybrac takiego buraka, to stawia Polakow w bardzo zlym swietle, przeciez przecietny Polak tak nie czuje. Widzialem sfilmowany wywiad z Karskim - byc moze byl on tez z Shoah, a moze z innego filmu - i Karski opowiadajac o tym, co ogladal przed wyjazdem z Polski ze swoja misja, zwyczajnie PLAKAL przed kamera. Wiec ja uwazalem, ze reakcja przecietnego Polaka, ktory byl swiadkiem tego, co sie wtedy dzialo, na pewno bedzie bardziej zblizona do reakcj Karskiego, niz do tego chlopiny z okolic Treblinki. Po dwudziestu latach od ogladania tych scen i po szesnastu latach wolnosci slowa w Polsce - w ktorym to okresie juz kazdy moze mowic glosno, co mysli, i ludzie naprawde juz korzystaja z tego prawa i otwarcie mowia co mysla, jak chociazby na niniejszym Forum - ja jestem na Lanzmana duzo mniej oburzony. Przypuszczam, ze rozumiesz, co mam na mysli. PS. Nie jestem pewny pisowni nazwiska rezysera, byc moze robie jakis blad, ale nie chcialo mi sie sprawdzic. Wiec przepraszam, jesli zniksztalcalem pisownie nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Sluchaj, moze sie domyslam, o co Ci chodzi 15.03.06, 03:54 Szkoda ze nie zamiescil relacji chlopka ze uzywal popiolu jako nawozu bo podobno ziemniaki lepiej rosna.Ogladalem ten film bardzo dawno temu i nie zrobil na mnie zadnego wrazenia. Czy dzisiaj czytajac o Afryce,Iraku czy innych miejscach robi to jakies wrazenie. Byc moze ale nie na mnie. Zadnego. Film zreszta byl slaby. Byl jeszcze drugi podobny nakrecony przez lodziaka ktory przyjechal do Polski w latach osiemdziesiatych. Rownie slaby. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Ze ty akurat zasuwasz tu cos o obojetnosci... 15.03.06, 16:38 Poczytaj lepiej jakim to wielkim wspolczuciem obdarzaja lokalni przedstwiciele narodu wybranego dzieci palestynskie mordowane przez "wojsko" izraelskie i co niektorzy z nich zrobiliby z tym narodem (prawie calym!) gdyby tylko mogli. Ten chlop przy nich to okaz humanisty. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 18:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ze ty akurat zasuwasz tu cos o obojetnosci... 15.03.06, 20:37 dox1 napisał: > Ten na tym video tez??? A mowil cos o "dobrym zydzie", ktory jest wtedy dobry gdy jest martwy? Albo o tym, ze "gladko" "zlikwidowalby" 80% tej "rasy"? Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 21:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Ze ty akurat zasuwasz tu cos o obojetnosci... 15.03.06, 21:43 Slyszalem co te buraki krzyczaly. I co? Bo to wlasnie glupie BURAKI. A ty kim jestes skoro przeszkadzaja ci (tylko) wulgarne wrzaski burakow, a (najwidoczniej) nie masz problemu z ludzmi, ktorzy marza o nowym HOLOCAUSCIE? Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Sluchaj, moze sie domyslam, o co Ci chodzi 15.03.06, 19:15 t0g napisał: > Kiedy ogladalem te piersza godzine Shoah, jak pisalem - to tam byla rozmowa z > miejscowym rolnikiem, ktory mial pole tuz opodal obozu smierci w Treblince i w > okresie 1942-3, kiedy tam odbywala sie masowa exterminacja, to on juz byl > doroslym czlowiekiem. Prowadzacy wywiad pytal go, czy wiedzial, co sie tam > dzialo - no i chlopina mowil, ze tak, zabijano zydkow, czy cos takiego. A pan > sobie tak spokojnie uprawial swoje pole? No tak, ja spokojnie sobie uprawialem > swoje pole. Cos w tym rodzaju, to prawie 20 lat temu bylo, wiec za dokladnie ni > e > moge pamietac. > > No i ja wtedy bylem oburzony, ze jak Lanzman mogl wybrac takiego buraka, to > stawia Polakow w bardzo zlym swietle, przeciez przecietny Polak tak nie czuje. > Widzialem sfilmowany wywiad z Karskim - byc moze byl on tez z Shoah, a moze z > innego filmu - i Karski opowiadajac o tym, co ogladal przed wyjazdem z Polski z > e > swoja misja, zwyczajnie PLAKAL przed kamera. Wiec ja uwazalem, ze reakcja > przecietnego Polaka, ktory byl swiadkiem tego, co sie wtedy dzialo, na pewno > bedzie bardziej zblizona do reakcj Karskiego, niz do tego chlopiny z okolic > Treblinki. > > Po dwudziestu latach od ogladania tych scen i po szesnastu latach wolnosci slow > a > w Polsce - w ktorym to okresie juz kazdy moze mowic glosno, co mysli, i ludzie > naprawde juz korzystaja z tego prawa i otwarcie mowia co mysla, jak chociazby n > a > niniejszym Forum - ja jestem na Lanzmana duzo mniej oburzony. > > Przypuszczam, ze rozumiesz, co mam na mysli. > Wiesz co,tog? Widzielismy ten film 20 lat temu razem, ja w telewizji francuskiej. (dziekuje dox'owi za temat...). Jak widzialem tych Polako-Prostakôw, to szlag mnie trafial ( i trafil...). Musisz obejrzc do konca. Watek (chwilowo?) anty-polski nie trwa dlugo. Absolutnie nie obraniam Lanzmann'a, poniewaz manipulowal "aktorôw" i uwazal "ze po nim potop". On nagral najlepszy film, i juz nikt nie ma prawa tego robic. Ale czy mozna bylo z prostakôw zrobic Polakôw???? Odpowiedz Link Zgłoś
t0g gloubiboulgomm: 15.03.06, 19:24 Dzieki za post, chcialbym odpisac obszerniej, niestety teraz musze juz leciec do zajęć i dopiero to będę mógł zrobić za kilka godzin. Na razie, pozdrowienia, t0g Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 15:05 Dotykasz trudnego tematu. Problem jest w tym, że jeśli Polak wypowiada się na tematy polsko-żydowskie, to będzie posądzony o anty-semityzm albo o to, że jest Żydem. I to nie tylko w Polsce. Film oglądałem wiele lat temu z pewnym bólem, bo wypowiedzi niektórych Polaków były żałosne. Nawet jeśli Lanzman ich umiejętnie prowokował i wybierał do filmu tylko te fragmenty które mu z jakiegoś powodu odpowiadały, to trudno ich usprawiedliwiać. Najgorszy był chyba ten zupełny brak współczucia w stosunku do ludzi, których przecież oobiście znali. Z drugiej strony Lanzman, tak jak wielu innych, nawet nie próbował umieścić sprawę Holocaustu w kontekście historycznym. Nie wspomniał, że przed II Wojną w tej rzekomo asntysemickiej Polsce Żydzi stanowili 10% społeczeństwa, co było zdecydowanie najwyższym odsetkiem w historii Żydów (do powstania państwa Izrael). Pominął też fakt, że w przeciwieństwie do innych krajów okupowanych przez Niemcy w Polsce za pomoc Żydom groziła kara śmierci. Z jakiegos powodu nie wspomniał o ilości Polaków, którzy zginęli w czasie wojny. Te braki niestety go dyskredytują. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 19:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ??????????? 15.03.06, 19:10 Śmieszny jesteś. Powiedz mi jaki wpływ na wyborców ma ojciec Rydzyk i te starsze panie w beretach. Zdaniem Radia Maryja Aleksander Kwaśniewski to Żyd o nazwisku Stolcman. I co? Był prezydentem Polski przez 2 kadencje! To znaczy, że ludziom w Polsce albo na tym nie zależy albo zdecydowana większość społeczeństwa ma nauki Rydzyka w d... Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 16:27 najgorsze jest pierwszych 8 godzin, a potem to juz z gorki. jesli przezyles jakis film kieslowskiego to i "shoah" przezyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 17:50 tam byla cala prawda o polske i polakow kiedy mi wojowalismy oni siedzieli w kawiarni z hitlerowcami Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 18:11 polani napisał: > tam byla cala prawda o polske i polakow > kiedy mi wojowalismy oni siedzieli w kawiarni z hitlerowcami Wojowaliście - powstanie w getcie warszawskim to kilkunastu zabitych Niemców Powstanie warszawskie to 10 000 zabitych , kilka tysięcy zaginionych i jeszcze więcej rannych ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 19:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 19:08 mamy gdzies o co tobie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Dox-ie: 15.03.06, 19:18 No niestety, przeciętny Polak w dzisiejszych dniach ma w głowie skansen i nic na to sie nie poradzi. Mentalnie Polska jest tak mniej więcej 50 lat do tyłu w stosunku do Europy. Na tym filmie masz okazy zywych dinozaurów z minionej epoki. Na Forum kolejna próbke tychże. Zdaje się, że rozmawiałes z Remkkiem (ja nie wudze jego postów, wygasiłem Remkka), to jeden z nich. Niestety, tylko upływ czasu pomioże, dinozaury w końcu wyzdychają, Polska doszlusuje cywilizacyjnie do reszty Europy. Oczywiście, ja cały czas mówie o "statystycznej przecietnej". Elita intelektualna jest OK. Tyle, że jej mało i jednak motłoch przeważa i wyrabia niekorzystny obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: 15.03.06, 19:25 Musimy jednak pamiętać o tym, że te 50 lat opóźnienia to skutek komunizmu, który uniemożliwiał otwarte stawianie sprawy. W czasach gdy Zachód powoli dochodził do pewnych wniosków my zmuszani byliśmy do czytania o bohaterstwie Armii Czerwonej. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Wujaszku: 15.03.06, 19:34 wujekjurek napisał: > Musimy jednak pamiętać o tym, że te 50 lat opóźnienia to skutek komunizmu, > który uniemożliwiał otwarte stawianie sprawy. W czasach gdy Zachód powoli > dochodził do pewnych wniosków my zmuszani byliśmy do czytania o bohaterstwie > Armii Czerwonej. > W 100% masz tutaj rację, oczywiście. Niestety skutki "komunistycznego spustoszenia" są niezwykle silne. Mnóstwo ludzi nienawidzi komunizmu całym sercem - niestety, nienawidzą go w jedyny sposób, jaki zostali nauczeni nienawiści, to znaczy "nienawidzą komunizmu po komunistycznemu". Tak jakby nauki Włodzimierza Iljicza Lenina odwtrócic o 180 stopni. Puscic pociag w przeciwną stronę, ale PO TYCH SAMYCH TORACH (w tym przypadku, chodzi o tory myślowe, oczywiście). I to jest niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Wujaszku: 15.03.06, 19:38 Oczywiście, że się ze mną zgadzasz, mamy przecież wspólnych znajomych. :)) Ja komunizmu nienawidzę niekoniecznie za braki kiełbasy ale za uniemożliwienie dostępu do wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 20:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Wujaszku: 15.03.06, 20:49 O czym Ty mówisz? Kościół w Polsce broni dostępu do wiedzy? Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Takich głupich ludzi jak na tym video można niestety spotkać w każdym kraju, w Polsce też. Na szczęście oni stanowią mały procent społeczeństwa i nie mają dużego wpływu na sytuację polityczną. Ty się tego uczepiłeś, bo nareszcie możesz znajomym pokazać coś głupiego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Wujaszku: 15.03.06, 20:58 Kosciul nigdy niedopuszczal do wiedzy. Slyszales o Galileuszu? KK zrehabilitowal tego Scientifika z 16 wieku w latach 1995-2000. Wstyd! Galileusz, piewszy czlowiek ktury obserwowal cztere najwieksze ksiezyce w okol jupitera przez lornetke swojej produkcj, dzilo to sie w 16 wieku. W tedy kk mowil ze ziemia jest plaska. Do jakej wiedzy kk dopuszcza? do tej ze istnieje bog, pan jezus i bozulka. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Wujaszku: 15.03.06, 21:05 Zaczynasz gadać od rzeczy. Sam dzisiaj napisałeś, że nie interesuje Cię przeszłość a teraz piszesz o tym co się zdarzyło w XVI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 21:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Dox-ie: 15.03.06, 19:52 wujekjurek napisał: > Musimy jednak pamiętać o tym, że te 50 lat opóźnienia to skutek komunizmu, > Przypomnijmy sobie, ze czerwonych bandytôw JUZ TERAZ NIE MA. Przynajmniej takich szkodzacych, jak w 1962 r.... Czyli "opôznienie", to moze czasem brak i checi i inicjatywy? I przesuniecie odpowiedzialnosci na drani? Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: 15.03.06, 20:01 Nie masz racji, od początków lat 90-tych zaczęło się w Polsce zmieniać. Tak na prawdę przełomem był artykuł o pogromie w Kielcach, który ukazał się w Tygodniku Solidarność w 1980 (albo 81). Stan wojenny zatrzymał postęp ale teraz w księgarniach są działy Judaica, coś o czym kiedyś nie było mowy. Dyskusja o Jedwabnem była wstrząsem, na który nie było szans w czasach PRL-u. Jak widzisz nadrabiamy opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Dox-ie: 15.03.06, 20:16 wujekjurek napisał: > Nie masz racji, od początków lat 90-tych zaczęło się w Polsce zmieniać. Tak na > > prawdę przełomem był artykuł o pogromie w Kielcach, który ukazał się w > Tygodniku Solidarność w 1980 (albo 81). Stan wojenny zatrzymał postęp ale > teraz w księgarniach są działy Judaica, coś o czym kiedyś nie było mowy. > Dyskusja o Jedwabnem była wstrząsem, na który nie było szans w czasach PRL- u. > Jak widzisz nadrabiamy opóźnienia. To jest rewanz demokracji...Po odrobieniu, trzeba strawic to, co nam dolega. To nastepny rozdzial....demokracji. Ile lat trwal stan wojenny? Czy mozna zwalac na tamtych cos, co nam (raczej "wam", poniewaz pisze z Francji) dolega? Nie przecze, ze w Polsce sa zmiany o d 1990r. Czy inne zmiany mogly miec miejsce? > Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: 15.03.06, 20:20 Pierwsze wyjaśnienie - ja piszę z USA. Nadal twierdzę, że Zachód miał dużo więcej czasu na strawienie swoich problemów. Trudno oczekiwać, że w ciągu 15 lat mozna zrobić to samo co w ciągu pół wieku. Ale postęp widać. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dokladnie 15.03.06, 20:27 tak jak mowisz. Wszystko wymaga czasu. I choc scyzoryk sie w kieszni otwiera na to co sie w Polsce dzieje, trzeba pamietac, ze to dopiero 17 rok niepodleglosci... PF Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 15.03.06, 20:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Dox, zacznij myśleć! 15.03.06, 20:54 A czy to jest w Polsce powszechne? Czy nie widziałeś w Polsce niczego innego? Popatrz na to o pokaż znajomym: www.jewishfestival.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dox 15.03.06, 21:59 jest dziwnym polglupem. Z ktorym laczy mnie to ze zyjemy we Francji i urodzilismy sie w Polsce. Dlaczego polglupem? Bo nie widzi tego ze jest Polakiem. Ze odpryski tej sliny i jadu, ktory na Polske pluje na nim koncza. Usilowalem mu raz czy dwa wytlumaczyc. Nie da sie. Wpisywal sie na jakims forum jako kobieta o swedzacej pochwie. Sadze, ze rzeczywiscie jest to paniusia udajaca panusia i zyjaca z pracy meza gdzies tam. I celem jej nieudanego zycie stalo sie oplywanie Poalski i Polakow. I ta glupia kobiecina nie jest problemem. Problemem jest to czym staje sie Polska. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox 15.03.06, 23:03 Nigdy nie rozumiałem takich ludzi? Mają złe wspomnienia z Polski? Mogą powiedzieć w czym rzecz i może sie okazać, że staniemy się przyjacółmi. Znam takie przypadki ale takie gadanie bez sensu rzeczywiście jest objawem problemów emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 21:16 Oczywiscie,ze nie mozna oczekiwac na "skrôty" 15-oletnie.. Ale to nie jest problemem Zachodu. Jest tylko i wylacznie jedne rozwiazanie: postep.A to jest w Polsce naPISane.... co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 21:25 Nie przesadzałbym z tym co jest w Polsce naPiSane. :)) Najważniejsze, że nie ma teraz ograniczeń w dostępie do wiedzy więc jest nadzieja, że mentalność wielu ludzi też się trochę zmieni. Zachód też miał takie problemy, jeszcze w latach 70-tych były w USA dzielnice do których Żydzi praktycznie nie mogli się wprowadzać. Nie było takiego prawa ale jakoś dziwnie agenci nieruchomosci mieli problemy ze znalezieniem domu do sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 21:33 wujekjurek napisał: > Nie przesadzałbym z tym co jest w Polsce naPiSane. :)) Najważniejsze, że nie > ma teraz ograniczeń w dostępie do wiedzy więc jest nadzieja, że mentalność > wielu ludzi też się trochę zmieni. Zachód też miał takie problemy, jeszcze w > latach 70-tych były w USA dzielnice do których Żydzi praktycznie nie mogli się Dostep do wiedzy = sluchanie radia Maryja?? (jestem specjalnie zlosliwy, stracilem 2 dni wakacji na sluchanie tego...w 2004 roku, azeby wiedziec, co to jest, to radyjko). Dlaczego 6.000.000 Polakôw slucha tego radia? (mozemy pominac argumenty "à la" wolnosc slowa, demokracja, itd..). Chetnie przyznaje ze nie masz latwej odpowiedzi, ale to ty jestes Polakiem w USA a ja Francuzem we Francji... Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 21:52 gloubiboulgomm napisał: > Chetnie przyznaje ze nie masz latwej odpowiedzi, ale to ty jestes Polakiem w > USA a ja Francuzem we Francji... Nie mam pojęcia co masz na myśli. Powiedziałem juz Doxowi co myslę o ojcu Rydzyku - on nie ma dużego wływu na elektorat. Pamiętaj o tym, że przez dwie kadencje prezydentem był Kwaśniewski, "zdemaskowany" przez Radio Maryja jako Żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 22:45 wujekjurek napisał: > gloubiboulgomm napisał: > > Chetnie przyznaje ze nie masz latwej odpowiedzi, ale to ty jestes Polakie > m w > > USA a ja Francuzem we Francji... > > Nie mam pojęcia co masz na myśli. > Mam wrazenie ze czujesz sie bardziej Polakiem ,a ja (mam wrazenie) ze czuje sie bardziej Francuzem. Przebaczamy latwiej "swoim", krytykujemy ostrzej "innych". Jako dawny Polak (czego sie nie wstydze, za to dostalem w morde i dalem pare razy w pysk w latach 1966), moze zadam wiecej, niz to jest mozliwe, od Polski i Polakôw. Zdanie o "Marysience" jest osobiste. Wina mojego (regretté) tescia, ktôry mnie uprzedzil. A ja chcialem sie sam przekonac i , podczas wakacji w sierpniu 2004, prze 2 dni sluchalem tego g..na. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 22:52 No to rzeczywiście się różnimy, bo ja tak na prawdę czuję się zawieszony w powietrzu. Z jednej strony mieszkam w USA już 20 lat i w jakiś sposób ze społeczeństwem amerykańskim się utożsamiam. Z drugiej strony czuję się Polakiem, bo tego się chyba nie da porzucić, czego Ty też jesteś dowodem, w przeciwnym razie nie bywałbyś na tym forum. Radia M też słuchałem w Polsce i... Nie powiem co o tym myślę, bo to byłoby niecenzuralne. Nadal jednak twierdzę, że jest wokół Rydzyka dużo szumu zupełnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Dox-ie: (dla wujka). 15.03.06, 23:14 wujekjurek napisał: > No to rzeczywiście się różnimy, bo ja tak na prawdę czuję się zawieszony w > powietrzu. Z jednej strony mieszkam w USA już 20 lat i w jakiś sposób ze > społeczeństwem amerykańskim się utożsamiam. Z drugiej strony czuję się > Polakiem, bo tego się chyba nie da porzucić, czego Ty też jesteś dowodem, w > przeciwnym razie nie bywałbyś na tym forum. Musze przyznac, ze jestem czesciej na FS niz na AOL....Natomiast rozwiazalem problem "zawieszenia":dzis wiem ,ze jestem Francuzem pochodzenia polskiego. > > Radia M też słuchałem w Polsce i... Nie powiem co o tym myślę, bo to byłoby > niecenzuralne. Nadal jednak twierdzę, że jest wokół Rydzyka dużo szumu > zupełnie niepotrzebnie. Czuje, ze co do radia M, to sie zgadzamy.Ewentualnie mozna napisac ze w demokracji nowoczesnej nie powinno byc zacofania "starokatolicko-emerytalnego". Jestem zadziwiony obecnoscia mlodych osôb, broniacych tej sekty ..... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Dox-ie: (dla wujka). 16.03.06, 20:07 gloubiboulgomm napisał: > > Musze przyznac, ze jestem czesciej na FS niz na AOL....Natomiast rozwiazalem > problem "zawieszenia":dzis wiem ,ze jestem Francuzem pochodzenia polskiego. > > > > > > Radia M też słuchałem w Polsce i... Nie powiem co o tym myślę, bo to było > by > > niecenzuralne. Nadal jednak twierdzę, że jest wokół Rydzyka dużo szumu > > zupełnie niepotrzebnie. > > Czuje, ze co do radia M, to sie zgadzamy.Ewentualnie mozna napisac ze w > demokracji nowoczesnej nie powinno byc zacofania "starokatolicko-emerytalnego". > Jestem zadziwiony obecnoscia mlodych osôb, broniacych tej sekty ..... A wiec trzeba dzialac przeciw temu zacofaniu! Aktualnie w pl WOLNOSC jest zagrozona. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 16.03.06, 20:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 20:18 Wysyłasz znajomym? Dobrze ale wyślij im jeszcze to. Twoi znajomi chyba nie spodziewają się, że coś takiego może się w Polsce odbywać. Będą zaskoczeni: www.jewishfestival.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 20:49 wujekjurek napisał: > Wysyłasz znajomym? Dobrze ale wyślij im jeszcze to. Twoi znajomi chyba nie > spodziewają się, że coś takiego może się w Polsce odbywać. Będą zaskoczeni: Z czego beda zaskoczeni??? Napisz mi i wytlumacz, czekam, moze w sumie troche pogadamy......... (to co mi podales to tylko zdjecia, nie tak) Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 21:21 Napisałeś, że wysyłasz wszystkim znajomym w wielu krajach link do strony widać video, na którym jacyś głupi ludzie mówią głupie rzeczy. Twoi znajomi, zwłaszcza ci, którzy niewiele wiedzą o Polsce mogą mieć niesłuszne wrażenie, że jest to typowa postawa większości społeczeństwa. Ja zaproponowałem abyś dla równowagi przekazał znajomym link do Festiwalu Kultury Żydowskiej, który od wielu lat odbywa się co rok w Krakowie i jest wydarzeniem bardzo popularnym, transmitowanym na żywo przez telewizję. Dobrze by było aby Twoi znajomi widzieli pełny obraz Polski a nie tylko maleńki fragment. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 21:38 wujekjurek napisał: > Napisałeś, że wysyłasz wszystkim znajomym w wielu krajach link do strony widać > video, na którym jacyś głupi ludzie mówią głupie rzeczy. Twoi znajomi, > zwłaszcza ci, którzy niewiele wiedzą o Polsce mogą mieć niesłuszne wrażenie, że > > jest to typowa postawa większości społeczeństwa. Ja zaproponowałem abyś dla > równowagi przekazał znajomym link do Festiwalu Kultury Żydowskiej, który od > wielu lat odbywa się co rok w Krakowie i jest wydarzeniem bardzo popularnym, > transmitowanym na żywo przez telewizję. > > Dobrze by było aby Twoi znajomi widzieli pełny obraz Polski a nie tylko maleńki > > fragment. Ok rozumie! Chcesz mi powiedziec ze w PL jest wolnosc wiary. Dla mnie to nie jest wolnoscia! Niewieze w BUZKA I BOZULKE i jezuska tez! Chociaz wiem ze ten facet Jezus istnial ale on nigdy niebyl synem boga bo bog nieistnieje. Takze takie wolnosci mam w ..... to sa bajki a POLSKI NAROD w tej glupiej religji sie KAPIE. Aktualny zad prowadzi was do zacofania, polski prezydencik dzial z rydzykem i kk ALE DEMOKRACJA!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 21:48 W takim razie zamiast krytykować rząd w Polsce poradź co zrobić aby wyzwolić Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 22:09 wujekjurek napisał: > W takim razie zamiast krytykować rząd w Polsce poradź co zrobić aby wyzwolić > Polaków. > NIEWIEM. Piszesz jak wyzwolic Polakow? od czego ich wyzwolic? Wedlug mnie od religji poniewaz to kk jest odpowiedzialny za stan Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla Doxa). 16.03.06, 23:00 Właśnie o to mi chodzi. Jak Polaków wyzwolić od religii? Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Gloubi: 15.03.06, 20:22 Pamietaj, ze skale czasowa w zmianach swiadomosci wyznaczaja nie lata, a POKOLENIA. W powiedzeniu "czym skorupka..." jest wiecej madrosci, niz nam się wydaje. Dlatego ja mówie o tych 50 latach. Ogromna częśc ludzi w Polsce jeszcze wyrastała w PRL-u Przepraszam, ja z "doskoku", musze znów lecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Gloubi: 15.03.06, 21:08 t0g napisał: > Pamietaj, ze skale czasowa w zmianach swiadomosci wyznaczaja nie lata, a > POKOLENIA. W powiedzeniu "czym skorupka..." jest wiecej madrosci, niz nam się > wydaje. Dlatego ja mówie o tych 50 latach. Ogromna częśc ludzi w Polsce jeszcze > wyrastała w PRL-u > > Przepraszam, ja z "doskoku", musze znów lecieć. Rozumiem, pisze bo mam czas po pracy. "Skala swiadomosci". Prôbowano zrobic z nas innych przez 50 lat. Dzieki wielu czynnikom zostalismy "sami swoi". Ta zaleta staje sie wada w stosunku do naszych wspôl-obywateli od 11-ego wieku. Moze to ich wina, ze nie stali sie prawdziwymi Slowianami? To sie nazywa "intégration" we Francji. U nas zada sie(on exige) aby Arabowie stali sie francuzo-europejczykami teraz i szybko,od 40-u lat. Kiedy widze historie chasydôw w Polsce, od 11-ego wieku, mysle ze mozna dac czas paru pokoleniom osôb pragnacych sie asymilowac. Co nie znaczy, ze islamo-terrorysci maja prawo kazac nosic naszym wnuczkom szmatki na glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Dox-ie: 15.03.06, 19:27 Rację masz tylko częściowo(całkiem możliwe, że spowodowane jest to bezkrytycznym tolerancjonizmem). Po pobieżnym zapoznaniu się z twórczością niejakiego(albo niejakiej - link powyżej) doxa normalną sprawą będzie dojście do wniosku, że jest to osobnik głupi niczym but z lewej nogi i regularny wirtualny śmieciarz nie mający czegokolwiek inteligentnego do przekazania, przy którym przeciętny moher(taki z prezentowanego wideo) to osobnik całkiem mądry i kulturalny. Kwestię zasobu słów i ortografii litościwie pominę. Odpowiedz Link Zgłoś
polani [...] 16.03.06, 09:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Przestan 16.03.06, 11:43 pisac tak. Hanbisz pamiec porzdnych ludzi: Polakow i Zydow. Ktorzy oddali zycia walczac ramie w ramie. Wstyd PF Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 22.03.06, 19:26 remekk napisał: > polani napisał: > > > tam byla cala prawda o polske i polakow > > kiedy mi wojowalismy oni siedzieli w kawiarni z hitlerowcami > Wojowaliście - powstanie w getcie warszawskim to kilkunastu zabitych Niemców > Powstanie warszawskie to 10 000 zabitych , kilka tysięcy zaginionych i jeszcze > więcej rannych ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 18:41 Czy to jest wyłącznie Twoja opinia czy jest ona powszechna wsród Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
godik7 Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 20:34 Ja ogladalem wersje 2 godzinna w ARTE .Ludzie mowiacy po polsku w tym filmie dokumentarnym (zmanipolowanym jak wszystkie dokumentarze) to naprawde Polacy.O tego rodzaju rodakach nic nie wiedzialem przed 1989.Oto co sie zmienilo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 15.03.06, 23:14 To ten z serii XXX. Niezle porno, Widzialem ostatnio DVD z tym filmem w Adult Video. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Czy Ogladaliscie Film SHOAH ???????????????? 16.03.06, 09:46 55 polskie dwizij na strone hitelrowska II korpuse polskie na strony sojuznikow wachmeni SS w obozy byli slasaki polacy zydy postawili na strone sojuznikow 1.5 Mil zolnierzy 500 tys u sowjetow 500 tys na strone USA 125 tys w commenwealth z tego 45 tys z erec Israel (wiecej niz andersa wojska) Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: Dox-ie: (dla Doxa). 17.03.06, 02:33 To może być dla Ciebie niebezpieczne. Jeśli będziesz chciał wyzwolić od religii Polaków albo innych chrześcijan to nic złego Ci się nie stanie. W chwili gdy zaczniesz "wyzwalać" muzułmanów albo Hasydów z Nowego Jorku możesz mieć poważne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mieetek Brawo tym od RM. A ja byłem przeciwko nim! 17.03.06, 18:55 Dziękuje za świetnego linka. Już wiem że się Polska nie skończyła! Tyle ż w obronie zostali sami starsi. Między innymi byłem kiedyś na imprezie ze znajomymi Żydami. Była to impreza gdzie większość była Żydami. To co widzieliście w tym linku nie umywa się do tego co część z nich wygadywała o Polakach i Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś