Dodaj do ulubionych

Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeniom

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 20:21
Niemcy Niemcom zgotowali taki los.., a teraz zapomnieli o tym,
smutne, ale prawdziwe :(
Obserwuj wątek
    • Gość: kański Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeniom IP: 213.241.37.* 09.09.03, 20:21
      Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami. Proszę przyjąć,
      panie Leszku, wyrazy najwyższego szacunku.
      • Gość: Pawel Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 20:47
        Gość portalu: kański napisał(a):

> Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami. Proszę przyjąć,
        > panie Leszku, wyrazy najwyższego szacunku.

...i ode mnie tez.
        • Gość: fritz Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.solnet.ch 09.09.03, 21:30
          Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Gość portalu: kański napisał(a):
          >
          > > Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami. Proszę przyjąć,
          > > panie Leszku, wyrazy najwyższego szacunku.
          >

> ...i ode mnie tez.
          --
          ... i ode mnie tez.
          • Gość: kaczory11 Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.zeelandnet.nl 09.09.03, 21:39
            Gość portalu: fritz napisał(a):

> Gość portalu: Pawel napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: kański napisał(a):
            > >
            > > > Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami. Proszę
            przyjąć,
            > > > panie Leszku, wyrazy najwyższego szacunku.
            >
            >
            >
            > > ...i ode mnie tez.
            > --
            > ... i ode mnie tez.

....i ode mnie tez.
            • Gość: gosc Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.09.03, 22:23
              i ode mnie tez
              • Gość: Alex Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.hispeed.ch 09.09.03, 23:11
                Gość portalu: gosc napisał(a):

i ode mnie tez
                • Gość: ANka Ok w tym przypadku sie zgadzam IP: *.ifn-magdeburg.de 09.09.03, 23:16
                  Poprosze o wyjasnienie jednak - kto grzebal w moim kompie
                  • Gość: protoplasta rodu ludzkiego A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RACJE??? IP: *.rudolfinum.sth.ac.at 10.09.03, 01:00
                    Nie popieram propagowanego przez pana Kolakowskiego kanalizowani
                    agresji niemieckiej na Rosjan- to taki nasz niski kompleks
                    wiecznie zastraszanego narodu, zwykla podlosc! Kolakowski pisze
                    mniej wiecej: "Przeciez to dopiero podli i zbrodniczy Rosjanie-
                    toz to oni meczyli i znecali sie niezasluzenie näd Niemcami! Tym
                    Niemcom pomnik stawiajmy, dlaczego nie?!" To oblesna postawa
                    moralna i zaklamanie historyczne! Plugawym w tym kontekscie i
                    nie godnym czlowieka-chrzescijanina jest zaslanianie sie
                    wspolczesna polityka! PRZECIEZ TO NIEMCY NAPÄDLY NA ZSRR DO
                    LICHA!!! CZY KTOS NIEMCOW ZAPRASZAL DO ROSJI??? NIEMCY
                    PROGRAMOWO OGLOSILY LIKWIDACJE SLOWIAN (W TYM ROSJAN) I TOTALNA
                    LIKWIDACJE PANSTWA ENERGICZNIE MORDUJAC I ZBRODNICZO
                    EKSTERMINUJAC W PRZYSPIESZONYM TEMPIE NAROD ROSYJSKI- DZEICI,
                    KOBIETY,STARCOW W OBOZACH, W SAMYM ZSRR, NA FRONCIE! TE
                    WSZYSTKIE BEZECENSTWA
                    NAZISTOWSKIE, KTORE OPISUJE KOLAKOWSKI NA POCZATKU MIALY MIEJSCE
                    W STOSUNKU DO ROSJAN!!! COZ MIELI ROBIC ROSJANIE??? NA BOGA!???
                    NIE BRONIC SIE TYLKO DAC SIE ZABIC??? DALI ODPOR NAZISTOM!!! Nie
                    wspominajac juz o tym, ze gwaltow (bo glownie to impregnuje
                    Kolakowski Rosjanom) bylo sporo z obu stron, niemcy gwalcili
                    Rosjanki rowniez. P.S. - Oprocz kwestii katynskiej co ma na
                    mysli Kolakowski piszac "polscy oficerowie wrócili żywi z
                    niemieckich obozów jenieckich, wymordowano ich natomiast na
                    rozkaz Stalina." Czy neguje on fakt smierci tysiecy polskich
                    zolnierzy w obozach nazistowskich niemieckich? A co z 1 Dywizja
                    Kosciuszki- czy to Stalin tez wymordowal tych polskich
                    zolnierzy!!!??? Co z I Armia WP? Czy Stalin tez ich wybil??? Na
                    boga a co ze 70 tys. Armia Andersa (Kresowe Dywizje, Dywizje
                    Piechoty, etc.)!!! Czy Stalin ich tez pomordowal??? Przeciez ci
                    zolnierze byli rekrutowani m. in. sposrod osob WYPUSZCZONYCH Z
                    JENIECKÌCH OBOZOW!!! Czy pan Kolakowski po prostu klamie???
                    Wstyd!!!
                    • Gość: Wrażliwy Niemcy-"RASA PANÓW", a Polacy-"PODLUDZIE" IP: 61.159.235.* 10.09.03, 01:35
                      Aha, już rozumiem! Cierpienie Polaków się nie liczy bo to PRZECIEŻ "PODLUDZIE"!
                      Hitler w "Mein Kampf" dokładnie napisał to co póżniej robił m.in. z Polakami i
                      dlaczego - przecież Niemcy ro "rasa panów" a życie 1000 Polaków nie jest warte
                      życia 1 Niemca!
                      I taki właśnie przelicznik stosowało Gestapo, podczas całej okupacji. Kiedy
                      zginął 1 ZBRODNIARZ hitlerowski to potem ŁAPANKA i ROZSTRZELIWANIE, kobiety
                      też!!!
                      • Gość: Wrażliwy CZECZENIA, TERAZ POLSKA ?!! IP: 61.159.235.* 10.09.03, 01:52
                        Już Czeczenię Zachód rzucił na pożarcie Ruskim. Bo Rosja jest nadal potężna
                        (militarnie) - to ROSYJSKIE ZBRODNIE LUDOBÓJSTWA nazwano "WLAKĄ Z TERRORYZMEM"!

Stosunek znaczenia Polski do potęgi Niemiec jest podobny do stosunku Czeczenia-
                        Rosja...
                        • Gość: Wrażliwy KOPAĆ NAJSŁABSZYCH - CYWILIZACJA EUROPEJSKA? IP: 61.159.235.* 10.09.03, 02:08
                          Nieważna SPRAWIEDLIWOŚĆ i PRAWDA historyczna?
                          "Dobre stosunki z Rosją" ważniejsze niż idea "Wspólnej Europy"?
                          Jeszcze Niemcy się nie nauczyły, że NA KŁAMSTWIE i ZŁU niczego nie zbudują?

...a już myślałem, że TERAZ Niemcy to taki zacny naród!
                          • Gość: Gupijestes Re: KOPAĆ NAJSŁABSZYCH - CYWILIZACJA EUROPEJSKA? IP: 195.27.163.* 10.09.03, 21:08
                            dlatego ty, Polak,
                            jak tylko bylo ci wolno skopales ukraincow w Bieszczadach na wschodzie
                            i niemieckie kobiety, dzieci i ludzi starszych na zachodzie
                            - bo chlopa tam nie bylo, lezal trupem pod Stalingradem w walce z komunizmem

a ty w Polsce miales narodowy-komunizm wlasnego wyrobu.

I masz jeszcze ta bezczelnosc przywieszac sobie medal walki antybolszewickiej
                            czerwony pomiocie
                        • Gość: fritz Re: CZECZENIA, TERAZ POLSKA ?!! IP: *.solnet.ch 10.09.03, 13:08
                          Gość portalu: Wrażliwy napisał(a):

> Już Czeczenię Zachód rzucił na pożarcie Ruskim. Bo Rosja jest nadal potężna
                          > (militarnie) - to ROSYJSKIE ZBRODNIE LUDOBÓJSTWA nazwano "WLAKĄ Z
                          TERRORYZMEM"!
                          >
                          > Stosunek znaczenia Polski do potęgi Niemiec jest podobny do stosunku
                          Czeczenia-
                          > Rosja...

Z jedna mala roznica: Polska ma jeszcze (!) mozliwosc wyboru sujusznika w
                          sprawach bezpieczenstwa: tym sojusznikiem sa USA. To jest jedyne dobre co SLD
                          (ktora w czasie pierwszej kandencji prezentowala beton komunistyczny i byla
                          NATO sceptykiem ) zrozumiala i niezwykle madrze zrobila bezwarunkowo stajac po
                          stronie USA. Jeszcze raz brawo dla SLD za taka polityke bezpieczenstwa Polski.
                          Oczywiscie Polska nie powinna przystepowac do zadnych organizacji wojskowych
                          niemiecko-francuskich, ktorych celem jest rozbicie NATO, zajecia stanowisko
                          przeciwko USA w oparciu o Rosja. Ta konfiguracja jest bez przesady smiertelnym
                          niebezpieczestwem dla Polski. Z tego powodu rowniez Polska powinna odrzucic
                          zmiany gloswania w UE wprowadzane w zwiazku z nowa konstytucja albo powtorzyc
                          referendum o przystapieniu ( albo o wystapieniu ) z UE.
                          • Gość: ferdydurke Re: CZECZENIA, TERAZ POLSKA ?!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:47
                            Takie centrum powinno powstać w Oswięcimiu
                    • Gość: PWN POLSKI ZRÓBMY PSYCHOANALIZĘ GERMAŃSKIEJ ENIGMIE IP: 213.199.193.* 10.09.03, 04:21
                      BĄDŻ WOLA TWOJA I CHLEBA NASZEGO

hitler opanował w umysłach niemców złe cechy kultury germańskiej
                      wyniosłośći gloryfikacje megalomanie
                      czy niejest waszym kolejnym kłamstwem wasze bóle
                      czy niewystarczy wam ten wasz wielki pomnik Aushwitz
                      czy wam ktoś broni przyjechać tu i pomodlić się do Naszego Pana Boga
                    • Gość: kr Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.ab.hsia.telus.net 10.09.03, 06:01
                      Moim zdaniem panu bardziej brakuje obiektywnosci w podejsciu do
                      faktow historycznych niz panu Kolakowskiemu, chociaz zgadzam sie
                      w ocenie agresji Niemiec na ZSRR.
                    • Gość: ewa Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.devs.futuro.pl 10.09.03, 09:49
                      Gość portalu: protoplasta rodu ludzkiego napisał(a):

> Nie popieram propagowanego przez pana Kolakowskiego kanalizowani
                      > agresji niemieckiej na Rosjan- to taki nasz niski kompleks
                      > wiecznie zastraszanego narodu, zwykla podlosc! Kolakowski pisze
                      > mniej wiecej: "Przeciez to dopiero podli i zbrodniczy Rosjanie-
                      > toz to oni meczyli i znecali sie niezasluzenie näd Niemcami! Tym
                      > Niemcom pomnik stawiajmy, dlaczego nie?!" To oblesna postawa
                      > moralna i zaklamanie historyczne! Plugawym w tym kontekscie i
                      > nie godnym czlowieka-chrzescijanina jest zaslanianie sie
                      > wspolczesna polityka! PRZECIEZ TO NIEMCY NAPÄDLY NA ZSRR DO
                      > LICHA!!! CZY KTOS NIEMCOW ZAPRASZAL DO ROSJI??? NIEMCY
                      > PROGRAMOWO OGLOSILY LIKWIDACJE SLOWIAN (W TYM ROSJAN) I TOTALNA
                      > LIKWIDACJE PANSTWA ENERGICZNIE MORDUJAC I ZBRODNICZO
                      > EKSTERMINUJAC W PRZYSPIESZONYM TEMPIE NAROD ROSYJSKI- DZEICI,
                      > KOBIETY,STARCOW W OBOZACH, W SAMYM ZSRR, NA FRONCIE! TE
                      > WSZYSTKIE BEZECENSTWA
                      > NAZISTOWSKIE, KTORE OPISUJE KOLAKOWSKI NA POCZATKU MIALY MIEJSCE
                      > W STOSUNKU DO ROSJAN!!! COZ MIELI ROBIC ROSJANIE??? NA BOGA!???
                      > NIE BRONIC SIE TYLKO DAC SIE ZABIC??? DALI ODPOR NAZISTOM!!! Nie
                      > wspominajac juz o tym, ze gwaltow (bo glownie to impregnuje
                      > Kolakowski Rosjanom) bylo sporo z obu stron, niemcy gwalcili
                      > Rosjanki rowniez. P.S. - Oprocz kwestii katynskiej co ma na
                      > mysli Kolakowski piszac "polscy oficerowie wrócili żywi z
                      > niemieckich obozów jenieckich, wymordowano ich natomiast na
                      > rozkaz Stalina." Czy neguje on fakt smierci tysiecy polskich
                      > zolnierzy w obozach nazistowskich niemieckich? A co z 1 Dywizja
                      > Kosciuszki- czy to Stalin tez wymordowal tych polskich
                      > zolnierzy!!!??? Co z I Armia WP? Czy Stalin tez ich wybil??? Na
                      > boga a co ze 70 tys. Armia Andersa (Kresowe Dywizje, Dywizje
                      > Piechoty, etc.)!!! Czy Stalin ich tez pomordowal??? Przeciez ci
                      > zolnierze byli rekrutowani m. in. sposrod osob WYPUSZCZONYCH Z
                      > JENIECKÌCH OBOZOW!!! Czy pan Kolakowski po prostu klamie???
                      > Wstyd!!!

Pan Kołakowski nie kłamie i nie zapieka się w swojej wypowiedzi jak Ty. Aż
                      trudno przebić się przez Twoje kipiące zajadłością zdania. Nie tak się
                      dyskutuje. Podaje się argumenty, a Ty też sypiesz samymi ogólnikami. Pan
                      Kołakowski nie próbuje kanalizować nienawiści na kogokolwiek, bo nie o to
                      chodzi w jego wypowiedzi. Zwraca uwagę na dodatkowe, wcześniej w dyskusji o
                      Centrum nie podnoszone argumenty - wyraźnie to zaznaczył. On tylko dodał
                      kolejny wątek dla wyważenia proporcji w dyskusji. I nie mówi o nienawiści w
                      żadnym swoim słowie - to Ty to napisałeś. Trochę więcej ogłady życzę na
                      przyszłość.
                    • Gość: onsdag Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.162.88.213.host.tele1europe.se 10.09.03, 10:27
                      Przypisywanie Kolakowskiemu "kanalizowanie agresji" na Rosjan to prawdziwa
                      aberacja, to jest jakis obled.
                      Tekst Kolakowskiego jest prawdziwy, podpisuje sie rowniez pod nim ja, pewne
                      jego fragmenty moznaby dyskutowac lub probowac ujac inaczej.
                      Generalnie polscy zolnierze i oficerowie wracali zywi z niemieckich stalagow i
                      oflagow (kilka czlonkow mej rodziny). Niemieckiego Katyna historia nie
                      odnotowala. Zdarzaly sie mordy jak chocby na generale Roweckim, to jednak nie
                      podwaza reguly.
                      Tak sie sklada, ze wlasnie wczoraj rozmawialem z 90-letnim uczestnikiem bitwy
                      pod Lenino i z jego ust uslyszalem, ze to wlasnie Stalin wyslal dywizje na te
                      rzez.
                      To Leszek Kolakowski ma racje nie Pan!

> wiecznie zastraszanego narodu, zwykla podlosc! Kolakowski pisze
                      > mniej wiecej: "Przeciez to dopiero podli i zbrodniczy Rosjanie-
                      > Niemcom pomnik stawiajmy, dlaczego nie?!" To oblesna postawa
                      > moralna i zaklamanie historyczne! Plugawym w tym kontekscie i
                      > nie godnym czlowieka-chrzescijanina jest zaslanianie sie
                      > wspolczesna polityka! PRZECIEZ TO NIEMCY NAPÄDLY NA ZSRR DO
                      > LICHA!!! CZY KTOS NIEMCOW ZAPRASZAL DO ROSJI??? NIEMCY
                      > PROGRAMOWO OGLOSILY LIKWIDACJE SLOWIAN (W TYM ROSJAN) I TOTALNA
                      > LIKWIDACJE PANSTWA ENERGICZNIE MORDUJAC I ZBRODNICZO
                      > EKSTERMINUJAC W PRZYSPIESZONYM TEMPIE NAROD ROSYJSKI- DZEICI,
                      > KOBIETY,STARCOW W OBOZACH, W SAMYM ZSRR, NA FRONCIE! TE
                      > WSZYSTKIE BEZECENSTWA
                      > NAZISTOWSKIE, KTORE OPISUJE KOLAKOWSKI NA POCZATKU MIALY MIEJSCE
                      > W STOSUNKU DO ROSJAN!!! COZ MIELI ROBIC ROSJANIE??? NA BOGA!???
                      > NIE BRONIC SIE TYLKO DAC SIE ZABIC??? DALI ODPOR NAZISTOM!!! Nie
                      > wspominajac juz o tym, ze gwaltow (bo glownie to impregnuje
                      > Kolakowski Rosjanom) bylo sporo z obu stron, niemcy gwalcili
                      > Rosjanki rowniez. P.S. - Oprocz kwestii katynskiej co ma na
                      > mysli Kolakowski piszac "polscy oficerowie wrócili żywi z
                      > niemieckich obozów jenieckich, wymordowano ich natomiast na
                      > rozkaz Stalina." Czy neguje on fakt smierci tysiecy polskich
                      > zolnierzy w obozach nazistowskich niemieckich? A co z 1 Dywizja
                      > Kosciuszki- czy to Stalin tez wymordowal tych polskich
                      > zolnierzy!!!??? Co z I Armia WP? Czy Stalin tez ich wybil??? Na
                      > boga a co ze 70 tys. Armia Andersa (Kresowe Dywizje, Dywizje
                      > Piechoty, etc.)!!! Czy Stalin ich tez pomordowal??? Przeciez ci
                      > zolnierze byli rekrutowani m. in. sposrod osob WYPUSZCZONYCH Z
                      > JENIECKÌCH OBOZOW!!! Czy pan Kolakowski po prostu klamie???
                      > Wstyd!!!
                    • Gość: ket Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.p.lodz.pl 10.09.03, 10:40
                      Niemiecką specjalnością jest selektywność faktów.
                      Przy takiej selektywności może okazac się pewnego dnia że tylko jeden naród tak
                      naprawdę cierpiał.
                      Zgadzam się że II wojnę trzeba widzieć kompleksowo i nie odrywac jednych faktów
                      od drugich.
                    • Gość: protoplasta WCIAZ WIEM,iz K. NIE MA RACJI Odp.Ewie i Onsdegowi IP: *.CTBTO.ORG 10.09.03, 11:13
                      Szanowni fani Prof. Kolakowskiego – prosze zacytowac moj “brak obiektywnosci w
                      podejsciu do faktow historycznych”??? Czy ja nie daj Boze sklamalem w ktoryms
                      miejscu? I jeszcze ewa pisze: “Podaje się argumenty, a Ty też sypiesz samymi
                      ogólnikami” – Czy moj pierwszy tekst pozbawiony jest argumentow??? Prosze
                      jeszcze raz przeczytac!!! A pan Onsdeg pisze: “Zdarzaly sie mordy jak chocby na
                      generale Roweckim, to jednak nie
                      podwaza reguly.” SIC!!!??? Jakiej reguly??? Ze polscy zolnierze nie gineli w
                      obozach jenieckich???? Czy zdajemy sprawe sobie jak daleko doszlismy w
                      absurdalnym odklamywaniu (zaklamywaniu) naszej historii????? Dalej pan Onsdeg
                      pisze ze wyslanie zolnierzy polskich pod Lenino to mam rozumiec zbrodnia
                      Stalina na nich i “rzez”????????? Ludzie, albo ja jestem nienormalny albo ja
                      juz nic nie rozumiem- rwali sie zolnierze do boju, chcieli walczyc, dostali
                      trudny odcinek- chrzest bojowy byl ciezki, wycofano ich na jakis czas z
                      czynnych walk po Lenino (tak jak nie pozwalano nieprzygotowanemu Andersowi do
                      walk!), pozniej walczyli znowu – I TO WSZYSTKO MA BYC WEDLUG ONSDEGA I
                      KOLAKOWSKIEGO: “mordowaniem poslkich zolnierzy przez Stalina”??? Nie, ja nie
                      wierze sam w to co czytam, w wasze posty!!! :(((

Teraz cytat z artykulu Kolakowskiego – “Przecież niezliczone tysiące
                      niemieckich jeńców wojennych schwytanych pod Stalingradem albo gdzie indziej
                      zostały wymordowane w Związku Radzieckim. Czy ich los nie zasługuje bardziej na
                      upamiętnienie?”oraz “Niezliczone tysiące niemieckich kobiet zostały zgwałcone
                      przez sowieckich sołdatów. Czy ich los nie zasługuje bardziej na upamiętnienie?
                      Dlaczego więc projektodawcy Centrum nie mówią o tamtych, gorszych,
                      okrutniejszych i bardziej bolesnych prześládowaniach?” – CZYZ NIE JEST TO
                      KANALIZOWANIE WINY NA ROSJAN, ZRZUCANIE NA NICH WINY ZA “CIEZKI” LOS
                      I “NIEDOLE” NIEMCOW (mowienie, skarzenie sie: my to nie bylismy wobec was tak
                      okrutni jak rosjanie, to dopiero zbrodniarze)??????????????? A potem
                      Kolakowski pisze: “Piętnowanie w postaci pomników masowych mordów i gwałtów
                      popełnionych na Niemcach byłoby bezużytecznym prowokowaniem Rosji, a nie
                      mogłoby być podstawą dla roszczeń” – No to juz przekracza chyba nawet granice
                      dobrego smaku!!! Czyli wszyscy wiemy, ze to Rosjanie sa winni okrutnych
                      cierpien niemieckich ale nikt sie nie odwazy tego powiedziec bo nie dostanie za
                      to pieniazkow!!! PRZERAZAJACE!!! :(((, jesli takie “teorie”znajduja posluch w
                      naszym spoleczenstwie!!!
                      P.S.- Ja w zádnym wypádku nie popieram roszczen niemieckich, zgádzam sie
                      oczywiscie z tym, ze to Niemcy, ktorzy dokonali agresji sa wszystkiemu winni i
                      stawianie im pomnikow (nawet za krzywdy, ktorych doswiádczyli niewinni) jest
                      dwuznaczne moralnie. To jest prawda w stosunku do Polski I TAKA SAMA PRAWDA W
                      STOSUNKU DO ROSJI (Rosjanie, bialorusini tak jak my poznali smak nazistowskiego
                      buta- stad ich zdecydowana, krwawa i jak najbardziej absolutnie zasluzona,
                      brutalna odpowiedz hitleryzmowi, ktory zagrazal im EKSTERMINACJA), i stad
                      plynie moj bol i rozgoryczenie z powodu insynuacji Kolakowskiego!

• Gość: fritz Re: WCIAZ WIEM,iz K. NIE MA RACJI Odp.Ewie i Onsd IP: *.solnet.ch 10.09.03, 13:31
                        Gość portalu: protoplasta napisał(a):
                        ----
                        Tylko jeden fragment twojej wypowiedzi chcialbym skomentowac:
                        ...
                        A potem:
                        > Kolakowski pisze: “Piętnowanie w postaci pomników masowych mordów i gwałt
                        > ów popełnionych na Niemcach byłoby bezużytecznym prowokowaniem Rosji, a nie
                        > mogłoby być podstawą dla roszczeń” – No to juz przekracza chyba nawet granice
                        > dobrego smaku!!! Czyli wszyscy wiemy, ze to Rosjanie sa winni okrutnych
                        > cierpien niemieckich ale nikt sie nie odwazy tego powiedziec bo nie dostanie
                        za> to pieniazkow!!! PRZERAZAJACE!!!
                        .....
                        Przerazajac, ale prawdziwe. Dokladnie o to chodzi. Chodzi o ewentualne
                        roszczenia w stosunku do Polski, o ktorych dotychczas nikt nie mowi,
                        ktore "nowi Niemcy" ( ci starzy Niemcy, byli do teraz), ci pokrzywdzeni z ich
                        punktu widzenia, dla ktorych postawienia centrum jest wlasnie pomostem
                        politycznym i psychologicznym do postawienia wlasnie tych roszczen. Prof.
                        Kolakowski podkreslil slusznie mozliwosc tego rozwoju w przyszlosci.

Z polskiego punktu widzenia mamy docznienia z odradzajacym sie faszymem
                        niemieckim, z destabilizacja Europy, z tworzeniem paktu wojskowego z Francja w
                        oparciu o Rosja a wymierzonego przeciwko USA. Tylko w takiej konstelacji Niemcy
                        moga znowu bawic sie w Drang nach Osten i zajac sie spokojnie, bez przeszkod ze
                        strony europejskich sojusznkow Polska. To jest scenario do nastepnej wojny.
                        Dlatego do sojuszu z USA nie ma alternatywy. Ludzie, ktorzy tego nie rozumieja,
                        sa wrogami niepodleglosci Polakow i Polski. Jeszcze raz powtorze dla tych
                        majacych watpliwosci: nawet byly komunistyczny beton, wychowany anty USA po 4
                        latach wladzy w latach 1993-1997 zrozumial to i oparl polityka na sojuszu z
                        USA. A wiec ci, ktorzy stoja na lewo i watpia: uczcie sie od tych extremalnych
                        lewicow, od betonu komunistycznego i przyjmijcie, ze jedynym gwarantem
                        bezpieczenstwa Polski sa USA.
                        • Gość: proto odp. fritzowi IP: *.CTBTO.ORG 10.09.03, 15:05
                          sluchaj, ja nie wnikam w zawilosci stosunkow polsko-niemieckich tak gleboko jak
                          ty i nie doszukuje sie we wszystkim anty-polskiego spisku niemiecko-francusko-
                          polskiego z majaczaca gdzies na horyzoncie wojna (chociaz byc moze masz racje;
                          z drugiej strony skad pewnosc, ze Amerykanie nam pomaga w razie konfliktu?- czy
                          moze Roosevelt nam pomogl w 45?)! Ja komentuje tylko niektore mysli "Mistrza" i
                          protestuje przeciwko wybielaniu roli juz nawet nie Niemcow w wywolaniu II wojny
                          (i slusznie poniesionej karze)- bo w tym miejscu sie nie roznimy, to oczywiste,
                          ale Polakow kosztem Rosjan!!! Niemcy cierpieli - slusznie! Ale nie sa temu
                          winni Rosjanie (Ani oczywiscie tez Polacy!) Pisanie do Niemcow : "patrzcie no,
                          Rosjanie was zgwalcili a wy tu chcecie NAM anty-pomnik stawiac! Postawcie
                          czerwonym!" TO jest kumanie sie i ukládanie z wrogiem od ktorego zaznalismy
                          tyle samo krzywd ile zaznali Rosjanie! I slusznie wroga (z naszym naturalnym
                          sprzymierzencem, "towarzyszem niedoli" - mowiac w uproszczeniu) ukaralismy, tak
                          czasami dopuszczajac sie straszliwej przemocy (sprowokowanej i wywowlanej przez
                          Niemcy na BOGA!!! - ONI NA NAS NAPÁDLI A NIE MY NA NICH) - gwlacac kobiety,
                          niezasluzenie zabijajac niewinnych, etc. Jednak, jak juz powiedzialem ta
                          krzywda Niemcow, narodu-winowajcy, sprawcy wojny, stoi nizej w hierarchii
                          TRAGEDII NARODU zarowno polskiego jak i rosyjskiego!
                          • Gość: gupijestes Re: odp. fritzowi IP: 195.27.163.* 10.09.03, 21:05
                            nie uzywaj na Sowietow slowa Rosjanie
                            Sowiecie (Rosjanie) tak samo byli ogupienie i biegli za czerwona gwiazda
                            jak Niemcy za swastyka
                            i Adolf Hitler postanowil zniszczyc clala ta czerwona zaraze

a Polska postwila sie miedzy mlot i sierp

bruntana cholota 35 mln nieboszczykow

czerwona zaraza 100 mln nieboszczykow
                            i jak by nie patrzyl jakby sie nie wypieral to Polska stanela przeciwko
                            brunatnej cholocia a automatycznie z czerwona zaraza
                            - bo kto nie jest z nami jest przeciwko nam powiedzial wiele lat temu
                            Julius Cezar
                      • Gość: jo Re: WCIAZ WIEM,iz K. NIE MA RACJI Odp.Ewie i Onsd IP: *.torun.mm.pl 10.09.03, 17:36
                        Gość portalu: protoplasta napisał(a):

>Dalej pan Onsdeg
                        > pisze ze wyslanie zolnierzy polskich pod Lenino to mam rozumiec zbrodnia
                        > Stalina na nich i “rzez”????????? Ludzie, albo ja jestem nienormaln
                        > y albo ja
                        > juz nic nie rozumiem- rwali sie zolnierze do boju, chcieli walczyc, dostali
                        > trudny odcinek- chrzest bojowy byl ciezki, wycofano ich na jakis czas z
                        > czynnych walk po Lenino (tak jak nie pozwalano nieprzygotowanemu Andersowi do
                        > walk!), pozniej walczyli znowu – I TO WSZYSTKO MA BYC WEDLUG ONSDEGA I
                        > KOLAKOWSKIEGO: “mordowaniem poslkich zolnierzy przez Stalina”??? Ni
                        > e, ja nie
                        > wierze sam w to co czytam, w wasze posty!!! :(((

Panie Protoplasta, ja panu radze najpierw zapoznać się z literatura dotyczącą
                        przedmiotu, a potem dyskutować. Jako historyk mogę panu powiedzieć: tak, nic
                        pan nie rozumie. Bitwa pod Lenino była zaplanowanym przez Stalina aktem mordu
                        na polskich żołnierzach. Jak inaczej nazwać celowe wysłanie polskich oddziałów
                        bez wsparcia, w niedostatecznej liczebnosci na kilkakrotnie liczniejsze
                        oddziały wroga? Jak rozumieć wstrzymywanie decyzji o odwrocie? Wstrzymywanie
                        decyzji o wysłaniu wsparcia?
                        Widzi pan, Stalinowi było na rękę, zeby polskie oddziały były i firmowały
                        przyszły marionetkowy rząd, ale były jak najmniej liczne. Dlatego zgodził się
                        na ich utrzworzenie, a następnie wysłał je na rzeź. Być moze gdyby nie bitwa
                        pod Lenino, polscy żołnierze mogliby pomóc powstańcom w Warszawie.

Pan to się chyba naoglądałeś "Czterech pancernych", a co gorsza wziąłeś ich pan
                        za rzeczywistość.
                        >
                        > “Piętnowanie w postaci pomników masowych mordów i gwałt
                        > ów
                        > popełnionych na Niemcach byłoby bezużytecznym prowokowaniem Rosji, a nie
                        > mogłoby być podstawą dla roszczeń” – No to juz przekracza chyba naw
                        > et granice
                        > dobrego smaku!!! Czyli wszyscy wiemy, ze to Rosjanie sa winni okrutnych
                        > cierpien niemieckich ale nikt sie nie odwazy tego powiedziec bo nie dostanie
                        za
                        >
                        > to pieniazkow!!! PRZERAZAJACE!!! :(((, jesli takie “teorie”znajduja
                        > posluch w
                        > naszym spoleczenstwie!!!

Ironia, panie drogi, to ironia, a nie żadne teorie. Niemcy nie zająknęli się
                        podczas tej całej dyskusji o działaniach Rosjan biorących krwawy odwet (nb.
                        słyszał pan, że rodziny niemieckie popełniały samobójstwa ze strachu przed
                        wchodzącymi Rosjanami i żeby uniknąć gwałtów, tortur i mordów?) bo wiedzą, ze
                        Rosja jest zbyt silna i od Rosji żadych rekompensat nie uzyskają, a od Polski i
                        Czech, którym zależy na członkowstwie w Unii, to i owszem.
                        >
                        Radzę więc najpierw poczytać i poćwiczyć rozpoznawanie tekstów ironicznych.

Pozdrawiam
                      • Gość: PWN POLSKI O ŚLEPYCH PIENIĄDZACH IP: 213.199.193.* 12.09.03, 17:12
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=7885114
                        napisał gość "protoplasta rodu ludzkiego":

"Kolakowski pisze: “Piętnowanie w postaci pomników masowych mordów i gwałtów
                        popełnionych na Niemcach byłoby bezużytecznym prowokowaniem Rosji, a nie
                        mogłoby być podstawą dla roszczeń” – No to juz przekracza chyba nawet granice
                        dobrego smaku!!! Czyli wszyscy wiemy, ze to Rosjanie sa winni okrutnych
                        cierpien niemieckich ale nikt sie nie odwazy tego powiedziec bo nie dostanie
                        za to pieniazkow!!! "

PWN POLSKI:
                        panie protoplasta zapanuj pan nad swoimi emocjami pro... pan profesor
                        przedstawił czytelny obraz zakłamania którego podłoże nie jest takie oczywiste
                        jak sie nam sugeruje
                        proszę zauważyć skrajne reakcje sugerujące automatyzm celowy:

repetition :

PWN POLSKI:
                        Gość: PWN POLSKI 10-09-2003 03:59
                        • BĄDŻ WOLA TWOJA I CHLEBA NASZEGO
                        hitler opanował w umysłach nienców złe cechy kultury germańskiej

"• Re: BĄDŻ WOLA TWOJA I CHLEBA NASZEGO
                        adres: .client.insightBB.com
                        Gość: mediator 10-09-2003 04:26

Czlowieku, znajdz w sobie choc troche rozsadku i checi
                        kompromisu - w koncu znasz fragmenty przynajmniej jednej
                        modlitwy. Jezeli sobie zyczysz to mozesz mnie nazwac
                        megalomanem, ale nazywanie Boga "Naszym" (rozumiem, ze polskim)
                        Bogiem??? Czy to nie bluznierstwo? Co do Oswiecimia - czy znasz
                        choc jednego Polaka, ktory tam pojechal tak od siebie, a nie z
                        wycieczka szkolna? Zapewniam Cie jednak, ze znam wiele Niemcow,
                        ktorzy tam przyjechali z wlasnej inicjatywy i wylacznie po to by
                        oddac hold pomordowanym (sam ich oprowadzalem)."

Gość: PWN POLSKI 10-09-2003 04:31
                        • toty nie akceptujesz sensu naszego JEDYNEGO

Gość: PWN POLSKI 10-09-2003 05:19
                        ZRÓBMY PSYCHOANALIZĘ GERMAŃSKIEJ ENIGMIE

BĄDŻ WOLA TWOJA I CHLEBA NASZEGO

hitler opanował w umysłach nien(m)ców złe cechy kultury germańskiej

media-tor widzisz już naszego JEDYNEGO ?

czy masz problem przed kim ? wstydu że On tam jest

PWN POLSKI: 2003 09 12 1659
                        ( nie dyskutuje personalnej woli tylko świadomość )
                        czy jest w tej wypowiedzi sens ?
                        trącanie strun kiedy sie muzyki nie słyszy toż to robotyka :
                        "człowiek" - zły
                        "człowiek" - przemądrzały
                        on - cierpliwy do "końca"
                        (zawarował odwołanie tylko do jednej modlitwy)
                        "megaloman" - kompromisowy
                        "człowiek" - "blużnierca"
                        (?! wierzę w jedynego ...Ojcze Nasz ...)
                        "Polak" - obojętny
                        (kto lekceważy uświadamianie młodzieży)
                        "Niemiec" - świadomy
                        (hołd to wyraz czci ale i zachwytu adekwatny BOGU)

PWN POLSKI: niemcowi uważającemu że ma moralne prawo do CENTRUM
                        NARODOWYCH KRZYWD należy uświadomić prawdę:

CENTRUM PRZECIW WPĘDZANIU SIĘ NIEMCÓW W KŁOPOTY
                    • Gość: fritz Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.solnet.ch 10.09.03, 12:58

> wiecznie zastraszanego narodu, zwykla podlosc!
                      ....
                      ...
                      Ty zupelnie nie zrozumiales tekstu prof.Kolakowskiego. Przyczytaj go jeszcze
                      raz.
                    • toj.ka brawo! wciaz jednak nie zmienia to faktu,ze niemcy 10.09.03, 13:05
                      Niemcy mowia o zlych polakach i czechach. ani mrumru o rosjanach.
                      i to slusznie zauwazyl kolakowski.
                    • Gość: PRzem Re: Protoplasta - wyluzuj IP: 126.36.13.* 10.09.03, 15:30

1. Nie zauważasz tutaj sarkazmu i ironii: że Niemcy nie będą drażnić Rosji, bo
                      nie mają w tym interesu, natomiast Polsce można swobodnie dokopać
                      (jako "Jurandowi przed bramami Szczytna-UE stojącemu" <- ironiczny patos...) A
                      jak Rosja kurki z gazem przykręci, to może być cieniutko...

2. Nie chodzi o "kanalizowanie na Rosję" - po prostu jest to pewna ironia losu
                      i historii, że więksi eksterminatorzy pozwolili niektórym wojskowym wrócić z
                      obozów, a wyzwoliciele - nie...

Pozdróffka
                      • Gość: protop Re: Protoplasta - na luzie IP: *.CTBTO.ORG 10.09.03, 16:25
                        Jestem na luzie!
                        Pytam tylko, co znaczy to twoje zdanie: "więksi eksterminatorzy pozwolili
                        niektórym wojskowym wrócić z
                        obozów, a wyzwoliciele - nie"??????????? Chcesz powiedziec, ze to sa wielkosci
                        porownywalne???? Czyli Niemcy tyle samo wypuscili (sic!!!) z obozow ile
                        Rosjanie zamordowali (w katyniu)???. Wedlug najprosciej rozumianej prawdy
                        historycznej WIEKSZA czesc wojsk polskich (wiezionych badz wywiezionych) na
                        wschodzie weszla w sklád oddzialow pro-socjalistycznych jak i tych
                        andersowskich, a WIEKSZOSC polskich zolnierzy, jencow obozow nazistwoskich
                        ZGNILO, ZOSTALO POMORDOWANYCH w nich!!! Wydaje mi sie, ze to jest wlasciwa
                        proporcja a nie: swobodnie wracajacy (moze z usmiechem na ustach?) polscy jency
                        z obozow nazistowskich i rzekomo masowo mordowani w rádzieckich kazamatch
                        (niemalze poglownie!) oficerowie na wschodzie!!!
                    • Gość: Alek Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: 216.141.247.* 10.09.03, 16:41
                      O czym ty mowisz chlopie Stalin kazal gwalcic kobiety w Berlinie po kapitulacji
                      niemiec pozz tym sprawdz ile ludnosci cywilnej zabil Hitelr a ile Stalin
                      wlaczajac w to ponstwa Socjalistyczne bo to na jego rozkaz robili czystki w
                      Polsce, Czechoslowacji, NRD, itd.......i nie porownuj to sie dzieje w czasie
                      wojny a co po wojnie lub kapitulacji to sa dwie rozne rzeczy
                      • Gość: proto Odp. Alkowi IP: *.CTBTO.ORG 10.09.03, 17:25
                        Alek, po twoim "tekscie": "Stalin kazal gwalcic kobiety w Berlinie" (moze masz
                        jakis dowod: grzmiacy prikaz glownodowodzacego generalissimussa
                        gloszacy: "soldaci, gwalccie wszystko co sie rusza"!, moze link do niego w
                        internecie? czy tylko opinie macierewicza albo ojca rydzyka na poparcie
                        faktu??? :((( ) zawieszam tylko smutna zaslone milczenia! Sam sie wykluczasz z
                        cywilizowanej dyskusji! Chlopie, nie daj sie tak manipulowac i osmieszac,
                        prosze!
                    • Gość: jo Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.torun.mm.pl 10.09.03, 17:16

>"Przeciez to dopiero podli i zbrodniczy Rosjanie-
                      > Niemcom pomnik stawiajmy, dlaczego nie?!"

Pan nie wyczuwa w tym ironii skierowanej w stronę Niemców, którzy rozpaczają
                      nad wypędzeniem ich przez Polaków (na życzenie Stalina), a nie zauważają o
                      wiele większego krwawego odwetu dokonanego na nich przez Rosjan? Prof.
                      Kołakowski ma rację, że duża część Niemców uciekała przed Rosjanami i to zanim
                      pojawiły sie dekrety o wypędzeniach.

Ja tę ironię wyczuwam. Zwrot "toż to oni męczyli i znęcali się niezasłużenie
                      nad Niemcami. Tym Niemcom pomnik stawiajmy, dlaczego nie?!" jest tak
                      malodramatyczny i tak nie przystający do zwykłego sposoby pisania profesora, że
                      niezawodnie wskazuje na użycie ironii.

Pozdrawiam
                      • Gość: proto Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.CTBTO.ORG 10.09.03, 17:35
                        Panie Jo!
                        ja rowniez wyczuwam ta ironie i wlasnie ona MNIE MARTWI! Profesor zamiast
                        budowac wspolny front z takimi samymi ofiarami jak my, Rosjanami, przeciwko
                        najezdzcom ... dystansuje sie od nich (Rosjan) !!! Jeszcze raz powtorze:
                        Zamiast kierowac uwage czytelnika na ogrom zbrodni niemieckich na narodzie
                        rosyjskim i polskim, ogniskuje on nasz wzrok na obrazie dzikich hord armii
                        czerwonej gwalcacej jakoby wszystko co sie rusza w krwawym pochodzi ena
                        berlin!!! Jest to tak zwany samoboj! Niemcy rzeczywiscie boja sie Rosjan i
                        nigdy nie odwaza sie na publiczne oskarzanie ich (jak to czynia w stosunku do
                        nas)! Kolakowski zamiast stac po stronie pokrzywdzonych staje po stronie
                        niemcow i popleni akardynalny blad przyznajac, ze i owszem ich roszczenia maja
                        RACJE i PRAWO na rehabilitacje moralna (tylko, ze nie my jestesmy winni
                        a "sowieci"). A wlasnie tak nie jest, "roszczenia" niemeickie sa bezpodstawne
                        (co prawidlowo wywodzi autor w trzech pierwszych akapitach, w stosunku do
                        Polakow)!!!
                        • Gość: jo Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.torun.mm.pl 10.09.03, 17:47
                          Gość portalu: proto napisał(a):

> Panie Jo!
                          > ja rowniez wyczuwam ta ironie i wlasnie ona MNIE MARTWI! Profesor zamiast
                          > budowac wspolny front z takimi samymi ofiarami jak my, Rosjanami, przeciwko
                          > najezdzcom ... dystansuje sie od nich (Rosjan) !!!

Profesor tym swoim tekstem nie szczuje nikogo a Rosjan, tylko wykazuje
                          zakłamanie związku wypędzonych, przemilczającego niewygodne fakty i omijającego
                          starannie możliwość podraznienia Rosji, a zrzucającego winę w całości na
                          państwa, które były i są od Niemiec słabsze. Doszukuje się pan w tekście
                          profesora rzeczy, których tam nie ma, a nie dostrzega tych. jesli chciał pan
                          wywołać tym dyskujsję na forum, to owszem, udało się panu.

Pozdrawiam
                    • Gość: Stefan Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 20:11
                      My chyba czytamy i rozumiemy w dwóch różnych językach. Gdzie to proste, żeby
                      nie powiedzieć prymitywne rozumienie tekstu prof. Kołakowskiego Pan znalazł?
                      Musi pan jeszcze raz uważnie przeczytać, rozgraniczyć to co autor pisze o II
                      WŚ, co pisze o dzisiejszych czasach. Jeżeli nie zmieni Pan zdania, to
                      kompleks "ruskich" dotyczy Pana. Współczuję.
                    • Gość: Mihurd Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.chello.pl 10.09.03, 22:32
                      Co się stało temu panu? Co mu jest..? Czy Pan naprawdę uważa, że Leszek
                      Kołakowski "kanalizuje niechęć do Niemców", przerzucając ją na Niemców..? Czy
                      Pan aby zrozumiał tekst, który komentuje? Mam co do tego spore wątpliwości.
                      Kołakowski - jak każdy, kto nie jest absolutnym troglodytą i analfabetą w
                      kwestiach historii XX wieku - stwierdza jednoznacznie, że zbrodni i gwałtów
                      dokonanych przez przedstawicieli Herrenvolk nie da się z niczym porównać. To
                      jednak nie stanowi jeszcze USPRAWIEDLIWIENIA dla zbrodni dokonywanych w
                      odwecie. Clou wypowiedzi Kołakowskiego stanowi jednak uwaga,że to
                      nie "wypędzenia", o które BdV oskarża dzisiaj Polaków i Czechów były największą
                      tragedią Niemców po przegranej (chwała Bogu!) wojnie, a gwałty sowieckich
                      żołnierzy i śmierć tysięcy jeńców, uprowadzonych wgłąb Rosji... Do Putina
                      jednak jakoś nie chce szczekać Erika Steinbach...
                    • Gość: pupa Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 10:55
                      Lekcja 26 czy 7? Schopenchauera
                      Jak nie masz aurgumentów, to bezczelnie kłam. Tę zasadę niestety zastosował
                      nasz kochany profesor. Zresztą nie on jeden (Pieronek, Rydzyk, Kurka czy jak
                      oni się tam wszyscy nazywają).
                      Jestem dobrej myśli, we Wrocławiu mieszkają mądrzy ludzie i tu będzie plac
                      kardynała Bertrama. Jestem tego pewny
                    • Gość: jainka232 Re: A JA SIE NIE ZGODZE Z PANEM K.! CZY JA MAM RA IP: *.client.comcast.net 25.05.04, 23:19
                      A ja sie nie tylko zgadzam z Prof. Kolakowskim
                      ale zarzucam - "Gośćiowi: protoplasta rodu ludzkiego"
                      nieuctwo ,nieznajomosc historii.Dam rade "Gosciowi" jak nie potrafisz to nie
                      tylko nie pchaj sie na afisz ale wez sie gruntownie do szczegolowego
                      przestudiowania faktow o planach, celach rosjan krotko przed wojna w stosunku
                      do Polski i jak probowali oni swoje plany zrealizowac. A zeby "Gosciu" bylo
                      bardziej dla Ciebie jasne to powiem Ci ze pacowalam w latach 70-tych z ramienia
                      Zjednoczenia Przemyslu Budowlanego na terenie Ukrainy, bylo nas tam ok. 300 osob
                      i nie mam zadnych watpliwosci co do wrogiego, pogardliwego bunczucznego
                      nastawienia ich do Polski i Polakow. O tym wszyscy prawdziwi z dziada pradziada
                      Polacy dobrze wiedza. Chyba ze Ty nie jestes Polakiem. Niezaleznie od tego
                      swoja edukacje zacznij od ksiazki "SYZYFOWE-Prace" jako wprowadzenie do tematu.
                      Powodzenia
                      jainka232
                  • Gość: Gedymin kto grzebal w moim kompie IP: *.gwardii.bmj.net.pl / 192.168.20.* 10.09.03, 18:08
                    Gość portalu: ANka napisał(a):

> Poprosze o wyjasnienie jednak - kto grzebal w moim kompie

To na pewno krasnokompieludki!
                • Gość: Rzymianin Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.pool80181.interbusiness.it 09.09.03, 23:48
                  I ode mnie też
                • Gość: roo Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.15.220.203.acc10-dryb-mel.comindico.com.au 10.09.03, 10:36
                  Gość portalu: Alex napisał(a):

> Gość portalu: gosc napisał(a):
                  >
                  > i ode mnie tez
                  ...i ode mnie tez
            • Gość: leszek Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.chello.pl 10.09.03, 14:32
              Gość portalu: kaczory11 napisał(a):

> Gość portalu: fritz napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Pawel napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: kański napisał(a):
              > > >
              > > > > Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami. Proszę
              > przyjąć,
              > > > > panie Leszku, wyrazy najwyższego szacunku.
              > >
              > >
              > >
              > > > ...i ode mnie tez.
              > > --
              > > ... i ode mnie tez.
              >
              > ....i ode mnie tez.
              ... ode mnie również.
          • Gość: PM Pamiętajmy o Monachium IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 23:45
            Podobna sytuacja miała miejsce w latach 30-tych i zakończyła się
            przyzwoleniem Francuzów i Anglików na zagarnięcie większej części
            Czechosłowacji, bo Niemcy sudeccy byli prześladowani. Sprzedano
            Niemcom Czechów, żeby się tylko odczepili od Francuzów i
            Anglików. Pamiętamy, czym się to zakończyło. Niemcom chyba znowu
            marzy się dominacja w Europie. Ci tak już mają. Jaki im dobrze,
            to siedzą cicho, a jak jest kryzys, to napadają na sąsiadów. Na
            szczęście niedługo będzie tam więcej Turków niż Niemców i
            problem, być może, przestanie istnieć.
            • Gość: gosc Re:po to by sklocic IP: *.hrl.com 10.09.03, 01:27
              Wiele narodowosci w czasie i po wojnie byo wypedzonych, mordowanuch i gwalconych przez obie strony walczace i robienie
              pomnikow aby kogos upamietnic zapminajac o drugim swiadczy o kompletnym egocentrycznym mysleniu. w jakim cel ma byc to
              upamietnione, dla kogo, co to zmieni, czy aby nie ma to byc poczatek rewizjonizmu.
              • gabrielacasey To nie "aby": to JEST kontunuacja rewizjonizmu! 10.09.03, 04:05
                Rzad Schroedera ma niepewna pozycje, i - niestety - bedzie teraz tolerowal i
                wspiera; kazde niemieckie scierwo, oby tylko...zyskac glosy wyborcze na zas.
                • Gość: roo Tak, to jest kontunuacja rewizjonizmu niemieckiego IP: *.15.220.203.acc10-dryb-mel.comindico.com.au 10.09.03, 11:53
                  ktory zawsze budzil sie do zycia po kolejnym zjednoczeniu Niemiec,wystarczy
                  przesledzic historie tego 'zacnego' narodu, aby sprawdzic, ze mowie prawde.Po
                  kazdym zjednoczeniu narodowym Niemcy ruszali na poszukiwanie 'przestrzeni
                  zyciowej', a ze to sasiadom sie nie podobalo,dochodzilo do wojny, ktora to
                  Niemcy wygrywali albo przegrywali,na dwoje babka wrozyla. Teraz sa znowu
                  zjednoczeni, wiec nadszedl czas ,aby znowu ruszyc na poszukiwanie 'swiezego
                  powietrza'. Te 'poszukiwania' sa dziedziczna choroba tego narodu,z ktorej dotad
                  nikt nie potrafil ich wyleczyc,nawet taki chirurg jak Jozef Stalin.
                  • Gość: kelekele Re: Tak, to jest kontunuacja rewizjonizmu niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:59
                    nadzór międzynarodowy
          • Gość: pupa Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 10:50
            wszystko kompletne bzdury, co Niemcy mieli kraść w Polsce? Jescze dzisiaj 30%
            domostw na wsi jest wyposażonych w toalety typu gnojok. Nie mieli butów, za to
            mieli zegarki i co jeszcze?
            Pozdrawiam wszystkich wyznawców szarika.

• Gość: ewa Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.devs.futuro.pl 10.09.03, 09:42
          Nigdy za wiele przypominania, jak było naprawdę, choć co to jest prawda.
          Łatwiej jednak będzie nam znaleźć proporcje w tym całym zamieszaniu. I głos
          takich autorytetów, którym nie można zarzucić koniunkturalizmu jest bardzo
          pomocny. Nie można tych, co nie znają tematu uczyć fałszywej historii. Nie
          chodzi o licytację, chodzi o wspólne zgodne współistnienie z pełną świadomością
          własnej tożsamości.
          I ja się podpisuję pod słowami pana Kołakowskiego dziękując za jego głos.
      • Gość: Buber Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.dialup.supermedia.pl 09.09.03, 22:22
        Podpisuje sie oburacz - to rowniez moje zdanie. Panie
        Profesorze, chyle czola !
      • Gość: Efka Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.family4.net 10.09.03, 15:30
        Gość portalu: kański napisał(a):

> Podpisuję się pod tym tekstem obiema rękami. Proszę przyjąć,
        > panie Leszku, wyrazy najwyższego szacunku.
        Podpisuję się obiema rękami i też - wyrazy szacunku dla pana Kołakowskiego. I
        jeszcze jedno - Rosjan się obawiamy. To nie jest dziwne. Ale nie oni wywołali
        dwie wojny światowe.
    • Gość: Cronos Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: 192.167.2.* 09.09.03, 20:24
      Z tym centrum to jeden wielki poroniony pomysł! Niech go sobie
      zakładają w Dojczlandzie, skoro mają taką wybiórczą pamięć. Dziwi
      mnie ta tendencja co poniektórych do radosnego oddawania zadka
      Dojczlanom, w imię braterstwa i cholera wie jeszcze czego.
      • Gość: kr No oczywiscie w imieniu paru mld uro! IP: *.arc.ab.ca 09.09.03, 21:05
        Szlag to zebracto by trafil!
    • Gość: kazjanjaw Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.net 09.09.03, 20:26
      Trafne, ważne i oczywiste spostrzeżenia które wszyscy dotąd
      jakoś przeoczyli.
      • Gość: szczera prawda Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.net 09.09.03, 21:22
        Gość portalu: kazjanjaw napisał(a):

> Trafne, ważne i oczywiste spostrzeżenia które wszyscy dotąd
        > jakoś przeoczyli.
        --------------------------------------------------
        Obawiam się, że nie.
    • Gość: Rychu Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.osk.pl 09.09.03, 20:28
      Logicznie i prosto w oczy. Ale czy wypowiedzi najbardziej mądre
      zmienią postępowanie nawiedzonych politykierów i wieczną butę
      niemiecką. Czarno widzę tę Europę z taką mentalnością odwetową.
    • gosciu_z_niemiec Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni 09.09.03, 20:30
      Sprawa faktycznie robi sie zbyt nadeta. Pal licho Centrum,
      wystarczy bardziej pragmatyczne rozwiazanie, czyli zwrot mienia
      odebranego bezprawnie wlascicielom przez wladze komunistyczne.

• Gość: marcin Re: a co z mieniem (skarbami kultury itp) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 20:39
        zrabowanym przez Niemców w czasie 2-giej wojny światowej i które do tej pory
        nie zostało w dużej części zwrócone właścicielom ???

gosciu_z_niemiec napisał:

> Sprawa faktycznie robi sie zbyt nadeta. Pal licho Centrum,
        > wystarczy bardziej pragmatyczne rozwiazanie, czyli zwrot mienia
        > odebranego bezprawnie wlascicielom przez wladze komunistyczne.
        >
        • gosciu_z_niemiec Re: a co z mieniem (skarbami kultury itp) 09.09.03, 20:46
          Gość portalu: marcin napisał(a):

> zrabowanym przez Niemców w czasie 2-giej wojny światowej i
          które do tej pory
          > nie zostało w dużej części zwrócone właścicielom ???

A co ma byc?

>
          > gosciu_z_niemiec napisał:
          >
          > > Sprawa faktycznie robi sie zbyt nadeta. Pal licho Centrum,
          > > wystarczy bardziej pragmatyczne rozwiazanie, czyli zwrot
          mienia
          > > odebranego bezprawnie wlascicielom przez wladze
          komunistyczne.
          > >
          • Gość: Rzymianin Re: a co z mieniem (skarbami kultury itp) IP: *.pool80181.interbusiness.it 09.09.03, 21:01
            gosciu_z_niemiec napisał:

> A co ma byc?
            Jesli jestes gosciem z Niemiec, to nie udawaj Greka, dobrze.
            • Gość: Gupijestes Re: a co z mieniem (skarbami kultury itp) IP: 195.27.163.* 10.09.03, 20:57
              Gość portalu: Rzymianin napisał(a):

> gosciu_z_niemiec napisał:
              >
              > > A co ma byc?
              > Jesli jestes gosciem z Niemiec, to nie udawaj Greka, dobrze.

Jak na razie to wy macie klopoty z oddawaniem tzw "Berlinki"
              orginaow listow i innych dokumentow wywiezionych przed Alianckimi bombami
              na Slask a dzis na Ujocie w Krakowie gnijace bo nie macie kasy na konserwacje.

• Gość: Rzymianin Re: a co z mieniem (skarbami kultury itp) IP: *.pool80181.interbusiness.it 10.09.03, 23:57
                Gość portalu: Gupijestes napisał(a):

> Jak na razie to wy macie klopoty z oddawaniem tzw "Berlinki"
                > orginaow listow i innych dokumentow wywiezionych przed Alianckimi bombami
                > na Slask a dzis na Ujocie w Krakowie gnijace bo nie macie kasy na konserwacje.

Taaak? Jeśli jesteśmy przy tzw. "Berlince": a to może szlachetne niemiaszki
                zwróciłyby to, co umyślnie, nie podczas działań wojennych, ale umyślnie
                zniszczyły? Na przykład dziesiątki tysięcy rękopisów, od X wieku począwszy,
                niemal dwa tysiące inkunabułów, czyli druków z XV w., nie licząc klikuset
                tysięcy późniejszych ksiąg - wszystko to spalone w 1944 na Okólniku? Nie
                wspomnę już o kilku kilometrach najstarszych akt archiwalnych (to już w innym
                miejscu, ale też w Warszawie i też umyślnie podpalone).
                Wiem, że to niemożliwe, przynajmniej jeśli chodzi o rękopisy i archiwalia, bo
                te z definicji niejako są unikatowe. Ale może w takim razie zwróciliby
                równowartość? Nie byłoby to dużo: podejrzewam, że - jeśli chodzi o tę jedną
                tylko bibliotekę - udałoby się zmieścić w jednym, najwyżej dwóch miliardach
                euro (1.000.000.000 - 2.000.000.000 żeby nie było wątpliwości, że nie chodzi o
                miliony). I tak dalej możemy się liczyć. Na razie jednak cisza w tej sprawie.
                Jak i w innych.

Dlatego, moj drogi, radziłbym Ci nie wysuwać takich argumentów i nie udawać
                Greka, bo jak na razie to Niemcy mają saldo ujemne.

A co do "Berlinki": w odróżnieniu od Ciebie wielokrotnie miałem dostęp do
                rękopisów z tych zbiorów. I życzyłbym wielu bibliotekom niemieckim (np.
                klasztornym, które także miałem okazję odwiedzać, a które często posiadają
                bezcenne rękopisy) żeby ich zbiory były w tak idealnym stanie, jak te właśnie.
                Bo my, Polacy, w przeciwieństwie do Niemców, mamy szacunek do dzieł sztuki i
                dóbr kultury, nawet jeśli chodzi o kulturę nam obcą.
        • Gość: radom Prof. Kolakowski a polityczna poprawnosc IP: 140.247.126.* 09.09.03, 22:43
          W kraju mojego obecnego zamieszkania taka publiczna wypowiedz (o srodowiskach akademickich nie wspominajac)
          jest nie do pomyslenia. Niemieckie zbrodnie w czasie drugiej wojnie??? Toz tu nie wypada nawet mowic o 'nazi crimes',
          bo tylko takie okreslenie jest ew. dopuszczalne. Sam sie o tym przekonalem wspominajc niesmialo o zniszczeniach
          Warszawy w zacnym akademickim gronie, gdzie w kontekscie strat kulturalnych w Bagdadzie w czasie operacji "Iracka
          Wolnosc" mowilo sie ni mniej ni wiecej, tylko "Bibliocaust". Uslyszalem, ze "Warsaw in this particular case is irrelevant",
          po czym dosc szybko zmieniono temat. Mozg staje, wlos sie jezy. Relata refero.
          Profesorowi chwala, za cywilna odwage i autentyczna madrosc wypowiedzi. Powinna ona byc przetlumaczona na
          wszystkie mozliwe jezyki i jak najszerzej rozpowszechniona.
          • Gość: DS Re: Prof. Kolakowski a polityczna poprawnosc IP: *.waldenweb.com 10.09.03, 05:36
            Domyslam sie, obecnie mieszkam chyba w tym samym kraju i mam podobne
            obserwacje. Moi studenci ogladajac "Pianiste" i "Popiol i diament" byli
            zdumieni, ze Warszawa - jedna z najpiekniejszych stolic Europy przed WW2 -
            przestala istniec, z przyczyn znanych nam doskonale. Ale nie chodzi o
            narzekanie na "myslenie ahistoryczne", nieznajomosc prostych faktow itd.
            Amnezja historyczna Zachodu to jedno, a to, jak Polacy w tym dyskursie sie
            odnajda, to drugie. Przy tym wszystkim to ciekawe, ze wciaz - jak widac po
            wypowiedzi w portalu - mit biednej, napadnietej (niewinnie, a jakze!) przez
            Hitlera Rosji funkcjonuje, nawet w polskiej mentalnosci, i ma sie dobrze!
            Biedna Rosja, cierpiaca, ofiara napasci etc. etc. Wkrotce dojdzie do tego, ze
            wlasciwie to Rosja i Niemcy byly glownymi ofiarami WW2, natomiast Polska te
            wojne wywolala swoim szowinizmem, antysemityzmem i rusofobia.
      • Gość: retoryk Czy mówiąc o właścicielach masz na myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 21:09
        Czy mówiąc o właścicielach masz na myśli także Niemców, którzy w
        czasach zaborów osiedlali się w Wielkopolsce,na Śląsku, Pomorzu,
        Prusach. Sprecyzuj ! Pan Profesor Kołakowski słusznie stwierdza,
        że pewnej kategorii krzywd nie da się oszacować, pozostają w
        pamięci najpierw żyjących a potem ich potomnych. Próba
        apologizowania Niemców i sprowadzenia ich do roli pokrzywdzonych,
        odbiega daleko od prawdy historycznej.
    • Gość: Szagall Brawo Kołakowski !!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 20:46
      Idziesz ostro w Górę, Brachu !!!

Omega.
    • Gość: x Zbudujmy CENTRUM PRZECIW OKUPOWANYM IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 09.09.03, 20:51
      W Warszawie. Razem z Palestyńczykami, Czeczenami, Afganami,
      Irakijczykami, Tybetańczykami, Indianami i Murzynami.
      • Gość: Rambo Trzeba sie zbroic... IP: base7:* / 10.10.84.* 09.09.03, 20:56
        ...Wolfy zaczynaja zbierac sie w watache
        • Gość: doradca Re: Trzeba sie zbroic... IP: *.net 09.09.03, 22:31
          Gość portalu: Rambo napisał(a):

> ...Wolfy zaczynaja zbierac sie w watache
          ---------------------------------------------
          jak już kolego to w - "WATAHE"
          • Gość: nord Re: Trzeba sie zbroic... IP: *.015-47-6d6c6d11.cust.bredbandsbolaget.se 09.09.03, 23:43
            Gość portalu: doradca napisał(a):

> Gość portalu: Rambo napisał(a):
            >
            > > ...Wolfy zaczynaja zbierac sie w watache
            > ---------------------------------------------
            > jak już kolego to w - "WATAHE"
            TY "h"...do lania ,w takim temacie masz tylko "WATAHE" do
            powiedzenia?
    • Gość: Nieoszust. Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.magma-net.pl 09.09.03, 20:53
      Przeżyłem okupacje. Jestem pełen podziwu i szacunku dla prof.
      Leszka Kołakowskiego. Tak świetnego artykułu na ten temat w życiu
      nie spotkałem.
      Przy nim na bajdurzenie komunistów szkoda czasu i papieru.
      Wypędzany (wysiedlany w Zamojszczyźnie) przez Niemców i
      pozbawiony ojcyzny przez Sowietów, a po wojnie szans na normalne
      życie przez polskich komunistów.
      Nieoszust.
    • Gość: Zbyszek Rewelacyjny tekst, Panie Profesorze !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 20:53
      Co to za dziwaczna gazeta, ta Wyborcza. Potrafi zatrudniać
      zwykłych głupków jako dziennikarzy, zwłaszcza w edycjach
      lokalnych a z drugiej strony od czasu do czasu zamieszcza
      teksty ludzi wielkich, aż porażające swą doniosłością.
      • Gość: Stabra Re: Rewelacyjny tekst, Panie Profesorze !!! IP: *.tele2.pl 09.09.03, 21:02
        Mojego ojca nauczyciela nikt nie wypędzał z Gdyni. Poprostu go
        zamordowali w Piaśnicy. Ci "wypędzeni" - "Wykarczowani" nie
        upominaj/a sie o pomniki....
    • Gość: TX Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: 206.121.220.* 09.09.03, 21:02
      Brawo panie Leszku. Dziekuje.
      • Gość: a Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.09.03, 21:30
        Jest pomnik w Berlinie, bardzo piekny, i ten pomnik wystarczy. Jest to pomnik
        piety projektowany przez Kathy Kolwitz - wspaniala rzezbiarke naszych czasow.
        Ten pomnik w starej straznicy na Unten den Linden przemawia do wszystkich serc,
        polskich, niemieckich i zydowskich. Wszystkie inne pomniki betonowe,
        pokrywajace hektary przestrzeni w Berlinie, nie maja sensu. Wprost przeciwnie
        sa odrazajace, sa tylko dowodem ze buduje sie je w czyims interesie.
        Kto jest winny za wypedzonych?
        Ci co finasowali dojscie Hitlera do wladzy, ktorzy finansowali jego militarne
        zbrojenia.
        Byl to Baron von Schroeder, jeden z zalozycieli firmy Bechtel, (z niej pochodzi
        Rumsfeld and Dick), agent banku Rotschildow, Rowniez JP Morgan, Warburg Paul i
        Max, rodzina Bushow, Exon popierali nazizm juz od lat 20tych. Cala Europa
        powinna zbudowac dla nich wielki pomnik, biblioteke, ktora otworzy nam oczy na
        prawde.
      • Gość: Inka Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 21:52
        Panie Profesorze! Dziękujemy! Zawsze był Pan dla nas autorytetem.
    • rudy102_t_34_85 Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni 09.09.03, 21:04
      Pięknie gadać to my zawsze potrafiliśmy,ale na tym się
      kończyło...Prawda jest taka że Rosja-choć biedna-nadal wzbudza w
      Niemcach strach i szacunek bo pozostaje mocarstwem regionalnym z
      bronią jądrową,ogromnymi zapasami strategicznych surowców i
      coraz szybciej rozwijającą się gospodarką.Jest też ważnym
      partnerem w budowie przeciwwagi dla wpływów USA na świecie.My
      zaś jesteśmy biednym,słabym krajem i nie mamy Niemcom nic do
      zaoferowania oprócz...ziem zachodnich!O własną historię też nie
      potrafimy dbać,dla Zachodu Powstanie Warszawskie ad.1944 nie
      istnieje a w Oświęcimiu Polacy byli tylko po to aby pomagać w
      gazowaniu Żydów...Tymczasem o "wypędzeniu" Niemców wiedzą już
      chyba prawie wszyscy.O bitwach pod Stalingradem i Kurskiem
      także.
      • Gość: kr Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.arc.ab.ca 09.09.03, 21:13
        Rudy nie zalamuj sie. Dopoki ty bedziesz pamietal i twoje dzieci
        to nic jeszcze straconego.
    • Gość: Walter a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: 195.27.163.* 09.09.03, 21:18
      Centrum przeciwko wypedzaniu jest rowniez i na ten temat
      jak tez o polskim wypedzaniu Ukraincow z Bieszczad
      i o polskim wypedzeniu Zydow w roku 1968

Walter, Niemiec mowiacy po polsku
      • Gość: baand Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: 80.51.113.* 09.09.03, 21:23
        A o wypędzeniu żołnierzy radzieckich z byłej NRD też będzie to
        muzeum?
        • Gość: a Re: Jaki Pomnik Europa powinna wystawic IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.09.03, 21:32
          Jest pomnik w Berlinie, bardzo piekny, i ten pomnik wystarczy. Jest to pomnik
          piety projektowany przez Kathy Kolwitz - wspaniala rzezbiarke naszych czasow.
          Ten pomnik w starej straznicy na Unten den Linden przemawia do wszystkich serc,
          polskich, niemieckich i zydowskich. Wszystkie inne pomniki betonowe,
          pokrywajace hektary przestrzeni w Berlinie, nie maja sensu. Wprost przeciwnie
          sa odrazajace, sa tylko dowodem ze buduje sie je w czyims interesie.
          Kto jest winny za wypedzonych?
          Ci co finasowali dojscie Hitlera do wladzy, ktorzy finansowali jego militarne
          zbrojenia.
          Byl to Baron von Schroeder, jeden z zalozycieli firmy Bechtel, (z niej pochodzi
          Rumsfeld and Dick), agent banku Rotschildow, Rowniez JP Morgan, Warburg Paul i
          Max, rodzina Bushow, Exon popierali nazizm juz od lat 20tych. Cala Europa
          powinna zbudowac dla nich wielki pomnik, biblioteke, ktora otworzy nam oczy na
          prawde.

• Gość: Paskudniak Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: 152.75.141.* 09.09.03, 21:45
          Gość portalu: baand napisał(a):

> A o wypędzeniu żołnierzy radzieckich z byłej NRD też będzie to
          > muzeum?

Nie, wypędzenie żołnierzy radzieckich z byłej NRD będzie świętem
          narodowym. Jest naprawdę z czego się cieszyć. Szkoda tylko że
          zdewastowali taki szmat ziemi.
          • Gość: baand Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: 80.51.113.* 09.09.03, 21:54
            Gość portalu: Paskudniak napisał(a):

> Gość portalu: baand napisał(a):
            >
            > > A o wypędzeniu żołnierzy radzieckich z byłej NRD też będzie
            to
            > > muzeum?
            >
            > Nie, wypędzenie żołnierzy radzieckich z byłej NRD będzie
            świętem
            > narodowym. Jest naprawdę z czego się cieszyć. Szkoda tylko że
            > zdewastowali taki szmat ziemi.

Wypędzenie Eriki Steinbach z jej tatusiem-żołnierzem-okupantem z
            Polski też jest świętem. Jest naprawdę z czego się cieszyć.
            Szkoda tylko, że zdewastowali taki szmat ziemi.
      • Gość: rydzyk Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 21:33
        a o wypędzeniu - w wiekszości przez komin - niemieckich Żydów też będzie to
        muzeum ?
        • Gość: brawo Kołakowski Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:09
          Europejskich, głównie polskich Żydów.
          • Gość: Gupijestes Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: 195.27.163.* 10.09.03, 21:00
            Gość portalu: brawo Kołakowski napisał(a):

> Europejskich, głównie polskich Żydów.
            a w 1968 roku to byli Syjonisci i won z nimi do Syjamu
            a przed wojna to jedne pogromik za drugim
            i zgodnie z POLSKIM prawem od roku 1936
            zydowscy studenci - sory poslcy Zydzi
            musiel stac obok lawki w takich humanistycznych czelniach jak
            Uniwersytet Warszawski i Uniwerstytet Jagielonski
            i nie tylko w tych dwoch kolebkach polskosci
      • Gość: fritz Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: *.solnet.ch 09.09.03, 21:37
        Gość portalu: Walter napisał(a):

> Centrum przeciwko wypedzaniu jest rowniez i na ten temat
        > jak tez o polskim wypedzaniu Ukraincow z Bieszczad
        > i o polskim wypedzeniu Zydow w roku 1968
        >
        > Walter, Niemiec mowiacy po polsku

Polacy z Niemcami nie powinni robic zadnego centrum. To jest
        uwiarygodnienie mordercow i katow. Niech sobie Niemcy robia co
        chca. Najwyzsza pora aby Polacy stworzyli centrum martylologii
        tylko narodu polskiego. Polacy naprawde nie potrzebuja
        towarzystwa aby uczcic swoich pomordowanych.

• Gość: aallicja Re: a skad pan Kolakowski wzial taka informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 11:23

> Gość portalu: Walter napisał(a):
          >
          > > Centrum przeciwko wypedzaniu jest rowniez i na ten temat
          > > jak tez o polskim wypedzaniu Ukraincow z Bieszczad
          > > i o polskim wypedzeniu Zydow w roku 1968
          > >
          > > Walter, Niemiec mowiacy po polsku
          >
          > Polacy z Niemcami nie powinni robic zadnego centrum. To jest
          > uwiarygodnienie mordercow i katow. Niech sobie Niemcy robia co
          > chca. Najwyzsza pora aby Polacy stworzyli centrum martylologii
          > tylko narodu polskiego. Polacy naprawde nie potrzebuja
          > towarzystwa aby uczcic swoich pomordowanych.
          >

Moim zdaniem w tym tkwi największy problem. Moglibyśmy odciąć się, ale wówczas
          nie mielibyśmy żadnej kontroli nad poczynaniami Niemców... Jednak - zgadzam się
          z Tobą.
      • Gość: Tomasz Do Waltera IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 22:20

> Centrum przeciwko wypedzaniu jest rowniez i na ten temat
        > jak tez o polskim wypedzaniu Ukraincow z Bieszczad
        > i o polskim wypedzeniu Zydow w roku 1968
        >
        > Walter, Niemiec mowiacy po polsku

Drogi Walterze,
        mam wielu dobrych znajomych Niemców,
        ale żaden z nich nie chce (może to przypadek) aby naród
        niemiecki, który rozpętał jedne z największych mordów w dziejach
        świata uzurpował sobie prawo do wystawiania pomników w cudzym
        imieniu.

Ja w pełni popieram artkuł Pana Kołakowskiego, babcia mojej żony
        przeżyła obóz na Majdanku , wymordowano to setki tysięcy ludzi
        (Niemcy rozstrzelali jej męża za przechowywanie broni - miała 20
        lat i 6 miesięczną córkę , obecnie moją tesciową ) dzięki
        wartownikowi który przynosił jedzenie w butach.
        Czy naród niemiecki jej to wynagrodzi budując w Berlinie CPW ???

Ona nie życzy sobie aby jakikolwiek Niemiec miał budować pomnik
        dla osób takich jak ona.

Ja natomiast jestem absolutnie nieufny co do szczerości intencji
        tego CPW w Berlinie.

Jesli jesteś zainteresowany dalszą rozmową , podam e-mail.

Tomasz
        • Gość: Walter Re: Do Waltera IP: 195.27.163.* 09.09.03, 22:41
          Gość portalu: Tomasz napisał(a):

>
          > > Centrum przeciwko wypedzaniu jest rowniez i na ten temat
          > > jak tez o polskim wypedzaniu Ukraincow z Bieszczad
          > > i o polskim wypedzeniu Zydow w roku 1968
          > >
          > > Walter, Niemiec mowiacy po polsku
          >
          >
          > Drogi Walterze,
          > mam wielu dobrych znajomych Niemców,
          > ale żaden z nich nie chce (może to przypadek) aby naród
          > niemiecki, który rozpętał jedne z największych mordów w
          > dziejach świata uzurpował sobie prawo do wystawiania pomników
          > w cudzym imieniu.
          >
          > Ja w pełni popieram artkuł Pana Kołakowskiego, babcia mojej
          > żony przeżyła obóz na Majdanku , wymordowano to setki tysięcy
          > ludzi (Niemcy rozstrzelali jej męża za przechowywanie broni -
          > miała 20 lat i 6 miesięczną córkę, obecnie moją tesciową )
          > dzięki wartownikowi który przynosił jedzenie w butach.
          > Czy naród niemiecki jej to wynagrodzi budując w Berlinie
          CPW ???
          >
          > Ona nie życzy sobie aby jakikolwiek Niemiec miał budować
          > pomnik dla osób takich jak ona.
          >
          > Ja natomiast jestem absolutnie nieufny co do szczerości
          > intencji tego CPW w Berlinie.
          >
          > Jesli jesteś zainteresowany dalszą rozmową , podam e-mail.
          >
          > Tomasz
          Jak slusznie piszesz niemcy rozstrzelali meza twojej babci
          z przechowywanie broni - chyba nie sadzisz ze twoj dziadek sie
          sodziewal ze go po glowie poglaszcza
          a z tej przechowywanej broni mial zamiar zabic jak najwieksza
          ilosc Niemcow
          Pomimo calekiem slusznego zamiaru spodziewanie sie ze go w
          razie wpadki po glowie poglaszcza nie nalezalo do oczekiwan
          twojego dziadka z cala pewnoscia. Nie wiem z dlaczego nalezy do
          twoich oczekiwan. Wojna jest tak zrobiona ze bohaterowie rzadka
          sa zywi - a z mojego punktu patrzenie bohaterstwo twojego
          dziadka widze reletywnie - bo bohaterskow chowajac bron na
          Niemcow chcial nie chcial otwieral innemu czerwonemu smokowi
          drzwi do Europy. Bo niestety w drugiej wojnie swiatowej byla
          tylko albo brunatna cholota albo czerwona zaraza
          innej opcji nie bylo, a kto w to wierzy jest supernaiwnym,
          albo dziecinnym. Ktokolwiek stawal przeciwko III Rzeszy
          popieral Zwiazek Radziecki i odwrotnie.

Co do szczerosci CPW to wogole nie jest ta dyskusja - CPW ma
          sluzyc dostarczeniu cieplych posadek - i wielkie "obuzenie"
          panow profesorow z Polski jest od czasu gdy sie dowiedzieli
          ze owszem beda posadki za Euro ale gdy sie Polska finansowo
          dolozy na co specjanie liczyc nie mozna. W czasie gdy liczyli
          ze sie na niemieckie Euro zalapia to byli nawet za i przeciw.
          Tak ze CPW to calkiem inna ksiazka do historii.

Najwiekszy mord rozpetali towarzysze w jarmulka z przyszta do
          nich czerwona gwiazda a nie Niemcy, jak juz robimy porownania.
          Towarzysze sa winni ponad 100 mln zyc a przepedzen to juz nawet
          nikt nie zliczy - Czeczenia jeszcze trwa - jakos nie ma
          odwaznych ktrzy by to ruskim imperialom powiedziel.

Walter walterbertin@gmx.de
          • Gość: Rzymianin Re: Do Waltera IP: *.pool80181.interbusiness.it 10.09.03, 00:12

1.
            > Jak slusznie piszesz niemcy rozstrzelali meza twojej babci
            > z przechowywanie broni - chyba nie sadzisz ze twoj dziadek sie
            > sodziewal ze go po glowie poglaszcza
            > a z tej przechowywanej broni mial zamiar zabic jak najwieksza
            > ilosc Niemcow

2.
            > Co do szczerosci CPW to wogole nie jest ta dyskusja - CPW ma
            > sluzyc dostarczeniu cieplych posadek - i wielkie "obuzenie"
            > panow profesorow z Polski jest od czasu gdy sie dowiedzieli
            > ze owszem beda posadki za Euro ale gdy sie Polska finansowo
            > dolozy na co specjanie liczyc nie mozna. W czasie gdy liczyli
            > ze sie na niemieckie Euro zalapia to byli nawet za i przeciw.
            > Tak ze CPW to calkiem inna ksiazka do historii.

3.
            > Najwiekszy mord rozpetali towarzysze w jarmulka z przyszta do
            > nich czerwona gwiazda a nie Niemcy, jak juz robimy porownania.
            (...)

Dzieki Ci, Walterze, za tak krotki, a tak dosadny wyklad. Teraz przynajmniej
            wiem, czego sie trzymac.

1. A wiec: jezeli wrog cie napadnie, morduje twa rodzine, a na nieszczescie
            (dla ciebie) wyda zakaz posiadania broni, to masz siedziec cicho, a najlepiej
            bedzie jesli na wlasny koszt kupisz bilet do Auschwitz i sam wiejdziesz do
            pieca. No bo przeciez taka jest wola Fuehrera, a jej przeciwstawiac sie nie
            nalezy. A jesli robisz inaczej, sam sobie jestes winien.

2. Teraz juz wiem, ze te pazerne polaczki chcialy poleciec na kilka euro
            (niemieckich, ma sie rozumiec). Na szczescie przejrzales ich zamiary i zadni
            Geremki, Bartoszewscy czy Kolakowscy nie zarobia ani eurocenta!

3. I na koniec zostawiles najlepszy smaczek. Tylko nie napisales, czy pan AH
            dokonczyl twoim zdaniem dziela, czy nie. No bo jezeli nie, to trzeba zabrac sie
            do pracy, a nie przesiadywac nocami przy komputerze!

Tylko uwazaj, moj drogi Walterze: jesli Niemcy jeszcze raz sprobuja porzadkowac
            swiat wg swoich recept i sprzatac go na swoja modle, to moze sie stac tak, ze
            juz zadnemu Niemcowi nie beda potrzebne pomniki, centra itp.
            • Gość: Gupijestes do boszewickiego pomiotu IP: 195.27.163.* 10.09.03, 20:36
              Cos tu jest duzo boszewickiego scierwa na tym forum

Adolf Hilter nie mial zamiaru jak wam przez lata opowiadano zabijac Slowian -
              ale wyrwac z korzeniami cale to boszewickie drzewo i czerwona zaraze
              i cala ziemie ktora mogla stanowic dla niego pozywke cala zydokomune
              i ich pomagierow.

To narod "wybrany" wydal Marxa Englsa Trockiego Bucharina Rosa Luxemburg
              Lampe Minca Swiatlo Morela Wolinska Rywina - boszewikow i aferzystow
              To w Rosji sowieckie trwala rewolucja pazdziernikowa
              gdzie nie mordowano Zydow tylko Zydzi mordowali kulakow burzujow obszarnikow i
              stan na dzisiaj ponad 100.000.000 ludzi - liczba szczesliwie nie rosnie.

To wy poprowadziliscie czerwonego smoka do Berlina i 55 lat lizaliscie jego
              odbytnice
              Moze potrzeba wam jeszcze 45 lat, do setki, byscie zrozumieli w ktora strone
              trzeba strzelac
              Przypominam, ze to Papiez Plus blogoslawil wojska Generala Franco
              idace do walki z "niewinnymi" Repblikanami pod czerownym sztandarem
              i z tego samogo powodu poblogoslawi Wehrmacht i Kooalicje Antybolszewicka
              idaca na Front Wschodni eksterminowac komisarzy i sekretarzy
              a wy w swojej glupocie politycznej podstawialisci
              Antybolszewickiej Wyprawie Krzyzowej
              noge i macie pretensje ze wam noge urwalo.

To narod wybrany was szczuje na Europe Okcydentalna (Zachodnia)
              a wy szczekacie jak ten pies ogrodnika co to ogorkow i pomidorow nie je
              ale szczeka
              Poczekam co powiecie jak zaczna przywozic waszych Szwejkow w workach
              z Iraku z Medalem "Polegl za Izrael"
              - pewnie sie polskie wdowy i sierotki uciesza ze tatus taki piekny medal
              dostal, posmiertnie.

• Gość: Rzymianin Re: do boszewickiego pomiotu IP: *.pool80181.interbusiness.it 11.09.03, 00:04
                Gość portalu: Gupijestes napisał(a):

> Cos tu jest duzo boszewickiego scierwa na tym forum

Jestem przekonany, że nie więcej niż nazistowskiego.
                Pozdrów fuhrerka, jak go spotkasz!
          • Gość: adam Re: Do Waltera IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 01:06

Wojna jest tak zrobiona ze bohaterowie rzadka
            > sa zywi - a z mojego punktu patrzenie bohaterstwo twojego
            > dziadka widze reletywnie - bo bohaterskow chowajac bron na
            > Niemcow chcial nie chcial otwieral innemu czerwonemu smokowi
            > drzwi do Europy. Bo niestety w drugiej wojnie swiatowej byla
            > tylko albo brunatna cholota albo czerwona zaraza
            > innej opcji nie bylo, a kto w to wierzy jest supernaiwnym,
            > albo dziecinnym. Ktokolwiek stawal przeciwko III Rzeszy
            > popieral Zwiazek Radziecki i odwrotnie.

I tym właśnie różnią się Niemcy od Polaków. Ci pierwsi jak ktoś rozkarze to
            wykonają skrupulatnie i dokładnie, a jak coś jest niebezpieczne, wbrew prawu
            lub zdrowemu rozsądkowi (patrz dziadek kolegi) to będą grzecznie siedzieć a
            ciebie uznają za wariata i odsądzą od czci i wiary, że chcesz coś zmienić.
            Polacy zaś przy wszystkich swych przywarach (o których akurat prof. Kułakowski
            często pisze) nadzwyczaj chętnie porywają się z motyką na słońce i jest im z
            tym niezwykle dobrze. I mnie także, bo jak to powiedział dawno temu pewien
            polski minister (nomen omen w odpowiedzi na propozycję Hitlera) jest coś co nie
            ma ceny - HONOR...
            Ale tego przecież Walter nie zrozumie, zaś prof. Kułakowski po raz kolejny mnie
            zaskoczył i znów na plus...
            • Gość: Gupijestes Re: Do Waltera IP: 195.27.163.* 10.09.03, 20:39
              Gość portalu: adam napisał(a):

>
              > Wojna jest tak zrobiona ze bohaterowie rzadka
              > > sa zywi - a z mojego punktu patrzenie bohaterstwo twojego
              > > dziadka widze reletywnie - bo bohaterskow chowajac bron na
              > > Niemcow chcial nie chcial otwieral innemu czerwonemu smokowi
              > > drzwi do Europy. Bo niestety w drugiej wojnie swiatowej byla
              > > tylko albo brunatna cholota albo czerwona zaraza
              > > innej opcji nie bylo, a kto w to wierzy jest supernaiwnym,
              > > albo dziecinnym. Ktokolwiek stawal przeciwko III Rzeszy
              > > popieral Zwiazek Radziecki i odwrotnie.
              >
              > I tym właśnie różnią się Niemcy od Polaków. Ci pierwsi jak ktoś rozkarze to
              > wykonają skrupulatnie i dokładnie, a jak coś jest niebezpieczne, wbrew prawu
              > lub zdrowemu rozsądkowi (patrz dziadek kolegi) to będą grzecznie siedzieć a
              > ciebie uznają za wariata i odsądzą od czci i wiary, że chcesz coś zmienić.
              > Polacy zaś przy wszystkich swych przywarach (o których akurat prof.
              Kułakowski
              > często pisze) nadzwyczaj chętnie porywają się z motyką na słońce i jest im z
              > tym niezwykle dobrze. I mnie także, bo jak to powiedział dawno temu pewien
              > polski minister (nomen omen w odpowiedzi na propozycję Hitlera) jest coś co
              nie
              >
              > ma ceny - HONOR...
              > Ale tego przecież Walter nie zrozumie, zaś prof. Kułakowski po raz kolejny
              mnie
              >
              > zaskoczył i znów na plus...
              Znow sie dales oszukac
              HONORU W POLSCE nie uswiadczysz - tylko w czasie wielkich mow i na ustach
              tych na mownicy

Tow. Kolakowski juz za komuny byl tym bezpartyjnym gniewnym - wentylem
              i opowiadal bajeczki na zamowienie - niby anty
              nie wazne czy za ruble czy za euro wazne zeby z rezimem rzadzacym
              na Wiejskiej
          • toj.ka Re: DO WALTERA 10.09.03, 13:45
            babcia mego ojca zginela- zaraz na poczatku wojny. byl to taki poczatek wojny-
            ze jeszcze nikt nie bal sie samolotow. byc moze nikt nie bal sie jeszcze
            niemcow w koncu musiano wiedziec- ze samolot- to pewnie niemiecki- i wszyscy
            mieszkancy pewnego w malenkiego miasteczka (czyt.: starcy, kobiety i dzieci-
            panowie jako ze byl to bardzo poczatkowy poczatek- byli na froncie) wybiegli
            by popatrzec na samolot. zjawisko w owch czasach nie tak czeste. przynajmniej
            w biednej, prowincjonnej polsce. w odpowiedzi
            na to- jakis poczciwy niemiec siedzacy za sterem owego samolotu (moze jakis
            syn niemieckiego przedsiebiorcy, jak myslisz?) rzucil bombe w sam srodek tego
            tlumiku.
            wujek mojego ojca zginal rozstrzelany w lapance- w tym samym malenkim
            miesteczku- diabli wiedza dlaczego, moze jakis inny poczciwy niemiec wlasnie
            sie nudzil...
            dziadek mojej mamy - tez zostal rozstrzelany- rozstrzelano wszystkich mezczyzn
            w pewnej jeszcze mniejszej wiosce i jak wykazala ekshumacja zwlok- niktorych
            zakopano zywych...
            jak myslisz- czy to byli "kosmici- nazisci"?
            a moze jednak poczciwi niemcy?

> > Tomasz
            > Jak slusznie piszesz niemcy rozstrzelali meza twojej babci
            > z przechowywanie broni - chyba nie sadzisz ze twoj dziadek sie
            > sodziewal ze go po glowie poglaszcza
            > a z tej przechowywanej broni mial zamiar zabic jak najwieksza
            > ilosc Niemcow

> Co do szczerosci CPW to wogole nie jest ta dyskusja - CPW ma
            > sluzyc dostarczeniu cieplych posadek - i wielkie "obuzenie"
            > panow profesorow z Polski jest od czasu gdy sie dowiedzieli
            > ze owszem beda posadki za Euro ale gdy sie Polska finansowo
            > dolozy na co specjanie liczyc nie mozna. W czasie gdy liczyli
            > ze sie na niemieckie Euro zalapia to byli nawet za i przeciw.
            > Tak ze CPW to calkiem inna ksiazka do historii.

taaak i niemiecki podatnik zgodnym chorkiem oplaca te bezsensowne posadki...
            (ok- nie tak zgodnym. powinniscie byc dumni, ze macie schroedera i joschke...
            hihi, ale heca- niemcy powinni byc dumni z joschki...)

> Najwiekszy mord rozpetali towarzysze w jarmulka z przyszta do
            > nich czerwona gwiazda a nie Niemcy, jak juz robimy porownania.
            > Towarzysze sa winni ponad 100 mln zyc a przepedzen to juz nawet
            > nikt nie zliczy - Czeczenia jeszcze trwa - jakos nie ma
            > odwaznych ktrzy by to ruskim imperialom powiedziel.

hmmmm, trudno mi oceniac kto bardziej zblizyl sie do idealu- czy "porzadni"
            niemcy, bardzo systematycznie, dokladnie sortujacy wlosy, buty, zeby, ....czy
            towarzysze- wykazujacy sie zdecydowanie wieksza chaotycznoscia....

to- za kogo pijemy, walter?

• Gość: Gipijestes Re: DO WALTERA IP: 195.27.163.* 10.09.03, 20:42
              a UBecy to wszystcy byli z Venus albo z Izraela
              tylko dlaczego ta ladnie i szybko nauczyli sie po polsku

Co najwazniejsze jest widziec w cudzym oku ziarko piasku
              a w swoim nawet nie widziec glazu polodowcowego

• toj.ka Re: DO WALTERA 10.09.03, 21:16
                Gość portalu: Gipijestes napisał(a):

> a UBecy to wszystcy byli z Venus albo z Izraela
                > tylko dlaczego ta ladnie i szybko nauczyli sie po polsku

aaaaa, bo od kilkuset lat w polsce mieszkali...no to i sie nauczyli, nie?
                i zreszta- to polakom sie od nich dostalo, nie?

> Co najwazniejsze jest widziec w cudzym oku ziarko piasku

a jusci, do locka niemieckiego ziarko piasku wpadlo....

> a w swoim nawet nie widziec glazu polodowcowego

a wiesz- ja do mioch historyjek rodzinnych- dorzucic moge jeszcze jedna- taka
                co sie drzewkiem w jerozolimie skonczyla...
                a wszystko w pewnym malym miasteczku...
                a to nie byli zadni wielcy bohaterowie, wiesz?
                tacy zwykli prowincjonalni polacy...
                • Gość: lza wielka Re: DO WALTERA IP: 195.27.163.* 10.09.03, 21:35
                  lza wielka mi sie potoczyla z oka na twoja historyjke

czy ten za ktorego otrzymal czlonek twojej rodziny drzewko w Yad Vashem
                  nazywa sie Riwin czy Wolinska ????
                  • toj.ka ?????? 10.09.03, 22:23
                    Gość portalu: lza wielka napisał(a):

> lza wielka mi sie potoczyla z oka na twoja historyjke

?????
                    dlaczego lza? historyjka jak historyjka.

> czy ten za ktorego otrzymal czlonek twojej rodziny drzewko w Yad Vashem
                    > nazywa sie Riwin czy Wolinska ????

pewnie ani tak ani tak. szeczerze mowiac- nie wiem jak sie nazywali.
                    tamci siedza w usie- i nie za bardzo kwapia sie do podtrzymywania kontaktow.
                    no ale na drzewko- zglosili. tez ladnie z ich strony.

to ma byc ironia z twojej strony? wybacz- nie za bardzo lapie.
                    taka jakas wyrafinowana, czy co....

• Gość: jim.x Re: ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.03, 03:41
                      Wojna juz byla dawno, prawda?? Teraz mozna latwo byc antysemita, nazista czy
                      bolszewikiem i spedzic spedzic dzien w poczuciu dobrze wypelnionej misji-
                      zaistnienia na forum z jakze madrymi [i jakze orginalnymi] pogladami. Szkoda
                      tylko ze nie na wszystkie tematy mozna bez nadmiernego upraszczania pisac w
                      trzech zdaniach, co celowo albo i z glupoty przeinaczaniem prawdy jednak jest.
              • toj.ka a tak BTW- kto buduje pomnik UB-ekom? n/t 10.09.03, 22:24
                Gość portalu: Gipijestes napisał(a):

> a UBecy to wszystcy byli z Venus albo z Izraela
                > tylko dlaczego ta ladnie i szybko nauczyli sie po polsku
                >
                > Co najwazniejsze jest widziec w cudzym oku ziarko piasku
                > a w swoim nawet nie widziec glazu polodowcowego
                >
                • walterbertin Re: a tak BTW- kto buduje pomnik UB-ekom? n/t 14.09.03, 02:53
                  a po co im pomniki budowac oni zyja wsrod was i wami rzadza
                  a jak sie nie zalapali do rzadzenie to biora rzadowe emeryturki
                  i za ordery chlebowe otrzymane za zaslugi przy dazeniu do komunizmu

• gabrielacasey A CO Z POLAKAMI WYPEDZONYMI Z ZAMOJSZCZYZNY? 10.09.03, 02:23
        • Gość: Gupijestes Re: A CO Z POLAKAMI WYPEDZONYMI Z ZAMOJSZCZYZNY? IP: 195.27.163.* 10.09.03, 20:46
          biorac kase za propagandowe wypowiedzi za opowiaski naciskajace na worek lzowy
          starych ciot Tow. Kolakowski nie doslyszal ze jest to
          CENTRUM przeciwko WYPEDZANIU
          kazdemu wypedzaniu nawet Adama i Ewy z raju
          a wiec rowniez Centrum przeciwko wypedzaniu
          Polakow z Wielkopolski Korzytarza i Zamojszczyzny

Tylko myslec terzeb a nie kase brac za wypowiedzi zgodne z rezimowa polityka
          Kolakowski juz byl sie za ruble sprzedal a teraz za twarda zlotowke
          - wyminialna
        • Gość: EinHaSSe Re: A CO Z POLAKAMI WYPEDZONYMI Z ZAMOJSZCZYZNY? IP: *.proxy.aol.com 12.11.03, 20:09
          A CO Z POLAKAMI WYPEDZONYMI Z ZAMOJSZCZYZNY?

NIECH WRACAJA!
    • Gość: enabler Niech Niemcy biorą przykład z Polski i Ukrainy IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 09.09.03, 21:49
      Moze po prostu Niemcy powinni uczyc sie od Polakow, jak "robic"
      polityke zagraniczna.Przykladem niech beda relacje Polska-
      Ukranina a nawet Polska-Rosja.
      • Gość: Walter Re: Niech Niemcy biorą przykład z Polski i Ukrain IP: 195.27.163.* 09.09.03, 22:46
        Gość portalu: enabler napisał(a):

> Moze po prostu Niemcy powinni uczyc sie od Polakow,
        > jak "robic" polityke zagraniczna.Przykladem niech beda
        > relacje Polska-Ukranina a nawet Polska-Rosja.

Chyba cie nawiedzilo stawiac takie przyklady
        - spor na noze o Cmentarz Orlat Lwowskich
        - spor na noze o Tragedie Wolynska
        - spor o Premiszil Cholm i inne
        - spor o koscioly greko-katolickie zrabowane przez katolikow
        - nieposzanowanie wyrznietych przez polskie KBW ukraniskich
        nieboszczykow
        - indianskie rezerwaty dla Ukraincow na Pomorzu i Mazurach
        - poskie zaprzanstwo w sprawie Obozu koncentracyjengo dla
        Niemcow i dla Ukraincow w Lambmowicach
        - polskie obsikiwanie i obszczekiwanie Ukraincow jako rezunow

Walter, Niemiec mowiacy po polsku
        • gabrielacasey JAKO ETNOGRAF CHCE ZOBACZYC TE UKRAONSKIE 10.09.03, 02:25
          REZERWATY NA MAZURACH I POMORZU - PODAJ ADRESY!!!
          • gabrielacasey ps: PRZEJAWIASZ WASC WSZYSTKO, CO W NIEMCACH NAJGORSZE 10.09.03, 02:26
            NA CZELE Z ZAKLAMYWANIEM HISTORII!!!
            • Gość: . A JA TO CO U BRYTYJCZYKÓW NAJLEPSZE! IP: 216.127.82.* 10.09.03, 02:49
              • gabrielacasey 216 - to nie jest brytyjski serwer, a wiec sie nie 10.09.03, 03:57
                przystrajaj w cudze piorka, klamco, obludniku i ZDRAJCO polskiej sprawy!
            • Gość: Katriona Re: ETNOLOG POZWALA SOBIE NA... IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.03, 10:15
              generalizowanie do tego stopnia? To niebezpieczne chyba? i NIEPOTRZEBNE???
              No, chyba ze chodzi o to, zeby dobrze brzmialo (jeszcze ten krzyk czyli wielkie
              litery!).

I tak, k'woli wyjasnienia: nie jestem niemieckim scierwem, ktorym to mianem
              zapewne zaraz bede nazwana. Ja tu po prostu studiuje. Ludzie sa jak wszedzie:
              niektorzy bardziej inni mniej sympatyczni. A cala idea Centrum wcale mi sie nie
              podoba.
              Jednak wszystko to nie wystarczy abym krytykowala WSZYSTKICH Niemcow.
              Jak zwykle, dala Pani popis.
              • Gość: ket Re: ETNOLOG POZWALA SOBIE NA... IP: *.p.lodz.pl 10.09.03, 10:49
                A czy Niemcy dokładnie wiedzą jak będzie to Centrum wyglądało ? Bo my nie poza
                nazwą.. ale jeśli chodzi o nazwy to Niemcy nazywali transport Zydów do obozów
                smierci : aussiedlung.
                • Gość: ? Re: ETNOLOG POZWALA SOBIE NA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:16
                  ?wysiedlung
                • Gość: WALDI JAKIE BĘDZIE BERLIŃKIE CENTRUM - KAŻDY WIDZI ! IP: *.kana.gliwice.pl 11.09.03, 10:21
                  Centrum będzie wyglądało tak, jak to już teraz widać na oficjalnej stronie
                  internetowej Bund der Vertriebenen www.bund-der-vertriebenen.de.
                  Holocaust będą odnosić do prześladowań ... Armeńczyków przez Turków."
                  Zaś odnośnie Holaocaustu na narodzie żydowskim stosują własny
                  neologizm "Generalvernichtung".
                  Czy Daniel Cohn-Bendit i prof. Peter Glotz, popierający Centrum w Berlinie tego
                  nie wiedzą?
                  Trzeba jednak przyznać, że BDV ma świetnie opanowaną technikę public reltions.
                  Do perfekcji opanowali "sztukę" selektywnego przedstawiania przeszłości i
                  teraźniejszości. Demaskowanie tego destruktywnego nacjonalizmu, szkodzącego
                  Niemcom, Polsce i całej Europie nie powinno ograniczać się do żarliwej dyskusji
                  na łamach GW i innych polskich mediów.
                  Podczas gdy nas rusza sumienie i staramy się mniej lub bardziej umiejętnie
                  przedstawiać oczywiste prawdy historyczne, BDV robi swoje, gwiżdząc na prof.
                  Kołakowskiego i całą polską oraz większość niemieckiej opinii publicznej.
                  Lobbying Związku Wypędzonych (Bund der Vertriebenen) organizowany
                  jest "genaralstaabsmäßig" przez ludzi przekonanych jeśli nie zawsze o swojej
                  historycznej misji, to przynajmiej o tym, że berlińskie Centrum zapewni im
                  polityczny (i materialny) byt na wiele dziesięcioleci.
                  Ideologię BDV popiera dziś zdecydowana MNIEJSZOŚĆ tych Niemców i ich potomków,
                  którzy naprawdę wycierpieli podczas wypędzania.
                  Ale to nie zraża funkcjonariuszy BDV, oni zawsze - po bolszewicku - wiedzieli,
                  wiedzą i będą wiedzieć lepiej.
                  Jaki z tego morał? Polski MSZ, State Department w Waszyngtonie, Foreign Office
                  w Londynie (ze względu na Umowę Poczdamską) jak i osobistości życia publicznego
                  w Niemczech, Polsce i Czechach oraz NGO-sy i media powinny wspólnie demaskować
                  tę gigantyczną mistyfikację dokonywaną w majestacie niemieckiego prawa. Powinni
                  też wspólnie wypracować nośną alternatywę w stosunku do berlińskiego Centrum
                  a'la Steinbach.

• Gość: , ZAPOMNIAŁAM, ŻE WCZORAJ BYLAM JESZCZE IP: 216.127.82.* 10.09.03, 02:48
            "SOCJOLONGWISTKA", A NIE ETNOGRAFEM. COŚ MI SIĘ DZIŚ MUSIAŁO POJEBAĆ
            • gabrielacasey Duren: etnograf -mgr; socjolongwistyka-doktorat! 10.09.03, 03:59
              Widac, zes ty nawet do matury nie dorosl!
              • Gość: gabrielacasey MOWILAM: DOKTORAT Z HARWARDU. SZKODA, IP: 216.40.249.* 10.09.03, 04:15
                ZE NIE MOGE SOBIE PRZYPOMNIEC,GDZIE TEN HARWARD JEST. U PROFESORA CHOMSKYEGO.
                NO I CO Z TEGO, ZE NA HARWARDZIE GO NIGDY NIE BYLO? DLA MNIE PRZYSZEDL. SLYSZAL
                O MNIE PRZEDTEM I BARDZO CHCIAL MNIE POZNAC. WIEDZIAL, ZE JESTEM NAWET
                MADRZEJSZA OD NIEGO.

MAM JESZCZE CZTERY INNE DOKTORATY, ALE TO KIEDY INDZIEJ, BO MNIE O TEJ PORZE
                SUSZY.
                • gabrielacasey [...] 10.09.03, 05:38
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: 2man Ciebie nie potrzeba opluskwiac. Ty sie sama IP: 216.40.249.* 10.09.03, 06:02
                    od miesiecy zanurzasz w szambie na widoku publicznym. Jestes bigotka, rasistka,
                    mitomanka i megalomanka. I wbrew temu co tu pisza wcale nie jestes chora.
                    Jestes pelny zdrowuch, tylko masz obrzydliwy charakter i jestes calkowicie
                    pozbawiona wstydu.

PS. 500E importowano do USA z pieciolitrowym silnikiem, moc 322 KM. Znowu
                    pouczasz ludzi, a sama gowno wiesz.

gabrielacasey napisała:

> male polaczkowskie scierwo!
                • Gość: chomski [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 09:00
          • Gość: Walter Re: JAKO ETNOGRAF CHCE ZOBACZYC TE UKRAONSKIE IP: 195.27.163.* 10.09.03, 20:10
            Reszel na Mazurach
            Chojnice na Pomorzu

• Gość: grr swiete slowa... IP: 141.2.200.* 09.09.03, 21:49
    • Gość: mrowa Re: LESZEK KOLAKOWSKI Z ..WYBORCZA... IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 21:56
      ....jak ci terrorysta wejdzie do domu ...zgwalci zone, zabije
      dzieci i zniszczy dom...tak bylo 1 wrzesnia w polsce gdy niemcy
      nas napadli...to masz tak dlugo prawo gonic terroryste az go
      dopadniesz i zabijesz...tak dziala prawo naturalne...ale
      naturalnie mozna mu wybaczyc...odajac go w rece wymiaru
      sprawiedliwosci....text p. kolakowskiego...jest mimo
      doswiadzczen zyciowych zamydlony...po przeczytaniu go ...ciagle
      jestem w rosterce ...czy centrum powinno powstac czy nie...czy
      niemcy po powstaniu centrum ...beda roscic pretensje do ziem
      polskich czy nie...a przeciez ..nie trzeba tak wielu przezyc
      zyciowych ...,zeby stwierdzic stanowczo...niemcy po powstaniu
      centrum beda roscic pretensje do ziem polskich...tak samo bylo z
      wielkoscia naszych glosow w ue...przed referendum do unii
      mielismy prawie taka sama ilosc glosow w ue jak niemcy ...po
      referendum polska ma o polowe glosow mniej w ue od
      niemcow...przed referendum unia miala byc unia ojczyzn...po
      referendum powstanie unia z rzadem centralnym ...,ktory to rzad
      centralny bedzie decydowal co w polsce ma sie dziac...a dziac
      bedzie sie wiele...na korzysc niemiec i francji...z niekorzyscia
      dla takich krajow jak polska czy czechy...reasumujac p.
      kolakowski...ja bardzo nie lubie czekac z zalozonymi rekoma...
      czekac i gdybac... co sie bedzie dziac po wybudowaniu
      centrum...centrum ,ktore powstanie zapewne...i teraz jest czas
      do dzialania ...jasnego dzialania przeciwko centrum ...bo jak
      powstanie centrum zaczna sie roszczenia ...przeciez sam pan
      stwierdzil ...,ze za gwalty rosji na ludnosci cywilnej zadnej
      kasy nie bedzie i nie ma co z rosja zaczynac...ale z polska
      owszem...
      • Gość: fritz Re: LESZEK KOLAKOWSKI Z ..WYBORCZA... IP: *.solnet.ch 10.09.03, 01:00
        Gość portalu: mrowa napisał(a):

> ....jak ci terrorysta wejdzie do domu ...zgwalci zone, zabije
        > dzieci i zniszczy dom...tak bylo 1 wrzesnia w polsce gdy niemcy
        > nas napadli...to masz tak dlugo prawo gonic terroryste az go
        > dopadniesz i zabijesz...tak dziala prawo naturalne...ale
        > naturalnie mozna mu wybaczyc...odajac go w rece wymiaru
        > sprawiedliwosci....text p. kolakowskiego...jest mimo
        > doswiadzczen zyciowych zamydlony...po przeczytaniu go ...ciagle
        > jestem w rosterce ...czy centrum powinno powstac czy nie...czy
        > niemcy po powstaniu centrum ...beda roscic pretensje do ziem
        > polskich czy nie...a przeciez ..nie trzeba tak wielu przezyc
        > zyciowych ...,zeby stwierdzic stanowczo...niemcy po powstaniu
        > centrum beda roscic pretensje do ziem polskich...tak samo bylo z
        > wielkoscia naszych glosow w ue...przed referendum do unii
        > mielismy prawie taka sama ilosc glosow w ue jak niemcy ...po
        > referendum polska ma o polowe glosow mniej w ue od
        > niemcow...przed referendum unia miala byc unia ojczyzn...po
        > referendum powstanie unia z rzadem centralnym ...,ktory to rzad
        > centralny bedzie decydowal co w polsce ma sie dziac...a dziac
        > bedzie sie wiele...na korzysc niemiec i francji...z niekorzyscia
        > dla takich krajow jak polska czy czechy...reasumujac p.
        > kolakowski...ja bardzo nie lubie czekac z zalozonymi rekoma...
        > czekac i gdybac... co sie bedzie dziac po wybudowaniu
        > centrum...centrum ,ktore powstanie zapewne...i teraz jest czas
        > do dzialania ...jasnego dzialania przeciwko centrum ...bo jak
        > powstanie centrum zaczna sie roszczenia ...przeciez sam pan
        > stwierdzil ...,ze za gwalty rosji na ludnosci cywilnej zadnej
        > kasy nie bedzie i nie ma co z rosja zaczynac...ale z polska
        > owszem...

Masz racje. I jeszcze lepiej: Niemcy i Francja daza do zrobienia z Europy
        mocarstwa bedacego rownowaga do USA poprzez powstanie nowych, na
        razie "wewnetrznych sil europejskich" majacych byc przeciwstawieniem do NATO.
        Oczywscie ich drogim przyjacielem bedzie Rosja. F. i N. wyposazone w duza
        wladze polityczna dzieki nowej konstytucji beda z cala pewnoscia wymusic
        rozluznienie stosunkow Polski z USA. I wtedy sytuacja dla Polski stanie sie
        paskudna. Z pieknym centrum przypominajacym zbrodnie na biednych niemcach
        nastapi robienie kasy, tzn. realizowanie roszczen. Jezeli Polska dopusci do
        odrzucenia Niecei to jedyna szansa zostanie wystapienie z Uni w co sam nie
        wierze, ze nastapi. A jezeli nie, to cwani Polacy obudza sie znowu podzieleni i
        p..dolic bez sensu jak zwykle. PiS sie odgraza, ze bedzie organizowac
        referendum w sprawie Niecei, ale o ile sejm to przeglosuje, to nie ma po co.
        Ludzie sa jeszcze zbyt glupi, aby glosowac o wystapienie z UE. Rzad oczywscie
        na wszystko sie zgodzi. W sejmie PO poprze SLD i w ten sposob sprawa zostanie
        zalatwiona.
        • Gość: Awx Re: LESZEK KOLAKOWSKI Z ..WYBORCZA... IP: 162.108.22.* 10.09.03, 14:33

> Gość portalu: mrowa napisał(a):
          >
          > > ....jak ci terrorysta wejdzie do domu ...zgwalci zone, zabije
          > > dzieci i zniszczy dom...tak bylo 1 wrzesnia w polsce gdy niemcy
          > > nas napadli...to masz tak dlugo prawo gonic terroryste az go
          > > dopadniesz i zabijesz...tak dziala prawo naturalne...ale
          > > naturalnie mozna mu wybaczyc...odajac go w rece wymiaru
          > > sprawiedliwosci....text p. kolakowskiego...jest mimo
          > > doswiadzczen zyciowych zamydlony...po przeczytaniu go ...ciagle
          > > jestem w rosterce ...czy centrum powinno powstac czy nie...czy
          > > niemcy po powstaniu centrum ...beda roscic pretensje do ziem
          > > polskich czy nie...a przeciez ..nie trzeba tak wielu przezyc
          > > zyciowych ...,zeby stwierdzic stanowczo...niemcy po powstaniu
          > > centrum beda roscic pretensje do ziem polskich...tak samo bylo z
          > > wielkoscia naszych glosow w ue...przed referendum do unii
          > > mielismy prawie taka sama ilosc glosow w ue jak niemcy ...po
          > > referendum polska ma o polowe glosow mniej w ue od
          > > niemcow...przed referendum unia miala byc unia ojczyzn...po
          > > referendum powstanie unia z rzadem centralnym ...,ktory to rzad
          > > centralny bedzie decydowal co w polsce ma sie dziac...a dziac
          > > bedzie sie wiele...na korzysc niemiec i francji...z niekorzyscia
          > > dla takich krajow jak polska czy czechy...reasumujac p.
          > > kolakowski...ja bardzo nie lubie czekac z zalozonymi rekoma...
          > > czekac i gdybac... co sie bedzie dziac po wybudowaniu
          > > centrum...centrum ,ktore powstanie zapewne...i teraz jest czas
          > > do dzialania ...jasnego dzialania przeciwko centrum ...bo jak
          > > powstanie centrum zaczna sie roszczenia ...przeciez sam pan
          > > stwierdzil ...,ze za gwalty rosji na ludnosci cywilnej zadnej
          > > kasy nie bedzie i nie ma co z rosja zaczynac...ale z polska
          > > owszem...
          >
          > Masz racje. I jeszcze lepiej: Niemcy i Francja daza do zrobienia z Europy
          > mocarstwa bedacego rownowaga do USA poprzez powstanie nowych, na
          > razie "wewnetrznych sil europejskich" majacych byc przeciwstawieniem do NATO.
          > Oczywscie ich drogim przyjacielem bedzie Rosja. F. i N. wyposazone w duza
          > wladze polityczna dzieki nowej konstytucji beda z cala pewnoscia wymusic
          > rozluznienie stosunkow Polski z USA. I wtedy sytuacja dla Polski stanie sie
          > paskudna. Z pieknym centrum przypominajacym zbrodnie na biednych niemcach
          > nastapi robienie kasy, tzn. realizowanie roszczen. Jezeli Polska dopusci do
          > odrzucenia Niecei to jedyna szansa zostanie wystapienie z Uni w co sam nie
          > wierze, ze nastapi. A jezeli nie, to cwani Polacy obudza sie znowu podzieleni i
          >
          > p..dolic bez sensu jak zwykle. PiS sie odgraza, ze bedzie organizowac
          > referendum w sprawie Niecei, ale o ile sejm to przeglosuje, to nie ma po co.
          > Ludzie sa jeszcze zbyt glupi, aby glosowac o wystapienie z UE. Rzad oczywscie
          > na wszystko sie zgodzi. W sejmie PO poprze SLD i w ten sposob sprawa zostanie
          > zalatwiona.

Zgadzam sie z tymi opiniami (Mrowa, Fritz). To samo i ja mysle.
          Centrum przeciw wypedzonym jest boczna furtka do historii,
          aby zmienic wszystko wspak, >> to Niemcy najbardziej ucierpialy,
          to Polacy sa wszystkiemu winni<<.
          Wciaz pamietam i pamietac bede, iles lat temu przy okazji
          "wzajemnego przebaczania", kanclerz Niemiec, bodaj Helmut
          Kohl, w swoim przemowieniu przemycil piekna mysl, ktora
          zdaje mi sie dzis, byla zapowiedzia tego co slyszymy o Centrum
          Wypedzonych, mianowicie powiedzialo mu sie, ze po czesci
          WINE ZA ROZPETANIE II WOJNY SWIATOWEJ PONOSI TEZ
          POLSKA, GDZYZ BYLA ZBYT SLABA WOBEC POTEGI NIEMIEC
          I TYM SAMYM SPROWOKOWALA JE DO NAPASCI. (!!!!!)
          Moi drodzy, jesli ktos takie teksty wyglasza na spotkaniu,
          ktore ma byc pojednawcze, to zapowiada tym samym, ze
          z opinia o calkowitej odpowiedzialnisci Niemcow sie
          nie zgadza. Pijany to on nie byl, w koncu to nie czlowiek
          kultury moskiewskiej, ale dzis mozna byc sadzic, ze troche
          za wiele powiedzial. Na szczescie dla Niemcow, slowa te
          zostaly pominiete przez strone polska, ktorej premier bral
          sowicie z niemieckiej kasy. (Ciekawe, czy ktos to pamieta
          i pamieta nazwisko naszego Premiera.)
          Obawiam sie, ze tak samo jest i dzisiaj, moze nawet gorzej,
          dlatego uwazam, ze sprawa Centrum Wypedzonych nie
          powinna przejsc bokiem, szczegolnie wobec Polski i
          naszego byc albo nie byc.
          Pozornie to sie nie laczy z Unia Europejska, ale kto
          potrafi przewidziec w czyich rekach bedzie wladza
          w Unii, ten nie ma najmniejszych watpliwosci w
          sprawie granic Niemiec.
          Moim zdaniem, Niemcy po uzyskaniu prawa wlasnosci
          do polskich Ziem Odzyskanych doprowadza do rozpadu
          UE, chocby nie placac skladek, i nikt im w tym nie podskoczy,
          sami zachowujac granice z 1939. No moze z korytarzem
          baltyckim. Polska zostalaby jako efemeryczny twor zdany
          wylacznie na doba wole sasiadow.
          Na Centrum Wypedzonych nie mozna wiec pozwolic.

Pozdrawiam
    • Gość: E No i co? IP: *.net.pulawy.pl / 10.192.27.* 09.09.03, 21:57
      • Gość: - Re:Odpowiedzialni sa bankierzy miedzynarodowi ! IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.09.03, 22:02
        przeczytajcie Rotschildow e. Mullins
        • Gość: pesymista I dlatego centrum powstanie, IP: *.magusz.net / 192.168.17.* 09.09.03, 22:50
          bo taki jest geopolityczny interes Niemiec, którzy - jak
          powiedział któryś z brytyjskich premierów-nie mają stałych
          przyjaciół, ale mają stałe interesy. Ich interesem zawsze
          był "Drang nach Osten", niezależnie od tego, czy podpisywali
          przedtem jakieś świstki czy nie, szli raz jako rycerze
          krzyżowi, później jako pruscy zaborcy, innym razem jako
          hitlerowscy oprawcy - liczył się efekt. Na taki sam efekt
          pracują obecnie. Instrumentem do tego jest obecnie m.in. centrum
          wypędzonych. Nie liczę na to, że trafny i mądry artykuł
          Kołakowskiego spowoduje u Eriki Steinbach jakikolwiek odruch
          moralnej refleksji. Niebawem prawdopodobnie się okaże, że u
          innych Niemców podobnie, chociaż niektórzy przez jakiś czas będa
          się jeszcze trzymali politycznej poprawności. Może lepiej było
          trzymać się Rosjan? Na Amerykanów chyba nie można liczyć, bo w
          1/4 są oni pochodzenia niemieckiego a pozatem ich interesy z
          Niemcami są zdecydowanie dla nich ważniejsze niż z Polską.
          • Gość: rebel Re: I dlatego centrum powstanie, IP: *.man.polbox.pl 10.09.03, 00:40
            Nie tylko Centrum powstanie ale i Mittleuropa. Przyjeta przez
            Niemcy strategia "tarczy bez miecza" jest konsekwetnie
            realizowana od lat. A koszmar konfliktu na dwa
            fronty "zalatwiony" poprzez niezwykle kordialne stosunki z
            Francja.

Lepiej juz zaczac sie uczyc niemieckiego, bo "europejskosc" juz
            niedlugo bedzie rownac sie "niemieckosc"

> bo taki jest geopolityczny interes Niemiec, którzy - jak
            > powiedział któryś z brytyjskich premierów-nie mają stałych
            > przyjaciół, ale mają stałe interesy. Ich interesem zawsze
            > był "Drang nach Osten", niezależnie od tego, czy podpisywali
            > przedtem jakieś świstki czy nie, szli raz jako rycerze
            > krzyżowi, później jako pruscy zaborcy, innym razem jako
            > hitlerowscy oprawcy - liczył się efekt.
    • Gość: Waldemar Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeniom IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.03, 22:04
      Marcin napisal: "Niemcy Niemcom zgotowali taki los.., a teraz
      zapomnieli o tym, smutne, ale prawdziwe :("

Niemcy niczego nie zapomnieli... To jest dobrze przemyslana,
      dlugofalowa gra, ktora ma przyniesc okreslone owoce, ktore
      zostana zebrane w odpowiedniej chwili. Tak jak
      operacja "zjednoczenie" nie byla niczym spontanicznym, lecz
      dobrze przygotowana i jeszcze lepiej wykonana operacja wiadomych
      sluzb, w nadarzajacej sie korzystnej sytuacji. Naturalnie
      oprocz "sluzb" swoja role odegraly takze polityczne przetargi i
      ogromne pieniadze wyplacone Rosjanom. Krotko przedtem Weigel
      odmawial Polsce kredytu w wysokosci 3 mld DM, poniewaz... brak
      bylo pieniedzy w budzecie RFN. Za chwile znalazlo sie 80 mld US$
      nie kredytu, lecz "odszkodowania" do zaplacenia Rosji za zgode
      na zjednoczenie i opuszczenie baz wojskowych w DDR. Tak wyglada
      polityka i z tego nalezy zdawac sobie sprawe.
      • Gość: fritz Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.solnet.ch 09.09.03, 22:15
        Gość portalu: Waldemar napisał(a):

> Niemcy niczego nie zapomnieli... To jest dobrze przemyslana,
        > dlugofalowa gra, ktora ma przyniesc okreslone owoce, ktore
        > zostana zebrane w odpowiedniej chwili.

Masz racje i dokladnie o tym pisze prof. Kolakowski stwierdzajac

" Pozostanie jednak wielki pomnik, który w każdej chwili może służyć za
        widowiskowe wsparcie wszystkich roszczeń, gdy się takie pojawią.
        Czy pojawią się znowu? Nie wiemy, nic w takich sprawach nie jest pewne i
        przewidywalne."

• Gość: Awx Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: 162.108.22.* 10.09.03, 15:05

> Gość portalu: Waldemar napisał(a):
          >
          > > Niemcy niczego nie zapomnieli... To jest dobrze przemyslana,
          > > dlugofalowa gra, ktora ma przyniesc okreslone owoce, ktore
          > > zostana zebrane w odpowiedniej chwili.
          >
          > Masz racje i dokladnie o tym pisze prof. Kolakowski stwierdzajac
          >
          > " Pozostanie jednak wielki pomnik, który w każdej chwili może służyć za
          > widowiskowe wsparcie wszystkich roszczeń, gdy się takie pojawią.
          > Czy pojawią się znowu? Nie wiemy, nic w takich sprawach nie jest pewne i
          > przewidywalne."
          >
          Zeby nie byc posadzanym o bycie narodem kretynow, ktorzy nie sa w stanie
          przewidziec zagrozen powtarzajacych sie od 1000 lat !!!, powinnismy jednak
          przedsiebrac jakies konkretne kroki przeciw napedzaniu nas w sytuacje
          faktow dokonanych.
          Z pewnoscia pierwszym powinna byc calkowita negacja niemieckiego projektu.
          Drugim, - powstanie najwiekszego w Europie Centrum Martyrologi
          Poswieconemu Niemieckim Zbrodniom na Narodzie Polskim w 2giej Wojnie
          Swiatowej.
          Na to nie powinno sie zalowac funduszy, bo Niemcy ze swoja kasa moga
          z kilkuset tysiecy prohitlerowskich uciekinierow zrobic najwieksza tragedie
          drugiej wojny swiatowej.
      • Gość: Zet Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: 140.247.126.* 10.09.03, 16:56
        Pochodze z tzw. niemieckich kolonistow w powiecie mieleckim, moja rodzina stracila dom i dorobek pokolen, a ja
        bynajmniej nie czuje pokrzywdzony i wypedzony. Jak wiekszosc mojej rodziny, ktora wbrew rozkazowi ewakuacji w
        styczniu 1945 zdecydowala sie zostac, na dobre i na zle. Mimo wszystko, na dobre. Przede wszystkim uniknelismy
        koszmaru ewakuacji, ktora odbywala sie pod nadzorem policji, na furmankach, w zupelnym chaosie. Wsrod
        ewakuantow bylo wielu autentycznych faszystow, kilku wstapilo do miejscowej policji. Wyrozniali sie szczegolnym
        bestialstwem wobec ludnosci polskiej i zydowskiej. Nie chce miec nic wspolnego z ta czescia rodziny, ktora jest
        obecnie w Niemczech, a teraz zglasza wobec panstwa polskiego. Mojego panstwa. Pod tekstem profesora
        Kolakowskiego podpisuje sie obydwaoma rekami.
        • Gość: lopes Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:44
          Chylę czoła.
    • Gość: anna Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: 80.51.31.* 09.09.03, 22:18
      Podziękowania dla Profesora Kołakowskiego za głos w dyskusji o
      Centrum
    • Gość: Kuba Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 22:21
      No nareszcie, wreszcie ktoś znany i szanowany tak konkretnie i właściwie to
      przedstawił. Nie rozumiem dlaczego nasze władze jeszcze niemieckiego
      ambasadora nie wezwały na dywanik. To zakrawa na kpine, żeby KACI połowy
      Europy wyżalali sie nad sobą ! Niemcy najpierw podpalili dom-Europę a teraz
      narzekają, że im się chałupa spaliła i muszą mieszkać gdzieś indziej. Przecież
      nikt nigdy w przeszłości im Heimatu nie chciał zabrać, Niemców wysiedlono
      traktując to jako karę a także jako zabezpieczenie, by w przyszłości znów nie
      zrobili tego samego, by znów nie podpalali Europy z wydumanymi hasłami na
      ustach.

Jak to jest, swoją drogą, że w tej sprawie nasz "wspaniały" rząd milczy, gdzie
      Cimoszewicz ? Przydałoby się w tej sprawie ostre demarche i słów potepienia
      brak.

Może bysmy tak, jako internauci, zasypali kanclerza i przewodniczącego
      Bundestagu mailami protestacyjnymi ??? Przynajmniej "w ząbek czesani"
      wiedzieliby, że my wciąż pamiętamy "dokonania" ich dziadków i ojców...

Leszkowi Kołakowskiemu sstaropolski niski pokłon, do kolan i słowa podzięki.
      • Gość: ewald Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.09.03, 22:23
        dziwnym sbosobem polskie hasla o wypedzeniu niemcow sa starsze od hitlera.
        • Gość: fritz Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.solnet.ch 09.09.03, 22:33
          Gość portalu: ewald napisał(a):

> dziwnym sbosobem polskie hasla o wypedzeniu niemcow sa starsze od hitlera.

Dziwnym sposobem niemieckie Drang nach Osten i Bismarcka akjca germanizacji sa
          dduuzo starsze.
          • Gość: a Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.09.03, 23:13
            Niemcy byli wypedzeni, miliony starcily dom i zycie. Od Krolewca,Bytomia,
            Gdanska Wroclawia ciagnela sie sie jedna wielka masa ludzka, przesladowana,
            pozbawiona praw i wlasnosci, rodziny i przyjaciol. My Polacy to znamy z
            wlasnego doswiadczenia i dlatego musimy szukac mechanizmow kryzysow i wojen, a
            nie szukac sposobow na wzbogacenia siebie. Najgorsze jest ze winnymi sa nie
            Niemcy i zaden narod ale ci ktorzy z premedytacja zaplanowali najpierw wielki
            krach ekonomiczny lat 20 i 30, a potem swiadomie sfinansowali Hitlera. I o nich
            wogole nikt nie mowi. Mozna kazdy narod sprowokowac do zupelnie bestialskiego
            zachowania. Tak bylo w Chinach, Japoni, Rosji i Niemczech. Znamy historie
            angielskiego kolonializmu i hiszpanskich bestialstw w Peru obu Amerykach, mord
            Indian w Stanach, handel niewolnikami. Czy natura ludzka da sie zmienic? Tu na
            tym Forum niejaki MC oferuje lupy wojenne za sluzbe w Iraku! A Palestyna . Nie
            chcemy slyszec o detalach tych zbrodni, musimy uwolnic sie od mechanizmow i
            systemow wojennych.
            • Gość: fritz Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.solnet.ch 10.09.03, 01:30
              Gość portalu: a napisał(a):

> Niemcy byli wypedzeni, miliony starcily dom i zycie. Od Krolewca,Bytomia,
              > Gdanska Wroclawia ciagnela sie sie jedna wielka masa ludzka, przesladowana,
              > pozbawiona praw i wlasnosci, rodziny i przyjaciol.
              --------
              Wiekszosc Niemcow ewakuowala sie sama na rozkaz Hitlera, co np. z Prus
              przebiegalo w sposob bardzo dramatyczny. Miliony Niemcow przy ewakuacji a potem
              w czasie przesiedlen z cala pewnoscia nie zginelo. Np. przesiedlenia z Polski
              byly pod przeprowadzone pod nadzorem czerownego krzyza i armii alinackich. Moze
              iles tam osob zamordowano ale mowimy maximalnie o okolo 1000 osob. Moze wsrod
              tych ktorzy zabijali byli ci, ktorym Niemcy pomordowali cale rodziny? Nie
              zapominaj, ze w tamtym czasie Niemcy nie byli ludzmi, tylko banda mordercow
              ktorym nie udalo sie popelnic masowego mordu na Polakach, ktorego wlasnie
              dokonali na Zydach.
              I jeszcze jedno: niemcow wywozono rowniez w wagonach towarowych, bo nie bylo
              innych. Ale to jest zasadnicza roznica, czy jest w wagonie 30 osob z
              zaopatrzeniem ( nie zapomnij: czerwony krzyz ) i otwartymi oknami czy tez stoi
              w nim 150 osob umierajacych z pragnienia, wyczerpanie i duszacych sie, poniewaz
              okna byly zabite deskami. Umarli stali na stojaco, opierajac sie na zywych
              poniewaz nie bylo dosyc miejsca mogli upasc.
              Niemcy po trasporcie mieli wszystkie prawa, to Polacy w systemie
              komunistycznego faszyzmu nie mieli zadnych. Paradox historii.
              ---------
              > My Polacy to znamy z
              > wlasnego doswiadczenia i dlatego musimy szukac mechanizmow kryzysow i wojen,a
              > nie szukac sposobow na wzbogacenia siebie.

Polacy chca w normalnych warunkach zyc, pracowac i sie bogacic, im szybciej tym
              lepiej ale dzieki wlasnej pracy. I to potrafia: w USA zrobiono wlasnie spis
              majatkowy poszczegolnych grup etnicznych: olbrzymie zaskoczenie: Polacy sa jako
              grupa etniczna na 3. miejscu pod wzgledem zamoznosci.

Najgorsze jest ze winnymi sa nie
              > Niemcy i zaden narod ale ci ktorzy z premedytacja zaplanowali najpierw wielki
              > krach ekonomiczny lat 20 i 30,

---------
              Czy ty naprawde uwazasz, ze "wielki krach" byl zaplanowany? Ale chyba nie przez
              Zydow? Nawet dziasiaj nie potrafiliby tego zrobic, a wtedy byli dopiero na
              dorobku. To byly pierwsze fale emigracyjne.

> a potem swiadomie sfinansowali Hitlera.

Nie, to nie byli Zydzi. Oni nie finansowali Hitlera

>I o nich wogole nikt nie mowi. Mozna kazdy narod sprowokowac do zupelnie
              bestialskiego zachowania. Tak bylo w Chinach, Japoni, Rosji i Niemczech.
              Znamy historie angielskiego kolonializmu i hiszpanskich bestialstw w Peru obu
              Amerykach, mord Indian w Stanach, handel niewolnikami. Czy natura ludzka da
              sie zmienic? Tu na tym Forum niejaki MC oferuje lupy wojenne za sluzbe w Iraku!
              A Palestyna . Nie chcemy slyszec o detalach tych zbrodni, musimy uwolnic sie od
              mechanizmow i systemow wojennych.
              -------

Tak, znam taki kraj, ktory wlasnie to filozofie, dokladnie wyznawal i
              twierdzil, ze jak nie bedzie mial armii, to nikomu nie bedzie nikomu zagrazal i
              nikt go nie bedzie atakowac. Do tego jeszcze, aby nie bylo podejrzen, w kraju
              panowala arystokracja ktora wybierala sobie krola w zaleznosc od kasy, po
              prostu bydlo nieodpowiedzialne. Pewnego pieknego dnia zaczet ten kraj dzielic.
              Duzo sie zmienilo. Jeden fakt pozostaje: jak nie bedziesz uzbrojony, zostaniesz
              podzielony. Jak jestes samemu za slaby szukaj sojusznikow. Jedynym sojusznikiem
              Polski sa USA a reszta jest po prostu... Centrum dla Biednych Niemcow..
    • Gość: Felix CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 22:38
      Moim zdaniem normalny, uczciwy i porządny człowiek nie może być
      przeciwko Centrum przeciw Wypędzeniom. To jest pomnik dla
      milionów niemieckich cywilnych ofiar wojny, niewinnie
      pomordowanych w bestialski sposób przez żołnierzy sowieckich i
      polskich. I dla pozostałych milionów wypędzonych ze swych miast,
      wsi, miasteczek, domów. Tych wszystkich kobiet gwałconych,
      upadlanych przez Sowietów i Polaków i na koniec wypędzonych na
      zachód Niemiec. I dla ich dzieci, z których dziesiątki i setki
      tysięcy zostało zabitych, zamarzło lub zginęło z głodu.
      Większość z Niemców, którzy przeżyli tą hekatombę z rąk Słowian
      i Azjatów - Rosjan, Polaków i Czechów nie była w stanie
      prowadzić już dalej normalnego życia. Po czymś takim nie da się
      już normalnie żyć.
      I tym ludziom, którzy to przeżyli oraz milionom ofiar które w
      straszliwy sposób zginęły odmawia się prawa do zbudowania
      Centrum – Centrum przeciwko Wypędzeniom. Ludzie, którzy
      odmawiają tego prawa nie są na pewno żadnymi autorytetami. Są to
      ludzie, którym brak kręgosłupa moralnego i zwykłej odwagi do
      powiedzenia: tak, my też jesteśmy winni, my też popełnialiśmy
      zbrodnie, dokonaliśmy czystki etnicznej w wymiarze niespotykanym
      w historii.
      Ludzie, którzy są przeciwko Centrum są dla mnie zwykłymi
      gnidami.
      Rozumiem wątpliwości ofiar nazizmu, ale ich cierpienia nie są
      powodem, aby nie można było pokazać cierpień milionów niewinnych
      ludzi – kobiet i dzieci z drugiej strony.
      Mówienie: niee, niee – patrzcie na mnie, to tylko ja jestem
      ofiarą tej wojny, ja cierpiałem – to, że w straszny sposób
      pomordowali te miliony dzieci i kobiet to nic, im się pamięć nie
      należy, to tylko ja jestem ofiarą – to jest po prostu zwykły
      cynizm i dno moralne.
      Z drugiej strony sprzeciw w sprawie budowy Centrum wynika na
      pewno z obaw politycznych - nagle dla wielu stanie się jasne, w
      jaki sposób Polska weszła w posiadanie ziem zachodnich – poprzez
      barbarzyńskie wymordowanie ich rodowitych mieszkańców. I że
      Polska to nie jest tylko taki piękny kraj bohaterów i samych
      wspaniałości, którzy podczas wojny sławili się męstwem i
      szlachetnością. Że Polacy popełniali również straszne zbrodnie.
      Ale jeśli tak było, to o tym też trzeba mówić. To nie jest tak,
      że tylko Niemcy byli tacy straszni, a inni wspaniali. Trzeba
      powiedzieć prawdę o tym co się wydarzyło. Bo przecież tu nikt
      nie chce fałszować historii, a jedynie oddać hołd milionom
      pomordowanych w bestialski sposób i milionom wypędzonych. Po
      prostu powiedzieć prawdę.
      I tego tak naprawdę boją się politycy. To stąd ten ich sprzeciw.
      Ale Centrum i tak powstanie. I miejmy nadzieję, że będzie
      przestrogą przed powtórnym popełnianiem zbrodni.

• Gość: kaczory11 Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.zeelandnet.nl 09.09.03, 22:57
        Wlos staje deba czytajac te brednie. Ile ty dziecino masz lat?
        Czy ty znasz historie lat 1933 - 1945, ze o Rozbiorach nie
        wspomne?
        • Gość: Felix Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 23:16
          Jakie brednie człowieku? Troche szacunku dla ofiar. Nie tylko
          swoich, także innych narodowości.

Żyjesz chyba mitem wpaniałych bolszewików i pomagających im w
          walce z Niemcami Polaków. A historię komunizmu i prawdziwą
          przyczynę II Wojny Światowej to znasz? Zagrożenie komunizmem
          całej Europy? Hitler atakiem na ZSRR wyprzedził Stalina tylko o
          ok. 2 tyonie. Stąd początkowe sukcesy Niemców (dużo słabiej
          wyposazonych w broń od Sowietów i mniej licznych) - bo po
          radzieckeij stronie stały miliony Sowietów czekających na rozkaz
          ataku na Europę. Wysstarczy dowiedzieć się, co Sowieci zrobili z
          Prusami Wschodnimi i całą wschodnią częścią Niemiec, aby
          wyobrazić sobie, jaki byłby los Europy - zostałaby spalona i
          wymordowana. Jeśli zaatakowaliby wcześniej od Hitlera, żadna
          siła by ich nie powstrzymała. Stalin stworzył w przeciągu 15 lat
          od objęcia władzy po Leninie pod przykrywką państwa ludu
          najkrwawsze państwo totalitarne - w celu zdobycia Europy (nie
          robił przecież tego bezcelowo).
          Tak to właśnie było, trzeba uczyć się prawdziwej historii, a nie
          wierzyć w komunistycznych kłamstwa i zafałszowania.
          Ale nie o to chodziło w poprzedniej wypowiedzi.
          Uszanuj czyjąś potrzebę upamiętnienia milionów niewinnych ofiar
          wojny.

• Gość: kaczory11 Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.zeelandnet.nl 09.09.03, 23:27
            Boze, co za falsz, co za stawianie historii na glowie. Stalin
            planowal atak na Hitlera, ale dopiero pozna jesienia 1941 roku
            lub na poczatku 1942. Cos chlopczyno slyszales, ale zle i
            niedokladnie. I MUSZE CI PRZYPOMNIEC, ZE HITLER NAPADL NA POLSKE
            1 WRZESNIA 1939 ROKU. Pierwsze mordy i rzezie rozpoczely sie juz
            nazajutrz. Widac tego nie znasz (wiec grubo na 2 lata przed
            planowanym atakiem Rosjan). Ohyda ogarnia czlowieka czytajac
            takie rzeczy. I nie profanuj Pamieci Pomordowanych w Polsce
            Polakow porownujac ich do tych "ciezko przestraszonych"
            niemiaszkow, ktorzy czesto sami lub na rozkaz Hitlera opuszczali
            Polskie Ziemie Zachodnie. I tak na marginesie - czy ktos z
            twojej rodziny podpisal liste Volksdeutsche?
            • Gość: Jo,jo Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 01:14
              Wyprzedzające uderzenie na ZSRR,jest faktem.Rosjanie w strefie
              przygranicznej z III Rzeszą skoncentrowali olbzymią Armię.a atak
              Niemców był dla nich całkowitym zaskoczeniem.W pierwszych
              miesiącach wojny do niewoli dostało się setki ale to setki
              tysięcy Rosjan.Ludzie z kresów pamiętają przechwałki Rosjan,że z
              Hitlerem cały Swiat zawojują.
          • Gość: maciej Uwaga! Rewizjonizm IP: 65.112.255.* 09.09.03, 23:58
            Jestem zaszokowany wypowiedziami mojego przedmówcy Felixa. To co
            on pisze, to czysty rewizjonizm, do tego bardzo prymitywny. Z
            wypowiedzi Felixa wynika, że Hitler po to wywołał wojnę, aby
            ocalić Europę przed bolszewikami, a ludność (czy Polaków i Żydów
            też?) przed zagładą z ich rąk. Felix sugeruje, że my wszyscy, z
            prof. Kołakowskim włącznie, nie znamy historii. Jestem zdumiony w
            najwyższym stopniu, że muszę przypominać o pakcie
            Ribentropp-Mołotow, o zagładzie Żydów, obozach koncentracyjnych i
            wszelkich innych bestialstwach popełnionych przez Niemców. Na tym
            zakończę, bo dobre wychowanie nie pozwala mi napisać tego, co
            ciśnie mi się na usta.
            • Gość: Rzymianin Re: Uwaga! Rewizjonizm IP: *.pool80181.interbusiness.it 10.09.03, 00:30
              Gość portalu: maciej napisał(a):

> Jestem zaszokowany wypowiedziami mojego przedmówcy Felixa. (...)
              > Jestem zdumiony w najwyższym stopniu, że muszę przypominać o pakcie
              > Ribentropp-Mołotow, o zagładzie Żydów, obozach koncentracyjnych i
              > wszelkich innych bestialstwach popełnionych przez Niemców. Na tym
              > zakończę, bo dobre wychowanie nie pozwala mi napisać tego, co
              > ciśnie mi się na usta.

Zupelnie niepotrzebnie jestes zszokowany, a tym bardziej niepotrzebnie
              przypominasz pewne fakt. Bo zaraz przeczytasz wykład Felixa, ze pakt to byla
              tak zmylka ze strony AH (m.in. żeby ratować Polaków), że Żydów wymordowali
              Polacy (no bo przecież w Polsce były główne obozy koncentracyjne i zagłady), a
              bestialstwa popełniali ci "w jarmułkach z przyszytą gwiazdą" (termin wzięty od
              koleżki Felixa - Waltera, zob. wyżej w tym wątku). Niemcy zaś, nie wiedzieć
              czemu, zostali potem ukarani nie za swoje winy. Ale teraz przyszedł czas
              zapłaty i Niemcy rozliczą się z polaczkami. I po co Ci to czytać?
            • Gość: ket Re: Uwaga! Rewizjonizm IP: *.p.lodz.pl 10.09.03, 10:53
              Widocznie Niemcy musieli wg Felixa postępować tak z Polakami jak postępowali
              nawet przed 41.
          • Gość: e Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 12:43
            zal mi ciebie , jestes idiota
            zagrozenie komunizmem dla calej europy ? a czym sie roznil od faszyzmu ??? byl
            taki sam , faszyzm to jest narodowy socjalizm (komunizm w wydaniu
            niemieckim !!!)

Zagrozeniem dla calej europy byla wlasnie faszyzm i komunizm , bo ideologie sa
            takie same i ostro lewicowo !!!!!!
          • Gość: Marcin Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: deproxy1:* 10.09.03, 12:55
            Panie Leszku wspaniale i madre slowa.

Pracuje obecnie w Niemczech i moge smialo powiedziec ze moimi kolegami jest
            tutejsza klasa sredni oraz mnostwo cudzoziemcow takich jak ja ok 20 narodowosci.

Jesli bym ten list mogl miec w wersji niemieckiej napewno kilka osob z checia
            by go przeczytalo

Trzeba madre slowa mowic glosno....
      • Gość: fritz Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.solnet.ch 09.09.03, 23:04
        Niech powstanie, ale nie miejszajcie do tego wymordowanych milinow ludzi. A
        rachunk dostaniecie. Pewne jak w banku.
      • Gość: Semper Fi [...] IP: 141.155.247.* 09.09.03, 23:10
        • Gość: mrowa Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 23:37
          ... w takim razie...oczywiscie juz po budowie centum...jak niemcy "odzyskaja"
          pomorze i slaski...mianowicie ...czy stanie tam na tym niemieckim pomorzu i
          slasku... polskie centrum...wypedzonych polakow...
          • Gość: Rzymianin Zartujesz chyba, mrowa!... IP: *.pool80181.interbusiness.it 10.09.03, 00:35
            Zreszta i po co mialby powstawac taki pomnik? Przeciez wg marzen wielu naszych
            zachodnich sasiadow (w stylu Waltera czy Felixa) nie bedzie zadnych wypedzonych
            Polakow. Oni sa zbyt humanitarni na to. Po prostu Polakow nie bedzie! W jaki
            sposob tego dokonaja, nie wiem, ale juz tam cos wymysla, bo Niemcy to myslacy
            narod... I nie bedzie zadnego klopotu. I nikt nie bedzie pyskowal przeciwko
            centrom, pomnikom itp. I bedzie wreszcie spokoj...

Gość portalu: mrowa napisał(a):

> ... w takim razie...oczywiscie juz po budowie centum...jak niemcy "odzyskaja"
            > pomorze i slaski...mianowicie ...czy stanie tam na tym niemieckim pomorzu i
            > slasku... polskie centrum...wypedzonych polakow...
            • Gość: mrowa Re: Zartujesz chyba, mrowa!... IP: *.proxy.aol.com 10.09.03, 00:55
              Gość portalu: Rzymianin napisał(a):

- oczywiscie... z powstaniem centrum na ziemiach odzyskanych niemieckich
              pomorza i slaska ...to przekora...ale czy bedzie spokoj...watpie..., zeby
              niemcy kiedykolwiek pozostawili nas w spokoju...zawsze cos wymysla...bo jak
              zauwarzyles ...niemcy to narod myslacy...nie to co my ...narod
              laurkowo...dziekujaco-kumajaco- przepraszajacy...

> Zreszta i po co mialby powstawac taki pomnik? Przeciez wg marzen wielu
              naszych
              > zachodnich sasiadow (w stylu Waltera czy Felixa) nie bedzie zadnych
              wypedzonych
              >
              > Polakow. Oni sa zbyt humanitarni na to. Po prostu Polakow nie bedzie! W jaki
              > sposob tego dokonaja, nie wiem, ale juz tam cos wymysla, bo Niemcy to myslacy
              > narod... I nie bedzie zadnego klopotu. I nikt nie bedzie pyskowal przeciwko
              > centrom, pomnikom itp. I bedzie wreszcie spokoj...
              >
              > Gość portalu: mrowa napisał(a):
              >
              > > ... w takim razie...oczywiscie juz po budowie centum...jak niemcy "odzyska
              > ja"
              > > pomorze i slaski...mianowicie ...czy stanie tam na tym niemieckim pomorzu
              > i
              > > slasku... polskie centrum...wypedzonych polakow...
              • Gość: ANka O tak IP: *.ifn-magdeburg.de 10.09.03, 00:59
                My jestesmy narod wybitnie przepraszajacy.. Wlasnie
                zauwazylam.. Nawet kwiatek byl trujacy...
      • Gość: Wrocławianin To nie jest żadna przestroga dla was. IP: *.magusz.net / 192.168.17.* 09.09.03, 23:57
        My na was nie napadaliśmy; to wy napadliście na nas i
        dokonaliście na naszym narodzie eksterminacji nieznanej w
        dziejach ludzkości. Z Wielkopolski wyrzuciliście polskie
        rodziny za Wisłe do GG. Z drugiej strony Rosjanie postąpili z
        nami początkowo prawie tak samo jak wasi oprawcy a następnie nas
        wyrzucili z naszych domów na wschodzie na ziemie, które były
        dotąd wasze. To co spowodowaliście wywołujac wojnę nie
        ograniczało się do zbrodni na podbitych narodach. Cofając się
        przed Rosjanami armie niemieckie stosowały taktykę spalonej
        ziemi i nie troszczyły sie o własny naród. Jeszcze przed
        zajęciem przez Rosjan Królewca, Gdańska, Wrocławia i innych
        miast, które hitlerowcy zamienili w twierdze mało kto wyszedł
        żywy, łącznie z kobietami i dziećmi. To było także niespotykane
        w dziejach wasze własne barbarzyństwo i ludobójstwo na własnym
        narodzie. I teraz chcecie zwalać winy za to przede wszystkim na
        Polaków i Czechów (a z wiadomych względów już najmniej na
        Rosjan) i w ten sposób poległym stawiać pomniki, przypisując im
        większośc tych zbrodni. To poprostu jest niesłychane. W tej
        sytuacji odwołania do moralności innych, przez osobę której
        znane są te fakty (a nie mogą być nieznane wykształconemu
        Niemcowi), budzi conajmniej zdziwienie, bo to jest wiecej niż
        hipokryzja - to przestępcza wybiórczość faktów, coś na kształt
        zaprzeczenia zbrodniom faszystowskim w Oświecimiu czy w setkach
        innych miejsc w Pojsce i Europie. To jest w Europie uznawane za
        przestępstwo, niemal wszędzie. To nie jest uczciwy głos w
        dyskusji.
        • Gość: rebel Gustlik mial racje IP: *.man.polbox.pl 10.09.03, 00:26
          W "Czterech pancernych" Gustlik mowi, ze gdyby Niemcy rozpoczely
          kolejna wojne, to po niej nie byloby komu mowic po niemiecku.
          Kiedy czytam wypowiedzi takie jak Felixa to "zaluje", ze nie
          zalatwiono "problemu niemieckiego" w wyprobowany przez nazistow
          sposob.

Czy mozna jakos powstrzymac to nasze wejscie do niemieckiej
          Europy? Bo to groza przeciez jest...
          • Gość: fritz Re: Gustlik mial racje IP: *.solnet.ch 10.09.03, 01:38
            Gość portalu: rebel napisał(a):

> W "Czterech pancernych" Gustlik mowi, ze gdyby Niemcy rozpoczely
            > kolejna wojne, to po niej nie byloby komu mowic po niemiecku.
            > Kiedy czytam wypowiedzi takie jak Felixa to "zaluje", ze nie
            > zalatwiono "problemu niemieckiego" w wyprobowany przez nazistow
            > sposob.
            >
            > Czy mozna jakos powstrzymac to nasze wejscie do niemieckiej
            > Europy? Bo to groza przeciez jest...
            ----
            Warunki wystapienia nie sa jeszcze jasno zedifiniowane. Ale normalne referendum
            z udzilem 50% i jasnym TAK dla wyjscia wystarczy. Aha, do rozwoju gospodarczego
            wystarcze dojscie do wspolnego rynku. Obecnosc w Uni wcale nie jest konieczna.
            Mozna tez przystapic do EWG ( Norwegia, Islandia, Lichtenstein i Szwajcaria ) i
            poprzez ta organizacje w sposob naturalny dojsc do wspolnego rynku.
          • Gość: Niemiecki Europejc Re: Gustlik mial racje IP: *.54.179.254.tisdip.tiscali.de 10.09.03, 09:57
            A kto wam Polaczki kaze wchodzic do niemieckiej Europy???

Jak sie ktos histori Europy uczyl z "Czterech pancernych" to nie dziwia takie
            uwagi.
            • Gość: rebel Re: Gustlik mial racje IP: *.man.polbox.pl 10.09.03, 11:25
              Niemiecki Europejczyk pisze "Polaczki"? To po niemiecku bedzie "Polaken" prawda?

Odkad Niemcy odkad istnieja jako panstwo sa wylacznie europejskim problemem.
              Tak dlugo jak byla to nazwa geograficzna bylo w porzadku. I do tego powinnismy
              zmierzac. Na szczescie Niemcow lubia tylko Niemcy bo wszyscy inni - Dunczycy,
              Holendrzy, Norwegowie a nawet Austriacy maja takie same fobie wobec Niemiec jak
              Polacy.

Nie wiesz moj Ty drogi Europejczyku Niemiecki (swoja droga, Twoj przydomek
              brzmi prawie jak Demokracja Socjalistyczna - czyli zadna tam demokracja, zwykla
              sciema) gdzie ja sie uczylem historii Europy ale moze znasz to przyslowie:

"Do Boga zwracam sie po hiszpansku, do mezczyzn mowie po francusku, do kobiet
              po wlosku a po niemiecku do mojego konia" i znasz jego autora? :-)

Gość portalu: Niemiecki Europejc napisał(a):

> A kto wam Polaczki kaze wchodzic do niemieckiej Europy???
              >
              > Jak sie ktos histori Europy uczyl z "Czterech pancernych" to nie dziwia takie
              > uwagi.
              • Gość: fritz Re: Gustlik mial racje IP: *.solnet.ch 10.09.03, 13:48
                rebel, kto to powiedzial
                "Do Boga zwracam sie po hiszpansku, do mezczyzn mowie po francusku, do kobiet
                po wlosku a po niemiecku do mojego konia" i znasz jego autora? :-)

jest swietne :)
                • Gość: rebel Re: Gustlik mial racje IP: *.man.polbox.pl 10.09.03, 15:55
                  hiszpanski Habsburg - a niemiecki cesarz, Karol V

> rebel, kto to powiedzial
                  > "Do Boga zwracam sie po hiszpansku, do mezczyzn mowie po francusku, do kobiet
                  > po wlosku a po niemiecku do mojego konia" i znasz jego autora? :-)
                  >
                  > jest swietne :)
      • Gość: Wrażliwy Felix-POOGLĄDAJ SE DICOVERY CHANNEL najpierw! IP: 61.159.235.* 10.09.03, 01:17
        Gość portalu: Felix napisał(a):
        > Centrum przeciw Wypędzeniom. To jest pomnik dla
        > milionów niemieckich cywilnych ofiar wojny, niewinnie
        > pomordowanych w bestialski sposób przez żołnierzy sowieckich i
        > polskich.

Z okazji 1 września, na "Discovery Channel Civilization" był film o wrześniu
        1939, w którym powiedziano o ZBRODNIACH NIEMCÓW NA POLAKACH, m.in. o rozkazie
        Hitlera dzień przed inwazją, żeby "ZABIJAĆ POLAKÓW BEZ LITOŚCI, KOBIETY I
        DZIECI TEŻ"

I nie mów KRETYNKU, że takie "Discovery Channel" to propaganda komunistyczna!
        • Gość: Wrażliwy FELIX - "MEIN KAMPF" TO IDEE "OFIARY"? IP: 61.159.235.* 10.09.03, 01:22
          W "Mein Kampf" Hitler napisał to co potem robił m.in. z Polakami...
          • Gość: Wrażliwy FELIX - "RASA PANÓW" CZY "WYPĘDZENI" w końcu? IP: 61.159.235.* 10.09.03, 01:24
            Aha, już rozumiem! Cierpienie Polaków się nie liczy bo to PRZECIEŻ "PODLUDZIE"!
      • gabrielacasey Felix! CO ty jeszcze robisz w Polsce i Warszawie? Za 10.09.03, 02:21
        V KOLUMNE???
      • Gość: ket Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.p.lodz.pl 10.09.03, 10:51
        Proszę opowiedzieć jak dokładnie będzie wyglądało to Centrum - co tam będzie i
        jak będzie dalej działało.
      • Gość: jack Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.crowley.pl 10.09.03, 13:15
        Wydaje się, że autor Centrum musi powstać myli dwie zasadnicze sprawy. czym
        innym bowiem jest fakt, że pamiętamy o dokonanym na ziemiach polskich, i nie
        tylko tutaj, ludobójtwie, czym innym natomiast budowa Centrum i wznoszenie
        pomników.
        Nikt nie odbiera Niemcom prawa do pamięci o losie swych zgwałconych matek i
        córek, pomordowanych męczyzn i braci. Niektórzy z nas - chociaż to my byliśmy
        okupowani i mordowani - również chce o tym pamiętać. Ale na Boga, wbrew
        niektórym, a jednak zbyt licznym nienawistnym sądom, istnieje jakaś, obiektywna
        prawda historyczna, co do której większość ludzi pozostaje zgodnych: Nimcy był
        agresorem, dokonującym masowych zbrodni, których nic ani nikt ni usprawiedliwi.
        Nie idzie o to, by im to nieustannie przypominać, ale by sami zechcieli
        pamiętać. Oraz aby nie było polityczną niepoprawnością mówienie o tym. Szkoda,
        że jeżyk mojego przemówcy zdradza takie uczucia...
      • Gość: Niemiecki Europejc Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.54.188.199.tisdip.tiscali.de 10.09.03, 14:26

Polska podobno jest w 99% katolicka, a Papiez z pewnoscia nawet dla
        wiekszosci Polakow autorytetem moralnym(nawet dla niektorych z tego forum)

Co wiec niektorzy szowinisci polscy z tego forum powiedza na list z
        pozdrowieniami skierowany z okazji "Dni Ojczyzny" w Berlinie do pani Eriki
        Steinbach i uczestnikow tego spotkania.
        Tym ktorzy znaja jezyk niemiecki(zapewne znakomita mniejszosc w tym Forum)
        polecam ponizszy tekst:(polecam takze panu Kolakowskiemu)
        Czy "polski" Papiez tez jest odwetowcem, Helmutem, niemieckim scierwem itp.

„Seine Heiligkeit
        PAPST JOHANNES PAUL II.

sendet den Teilnehmern am

TAG DER HEIMAT in Berlin

herzliche Segenswünsche.

Der Heilige Vater hat mit regem Interesse davon Kenntnis erlangt, dass der
        Bund der Vertriebenen am 6. September 2003 in Berlin den TAG DER HEIMAT unter
        dem wegweisenden Motto „Mit Menschenrechten Europa vollenden“ begeht.

Europa hat in seiner jüngeren Geschichte durch menschenfeindliche Ideologien
        wie auch durch übersteigerte Nationalismen furchtbare Konflikte in und unter
        den Nationen bis hin zur ungeheuren Tragödie zweier Weltkriege ertragen
        müssen. Der TAG DER HEIMAT ist dem Gedenken all jener Menschen gewidmet, die
        durch die zerstörerische Macht des Hasses und der Vergeltung aus ihren
        angestammten Lebensbezügen gewaltsam herausgerissen wurden; „die umherirrten,
        und den Weg zur wohnlichen Stadt nicht fanden“ (Ps 107, 4). Niemand weiß mehr
        als die Betroffenen, welche es schmerzlich missen mussten, wie kostbar jenes
        Grundrecht ist, im Land seiner Kindheit leben zu dürfen, an den Gräbern der
        Vorfahren sich des familiären Erbes vergewissern zu können und aus der
        landsmannschaftlichen Verwurzelung Lebensfreude und Selbstbewusstsein zu
        schöpfen. Die Achtung gerade dieser Menschenrechte leistet einen maßgeblichen
        Beitrag zum Aufbau einer gerechten und huma-nen Welt. Und doch geht das
        Streben nach Glück und Sinnerfüllung weit über das hinaus, was der Mensch aus
        eigenen Kräften zu schaffen vermag. Es ist ein Gottesgeschenk, das in der
        Ewigkeit eingelöst wird. „Unsere Heimat aber ist im Himmel“ (Phil 3, 20).
        Diese Gewissheit gibt den Christen und allen Menschen guten Willens die innere
        Freiheit, die endlichen Güter im tatkräftigen Einsatz für Frieden und
        Gerechtigkeit verantwortlich zu gebrauchen und sich gleichwohl „als Gast auf
        Erden“ auszurichten auf dem Weg zum ewigen Vaterhaus.

Im festen Vertrauen auf ein Europa geeinter und versöhnter Völker erteilt
        Seine Heiligkeit Papst Johannes Paul II. allen Teilnehmern, den Veranstaltern
        und Referenten des diesjährigen TAGES DER HEIMAT des Bundes der Vertriebenen
        von Herzen den Apostolischen Segen.

• Gość: EinHaSSe Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! - JA! IP: *.proxy.aol.com 12.11.03, 20:05
          Centrum powinno powstac, dosyc tej PRL-owskiej zasranej histori! Klamst i
          oszustw! Nie mowie ze Niemcy to nie uzywaja podobnych metod, ale Polacy to juz
          ich dawno wymineli. Tylko dojrzec tego jakos nie moga. Ja nikomu nie wzbraniam
          wybudowania centrum wygnanym tych zza Buga, jeden tylko klopot w tym ze Polacy
          nie maja za co go postawic. A jaka szkoda bo i ja bym sie do tego
          przedsiewziecia dolozyl, bo moj dziadek pochodzil z tych zabuzanskich
          Holendrow, tzw. Nimce.
      • Gość: AL Re: CENTRUM MUSI POWSTAĆ !!! IP: *.inetia.pl 10.09.03, 14:48
        Felix masz rację centrum powstanie czy nam się podoba czy nie. Niemcy też
        cierpieli podczas wojny to prawda ale czy naprawdę uważasz że "grzebanie" sie w
        historii i wyciąganie kto komu wiecej zrobił krzywd teraz ma sens. Zauważ
        proszę że te szkody są traktowane wybiórczo Polacy i Czesi krzywdzili no ale
        już Rosjanie to niechętnie i tylko namawiani przez żydów z NKWD.
        Ja jestem pod wielkim wrażeniem dorobku Niemiec zarówno technologicznego jak i
        kulturalnego i miałem nadzieję że proces pojednania naszych krajów powoli
        osiągnie swój koniec i zaczniemy bardziej myśleć o wspólnej przyszłości (Niemcy
        byli naszymi adwokatami w UE). Niestety poprzez działanie niektórych skrajnych
        grup niemieckich zrozumiałem że się bardzo myliłem. Niemcy to bardzo dumny
        naród, w którym ostatnio jest coraz biedniej (dziadowska polityka gospodarcza
        socjaldemokratów i zielonych) no i co się dzieje, a no właśnie odwraca się
        uwagę ludzi od rzeczy ważnych i zaczyna się ich bombardować informacjami jak to
        byli ciemiężeni (również oni) podczas wojny. Nic z tego Felixie dobrego nie
        wyniknie. Żal mi Ciebie że uległeś'aś propagandzie. Mam nadzieję że poczynania
        naszych niedawnych przyjaciół (Niemców) Polacy odbiorą jako impuls który
        rozbudzi ich czujność i może zmobilizuje do lepszego zoragnizowania się.
    • Gość: radom Kołakowski a polityczna poprawnosc IP: 140.247.126.* 09.09.03, 22:48
      W kraju mojego obecnego zamieszkania taka publiczna wypowiedz (o srodowiskach akademickich nie wspominajac)
      jest nie do pomyslenia. Niemieckie zbrodnie w czasie drugiej wojnie??? Toz tu nie wypada nawet mowic o 'nazi
      crimes', bo tylko takie okreslenie jest ew. dopuszczalne. Sam sie o tym przekonalem wspominajc niesmialo o
      zniszczeniach Warszawy w zacnym akademickim gronie, gdzie w kontekscie strat kulturalnych w Bagdadzie w czasie
      operacji "Iracka Wolnosc" mowilo sie ni mniej ni wiecej, tylko "Bibliocaust". Uslyszalem, ze "Warsaw in this particular
      case is irrelevant", po czym dosc szybko zmieniono temat. Mozg staje, wlos sie jezy. Relata refero.
      Profesorowi chwala, za cywilna odwage i autentyczna madrosc wypowiedzi. Powinna ona byc przetlumaczona na
      wszystkie mozliwe jezyki i jak najszerzej rozpowszechniona.
      • Gość: S. Flores Re: Kołakowski a polityczna poprawnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 00:23
        Gość portalu: radom napisał(a):

> Profesorowi chwala, za cywilna odwage i autentyczna madrosc
        > wypowiedzi. Powinna ona byc przetlumaczona na
        > wszystkie mozliwe jezyki i jak najszerzej rozpowszechniona.

Tak sie wlasnie zastanawiam, czy mamy szanse uslyszec jakies echa
        tego tekstu z niemieckiej strony. Byloby milo.

• Gość: Rzymianin Re: Kołakowski a polityczna poprawnosc IP: *.pool80181.interbusiness.it 10.09.03, 00:39
          Gość portalu: S. Flores napisał(a):

> Tak sie wlasnie zastanawiam, czy mamy szanse uslyszec jakies echa
          > tego tekstu z niemieckiej strony. Byloby milo.

Szanse juz otrzymalismy: w postaci "pieknych" elaboratow Waltera i Felixa.
          Przeczytaj wyzej. Ale czy jest milo???
      • Gość: WanKuwer HARVARD POPRAWNY POLITYCZNIE??? IP: *.sympatico.ca 10.09.03, 02:40
        Ciekawe rzeczy piszesz, bo myslalem odwrotnie - wydawalo mi sie, ze wasz obecny
        rektor, Summers, jest raczej przeciwny poprawnosci politycznej. Pamietam afere
        z tym ze studiow afroamerykanskich, Cornelem West, ktory zrezygnowal, kiedy
        Summers zazadal od niego, zeby sie bardziej przykladal do pracy akademickiej.
        Pamietam tez kilku konserwatywnych historykow - Richard Pipes od Rosji, Hillel
        Levine od Żydow i holocaustu. No i oczywiscie Baranczak na polonistyce, tez jak
        najodleglejszy od p.p. Czy cos sie zmienilo, czy tez mam zla optyke?

pozdr

Gość portalu: radom napisał(a):

> W kraju mojego obecnego zamieszkania taka publiczna wypowiedz (o srodowiskach
        a
        > kademickich nie wspominajac)
        > jest nie do pomyslenia. Niemieckie zbrodnie w czasie drugiej wojnie??? Toz tu
        n
        > ie wypada nawet mowic o 'nazi
        > crimes', bo tylko takie okreslenie jest ew. dopuszczalne. Sam sie o tym
        przekon
        > alem wspominajc niesmialo o
        > zniszczeniach Warszawy w zacnym akademickim gronie, gdzie w kontekscie strat
        k
        > ulturalnych w Bagdadzie w czasie
        > operacji "Iracka Wolnosc" mowilo sie ni mniej ni wiecej, tylko "Bibliocaust".
        U
        > slyszalem, ze "Warsaw in this particular
        > case is irrelevant", po czym dosc szybko zmieniono temat. Mozg staje, wlos
        sie
        > jezy. Relata refero.
        > Profesorowi chwala, za cywilna odwage i autentyczna madrosc wypowiedzi.
        Powinna
        > ona byc przetlumaczona na
        > wszystkie mozliwe jezyki i jak najszerzej rozpowszechniona.
    • Gość: tylko ja Dziekuje Panie Profesorze IP: 138.49.34.* 09.09.03, 23:03
      Dziekuje za swiadectwo. Powinno byc ich wiecej. Tak duzo, zeby
      przypomniec Historie tym ktorzy jej nie chca znac, a pewnie
      znaja, choc sie jej boja i wstydza.
      Dziekuje.
    • Gość: re Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 23:13
      jest to wpowiedz mądrego człowieka który potrafi
      powiedzieć niewygodną prawdę A inni niech czytają i się
      uczą jak należy ronić własnych racji.
      • Gość: alkoholik Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: 147.144.11.* 09.09.03, 23:24
        Ten artykol jest napisany przez goscia duzego
        kalibru.Czytanie jego jest prawdziwa przyjemnoscia. Jest
        takze dowodem na to ze niekorzy z nas mimo trudnych
        warunkow rozwijaja sie a niektorzy mimo wspanialych
        warunkow pozostana mali.Ciesze sie z tacy ludzie istnieja
        i mam nadzieje ze beda z nami na zawsze.
        • Gość: fritz Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.solnet.ch 10.09.03, 01:40
          Gość portalu: alkoholik napisał(a):

> Ten artykol jest napisany przez goscia duzego
          > kalibru.Czytanie jego jest prawdziwa przyjemnoscia. Jest
          > takze dowodem na to ze niekorzy z nas mimo trudnych
          > warunkow rozwijaja sie a niektorzy mimo wspanialych
          > warunkow pozostana mali.Ciesze sie z tacy ludzie istnieja
          > i mam nadzieje ze beda z nami na zawsze.

Ty chyba za bardzo nie wiesz, kim jest prof. Kolakowski?
          pzdr.
    • Gość: RTG Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 23:35
      Tego tekstu powinni nauczyć sie na pamięć nasi politycy bez
      względu na opcje i go powtarzać w czasie duskusji o centrum
      ze stroną niemiecką...
      pozdr.
      rtg
      • Gość: Emeryt Re: Leszek Kołakowski o Centrum przeciw Wypędzeni IP: *.telsten.com / 10.20.6.* 09.09.03, 23:59
        Dziekuje Panu Profesorowi za ten tekst.Mysle,ze nasi politycy powinni
        obowiazkowo zapoznac sie z nim.Mysle rowniez,ze minister Cimoszewicz powinien
        wystosowac oficjalna note protestacyjna.Wypowiedzi tego Niemca swiadcza o
        tym,ze oni niczego nie zrozumieli.Dlatego wypowiedz Profesora ich boli,bo to
        prawda.Zamydlanie oczu dzialaniami czerwonoarmiejcow jest tylko gebelsowska
        propaganda.To sie nalezalo Niemcom.Oczywiscie kazdy narod w takiej sytuacji ma
        swoje za uszami,my Polacy tez nie jestesmy bez winy.To byl jednak sprawiedliwy
        odwet,Jedwabne tez mam na mysli.To nie jest dobre,ale to musialo nastapic w
        stosunku do zdrajcow i sprzedawczykow polskiej,mlodej niepodleglosci.Niemcy
        sami sobie zgotowali ten los i teraz nie moga o tym nawet wspominac.To jest
        powrot do kolejnej akcji odwetowej,jesli nie teraz to w przyszlosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka