Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC

03.06.06, 17:19
Bardzo fajnie...
Obserwuj wątek
    • annamarta8 B16 in New York 03.06.06, 17:24
      To jest wspanialy pomysl. Dla naszych czasow "ground zero" jest najwlasciwszym
      miejscem dla modlitwy o pojednanie. Bravo B16. Czekamy na Ciebie!
      • absurdello Tylko z kim to pojednanie ? 03.06.06, 17:33
        Bo autorstwo tego "performance" jest wątpliwe ...
      • annamarta8 Re: B16 in New York 03.06.06, 17:39
        "o pojednanie" - czyli o pokoj na swiecie.:)
      • joszeslaw B19 in New York 04.06.06, 06:25
        Pomysł może i wspaniały, ale dlaczego faszysta B16 znowu chce zapunktować na
        Narodzie Izraela?
        W WTC najwięcej - jeśli chodzi o wyznanie - zginęło Żydów, a nie katolików. I
        może po niemiecku modlitwa? W KLA pewnie nikt mu nie powiedział, że te
        niemieckie napisy to nie ze względu na jego osobę.

Niechże więc showman B19 w Watykanie modły sprawia a nie na żydowskich kościach!
    • mik5 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 03.06.06, 17:34
      Jak najbardziej popieram uwagę, że Papież powinien się bardziej oszczędzać.
      Plan dnia podczas wizyty w Polsce był tak napięty, ze sama zastanawiałam się
      skąd BXVI bierze tyle siły.
    • fervex.adult A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 17:44
      Niech sie wreszcie ten feudal porozumie ze swiatem arabskim i ustala ze Bog jest
      tylko jeden, wspolny.
      • annamarta8 Re: A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 17:49
        a czy to nie zostalo juz raz i na zawsze ustalone!? W takim razie w.g. Ciebie
        ilu jest bogow i ktorego uwazasz za tego "prawdziwego"? Ha!Ha! Ah! - i na pewno
        jestes monoteista!:)
        • fervex.adult Re: A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 17:55
          > a czy to nie zostalo juz raz i na zawsze ustalone!?

A zostalo? Swego czasy kardynal Ratzinger wypowiedzial sie dosc dosadnie ze
          jedyna sluszna religia jest katolicyzm.
          • annamarta8 Re: A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 18:25
            Byc moze. Ja tego nie wiem. Dla mnie religie nie "zlapaly" jeszcze sedna Boga
            (chociaz chrzescijanstwo przypuszczalnie jest najblizej, ale to przede wszystkim
            dzieki uniwersalizmowi). Kazda z trzech wielkich religii ma ten sam poczatek
            (idee), ale pozniej ludzie upolitycznili religie. No i mamy to co mamy. Uzywanie
            religii do osiagniecia celow politycznych, spolecznych i wszelkich masci innych.
            Tylko nie do zblizenia ludzi do Boga. W kazdym razie jest On Jeden. I to On
            mowil do Abrachama i Mojzesza, pozniej do Jezusa, a jeszcze pozniej do Mahometa.:)
            • grain1 Niedługo się wyrówna... 03.06.06, 19:52
              Podczas ataku 9/11: WTC,Pentagon etc. zginęło 3030 Amerykanówi 2337 było rannych.
              Dotychczas w Iraq zginęło 2698 żołnierzy koalicji (w tym 2474 z USA) i 17863
              zostało rannych.
              Amiało być tak fajnie...
              Dla porównania, podczas wojny w Viet-Nam zginęło 58,226 żołnierzy USA.
              I około 1500000 wietnamczyków.
              Jest o co się modlić...
              Dziwne, że nikt nie podaje ilu prezydentów i generałów zgineło podczas tych wojen.
              • annamarta8 Re: Niedługo się wyrówna... ? 03.06.06, 19:57
                Ciekawe, ze nie podajesz ilu Irakijczykow zginelo? Dla mnie to tez ludzie.
                • grain1 Re: Niedługo się wyrówna... ? 03.06.06, 20:01
                  Sorry w tym nawet się google gubi.
                  Zadnych miarodajnych wyników.
                  Niektórzy podają 15000, inni z kolei 300000.
                  I komu tu wierzyć, historia pokaże.
                  • nick3 annamarta - poczciwa naiwność:)) 04.06.06, 01:00
                    Ale z punktu widzenia "nieomylnych" tekstów B16 i jego poprzednika jasno
                    wynika, że należysz do "budujących na piasku" "własnej wizji", a nie "na
                    Skale" "Ewangelii":)))

Skądinąd tacy poczciwcy jak ty (stanowiący w Kościele większość) sprawiają, że
                    Kościół nie jest zbiorowiskiem samych chorych fanatyków, lecz w sumie, en
                    masse, dość pozytywną społecznością.

"Nieświadomi heretycy" (tak ich kwalifikuje doktryna) - są "solą ziemi"
                    Kościoła, nadającą mu jako tako znośny smak!

Dajecie alibi instytucji, która de facto was ekskomunikuje!:)

PS. annamarta, świetnie pogodziłaś judaizm, chrześcijaństwo i islam ("Bóg mówił
                    do Mojżesza, Jezusa i Mahometa":)

A co z buddystami? Jak tutaj sobie poradzisz? (Kibicuję!:)
                    • annamarta8 Re: annamarta - poczciwa naiwność:)) 04.06.06, 02:41
                      - nie wiem jak sobie poradze. Moze uratuje mnie to, ze w moim przekonaniu Jan
                      Pawel II byl prawie takim samym "heretykiem" jak ja. On tez mowil, ze w swoim
                      sercu wszyscy ludzie sa tacy sami. A Ojciec Groeshel mowi, ze kazdy czlowiek
                      spotyka Boga i ma szanse Go poznac i ublagac laske nieba. Niekoniecznie musi
                      byc chrzescijaninem. Bardzo czesto jest to ostatni moment zycia. Wiec moze
                      dotyczy to i buddystow i zoroastrian i kogo bysmy nie wspomnieli jeszcze. Kazdy
                      chwali Boga na wlasna miare i mozliwosci kulturowe oraz cywilizacyjne. :)

nick3 napisał:

> Ale z punktu widzenia "nieomylnych" tekstów B16 i jego poprzednika jasno
                      > wynika, że należysz do "budujących na piasku" "własnej wizji", a nie "na
                      > Skale" "Ewangelii":)))
                      >
                      > Skądinąd tacy poczciwcy jak ty (stanowiący w Kościele większość) sprawiają, że
                      > Kościół nie jest zbiorowiskiem samych chorych fanatyków, lecz w sumie, en
                      > masse, dość pozytywną społecznością.
                      >
                      > "Nieświadomi heretycy" (tak ich kwalifikuje doktryna) - są "solą ziemi"
                      > Kościoła, nadającą mu jako tako znośny smak!
                      >
                      > Dajecie alibi instytucji, która de facto was ekskomunikuje!:)
                      >
                      >
                      > PS. annamarta, świetnie pogodziłaś judaizm, chrześcijaństwo i islam ("Bóg mówił
                      >
                      > do Mojżesza, Jezusa i Mahometa":)
                      >
                      > A co z buddystami? Jak tutaj sobie poradzisz? (Kibicuję!:)
    • zaifi Jeszcze niedawno czołgał się na kolanach przed 03.06.06, 19:37

Benedyktem 16 a teraz na naród krzyczy ,gębe wykrzywia szkaradnie Marcinkiewicz!
      Mamy prawa obywatelskie a on bez zdania racji wrzeszczy o jakichS brudach,niech
      łapie zbrodniarzy niech ich osadza,ale nie wrzeszczy na wszystkich.Za cos
      takiego co przypomina Cyrankiewicza ,premier demokratycznego kraju byłby
      odwołany natychmiast!!!!!
    • gieroy_asfalta lepiej neich się pomodli w Bostonie... 03.06.06, 20:05
      za kardynała Lawa, obrońcę pedofilów sutannach.
    • polski_murzyn Ta modlitwa będzie początkiem III wojny światowej. 03.06.06, 20:47
      To będzie błogosławieństwo krucjaty antyislamskiej .
      • flight358 Re: Ta modlitwa będzie początkiem III wojny świat 03.06.06, 22:18
        XVI.
      • annamarta8 Re: Ta modlitwa będzie początkiem III wojny świat 03.06.06, 23:16
        Zrobiles sluszna uwage. Jednak wierze, ze B16 znajdzie slowa i symbole, ktore
        dadza ludziom nadzieje na pokoj. To Bush znalazl tam natchnienie do wojny. Teraz
        jest czas na cos madrzejszego.
    • tomekjeden Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 03.06.06, 20:54
      Ten plan Benedykta XVI jest godzien najwyższego szacunku. Walka z terroryzmem
      winna mieć mocny wymiar duchowy.
      • magdap7 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 01:59
        Walka: zło dobrem zwyciężać?
        Póki co ja nie umiem.
        Magda
        tomekjeden napisał:

> Ten plan Benedykta XVI jest godzien najwyższego szacunku. Walka z terroryzmem
        > winna mieć mocny wymiar duchowy.
    • katolik.ubolik Marsjanin 03.06.06, 23:05
      B16 rowny z ciebie Marsjanin.
    • old.european No ok ale czy Bush to zrozumie? 04.06.06, 00:01
      Watpie, zeby ten teksanski ciemniak "aluzju panial".
    • meta-kris To można komentować artykuły o B16 04.06.06, 00:21
      Wow, cóż jest przyczyną tej odwilży, Gazeto?
      • nick3 meta-kris, masz fajną stronę. Wszystkim polecam! 04.06.06, 00:48
        Nie wiem, czy ze wszystkim się zgadzam, bo jeszcze całej nie czytałem.

Ale krytyka obowiazującego języka prawicowo-nabożnej ideowej poprawności mediów
        jest dziś bardzo potrzebna.

Bo mamy do czynienia z nieformalnym zjawiskiem przypominającym peerelowską
        nowomowę.

Tyle, że zamiast oficjalnej cenzury działa autocenzura dziennikarzy, którzy o
        wszystkim, co kościelne, mówią językiem księży.

A we wzmocnieniu religii wszyscy "nieuprzedzeni" widzą dobro, któremu służą tak
        piórem, jak i selekcją wiadomości. (Ta "lewacka" Gazeta Wyborcza - przoduje!)
    • magdap7 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 00:48
      Niech się lepiej pomodli za tych co sieją nienawiść, przemoc, wysadzają się w
      powietrze, niszczą swoje rodziny, osierocają dzieci, bezsensownie wyżywają
      swoją złosc na rzekomo najgorszych z najgorszych członkach rodziny,
      społecznosci, rasach, poniewierają słabszymi.
      Pozdrawiam
    • kozaczek3 Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 00:58
      Nie odwrócisz tendencji upadku systematycznego, koscioła rzymskokatolickiego.
      chroń nza wszelką cenę
    • el_padre Przekaz jest jasny 04.06.06, 01:05
      Z kraju byłego papieża do kraju przyszłego papieża.
    • ralk7 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 03:21
      Grek Ziorba powinien być zadowolony.
      • dziwak4 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 07:53

Tak,to prawda,ze swiat jest pelen zla i jakies dziwnej
        dezorientacji co dobre a co zle.
        Poniewaz zanikaja w nim wartosci podstawowe i ich rozroznienie,
        to trudno sie dziwic juz teraz jakiejkowlwiek tragedii.
        Musi on powrocic do nich za wszelka cene,albo poprostu zginie,
        Widze co sie dzieje wokol mnie i nie jest to zabawne,chociaz takim
        moze sie wydawac na pierwszy rzut oka.
        Swiat zdaz w kierunku totalnego zla jak nigdy przedtem i nie wiem
        czy jest to jego kierunek naturalny,czyli prowadzacy do samoinicestwienia,
        czy tez historyczna koniecznosc po ktorej znoe sie odrodzi?
        Miejmy nadzieje,ze to to drugie chociaz i tak juz nie my bedziemy w tym
        brali udzialu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka