dritte_dame Re: BOMBA! 28.07.06, 14:10 polski_francuz napisał: > Naprawde zrobilas? Wczoraj po południu :) Resztki pójdą zaraz na dzisiejsze śniadanie. Trochę to potrwało zanim zebrałam wszystkie składniki według przepisu bo u nas jak w socjalistycznym piekle: nie ma kotła, a jak jest, to nie ma smoły, a jak jest smoła to nie ma drewna na podpałkę, a jek jest drewno to nie ma kotła ... Tak więc, najpierw nie było masła, pozniej tej samorosnącej mąki, w sklepie okazało się że jest tylko taka mąka solona a ja nie lubię słonawego ciasta więc wyprodukowałam sama dodając trochę proszku, potem jeszcze trzezba było znależć odpowiednio kwaśne jabłka no i na koniec okazało się że kaszkę manną, któta "na pewno w domu gdzieś jest" też trzeba było dokupić. Ale wynik rewelacyjny :) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Sernik 28.07.06, 14:13 Sernik też jest OK. Czy "zdecydowanie" lepszy to sprawa dyskusyjna. Zależy od rodzaju sernika i szarlotki. Ale sernik jest zwykle zdecydowanie cieżej strawny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Sernik 28.07.06, 18:38 ale sie ciesze, damo, ze ci smakuje.... :)))) ja wlasnie wyjelam z pieca, bo sobie zazyczli znow.... a ze wszystkie skladniki mam w domu (no bo jak juz to trzeba kupic kilo cukur, kilo kaszki itd itd, to jest potem na zas..), to w 10 minut bylo w piecu, a teraz juz gotowe... smacznego.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Sernik 28.07.06, 19:01 dana33 napisała: > ale sie ciesze, damo, ze ci smakuje.... :)))) > ja wlasnie wyjelam z pieca, bo sobie zazyczli znow.... a ze wszystkie skladniki > > mam w domu (no bo jak juz to trzeba kupic kilo cukur, kilo kaszki itd itd, to > jest potem na zas..) Teraz też już mam na zapas i będę powtarzać. Jedna z większych zalet tego przepisu jest taka że przygotowanie jest rzeszywiście bardzo proste i szybkie bo nie trzeba mieszać na mokro żadnego ciasta, dusić jabłek, itp. > , to w 10 minut bylo w piecu, a teraz juz gotowe... Ale "w 10 minut" to chyba troche mało :) Samo obranie i starcie ośmiu jabłek zajeło mi prawie 10 minut a potem trzeba to jeszcze wszystko razem ułożyć w formie, nie za szybko, żeby było równo i zetrzeć na wierzch masło. Powiedziałabym że 20-25 minut na przygotowanie to bardziej typowy czas. I tak krótko w porównaniu z innymi przepisami. > smacznego.... :)))) Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Sernik 28.07.06, 19:11 aaaaaa, bo ty po prostu gospodyni starej daty i wszystko recznie.... a ja wiesz, moderna i obieram wprawdzie recznie, potem mam takie koleczko, co mit wycina srodek i od razu kroi na osemki, a potem trzask prask w food processor na gruba tarke.... nu, nie bede sie upierac. nie 10, 15 minut... :)))) a co cus nagle rowno? a ciut asymterii to zle??? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Asymetria 28.07.06, 19:17 dana33 napisała: > a co cus nagle rowno? a ciut asymterii to zle??? :)))) Nieźle. O ile tylko przez zbyt częste powtarzanie nie zostanie zachwiana symetria miedzy biustem a biodrami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Asymetria 28.07.06, 19:21 hahahaha...... nu, mysle, ze jablkami nie powinna byc zachwiana... :)))) ale sie usmialam.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: Sernik 28.07.06, 19:59 > Ale sernik jest zwykle zdecydowanie cieżej strawny. a to z kolei zalezy od zoladka :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Pro publico bono: 28.07.06, 21:29 Instrukcja budowy bomby: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=45682443&a=45688110 Mąka powinna być albo "self rising" albo można do niej dodać herbacianą łyżeczkę proszku do pieczenia. "3/4 paczki" masła to 75 gramów. Odpowiedz Link Zgłoś