goldbaum007 24.11.07, 12:36 Polacy zabili wlasnie siedmiu cywili w Afganistanie a z trzech dalszych uczynili kaleki do konca zycia. Ilu cywili zabili do tej pory Afganczycy w Polsce? Powoli stawiam sobie pytanie, kto tu wlasciwie jest terrorysta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ghotir Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 12:47 goldbaum007 napisał: "stawiam sobie pytanie, kto tu wlasciwie jest terrorysta?". Zadajesz sobie bardzo niewlasciwe politycznie pytanie. Oczywiscie, terrorystami sa ci, ktorzy maja wladze polityczna i ekonomiczna, nie ich baaardzo slabi oponenci. Ale nazywanie rzeczy po imieniu jest bardzo niepolityczne. To takze moze spowodowac Twoje nieprzyjemne relacje z "law enforcement" krajow, ktore stosuja terroryzm. Albo przestan zadawac sobie pytania albo nastaw sie na nieprzyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum007 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:26 ghotir napisał: > Oczywiscie, > terrorystami sa ci, ktorzy maja wladze polityczna i ekonomiczna, Mam nadzieje, ze nie musi to byc regula. W postawie Francji i Niemiec po 11 wrzesnia widac bylo zalazki tej pokory i wstrzemiezliwosci, ktora bylaby zbawienna w przypadku tych najpotezniejszych - umiejetnego obchodzenia sie z wlasnym potencjalem. To byla szansa na dialgo, niestety zaprzepaszczona przez junte Busha i jego przydupasow. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 19:28 goldbaum007 napisał: "W postawie Francji i Niemiec po 11 wrzesnia widac bylo zalazki tej pokory i wstrzemiezliwosci". Dodaj do tego postawy ludnosci we Wloszech, Wielkiej Brytanii i w US. I co z tego? Merkel wygrala, nowy (wlasnie przegrany) premier Wloch i dynasta Bush i tak zrobili co im sie podobalo. Mamy do czynienia z panstwowym terroryzmem. Mam nadzieje, iz takze zdajesz sobie sprawe z tego ze ten terroryzm skonczy sie dopiero po tym jak panstwowi terrorysci sie wykrwawia. Dluga nam droga do tego punktu; na razie obserwujemy zmasowane mordy. I wojenna propagande, ktora nazywa terrorystami ofiary panstwowego terroryzmu. Szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 12:55 wiesz goldbaum.... jak nie piszesz o zydach, to mozna cie czytac i nawet zgodzic sie czasem z toba..... i pisze to bez najmniejszej zlosliwosci tym razem.... czytalam tez wczorajsze twoje wpisy.... nie ma dwoch zdan, ze kazda cywilna ofiara wojenna to tragedia.... ale przeciez wiesz sam, ze na kazdej wojnie ginie wiecej cywili niz zolnierzy. rozumiem, ze jestem generalnie przeciwko wojnom.... ale wiesz, ze uniknac ich nie mozna.. nigdy nie mozna bylo ich uniknac. wiec jak to robic, zeby na tych wojnach nie gineli cywile? jesli w polsce bylaby wojna i poslano by tam afganczykow, to pewnie i w polsce byloby duzo ofiar w cywilach, nie? wojny robia rzady, nie zwykli, szarzy ludzie... ci tylko placa cene za wojenne "przygody" rzadu danego kraju. to co mozna zrobic, zeby tego uniknac? bo nazywanie w tym wypadku polskich zolnierzy terrorystami to chyba lekko przeginasz.... ostatecznie wypelniaja rozkaz, nie? maja odmowic wg ciebie? nie zaczynaj tylko znow o zoldakach israelskich, bo wtedy nie ma zadnej dyskusji, a przeciez mozna porozmawiac, przynajmniej czasami, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 12:57 powinno byc: "rozumiem, ze jesteS generalnie przeciwko wojnom.. " Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum007 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:14 dana33 napisała: > powinno byc: "rozumiem, ze jesteS generalnie przeciwko wojnom.. " A ja juz dawno zrozumialem, ze jesteS generalnie za - zwlaszcza przeciwko muzulmanom. Jak to kiedys napisalas: "Moje dzieci beda zabijac, gdy beda dorosle" czy tak jakos - nie chce mi sie teraz szukac... Powtorze sie: pogratulowac metod wychowawczych. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:11 dana33 napisała: "jak to robic, zeby na tych wojnach nie gineli cywile?" Bardzo prosto: nie pozwalac naszym rzadom na wdawanie sie w wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:18 ok..... jak chcesz to zrobic? jedyna demokratyczna droga, to wybory. ale zanim dojdzie do wyborow, to ten rzad juz zrobil wojne. wiec jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 19:01 dana33 napisała: > ok..... jak chcesz to zrobic? jedyna demokratyczna droga, to wybory. > ale zanim dojdzie do wyborow, to ten rzad juz zrobil wojne. wiec jak? zabijanie ma swoj poczatek nie w demokratycznych wyborach a w procesie myslowym ktory zaczyna sie w szarej masie miedzy uszami, bez tego procesu nie mozna pociagnac za cyngiel. tak wiec najskuteczniej mozna zapobiec zabijaniu poprzez zatrzymanie tego procesu muslowego i zastapienia go innym bardziej pokojowym. to linki do wydarzen sopwodowanych taka zmiana. www.firstworldwar.com/features/christmastruce.htm www.1914-1918.net/truce.htm Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum007 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:12 Wiesz dana33, lepiej byloby, gdyby ktos taki jak ty nie zabieral w ogole glosu na tym watku bo nie potrzeba tu ani twoich double standards ani usprawiedliwien tego gnoju, w jaki wepchneli Polske ludzie tobie podobni. dana33 napisała: >bo > nazywanie w tym wypadku polskich zolnierzy terrorystami to chyba > lekko przeginasz.... ostatecznie wypelniaja rozkaz, nie? maja odmowic > wg ciebie? Wiesz dana33, od samego poczatku naszej korespondencji najbardziej fascynowalo mnie wlasnie to twoje absolutne zrozumienie dla zolnierzy lub tzw. "zolnierzy" (wiesz kogo mam na mysli) mordujacych cywili i ktorzy wg. ciebie nie sa terrorystami bo "ostatceznie" (co za slowo!) "wykonuja rozkaz". Najbardziej fascynujace jest ta twoja pelnia zrozumienia, ktora funkcjonuje tylko w przypadku mordowania muzulmanow. Wobec zolnierzy mordujacych np. zydow bo "ostatecznie" (znow to slowo!) "wykonywali rozkaz" o dziwo tego zrozumienia juz w ogole nie ma.... Obawiam sie, ze dlatego nawet "przynajmniej czasami" nie bedzie "mozna porozmawiac". Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:15 hahahahaha.... masz racje goldbaum..... nie ma szans na normalna rozmowe, nie mowiac juz o zawarciu jakiegos rozejmu.... widzisz, dokladnie tak wygladaja nasze, israelskie rozmowy z arabami: my wyciagamy reke, zeby moc porozmawiac chociazby, i dostajemy jako odpowiedz ostrzeliwanie shderot... :)))) dzieki.... przynajmniej mam dodatkowe potwierdzenie co do tzw. rozmow israelsko-arabskich... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum007 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:19 dana33 napisała: > my wyciagamy reke, Moglabys przestac kpic? Temat jest zbyt powazny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:33 akurat nie kpilam.... mialam moment, gdzie ochota na, powiedzmy "pokoj" wziela gore nad zdrowym rozsadkiem.... ale spoko, goldbaum, twoja odpowiedz natychmiast postawila mnie spowrotem w rzeczywistosci i poniewaz ja nie jestem rzadem israela, ktory probuje ciagle od nowa wyciagac reke, to u mnie konczy sie na jednym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:51 dana33 napisała: > akurat nie kpilam.... mialam moment, gdzie ochota na, powiedzmy > "pokoj" wziela gore nad zdrowym rozsadkiem.... I dlatego napisalas, ze "wyciagacie reke"? I ze zolnierze zabijajacy cywili nie sa terrorystami? Wez kobieto przestan rozsmieszac ludzi bo temat jest powazny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 13:54 wez facet i przestan rozsmieszac ludzi manipulujac i wsadzajac mi slowa, ktorych nie powiedzialam, bo temat jest powazny.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 14:02 Mozna wiedziec jakie to "slowa", ktorych "nie powiedzialas" ci "wsadzilem"? I gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum007 Interesowaloby mnie dana33... 24.11.07, 13:32 Czy to, co w zwiazku z zabojstwem dokonanym przez Polakow na Afganczykach napisalas do mnie napisalabys tez do Niemca np. w odniesieniu do ofiar zydowskich? Brzmialoby to tak: "wojny robia rzady, nie zwykli, szarzy ludzie... ci tylko placa cene za wojenne "przygody" rzadu danego kraju. to co mozna zrobic, zeby tego uniknac? bo nazywanie w tym wypadku niemieckich zolnierzy terrorystami to chyba lekko przeginasz.... ostatecznie wypelniaja rozkaz, nie? maja odmowic wg ciebie?" Widzisz, tutaj sa te twoje double standards, w ktorych muzulmanie to inny rodzaj istot niz zydzi. Bo nie sadze, zebys cos takiego mogla napisac jakiemus Niemcowi? Czy moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Interesowaloby mnie dana33... 24.11.07, 13:39 sluchaj goldbaum.... jesli polacy w afganistanie zbuduja dla afganczykow obozy koncentracyjne z komorami gazowymi, jesli kaza kazdemu afganczykowi nosic na ramieniu oznaczenie, ze jest afganczykiem, jesli zabiora afganczykom wszelkie prawa, jesli beda zabijac na ulicy kazdego spotkanego afganczyka, tylko dlatego, ze jest afganczykiem, jesli beda rozwalac glwy niemowlat afganskich o najblizsza sciane, to wtedy sprobuj pogadac ze mna jeszcze raz. poniewaz ty nie widzisz absolutnie zadnej roznicy miedzy hitlerowcami, zolnierzami israelskimi i zolnierzami polskimi, to naprawde nie ma o czym z toba rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Interesowaloby mnie dana33... 24.11.07, 13:57 Czyli jesli strzela sie w glowy dzieciom pomagajacym rodzicom w polu albo wali z mozdzierza w wioske rozszarpujac kobiety (muzulmanskie) to nalezy miec zrozumienie dla tych zolnierzy wzglednie "tzw. zolnierzy" bo przeciez nie sa "terrorystami" bo tylko "wykonuja rozkaz". Ale gdy zabija sie w komorach gazowych i oznacza ofiary (zydowskie) to wtedy juz tego zrozumienia miec nie mozna miec do zolnierzy ktorzy "wykonuja rozkazy".... Rozumiem cie. Juz dawno cie zrozumialem. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Interesowaloby mnie dana33... 24.11.07, 14:00 blaznisz sie goldbaum.... ciagle od nowa blaznisz sie.... nu, tak trzymac dalej.... ale musze przyznac, ze pokazales juz wiecej niz sie kiedykolwiek spodziewalam, piszac o polskich zolnierzach terrorysci... przyjemnego weekendu, goldzik.... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Interesowaloby mnie dana33... 24.11.07, 14:06 bla bla bla..... Na tym polega wlasnie miedzy nami roznica, (ktorej do tej pory nie skapowalas) ze dla mnie przsetepca jest ten, kto dokonuje przestepstwa. Ty wyznajesz filozofie kalego: Dla ciebie przestepca jest tylko ten, kto dokonuje przestepstwa na twoich ziomach. Twoj zioma bandzior jest cacy. Takie to proste. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Interesowaloby mnie, goldbaum 24.11.07, 13:56 jaka bylaby reakcja forumowiczow, jesli otworzylbys watek nowy, zatytulowany: polscy zolnierze w afganistanie i iraku - terrorystami. nu, otworz.... zobaczymy co inni o tym mysla, git? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Interesowaloby mnie, goldbaum 24.11.07, 14:03 Jak jestes taka ciekawa to sama otworz. Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 juz oteworzyl i to nie raz 25.11.07, 09:44 bo mu jego pracodawcy za to placa, ten musulmanski dunczyk, ktorego wlasnie na 4 lata w Danii skazano , tez sie wyroznial otwieraniem watkow antyzachodnich w gazetach dunskich ,ale jakos to mu nie przeszkodzilo czynny udzial razem z innymi musulmanskimi "wyzwolicielami" w przygotowywaniu zamach w Kopenhadze.... Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o -Dana 24.11.07, 19:55 dana33 napisała: "nie zaczynaj tylko znow o zoldakach israelskich, bo wtedy nie ma zadnej dyskusji" Dlaczego nie? NIe sadzisz, ze czas na dyskutowanie Twojego poparcia dla mordowania Palestynczykow jest uniwersalny? Wlasnie dowiadujemy sie z naukowej pracy popelnionej przez obywatelke Izraela, ze zolnierze izraelscy morduja Palestynczykow tylko dlatego ze tak im sie podoba. Palestynski przechodzen dostal kule w brzuch tylko dlatego, ze byl w poblizu. Palestynska kobieta dostala Izraelskiego kopniaka w podbrzusze bo protestowala przeciwko izraelskim mordom jej populacji. Palestynska kobieta zostala pozbawiona twarzy z tego samego powodu. To stwierdzenia izraelskich zolnierzy do izraelskiej autorki wspomnianej ksiazki. Ty nam tu, Dano, opowiadasz ze wychowujesz swoje wlasne dzieci po to aby one "walczyly" przeciwko "Arabom". Zatem popierasz zezwierzecone praktyki wojsk Twojego kraju przeciwko ludziom, ktorzy staraja sie przezyc izraelska okupacje. Twoje intencje ida duzo dalej: Ty aktywnie popierasz zamordowanie mojej sasiadki przez izraelskie buldozery tylko dlatego, ze ta moja sasiadka protestowala pokojowo przeciwko mordom rzadu izraelskiego popelnianych na bezbronnej (save throwing the stones) okupowanej ludnosci palestynskiej. Pozwol mi przypomniec Ci, Izrael traktuje jako swoich bohaterow bezbronnych ludzi, ktorzy podniesli bron przeciwko hitlerowcom w warszawskim gettcie. W tym samym czasie Izrael uwaza za terrorystow Palestynczykow, ktorzy bronia sie przed byciem fizycznie zamordowanymi przez panstwo Izrael. Ach, hipokryzja. Szukasz na tym forum dyskusji???? Zapomnialo Cie sie, ze zabilas jakakolwiek mozliwosc dyskusji z Toba przez popieranie mordow ludnosci palestynskiej. Kto ma ochote na "dyskusje" z Hitlerem, Gebbelsem lub Mair? Inny morderca? Forumowicze tutaj moga obawiac sie bycia obwinionymi o bycie mordercami przez wymiane opinii z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o -Dana 24.11.07, 22:11 ghotirku..... jakbym ciebie teraz w odpowiedzi poprosila, zebys dal link do kazdego mojego twierdzenia, ktore tu opisales, to bys nie mogl mi nic dac. bo nic z tego co napisales nie twierdzilam. jak zwykle manipulujesz i klamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 jak zwykle musulmanscy mordercy zapominaja 25.11.07, 10:01 ze ich nigdym nigdzie nikt gdzies zaprosil, i to oni sila i masakrami czesc swiata podbili a teraz sie denervuja ze jakas mala czesc przez nich podbitego swiata sie od nich bandytow wyzwolila, boja sie przykladu ( przykald Hiszpani w XV wieku), na nowa Turcje czekajac. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o -Dana 26.11.07, 11:11 I po co sie wyglupiasz dana33? Przeciez dobrze wiesz, ze kazde twierdzenia gothira na twoj temat mozna udowodnic i to bez trudu. "Poparcie dla mordowania Palestynczykow" - twoimi slawetnymi wypowiedziami, ze 80% sposrod nich to "terrorysci" a "terrorysrtow" nalezy wedlug ciebie "likwidowac na miejscu". Twojej argumentacji na temat dzieci nawet nie wspomne. Nawet hitlerowcy oficjalnie nie posuwali sie tak daleko jak ty. "aktywnie popierasz zamordowanie mojej sasiadki przez izraelskie buldozery tylko dlatego, ze ta moja sasiadka protestowala pokojowo przeciwko mordom rzadu izraelskiego" - Czyz nie tlumaczylas, ze sama byla sobie winna? Co to jest? Moze potepienie tego podlego mordu dokonanego przez waszych "zolnierzy"? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Rozwijasz dalej 24.11.07, 13:21 te mysl, ktora wczoraj zasiales: jak sie przechodzi od ofiary do sprawcy.I o Polsce, ktora te droge w szybkim tempie przechodzi. Ale na temat. Odpowiedz znasz: walczy sie o pokoj jesli to MY bierzemy udzial. A terrorysci to sa ci, ktorzy NAM w walce o pokoj przeszkadzaja. Ostatnia "sprawiedliwa wojna" to byla IIWS, bo walczylo sie z oblakanym dyktatorem. A i te sprawiedliwosc mozna podwazyc, jak sie pomysli ze to zwyciestwo nie bylo mozliwe bez udzialu innego oblakanego dyktatora... PF Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Jedny nadzieja, ze zostana skazani 24.11.07, 15:13 za zbrodnie wojenna lub karygodny nieostroznosc. Wtedy Polska jeszcze bedzie przynajmniej sie roznila od krajow, gdzie za zbrodnie wojenne dostaje sie awanse i medale. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Re: Jedny nadzieja, ze zostana skazani 24.11.07, 16:12 goldbaum napisał: > za zbrodnie wojenna lub karygodny nieostroznosc. > Wtedy Polska jeszcze bedzie przynajmniej sie roznila od krajow, gdzie za > zbrodnie wojenne dostaje sie awanse i medale. > Dlaczegomaja byc skazani? Przeciez oni sa naprawde nie winni! Oni wykonywali rozkazy takjak TY powinienes je wykonywac! W wojsku obowiazuje DYSCYPLINA, to nie jest zabawa w kowboi i indian! Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum007 Re: Jedny nadzieja, ze zostana skazani 24.11.07, 18:33 Ale z ciebie jajcara lady.... Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko prawda jest brutalna...niestety 24.11.07, 22:49 Dawno w konfliktach wojennych zatarla sie roznica miedzy cywilem a zolnierzem. Wszystko co sie rusza po drugiej stronie frontu to wrog. Zasade najpierw strzelaj, pytaj pozniej.... wprowadzali Amerykanie w Wietnamie i dalej obowiazuje. Izrael udoskonalil to w Palestynie(przestali pytac)i strzelaja do cywili jak do kaczek....codziennie. Najwiekszym zbrodniarzem jest STRACH a ten nie omija nikogo i w sytuacjach wysoce stresowych KAZDY bedzie strzelal nawet na oslep by odreagowac strach To nie jest proba obrony tego co sie stalo w Afganistanie ale nalezy rowniez pamietac ,ze okres sw.inwizycji minal juz dawno Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 [...] 25.11.07, 09:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: tylko zabijanie cywilow przez wyznawcow 25.11.07, 10:09 Najezcy Izraela???? Mnie sie wydawalo, ze to wspolczesny Izrael najezdza okoliczne ludy. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Administracje 25.11.07, 08:00 Niezbyt widze czemu sie denerwujesz. Popelnili przestepstwo (jesli je popelnili) i poszli pod sad jak w kazdej dobrej demokracji. Moze warte podkreslenia jest, ze hierarchia starala sie te fakty pod dywan zamiesc. Ale wszystkie administracje tez tak robia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Administracje 25.11.07, 09:01 Mozliwe, ze zolnierze popelnili przestepstwo; sad wypowie sie w tej sprawie. Denerwuje mnie usprawiedliwianie tego domniemanego przestepstwa. A to ci zolnierze nie mieli informacji, a to oni wypelniali rozkazy, etc. Do jasnej Anielki, ci zolnierze widzieli na wlasne oczy, ze strzelali do bezbrodnnych cywilow. Administracja to inna broszka. Kazda administracja stara sie zamiatac bledy pod dywan lub oskarzac szeregowcow o swoje bledy. W tej sprawie rozmawiaj ze mna na moim profesjonalnym poziomie. Tutaj wkurzylem sie jako Jas Aktywista. Moim problemem jest sprawa demokracji (sredni poziom analizy). Watpie, ze polskie panstwo zarzadzane przez masy (definicja demokracji) wyslaloby nasze dzieciaki na "wild goose chase" za "Bin Laden", figmentem wyobrazni swiatowego hegemona. Umilowanie narodu mojego pochodzenia powoduje moje zdenerwowanie marnowaniem naszych dzieci. Te dzieciaki prawdopodobnie widzialy, ze strzelaly w cywilow ale wytlumaczono im, ze w danej sytuacji to bylo w porzadku. Teraz te dzieciaki stoja przed sadem pod zarzutem morderstwa. Nawet jezeli oni zostana uniewinnieni to ten zarzut pozostanie z nimi do konca ich zyc, 40 - 60 lat. Obawiam sie, ze mamy do czynienia z kolejnym "straconym pokoleniem". To, w skrocie, powody mojego zdenerwowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Administracje 25.11.07, 09:16 Nie bierzesz pod uwage rowniez...prania mozgu ,ktorego poddany jest kazdy zolnierz zanim stanie na ziemi irackiej czy afganskiej. Jedzie do dzikiego kraju walczyc z dzikusami o SLUSZNA sprawe niesc "demokracje made in Israel"..ale o tym w mediach cisza Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Administracje - bam_buko 25.11.07, 09:32 Jak zwykle dla Ciebie, wciales sie tam gdzie trzeba bylo. Obawiam sie, ze podniesiony przez Ciebie aspekt sprawy, pranie mozgu, mial podstawowe znaczenie w tym przypadku. Jak inaczej mozna wytlumaczyc fakt, ze szeregowiec widzial cywilna ludnosc a i tak nacisnal spust? W sprawie demokracji "made in Israel" chetnie sie z Toba pokloce :) Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Administracje - ghotir 25.11.07, 10:39 Nie mam zamiaru byc obronca,za blad w sztuce beda musieli odpowiedziec.Zostawiam to jednak sadowi nie spekujacja ktorych pelno i jedna goni druga. Staram sie przyblizyc aspekty ktore unikaja opini publicznej. Walka z partyzantka jest piekielnie trudna..to uzbrojeni cywile wiec o pomylke latwo ,jesli nie zrobiono tego z premedytacja To walka z wiatrakami i dziw bierze,ze Polska dala sie wciagnac w kolejna awanture kilka tys km.od wlasnych granic. Przynaleznosc do NATO wcale mnie nie przekonuje...wielu czlonkow tego ukladu brak i wcale sie nie spiesza hehe Chesz sie poklocic?...... czy warto?? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Administracje 26.11.07, 11:15 polski_francuz napisał: > Popelnili przestepstwo (jesli je popelnili) > i poszli pod sad jak w kazdej dobrej demokracji. Chociaz to jest pocieszajace. Bywaja tez "demokracje", w ktorych dostaliby odznaczenia i awansy a wiekszosc spoleczenstwa swietowalaby ich jako "bohatyrow". Skandalem jest to, ze zostali tam wyslani i to z tak nedznym przygotowaniem na ta misje. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Rozwijasz dalej 25.11.07, 09:52 polski_francuz napisał: "zwyciestwo nie bylo mozliwe bez udzialu innego oblakanego dyktatora" Tej mysli nie spodziewalem sie od "inzyniera". Wyglada na to, zes Ty duzo lepszy niz moj przyjaciel chemik; on by Cie wyklal za ten pomysl. Masz racje, "walczy sie o pokoj jesli to MY bierzemy udzial", ale do czasu. W koncu MY wykrwawiamy sie tak tak bardzo, ze naprawde musimy znalezc sojusznikow (pamietaj, jam jest working w "world systems analysis). W takim momencie nauczania moj inny przyjaciel, Indianin z kasty ksiezy, poleca mi pozostawienie Tobie dokonanie, lub nie dokonanie, nastepnego kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Moze to wytlumaczysz dana33? 24.11.07, 14:27 Skoro juz bylas tak aktywna na tym forum: Dlaczego zolnierz "wykonujacy rozkaz" i zabijajacy z mozdzierza bezbronne kobiety w Afganistanie nie powinien byc uznany za zbrodniarza i "terroryste" a inny zolnierz zabijajacy kobiety i dzieci "na rozkaz" np. na Ukrainie nim jest? Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Moze to wytlumaczysz dana33? 24.11.07, 16:10 goldbaum napisał: > Skoro juz bylas tak aktywna na tym forum: > > Dlaczego zolnierz "wykonujacy rozkaz" i zabijajacy z mozdzierza bezbronne > kobiety w Afganistanie nie powinien byc uznany za zbrodniarza i "terroryste" a > inny zolnierz zabijajacy kobiety i dzieci "na rozkaz" np. na Ukrainie nim jest? kOBIETY TEZ WALCZA JAKO TERORYSTKI! ANI NIE JESTEś GOLD, A PO COUDAJESZ BAUMA? w KRAJACH ARABSKICH WSZYSCY SA cywilami, nawet jak strzelaja z karetki pogotowia do niewinnych żołnierzy, czy z wózka z niemowlakiem wybucha bombeczka!! TU NIE MA CO TłUMACZY TU TRZEBA DO NICH STRZELAC Z OSTREJ BRONI! Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 [...] 25.11.07, 09:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa "Wojna z terrorem" a slawetna "walka o pokoj" 24.11.07, 16:06 goldbaum007 napisał: > Polacy zabili wlasnie siedmiu cywili w Afganistanie a z trzech dalszych > uczynili kaleki do konca zycia. > Ilu cywili zabili do tej pory Afganczycy w Polsce? > > Powoli stawiam sobie pytanie, kto tu właściwie jest terrorysta? Jak to kto? Wiadomo że terorysatmi zawsze są wielbiciele koranu! Islamscy barbarzyńcy! Odpowiedz Link Zgłoś
sansone1 [...] 24.11.07, 19:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Nie przeginaj goldie 24.11.07, 23:03 w zadnym wypadku nie mozna nazwac tych ludzi terrorystami. Sa przestepcami, tak jak przestepcami sa ich dowodcy, ktorzy zgodzili sie na formule zupelnej podleglosci polskich jednostek Amerykanom w Afganistanie, na zupelnie inny, niz pierwotnie planowano, obszar ich dzialania, na brak wlasnego wywiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Nie przeginaj goldie 25.11.07, 04:38 Kiedys zastanawialem sie nad tym czy masz jakis zwiazek z Maruda, autorem bardzo interesujacych i skromnych postow. Juz wiem, ze zwyczajnie przywlaszczyles sobie jego pseudonim. Poza tym, odwal sie ode mnie. Nie zaprasilem Cie do postepowania w moje slady i zdecydowanie nie zycze sobie Twoich przyglupawych uwag na forum o moderacji. Po trzecie, usprawiedliwiasz akcje zolnierzy tym, ze oni "wypelniali rozkazy"? Domyslam sie, ze nie obchodzi Cie sumienie, tych zolnierzy tak samo jak Twoje wlasne. I nie zaslaniaj sie tutaj brakiem wywiadu. Ludzie wiedzieli, bez wywiadu, ze strzelali do bezbronnych cywili. Bezwzgledna podleglosc polskich zolnierzy zbrodniczym rozkazom ich hegemonow wcale nie zwalnia tych zolnierzy od odpowiedzialnosci za wlasne czyny. Istnieje cos takiego jak koncept "conscious objector"; ten koncept nie zostal uzyty w opisywanej sytuacji. Przywlaszczyles sobie pseudonim kogos madrego ale nie stac Cie na wypelnienie jego butow. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Ghotir, ty masz zespol urojeniowy baranie.. 25.11.07, 10:18 ...na felusiaka i moim tle?? Na pocieszenie powiem, ze nie ty pierwszy i nie ostatni:) Twierdze, ze zolnierze najprawdopodobniej popelnili przestepstwo przystepujac do ostrzalu 3 (bodaj) wiosek nie bronionych przez Talibow i nie stanowiacych ich baz. Proste? Mozna zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Nie przeginaj goldie 26.11.07, 11:20 No wiesz, "przestepca" czy "terrorysta" to raczej zalezy od punktu widzenia. Gdyby jacys Afganczycy wysadzili w Polsce w powietrze kilku Bogu ducha winnych cywili a z paru innych zrobili kaleki do konca zycia to nie wiem, czy kogokolwiek interesowaloby, czy zrobili to "przestepcy" czy "twerrorysci". To kto z nich komu podlegal byloby chyba tez raczej kwestia drugorzedna. Polacy zachowali sie jak najgorsi bandyci dokonujac tego, przed czym wlasciwie mieli chronic ludnosc cywilna Polski i (szczegolnie tam) Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś