Dodaj do ulubionych

Zydzi wobec Polakow

16.02.07, 16:11
ciewawa lektura,nie powiem.

Jednym z najważniejszych warunków skutecznego przeciwdziałania oszczerstwom
antypolonizmu jest zwrócenie uwagi na stosowane od lat świadome zachwianie
proporcji przy pisaniu o stosunkach polsko-żydowskich. Polega ono na
zajmowaniu się wyłącznie stosunkiem Polaków do Żydów, przy tym starannie
deformowanym i przyczernianym. Równocześnie zaś konsekwentnie przemilcza się
drugą stronę medalu, tj. stosunek Żydów do Polaków.

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20070215&id=my11.txt
Obserwuj wątek
    • krystian71 Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 16:48
      patrz pozytywnie.
      Po pierwsze ,przed i w czasie I wojny dzialalo i pislalo wielu uczciwych
      zydow , o ktorych Nowak wspomina.
      Po drugie ,wszystkie wysilki tych innych ,by do powstania Panstwa Polskiego
      nie doszlo i tak spalily na panewce, czyli byly nie udolne, choc po powrocie z
      Wersalu doprowadzily Dmowskiego do nerwowej choroby i nic dziwnego,ze pod
      koniec zycia mial juz manie.

Najfajniejszy jest fragment o ich dzialalnosci w lawach poselskich .
      Cos mi to przypomina :)))
      A tobie ?

"To Grünbaum "był odpowiedzialny za stworzenie w 1922 r. przez Żydów tzw. Bloku
      Mniejszościowego, który od początku ustawił się w postawie skrajnie opozycyjnej
      wobec państwa polskiego, zadrażniając stosunki z Polakami. Nawet skrajnie
      filosemicki Stefan Bratkowski przyznał w swej historii stosunków polsko-
      żydowskich, że "zdominowała Blok wrogość wobec samego państwa polskiego" (por.
      S. Bratkowski, Pod wspólnym niebem, Warszawa 2001, s. 124)."
      • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 16:58
        krystian71 napisała:

> patrz pozytywnie.
        > Po pierwsze ,przed i w czasie I wojny dzialalo i pislalo wielu uczciwych
        > zydow , o ktorych Nowak wspomina.
        > Po drugie ,wszystkie wysilki tych innych ,by do powstania Panstwa Polskiego
        > nie doszlo i tak spalily na panewce, czyli byly nie udolne, choc po powrocie z
        > Wersalu doprowadzily Dmowskiego do nerwowej choroby i nic dziwnego,ze pod
        > koniec zycia mial juz manie.
        >
        > Najfajniejszy jest fragment o ich dzialalnosci w lawach poselskich .
        > Cos mi to przypomina :)))
        > A tobie ?
        >
        >
        ale ja patrze pozytywnie,jak sie wyeliminuje ekstreme z kazdego srodowiska to
        reszta w kazdej nacji jest OK. tyle,ze niestrawna jest ta ekstremalna
        propaganda,bo jak czlowiek juz raz przez to przeszedl za mlodu to wyczuwa falsz
        w kazdym slowie,nu i te metody:)))
    • absztyfikant Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 16:54
      Szmatlawiec Rydzyka rzeczywiscie bywa pasjonujacy:) Ja z kolei odnosze wraznie,
      ze polska ektrema naglasnia zydowska ekstreme i odwrotnie, i tak koleczko sie
      zamyka:)
      • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:00
        absztyfikant napisał:

> Szmatlawiec Rydzyka rzeczywiscie bywa pasjonujacy:) Ja z kolei odnosze wraznie,
        >
        > ze polska ektrema naglasnia zydowska ekstreme i odwrotnie, i tak koleczko sie
        > zamyka:)
        >

jak szmatlawiec grossa czy bikontowny,czy lojca M,ktory ty preferujesz zabeczko
        szczecinska. na szczescie kazdy ma swoje preferencje skad sie uczyc i co uwazac
        za godne swych oczu. zgodzisz sie morduchna ze mna choc raz?
        • absztyfikant Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:01
          Z Toba chocby na koniec swiata niebianska Afrodyto!
          • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:04
            absztyfikant napisał:

> Z Toba chocby na koniec swiata niebianska Afrodyto!
            >

hm to sprawdz mordeczko te jacaranda trees,jako arbo ma sie rozumiec. to koniec
            swiata za nimi juz nic nie ma.
            • absztyfikant Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:07
              Za nimi tylko milosc ma do Ciebie, ktora jest wprawdzie przykryta skorupa w
              postaci Twego lubego, ale pod spodem jest ognista lawa, ktorej nic nie wyziebi.
              Wiec plawjmy na skorupe i zstapmy do glebi.
              • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:42
                absztyfikant napisał:

>
                >
                > Wiec plawjmy na skorupe i zstapmy do glebi.

watpie,ze uda ci sie to uda,w pluciu tez najmocniejszy nie jestes,chyba ,ze masz
                grupke innych plujek za soba.
                >
    • explicit Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:09
      Powiedz ze nie V-ta kolumna - W sumie patrzac z perspektywy czasu Polska
      wygrala II Wojne ,... Chcialbym napisac wiecej ,... :)))
      • absztyfikant Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:18
        Alez napisz Spliciku - nie krepuj sie:)
        • explicit Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:41
          Domysl sie , ostatecznie uwazasz sie za inteligentna czesc badziewia ,...
          =============================================================================
          Alez napisz Spliciku - nie krepuj sie:)
          • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:45
            explicit napisał:

> Domysl sie , ostatecznie uwazasz sie za inteligentna czesc badziewia ,...
            >
            nie mecz go on dzisiaj ciezko spal:),ale tu co za herezje,w niemczech juz chyba
            by Nowaka do mamra wsadzili za to:)))

Ze świadomym cynizmem w ogromnej części żydowskich publikacji o Żydach w II RP
            przemilcza się tak bardzo wstydliwy widać temat, jak działalność żydowskich
            faszystów-betarowców. Te przemilczenia są tym bardziej skandaliczne, że chodzi o
            organizację bardzo znaczącą liczebnie. Według tak gruntownie badającego sprawy
            historyka, jak dr Piotr Gontarczyk, "Betar" był "najliczniejszą organizacją
            narodowo-radykalną w przedwojennej Polsce, licząc ponad 50 tys. osób" (!) (por.
            P. Gontarczyk, Pogrom? Zajścia polsko-żydowskie w Przytyku 9 marca 1936 r.,
            Biała Podlaska - Pruszków 2000, s. 29). Gontarczyk porównuje tę tak wielką
            liczbę członków żydowskiego "Betaru" z zaledwie kilku tysiącami członków ONR. A
            jednak właśnie o postawach i poglądach ludzi ONR pisano wielokrotnie więcej niż
            o "Betarze", gromiąc "niebezpieczny polski faszyzm". Członkowie "Betaru"
            przystrojeni w brunatne koszule (!) pozdrawiali się ręką wyciągniętą w
            faszystowskim pozdrowieniu z okrzykiem "Tel Chaj!".
            • absztyfikant Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:46
              Kiedy ja chce Cie przeczytac, by to potem ladnie oprawic w ramki:)))
              • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:48
                absztyfikant napisał:

> Kiedy ja chce Cie przeczytac, by to potem ladnie oprawic w ramki:)))
                >

w ramki to wsadz wiesz kogo,byle duze byly.
                • absztyfikant Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 18:31
                  www.coolsmartphone.com/images/stories/girl-on-bike-nice.jpg
                  Sliczna jestes:)
                  • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 18:35
                    absztyfikant napisał:

> www.coolsmartphone.com/images/stories/girl-on-bike-nice.jpg
                    > Sliczna jestes:)
                    >

to nie ja,to dziewczyna mego mlodszego synka,super rzeczywiscie.
            • explicit Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:51
              Tu juz nie Nowak a autor ktory cos do nich czul - Nic dodac nic ujac ,...

Włodzimierz Mich, autor filosemickiej książki "Obcy w polskim domu" (Lublin
              1994), pisząc na s. 35: "Można jednak wskazać na wiele działań różnych
              organizacji żydowskich, które były dla Polski niekorzystne. Miały one miejsce
              przede wszystkim w okresie odbudowy niepodległego państwa. Moim zdaniem
              nieprawdziwy jest rysowany niekiedy obraz społeczności żydowskiej radosnej czy
              wręcz przeżywającej euforię z powodu odzyskania przez Polskę niepodległości, a
              następnie zrażonej przez antysemitów i zmuszonej walczyć o swe prawa. W
              rzeczywistości Żydzi byli nieufni, często wrodzy, w najlepszym razie skłonni do
              lojalności bez patriotyzmu".
            • dana33 Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 19:27
              skad to zerznelas, rachelciu? dlaczego nie dajesz linka?
              • krystian71 znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac pier 16.02.07, 20:03
                pierwszy wpis w wątku
                • dana33 Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:20
                  aha, znalazlam..... ja po prostu rzadko otwieram wasze linki... :)))
                  i wiem dlaczego.... jak teraz otworzylam to tylko sie upewnilam, ze lepiej nie
                  otwierac tych waszych zrodel informacji... :)))))
                  • i-love-2-ski Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:25
                    dana33 napisała:

> aha, znalazlam..... ja po prostu rzadko otwieram wasze linki... :)))
                    >

:))) dlatego zawsze sie placzesz przy nas i glupio pytasz nie wiedzac nic na
                    jaki temat rozmawiamy. polecam ci danus zejmana,ten podaje zawsze dobre dla
                    ciebie zrodla prawdy i w ten oto sposob ty bedziesz dokladnie poinformowana z
                    wlasciwych zrodel,a my zgodnie z idea wolnosci slowa bedziemy co innego
                    czytac,cytowac i po prostu miec inne niz ty zdanie na wiele tematow. na ukojenie
                    twych zszarpanych nerwow przytulisz sie do szerokiej piersi nieogolonego
                    absztyfikanta i zasniesz marzac o wielkim eretzu od....do...,bo sadze ze ten
                    mucho potrafi zaspokoic potrzeby zaprogramowanych propagandystek wielkiego syjonu.
                    • dana33 Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:30
                      alez rachelciu...... naprawde nie musisz mi polecac zejmana.... oczywiscie, ze
                      zejman ma zawsze pierwszej klasy wiadomosci, wiem to, nie musisz mnie
                      zapewniac.. ze macie inne zdanie to tez mi to wiadome i zoll zejn.... wolnosc
                      to wolnosc.... nie rozumiem tylko skad wiesz, ze absztyfikant jest nieogolony...
                      bo wlasnie jest.... gladziutko i przyjemni w dotyku... oczywiscie, ze potrafi
                      zaspokoic kazde potrzeby nie tylko zaprogramowanych propagandystek, ale rowniez
                      i nie zaprogramowanych.... nie moge ci nic wiecej napisac, co absztyfikant
                      jeszcze moze, bo zdradze prywatne informacje, wiec sama rozumiesz...
                      • krystian71 niezdradzaj prywatnych tajemnic,bo zabanuja ciebie 16.02.07, 22:33

• i-love-2-ski Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:37
                        dana33 napisała:

>.. nie rozumiem tylko skad wiesz, ze absztyfikant jest nieogolony..
                        > .
                        >
                        no to kuzwa niech cie zaspokoi,bo ostatnio mnie z toba myli a mnie szkoda
                        chlopa. taka baba jak ja wykonczy to biedne piorko meskie wiec sie zbierzcie
                        razem i kojcie swe zszarpane razem z nieogolonym. tu sie sam przyznaje,ze nie
                        goli a teraz nie zawracaj mi gitary bo ja o antysemityzmie a nie o owlosieniu
                        szczecinkiego.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=57470584&a=57476018
                        • krystian71 moja jolka tez woli wlochate klaty 16.02.07, 22:40
                          i mowi,ze gladko wygalaja sobie cale cialo tylko pedaly
                      • ariadna-enta Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 23:43
                        no nie mogę dwie kobity się o jednego chłopa biją,a drugi zazdrosny.)
                        • krystian71 Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 17.02.07, 00:44
                          scislej powiedziawszy zazdrosny jestem o ten NHL.
                          O abszyta juz nie, bo on sobie dobry nick przybral
                          Absztyfikant to po polsku taki nieudany,wysmiewany zalotnik,co wklada krawat na
                          gumce i rusza w konkury.Przeciez golym okiem widac,kto za kim lata i ze sie
                          Rachelka od niego opedza.
                    • krystian71 Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:31
                      nu , patrz , to on ma szerokie bary?
                      Pochwalila sie dana ta zdobycza?
                      A o mnie pisala ,ze mam chude nozki i cienka szyjke....:(
                      • i-love-2-ski Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:39
                        krystian71 napisała:

> nu , patrz , to on ma szerokie bary?
                        > Pochwalila sie dana ta zdobycza?
                        > A o mnie pisala ,ze mam chude nozki i cienka szyjke....:(

ty nie wydawaj danych personalnych bo nas zabanuja... a ja tych szerokich barow
                        mam tu wbrod,a jak grajom w hokeja to som jeszcze szersze bo nosza wielkie
                        galoty i naramienniki,a jak sie ladnie kijami lupiom przy bandzie,absztyf
                        wysiada,zgrzalby sie i zapadl na gardziolko:))
                        • krystian71 Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:43
                          pierw sobie gruchasz z abszytem, a teraz jeszcze sie wydalo,ze mnie zdradzasz z
                          cala druzyna hokejowa :(
                          Eh, niech tylko zniosa te wizy, to cale NHL rozpirze
                          • i-love-2-ski Re: znowu linka chce kretynka, zamiast przeczytac 16.02.07, 22:48
                            krystian71 napisała:

> pierw sobie gruchasz z abszytem, a teraz jeszcze sie wydalo,ze mnie zdradzasz z
                            >
                            > cala druzyna hokejowa :(
                            > Eh, niech tylko zniosa te wizy, to cale NHL rozpirze

z absztyfem to my gruchamy jak dwa golabki,jaz ja go gruchne a raz on mnie,a z
                            druzyna hokejowa nie masz szans,nu wiesz to chlopy na schwal,bo dobre geny
                            dostaly wiadomo po kim,nawet moj stary sie ze mna w tej materii zgadza:)) nu
                            spadam bo gra sie zbliza a ja musze dobrze kibicowac aby mlodziez uslyszala:))
                  • krystian71 no to po co otwierasz wogole jape? 16.02.07, 22:29
                    mam dla ciebie lepsza propozycje.
                    Nie bedziesz musiala otwierac naszych linkow, gdy przestaniesz otwierac nasze
                    watki.
                    • i-love-2-ski Re: no to po co otwierasz wogole jape? 16.02.07, 22:32
                      krystian71 napisała:

> mam dla ciebie lepsza propozycje.
                      > Nie bedziesz musiala otwierac naszych linkow, gdy przestaniesz otwierac nasze
                      > watki.

to za proste:)) a gdzie scenariusz,ze ona jest przez nas obrazana i obrazane
                      jest jest swiete panstwo,skoro nas by nie czytala. zawsze trzeba czytac i prosic
                      o linka a jak sie doprosi to nie ten link i nie ta osoba i wogole wyjdz z wody
                      bo mnie denerwujesz,a tak sie usmialam,ze spadlam z krzesla. nu skaczcie sobie
                      tutaj skaczcie a prawdy nie wyskaczecie chocbyscie skakali cala noc:))
                      itp.itd czyli nieudana galareta z ryb....
                      • krystian71 przed chwila senator Romaszewski 16.02.07, 22:38
                        powiedzial senatorowi Niesiolowskiemu :

"zamknij sie dziadu i przestan juz truc"

A poszlo o to, ze blazen Stefanek pierw powiedzial,ze raportu jeszcze nie
                        czytal ,ale raport jest plytki i zrobiony na zamowienie polityczne

Dzis mam takie rozrywki,ze nawet Dana przy nich wysiada
      • krystian71 Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 17:29
        upierdliwy ten Nowak :)
        Wierci Kaczkom dziure w brzuchu , nie rozumie ,ze

w tym najwiekszy jest ambaras
        by nie robic wszystko na raz
    • felusiak1 Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 20:56
      stosunek Żydów do Polaków nie wynika z głebokiej nienawiści lecz z
      wyimaginowanego poczucia wyższości. Jest zatem lustrzanym odbiciem stosunku
      Polaków do Żydów minus nienawiść.
      • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 21:08
        felusiak1 napisała:

> stosunek Żydów do Polaków nie wynika z głebokiej nienawiści lecz z
        > wyimaginowanego poczucia wyższości. Jest zatem lustrzanym odbiciem stosunku
        > Polaków do Żydów minus nienawiść.

:)) masz problem napisz do felusiaka,juz ten ci dobrze wytlumaczy kazda zawilosc.

mowisz ,ze stosunek polakow do zydow wynika z glebowkiej nienawisci,a w stosunku
        zydow do polakow jej nie ma,jest jedynie poczucie wyzszosci. acha no to
        nareszcie zrozumialam dlaczego taki morel czy wolinska i inne ubeki zabijali
        polakow,poprostu czuli sie wyzsi ale nas kochali tak czy tak. uff jakie to
        proste,rzeczywiscie.
      • polski_francuz Felusiak! 16.02.07, 22:14
        ten wieczor nie jest zmarnowany. Znalazlem wreszcie inteligentnego amerykanca:)

Pozdro

PF
        • explicit Re: Felusiak! 16.02.07, 23:48
          Yeah oddanego sprawie a Jew sprawie tez - Gdzie ty tu widzisz minus nienawisc ,
          przeczytales link ??? Zapros bum'a z ulicy do domu a ten ci zacznie przestawiac
          meble i bzykac zone , zobaczymy jak dlugo wytrzymasz ,...
          ==============================================================================
          ten wieczor nie jest zmarnowany. Znalazlem wreszcie inteligentnego amerykanca:)
          • polski_francuz Re: Felusiak! 16.02.07, 23:50
            Przyznaje bez bicia: linka nie przeczytalem. Draznie felusiaka bo go dosc
            lubie. Aha i wydaje mi sie, ze jest on dosc smart.

Trzym sie.

PF
            • felusiak1 i dość mnie lubi 17.02.07, 00:55
              no chociaż jedna dusza polubiła.
              • explicit Re: i dość mnie lubi 17.02.07, 19:02
                Nie jest tak zle , ja tez cie polubilem , urozmaicasz mi zycie - Pozatym , niby
                dlaczego mialbym cie nie lubiec ?
                no chociaż jedna dusza polubiła.
              • manny_ramirez tec Cie lubie:)) 18.02.07, 23:37

I ciesze sie ze choc jednego Amerykanca PF uznal za madrego:))
            • explicit Re: Felusiak! 17.02.07, 19:07
              Dobrze by bylo zeby przeczytal bo i o twoich rodzinnych ziemiach zaczepil ,...
              Przyznaje bez bicia: linka nie przeczytalem.

Do bean counting trzeba miec brains , obviously :))) ,...
              ===============================================================================
              Draznie felusiaka bo go dosc lubie. Aha i wydaje mi sie, ze jest on dosc smart.
              • polski_francuz Re: Felusiak! 17.02.07, 20:27
                Przeczytalem... taki historyczny zargon. Wszystko zalezy czy ma sie zaufanie do
                piszacego czy nie. A ja goscia nie znam.

Mam zaufanie do Konwickiego, ktory pisal, ze przed IIWS na Litwie Polacy i
                Zydzi zyli w pokoju.

IIRP byla wielonarodowosciowa i sie wszystko scieralo i klocilo.

Nawet teraz, kiedy juz 99 % narodu juz tlko polskie korzenia ciagle klotnie
                mamy. Wlasnie jeden prezydent drugiego prezydenta durniem nazwal...

A juz polsko-zydowskie klotnie dla mnie nie z tego swiata sa...gdzie Polacy
                gdzie Zydzi?

PF

• felusiak1 Re: Felusiak! 17.02.07, 22:10
                  Ja osobiście przeczytałem te wypoty profesora Nowaka.
                  Po angielsku tego typu bzdety określamy mianem diatribe.
                  Innymi słowy profesor Nowak jest Arturem Męzlewskim dnia dzisiejszego.
                  Taki mały, śmieszny, zakompleksiony, zasciankowy ludzik.
                  W tym miejscu mała chciałbym stwierdzić, ze profesor Nowak jest
                  bardzo potrzebny. Kazde spoleczeństwo winne mieć takiego ludzika.
                  Bóg sprzyja Polakom i Polsce dajac im takiego z tytułem naukowym.
                • explicit Re: Felusiak! 17.02.07, 22:58
                  To ze Nowak powoluje sie na autorytety w tym zydowskiego pochodzenia ktorzy
                  znaja temat z autopsji oczywiscie nie ma dla ciebie znaczenia , a Konwicki ,
                  stalinowski partyjniak , ktory sprzedal idee wolnej Polski , odzegnal sie od
                  braci AK , przygladal sie bez slowa jak ich morduja hurtem , jest warty zeby mu
                  wierzyc - Gratuluje wyboru ,...

Przyjaciele pamiętają Woroszylskiego jako człowieka, który chciał własnym
                  życiem zaświadczać komunistyczne ideały. Bardzo by się zdziwił, gdyby mu wtedy
                  powiedzieć, że jest człowiekiem władzy (zebrania w łódzkim klubie AZWM
                  odwiedzają po przyjacielsku Kazimierz Mijal, prezydent miasta, czy Mieczysław
                  Moczar, szef łódzkiego UB) - on czuje się człowiekiem walki na najbardziej
                  niebezpiecznym odcinku ideologicznego frontu, człowiekiem, który codziennie
                  ryzykuje życie. Świadomość tego zagrożenia pojawia się w wierszu poświęconym
                  zamordowanym ZWM-owcom ,...

Rówieśnikowi Tadeuszowi Konwickiemu dedykuje w tamtych czasach Woroszylski
                  wiersz, w którym pisze: "Bywa źle obrastać mieszkaniem, trzecią skórą, światem
                  drobiazgów (...) umiej oczu dwukropka nie cofnąć przed kieszonkowym plakatem
                  partyjnej legitymacji". Konwicki powie po latach: "Woroszylski, ten stary
                  misjonarz, dostrzegł we mnie jakiś materiał, no i wciągnął mnie, zassał".
                  Rzeczywiście. To Woroszylski był tym, który z dumą wprowadzał do partii
                  kolegów: Jerzego Andrzejewskiego, Tadeusza Borowskiego, Andrzeja Brauna, Leszka
                  Kołakowskiego ,...

Jeszcze w tym samym 1946 roku Tadeusz Konwicki przeniósł się wraz z
                  redakcją "Odrodzenia" z Krakowa do Warszawy. Jerzy Borejsza, twórca i szef
                  wielkiego komunistycznego koncernu prasowego, ulokował ich w hotelu Bristol -
                  wspominał Konwicki - "sławnym hotelu warszawskim ocalałym dziwnym trafem pośród
                  oceanu ruin. Ja 20-letni, jeszcze wileński, jeszcze wiejski i przaśny
                  zamieszkałem w wytwornym apartamencie obok dyplomatów, ministrów, generałów".

Przyznaje, że olśnił go marksizm, chociaż w życiu swoim nie przeczytał ani
                  linijki z "Kapitału". Rozliczając się ze swoim stalinowskim epizodem, tak
                  będzie później w różnych czasach i różnych miejscach opisywał tamto
                  olśnienie: "Wyszedłem ze świata rozhisteryzowanego przez literaturę i
                  mesjanizmy"; "Marksizm w przeciwieństwie do polskich skłonności metafizycznych
                  i maniactw, a także niesprawdzalnych intelektualnie kategorii, oferował
                  empiryczne, racjonalne sposoby interpretowania świata i rozwiązywania
                  trudności"; "To był kojący plaster, ta przygarść rozumnej interpretacji świata.
                  To był łyk źródlanej wody, ta kropla zdrowego rozsądku. Wydawało się, że warto
                  płacić za to każdą cenę. Nawet cenę duszonej codziennie pamięci".

Jak sam to określi, palił za sobą mosty, pisząc teksty użytkowe, które musiał
                  produkować młody, zdrowy bojowiec.

Przeczytalem... taki historyczny zargon. Wszystko zalezy czy ma sie zaufanie do
                  piszacego czy nie. A ja goscia nie znam.

Mam zaufanie do Konwickiego, ktory pisal, ze przed II WS na Litwie Polacy i
                  Zydzi zyli w pokoju.
                  • polski_francuz Re: Felusiak! 18.02.07, 07:55
                    A tys sie nigdy nie mylil? A twoje pierwsze malzenstwo?

Ja mam zaufanie do tych co sa ludzcy. Nieomylnosc jest nie z tej ziemi.

Pozdro mate

PF
                    • explicit Re: Felusiak! 18.02.07, 11:16
                      Twoi kandydaci potrafili sie "dostosowac" do kazdej ery i trendu , co sugeruje
                      ze sa oportunisci mimo to bardziej godni zaufania od tego , ktorego twierdzisz
                      ze nie znasz i nie palisz sie zeby poznac ,... Pytanie , dlaczego ???
                      Ja mam zaufanie do tych co sa ludzcy. Nieomylnosc jest nie z tej ziemi.
                      • polski_francuz Re: Felusiak! 18.02.07, 12:24
                        Mylisz sie, Konwicki nie chcial juz sie do zadnej formacji przyczepic.

Moim studentom powtarzam: macie prawo popelnic bald: ALE TYLKO RAZ!

Pozdro

PF
    • lechu112 Falszywki pokraczne/nej + krystka z radia maryja 16.02.07, 21:02
      Fałszywki, manipulacje...
      Ta fałszywka to jeden z wielu przykładów posługiwania się przez RM kłamstwem w
      działalności politycznej. Każdy wróg RM, a można nim łatwo zostać nadepnąwszy
      nawet przypadkowo o. Rydzykowi na odcisk, ma szansę nie tylko na obrzucenie
      obelgami, ale też i na sfabrykowanie lub ożywienie już istniejącej fałszywki, w
      niektórych przypadkach autorstwa PRL-owskiej Służby Bezpieczeństwa. Więcej o tym
      piszę na swojej stronie www
      (www.radiomaryja.pl.eu.org/teksty/rzmorm/etyka.html#klamstwa), ale
      właśnie te esbeckie fałszywki należy przytoczyć. Pierwsza była montowana na
      początku lat 70. i oskarżała Jana Nowaka-Jeziorańskiego, ówczesnego dyrektora
      Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa, o zajmowanie w czasie II wojny światowej
      wysokiego stanowiska w niemieckim zarządzie zagrabionego mienia żydowskiego.
      Jeziorański, owszem, zarządzał, ale na najniższym szczeblu i w porozumieniu z
      Armią Krajową. Fałszerstwo to było propagowane szerokim frontem przez
      kontrwywiad PRL, który zarzucał wszelkie osobistości publiczne w Niemczech i USA
      listami na ten temat.
      Druga oryginalna esbecka fałszywka powtarzana w Radiu Maryja dotyczy rozmowy
      Hanny Krall z Bronisławem Geremkiem wydrukowanej w “Polityce” w 1981 r. SB
      wydrukowała broszurę z tekstem, który rzekomo był w rozmowie, tylko nie znalazł
      się w druku. Ten fałszywy tekst był przeczytany w całości przez słuchacza RM
      kilka lat temu i co jakiś czas ktoś z Radia się na niego powołuje. Tymczasem
      wystarczy wysłuchać kilka zdań z tego gniota, żeby zauważyć, że są to wypociny w
      rodzaju “jak mały Jaś wyobraża sobie wielki spisek żydowski” napisane przez
      jakiegoś prymitywa słabo władającego językiem polskim.
      www.nigdywiecej.prh.pl/archiwum/14_radio.php
    • i-love-2-ski no masz ci los nastepny antysemita:)) 16.02.07, 22:10
      "Z własnej woli preferują życie w odrębności, w apartheidzie od otaczających
      społeczności. Tworzą własne wspólnoty (kahały), rządzą się sami za pomocą ich
      własnych reguł i dokładają starań, by zachować również przestrzenną odrębność
      (separateness). Sami tworzą getta, jako dystrykty, w których razem mieszkają,
      porównywalne do Chinatowns (chińskich dzielnic) w USA. Tylko hitlerowskie Niemcy
      stworzyły koncepcję wymuszonej separacji, zamkniętego getta, którego Żydom nie
      wolno było opuszczać" - pisze Giertych.

cos duzo nas widzacych co nieco inaczej niz forumowy sztab generalny od siania
      propagandy:)))

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3925021.html
      • explicit Re: no masz ci los nastepny antysemita:)) 17.02.07, 19:37
        Odnotowany , do odstrzalu ,...

Press Release Anti-Semitism: International
        ================================================================
        Racist Pamphlet Shows Anti-Semitism In Poland Is 'Alive And Well'

New York, NY, February 16, 2007 … The publication of an anti-Semitic and racist
        diatribe by a leading Polish member of the European Parliament shows that "anti-
        Semitism is alive and well in Poland," the Anti-Defamation League (ADL) said
        today.

"Civilization at War in Europe," a pamphlet published by European Parliament
        member Maciej Giertych, accuses Jews of "jealously nurturing their chosenness"
        and suggesting that Jews are a "tragic community … who did not recognize Jesus
        Christ as the awaited Messiah." Giertych's son, Roman Giertych, leads the far-
        right League of Polish Families (LPF) and is Poland's Education Minister.

"Maciej Giertych's pamphlet is anti-Semitic and racist from beginning to end,"
        said Abraham H. Foxman, ADL National Director, who was born in Poland and is a
        Holocaust survivor. "It shows that anti-Semitism is not only alive and well in
        Poland, but is viewed by some as a commodity to be exported to the rest of
        Europe
        • puls.usa Re: no masz ci los nastepny antysemita:)) 17.02.07, 19:50
          antysemityzm wiecznie zywy
          jesli chwilowo brak...stworza
          kazda wypowiedz manipuluja(znamy to z forum)
          bez niego moski zyc nie moga
    • s-k-i-n Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 22:52
      ażdziw że GW nie robi wokól Nowaka wrzasku z powodu tego artykułu... Maciej
      Giertych pomieszał GW szyki...
      • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 22:54
        s-k-i-n napisał:

> ażdziw że GW nie robi wokól Nowaka wrzasku z powodu tego artykułu... Maciej
        > Giertych pomieszał GW szyki...

no wlasnie gdzie nie spojrzysz to antysemityzm,jak ta GW ma dac rady tym
        wszystkim tego nie wiem. ze 3 dany i 7 absztyfikantow by sie tu przydalo,bo ta
        grupka juz niewyrabia,a jest zapracowana or rana po ciemna noc:)tyraja jak muly..
        • adnanhasan Re: Zydzi wobec Polakow 16.02.07, 23:46
          i-love-2-ski napisała:

> s-k-i-n napisał:
          >
          > > ażdziw że GW nie robi wokól Nowaka wrzasku z powodu tego artykułu... Maci
          > ej
          > > Giertych pomieszał GW szyki...
          >
          > no wlasnie gdzie nie spojrzysz to antysemityzm,jak ta GW ma dac rady tym
          > wszystkim tego nie wiem. ze 3 dany i 7 absztyfikantow by sie tu przydalo,bo ta
          > grupka juz niewyrabia,a jest zapracowana or rana po ciemna noc:)tyraja jak muly
          > ..
          ale ty wystarczasz ze swoja nadprodukcja watkow za 10 innych , czy nadprodukcja
          hormonow u ciebie tez taka ponadprzecietna ?
          No to ide spac nara, nie musisz odpisywac :))))))))))))))))))))))
        • ben.hure Re: Zydzi wobec Polakow 17.02.07, 08:09
          bo ta
          > grupka juz niewyrabia

ta grubka ma byc
          • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow 17.02.07, 20:16
            ben.hure napisał:

>
            >
            > ta grubka ma byc

no wiadomo na sluzbie chce sie kuszac,bo konca roboty nie widac. tu by potrzeba
            10 razy wiecej sluzbistow a ciecia w budzecie na to nie pozwalaja,nu wiesz.
    • pan_jezus Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 19:48
      Spojrz jak ladnie spiewaja i jak sa szczesliwi w PL.
      www.youtube.com/watch?v=_Ntqa9_Dho8
      • dana33 Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 21:49
        takiego kretynizmu jak te wypociny i nowaka i krystka w chorze z rachelcia, to
        naprawde mozna szukac.... a nowak to se moze pisac co chce.... nikt z
        szanujacych sie historykow nie zauwaza go, wiec facio wie, ze tez nikt nie
        bedzie z nim dyskutowal, tak ze tworzy te brednie w zupelnym spokoju. pasuja
        jak ulal do nieodorozwinietych mozdzkow krystkowo-rachelkowych....
        • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 22:12
          dana33 napisała:

> takiego kretynizmu jak te wypociny i nowaka i krystka w chorze z rachelcia, to
          > naprawde mozna szukac.... a nowak to se moze pisac co chce.... nikt z
          > szanujacych sie historykow nie zauwaza go, wiec facio wie, ze tez nikt nie
          > bedzie z nim dyskutowal, tak ze tworzy te brednie w zupelnym spokoju. pasuja
          > jak ulal do nieodorozwinietych mozdzkow krystkowo-rachelkowych....

:)) my wiemy,ze taki nowak to nikt w porownaniu z twoimi zrodlami prawdy w
          postaci red.macy:)) to ci sie danus udalo,ten przynajmniej i dobrze pisal i dosc
          dobrze manke w buziuchne obijal. to ci byl specjalista ,taki nowak to pachole
          przy nim:))
          ps.cos z tekstu jest nieprawda,moze te brunatne koszulki:)))
          • dana33 Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 22:19
            chwilkie, chwilkie, rachelciu..... nie rozpedzaj sie tak.... gdzie ja tutaj
            cytuje 5 razy w tygodniu mace? pisalam o nim pare lat temu raz czy dwa i wogole
            nie w zwiazku z jego jakimis twierdzeniami.... tak ze znow probujesz tutaj
            jakiejs taniej i glupiej manipulacyjki.... nigdy nie cytowalam, natomiast wy
            tego nowaka co 5 minut..... nie macie jeszcze tam jakiegos o podobnych pogladach
            ale z innym nazwiskiem? bo nie tylko byloby interesujaco, ale i wygladalibyscie
            moze troche lepiej, ze czytacie tez i cos innego, niz te brednie nowakowskie
            ciagle w kolko....
            • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 22:21
              dana33 napisała:

> chwilkie, chwilkie, rachelciu..... nie rozpedzaj sie tak.... gdzie ja tutaj
              > cytuje 5 razy w tygodniu mace?

ciotka nie walkuj makaronu tylko napisz na temat tych brunatnych koszulek,bom
              ciekawa. dawaj jakis dobry link na ich temat
              • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 22:25
                no to jak ciotka Trymand tez pisal bzdury,ze lubowaliscie sie w komunizmie?

Nie będę tym razem pisał szerzej o najbardziej znanym źródle konfliktów
                polsko-żydowskich w II RP - tj. o szczególnie dużej roli żydowskich komunistów w
                osławionej partii zdrady narodowej "Komunistycznej Partii Polski". Przypomnę, że
                nawet filosemicki autor książki "Obcy w polskim domu" Włodzimierz Mich
                przyznawał, że "Odsetek Żydów wśród członków KPP (...) był w różnych okresach
                2-3,5 raza wyższy niż wśród ogólnej liczby mieszkańców Polski. W 1935 r. w
                aktywie terenowym Żydzi stanowili 54%, a w aktywie technicznym 75%. Żydzi
                stanowili 90% oskarżonych w procesach komunistów" (wg W. Mich, Obcy w polskim
                domu, Lublin 1994, s. 39). Najwybitniejszy intelektualista pochodzenia
                żydowskiego w okresie powojennym, pisarz, eseista i publicysta Leopold Tyrmand,
                pisał we wciąż przemilczanej w Polsce, bo bardzo niewygodnej dla michnikowców
                książce "Cywilizacja komunizmu", iż "Jednocześnie wzrastały [w latach 30. -
                J.R.N.] nastroje prokomunistyczne wśród Żydów, którym niedaleka, lecz dokładnie
                izolowana Rosja wydawała się rajem wolności i równouprawnienia. Już wtedy liczni
                Żydzi - fanatyczni komuniści spełniali funkcję sowieckiej piątej kolumny,
                potęgując wrogość w Polakach czy Rumunach, ślepi zaś na prawdę o ZSRR, gdzie
                syjonizm był zakazany, bezczeszczono synagogi (...)" (L. Tyrmand, Cywilizacja
                komunizmu, Londyn 1972, s. 211).
                • krystian71 jak juz mowimy o literatach :) 17.02.07, 23:18
                  Opowieść pewnego emigranta
                  - Nie bój się, nie zabraknie. To krajowa czysta.
                  Ja, widzisz, przed wojną byłem komunista,

Bo ja chciałem być kimś, bo ja byłem Żyd,
                  A jak Żyd nie był kimś, to ten Żyd był nikt.

Może stąd dla świata tyle z nas pożytku,
                  Że bankierom i skrzypkom nie mówią - ty żydku!

Ja bankierem nie byłem, ani wirtuozem,
                  Wojnę w Rosji przeżyłem, oswoiłem się z mrozem

I na własnych nogach przekroczyłem Bug
                  Razem z Armią Czerwoną, jako Politruk.

Ja byłem jak Mojżesz, niosłem Prawa Nowe,
                  Na których się miało oprzeć Odbudowę.

A potem mnie - lojalnego komunistę
                  Przekwalifikowali na manikiurzystę.

Ja kocham Mozarta, Bóg - to dla mnie Bach,
                  A tam, gdzie pracowałem - tylko krew i strach.

Spałem dobrze - przez ścianę słysząc ludzkie krzyki
                  A usnąć nie mogłem przy dźwiękach muzyki.

W następstwie Października tak zwanych "wydarzeń"
                  Już nie byłem w Urzędzie, byłem dziennikarzem.

Ja znałem języki, nie mnie uczyć jak
                  Pisać wprost, to, co łatwiej można pisać wspak.

Wtedy myśl się zrodziła - niechcący być może,
                  Żem się z krajem tym związał - jak mogłem najgorzej.

Za tę hańbę zasługi - Warszawa czy Kraków -
                  Gomułka nam powiedział - Polska dla Polaków.

Już nie dla przybłędów Pospolita Rzecz -
                  Wiesław, jak Faraon, popędził nas precz.

I szli profesorowie, uczeni, pisarze,
                  Pracownicy Urzędu, szli i dziennikarze.

W Tel-Awiwie właśnie, zza rogu, z rozpędu
                  Wpadłem na byłego kolegę z Urzędu,

I pod Ścianę Płaczu iść mi było wstyd -
                  Czy ja komunista, czy Polak, czy Żyd?

Nie umiałem jak on, chwały czerpać teraz,
                  Z tego, że się z bankruta robi bohatera.

Wyjechałem. Przeniosłem się tutaj, do Stanów.
                  Mówią - czym jest komunizm - ucz Amerykanów.

Powiedz im co wiesz, co na sumieniu masz,
                  A odkupisz grzechy i odzyskasz twarz.

A ja przecież nie umiem nawet ująć w słowa
                  Jak wygląda to, com - niszcząc - budował.

I tak sam sobie zgotowałem zgubę:
                  Meloman - nie skrzypek, nie bankier - a ubek,

Oficer polityczny - nie russkij gieroj.
                  Ani Syjonista, ani też i goj!

Jak ja powiem Jehowie - Za mną, Jahwe stań
                  Z tą Polską związanym pępowiną hańb!

Jacek Kaczmarski
                  5.4.1987
        • aaki Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 22:16
          nie jestem historykiem i w sumie to co pisze nowak specjalnie mnie nie rajcuje.
          ale podaje on dziesiątki faktów,dat, liczb,nazwisk itd
          masz wdzięczne pole do popisu aby wykazać ze kłamie.
          • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 22:20
            aaki napisała:

> nie jestem historykiem i w sumie to co pisze nowak specjalnie mnie nie rajcuje.
            > ale podaje on dziesiątki faktów,dat, liczb,nazwisk itd
            > masz wdzięczne pole do popisu aby wykazać ze kłamie.

nu poczekaj ty na dementowanie faktow,za to ciotce nie placa,nu wiesz jej placa
            za plucie w dal i podsumowanie inteleigencji naszych nickow,plus wycie do
            moderacji na temat zastraszajacego stanu antysemityzmu,ale nie za dyskutowanie
            na temat faktow. w koncu kim jest Nowak a kim baronowa:))jak ty smiesz stawiac
            znak rownosci miedzy nimi:))
            • dana33 Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 23:27
              nu, tyrmand jak tyrmand.... mial napewno zdolnosci literackie, ale jakby nie
              bylo, zglosil sie ochotniczo do prac w niemczech, a potem ladnie przerabial
              tekst do swojego dziennika, nie?
              "Dziennik Leopolda Tyrmanda ukazał się drukiem w roku 1980. Wcześniej obszerne
              fragmenty publikowane były w londyńskich "Wiadomościach" (1973-1978), jednak ze
              względu na mały zasięg prasy emigracyjnej dopiero pełne wydanie wywołało
              prawdziwą sensację i dyskusje wokół tekstu. Przede wszystkim większość
              opisywanych w "Dzienniku" osób wciąż żyła, co sprowokowało liczne komentarze
              kwestionujące wiarygodność autora.() Faktycznie, Tyrmand przed opublikowaniem
              swego dziennika poddał go trzykrotnej "obróbce", często ulegając pokusie
              wyjaskrawienia i stylizacji."

oprocz tego, to nie bedzie sie wam podobalo, ale w kpp przed wojna bylo okolo
              7000 czlonkow, z tego 7-10% to byli zydzi. jako ze to byla partia, jak sie to
              mowi, lumpenproletariacka, to zydzi, wyksztalceni i inteligentni, automatycznie
              objeli stanowiska kierownicze. co robic, holotka moja, u zydow wyksztalcenie
              zawsze bylo wiecej niz wazne....
              a dementowac i dyskutowac z wami nie ma co.... nie czytacie nic, oprocz
              polemiki i nowaka, nie sluchacie nic, oprocz radio ma ryja, to o czym tu z wami
              gadac? a duzo nie trzeba, zeby obalic idiotyczne wypociny nowaka.... jak tu
              kiedys go cytowaliscie, o wspanialym zyciu zydow w polsce przed wojna, to se
              tak z braku lepszego zajecia wezcie ksiazke jerzego tomaszewskiego pt "prawa
              obywatelskie zydow w polsce 1918-1939" to sie dokladnie dowiecie, jak to cudowne
              zycie zydow w polsce wygladalo.....
              nu, ale napewno jakas powazna pozycja was nie zainteresuje... ostatecznie nie
              jest milo czytac takie historyjki jak:
              Projekt 5twierdzał: "Zezwolenia na zmianę nazwiska nie można udzielić tym
              obywatelom polskim, którzy w dniu 11 listopada 1918 r. byli zapisani w księgach
              stanu cywilnego lub innych równorzędnych jako wyznający religię mojżeszową, lub
              którzy uzyskali obywatelstwo polskie na zasadzie nadania przez władze polskie,
              o ile w czasie nadania obywatelstwa polskiego byli zaliczani do wyznających
              religię mojżeszową".
              albo:
              .....Następny projekt opracował poseł Franciszek Kieńć. Przewidywał
              wprowadzenie czterech kategorii Żydów. (tu sie mozna niezle usmiac nie?)
              albo:
              Projekt przewidywał uznanie za Żyda każdego, kto przyznaje się do narodowości
              żydowskiej, jest zapisany do wyznania mojżeszowegolub pochodzi od jednego z
              rodziców narodowości zydowskiej. "Przynależni" mieli utracić prawa polityczne,
              uprawnienia do wykonywania wielu zawodów oraz do nabywania nieruchomości
              wiejskich ( w mieście nie mogli ich jedynie nabywać).....

nu, piszcie dalej, co powiedzial nowak.... przynajmniej mam ubaw no i jestem na
              biezaco, jakimi bredniami karmi sie takich ludzikow jak was.... :)))))
              • i-love-2-ski Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 23:40
                dana33 napisała:

> nu, tyrmand jak tyrmand.... mial napewno zdolnosci literackie, ale jakby nie
                > bylo, zglosil sie ochotniczo do prac w niemczech, a potem ladnie przerabial
                > tekst do swojego dziennika, nie?

tez mam niezly ubaw,bo na zyda plujesz:))
                >
                >
                > biezaco, jakimi bredniami karmi sie takich ludzikow jak was.... :)))))

te ciotka,faktycznie musialas caly sztab obudzic,aby tyle papki propagandowej
                wypocic,ale podpytaj no ich co to za brunatne koszulki na tym zdjeciu,bo ja tez
                mam ubaw po pachy. niby plujecie na tych nazistwo a tu co taka organizacja,do
                ktorej najwieksi z was naleza ma takie tradycje kostiumowe:)) no ubaw po pachy
                ciotka

www.polonica.net/Zydzi_z_hitlerem.htm
              • aaki ad vocem 17.02.07, 23:40
                nowak pokazuje,ze historia stosunków polsko-zydowskich jest nieco bardziej zawikłana i nie zawsze tylko biało(żydowska)-czarna(polska) .
                a polemika z tymi faktami naprawde nie polega na opisywaniu zdarzeń wyłącznie poprzez epitety i wyzwiska typu:radio-comaryja,hołotka,brednie,wypociny itp itd w typowy dla ciebie sposób.
                • i-love-2-ski Re: ad vocem 17.02.07, 23:48
                  aaki napisała:

> nowak pokazuje,ze historia stosunków polsko-zydowskich jest nieco bardziej zawi
                  > kłana i nie zawsze tylko biało(żydowska)-czarna(polska) .
                  > a polemika z tymi faktami naprawde nie polega na opisywaniu zdarzeń wyłącznie
                  > poprzez epitety i wyzwiska typu:radio-comaryja,hołotka,brednie,wypociny itp it
                  > d w typowy dla ciebie sposób.

jak mowie ona sie bawi a sztab pracuje,poczekaj teraz mysla na brunatnymi
                  mundurkami,w koncu ten betar to powazna organizacja,do ktorej naleza ich
                  bonzowie,a tu taka plama. czego to czlowiek sie nie uczy studiujac rozne
                  materialy historyczne. nie dziwie sie,ze historia relacjonowana na zywo moze byc
                  niewygodna,no dlatego mamy tych artystow od propagandy,to tak jakbys niezbyt
                  pieknej baletnicy kladl calkiem ladny makijaz,aby co nieco zakryc:)
                  • aaki Re: ad vocem 17.02.07, 23:54
                    o wizycie muftiego u adolfa czytalem na forum juz wielokrotnie,o betarze po raz pierwszy :-)
                    • i-love-2-ski Re: ad vocem 18.02.07, 00:00
                      aaki napisała:

> o wizycie muftiego u adolfa czytalem na forum juz wielokrotnie,o betarze po ra
                      > z pierwszy :-)

poczekaj na oficjalna wersje dany,mysle,ze praca w jej sztabie wrze aby sie
                      znowu pobawic nasza niewiedza. mufti faktycznie nawet kropekuk cos tam
                      przebakiwala i znane zdjecie bylo wiele razy publikowane,ale ci chlopcy to chyba
                      rzeczywiscie na halloween sie szykowali w tych strojach he,he:)
                    • explicit Re: ad vocem 18.02.07, 00:34
                      litvakai.mch.mii.lt/praeitis/images/betar.jpg
                      www1.yadvashem.org/remembrance/rememberance_day/rememberance_day2005/images/photo_exhibition/Return/11686.jpg

o betarze po raz pierwszy :-)
                • explicit Re: ad vocem 18.02.07, 00:16
                  Aaki, ja nie musze nikogo sluchac, moja prababcia zmarla jak mialem 16 lat,
                  pamietala cara, babcia jak mialem 21, mama urodzona w 1925, jeszcze zyje,
                  babcia ze strony ojca , ta urodzila sie i wychowala pod austriackim zaborem
                  tez opowiadala, cos nie cos slyszalem z ust tych co przezyli ten okres i cos
                  nie cos wiem , bez polegania na historykach ,...
                  nowak pokazuje, ze historia stosunków polsko-zydowskich jest nieco bardziej
                  zawikłana i nie zawsze tylko biało(żydowska)-czarna(polska) a polemika z tymi
                  faktami naprawde nie polega na opisywaniu zdarzeń wyłącznie poprzez epitety i
                  wyzwiska typu:radio-comaryja,hołotka,brednie, wypociny itp itd w typowy dla
                  ciebie sposób.
                  • aaki Re: ad vocem 18.02.07, 00:21
                    słuchac nie musisz ale uważniej czytać to chyba powinieneś....
                    bo moja wypowiedż skierowana była do dany.
                    • explicit Re: ad vocem 18.02.07, 00:36
                      Czasem sie wtracam , szczegolnie jak ja widze ,...
                      słuchac nie musisz ale uważniej czytać to chyba powinieneś.... bo moja
                      wypowiedż skierowana była do dany.
              • eres2 A mówią, że komuniści byli wrogami nazizmu 18.02.07, 23:04
                Dana: Następny projekt opracował poseł Franciszek Kieńć. Przewidywał
                wprowadzenie czterech kategorii Żydów. (tu sie mozna niezle usmiac nie?) albo:
                Projekt przewidywał uznanie za Żyda każdego, kto przyznaje się do narodowości
                żydowskiej, jest zapisany do wyznania mojżeszowegolub pochodzi od jednego z
                rodziców narodowości zydowskiej. "Przynależni" mieli utracić prawa polityczne,
                uprawnienia do wykonywania wielu zawodów oraz do nabywania nieruchomości
                wiejskich ( w mieście nie mogli ich jedynie nabywać).....

eres: Skąd my to znamy? Oto fragmenty oryginalnego tekstu zarządzeń
                wykonawczych do rasistowskiej „Obywatelskiej Ustawy Rzeszy” (tzw. Ustawy
                Norymberskie) z dn. 14.10.1935 roku:
                - Volljude ist, nach nationalsozialistischer Auffassung, wer mindestens drei
                jüdische Grosseltern hatte.
                - Jüdischer Mischling ist, wer von einem oder zwei volljüdischen Grosseltern
                abstammte. Das Reichsbürgergesetz unterscheidet zwischen Mischling 1. Grades
                (Halbjude) und Mischling 2. Grades (Vierteljude).
                - Vierteljude ist derjenige, unter dessen Grosseltern sich ein Jude befand.”

Ba, przywódcy hitlerowscy zdefiniowali jeszcze jedną odmianę Żyda, mianowicie
                tzw. „białego Żyda” - „Der weisse Jude”. Tak hitlerowcy określali każdą osobę,
                bez względu na jej pochodzenie, która „zakażona została żydowskim duchem”;
                inaczej - „sojusznika żydostwa”. Julius Streicher przestrzegał w swoim
                tygodniku „Der Stürmer”: „Ktokolwiek czyni to, co czyni Żyd, jest szubrawcem,
                przestępcą, kto zaś powtarza coś za Żydem lub chce go naśladować, zasługuje na
                taki sam los: zagładę i śmierć”.
                Bywalcy nin. forum bez trudu odnajdą na tym forum naśladowców, którzy z
                instynktem godnym szmalcownika upatrują w każdym polemiście, który nie podziela
                ich zwierzęcej nienawiści do Żydów owego „białego Żyda”.

Gwoli sprawiedliwości: posłowie peerelowskiego Sejmu nie posiedli wyłączności
                na antysemickie pomysły. Jak pamiętamy, czołowi przywódcy „Solidarności” – Lech
                Wałęsa i Marian Jurczyk publicznie niegdyś żądali ujawnienia „prawdziwych”
                nazwisk polityków i działaczy społecznych, którzy ich zdaniem byli Żydami (o
                zgrozo!) i ...”kamuflowali się” z polska brzmiącymi nazwiskami. Obaj prostaccy
                watażkowie nie ujawnili jedynie, jaki miał być następny krok po „zdemaskowaniu”
                Żyda.
                • i-love-2-ski Re: A mówią, że komuniści byli wrogami nazizmu 20.02.07, 00:32
                  eres2 napisał:

>
                  > Gwoli sprawiedliwości: posłowie peerelowskiego Sejmu nie posiedli wyłączności
                  > na antysemickie pomysły. Jak pamiętamy, czołowi przywódcy „Solidarności&#
                  > 8221; – Lech
                  > Wałęsa i Marian Jurczyk publicznie niegdyś żądali ujawnienia „prawdziwych
                  > ”
                  > nazwisk polityków i działaczy społecznych, którzy ich zdaniem byli Żydami (o
                  > zgrozo!) i ...”kamuflowali się” z polska brzmiącymi nazwiskami. Oba
                  > j prostaccy
                  > watażkowie nie ujawnili jedynie, jaki miał być następny krok po „zdemasko
                  > waniu”
                  > Żyda.

he,he jak zwykle eresiku nie doczytales na jaki temat tu nadajemy. co polacy
                  strasznego zrobili zydom to my wiemy-przez circa 700 lat was mordowalismy a wy w
                  zaparte uparliscie sie,zeby w Polsce siedziec chociaz pojsc gdzie bylo,potem po
                  rozpetaniu II wojny swiatowej Polacy mordowali jedynie zydow a po wojnie pogrom
                  trwal nadal,chociaz mieliscie juz swoje panstwo i mogliscie wyjechac,bedac
                  wypedzonymi przez antyzydowskich komunistow:))
                  nu slonko ja sie pytam jaki jest stosunek zydow do polakow a wiec zanim sie
                  zaeresujesz to popatrz na jaki temat jest wpis sloneczko.
          • explicit Re: Zydzi wobec Polakow-Piszecie Bzdury!!! 17.02.07, 23:04
            Jego specjalnosc to bean counting i character assassination piszacych
            krytycznie na temat Zydow , jak kazdej zio-tuby - Za duzo oczekujesz ,...
            nie jestem historykiem i w sumie to co pisze nowak specjalnie mnie nie rajcuje.
            ale podaje on dziesiątki faktów,dat, liczb,nazwisk itd
            masz wdzięczne pole do popisu aby wykazać ze kłamie.
    • remekk Re: Zydzi wobec Polakow w całej "krasie" 18.02.07, 06:59
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=45518103
      • krystian71 corka gen.Nila wobec Zydow 18.02.07, 23:58
        "THE SAD truth is that our secret services in the 1950s were dominated by Jews.
        They were disposed to Communism, perhaps it is genetic. All the people
        connected with the arrest and prosecution of my father were Jewish, and most of
        them went to Israel. "Nobody says sorry to us, but nowadays we have to say
        sorry to Jews all the time. Our government apologised for the Jews killed by
        the Germans: now Israel should apologise to us."
        www.fpp.co.uk/online/99/01/Morel100199.html
        • remekk Re: corka gen.Nila wobec Zydow 21.02.07, 07:08
          Ci co ich poznali na wąłsnej skórze maja na ich temat inne zdanie niż ci co
          kształtuja je sobie powtarzajac beżmyslnie to co perfidni im usłużnie "podrzucą"
    • roger39 każdy Polak zasługuje na śmierć 22.02.07, 00:19
      każdy Polak zasługuje na śmierć

To zdanie znajdziesz tu :

www.wiez.com.pl/index.php?s=miesiecznik_opis&id=278&t=13688

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka