annamarta8 B16 in New York 03.06.06, 17:24 To jest wspanialy pomysl. Dla naszych czasow "ground zero" jest najwlasciwszym miejscem dla modlitwy o pojednanie. Bravo B16. Czekamy na Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Tylko z kim to pojednanie ? 03.06.06, 17:33 Bo autorstwo tego "performance" jest wątpliwe ... Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: B16 in New York 03.06.06, 17:39 "o pojednanie" - czyli o pokoj na swiecie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
joszeslaw B19 in New York 04.06.06, 06:25 Pomysł może i wspaniały, ale dlaczego faszysta B16 znowu chce zapunktować na Narodzie Izraela? W WTC najwięcej - jeśli chodzi o wyznanie - zginęło Żydów, a nie katolików. I może po niemiecku modlitwa? W KLA pewnie nikt mu nie powiedział, że te niemieckie napisy to nie ze względu na jego osobę. Niechże więc showman B19 w Watykanie modły sprawia a nie na żydowskich kościach! Odpowiedz Link Zgłoś
mik5 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 03.06.06, 17:34 Jak najbardziej popieram uwagę, że Papież powinien się bardziej oszczędzać. Plan dnia podczas wizyty w Polsce był tak napięty, ze sama zastanawiałam się skąd BXVI bierze tyle siły. Odpowiedz Link Zgłoś
fervex.adult A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 17:44 Niech sie wreszcie ten feudal porozumie ze swiatem arabskim i ustala ze Bog jest tylko jeden, wspolny. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 17:49 a czy to nie zostalo juz raz i na zawsze ustalone!? W takim razie w.g. Ciebie ilu jest bogow i ktorego uwazasz za tego "prawdziwego"? Ha!Ha! Ah! - i na pewno jestes monoteista!:) Odpowiedz Link Zgłoś
fervex.adult Re: A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 17:55 > a czy to nie zostalo juz raz i na zawsze ustalone!? A zostalo? Swego czasy kardynal Ratzinger wypowiedzial sie dosc dosadnie ze jedyna sluszna religia jest katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: A dla mnie to tylko socjotechnika 03.06.06, 18:25 Byc moze. Ja tego nie wiem. Dla mnie religie nie "zlapaly" jeszcze sedna Boga (chociaz chrzescijanstwo przypuszczalnie jest najblizej, ale to przede wszystkim dzieki uniwersalizmowi). Kazda z trzech wielkich religii ma ten sam poczatek (idee), ale pozniej ludzie upolitycznili religie. No i mamy to co mamy. Uzywanie religii do osiagniecia celow politycznych, spolecznych i wszelkich masci innych. Tylko nie do zblizenia ludzi do Boga. W kazdym razie jest On Jeden. I to On mowil do Abrachama i Mojzesza, pozniej do Jezusa, a jeszcze pozniej do Mahometa.:) Odpowiedz Link Zgłoś
grain1 Niedługo się wyrówna... 03.06.06, 19:52 Podczas ataku 9/11: WTC,Pentagon etc. zginęło 3030 Amerykanówi 2337 było rannych. Dotychczas w Iraq zginęło 2698 żołnierzy koalicji (w tym 2474 z USA) i 17863 zostało rannych. Amiało być tak fajnie... Dla porównania, podczas wojny w Viet-Nam zginęło 58,226 żołnierzy USA. I około 1500000 wietnamczyków. Jest o co się modlić... Dziwne, że nikt nie podaje ilu prezydentów i generałów zgineło podczas tych wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Niedługo się wyrówna... ? 03.06.06, 19:57 Ciekawe, ze nie podajesz ilu Irakijczykow zginelo? Dla mnie to tez ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
grain1 Re: Niedługo się wyrówna... ? 03.06.06, 20:01 Sorry w tym nawet się google gubi. Zadnych miarodajnych wyników. Niektórzy podają 15000, inni z kolei 300000. I komu tu wierzyć, historia pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 annamarta - poczciwa naiwność:)) 04.06.06, 01:00 Ale z punktu widzenia "nieomylnych" tekstów B16 i jego poprzednika jasno wynika, że należysz do "budujących na piasku" "własnej wizji", a nie "na Skale" "Ewangelii":))) Skądinąd tacy poczciwcy jak ty (stanowiący w Kościele większość) sprawiają, że Kościół nie jest zbiorowiskiem samych chorych fanatyków, lecz w sumie, en masse, dość pozytywną społecznością. "Nieświadomi heretycy" (tak ich kwalifikuje doktryna) - są "solą ziemi" Kościoła, nadającą mu jako tako znośny smak! Dajecie alibi instytucji, która de facto was ekskomunikuje!:) PS. annamarta, świetnie pogodziłaś judaizm, chrześcijaństwo i islam ("Bóg mówił do Mojżesza, Jezusa i Mahometa":) A co z buddystami? Jak tutaj sobie poradzisz? (Kibicuję!:) Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: annamarta - poczciwa naiwność:)) 04.06.06, 02:41 - nie wiem jak sobie poradze. Moze uratuje mnie to, ze w moim przekonaniu Jan Pawel II byl prawie takim samym "heretykiem" jak ja. On tez mowil, ze w swoim sercu wszyscy ludzie sa tacy sami. A Ojciec Groeshel mowi, ze kazdy czlowiek spotyka Boga i ma szanse Go poznac i ublagac laske nieba. Niekoniecznie musi byc chrzescijaninem. Bardzo czesto jest to ostatni moment zycia. Wiec moze dotyczy to i buddystow i zoroastrian i kogo bysmy nie wspomnieli jeszcze. Kazdy chwali Boga na wlasna miare i mozliwosci kulturowe oraz cywilizacyjne. :) nick3 napisał: > Ale z punktu widzenia "nieomylnych" tekstów B16 i jego poprzednika jasno > wynika, że należysz do "budujących na piasku" "własnej wizji", a nie "na > Skale" "Ewangelii":))) > > Skądinąd tacy poczciwcy jak ty (stanowiący w Kościele większość) sprawiają, że > Kościół nie jest zbiorowiskiem samych chorych fanatyków, lecz w sumie, en > masse, dość pozytywną społecznością. > > "Nieświadomi heretycy" (tak ich kwalifikuje doktryna) - są "solą ziemi" > Kościoła, nadającą mu jako tako znośny smak! > > Dajecie alibi instytucji, która de facto was ekskomunikuje!:) > > > PS. annamarta, świetnie pogodziłaś judaizm, chrześcijaństwo i islam ("Bóg mówił > > do Mojżesza, Jezusa i Mahometa":) > > A co z buddystami? Jak tutaj sobie poradzisz? (Kibicuję!:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi Jeszcze niedawno czołgał się na kolanach przed 03.06.06, 19:37 Benedyktem 16 a teraz na naród krzyczy ,gębe wykrzywia szkaradnie Marcinkiewicz! Mamy prawa obywatelskie a on bez zdania racji wrzeszczy o jakichS brudach,niech łapie zbrodniarzy niech ich osadza,ale nie wrzeszczy na wszystkich.Za cos takiego co przypomina Cyrankiewicza ,premier demokratycznego kraju byłby odwołany natychmiast!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta lepiej neich się pomodli w Bostonie... 03.06.06, 20:05 za kardynała Lawa, obrońcę pedofilów sutannach. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_murzyn Ta modlitwa będzie początkiem III wojny światowej. 03.06.06, 20:47 To będzie błogosławieństwo krucjaty antyislamskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
flight358 Re: Ta modlitwa będzie początkiem III wojny świat 03.06.06, 22:18 XVI. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Ta modlitwa będzie początkiem III wojny świat 03.06.06, 23:16 Zrobiles sluszna uwage. Jednak wierze, ze B16 znajdzie slowa i symbole, ktore dadza ludziom nadzieje na pokoj. To Bush znalazl tam natchnienie do wojny. Teraz jest czas na cos madrzejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 03.06.06, 20:54 Ten plan Benedykta XVI jest godzien najwyższego szacunku. Walka z terroryzmem winna mieć mocny wymiar duchowy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdap7 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 01:59 Walka: zło dobrem zwyciężać? Póki co ja nie umiem. Magda tomekjeden napisał: > Ten plan Benedykta XVI jest godzien najwyższego szacunku. Walka z terroryzmem > winna mieć mocny wymiar duchowy. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european No ok ale czy Bush to zrozumie? 04.06.06, 00:01 Watpie, zeby ten teksanski ciemniak "aluzju panial". Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris To można komentować artykuły o B16 04.06.06, 00:21 Wow, cóż jest przyczyną tej odwilży, Gazeto? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 meta-kris, masz fajną stronę. Wszystkim polecam! 04.06.06, 00:48 Nie wiem, czy ze wszystkim się zgadzam, bo jeszcze całej nie czytałem. Ale krytyka obowiazującego języka prawicowo-nabożnej ideowej poprawności mediów jest dziś bardzo potrzebna. Bo mamy do czynienia z nieformalnym zjawiskiem przypominającym peerelowską nowomowę. Tyle, że zamiast oficjalnej cenzury działa autocenzura dziennikarzy, którzy o wszystkim, co kościelne, mówią językiem księży. A we wzmocnieniu religii wszyscy "nieuprzedzeni" widzą dobro, któremu służą tak piórem, jak i selekcją wiadomości. (Ta "lewacka" Gazeta Wyborcza - przoduje!) Odpowiedz Link Zgłoś
magdap7 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 00:48 Niech się lepiej pomodli za tych co sieją nienawiść, przemoc, wysadzają się w powietrze, niszczą swoje rodziny, osierocają dzieci, bezsensownie wyżywają swoją złosc na rzekomo najgorszych z najgorszych członkach rodziny, społecznosci, rasach, poniewierają słabszymi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 00:58 Nie odwrócisz tendencji upadku systematycznego, koscioła rzymskokatolickiego. chroń nza wszelką cenę Odpowiedz Link Zgłoś
el_padre Przekaz jest jasny 04.06.06, 01:05 Z kraju byłego papieża do kraju przyszłego papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
ralk7 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 03:21 Grek Ziorba powinien być zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwak4 Re: Benedykt XVI chce modlić się na gruzach WTC 04.06.06, 07:53 Tak,to prawda,ze swiat jest pelen zla i jakies dziwnej dezorientacji co dobre a co zle. Poniewaz zanikaja w nim wartosci podstawowe i ich rozroznienie, to trudno sie dziwic juz teraz jakiejkowlwiek tragedii. Musi on powrocic do nich za wszelka cene,albo poprostu zginie, Widze co sie dzieje wokol mnie i nie jest to zabawne,chociaz takim moze sie wydawac na pierwszy rzut oka. Swiat zdaz w kierunku totalnego zla jak nigdy przedtem i nie wiem czy jest to jego kierunek naturalny,czyli prowadzacy do samoinicestwienia, czy tez historyczna koniecznosc po ktorej znoe sie odrodzi? Miejmy nadzieje,ze to to drugie chociaz i tak juz nie my bedziemy w tym brali udzialu. Odpowiedz Link Zgłoś