Dodaj do ulubionych

Rosja przyklad doskonalej polityki zagranicznej !

IP: *.vline.pl 07.05.03, 10:56
Z tego calego rejwachu zwiazanego z Afganistanem,Irakiem,atakiem na Nowy
York,najlepiej wyszla na tym Rosja. Amerykanie stali sie niejako gwarantem
pobytu Rosji na Zakaukaziu ( o Czeczenii nikt nawet w UE juz nie
wspomina...).Rosja wraca ze swoimi wplywami do wszystkich republik tureckich
w Azji.Rosja bez sprzeciwu wiaze do siebie tez ruskie panstwa :
Bialorus,Ukraine. USA w swojej polityce rewanzu za sprzeciw wobec irackiej
wojny atakuje Francje ,Niemcy,ale NIE Rosje. Rosja moze wybierac miedzy
sojusznikami np. USA w walce z islamizmem,lub z Francja i Niemcami w
tworzeniu sie euroazjatyckiego bloku.Nawet czesc Jankesow w kongresie
uwaza,ze sojusz z Rosja bylby lepszy niz z UE.
Rosja imperialna odzywa,a juz jej naiwniacy szykowali pogrzeb...pozatym Rosja
ma dobra prase na swiecie,oprocz Polski.Jest to takze ogromny rynek zbytu i
szans gospodarczych.
ps. nawet Izrael ceni sobie zdanie i zwiazki z Rosja ( pamietacie wizyte
Sharona w Moskwie ? ). Rosja jest na topie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bor'ka Smieszne. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 11:28
      Zawsze zastanawia mnie, dlaczego ludzie pisza takie bzdury.
      Ogromny rynek zbytu?
      Chyba naprawde nie wiesz o czym mowisz!
      Mniejszy niz Polska.
      Rosyjskie kombinacje polityczne sprawiaja, iz Rosja jest coraz czesciej
      traktowana na Swiecie jak...Korea Polnocna.
      • marcus_crassus irak a ropa-do Borki 07.05.03, 11:38
        ciekawa kwestia jest to ze wszelkie zyski w ostatnich latach Rosja czerpala ze
        sprzedazy ropy,korzystajac m.in z wylaczenia Iraku jako sprzedawcy tego
        surowca.

obecnie zas ropa iracka poplynie szerokim strumieniem.

prawde mowiac nie nalezy sie dziwic Rosji ze byla przeciw.

natomiast co ciekawe,choc inwazja na Irak byla dla Rosji zupelnie nie na
        reke,najpierw Rosja nie byla otwarcie przeciwna.Wskazuje to badz co badz na
        checi Puina na rozwijanie sojuszu z USA,nawet gdy USA mialy zrobic krok ktory
        jednak bardzo by zaszkodzil Rosji...

pokazuje to jasno slabosc Rosji,zmienila ona zdanie dopiero widzac ze moze uda
        sie cos zmienic-wpuszczona w maliny przez Czyraka.

przegrala wiec rosja podwojnie,i na ropie,a potem na sprzeciwie.

przypomina to faceta ktory dostal raz w pysk od silniejszego,siedzial cicho
        ale potem uwierzyl ze moze mu oddac i znow dostal w pysk
        • Gość: Bor'ka Comrade Crassus IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:06
          Ja w zasadzie nie mam nic przeciwko Rosji, ale nie lubie jak oni ciagle kit
          sprzedaja. Tam JEST NEDZA, a ja wiem o czym mowie i bardzo sie ciesze, ze
          miliardy baksow za rope zostana w Polsce. I zobaczycie, co TAM bedzie, kiedy
          ropa stanieje do 15$/barylke. To jest bardzo prawdopodobne, bo rosyjska ropa
          Urals jest silnie zasiarczona i zawsze tansza niz arabska.

Jestem gotow zatrudnic rosyjska pokojowke.
          • Gość: skromny Re: IP: *.vline.pl 07.05.03, 12:15
            Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Ja w zasadzie nie mam nic przeciwko Rosji, ale nie lubie jak oni ciagle kit
            > sprzedaja. Tam JEST
            NEDZA,

S : nedza to spadek po zachodniej ideologii czyli ZSRR,co z tego ,ze jest
            jeszcze nedza,ajk Rosja nadal jest mocarstwem i realizuje swietnie swoja
            polityke ? W Indiach,CHRL tez jest nedza i wszyscy sie z nimi licza...z Polska
            nikt,a nedza tez
            jest.

> Jestem gotow zatrudnic rosyjska pokojowke.

S : przynajmniej ruska pokojowka sobie zarobi.
            • Gość: Bor'ka Biedna Matuszka. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:31
              Swietnie?
              Daj spokoj.
              Europa to cmentarzysko upadlych imperiow.
              Rosja wlasnie dolaczyla.
              He, he.
              • Gość: skromny Re: Biedna Matuszka. IP: *.vline.pl 07.05.03, 12:36

> Swietnie?
                > Daj spokoj.
                > Europa to cmentarzysko upadlych imperiow.

S : z Polska na
                czele...

> Rosja wlasnie dolaczyla.

S : Rosja nie dolaczyla,przeciwnie podnosi sie w imperializmie,narazie
                azjatyckim.
                • Gość: Bor'ka Bez zludzen! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:45
                  Polska?
                  Nawet nie na czele...
                  Anglia, Austria, Hiszpania etc.
                  To jest bujda, ze Rosja sie podnosi.
                  To sa wlasnie te Potiomkinowskie wsie.
                  Ja moge zrozumiec, ze Rosjanie uprawiaja propagande sukcesu...ale, zeby Polacy
                  pomagali...
                  • Gość: skromny Re: Bez zludzen! IP: *.vline.pl 07.05.03, 12:46
                    Rosja wytrzyma kazdy kryzys,natomiast Europa raczej nie,zwlaszcza w
                    konfrontacji gospodarczej z USA lub politycznej z Islamem.
                    • Gość: Bor'ka Re: Bez zludzen! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:49
                      Gospodarczo UE jest porownywalna z USA.
                      Z Islamem...moze masz racje.
                      To jest dosc przerazajace.
            • Gość: jarek Re: IP: *.fastres.net 07.05.03, 13:10
              Po 6 miesiacach pobytu ( z przerwami )na Uralach moge powiedziec ze jest kraj w szybkim rozwoju, nedzy chyba tam juz niema, mozna powiedziec, ze jest bardzo dziwny podzial bogactw, chyba przed revolucja byl on bardziej sluszny, nie ma bezrobotnych - bo nawet jezeli ktos nie bieze pensji od 4 miesiecy, oficjalnie jeszcze nie jest bezrobotnym, bardzo dziwne - spekulacja terenami w glownych miastach na wysokim poziomie, prawie wszystko podzielone miedzy przyjaciolmi z KBG, Komsolosk itd, jezeli widisz na ulicy 4 mercedesy 500 razem to mozesz byc pewny ze niedaleko sie znajduje biuro adwokackie albo notarialne, tlumacz przysiegly zarabia ok. 12 Euro na godzine a ekspedienta w supermarkiecie 3500 rubli( 100 euro) na miesiac, mlody inzynier w starych kolosach metalowych moze dosc do 180 Euro, ale w malej firmie handlowej do 600 Euro. ( do porownanai 1 kg kielbasy mysliwskiej 82 Ruble, tramway ( jeden przejazd) 5 rubli, piwo duze ( bardzo dobre ) 12 rubli w barze 25 rubli itd. Najtanszy samochod OKA ok 2700 Euro, lot z Ekaterinburga do Moskwy 80 Euro itd. Rozmawiajac z moimi rosyjskimi kolegami mialem wrazenie, ze rodzina zlozona z 4 osob moze godnie zyc za 400 Euro na miesiac.
          • marcus_crassus nie mam nic przeciwko Rosji Sacharowa 07.05.03, 13:14
            ale mam juz cos przeciwko Rosji chocby Solzenicyna...

Rosja to skomplikowany kraj i dopoki sie nie wyleczy z tego ze wojne z USA
            przegrala,mocarstwem nie jest ani nie bedzie a zyrinowski i podobni pchaja ja
            do przepasci bedzie krajem nieprzewidywalnym

problem w tym ze Rosja Sacharowa to dla wielu Rosjan juz nie Rosja,dla wielu
            Polakow natomiast Rosja,obojetnie jaka to wrog...i to jest wlasnie blad
    • marcus_crassus z pozarcia myszy przez kota najlepiej wyszla mysz 07.05.03, 11:33
      takich glupot ciezko komentowac:)
      • Gość: skromny Re: IP: *.vline.pl 07.05.03, 11:44
        Rosja dostanie splate od USA pieniedzy,ktore winny byl Rosji Husajn.
        ZSRR sam zbankrutowal,a nie przegral z USA. Rosja to nie papierowy tygrys.
        • Gość: J.K. papierowy, moze nie, ale prawdziwy tez nie... IP: 192.120.171.* 07.05.03, 12:18
          dam Ci przyklad, Vline.
          1. Kilka lat temu USA i Rosja podpisaly kolejny uklad rozbrojeniowy
          (START III), ktory zobowiazal USA i Rosje do ograniczenia posiadanych glowic
          atomowych do odpowidnio 3500 dla USA i 3000 dla Rosji.

Rok temu czytalem ,artykuly, ze maximum tego co Rosji uda sie utrzymac na
          poziomie sprawnosci bojowej to 1000 glowic atomowych, gotowych do wystrzalu
          (juz w pzyblizeniu Chiny maja tyle). Nie jest to malo, ale czasy swietnosci
          dawno minely...

2. Rosyjski, satelitarny system wczesnego ostrzegania (o wystrzeleniu rakiet
          przeciwnika) wlasnie sie zalamal, gdy spadly stare satelity, a na nowe nie bylo
          pieniedzy.
          Odpowiedni, amerykanski system: - NORAD, jest ciagle rozbudowywany...
          Nie lekcewaze Rosji, ale to kraj pod wzgledem potencjalu militarnego,
          (juz niedlugo) na poziomie, gdzies tak, Francji.
          • Gość: Bor'ka Boze, chron nas przed Rosja! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:24
            Oczywiscie, mozna dyskutowac, czy amerykanska dominacja jest korzystna, czy
            nie. Ale nalezy oceniac fakty, a Rosjanie sa na etapie wsi potiomkinowskich,
            bez zmian od 300 lat.
            Anyway, God bless America!
            • Gość: skromny Re: Boze, chron nas przed Rosja! IP: *.vline.pl 07.05.03, 12:27

> Anyway, God bless America!
              Moze Bog ochroni USA ,ale nie Polske dzieki USA...
              ps. zreszta podobno dzieki objawieniom w Fatimie to Rsoja ma byc chroniona
              przez Boga. Chyba,ze jestes protestantem jak Jankesi ?
              • Gość: Bor'ka Re: Boze, chron nas przed Rosja! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:34
                He, he.
                Ja wiem, ze Jankesi maja nas w dupie.
                Ale nie chca nas mordowac, upadlac, przesladowac, jak Rosjanie.
                So ...God bless America!
                • Gość: skromny Re: Boze, chron nas przed Rosja! IP: *.vline.pl 07.05.03, 12:38

> He, he.
                  > Ja wiem, ze Jankesi maja nas w dupie.

S : to duzo wiesz jak na Polaka i
                  prawdziwie.

> Ale nie chca nas mordowac, upadlac, przesladowac, jak Rosjanie.

S : Ruscy tez nie chcieli i nie chca,to Niemcy zawsze namawialy Ruskich do
                  rozbioru Polski. Pozatym zbrodnie sovieckie dotknely przedewszystkim Ruskich.
                  • Gość: Bor'ka Re: Boze, chron nas przed Rosja! IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:54
                    To, ze zbrodnie stalinowskie itd. dotknely Rosjan, nie jest ZADNYM
                    usprawiedliwieniem,
                    To ich elity dopuscily do komunizmu i KAZDY Rosjanin odpowiada za te zbrodnie,
                    podobnie jak narod niemiecki z Holocaust. Nie widze roznicy.
          • Gość: zbalansowany Re: papierowy, moze nie, ale prawdziwy tez nie... IP: *.mel.dialup.connect.net.au 07.05.03, 12:31
            Rosja miala swietna dyplomacje juz za czasow Katarzyny Wielkiej; i za czasow
            wczesnego komunizmu (z przykroscia trzeba przyznac) tez.

To ze w Rosji (generalnie) jest bieda jest stanem niemalze "naturalnym".

Dla Polski wazne jest ze:
            komunizm szlag trafil, i imperialistyczna polityke Rosji tez. O Katyniu juz
            wszystko wiemy, a w koncu biedny sowietikus mial jeszcze gorzej niz w Polsce.
            Polska powinna zwrocic duzo wieksza uwage na to co sie dzieje w Rosji i
            postarac sie o "specjalne" stosunki z Rosja nawet bedac juz w ramach UE. Tego
            kolosa nie mozna lekcewazyc, a to ze teraz jest na lopatkach nie dyskwalifikuje
            go na przyszlosc.
            • Gość: Bor'ka Wszystko sie zmienia. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:38
              I to jest blad.
              To nie jest zaden kolos.
              To jest narod porownywalny z Indonezja, bez znaczenia na Swiecie.
              Tak, wiem Polska tez nie ma znaczenia.
              • Gość: skromny Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.vline.pl 07.05.03, 12:40

> I to jest blad.
                > To nie jest zaden kolos.
                > To jest narod porownywalny z Indonezja, bez znaczenia na Swiecie.
                > Tak, wiem Polska tez nie ma znaczenia.

S : wogole Slowianie sa bez znaczenia,dletego powinni sie trzymac razem i cos
                sensownego w koalicji tworzyc . Tu nie chodzi o mityczny panslavizm....
                • Gość: Bor'ka Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:46
                  Pardon, a o co?
                  • Gość: skromny Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.vline.pl 07.05.03, 13:10

> Pardon, a o co?

Moze wspolna bardziej rynkowa gospodarke ( zmniejszenie dla wlasnych wyrobow
                    cel...),wspieranie sie wzajemne w polityce zagranicznej jak np. Liga
                    Arabska...i wspolprace etniczna w roznych dziedzinach zycia politycznego.
                    • Gość: Bor'ka Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 13:17
                      Kazdy by tego chcial.
                      Tak jak w Skandynawii.
                      Tylko popatrz, co robi Rosja!
                      Oni nie rozumia pojecia WSPOLPRACA.
                      Ciagle im sie sni czerwony telefon na Kremlu.
                    • Gość: NEMO Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.telkom-ipnet.co.za 07.05.03, 13:31
                      Wlasnie, wszystko sie zmienia. Jak Polska i Polacy tak bardzo beda sie nadymac
                      w stosunku do Rosji i do innych nacji to moga nawet nie zauwzyc, ze sytuacja
                      ulegla gruntownej zmianie. Jednym z najgorszych bledow politycznych jest
                      lekcewazenie przeciwnika. A sprawny polityk zostawia sobie jak
                      najwiecej "otwartych drzwi" i nigdy nie jest dogmatykiem. Jesli odwolac sie do
                      historii, ktora nas uczy ze niczego z niej sie nie uczymy , to kto w 39 roku
                      przypuszczal ze Rosja wejdzie w uklady z Rzesza ( przeciez to byla woda i
                      ogien), nawet nasi owczesni politycy, ktorzy twierdzili, ze doskonale Rosje
                      znaja i rozumieja zostali zrobieni w balona ( o Francji i Wielkiej Brytanii
                      nie ma co wspominac ). Mozliwe, ze Rosja juz nie bedzie supermocarstwem ale
                      ma konsekwentna polityke zagraniczna ( prosze popatrzec na to chlodnym okiem).
                      Zgoda, ze w przeszlosci, przypuszczalnie i teraz tez polityka ta jest
                      prowadzona kosztem uporzadkownia spraw wewnetrznych. Moze jednak to co dzieje
                      sie w polityce wewnetrznej ma swoj istotny cel ( takie gry i zabawy
                      polityczne). Nie wiem, szanowni dyskutanci moze wiedza lepiej, gdyz sa blizej
                      zrodla informacji.
                      • Gość: Bor'ka Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 14:22
                        Ja jestem ostatnim czlowiekiem, ktory by lekcewazyl Rosje. Ja ich nawet szanuje
                        w jakims sensie. Ale nie moge nie dostrzegac antypolskiej polityki i
                        odradzajacego sie szowinizmu w Rosji.
                        Wazne jest nazywanie rzeczy po imieniu, a plecenie rusofilskich bzdur do
                        niczego nie prowadzi.
                        Wstyd, jesli robia to Polacy.
                        Podkreslam, ja znam Rosje lepiej niz Rosjanie, mowie po rosyjsku jak po polsku!
                        • Gość: NEMO Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.telkom-ipnet.co.za 07.05.03, 16:01

> Ja jestem ostatnim czlowiekiem, ktory by lekcewazyl Rosje. Ja ich nawet
                          szanuje
                          ........................
                          > Podkreslam, ja znam Rosje lepiej niz Rosjanie, mowie po rosyjsku jak po
                          polsku!

Brawo, tylko przyklasnac!!! Nie zmienia to kilku faktow:

1. Brednie plota i jedni i drudzy ie. krytykowanie Rosji nie jest
                          automatycznie oznaka madrosci, prawdy i niebywalej politycznej przenikliwosci.
                          Rowniez nie jest symptomem tych cech pianie peanow pochwalnych. Na ogol piana
                          na ustach w pewnym momencie szkodzi na ostrosc widzenia.

2. Wygloszenie pogladu pozytywnego na szczcegolny temat nie oznacza
                          natychmiast milosci do danego kraju ani jego obywateli. Podziwiam wiele
                          narodow za specyficzne rzeczy ale nie moge powiedziec ze akurat palam do nich
                          szczegolna sympatia.

3. Sadze ze w tych dyskusjach powinnismy o wiele krytyczniej spojrzec na
                          samych siebie, gdyz swiat i procesy w nim zachodzace sa o wiele bardziej
                          skomplikowane niz mozna to wnioskowac z dyskusji na tych stronach.

4. Calkiem mozliwe ze obecna polityka Rosji ma nastawienie anty polskie ale to
                          nie zmienia faktu ze rosyjska polityka zagraniczna moze byc skuteczna. Moze we
                          wlasnym interesie powinnismy powiedziec ze jest taka i wychodzac z tego
                          zalozenia ksztaltowac poglady spoleczne,ze jest to realny polityczny
                          przeciwnik a nie szmaciarz z ktorego sie mozemy bezkarnie nasmiewac ( a
                          przynajmniej tylko do pewnego czasu). Sadze, ze Polska oszczedzi sobie w ten
                          sposob wielu rozczarowan.

Tak uwazam, Rosja prowadzi konsekwenyna i szkuteczna polityke zagraniczna i tak
                          bylo chyba od wielu lat. I to by bylo wszystko z mojej strony na ten temat.

5.
                          • Gość: Bor'ka Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 16:34
                            W momencie, kiedy Rosja prowadzi polityke antypolska... konczy sie dyskusja.
                            Sorry, ale ja jestem Polakiem, choc to moze przykre...
                            • Gość: NEMO Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.telkom-ipnet.co.za 07.05.03, 16:51

> W momencie, kiedy Rosja prowadzi polityke antypolska... konczy sie dyskusja.
                              > Sorry, ale ja jestem Polakiem, choc to moze przykre...

Bo to jest tak, ze jak sie zamknie oczy i przestanie mowic o czyms to sprawa
                              sie zalatwi?
                              A moze jako Polak ( nota bene tez nim jestem chociaz z dala od Polski) nalezy
                              wlasnie spojrzec rzeczywistosci w oczy i na ta rzeczywistosc reagowac ale bez
                              hura optymizmu czy tez poczucia nizszosci lecz z pelnym szacunkiem dla kazdego
                              przeciwnika? Pewnych spraw nikt za nas nie zalatwi, nawet nasi tzw sojusznicy.
                              • Gość: Misza Re: Wszystko sie zmienia. IP: 80.80.118.* 07.05.03, 21:00
                                Gość portalu: NEMO napisał(a):

> A moze jako Polak ( nota bene tez nim jestem chociaz z dala od Polski)
                                nalezy
                                > wlasnie spojrzec rzeczywistosci w oczy i na ta rzeczywistosc reagowac ale
                                bez
                                > hura optymizmu czy tez poczucia nizszosci lecz z pelnym szacunkiem dla
                                kazdego
                                > przeciwnika?

Borka jest nie hurraoptymista. Jest zwyklym rusofobem. Celem jego egzystencji
                                jest wmaqianie wszystkim (a przede wszystkim samemu sobie), ze "Rosja to
                                koloss na glinianych nogach" czy "Burkina Faso bez rakiet" itp. bzdury...
                                Niech mu bedzie. Moze wkoncu znajdzie spokoj :)))

Pozdro
                                Misza
                                • Gość: Bor'ka Re: Wszystko sie zmienia. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 21:37
                                  Miszenka, dziekuje.
                                • terra0 Re: Wszystko sie zmienia. 07.05.03, 23:49
                                  Привет Миша,
                                  иногда просто задумываюсь и становится даже жалко таких людей, как Борька. Чем
                                  отличается Борька и Со от какой нибудь старушки из-под Рязани? Тем, что этой
                                  старушке не нужно ежедневно доказывать в письмах, как она любит русских, не
                                  надо демонстрировать всем отличное знание русского языка и грамматики. И тем
                                  не менее все ее принимают за свою. А тут - доказательств, наверное, на целую
                                  книжку типа "Как нам обустроить Россию", а никто "за своего" не принимает.
                                  Даже сами поляки (за исключением таких-же "продвинутых" любителей России), в
                                  основном, не отвечают на письма. Вот и старается человек. Жалко его...
                                  Еще очень надеюсь, что любовь Crassusa к России Сахарова - только мимолетное
                                  влечение, которое пройдет. И вернется он обратно к своему Бушу. Там у него
                                  лучше получается...
                                  С Днем Победы!!!
                                  • Gość: Zuni Igorowi i Miszy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 00:50
                                    Привет Миша,
                                    иногда просto задумываюсь и становится даже жалко таких людей, как Борька. Чем
                                    отличается Борька и Со от какой нибудь старушки из-под Рязани? Тем, что этой
                                    старушке не нужно ежедневно доказывать в письмах, как она любит русских, не
                                    надо демонстрировать всем отличное знание русского языка u грамматики. И тем
                                    не менее все ее принимают за свою. А тут - доказательств, наверное, на целую
                                    книжку типа "Как нам обустроить Россию", а никто "за своего" не принимает. Даже
                                    сами поляки (за исключением таких-же "продвинутых" любителей России), в
                                    основном, не отвечают на письма. Вот и старается человек. Жалко его...Еще очень
                                    надеюсь, что любовь Crassusa к России Сахарова - только мимолетное влечениe
                                    которое пройдет.И вернется он обратно к своему Бушу. Там у него лучше
                                    получается...
                                    С Днем Победы!!!
                                    • Gość: NEMO Re: Nie Igorowi i Miszy lecz polskim dyskutantom IP: *.telkom-ipnet.co.za 08.05.03, 10:17

> To dziwna sprawa ,jak wielu , nie tylko Bor'ka ,takie ksiazeczki ,o tym jaka
                                      > Rosje zbudowac na roznych forach pisuje.Choc ,jak sadze Igorze ,myli sie pan
                                      > mniemajac , ze nikt nie uwaza tych ludzi za swoich.Jest wiele srodowisk ,
                                      ktore
                                      >
                                      > z takich czy innych , najczesciej socjo-historycznych przyczyn karmi sie
                                      > mitem , wyobrazeniem , powstajaca na ich bazie emocja i te jako jednoczesnie
                                      i
                                      > wiedze i postawe prezentuje.Staruszka spod Riazania faktycznie nie musi
                                      > przekonywac nikogo do znajomosci jezyka i rzadzacych nim regul , bo dla niej
                                      > nie jest to zaden wyznacznik pozycji...Bor'ka zas uchodzic chce za znawce i
                                      > arbitra w sprawach rosyjskich.Dla nie znajacych tematu , znajomosc jezyka i
                                      > realiow rosyjskich ,weryfikuje Bor'ke pozytywnie jako eksperta.
                                      > ...A ze mu rzadko kto odpisuje...bo i malo kto sie Rosja tak naprawde w
                                      Polsce
                                      > interesuje. Do nadziei jaka pan zywi w odniesieniu do nieco zaskakujacych
                                      > amorow crassusa takze pozwole sie sobie przylaczyc.
                                      >
                                      > Pozdrawiam.
                                      >
                                      > Zuni.

Mam tlumaczenie tego co napisal Igor. Tez sie zamyslilem nad Jego oraz
                                      powyzszym tekstem. Naszla mnie taka mysl, ze moze warto, na kanwie tutejszych i
                                      podobnych dyskusji, zaczac watek o tym jak Polske i Polakow widza inni, jakie
                                      maja zdanie o naszej historii i polityce zagranicznej. Mozna zaczac od
                                      sasiadow lub sojusznikow ( wolny wybor). Ciekaw jestem wrazen, to moga byc
                                      calkiem mocne przezycia.

Pozdrawiam i odmeldowuje sie z tego temat na dobre.
                                      • Gość: Misza Zdanie Rosjan o Polakach IP: 80.80.96.* 08.05.03, 16:53
                                        Gość portalu: NEMO napisał(a):

> podobnych dyskusji, zaczac watek o tym jak Polske i Polakow widza inni,
                                        jakie
                                        > maja zdanie o naszej historii i polityce zagranicznej. Mozna zaczac od
                                        > sasiadow lub sojusznikow ( wolny wybor). Ciekaw jestem wrazen, to moga byc
                                        > calkiem mocne przezycia.
                                        >
                                        > Pozdrawiam i odmeldowuje sie z tego temat na dobre.

OK zaczynamy ;))

Czesc
                                        Juz okolo trzech razy na tym forum pisalem o stosunku Rosjan do POlakow. Na
                                        szczescie wiedzialem ze bede musieal kjeszcze nie raz to robic, wiec
                                        zachowalem ostatni post ;))
                                        POdaje go w calosci:

"Witam wszystkich!
                                        Oddzielny i ogromny priwet rodakom !
                                        Z zadowoleniem widze ze "naszego polku przybywa" :-))
                                        Przyszla moja kolej rozstawiac kropki nad "Ё" :))
                                        1) Ktos tu wspomnial ze Rosjanie nie interesuja sie POlska... Tak wlasnie
                                        jest. Ja o tym pisal na tym forum jeszcze rok temu ;-)) A wsrod mlodziezy to
                                        zainteresowanie dazy do zera w nieskonczonosc - tak sie sklada ze prowadze
                                        zajecia na Uniwersytecie Rostowskim - wsrod moich studentow (4,5 rok studiow)
                                        zaden nie mogl wymienic nawet trzech miast w POlsce, nie wie zadnego wybitnego
                                        POlaka. Ponad polowa nie wiedziala ze w POlsce posluguja sie latinskim
                                        alfabetem, tylko kilka osob mogli nazwac prezydenta POlski. Nikt (!) nie wie
                                        o "SOlidarnosci", KAtyniu (myla z "Hatyn" - bialorusska wioska, spalona razem
                                        z mieszkancami przez faszystow), polskiej kulturze lub nauce... Nie wiele
                                        wiecej o Polsce znaja moi starsze koledzy - doktorze i profgessorze - ich
                                        wiedza o POlsce pochodzi z lat 70-tych - Barbara Brylska, Stanislaw Mikulski i
                                        polskie przyjacielie-studenci z ktorymi studjowali razem w mlodosci w ZSRR...
                                        Nie chce zeby zle mnie zrozumieli - stosunek do POlski mnie jest agresywny
                                        czy zly - jest obojetno-pozytywny wsrod starszych Rosjan (nostalgia) i
                                        obojetno-negatywny wsrod mlodziezy (Wolny Kaukaz i spalenie flagi u ambasady).
                                        Wszystko to dzieje sie dlatego ze Rosja nie ma w zasadzie zadnych wiezi z
                                        POlska - ani gospodarczych, ani kulturowych, ani politycznych... I nie widze
                                        zeby w tym kierunku cos sie sie zmienialo - raczej na odwrot...
                                        Wiadomosci z Polski sa na tyle rzadkie i malo znaczne (na tle tego co sie
                                        dzieje u nas i w swiecie) ze nikt na nich nie zwraca wiekszej uwagi. Ja np.
                                        interesuje sie POlska i czesto kiedy wiem ze w Polsce cos waznego sie
                                        wydarzylo to musze ogladac wszystkie wiadomosci na wszystkich naszych kanalach
                                        zeby nie przegapic wiadomosc o POlsce.. I czesto okazauje sie ze jest tylko
                                        mala wzmianka na jednym z kanalow... Kto na nia zwroci wieksza uwage?..
                                        Pytanie retoryczne...
                                        Ale POlacy nie sa tu wyjatkiem. O wydarzeniach w wiekszosci panstw, nie
                                        wchodzacyh do WNP lub G8, wiekszosc ROsjan prawie nic nie wie. Rosja jest na
                                        tyle duza ze zwyklemu czlowiekowi nie sposob usledzic o wszystkich sprawach w
                                        naszym panstwie, a co dopiero o miedzynarodowych sprawach. Zwykle czlowiek
                                        przychodzi do domu po pracy, wlacza TV, oglada jakis program rozrywkowy, film
                                        i wiadomosci o 21szej. Polowe najwaznejszych informacji bierze do wiadomosci,
                                        a reszte zapomina po pieciu minutach... K slowu powiem, ze ja nie wiedzialem
                                        ze Rosjanka wygrala Miss Universum w tym roku i dowiedzialem sie tego z listu
                                        od Saszy z POznania (dzieki Sasza! ;-)) Po prostu ja bardziej interesuje sie
                                        polityka i militarystyka niz sprawami rozrywkowymi. :))"

Taki jest stosunek okolo 90% Rosjan do POlakow. Ale pozostale 10% posiadaja
                                        dosc spolaryzowane zdanie o POlakach i PoLsce. Mala czesc z nich lubi POlakow
                                        (jak ja np. ;)). Zwykle to studenci, ktorze studjowali w POlsce, bo oni sa
                                        potomkami rosyjskich POlakow. Wiekszosc z posostalych ludzi ma wyrazna
                                        rusofobie, ktora wynika znajczesciez tego ze oni spedzili jakis czas w POlsce
                                        i doswiadczyli na sobie polska rusofobie. Np. jedna moja kolezanka jest
                                        absolutnie przekonana ze POlacy sa najwiekszymi rusofobami, bo kiedy
                                        studjowala w Niemczech, to pewnien POlak-student zawsze jak ja spotykal to
                                        zaczynal mowic ze ROsjanie sa dzikusami, mongolami i mordercmi... Jakie zdanie
                                        o POlakach ona mogla "przywiesc" do domu ?
                                        Dla przykladu przeytocze tu przetlumaczone przez mnie fragnmenty z postow
                                        dwoch ROsjan z forum www.itogi.ru (odrzu mowie ze to jest wylacznie ich
                                        zdanie - nie moje) :

"...w dowolnym panstwie swiata lubia smiac sie z glupoty wojskowych. Wyjatkiem
                                        w tej sytuacji jest tylko POlska. Okazuje sie ze w Katyniu rozstrzelano nie
                                        zwyklych jencow wojennych (co swoja droga jest przestepstwem Sowietow),
                                        lecz "kwiat polskiej nacji", "jej intellektualny potencjal" etc. POlacy juz
                                        otrzymali oficjalne i nieoficjalne przeprosiny, ale oni ciaglie bez przerwy
                                        naglaszaja ta sprawe, zapominajac zupelnie, ze za kilkanascie lat do tego, w
                                        samej POlsce zostalo rozstrzelanych lub doprowadzonych do glodnej smierci
                                        znacznie wiecej naszych jencow z armii Tuchaczewskiego. Za nich w panstwie-
                                        kurwie (sorry ale tak bylo napisane w oryginale - Misza) nikt i nie zamierza
                                        przepraszac. Wg. trafnego powiedzenia Churchilla: "POlska jest bolem glowy dla
                                        calej Europy w ciagu trzech stuleci". Panstwo, stracace swoja niezaleznosc
                                        dzieki bohaterom-kosciuszkowcom (winny byl "oczywiscie" Suworow), w XX wieku
                                        traci ja powtornie wlasnie przez swoja kurewska polityke (tutaj sa
                                        winne "oczywiscie" Hitler i Stalin). Hitler bez watpienia jest monstrum, ale
                                        jego zolnerze zabijali Zydow oglupieni przez nazistowska propagande, lecz
                                        POlacy w tym nim skutecznie pomagali po prsotu ze wlasnej "dobrej" woli, o
                                        czym dzis bardzo nie lubia wspominac. Nasze weterani WWII mowia, ze stosunek
                                        w "sojuszniczej" POlsce do naszych wojsk na uwolnionych terrytoriach byl
                                        znacznie gorszy niz we wrogich Niemcach na okupowanych ziemiach. (Jak w
                                        starym kawale: -"Dlaczego oni sa takie niezadowolone?" -"kurwy, sir"). W
                                        pewnym momencie na froncie nasze stalinowskie generaly nie zaczeli prowadzic
                                        nieprzygotowana ofensywe, zeby przyjsc z pomoca bohaterskim warszawskim
                                        powstancom, tonacym we wlasnej krwi. I Polacy nadal nas za to poprzekaja,
                                        jakby, chcielismy rekoma Niemcow zniszczyc "kwiat polskiej nacji" (Boze, a kto
                                        w takim razie byl w Katyni- "superkwiat" ?!), zapominajac, ze o swym
                                        przygotowaniu do powstaniu oni "zapomnieli" powiadomic radzieckie dowodztwo,
                                        bo bali sie ze laurami oswobodzicieli W-wy trzeba bedzie dzielic sie z
                                        nienawistnymi russkimi... No idla relaksu - wszyscy labo prawie wszyscy znamy
                                        film "4 pancwerni i pies", ale byla jescze ksiazka z takim tytulem i suzetem,
                                        tylko konczyla sie ona tym ze pierwszym nad Elbie na spotkanie aliantom
                                        wyjezdza "Rudy", a w pierwszym amerykanskim czolgu , ktory ich spotkal,
                                        okazuje sie wylacznie polska zaloga. "bardzo smeszno" (oryginalna pisownia -
                                        Misza). A my tu glupki, spieramy sie czyj wklad do Zwyczestwa nad faszyzmem
                                        byl wiekszy - ZSRR czy USA? A wszytko okazuje sie zupelnie inaczej - to Wosjko
                                        POlskie Berlin zdobywalo, a rosyjskie wojsko wtez troche pomagalo :))
                                        Pozdorwienia wam od Iwana Susanina."

A teraz cytat z odpowiedzi innego forumowicza:

"...wszystkim wiadomo jak Polacy zachowywali sie w stosunku do Zydow. W
                                        zasadzie problem stosunkow POlski i Rosji plaga glownie na tym, ze POlska nie
                                        potrafi przestac starac sie za wszelka cene zostac orezem antyrosyjksiej
                                        polityki w rekach zachodnich panstw. Na razie POlska nie chce odejsc od takiej
                                        niekonstruktywnej postawy, i wstapienie do NATO to podkresla..."

Pozdrawiam
                                        Misza

• Gość: jarek Re: Zdanie Rosjan o Polakach IP: *.fastres.net 09.05.03, 09:53
                                          Panie Mischa, nie przesadzajmy, moze lepiej ze Pan najpierw przeczyta jeszcze raz "Le livre noir du communisme" i zobaczy dobrze zdjacia tam wydrukowane, to moze Pan sprobuje zrozumiec jak inni mysla o Rosji ( bo niestety sie miesza Rosje z Unia Sowietycka ) co co mieli z tymi czasami do czynienia, co innego jest miec 25 lat i patrzec na to jako historyk, co innego miec 65 lat i w tym bagnie zyc.
                                          To jest tak samo jak komus podpala dom, to policjant spisuje fakty i nie mysli przeciez, ze ten podpalony zostal bez domu.. prosze sie wcielic w jego skore.
                                          Po zatym w wojnie 1921 roku jesli sie nie myle to Sowietycy nie brali jencow, albo tez od razu i powieszywali.
                                          Problem Rosji jest ze szuka wlasna droge i miejsce nie zapominajac ze jest potenga swiatowa ale tez o tym ze musi powoli zerwac z swoim dawnym sposobem myslenia, wedlug mnie idzie w dobrym kierunku, potrzeba jej jedna generacje ( 22 lata).
                                      • terra0 Re: Nie Igorowi i Miszy lecz polskim dyskutantom 08.05.03, 22:15
                                        Dosyć sporo na ten temat napisał Misza; do tego chciałbym jeszcze parę rzeczy
                                        dorzucić.
                                        Jeżeli się za bardzo nie mylę, wśród rosyjkich Forumow (mówię o większych)
                                        tylko na jednym można znaleźć dyskusję na temat Polski, stosunków polsko-
                                        rosyjskich etc. Pozostałe massmedia+forumy dotykają tematu Polski przeważnie
                                        jeżeli to w jakiś sposób Rosji (ostatnio, na ile ja pamietam były sprawy
                                        rurociągu, tranzitu do Kaliningradu, NATO, Irak). Nie będę teraz omawiał
                                        stosunek rosjan do tych tematów (zrzesztą można domyślić się). Ale co chiałbym
                                        jeszcze raz podkreślić - dyskusji dotyczą tych tematów, które dotyczą obu
                                        stron. Zasadniczo prawie nie ma reakcji na tematy Polski ine dotyczące Rosji.
                                        Zresztą na forum GW tak samo, zwykle jeżeli zabierają Rosjanie głos - to na
                                        tematy dotyczące siebie i zwykle jak odpowiedź już na coś.
                                        To jest taki stosunek Rosjan do wydarzeń w Polsce.
                                        Szczerze mówiąc nie za bardzo chciałbym takich przeżyć o których piszesz. Bo
                                        wiem tylko, że gdy pojawiłem się na tym Forum (jak i pozostałe rosjanie) -
                                        stosunek miałem bardziej pokojowy. Ale jeżeli ktoś chce koniecznie udowodnić,
                                        że jestm wrogiem, to.. oczywiśćie mogę mu pomoc w tym. (oczywiście nie mam na
                                        myśli Ciebie)
                                        Po-prostu czasami wygląda na to, że ktoś zdecydował ze mną zagrać w rozprawę
                                        sądowę. Ale ja jakoś nie widzę siębie na miejscu oskarżonego...
                                    • terra0 Re: Igorowi i Miszy 08.05.03, 21:55
                                      Witaj,
                                      zgadzam się z Tobą co do pozytywnej weryfikacji, jeszcze dodam, że samo imię
                                      autora, cały czas powtarzające się wyrazy o miłości do rosjan odgrywają swoja
                                      rolę. Nie wiem, prawda, czy tego wystarczy, żeby kogoś uważać za swojego.
                                      Nieznających tematu to przekona, środowiska - już wcześniej skądinąd
                                      przekonane, też będą z tego korzystać (przecież trzeba coś siebie samemu
                                      udowodnić). Natomiast, ciągle powtarzające się przeklęcia (tak nazwałbym te
                                      listy mimo pozornej naukowości) - na jakieś poważne ani argumenty ani
                                      nawet "listowne" relację nie pociągną.
                                      Myślę, że raczej dlatego Bor'ka i pozostałe autorzy takiego samego poziomu
                                      dyskutują przeważnie sami ze sobą (między sobą) albo probują "uchwycić"
                                      jakiegoś "nowicjusza" na forum. Bpo na samych "przeklęciach" trudno zbudować
                                      jaką normalną rozmowę

> malo kto sie Rosja tak naprawde w Polsce interesuje

Może to i było by lepiej. Ale widzę i w tym Forum i i w Onecie, że interesują
                                      się. Ale przeważnie w tej dziedzinie, gdzie Rosja może potkąć się...

Trzymaj sie,
                                      Igor
                                  • Gość: Misza Z Dnem Pobiedy Igorek!!! IP: 80.80.118.* 08.05.03, 13:32
                                    Ты снова прав. Я только понять не могу: Борька действительно такой заядлый
                                    русофоб. или только хочет с кем-то поспорить ?.

Привет
                                    Миша

З.Ы, Сегодня ходил на парад в Ростове - жаль что танков не показали ;)) Завтра
                                    будет большой парад с самолетами 4 Армии воздушной.
                                    Не пропусти завтра в 8 (по таллинскомц времени) парад в Москве ;))

• marcus_crassus rosja to w ogole nie tygrys,raczej zbik moze:))) 07.05.03, 13:16
          bo do persa porownywac nie bede:))
    • Gość: skromny Re: Rosja jest leniwa..... IP: *.vline.pl 07.05.03, 13:19
      ....jak Niedzwiedz,ale kiedy trzeba to potrafi przyspieszyc a nawet wejsc
      wysoko na drzewo....polityczne....
      • Gość: zbalansowany Re: Rosja jest leniwa..... IP: 61.68.203.* 08.05.03, 10:15

rosja ma wiecej do zaoferowania swiatu niz na ogol Polacy przyznaja. Gdy
        zniknie pokomunistyczny brod Rosjan chetniej beda widziec niz nas na swiecie.

(fragment artykulu)

DANIEL PASSENT

Po upadku ZSRR Rosjanie przestali na Zachodzie szukać wolności – ruszyli w
        poszukiwaniu doznań turystycznych i zarobku. Aleksander Pumpiański, redaktor
        naczelny tygodnika „Nowoje Wremia”, mówi: – Przede wszystkim wyjeżdża młodzież.
        Ludzie wykształceni, zwłaszcza w naukach ścisłych i z inicjatywą. W pobliżu
        Krzemowej Doliny są całe osiedla zamieszkane przez Rosjan. Druga grupa to
        amatorzy szybkich pieniędzy, które zarobili w Rosji (na Zachodzie nie są
        jeszcze w stanie zarobić) i ukryli się za granicą, żeby zatrzeć za sobą ślady.
        Trzecia grupa wyjechała „na żydowskich papierach”, ale niekoniecznie dotarła do
        Izraela; część osiadła w RFN, gdzie automatycznie otrzymała obywatelstwo. Grupa
        czwarta to emigracja zarobkowa. Wreszcie „inni”, czyli artyści i szachiści.
        Muzycy emigrują całymi zespołami, jak orkiestra smyczkowa Wirtuozi Moskwy,
        która osiedliła się w Hiszpanii.

Turgieniew, Chagall, Strawiński – tradycje są ogromne. Zwłaszcza po I wojnie i
        rewolucji 1917 r. w Europie Zachodniej znalazły się setki tysięcy Rosjan. W
        samym Berlinie w latach 20. mieszkało ich 300 tys., wśród nich „biali”
        oficerowie, arystokraci, artyści, intelektualiści, w tym komuniści, którzy w
        stolicy Niemiec działali w biurze Kominformu, by później via Francja zasilić
        brygady republikańskie w Hiszpanii. Wielcy Rosjanie spotykali się w Europie
        Zachodniej: Marina Cwietajewa, Maksym Gorki, Aleksy Tołstoj, Sergiusz Jesienin
        czy Wassily Kandinsky.

W połowie lat 20. w Berlinie mieściło się 6 rosyjskich banków, ponad 80
        wydawnictw, 20 księgarń, ukazywały się 3 rosyjskie dzienniki, pełne były
        rosyjskie teatry i kabarety, wśród nich najbardziej znany Der Blaue Vogel
        (Niebieski ptak). Albert Einstein bywał na rosyjskich koncertach, a Izaak Babel
        i Elias Canetti dyskutowali, dlaczego Francuzi nie mają Gogola, a Rosjanie nie
        wydali swojego Stendhala. Zawierucha wojenno-rewolucyjna otworzyła drogę do
        Europy, a później zamknęła powrót do Rosji. „Buty stąpały po obcych bulwarach,
        a serce ciągnęło gdzie indziej” – pisał krytyk po śmierci wybitnego scenografa
        Lwa Baksta. W Berlinie w hotelu Kurfuersten Lili i Osip Brik otrzymali telegram
        z Moskwy: „Dziś rano Wołodia (Majakowski – red.) odebrał sobie życie”. Tak
        dopełniało się odwieczne pragnienie rosyjskiej inteligencji – być pomostem
        pomiędzy kulturą Zachodu i Wschodu.

• terra0 w ogole nie na temat... 08.05.03, 22:38
      Tak chciałbym specjalistów od Rosji zapytać... Bo coś w GW tego nie
      zauważyłem. Czy może pojawił się jakiś artykuł ricza o tym, że rosyjski statek
      dostarczył załogu na stację kosmiczną tydzień temu?
      Albo poslkiemu czytelnikowi wystarczy wiedzieć tylko o tym, że była katostrofa
      helikopteru w Rosji. Ciekaw jestem, do jakiej pory autor GW będzie miec
      stosunek do polskiego czytelnika jak do bydlęta. Do tej pory, do której
      czytelnikowi chce się być tym bydlętem?
      • marcus_crassus M.C.tez troche nie na temat 08.05.03, 23:09
        nie napisano tez nic o tym ze ile sie nie myle podpisano kolejne rosyjsko-
        amerykanskie porozumienie w sprawie wspolnego wyslania bezzalogwego statku na
        marsa.

uwagi o rozbitych smiglowcach i i morderstwach w Rosji przytacza sie czesto.

przeczytalem tez tamta wiadomosc na gorze,odpisze jednak w polskim jako ze
        latwiej posluguje sie polskim niz rosyjskim oraz nie mam klawiatury w jez.
        rosyjskim.

czytelnik nie chce sie byc bydleciem,ale musi w tym celu wykazac minimum
        zainteresowania i dobrej woli.Polacy nie sa antyrosyjscy,wielu Polakow chce
        widziec swojego sasiada jako partnera,a reszta musi sie do tego przekonac.

prawda jest taka ze miedzy Rosja a Polska historia ulozyla sie zle.Nie
        oszukujmy sie,czas zeby jednak nie obwiniac sie wzajemnie tylko moc powiedziec
        sobie to samo co kiedys polscy biskupi powiedzieli do Niemcow "przebaczamy i
        prosimy o przebaczenie"...ale po obu stronach granicy jest wciaz zbyt duzo do
        zrobienia.

po stronie rosyjskiej poczucie dawnej mocarstwowosci,po stronie polskiej
        pogarda i chec zadoscuczynienia sobie krzywd stworzeniem wizerunku rosjanina-
        dzikusa...

hahahaah,posadzanie mnie o antyrosyjskie fobie(jak to pare osob uczynilo) jest
        tak abusrdalne ze az trudno uwierzyc,niestety,nie moge powiedziec
        dlaczego:)))..w kazdym razie tak jest...

ale czas zeby te zaszlosci wyleczyc,Polska wyleczyla sie z aspiracji do
        narzucania swej woli Litwie, lub do wykrzykiwania ze "Lwow jest nasz"...dzis
        patrzymy na ukraincow i litwinow jak na partnerow,na przyjaciol,ani checi
        wyzszosci ani nizszosci.Tak mozna ukladac wzajemne stosunki...

Nie rozumiem dlaczego Polska ma byc dla Rosji wroga,ale prawda jest ze trudno
        zrozumiec Rosje.Kraj ktory wydal najepszych szachistow na swiecie,wielkich
        kompozytorow i pisarzy,tan sam kraj wydal Stalina i ten sam kraj wlasnie
        umiera z pijanstwa,z biedy etc...

Polacy nie beda pouczali Rosjan jak maja budowac Rosje.Ale chcemy by byla to
        Rosja o pewnym wizerunku.Rosja ktora moze byc dla nas sasiadem,partnerem i
        krajem z ktorym lacza nas wiezy bycia slowianami.A nie Rosja wroga,Rosja
        narzucajaca swoja wole,Rosja imperialna.

Polacy nie beda narzucali i mowili jaka ma byc Rosja.Ale tej pierwszej Rosji
        mozemy byc przyjacilomi,a tej drugiej tylko wrogami...

Ale przeciez wrogosc jest bez sensu.Przyszlosc Rosji demokratycznej i
        przyjaznej to koniec klotni i dobrobyt samych Rosjan.Przyszlosc Rosji
        imperialnej to wrogosc,nieporozumienia i kto wie - moze los Kartaginy po III
        wojnie punickiej,bo czesto porownuje Rosje w latach 90 tych do Kartaginy w
        momencie przegrania z Rzymem II wojny punickiej...

To chyba jednak absurd.Problemem jest natomiast to ze nikt nie stara sie
        odbudowac,a raczej na nowo zbudowac porozumienia miedzy Rosja i
        Polska...Szkoda.

prawda jest jedna-nigdy nie slyszalem z ust rosjanina pogardliwego okreslenia
        o Polaku.W przeciwienstwie do niemcow,ktorzy czesto tak mowia.Nigdy nie
        slyszalem tez wrogosci do Polski,choc moze czasem Rosjanie maja zal ze oni
        wyzwolili nasz kraj,a Polacy ich nienawidza i nimi gardza.

Ale to tez zadanie dla Rosjan,niech poznaja dlaczego Polacy maja taki
        stosunek,niech wykaza dobra wole i sie zainteresuja...Wtedy moze zrozumieja i
        bedzie latwiej nawiazac porozumienie.

Tak jak z ta stacja kosmiczna-mozna ta wiadomosc uslyszec,potrzebna jest tylko
        dobra wola i chec
        • terra0 Re: M.C.tez troche nie na temat 09.05.03, 08:49
          Z tym, co napisałeś, zgadzam się. W zasadzie też tak myślę. Co do
          przedostatniego akapitu (o zadaniu dla rosjan). Nie jestem przekonany, że dla
          wszystkich rosjan powinno to stać zadaniem. Niektórzy, owszem wykazują swoje
          zainteresowanie tematem (o czym, przynajmniej świadczy ich obecność na forum).
          Tylko wiesz... Zaczyna się z zapoznania się. Otwiera taki rosjanin stronę GW.
          Tam spotyka się z artykułami ricz, maw etc o Rosji, otwiera Forum, czyta, co
          myślą o Rosji (bo to jest prawie w każdym wątku o Rosji) Bor'ka,
          Antysowieticus, Polak etc. I natychmiast już ma dosyć "dobrą" opinie o
          polakach. Przychodzi do głowy taka myśl - a po co ja będę próbował zrozumieć
          polaków, gdy o mnie wyszukują się i mówią się takie rzeczy. (Dobrze, nie o
          mnie tylko o pozostałych rosjanach, o przodkach ... - ja lepie, tylko też
          potrzebuję "uzdrowienia". Lekarzami zgadzają sie być niektórzy uczestnicy
          Forum, szczególnie ci, którzy nas "kochają").
    • Gość: hawk Re: Rosja przyklad doskonalej polityki zagraniczn IP: *.vc.shawcable.net 09.05.03, 09:29
      Mysle ze mozna by bylo dodac, Rosja to kraj wyksztlaconych ludzi, do tego
      zdolnych, ktorych stac na poswiecenie, i patriotyzm. To czego im brakuje, to
      porzadek, bardziej zdecydowne reformy, no i jedno najwazniejsze, duchowo-
      religijne odrodzenie, poniewaz bez tego sie nie da isc do przodu.
      Nie dziwie sie polityce Niemiec i Francji, oni widza potencjal tego kraju, i
      chca go wykorzystac. Nie tak jak Polacy, w imie glupiej polityki sie odwrocili,
      zamiast robic biznes z tak wielkim sasiadem, szukaja wujka za morzami, a wujek
      poprostu ich oleje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka