Gość: Falafel IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 11:56 Polska będzie zarządzać Bagdadem. Mamy dobre doświadczenia z Afganistanu i z Bałkanów, ale złe z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pacyfa2 Re: Mosul poddał się IP: *.1000lecie.pl 11.04.03, 12:10 Wsyd i hańba! Mordować bezbronne kobiety i dzieci tylko dlatego, że znalazły się w nieodpowiednim czasie i miejscu. Wyzwoliciele jednak już od czasów Koreii i Wietnamu wyznają zasadę, że dobry dziki to martwy dziki. Jeśli nikt nie zatrzyma tego pschopaty Buscha to wcieli się w Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Nie podpisuj się "pacyfa2" tylko anty-USA IP: *.tlsa.pl 11.04.03, 12:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falafel Re: Mosul poddał się IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 12:23 A jeżeli nikt nie zatrzyma takich jak ty, to hitlerów będzie znacznie więcej. Gdyby za czasów Hitlera był taki ktoś jak Bush to by go wyeliminował zanim ten zniszczyłby świat. Człowieku ONZ to bzdura. Tam jest normalny cennik na głosy członków. A Francja taka niby szlachetna, że wojna zła, ża Bush zły - mówili tak bo sami najwięcej handlowali z rezimem i była im ta wojna nie na rękę. A teraz chcą odbudowywać Irak. Jeżeli chcą dalej z kimś handlować na bliskim wschodzie to niech sobie znajdą inną świnię dyktatorską. Francuzom pieniądz nie śmierdzi. I jeszcze jedno: gdyby husajn zagazował ci rodzinkę to byś dupku na kolanach prosił Pana Busha o pomoc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Mosul poddał się i OD RAZU SUPER BURDEL !!! 11.04.03, 12:35 www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11WEB-MOSU.html news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2935229.stm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wes Re: Mosul poddał się i OD RAZU SUPER BURDEL !!! IP: *.ts.lib.uwo.ca 11.04.03, 14:55 Szkoda mi Ciebie Gabi... Nie ma wyjscia bedziesz musiala emigrowac znowu do Francji, Niemiec a nie daj Boze do Rosji i udawac etrange, zu spaet Aussiedler, lub inonstranca. Nie ma wyjscia...jak sie powiedzialo A...to trzeba powiedziec B rowniez. Anglia i Ameryka juz Ci nie odpowieda Good luck and God bless you my dear. Wes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Mosul poddał się i OD RAZU SUPER BURDEL !!! IP: *.ab-byd.edu.pl 11.04.03, 15:46 gabrielacasey napisała: > <a href="www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecia l/11WEB-MOS > U.html"target="_blank">www.nytimes.com/2003/04/11/international/w orldspecial/11 > WEB-MOSU.html</a> > <a href="news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2935229.stm"ta rget="_blan > k">news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2935229.stm</a> Masz rację, Gabrysiu, przedtem był porządek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hey Re: Burdel mama IP: 12.41.80.* 11.04.03, 18:24 Szkoda ze tam ciebie nie ma, bylabys swietna burdel mama. Ale ja cie doskonale rozumiem, gdybym byl taki stary jak ty tez bym byl taki zgorzknialy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfa2 Re: Mosul poddał się IP: *.1000lecie.pl 11.04.03, 13:02 Gość portalu: Falafel napisał(a): > A jeżeli nikt nie zatrzyma takich jak ty, to hitlerów będzie > znacznie więcej. Gdyby za czasów Hitlera był taki ktoś jak Bush > to by go wyeliminował zanim ten zniszczyłby świat. > Człowieku ONZ to bzdura. Tam jest normalny cennik na głosy > członków. A Francja taka niby szlachetna, że wojna zła, ża Bush > zły - mówili tak bo sami najwięcej handlowali z rezimem i była > im ta wojna nie na rękę. A teraz chcą odbudowywać Irak. Jeżeli > chcą dalej z kimś handlować na bliskim wschodzie to niech sobie > znajdą inną świnię dyktatorską. Francuzom pieniądz nie śmierdzi. > I jeszcze jedno: gdyby husajn zagazował ci rodzinkę to byś dupku > na kolanach prosił Pana Busha o pomoc!!!! Niewiele wiesz , więc wypisujesz głupoty - dokonania powojenne ostoji prawa, demokracji i wartości chrześcijańsko - moralnych itp ble,ble ble... są dostatecznie udokumentowane historycznie (wystarczy czytać a nie kretyńsko gapić się na przekazy CNN ). Z osób tobie podobnych, rekrutowano członków V Kolumny ,Hitler Jugend, ZMP, ORMO itp. więc świetlana przyszłość przed Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antypacyf PACYFA2-ALEŚ TY TUMAN! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 13:41 Powinieneś żyć w Korei Płn,tam jeszcze jest jedyne miejsce dla ciebie,choc pewnie szybko zacząłbys skomleć-a teraz idź na obiadek i ugotuj sobie liście na wywarze z trawy,bo po obiedzie trzeba manifestować poparcie dla Kima,bo jak nie to kuleczka w łeb i do ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: PACYFA2-ALEŚ TY TUMAN! IP: *.gen.twtelecom.net 11.04.03, 18:28 Anty, potwierdzam, wszystkie pacyfy to tumany (lub "pożyteczni głupcy" – jeśli to im podniesie mniemanie o sobie) Gość portalu: Antypacyf napisał(a): > Powinieneś żyć w Korei Płn,tam jeszcze jest jedyne miejsce dla > ciebie,choc pewnie szybko zacząłbys skomleć-a teraz idź na > obiadek i ugotuj sobie liście na wywarze z trawy,bo po obiedzie > trzeba manifestować poparcie dla Kima,bo jak nie to kuleczka w > łeb i do ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_z_zapalkami Re: Mosul poddał się 11.04.03, 12:53 Gość portalu: pacyfa2 napisał(a): > Wsyd i hańba! > Mordować bezbronne kobiety i dzieci tylko dlatego, że znalazły > się w nieodpowiednim czasie i miejscu. > Wyzwoliciele jednak już od czasów Koreii i Wietnamu wyznają > zasadę, że dobry dziki to martwy dziki. > Jeśli nikt nie zatrzyma tego pschopaty Buscha to wcieli się w > Hitlera. Masz rację, pacyfo2. Przecież nie od dziś wiadomo, że słynne na cały świat irackie furgonetki są całkowicie przezroczyste i na pół kilometra widać co wiozą. A wiadomo to już od czasu korei i wietnamu. (Przy okazji: nie wiadziałam, że Bush strzelał osobiście do tej furgonetki.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falafel Kaczyński mógłby porządzić w Bagdadzie IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 12:14 Mówię całkiem poważnie. Jeżeli by mu dać dziewiczy teren (bez niekorzystnych umów np. na parkomaty)to myślę, że od podstaw miałby szansę zrobić coś dobrego. Ale teraz jest potrzebny w Warszawie tym bardziej że komuchy chcą go czym prędzej wysadzić z siodła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Kaczyński mógłby porządzić w Bagdadzie IP: *.tlsa.pl 11.04.03, 12:17 Gość portalu: Falafel napisał(a): > Mówię całkiem poważnie. Jeżeli by mu dać dziewiczy teren (bez > niekorzystnych umów np. na parkomaty)to myślę, że od podstaw > miałby szansę zrobić coś dobrego. Ale teraz jest potrzebny w > Warszawie tym bardziej że komuchy chcą go czym prędzej wysadzić > z siodła. nie wysadzą, za dobry jest, a poza tym to komuchy wydałyby na siebie wyrok śmierci :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Czy wogole cokolwiek czytasz? NIE PORZADZI !!! 11.04.03, 12:37 www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11POST.html news.bbc.co.uk/1/hi/uk/2938197.stm Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_z_zapalkami Re: Czy wogole cokolwiek czytasz? NIE PORZADZI !! 11.04.03, 13:01 gabrielacasey napisała: > <a href="www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11POST.ht > ml"target="_blank">www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11POST > .html</a> > <a href="http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/2938197.stm"target="_blank">news.bbc.co. > uk/1/hi/uk/2938197.stm</a> Ależ gabielocasey, nie musisz tak na każdym kroku przypominać, że znasz język angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ucz sie jezykow, by nie wierzyc bujdom Wybiorczej 11.04.03, 13:24 To tobie przynosi wstyd nieznajomosc jezyka najwiekszych polskich przyjaciol w Europie i Ameryce. A moze ty ciagle sie obnosisz z tym...rosyjskim? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Spacjalnie dla 'Dziewczynki' - PO ROSYJSKU !!! 11.04.03, 13:54 www.irakwar.ru/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rus Re: Spacjalnie dla 'Dziewczynki' - PO ROSYJSKU !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.03, 14:05 Lepiej nie podawaj rosyjskiej prasy! Jeśli "prawda" pisze że rosja nigdy nie atakowała innych narodów (17 września 1939 r.) to chyba coś jest z nimi nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: Spacjalnie dla 'Dziewczynki' - PO ROSYJSKU !! IP: *.gen.twtelecom.net 11.04.03, 18:22 Gość portalu: rus napisał(a): > Lepiej nie podawaj rosyjskiej prasy! > Jeśli "prawda" pisze że rosja nigdy nie atakowała innych narodów > (17 września 1939 r.) to chyba coś jest z nimi nie tak! Spoko, Rus, G.C. zaraz Ci przytoczy linki z Turkmenistanu, potwierdzające, że 17 września wcale nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Fela: Kiss my arse, mentally handicapped ass !!! 11.04.03, 18:35 Dziewczynce z Zapalkami nie podobaly sie media AMERYKANSKIE i BRYTYJSKIE, ktore cytowalam, a wiec tej "walczacej komunistce" zaoferowalam witryne GRU !!! Reklamacje nie do mnie, klepo - naucz sie CZYTAC. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To nie prasa,Misiu,to - zeby bylo smieszniej - GRU 11.04.03, 18:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Kanady Dizs prawdziwych Ew Braun juz nie ma... IP: *.vn.shawcable.net 11.04.03, 15:29 Dwa dni ciszy sprawily, ze juz myslelismy iz G.S. jak Ewa Braun zginela razem z dyktatorem. Ze moze na znak protestu sama sobie palnela w lepetyne. A tu, masz babo placek, G.S. nadal wywija. G.S. prosze cie - zamknij sie wreszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: Dizs prawdziwych Ew Braun juz nie ma... IP: 209.234.157.* 11.04.03, 18:19 Gość portalu: Mirek z Kanady napisał(a): > Dwa dni ciszy sprawily, ze juz myslelismy iz G.S. jak Ewa Braun > zginela razem z dyktatorem. Ze moze na znak protestu sama sobie > palnela w lepetyne. A tu, masz babo placek, G.S. nadal wywija. > > G.S. prosze cie - zamknij sie wreszcie!!! > Tak, a kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Shut up your dirty hole, pseudo-Canadian Mirek! 11.04.03, 18:38 Rzadz swoimi czterema literami, nie zas portalem GW i mna, bos na to troszke za maly! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate witaj Gabi IP: *.sympatico.ca 12.04.03, 03:14 Witamy ponownie na forum wyrocznie Gabi. Prosba - nie zostawiaj juz nas na tak dlugo bez swojej osoby bo jakies dziwne rzeczy sie dzieja - ludziska probuja sie podszywac pod Ciebie i nieudolnie wyzywac wszystkich myslacych odmiennie. pozdrowionka z Kanady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANYA Re: witaj Gabi IP: *.cable.mindspring.com 12.04.03, 06:11 Gość portalu: kate napisał(a): > Witamy ponownie na forum wyrocznie Gabi. > Prosba - nie zostawiaj juz nas na tak dlugo bez swojej > osoby bo jakies dziwne rzeczy sie dzieja - ludziska > probuja sie podszywac pod Ciebie i nieudolnie wyzywac > wszystkich myslacych odmiennie. > pozdrowionka z Kanady Intrygantko Babciu Kate - zal Ci sie Gabrysi zrobilo - bo kwili biedna w kacie? Jest mi - powiem szczerze - niezmiernie przykro, ze tacy jak Ty Babciu Kate - pojawiaja sie tutaj tylko dlatego, ze sa spragnieni emocji. Nie rozumiesz Biedna Kate - ze cala ta wojna toczy sie o wielka sprawe, o zycie byc moze nawet i milionow ludzi (i obym miala racje), ze chodzi tu o wielka Historie. Ty jak mala wsza pojawiasz sie tutaj bo potrzebujesz kogos takiego jak Gabriela C. zeby moc w ogole byc obecna na Forum. Mysli konstruktywnych przedstawic na temat nie potrafisz. Jesli nie jestes Gabriela C. - co jest mozliwe bo juz prowadzila dyskusje sama z soba tu na forum (i ufam jej intelignecji, ze pare zdan bez bluzg powiedziec potrafi) - to zastanow sie kogo bronisz? Jeszcze pare dni i skonczysz jak Ci - ktorzy brali w obrone GC. Tak na tym wyszli, ze do konca zycia zapamietaja, ze dobrymi uczynkami jest pieklo wybrukowane. Chce zebys wiedziala jedno - byle wycieruch nie bedzie mnie od dziwek i szmat wyzywal. Wszyscy tutaj z Polski pochodzimy - gdzie na szczescie zadnych klas nie ma - a i tutaj w Stanach jedyna klasa to czlowiek z "klasa". Gabriela C. niestety z rynsztoka pochodzi i w rynsztoku skonczy. Nie wykorzystala niestety szansy jakiej jej dalo zycie. Jej maz arab - jezykoznawca - nie potrafi odroznic jezyka krowy od jezyka GC. i od jezyka zmiji. W niedziele nie zapomnij polozyc na tace - za jej zdrowie! Jestes zalosna jak ona - w druga strone. Nie mam do Ciebie szacunku Umoralniajaca Babciu Kate. Roznica miedzy mna Toba i Twoja Przyjaciolka polega na tym, ze ja mam jeszcze cale zycie przed soba i wiele nauczyc sie moge. Ja rowniez nie zachowuje sie jakbym zjadla wszystkie rozumy swiata - bo blyskotliwa przynznaje, ze nie jestem - ale sie staram! Za pare dni sciagaja mi gips z nogi i wracam do zycia - a Ty co z soba zrobisz Babciu Kate. Slyszalam, ze sa czaty dla odpowiednich grup wiekowych - moze znajdziesz tam Kolko Gospodyn - a jak znajdziesz "Czarna owce" to rozpocznie sie intryga - zajecie sens zycia na pare tygodni. Powodzenia Ci w tym zycze! Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate do "Anya" IP: *.sympatico.ca 13.04.03, 02:59 Dziweczyno Tobie chyba gips na cos innego zalozyli. Po pierwsze nie wyzywalam Ciebie od dziwek czy szmat i nie mam zamiaru tego robic chocby z tego wzgledu ze Ciebie nie znam to raz , dwa nie znize sie do poziomu naprawde maluczkich ktorzy uwielbiaja wyzywac innych.Daleko nie szukajac Ty - co ja Ci zrobilam ze wyzwalas mnie w swoim poscie.Prawde powiedziawszy to Ty owa wypowiedzia jestes blizsza Gabi niz ja swoim dowcipnym powitaniem Gabrysi po kilkudniowej nieobecnosci. Wiesz od dawna to forum zmienilo sie w wojenke podjazdowa polmozgow i chamskiego towarzystwa.Cokolwiek nie napiszesz tutaj i tak niezmienisz tego co sie dzieje nie tylko w Iraku ale i na calym swiecie.Wiec moze sobie darowac raczysz chamskie zachowanie i wyzywanie innych.Dla Twojej wiadomosci nie jestem szczesliwa ze wojna sie toczy i ze gina ludzie.No i kwestia wieku.Nie jestem babcia i nie szukam taniej rozrywki.A twoj post to chyba reakcja na jaks zgryzliwosc Gabrysi.Albo nie wiem na co tam ci na zoladku siedzi.Zal mi Ciebie bo nie rozpoznajesz dowcipu. I masz racje - bez wzgledu na to gdzie jestesmy jestesmy Polakami.Tylko czasami ja czytam chamskie docinki Gabi i jej ppodobnych (wlaczajac i Ciebie), beznadziejne i chore posty to mi az wstyd.A ostatnio Twoje posty sa ponizej ludzkiej godnosci.Lacznie z tym kretynskim Twoim wezwaniem do bojkotu Gabrysi.Wielu pisalo o tym ale Ty musialas jeszcze umazac wszystko gownem. Zycze szybkiego powroty do zdrowia.Mam nadzieje ze sie nie spotkamy pozdro od 30latki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: NIE!!!! ZNOWU!!!!!!!!!! IP: 209.234.157.* 11.04.03, 18:18 gabrielacasey napisała: > <a href="anon.free.anonymizer.com/http://www.nytimes .com/2003/04/11/international/worldspecial/11POST.ht > ml"target="_blank">www.nytimes.com/2003/04/11/internatio nal/worldspecial/11POST > .html</a> > <a href="anon.free.anonymizer.com/http://news.bbc.co .uk/1/hi/uk/2938197.stm"target="_blank">news.bbc.co. > uk/1/hi/uk/2938197.stm</a> Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_z_zapalkami Re: Kaczyński mógłby porządzić w Bagdadzie 11.04.03, 12:59 Gość portalu: Bono Vox napisał(a): > Gość portalu: Falafel napisał(a): > > > Mówię całkiem poważnie. Jeżeli by mu dać dziewiczy teren (bez > > niekorzystnych umów np. na parkomaty)to myślę, że od podstaw > > miałby szansę zrobić coś dobrego. Ale teraz jest potrzebny w > > Warszawie tym bardziej że komuchy chcą go czym prędzej wysadzić > > z siodła. > > nie wysadzą, za dobry jest, a poza tym to komuchy wydałyby na siebie wyrok > śmierci :-))))) Dobry jest zwłaszcza w przeTELEGRAFowywaniu pieniędzy z FOZZ do prywatnej kieszeni. No nie, przepraszam, z bratem się przecież podzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Kaczyński mógłby porządzić w Bagdadzie IP: *.tlsa.pl 11.04.03, 13:08 dziewczynka_z_zapalkami napisała: > Dobry jest zwłaszcza w przeTELEGRAFowywaniu pieniędzy z FOZZ do prywatnej > kieszeni. No nie, przepraszam, z bratem się przecież podzielił. buha ha, retoryka istnie komunistyczna :-))) dawno się tak nie ubawiłem :-))) jeżeli ktoś mógł uwierzyć w demagogię Pineiro (specjalnie sprowadzonego przez SLDUPe przed wyborami) to tylko jakiś tempy osioł (oślica) :-)))) ha ha ha masz jeszcze w zanadrzu jakieś asy? już kwiczycie komuchy, choć do 100% niezadowolenia z działań rządu jeszcze brakuje jakieś 15% :-))))) poczekajmy na gamoni Millera i Kwaśniewskiego, aż stawią się przed komisję .Ale wtedy dopiero będzie ubaw :-)))) Przejedziemy się po was :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A BREDZCIE SOBIE, MITOMANII - linki dla swiatlych 11.04.03, 13:32 Dziewczynka z zapalkami przyznala sie wyzej, ze do nieoswieconych glabow nalezy: w jezykach obcych ni be,ni me ( co gorsza, innym kaze sie z powodu znajomosci jezykow wstydzic - ale to towarzystwo ma zdrowo porabane w pustych lbach!) - niemniej wiem, jaki procent wyksztalconych Polakow wlada angielskim przynajmniej biernie, dlatego te informacje podaje: 1) Amerykanie, ktorzy beda rzadzic Irakiem (nazwiska, stanowiska itp) news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2932965.stm 2) Tworzenie IRACKIEJ administracji terenowej www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11POST.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: love Gabriela Re: A BREDZCIE SOBIE, MITOMANII - linki dla swiat IP: *.ab-byd.edu.pl 11.04.03, 15:49 gabrielacasey napisała: > Dziewczynka z zapalkami przyznala sie wyzej, ze do nieoswieconych glabow > nalezy: w jezykach obcych ni be,ni me ( co gorsza, innym kaze sie z powodu > znajomosci jezykow wstydzic - ale to towarzystwo ma zdrowo porabane w pustych > lbach!) - niemniej wiem, jaki procent wyksztalconych Polakow wlada angielskim > przynajmniej biernie, dlatego te informacje podaje: > > 1) Amerykanie, ktorzy beda rzadzic Irakiem (nazwiska, stanowiska itp) > > <a href="news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2932965.stm"ta rget="_blan > k">news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2932965.stm</a> > 2) Tworzenie IRACKIEJ administracji terenowej > > <a href="www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecia l/11POST.ht > ml"target="_blank">www.nytimes.com/2003/04/11/international/world special/11POST > .html</a> Ja bym ciebie, Gabrysiu, wysłał do Bagdadu. na pewno znasz też arabski?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: A BREDZCIE SOBIE, MITOMANII - linki dla swiat IP: 209.234.157.* 11.04.03, 18:26 Love G, parę dni temu światłe towarzystw uznało, że należy GC ignorować, wiec nie ma co się jej „tekstami” niezdrowo podniecać. Gość portalu: love Gabriela napisał(a): > gabrielacasey napisała: > > > Dziewczynka z zapalkami przyznala sie wyzej, ze do > nieoswieconych glabow > > nalezy: w jezykach obcych ni be,ni me ( co gorsza, innym kaze > sie z powodu > > znajomosci jezykow wstydzic - ale to towarzystwo ma zdrowo > porabane w pustych > > lbach!) - niemniej wiem, jaki procent wyksztalconych Polakow > wlada angielskim > > przynajmniej biernie, dlatego te informacje podaje: > > > > 1) Amerykanie, ktorzy beda rzadzic Irakiem (nazwiska, > stanowiska itp) > > > > <a > href="<a href="anon.free.anonymizer.com/http://news.bbc.co .uk/1/hi/world/middle_east/2932965.stm"ta"targ > et="_blank">news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/293296 5.stm"ta</a> > rget="_blan > > k">news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2932965.stm</a> > > 2) Tworzenie IRACKIEJ administracji terenowej > > > > <a > href="<a href="anon.free.anonymizer.com/http://www.nytimes .com/2003/04/11/international/worldspecia"targ > et="_blank">www.nytimes.com/2003/04/11/international/wor ldspecia</a> > l/11POST.ht > > > ml"target="_blank">www.nytimes.com/2003/04/11/internatio nal/world > special/11POST > > .html</a> > Ja bym ciebie, Gabrysiu, wysłał do Bagdadu. na pewno znasz też > arabski?! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Felka: brand new Polish joke from Canada !!! 11.04.03, 18:48 A Polish lad married a Canadian girl after he had been in Canada a year or so and, although his English was far from perfect, they got on very well until one day he rushed into a lawyer's office and asked him if he could arrange a divorce for him - "very quick." The lawyer said that the speed of getting a divorce would depend on the circumstances and asked him the following questions: LAWYER: Have you any grounds? POLE: ? an acre and half. LAWYER: Does your wife beat you up? POLE: No, I'm always up before her. LAWYER: Is your wife a nagger? POLE: No, she white. LAWYER: Why do you want this divorce? POLE: She going to kill me. LAWYER: What makes you think that? POLE: I got proof. LAWYER: What kind of proof? POLE: She bought a bottle at the drug store and put on a shelf in the bathroom. I read it - it says "Polish Remover." Ale gdzie mu tam do tych amerykanskich: www.concentric.net/~mrglueck/jokepols.html Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Love your stupidity,headcase! Ljubi swoju durnotu! 11.04.03, 18:41 Arabskiego nie znam, bo tez bym ci po arabsku (nb. a o KTORYM z trzech podstawowych myslisz, Misiu?)i po mandarynsku dolozyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Gabrielo-dzieki za linki IP: *.9-136-217.adsl.skynet.be 11.04.03, 16:36 nie to ze swietnie wladam ang.(po drodze mi bylo zawsze z fr.) ale cos tam wykumam, no i co wazne nie trzeba tracic czasu na wyszukiwania, za to dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: Gabrielo-dzieki za linki IP: *.9-136-217.adsl.skynet.be 11.04.03, 16:44 Po przeczytaniu- w rzeczy samej wyglada to zupelnie inaczej niz mozna uslyszec na stacjach amer.jezycznych, dziwne i niepokojace, "200 osobowy zespol" do kierowania Irakiem, hm brzmi niezle (w cudzyslowiu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Mosul poddał się IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.04.03, 12:56 Busch-Hitler. Ameryka- Imperialisci! Fajnie. Niech mi ktos w takim razie powie dlaczego setki tysiecy ludzi z calego swiata chca do tej "zlej" Ameryki wyjechac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Mosul poddał się IP: *.uni-duisburg.de 11.04.03, 13:02 a jednak to dziwne, ze sa sily i sposoby na zabezpieczanie pol naftowych, a nie mozna zabezpieczyc szpitali przed szabrownikami moze Amerykanie dopuszczaja do tego chaosu, zeby miec wytlumaczenie, dlaczego musza potem wszystkim zarzadzac i do wszystkiego sie wtracac, pod mottem - bez nas tylko rabiez i rozboj, jedynie my mozemy zaprowadzic porzadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsong Re: Mosul poddał się IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 14:52 Zabezbiecza się to co najcenniejsze (dla Amerykanów ropa - tym Irak będzie płacił za odbudowywanie i swoje długi) a szpitale są dla Irakijczyków, więc niech sobie sami zabezpieczają. Poza tym im większe zniszczenia, tym więcej do odbudowania - a więc więcej ropy do wyciągniecia za pomoc w odbudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inaww (nie moge się zalogować) Re: Mosul poddał się IP: *.tvk-gaj.pl 11.04.03, 13:22 No i gdzie są teraz obrońcy tej nieszczęsnej ludności cywilnej? Gdzie są przedstawiciele Francji, Niemiec i innych pacyfistów z ONZ? Gadać jest łatwo, ale coś zrobić już trudniej. Amerykanie i Brytyjczycy wykonali czarną robotę - wygonili Saddama i jego pomagierów. Pora pomóc teraz w zorganizowaniu porządku w irackich miastach i miasteczkach, pora zapobiegać dewastacji budynków i mienia, bo to co teraz zniszczą ogłupiani przez lata nędzarze - trzeba będzie ponaprawiać, odbudować. Idealne pole do popisu dla gadułów z ONZ. Gdzie oni są teraz kiedy są potrzebni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfa2 Re: Mosul poddał się IP: *.1000lecie.pl 11.04.03, 13:34 Gość portalu: inaww (nie moge się zalogować) napisał(a): > No i gdzie są teraz obrońcy tej nieszczęsnej ludności cywilnej? > Gdzie są przedstawiciele Francji, Niemiec i innych pacyfistów z > ONZ? Gadać jest łatwo, ale coś zrobić już trudniej. Amerykanie i > Brytyjczycy wykonali czarną robotę - wygonili Saddama i jego > pomagierów. Pora pomóc teraz w zorganizowaniu porządku w > irackich miastach i miasteczkach, pora zapobiegać dewastacji > budynków i mienia, bo to co teraz zniszczą ogłupiani przez lata > nędzarze - trzeba będzie ponaprawiać, odbudować. Idealne pole do > popisu dla gadułów z ONZ. Gdzie oni są teraz kiedy są potrzebni? Odpowiem ci jednoznacznie i ostatecznie: Stać było USA by z nieba zrzucać to bogactwo w postaci "inteligentnych" bomb i rakiet aby obrócić Irak w perzynę i wszystko zrujnować mimo iż nikt ich tam nie zapraszał - niech zatem posprzątają po sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: Mosul poddał się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.03, 13:51 Ty baranie! Francja i Rosja już się cisną do Iraku drzwiami i oknami ale nie po to aby pomagać ale zarabiać. Łukoil straszu USA procesami za zerwanie kontraktów na ropę. Trudno ci zrozumieć, że gdyby Francja i Rosja nie miały już interesów w Iraku to druga rezolucja zostałaby uchwalona w ekspresowym tempie i wszyscy by się cieszyli w "uwolnienia" irakijczyków. W Moskwie nie byłoby demonstracji przeciwko wojnie, tylko za zwycięskimi chłopcami "wyzwolicielskiej" armii. (czerwonej?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: Mosul poddał się IP: *.gen.twtelecom.net 11.04.03, 18:42 Gość portalu: tomko napisał(a): > Ty baranie! Francja i Rosja już się cisną do Iraku drzwiami i > oknami ale nie po to aby pomagać ale zarabiać. Łukoil straszu > USA procesami za zerwanie kontraktów na ropę. Trudno ci > zrozumieć, że gdyby Francja i Rosja nie miały już interesów w > Iraku to druga rezolucja zostałaby uchwalona w ekspresowym > tempie i wszyscy by się cieszyli w "uwolnienia" irakijczyków. > W Moskwie nie byłoby demonstracji przeciwko wojnie, tylko za > zwycięskimi chłopcami "wyzwolicielskiej" armii. (czerwonej?!) Pacyfa? Rozumieć? No co Ty Tomko..... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Za to Polacy POMOGA ZA FRAJER, nieprawdaz ? 11.04.03, 18:53 Inna rzecz, ze Polski NIE STAC nawet na przyjecie subkontraktow: dostarczy - jak zwykle - tanich construction workers. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypacyfa Re: Mosul poddał się IP: *.ab-byd.edu.pl 11.04.03, 15:51 Gość portalu: pacyfa2 napisał(a): > Gość portalu: inaww (nie moge się zalogować) napisał(a): > > > No i gdzie są teraz obrońcy tej nieszczęsnej ludności cywilnej? > > Gdzie są przedstawiciele Francji, Niemiec i innych pacyfistów z > > ONZ? Gadać jest łatwo, ale coś zrobić już trudniej. Amerykanie i > > Brytyjczycy wykonali czarną robotę - wygonili Saddama i jego > > pomagierów. Pora pomóc teraz w zorganizowaniu porządku w > > irackich miastach i miasteczkach, pora zapobiegać dewastacji > > budynków i mienia, bo to co teraz zniszczą ogłupiani przez lata > > nędzarze - trzeba będzie ponaprawiać, odbudować. Idealne pole do > > popisu dla gadułów z ONZ. Gdzie oni są teraz kiedy są potrzebni? > Odpowiem ci jednoznacznie i ostatecznie: > Stać było USA by z nieba zrzucać to bogactwo w postaci "inteligentnych" bomb i > rakiet aby obrócić Irak w perzynę i wszystko zrujnować mimo iż nikt ich tam nie > > zapraszał - niech zatem posprzątają po sobie! pacyfo - a może do psychuszki? Ten antyamerykanizm cię wykańcza! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Europe zaprasza US, Arabowie sie wpraszaja sami. 11.04.03, 13:48 Przeciez ja caly dzien nic nie robie na tym forum, tylko podaje linki do artykulow w brytyjskich i amerykanskich mediach ktore o tym mowia: a) o zaproszeniu Europy (wraz z Polska na takich samych prawach jak cala reszta, tj.np. Niemcy i Francja) www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11ARAB.html news.bbc.co.uk/1/hi/business/2938073.stm b) o krajach arabskich www.nytimes.com/2003/04/11/international/worldspecial/11ARAB.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialasova AMERYKANIE SZABRUJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 161.52.158.* 11.04.03, 14:02 Dzisiaj slyszalem, ze amerykanie, nie dosc, ze nie przeszkadzaja szabrownikom, to ich nawet namawiali do plundrownia budynków publicznych...SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OBJEKTYW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rus Re: AMERYKANIE SZABRUJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.03, 14:06 A gdzie słyszałeś??? Jesteś w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: AMERYKANIE SZABRUJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.95.186.* 11.04.03, 14:35 moze gabrielacasey slyszala??? zapytaj to moze ci odpowie ona wie wszystko - taka oczytana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yankee Jak to gdzie slyszala?? Na "placu"!!!!.. IP: *.utc.com 11.04.03, 15:10 (plac-czyt.bazar) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: Jak to gdzie slyszala?? W radiu... IP: 209.234.157.* 11.04.03, 18:32 Gość portalu: yankee napisał(a): > (plac-czyt.bazar) Jak to gdzie słyszała?? W radiu Erewań lub skorzystała z linków gabrychy Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To WSKAZ TE LINKI, oszczercza dziwko!!! 11.04.03, 18:50 Pieprzysz, glupia. I nawet sama nie wiesz - bos za glupia - jak glupio pieprzysz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: To WSKAZ TE LINKI, oszczercza dziwko!!! IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 11.04.03, 19:32 ja nie moge gabrysiu, socjo - cos tam, jak sie chwalisz to kiepski z ciebie, trzy razy slowo glupia (ktorego nawet nie ma w jezyku polskim)w jednej linijce? :P Rzeczywiscie doktorat to moze masz z socjoglupoty, zeby to okreslic twoim jezykiem. Wejdz lepiej na angielskojezyczne socjodysputy, bo w polsce dajesz dupe. A zapomnialem, a UK tez sie na tobie poznali, no to jeszcze IRAK, a nuz sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: To WSKAZ TE LINKI, oszczercza dziwko!!! IP: *.gen.twtelecom.net 11.04.03, 19:40 Gość portalu: mj napisał(a): > ja nie moge gabrysiu, socjo - cos tam, jak sie chwalisz to > kiepski z ciebie, trzy razy slowo glupia (ktorego nawet nie ma > w jezyku polskim)w jednej linijce? :P Rzeczywiscie doktorat to > moze masz z socjoglupoty, zeby to okreslic twoim jezykiem. > Wejdz lepiej na angielskojezyczne socjodysputy, bo w polsce > dajesz dupe. A zapomnialem, a UK tez sie na tobie poznali, no > to jeszcze IRAK, a nuz sie uda Co się ma nie udać, znowu ktoś zrobi na G.C. doktorat z socjologii/socjopatii. P.S. Przypomina apel Anyi o ignorowaniu ludków poniżej pewnego poziomu, a w szczególności tych, którzy myślą jednocześnie, ze są ponad poziomem wszystkich. Hmm...„myślą” to nie właściwe słowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Swietlana przyszlosc Iraku IP: *.spa.umn.edu 11.04.03, 16:18 wystarczy spojrzec na Afganistan... Conquest and Neglect By PAUL KRUGMAN NYT Credit where credit is due: the hawks were right to say that a whiff of precision-guided grapeshot would lead to the collapse of Saddam Hussein's regime. But even skeptics about this war expected a military victory. ("Of course we'll win on the battlefield, probably with ease" was the opening line of my start-of-the-war column.) Instead, we worried - and continue to worry - about what would follow. As another skeptic, Michael Kinsley of Slate, wrote yesterday: "I do hope to be proven wrong. But it hasn't happened yet." Why worry? I won't pretend to have any insights into what is going on in the minds of the Iraqi people. But there is a pattern to the Bush administration's way of doing business that does not bode well for the future - a pattern of conquest followed by malign neglect. One has to admit that the Bush people are very good at conquest, military and political. They focus all their attention on an issue; they pull out all the stops; they don't worry about breaking the rules. This technique brought them victory in the Florida recount battle, the passage of the 2001 tax cut, the fall of Kabul, victory in the midterm elections, and the fall of Baghdad. But after the triumph, when it comes time to take care of what they've won, their attention wanders, and things go to pot. The most obvious example is Afghanistan, the land the Bush administration forgot. Most of the country is back under the control of fundamentalist warlords; unpaid soldiers and policemen are deserting in droves. (Remember that the Bush administration forgot to include any Afghan aid in its latest budget.) President Hamid Karzai's brother, Ahmed Wali Karzai, told an Associated Press reporter: "It is like I am seeing the same movie twice and no one is trying to fix the problem. What was promised to Afghans with the collapse of the Taliban was a new life of hope and change. But what was delivered? Nothing. Everyone is back in business." The same pattern can be seen on the economic front. President Bush won a great triumph in 2001 when he pushed through a huge tax cut - claiming that his plan was just the medicine to cure the economy's ills. What has happened since? The answer is that things have gradually fallen apart. There was one quarter of good growth, early in 2002 - and there were cries of triumph over the policy's success. After that, however, things went steadily wrong. Growth was too slow to create jobs: at the end of 2002, after a year of "recovery," fewer people were working than at the end of 2001. And in the last two months the situation has deteriorated rapidly. In February and March the U.S. economy lost 465,000 jobs, bringing the total job loss since the recession officially began in March 2001 to more than two million. At this point the employment decline has been bigger, and has gone on longer, than the slump that took place during the first Bush administration. And there's no sign of an upturn: new claims for unemployment insurance are still running well above the level that would signal an improving labor market. Some hope that the economy will turn around of its own accord - that consumers and businesses, relieved that the war has gone well, will begin spending freely. But hope is not a plan. What is the plan? The answer seems to be that there is no plan for the economy. Instead, the White House is fixated on achieving another political triumph - the elimination of taxes on dividends - that has little or no relevance to our current economic troubles. I could demonstrate this irrelevance by going through an economic analysis, but here's a telling political clue: USA Today reports that faced with concerns in Congress about budget deficits, the administration has indicated that it is willing to consider a phase-in of its dividend plan. That is, it's willing to forgo immediate tax cuts - the one piece of its proposal that might actually help the economy now - in order to be able to pass its long-run proposal intact, and hence claim total victory. The scary thing is that this slash-and-burn approach to governing may continue to work for Mr. Bush's people because the initial triumphs get all the headlines. Unfortunately, the rest of the world has to live in the wreckage they leave behind. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmi Re: Swietlana przyszlosc Iraku IP: *.tribune.com 11.04.03, 18:23 Oj przestan pieprzyc ... Ostatnio w USA byla mala aferka jak wyszlo na jaw ze New York Times zaproponowal bylemu ministrowi obrony napisanie komentarza ... ale tylko pod warunkiem, ze ten komentarz bedzie krytyczny w stosunku do administracji Busha. W USA kazdy wie ze NYT jest lewacka to lewackie pisemko ... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey NYT jest TAK SAMO "LEWACKI" jak BBC p.Blaira 11.04.03, 18:55 Tylko chamstwo, jak zwykle, okresla mianem "lewackiego" wszystko, czego NIE JEST W STANIE POJAC. Bo lby za ciasne, a horyzonty do Fox News zawezone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: NYT jest TAK SAMO IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 11.04.03, 19:11 Szkoda gabi ze nie doceniasz naszej polskiej publicznej telewizji, dostala nagrode za najlepsza publiczna tbv w europie! I co ty o tym? juz widze twoj grymasik na twarzy jak cie to wkurza, ze ci polacy cos mimo wszystko potrafia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Ostrożnie... IP: 209.234.157.* 11.04.03, 19:16 MJ! Ostrożnie, ryzykujesz "wiąchę" od GC, przecież iracka TV jest najlepsza! Gość portalu: mj napisał(a): > Szkoda gabi ze nie doceniasz naszej polskiej publicznej > telewizji, dostala nagrode za najlepsza publiczna tbv w > europie! I co ty o tym? juz widze twoj grymasik na twarzy jak > cie to wkurza, ze ci polacy cos mimo wszystko potrafia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cornholio Re: NYT jest TAK SAMO IP: 160.254.20.* 11.04.03, 19:41 Przeczytalem kilka Twoich wypowiedzi i sie zastanawiam,czy Ty przypadkiem ze stajni nie piszesz?Co za jezyk?Kultura odeszla razem z mlodoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: cornholio IP: 209.234.166.* 11.04.03, 19:45 Gość portalu: cornholio napisał(a): > Przeczytalem kilka Twoich wypowiedzi i sie zastanawiam,czy Ty > przypadkiem ze stajni nie piszesz?Co za jezyk?Kultura odeszla > razem z mlodoscia? Cornholio, czy ten nick to z B&B? P.S. Nie pochlebiaj G.C., do stajni jeszcze nie awansowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmi Re: NYT jest TAK SAMO IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 12.04.03, 05:17 Dupy juz nikt nie chce bo za stara, to godzinami sie spedza czas na internecie wypisujac bdzury .. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fela Re: Ludzie!! Dobre wiadomości!!!!! IP: 209.234.157.* 11.04.03, 19:31 Przeczytajcie poniżej!! www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1422630.html Drugiej G.C. już nie będzie! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Irackie złoża ropy pod kontrolą USA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 21:58 to najwazniejsze jest teraz dla usa a nie brudasy bijace sie o kawalek kija. Niech sami sie pozabijaja a swiat zobaczy ze demokracja i kultura musiala wejsc do tych brudasow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Z N I S Z C Z E N I A IP: 213.56.66.* 11.04.03, 22:14 " Pasja zniszczenia jest pasja tworcza." Michal Bakunin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x W iraku juz jest dobrze! IP: *.spa.umn.edu 11.04.03, 22:43 Wszyscy na tym forum mieli racje: wraz z obaleniem Saddama Irakijczykom od razu sie poprawilo, oto korespondencja z Iraku: A World Upside Down By NICHOLAS D. KRISTOF BASRA, Iraq A large, angry mob was squaring off in the center of Basra against tense British troops backed by tanks and heavy machine guns, so I asked the Iraqis what they were doing. "We're here to rob the banks," one man explained cheerfully. I must have looked surprised because another man explained that mobs had already used rocket-propelled grenades to break into several banks, but that the safes inside were still intact. "So we've come to rob the banks, but those British soldiers won't let us in," he said indignantly. "We're very upset." Iraq today is at once exuberant and upset - and caught in a vacuum of authority. Now that we've overthrown the tyrant of the Tigris, our big challenge is to move immediately to fill this vacuum and restore order. As I drove into Basra, an ebullient crowd on a truck was dragging a statue of Saddam Hussein through the streets. When people saw me pull out my camera, they began cheering and whacking Saddam's face. "Thank you, Mr. Bush," one called out in English, and it was delicious to watch this celebration of newfound freedom. Yet the Iraqis near the bank had finished celebrating, and enveloped my car to complain furiously about the lack of electricity and drinking water. For a few minutes, I was afraid they were going to demonstrate their anger by rocking my car and turning it over. Perhaps it's churlish to say this so soon after an impressive military victory, but we may have underestimated the risk of chaos in postwar Iraq. "The robbers come at night, 20 or 30 together, and throw grenades" and break into private houses, complained Muhammad Jassem, a middle-aged man in a crowd gathered around British troops in Basra. "They ask for money and if they don't get it, they shoot you on the spot." "We go to the British and ask for help," he added, "and they say they are not a police force." Experience in Albania, Tajikistan and Yugoslavia underscores the idea that when dictators fall, the pressure cooker can explode. Gen. Eric Shinseki, the Army chief of staff, infuriated the Pentagon's civilian leaders by saying that several hundred thousand troops might be needed to police postwar Iraq. But General Shinseki knows this subject - he commanded peacekeeping forces in Bosnia - and he looks smarter each day. "Now that Saddam is gone," mused Imad Saleh, a 30-year-old businessman who is delighted by the dictator's departure, "everything has gone crazy." Revenge killings are becoming more common in Basra, and enjoy popular support. I poked around Basra for a top Baath Party official whom I had interviewed in the fall, Muhammad Al-Nuaimi, and asked people if they knew where he was. "He has escaped," one man said disappointedly. "If we find him, we will kill him." Andres Kruesi, an intrepid Swiss representative of the International Committee of the Red Cross, sits in his office in Basra and struggles to restore basic services in a lawless city. "To get electricity and water back on," he said in frustration, "you need to have security and the sense that people can drive to work without getting their cars stolen." When a Red Cross car and a Basra utility department vehicle went out together to try to restore power to the city, he said, a mob allowed the Red Cross vehicle to pass. But the Iraqis dragged the engineers out of the city car and tried to steal it. One distraught man named Karim Sobhi said he was grateful to the Americans for ousting Saddam. But he insisted that the needs of ordinary Iraqis were being neglected, saying, "Our prisoners of war are getting good treatment from the Americans - but no one else is." All this chaos leaves me agreeing with President Bush that in the short term the lead role in Iraq should be taken by the U.S. and its viceroy, retired Gen. Jay Garner, rather than by the United Nations. General Garner proved himself a logistical miracle worker when he was dispatched to help the Kurds in northern Iraq in 1991. He can provide security and get the water flowing more quickly than the United Nations could, and that trumps all else for the short term. Later on, we need the United Nations to bring legitimacy to the political process, so whoever takes power is not stigmatized as an American puppet. But first let's stop the looting and turn on the lights - and disperse the bank robbers. Jednym slowem warto bylo wojowac, juz tam maja lepiej. jeszcze im sie doinstaluje demokracje i juz bedzie cacy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin A teraz o MORALNOSCI IP: 213.56.66.* 11.04.03, 22:39 " O moralnosci. To malo – okreslic moralnosc jako wiernosc swym przekonaniom. Trzeba wciaz jeszcze pobudzac w sobie watpliwosc : czy moje przekonania sa sluszne ?…Tego kto palil heretykow, nie moge uznac za czlowieka moralnego, poniewaz nie przyjmuje tezy o moralnosci jako zgodzie z wewnetrznym przekonaniem. Jest to zaledwie rzetelnosc ( bogata jest ruska mowa ), bynajmniej zas moralnosc. Dla mnie ideal i pobierz jest tylko jeden – Chrystus. Zapytuje ; spalilby On heretykow ? Nie. " Fiodor D O S T O J E W S KI Miesiecznik Russkoje bogatstwo ( 1883r ) Odpowiedz Link Zgłoś