Dodaj do ulubionych

najbardziej niezawodne auta

14.09.06, 21:15
autos.msn.com/advice/article.aspx?contentid=4022547
Jakos brakuje tu tych z Mumi-jewropejskiej a w szczegulnosc francuskie
"wynalazki" sie nie zalapaly wogole )))))))
Obserwuj wątek
    • explicit Re: najbardziej niezawodne auta 14.09.06, 21:43
      Tu masz cus bardziej rzetelnego ,... Zwroc uwage na trzecia pozycje ,...

uklony

www.jdpower.com/reports/hyundai/
      ==============================================================================

A proud owner (family vehicle)

images.webmakerx.net/Edmunds/VEHICLE/2006/Honda/HondaCompliantPhotos/06.Honda.Odyssey.EX.f3-4-E.jpg

Moja naj ma swoj ,...

images.webmakerx.net/Edmunds/VEHICLE/2006/Honda/HondaCompliantPhotos/06.Honda.Odyssey.EX.f3-4-E.jpg

A ja dobijam po gorach i na ryby poczciwa MPV ,... Ponad 180 tys mil na liczniku
      polowa po wertepach i nie moge dobic :)))

• you-know-who Re: najbardziej niezawodne auta 14.09.06, 22:03
      kupilem kiedys nowa toyote. przez 11 lat faktycznie nie chciala sie zbyt mocno
      psuc, troche tylko zardzewiala :-)

ale po kupieniu bmw doszedlem do wniosku ze byly to stracone lata :-|
      • schlagbaum Re: najbardziej niezawodne auta 14.09.06, 22:15
        you-know-who napisał:

> kupilem kiedys nowa toyote. przez 11 lat faktycznie nie chciala sie zbyt mocno
        > psuc, troche tylko zardzewiala :-)
        >
        > ale po kupieniu bmw doszedlem do wniosku ze byly to stracone lata :-|

I chyba masz racje.

www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist2.shtml
        • schlagbaum Re: najbardziej niezawodne auta 14.09.06, 22:27
          schlagbaum napisał:

> you-know-who napisał:
          >
          > > kupilem kiedys nowa toyote. przez 11 lat faktycznie nie chciala sie zbyt
          > mocno
          > > psuc, troche tylko zardzewiala :-)
          > >
          > > ale po kupieniu bmw doszedlem do wniosku ze byly to stracone lata :-|
          >
          > I chyba masz racje.
          >
          > www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist2.shtml

Interesujacy wynik osiagnieto w najwazniejszych klasach
          Samochodow klasy sredniej, wyzszej i samochodow sportowych.
          >
          • you-know-who Re: najbardziej niezawodne auta 14.09.06, 22:32
            patrzac tylko na niezawodnosc, wypadaloby sie wiec przerzucic na cabrio...
            tylko ze: przyspieszenie slabsze, dmucha, no i nieco drozsze. wiec nie...
            pzdr
      • wujekjurek Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 16:13
        Co masz na myśli? Pytam poważnie, bo czeka mnie kupno samochodu na wiosnę i
        BMW jest jedną z opcji a test drive to jednak za mało, żeby auto ocenić.
        • you-know-who najlepsze vs. najbardziej niezawodne? 15.09.06, 20:13
          (nie wiem czy to bylo pytanie do mnie, tyle tych indentacji.. lepiej
          odpowiedziec :-)

przed bmw jezdzilem i duzymi oldsmobilami i mala ale zwinna corolla, i sredniej
          wielkosci dosc stara mazda 626, nie mowiac o
          przeroznych z wypozyczalni. wszystkie mialy slabe strony jesli chodzi o
          handling. moze sformuluje moje kryteria, w kolejnosci wagi ktora do nich przykladam.

1. handling, ktorym na nazwalbym polaczenie dobrego zachowania (braz glupich
          nawykow np. pod- lub nadsterownosc, ta pierwsza typowa w azjatyjskich przednich
          napedach, druga wada typowa w starych oldies na sliskiej nawierzchni), z
          przyczepnoscia (nie tylko przy hamowaniu i przyspieszaniu ale glownie jak ciasny
          zakret w przypadku przeszkody na drodze mozesz zrobic by cos wyminac nie
          wpadajac w poslizg). niektorzy ujeliby to jako "bezpieczenstwo".

2. dynamika rozumiana jako przyspieszenie, ja lubie jak oglaszane jest jako
          6-7s 0-100 kmh. nie przeszkadza mi tez b. krotka droga hamowania niektorych
          bm-ek :-)

3. 6-ty bieg do jazdy po interstate. (ten punkt w mojej sytuacji zastepuje
          punkt pt. "oszczednosc paliwa", ale tez i powoduje ze jade 110 kmh na
          2000 rpm, czyli praktycznie nigdy nie wiecej niz 3000 rpm (boje sie czesto
          jezdzic ponad 165 kmh ~100 mph, bo hmmm juz jeden mandacik dostalem, nie na
          highwayu zreszta). przy 2000rpm nie slychac prawie silnika, co przeszkadzaloby
          mi sluchac cd. albo sobie to ubzduralem jesli zmienili rodzaj skrzyni biegow i
          dyferencjal z tylu - latwo to sprawdzic na tescie.

4. komfort siedzen, kierownicy, miejsce na nogi. to bardzo indywidualne
          wymaganie, ale niewatpliwie mam w 5-tce b. komfortowe siedzenie, wiecej guzikow
          do el. ustawiania siedzenia (z pamiecia) niz na klawiaturze komputera, prawie.
          to wszystko jazda probna oczywiscie ci powie.

5. wyglad, linia.

6. liczba poduszek powietrznych, masa pojazdu, niski srodek ciezkosci aby nie
          koziolkowal jak suv.

6. cena, wlaczajac niezawodnosc (zawodnosc) jako jej czesc.
          mala czesc, bo DUZO wazniejsze jest w przypadku prawie nowych samochodow
          deprecjacja.
          umowmy sie, ze male roznice niezawodnosci nie sa dla mnie absolutnie wazne,
          podobnie jak male roznice ceny, stad zepchnalem niezawodnosc na koniec.

7. inne wyposazenie. wiele bm-ek mialo nierozkladane tylne siedzenie,
          trzeba uwazac jesli komus na tym zalezy, ja kupujac bardzo uwazalem zeby byl
          ski hole (throughpass czy jak to nazywaja). po czym nie uzylem przez 1.5 roku
          ani razu :-(
          • picard2 Re: najlepsze vs. najbardziej niezawodne? 15.09.06, 21:18
            Jedynym autem o sredniej pojemnosci kierowca + 1 zona + owczarek niemiecki to
            BMW 330i lub na trasach gorskich BMW 330xi.Kierowca "czuje" auto.
            Natomiast nie nalezy sie obarczac niepotrzebnymi urzadzeniami:klapa na narty,
            telewizor polaczony z GPS, niesymetryczne opony.W ciagu ostatnich pieciu lat
            przejechalem na dwoch wozach 330 ponad 140 000 km bez zadnej awarji.
            • polski_francuz Awarii 15.09.06, 21:27
              "140 000 km bez zadnej awarji."

Jak bedziemy takie bledy w polszczyznie robili, trzeba bedzie zawiadomic
              komisje dyscyplinarna.

I postulowac degradacje do MCF.

Profesor (nawet wtoroj klasy) takich bledow nie robi...

PF
          • wujekjurek Re: najlepsze vs. najbardziej niezawodne? 18.09.06, 16:20
            Pytanie było do Ciebie i dzękuję za odpowiedź.

Od wielu lat jeżdżę Japończykami i na ogół jestem zadowolony ale mam dokładnie
            takie same zastrzeżenia jak Ty. Wiem, że nie kupię Toyoty Camry. Przejechałem
            się kilka razy i najbardziej nie podobało mi się właśnie handling. W skrócie -
            kierownica chodzi za lekko.

W samochodach niemieckich, którymi jeździłem, czułem się po prostu lepiej. Nie
            wiem czy to wyniesiona z dzieciństwa autosugestia czy one rzeczywiście są
            budowane według innych kryteriów.
      • sly2015 you-know-who - to juz wiemy -dresiarz !!!!!!! 18.09.06, 06:05
        you-know-who napisał:

> kupilem kiedys nowa toyote. przez 11 lat faktycznie nie chciala sie zbyt mocno
        >

Dobrze ze sie w koncu przyznales !!!!

Zanim sprawiles sobie bm-ke napewno miales juz " wyjsciowy dres" , zloty lancuch
        tudziez kij basebolowy ...
        Nie musisz byc taki tajemniczy WE KNOW - WHO U R

Mozesz juz poszpanowac pod blokiem na Mississadze tylko uwazaj zeby chlopaki z
        innego gangu nieporysowali ci tego wiesniackiego klamota

W Polsce tym co ty sie tak zachwycasz jezdzi przewaznie tzw mafia polska czyli
        wszelkie dno ogolone na lyso
        A za oceanem glownie murzyni ktorzy chca sie dowartosciowac mysle ze i cibie to
        dotyczy
        Gratujuje wyboru iw nim TOWARZYSTWA )))))
        • wujekjurek Re: you-know-who - to juz wiemy -dresiarz !!!!!!! 18.09.06, 16:11
          Przy wyborze samochodu kieruję się różnymi względami ale na pewno nie tym, że w
          Polsce BMW jeżdżą mafiozi. Gdybyś w USA chciał kupić samochód, którym nie
          jeżdżą murzyni, to musiałbyś sprowadzić coś z Europy. Może Poloneza?
        • you-know-who Re: you-know-who - to juz wiemy -dresiarz !!!!!!! 19.09.06, 05:33
          synu, to czym w polsce jezdzi mafia, na swiecie jezdzi kazdy czlowiek znajacy
          sie na samochodach. rozgryzanie przyczyn zostawiam tobie. tylko nie polam zebow
          na tych lancuchach...

ps. nie mieszkam w "missisadze", tylko w don mills po drugiej stronie toronto,
          ale bylem tam raz czy dwa i widzialem takich jak ty.
    • wujcio44 Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 17:00
      Najbardziej niezawodne są auta produkcji arabskiej.
      • schlagbaum Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 20:19
        wujcio44 napisał:

> Najbardziej niezawodne są auta produkcji arabskiej.

Ty masz strasznie ciezki dowcip.
        Nikt ci jeszcze o tym nie mowil ?
      • gieroy_asfalta Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 20:49
        a zaraz po arabskich są preskie:-) Następne w kolejności są kubańskie,
        płn.koreańskie, białoruskie ,wenezuelskie i boliwijskie.
    • caesar_pl Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 21:22
      W USA zamochod nie jezdzi tylko sie wlecze.Jak mozna porownywac jakos samochodow w krajach w ktorych zolwi sie 108 km na godzine i jezdzi na krawedzi mozliwosci technicznych samochodu...?Syrenka w USA byly by samochodem dlugowiecznym a w Niemczech pare razy vollgas i eksplozja...
      • gieroy_asfalta Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 21:47
        na samochodach to ty się nie znasz....
      • de_oakville Re: najbardziej niezawodne auta 16.09.06, 03:55
        caesar_pl napisał:

> W USA zamochod nie jezdzi tylko sie wlecze.Jak mozna porownywac jakos samochodo
        > w w krajach w ktorych zolwi sie 108 km na godzine i jezdzi na krawedzi mozliwos
        > ci technicznych samochodu...?Syrenka w USA byly by samochodem dlugowiecznym a w
        > Niemczech pare razy vollgas i eksplozja...

Samochod w Kanadzie i w USA to dla wiekszosci ludzi po prostu ruchoma kanapa,
        ktora sluzy do przemieszczania sie z miejsca na miejsce. Mialem juz 3 samochody
        i wszystkie amerykanskie, wymieniam regularnie olej, jezdze systematycznie do
        przegladu i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby samochod mi sie popsol
        gdzies w drodze i zebym nie dojechal do celu. A odleglosci sa tu duze, zimy sa
        srogie - stolica Kanady Ottawa, gdzie kiedys mieszkalem jest w zimie
        chlodniejsza od Moskwy i zajmuje pod tym wzgledem drugie miejsce wsrod
        wszystkich stolic swiata - tylko stolica Mongolii Ulan-Bator jest jeszcze
        zimniejsza od Ottawy. Samochod europejski jest mi tu tak "potrzebny" jak pawie
        pioro przy czapce-bejsbolowce albo ostrogi przy butach-adidasach. Kupilbym moze
        tylko ewentualnie volkswagena-beetle, jasnozielony albo srebrny bo mi sie bardzo
        podoba jego ksztalt, ale zadnego BMW, zadnego Mercedesa.
    • felusiak1 Re: najbardziej niezawodne auta 15.09.06, 22:43
      Domyślam sie, że nie chodzi o osiagi, podsterownośc i opony magiczne lecz o
      niezawodność.
      W zależności od potrzeb i głebokości kieszeni można skorzystać z podpowiedzi.
      Natomiast oświadczenie o doskonałosci BMW nie mówi nic.
      Znam ludzi, którzy twierdzą tak o Jaguarze co słuchajacych przyprawia o uśmiech.
      • picard2 Re: najbardziej niezawodne auta 16.09.06, 00:58
        felusiak1 napisała:

> Domyślam sie, że nie chodzi o osiagi, podsterownośc i opony magiczne lecz o
        > niezawodność.
        > W zależności od potrzeb i głebokości kieszeni można skorzystać z podpowiedzi.
        > Natomiast oświadczenie o doskonałosci BMW nie mówi nic.

Jak to nie mowi ?? ja Ci daje czesne slowo ze w swojej kategorii BMW serie 3
        nie ma konkurenta.

> Znam ludzi, którzy twierdzą tak o Jaguarze co słuchajacych przyprawia o
        uśmiech

Odpowiednik Jaguara dla BMW330i nie istnieje.A inne Jaguary to zdaje sie
        kupili Koreancy i dzisiaj juz ledwie zipia.
        • felusiak1 Re: najbardziej niezawodne auta 16.09.06, 01:21
          Ależ ja ci wierzę, chociaz BMW 3xx nie kupiłbym. Miałem 740 i nie lubiłem.
          Z praktycznego punktu widzenia Hyunday, bo sie i nie psuje i tanio kosztuje.
          Z tym, że nie lubię. I w tym własnie jest szkopuł.
          Podoba mi sie Dodge Charger ale ułomny jest.
          Polakowi nie można dogodzić.
          • you-know-who Re: najbardziej niezawodne auta 19.09.06, 05:44
            nie dziwie sie ze nie lubiles. tylko 540 albo 330 (oraz nowsze wersje tych
            samych)! 740 chyba za bardzo jak merc: dla emerytow. (nota bene 7-ki maja z
            powodu krotszych serii w ktorych wprowadza sie nowinki lub czegos innego
            zauwazalnie gorsze notowania w dziale niezawodnosci)
    • bam_buko samochod jak kobieta 15.09.06, 23:56
      Powinien posiadac prezencje,cichy elastyczny silnik,dobre zawieszenie,niewiele
      zuzywac....
      Czasami trzeba kupic nowe opony,pokrowce na siedzenie....podregulowac jak
      zajdzie potrzeba.
      Pomimo milosci jaka darzy swoj samochod kazdy mezczyzna,przychodzi moment,ze
      auto sie sypie,zadna naprawa nie pomaga i nalezy wymienic na mlodszy
      model...czesto lekko uzywany...ale....czyms trzeba jezdzic.
    • schlagbaum Freud am Fahren 16.09.06, 14:31

to slogan jakiego uzywa BMW i trafia on w samo sedno.
      Tym autem niezaleznie od modelu jest przyjemnie jezdzic.
      Trudno to wytlumaczyc komus kto tego nie czuje.
      To podobnie jak z Harley-Davidsonem.

Technicznie mozna go zapomniec, osiagi wstyd pisac, cena w stosunku do tego co
      oferuje ten motocykl jest zwykla bezczelnoscia ale mimo wszystko ma swoich
      zwolennikow.

Podobnie jest z BMW tylko, ze ten samochod w odroznieniu od Harleya oferuje
      najnowoczesniejsza technike , swietne osiagi i rozsadna cene.

BMW ma to cos za co sie je lubi.

Nie poznaja tego kierowcy Toyot, Mazd czy innych Dodgow.
      Tego trzeba sprobowac i poczuc.

Sam niestety; juz od dziesieciu lat nie mialem wlasnego BMW.
      • schlagbaum FreudE am Fahren 16.09.06, 14:32

• you-know-who Re: FreudE am Fahren 19.09.06, 05:45
          he he freudEan slip

pzdr
      • schlagbaum Tu 44 zdjecia jednego na kazda kieszen 16.09.06, 15:17
        a mimo to sympatycznego

www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=9881
        • schlagbaum Re: Tu 24 zdjecia jednego na kazda kieszen 16.09.06, 15:19

• caesar_pl Re: najbardziej niezawodne auta 16.09.06, 18:34
      BMW ma dobry image.Jak stoi szereg aut,BMW wylapiesz wzrokiem jako pierwsze.Trudno powiedziec czemu.Japonskie sa lepsze.No ale nie maja tej iskierki.Polskie jedzenie jest lepsze ale w swieceie nieznane.Bo nie ma image jak wloskie czy chinskie..
      • sly2015 you-know-who - jasne - dresiarz !!!!!!!!! 18.09.06, 06:06
        you-know-who napisał:

>

Dobrze ze sie w koncu przyznales !!!!

Zanim sprawiles sobie bm-ke napewno miales juz " wyjsciowy dres" , zloty lancuch
        tudziez kij basebolowy ...
        Nie musisz byc taki tajemniczy WE KNOW - WHO U R

Mozesz juz poszpanowac pod blokiem na Mississadze tylko uwazaj zeby chlopaki z
        innego gangu nieporysowali ci tego wiesniackiego klamota

W Polsce tym co ty sie tak zachwycasz jezdzi przewaznie tzw mafia polska czyli
        wszelkie dno ogolone na lyso
        A za oceanem glownie murzyni ktorzy chca sie dowartosciowac mysle ze i cibie to
        dotyczy
        Gratujuje wyboru iw nim TOWARZYSTWA )))))
        • caesar_pl Re: you-know-who - jasne - dresiarz !!!!!!!!! 18.09.06, 16:24
          Zauwazcie czym jezdzi smietanka towarzyska w USA.Ostatnio Paris Hilton zostala przylapana na jezdzie pod wplywem alkoholu.W TV pokazana akcja prowadzenia jej na posterunek.Jakim autem jechala?Ma tyle forsy i wybrala wiesniackigo Merca cabrio.
          A najlepsze byo,jak james Bond jezdzil wiesniakiem BMW Z3.W ogule w USA bogaci jezdza najczesciej wiesnialami z Niemiec.Czy to w filmach,czy w zyciu..Murzynstwo kupuje Lexusy.
          • uninhibited Re: you-know-who - jasne - dresiarz !!!!!!!!! 18.09.06, 20:58
            Jestes nie tylko analfabeta ale tez cienkim bolkiem takim jak Jasiu Bond to sa
            wlasnie filmy dla ludzi twojego marnego pokroju co mysli ze jak sobie sprawi
            wiesniackie autko to juz sie wyleczyl z kompleksow
            W USA produkuja tao badziewie wlasnie w poludniowej Karolinie zeby czarnota
            miala czym jechac na ryby

Kto to jest buraku "Paris Hilton " ?
            • caesar_pl Re: you-know-who - jasne - dresiarz !!!!!!!!! 19.09.06, 01:33
              Nie znasz hoteli Hilton?Ale schronisko PTTK na pewno znasz..Paris nie znasz ale kiedy i gdzie sie Jan Pawel urodzil to wiesz...No tak,burak z Polski to dobry do Poloneza....
      • puls.usa Re: najbardziej niezawodne auta 19.09.06, 05:43
        na dobre image trzeba pracowac
        latami
        na calym swiecie jak dlugi
        i szeroki(z japonia wlacznie)
        ludzie biznesu,lekarze,naukowcy
        show biznes......jezdza
        mercedesami,bmw,audi
        porsche ,ferrari...dla image rowniez

japonskie auta choc niezle
        pozostaja dla pospolstwa
        bo tanie