Dodaj do ulubionych

vercyngetoryx :)

30.12.06, 09:57
wodz ktory osmielil sie rzucic wyzwanie imperium rzymskiemu. udalo mu sie
nawet obronic Gergowie przed niezwyciezonymi legionami. pokonany w koncu pod
alezja, zmuszony do rzucenia Cezarowi broni do stop, pojmany i uwieziony
wreszcie zgladzony w rzymskim wiezieniu

dwa tysiace lat temu skonczyl tak wodz Galow.

dzis konczy swoj zywot blazen ktory osmielil sie rzucic wyzwanie Imperium
Swiata Zachodu.

teraz jest jeden cel - teheran :) ciekawe kiedy do stop wladcy USA upadnie
wodz Persow :)

A jest to chwila niedluga. :)
Obserwuj wątek
    • aaki ten crassus to chyba w jakiejs bitwie zginął.... 30.12.06, 10:04
      ale nie znam dobrze historii starożytnej
      więc może mi podpowiesz?
      • marcus_crassus Re: ten crassus to chyba w jakiejs bitwie zginął. 30.12.06, 10:08
        crassus popelnil straszliwy blad i nie docenil przeciwnika. niestety wiec dla
        Rzymu dostal legiony poniosly fatalna kleske. Pozniej jeszcze wielka wyprawe na
        wschod szykowal cezar - podobno nawet ponad 150 tys armia miala wyruszyc na
        Partow.

nie udalo sie.

ale po 2 tysiacach lat w koncu nadarza sie sposobnosc naprawienia tego bledu :)
        • aaki Re: ten crassus to chyba w jakiejs bitwie zginął. 30.12.06, 10:22
          podobno historia est magistra vitae. ale nie wiem czy twój współczesny cezar krzak jerzy drugi jest znawcą historii-na tytana intelektu to raczej nie wygląda
          • marcus_crassus Rzym jeszcze nigdy nie dotarl tak daleko :) 30.12.06, 18:33
            warowne obozy :D stoja od Afganistanu po Zatoke Perska :) Zostal jeszcze tylko
            jeden buntowniczy kraj :) Niedlugo sie go zlamie :) osobiscie chcialbym
            zobaczyc jak ciagna go za prezydencka limuzyna na sznurku :) Jakie to glupie ze
            dzis wszyscy taka wage przykladaja do roznych wzgledow humanitarnych i
            etycznych. brodacza nalezaloby ogolic i przeciagnac przez ulice Waszyngtonu :)

niestety, trzeba bedzie sie zadowolnic mniej wyszukanym sposobem :(
    • vico1 Re: vercyngetoryx :) 30.12.06, 10:18
      Marcusie, idziesz troche na skroty. Kolejne lata w Iraku to ludobojstwo na niespotykana w historii skale,
      potem nowe sady polowe, organizowane przez sprawiedliwych tego swiata. Potem trzeba bedzie
      przekonac wlasnych obywateli, ze caly powstaly syf jest dla ich bezpieczenstwa.
      Oczywiscie przez kilka lat nie bedzie czasu i srodkow na zajecie sie rzeczywistymi zagrozeniami, takimi
      jak Iran.
      Tej okazji Iran nie zmarnuje i jak zwykle obudzimy sie z reka w nocniku.

Moze jestem pesymista, ale widzac czym sie konczy niepoprawny optymizm Rumsfelda i Busha, nie
      przewiduje innego scenariusza.
      Tym niemniej twoj naiwny optymizm jest milym poczatkiem tego dnia ;)
      • polski_francuz Re: vercyngetoryx :) 30.12.06, 10:36
        Nie nazwal bym tego ludobojstwem. Nie ma mordow masowych ani obozow zaglady. A
        raczej wypuszczeniem dzina walk religijnych z butelki.

Zmienia to, i pewnie jeszcze bardziej zmieni, uklad sil na BW.

Bush i Rumsfeld powinni byc (i zreszta sa) oskarzeni za naiwnoscc.

A naiwnosc na tym szczeblu to glupota.

Tym bardziej, ze ojciec Busha juz przeczuwal taki koniec podczas ataku Iraku w
        1991. A junior poprawil...na gorsze.

PF
        • aaki Re: vercyngetoryx :) 30.12.06, 10:44
          finezja i wyczucie sytuacji to ostatnia rzecz jaka cechuje amerykanów.

• vico1 Re: vercyngetoryx :) 30.12.06, 11:12
          Wiesz jak powstaje tajfun? Zbieraja sie odpowiedniego rodzaju chmury, coraz nizej, jakby stozkowato,
          tworzy sie lej, siega ziemi i sie zaczyna.

Taki etniczny tajfun byl w bylej Jugoslawii, tez wszystkie fazy byly, mozna bylo na czas zareagowac, ale
          sie nie chcialo i bylo jak bylo. Podobnie bylo w Ruandzie, w Sudanie, takze gdzie indziej. Zawsze ten
          sam schemat.
          W Iraku mamy juz bardzo zaawansowana faze etnicznego tajfunu. Lej siegnal ziemi i juz sie zaczelo.
          W Jugoslawi bylo latwiej, blizej, chociaz Srebrenica na dlugo pozostanie w naszym sumieniu.
          W Iraku jest duzo gorzej, tam nie mozemy wejsc, tylko musimy z duzymi stratami wyjsc, pozostawiajac
          etniczny zywiol wlasnemu losowi.
          Wedlug mnie, takie jest moje skromne zdanie, ludobojstwo nie musi byc tylko laczone z fizycznym
          sprawca, czy lokalnymi sprawcami. Moze byc takze spowodowane przez zla polityke mocarstw.
          Przyznaje, ze czesc odpowiedzialnosci za ludobojstwo w Jugoslawi spada na Europe (NATO), chociaz
          fizycznie nie ma winnych. Podobnie bedzie w Iraku.
    • jorl vico1 30.12.06, 13:03
      vico1 napisał:

> Wiesz jak powstaje tajfun? Zbieraja sie odpowiedniego rodzaju chmury, coraz niz
      > ej, jakby stozkowato,
      > tworzy sie lej, siega ziemi i sie zaczyna.
      >
      > Taki etniczny tajfun byl w bylej Jugoslawii, tez wszystkie fazy byly, mozna byl
      > o na czas zareagowac, ale
      > sie nie chcialo i bylo jak bylo. Podobnie bylo w Ruandzie, w Sudanie, takze gd
      > zie indziej. Zawsze ten
      > sam schemat.
      > W Iraku mamy juz bardzo zaawansowana faze etnicznego tajfunu. Lej siegnal ziemi
      > i juz sie zaczelo.
      > W Jugoslawi bylo latwiej, blizej, chociaz Srebrenica na dlugo pozostanie w nasz
      > ym sumieniu.
      > W Iraku jest duzo gorzej, tam nie mozemy wejsc, tylko musimy z duzymi stratami
      > wyjsc, pozostawiajac
      > etniczny zywiol wlasnemu losowi.
      > Wedlug mnie, takie jest moje skromne zdanie, ludobojstwo nie musi byc tylko lac
      > zone z fizycznym
      > sprawca, czy lokalnymi sprawcami. Moze byc takze spowodowane przez zla polityke
      > mocarstw.
      > Przyznaje, ze czesc odpowiedzialnosci za ludobojstwo w Jugoslawi spada na Europ
      > e (NATO), chociaz
      > fizycznie nie ma winnych. Podobnie bedzie w Iraku.

Te tak ladnie opisane przez Ciebie tajfuny etniczno-religijne nie biora sie z
      niczego. Tajfun jugoslawianski zostal zaplanowany i zorganizowany przez NATO.
      Aby Jugoslawie rozalic. Jak ZSRR upadl to zaczeto z Zachodu finansowac Chorwatow
      i innych aby chcieli wyjsc z Jugoslawii. Machano im marchewka przed nosem, jak
      wyjda to wejda do EU a tam miod i mleko. Wprowadzono wojska ONZ ktore
      dostarczaly bron przeciwnikom rzadu centralnego. Potem wprowadzono lotnictwo aby
      armie centralna przyduszac.
      W Iraku ten tajfun jest znowu tak samo organizowany. Szkoleni przez USA
      miejscowi sa tymi co te targowiska wysadzaja w powietrze. Dla Amis jak juz nie
      moga miec posluszczego Iraqu to lepiej jak zostawia go w stanie chaosu. Stara
      metoda, szczucia.
      Pozdrowienia
      • vico1 Re: vico1 30.12.06, 13:50
        Polityka, to jak zabawa w "malego chemika", intrygujaca, wciagajaca, wydaje sie dziecinnie latwa.
        Az tu nagle orientujemy sie, ze tracimy kontrole, czasem wpadamy w panike, czasem uznajemy wlasna
        slabosc lub wypieramy sie jej do konca. Potem brzydzimy sie plam na scianach, calym tym
        rozgardiaszem i...szukamy winnych.
        Ja nie lubie wnikac w kuchnie polityki, moze to byc interesujace, ale nie mam wiarygodnych informacji.
        Tego czego nie znam, nie interpretuje. Jestem obserwatorem, a nie fantasta. Wystarcza mi polityka w
        praktyce i jej widoczne efekty. Oceniam to co widze, dla normalnego czlowieka wiecej niz dosc
        informacji.
        Jedno moge powiedziec, ze ta zabawa w "malego chemika" dotyczy mnie, ciebie,... i wkurza mnie, jak
        ignoranci decyduja o naszej przyszlosci.
    • absztyfikant Na Teutatesa! 30.12.06, 13:24
      en.wikipedia.org/wiki/Vercingetorix
      Czesc Jego Pamieci!
    • caesar_pl Re: vercyngetoryx :) 30.12.06, 20:35
      To nie jest tak jak tu pisza.Verzingetorix byl zdrajca w oczach Rzymian.Wiekszosc plemion galijskich w tym czasie uznawala role przewodna Rzymian.W koncu Rzymianie podbijajac albo uzalezniajac politycznie kraje przyznawaly im wolnosc gospodarcza i religijna.Pax Romana - chyba tak sie to nazywalo.W Niemczech podobnym osobnikiem do Vencingentorixa byl Hermann lub inaczej Arminius - (stad druzyna ze Bieleweld nazywa sie Arminia)ktory jest bohaterem Niemcow w walce o wolnosc kraju.Ale to bzdura,klamstwo narodowe,balamucenie ludzi..!Arminius byl przywodca plemienia Heruskow /region Bielefeldu),byl przyjacielem Rzymian,byl w Rzymie w szkole oficerskiej.Do ostatniej wieczerzy z Varusem,dowodca Legionow w Germanii,pil,biesiadowal,przyzekal oddanie a za pare dni go z zaskoczenia zaatakowal..Dla mnie i innych obeznanych to nie bohater germanski ale przyklad swinskiego pyska czyli zdrajcy.To samo ten Vercingetorix..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka