Gość: leo Przstańcie "bić pianę" i bez sensu ganić unijną IP: *.magusz.net / 192.168.17.* 13.11.03, 10:35 żywność. Tam rządzi rynek. Kiedy ktoś jest biedny lub pazerny jak większość emigrantów z Polski, to kupuje "szynkę" z domieszkami według górnej granicy unijnej normy. Natomiast na rynku są wszelkie inne wyroby, pozwalajace na wybór o każdej dowolnej niemal proporcji zawartości "szynki w szynce". Podobnie jest z wszelką żywnoscią "ekologiczną", która jest produkowana bez chemii i sprzedawana po cenach wyższych (często 2..3 krotnie), a wybór zależy do klienta. Nikt nikogo, również w Polsce, nie zmusza do kupowania chemicznej holenderskiej, czy jakiejkolwiek innej unijnej szkodliwej żywności i produkowania w kraju żywności na górnrj granicy domieszek według norm unijnych. Tylko od nas zależy czy nasze wyroby w Unii będą chętnie jedzone i czy sami będziemy tolerowali chemiczny żywnościowy chłam na własnym rynku. Przecież w kraju także mamy instytucje do cerytyfikacji jakościowej produktów żywnościowych, organizacje konsumenckie itd i też będziemy mogli stosować restrykcje na zasadzie wzajemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow. stalin. POLSKA ŻYWNOŚĆ THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.hutakatowice.com.pl / 192.168.16.* 13.11.03, 10:36 jak to jest, że wszyscy psioczą na polskie rolnictwo i warunki sanitarne w mleczarniach, a jednocześnie WSZYSCY stawiają bariery temu "byle jakiemu" polskiemu rolnictwu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peer Re: POLSKA ŻYWNOŚĆ THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 10:52 WLASNIE DLATEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 10:42 Zachód nie marzy lecz boi się tańszej, zdrowszej, smaczniejszej żywności z Polski. TO JEST BIZNES. Kto kupi jakieś holenderskie, sztuczne, pełne sztucznych substancji jedzenie jeśli nasze będzie dostępne ? : > Co my w końcu jemy? Dlaczego Zachód nie marzy o naszym jedzeniu? > Może Gazeta poda do wiadomości publicznej obiektywne wyniki > badań naszego żarcia wykonane przez Sanepid, czy inną > instytucję niezależną od PSL czy Samoobrony? Przestańmy się > oszukiwać nawzajem aromatem naszych kiełbas, faktycznie > bardziej apetycznym (dla nas) od zapachów wyrobów > wędliniarskich niemieckich czy holenderskich, tylko niech ktoś > ujawni jaka chemia za tym się kryje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo nie przejmuję sie pedalską holandią IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.11.03, 10:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Oj tak, tak IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 10:58 Zara przyjdzie Niemiec srogi, każe wszystkim umyć nogi, każe podłogi szorować i kible dezynfekować! LPR za polską narodową tożsamością! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: 213.68.127.* 13.11.03, 11:11 Gość portalu: Zbyszek napisał(a): > Co my w końcu jemy? Dlaczego Zachód nie marzy o naszym jedzeniu? marzy, marzy, ja zwykle jade z polowa bagaznika napchana produktami wedliniarskimi jako qwazi prezentami dla moich niemieckich sasiadow. To nie w tym rzecz czy to jest smaczne i zdrowe tylko w tym jak opoznic doplaty do polksiego rolnictwa. Oni wciaz moga wsiac w samolot i przyjechac nazrec sie polskiej golonki, zamiast ja kupic u siebie, ale uratuja miliony euro dla swoich rolnikow. Kasa i tylko kasa sie liczy. Poza tym tylko nieliczni wiedza ze nasza kielbasa smakuje jak kielbasa, a ich jak papier toaletowy z domiszka wzmacniacza smaku. Tylko jakie to ma znaczenie. Oczywiscie pomijam fakt sposobu uboju opisanego przez GW. Takie mieso nie nadaje sie do spozycia, zawiera za duzo szkodliwych elementow. Ja mam swoja ulubiona mala masarnie, gzie swinka i krowka konczy swoje zycie w troche bardzije humanitarnym stylu. Oczywiscie jesli mozna mowic o humanitarnym zabijaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nansen Zdrowe holenderskie pomidory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:16 Swołocz holenderska ma czelność zabierać głos na temat zdrowej żywnośći. Przypominam eurofederastom ( i wiatrakowym patriotom), że w Holandii produkuje się pomidowy ( i inne warzywa) bez udziału gleby, a tylko na wełnie mineralnej, dostarczając roślinkom płynne nawozy sztuczne. Rzecz jasna ta ZDROWA ŻYWNOSC nie posiada całego spektrum mikroelementów, jak żywność pochodząca z "normalnej" uprawy. A może by w Polsce wprowadzić norme, zabraniającą wwozu żywnośći NIE POSIADAJĄCEJ określonych składników mineralnych? Tylko kto by to wprowadził: millery, huebnery, hausnery, szechtery, rozenzwaigi, blumsztajny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Zdrowe holenderskie pomidory IP: *.dialup.tiscali.it 13.11.03, 11:35 Nie bez powodu wystapili z takim zadaniem wlasnie Holendrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielbasa wyborcza Re:ZGODA, SUPER KOMENTARZ IP: 138.227.189.* 13.11.03, 12:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Marka produktu... IP: *.fastres.net 13.11.03, 19:14 Wegrzy wygrali z Wlochami sprawe o nazwe TOKAJ , bo za nimi stali Niemcy, Czesi przegrali z USA, o nazwe Budweisser, bo stali sami ( choc Ceske Budejovice po Niemiecku nazywaja sie Budweis)...to jak by zakazali Piwie Okocimskim nazywac sie Okocim, Zywieckim Zywiec itd. jak z kielbasa krakowska....nie mowiac juz o slaskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henio Morricone Re: Zdrowe polskie poglądy IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 15:40 > Swołocz holenderska ma czelność zabierać głos na temat zdrowej > żywnośći. Przypominam eurofederastom ( i wiatrakowym patriotom), > że w Holandii produkuje się pomidowy ( i inne warzywa) bez > udziału gleby, a tylko na wełnie mineralnej, dostarczając > roślinkom płynne nawozy sztuczne. Zeby być precyzyjnym: Polacy produkują. W Holandii. Na czarno. Za psie pieniądze. Do tego się nadaja. Bo Polak za pieniadze zrobi absolutnie wszystko, w sektorze produkcji rolnej i bezrolnej. A potem się pomodli, strzeli banię i zagryzie słonotłustą kiełbasą ze świni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: 9.67.96.* 13.11.03, 11:45 UE znowu chce nas wyje... Wiem jakie jest jedzenie z uni (przynajmniej niemieckie) i wcale nie jest lepsze od naszego. Polskie żarcie jest best czy to się komu podoba czy nie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielbasa wyborcza Re: NAJLEPSZA JEST HOLENDERSKA GENETYCZNIE MODYFIKOWA IP: 138.227.189.* 13.11.03, 12:39 ZYWNOSC, POWODZENIA!!!! RODACY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latający Holenderskie żarcie szkodzi na rozum IP: 213.77.40.* 13.11.03, 12:51 zobaczcie komu ta chemia smakuje. Smak, zapach, wygląd i zawartość - identyczna z naturalnym. Oni nie wiedzą jak wygląda nieprzetworzone, naturalne jedzenie. Ty też wierzysz, że to świstak zawija ten glut w sreberka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka zegarek i 50 Euro wystarczyło by nas sprzedać IP: 213.77.40.* 13.11.03, 13:37 tym dwóm co chcieli ukraść, a księżyc dla nich to było za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentencius glos z jaskini niderlandzkiego lwa... IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 13.11.03, 14:23 Jak na razie nikt tu z obecnych nie przyznal sie do zetkniecia sie z prawdziwa kuchnia holenderska.Pobytu na saksach nie licze jakoze menu saksowicza jest inne.Kiedy Lechu objal prezydenture moglem po raz pierwszy odwiedzic Polske,byly to Swieta Bozonarodzeniowe i powiozlem wtedy do Polski caly bagaznik cytrusow i...pomidorow ,ktorych w Polsce w tych czasach w zimie nikt nie widzial.Wszystkim smakowaly znakomicie, a teraz kiedy wracam z wakacji letnich w Polsce wioze 3-4 kg polskich pomidorow,bo takich w Holandii nie uswiadczysz.Kiedy widze na stoisku w Geancie ,czy Carefourze dumny napis "pomidory holenderskie" chce mi sie smiac,bo u tzw.baby na targowisku sa lepsze i tansze.Z wedlinami nie bede powtarzal obiegowych opinii,polskie sa zdecydowanie smaczniejsze i pol mojej zamrazarki jest nimi wypelnione.Unikatem sa jablka tzw.papierowki, w Polsce objadam sie nimi calymi kilogramami, kudy tam Granny Smith-bardzo w Polsce cenionych-do smaku poczciwej papierowki! Ciekawe czy dopuszcza polskie czeresnie,tutaj sa greckie i stosunkowo drogie 2- 3 Euro/1kg.Ktos tam wybrzydzal na polskie sery,nic bardziej blednego!Zawsze zabieram do Polski kawal holenderskiego Leerdamera(tutaj Gouda to szajs),bo im tam smakuje ,ale z powrotem wioze ser polski,bo z kolei czestowani nim Holendrzy nie moga sie nadziwic jego smakowi i trzeba widziec ich miny(he,he) jak mowie skad ten ser pochodzi.Przy okazji wyklinania na holenderski parlament ujawnily sie pewne stereotypy , mianowicie ktos nazwal Holandie pedalskim krajem.Zupelne nieporozumienie,tutaj slowo flikker(pedal)nalezy do najwiekszych obelg i tzw.homos po szkolach sa jawnie przez innych uczniow psychicznie molestowani.Nawet w gazetach byly artykuly o znerwicowanych ofiarach takich nagonek i wielokrotne apele nauczycieli nie pomagaly.Z drugiej strony mozna widziec na ulicy facetki(ow) prowadzacych sie za rece i raz nawet mialem nieszczecie ogladac dwoch takich calujacych sie niczym Honecker z Brezniewem-do konca dnia nic juz nie jadlem.Z higiena na Zachodzie bywa czesto na bakier,pokazywali tutaj w TV film nakrecony ukryta kamera w kuchniach knajp kilku krajow Zach.Europy i USA.Oszczedze opisow ,bo wiem ze niektorzy wybieraja sie na lunch.Na zakonczenie dodam,ze cala ta afera w tut.parlamencie,to nic innego jak proba powstrzymania polskiego eksportu .Ciekawe jak teraz w gebie maja ci wszyscy ,ktorzy w czerwcu tak ochoczo glosowali za Eurokolchozem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Gdzie jest holendersko-polski Kaczor? IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 15:18 No i co pan na to? Bediemy razem narzekac na Polakow? Tym razem ja :NIE! A pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat UNia-tak, wolny rynek-NIE! IP: 152.75.142.* 13.11.03, 15:47 Byli tacy w Polsce, którzy sugerowali, że w NAFTA byłoby lepiej. No ale cóż, Polska to nie Chile i w złej części świata leży. Powodzenia w Unii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: UNia-tak, wolny rynek-NIE! IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 15:55 Pan sobie sam sklada zyczenia? Czy to dla mnie? Dlaczego "wolny rynek = nie"? Nie lubi pan konkurencji? Brak zaufania w siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Mysle, ze odwrotnie IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 13.11.03, 15:55 Unia nie, wolny rynek tak, chyba ze unia panstw, a nie zwiazek majetnych z ubogim rynkiem, bo to nie sluzy ani ubogiemu rynkowi ani majetnym. DECENTRALIZACJA zamiast unifikacji, nawet w malych panstwach to sie sprawdza i pomaga w efektywnosci podejmowanych decyzji, gdy kompetencje sa rozne i scisle okreslone dla centralnej wladzy i jednostek regionalnych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fako USA wykonczylo cala Ameryke poludniowa to i Polske IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 18:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentencius szukamy holendersko-polskiego Kaczora.... IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 13.11.03, 15:54 Kaczora z wyzyn lotu polsko-holenderskiego orla nie widac!Byc moze polecial on na meline do Gilgamesza,ale zapomnial biedak-jak to kaczor- ze ona już dawno zostala zdjeta :-).Mnie tez narzekanie na Polakow raczej nie pociaga.Frapuje mnie natomiast zagadka ,czy to nie Stalin pisal piosenki Beatlesom?A pan szanowny co o tym mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: szukamy holendersko-polskiego Kaczora.... IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 15:59 Back in USSR? Panu sie sni "POLSKA OD BALTYKU PO MORZE CZARNE?" To moze w innym zyciu, nie w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentencius my na oceany .... IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 13.11.03, 16:25 Raczej "back in the future".To i gazet pan nie czytasz?My juz w Zatoce Perskiej konie rozsiodlali,a tam indyjskiego oceanu won zeska wspomnienia Morza Czarnego rozwiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: my na oceany .... IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 16:27 Looooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool! Bien à vous, et bravo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Jaki WOLNY rynek? IP: 152.75.142.* 13.11.03, 16:53 Nie to po prostu ocena realiów jakie czekają Polskę w UE. A ja z USA. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Widac meerkat ze ty z USA IP: *.arcor-ip.net 13.11.03, 17:27 Gość portalu: meerkat napisał(a): > Nie to po prostu ocena realiów jakie czekają Polskę w UE. > > A ja z USA. :))) Wida, widac, tamtejsza chemia rowno ci mozg zzarla, nawet nie zauwazasz, jaki jestes glupi. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fako meerkat zrij ta genetyczna kukurydze i zdychaj IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 18:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Re: meerkat zrij ta genetyczna kukurydze i zdycha IP: 152.75.142.* 13.11.03, 19:52 Zre, ale tobie nie dam. Nasze nadwyżki sa dla głodzonych Wietnamczyków, Koreańczyków, Malijczyków i innych biedaków godnych pomocy. Tacy jak ty niech (organicznie) zdychają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.systbot.gu.se 13.11.03, 17:02 Holendrzy boja sie konkurencji. Ich zywnosc jest po prostu nie jadalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dydek Re:rolnik myj lapy jak krowe doisz do k/nedzy IP: *.dialup.sprint-canada.net 13.11.03, 17:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Holenderscy parlamentarzyści chcą i mają prawo IP: 212.244.107.* 13.11.03, 18:16 Cała Europa żywi się niezdrowo. Produkty są nasycone chemią choć podobno bez bakterii. Teraz nas zmuszają do tego. Czy nikt tam nie rozumie że zdrowe to znaczy naturalne. Co to za mleko które naturalnie się nie skwasza tylko robi się trucizną. Przypadkowo spróbowałem więc wiem co mówię. Może zacznieiemy ich przekonywać do produktów naturalnych ? A powinniśmy z tego zrobić reklamę najzdrowszych produktów żywnościowych. Nma potrzeba tylko czystości czyli mydła, wody i porządnych szczotek oraz naczyń (zbiorników) nie reagujacych np. z mlekiem i innymi produktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą i mają pra IP: *.fastres.net 13.11.03, 18:58 Ale moze zamiast narzekiwac, w Polsce skonczy sie kupowac plastikowe Piwo importowane nie wiem sam z stad i zacznie sie robic powazna kielbase krakowska taka ja ja robi przed kommunizmem, bo krakowska mozna kupic na Czechach, Rosji, w USA, ale zadna z tych nie byla robiona w Polsce. Jak pan napisal, trzeba troche ,ale tez trzeba, aby Polacy , ktorych jest tak duzo poza Polska, tak jak Wlosi swoje wyroby nawet placac wiecej kupowali, ile jest w Londynie Restauracji( znam tylko jedna Zamoyski, gdzie, choc moze jedzenie mi nie smakuje, ale maja wybor chleba, sledzia i Piw Czeskich i Polskich , ze przyjemnosc) , gdzie mozna kupic dobre polskie , czeskie piwo, a o rumunskim juz nie mowie, ale piwo wloskie ,ktore z piwem nie ma nic wspolnego, to mozna kupic prawie w kazdej pizzerii, nawet tej tureckiej, irackiej itd... Nigdy w moim zyciu ( mieszkajac we Wloszech ) nie kupilem sera( twardego) nie wloskiego we Wloszech, jak nie bylem do tego zmuszony, albo tez chcialem inne zasmakowac, poza Francuskimi, bo ich sery to tez cos specjalnego...ale jak bym mogl kupic bryndze bulgarska albo slowacka, to bym ja na pewno kupil ( czasami kupuje Fete grecka albo turecka). O Polskiej nigdy nie slyszalem, czyzby bylo malo Polakow w Rzymie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Poprawka w nicku... IP: *.fastres.net 13.11.03, 19:05 Ale moze zamiast narzekiwac, w Polsce skonczy sie kupowac plastikowe Piwo importowane nie wiem sam z stad i zacznie sie robic powazna kielbase krakowska taka ja ja robi przed kommunizmem, bo krakowska mozna kupic na Czechach, Rosji, w USA, ale zadna z tych nie byla robiona w Polsce. Jak pan napisal, trzeba troche ,ale tez trzeba, aby Polacy , ktorych jest tak duzo poza Polska, tak jak Wlosi swoje wyroby nawet placac wiecej kupowali, ile jest w Londynie Restauracji( znam tylko jedna Zamoyski, gdzie, choc moze jedzenie mi nie smakuje, ale maja wybor chleba, sledzia i Piw Czeskich i Polskich , ze przyjemnosc) , gdzie mozna kupic dobre polskie , czeskie piwo, a o rumunskim juz nie mowie, ale piwo wloskie ,ktore z piwem nie ma nic wspolnego, to mozna kupic prawie w kazdej pizzerii, nawet tej tureckiej, irackiej itd... Nigdy w moim zyciu ( mieszkajac we Wloszech ) nie kupilem sera( twardego) nie wloskiego we Wloszech, jak nie bylem do tego zmuszony, albo tez chcialem inne zasmakowac, poza Francuskimi, bo ich sery to tez cos specjalnego...ale jak bym mogl kupic bryndze bulgarska albo slowacka, to bym ja na pewno kupil ( czasami kupuje Fete grecka albo turecka). O Polskiej nigdy nie slyszalem, czyzby bylo malo Polakow w Rzymie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: counter Za mało dioksyn w polskim żarciu czy co? IP: *.smlw.pl / 10.1.6.* 13.11.03, 18:26 Poziom trucizn w polskich produktach chyba jest zbyt niski dla przeciętnego Holendra i dlatego albo się dostosujemy albo nie będą ich kupować ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: Za mało dioksyn w polskim żarciu czy co? IP: 152.75.141.* 13.11.03, 19:05 Holendrzy nas przejrzeli. Dowiedzieli się, że Polak postępuje w myśl haseł :"Częste mycie skraca życie" i "Tylko palanty używają dezodoranty". Wystarczy przejechać się autobusem czy tramwajem , by stwierdzić, że z higieną jesteśmy mocno na bakier.Preferujemy zapach naturalny ciała (czyli smród potu). A jeśli tak, to pewnie przy produkcji żywności też się zbytnio nie przejmujemy. Zresztą wystarczy sam wygląd tak zwanych rodzinnych gospodarstw rolnych. Brud, smród, nędza i ubóstwo. Zamiast chodnika gnojówka,w której taplają sią umorusane świnie, pies przywiązany łańcuchem do budy ujada zawzięcie, gospodyni zbiera osrane jaja kurze w walącym się kurniku, doi krowę brudnymi łapami. Na ścianie zdjęcie Leppera. W radiu leci Maryja. Mogiła. Poza tym wszyscy wiemy, że nam do mleka szczają krasnoludki. I jak tu z takimi normami wejść do unii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.riz.pl / *.riz.pl 13.11.03, 19:07 To wszystko bzdury - zarcie na zachodzie (moze poza knajpami indyjskimi) mozna rozbic o dupe. Ja nie kupuje zadnej zagranicznej zywnosci w Polsce - Was prosze o to samo - niech oni sobie sprzedaja Danone ale ja go na pewno nie kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dietetyk Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: 152.75.141.* 13.11.03, 19:17 Po co nam zachodnia żywność. O dupę rozbić te zasrane , zapleśniałe francuskie sery, tę gównianą szwajcarską czekoladę, za tłuste węgierskie salami, za słodką chałwę, za duże włoskie winogrona, jakąś hujową pizzę i spaghetti, won z hamburgerami, po co nam chińczyzna, ruskie pierogi i barszcz ukraiński, do sracza z winami zagranicznymi-co to jabol nie pasuje? Jakieś tam awokado, mango, i huj wie co jeszcze. A marchewka, brukiew, selery? Krewetki, homary, langusty-a śledzie to nie łaska? Szproty kochani, wpieprzajcie szproty. Salceson, zasmażka i kicha-są naprawdę pycha! A flaczki? Nie dostaniesz po nich sraczki. A bigosik-aż sam się prosi. Schabowy-na skinienie gotowy. I kapucha-od ucha do ucha. A potem jeszcze pół literka, żoneczka i ciepła kołderka! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 21:52 I atak serca jutro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolfgang Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.cs.vu.nl / *.cs.vu.nl 13.11.03, 19:34 Ano tez siedze w Holandii i jakos przyznam, ze nie jestem zachwycony ichnim jedzeniem. Normalnie wszystko jest tu drozsze tak z 2 razy, ale jesli mialbym ochote kupic porzadny chleb, musialbym dac pewnie z 10zl. A raczej wiecej... Nie wiem co ich napadlo, ale wszedzie dodaja conservemiddel. Ostatnio kupilem swietny sok z truskawek i zboza. Przepyszne...Wygladalo kosmicznie naturalnie, cena tez byla odpowiednia...Ale... zajezdzalo troszke chemia. Czemu ? Oczywiscie - konserwanty. Ichni chleb jest taki sam przez tydzien-poltora a potem...gnije...Proba statystyczna dosc duza,wiec niejako fakt autentyczny. Przywiezli mi opstatnio podwawelska...taka za 10zl za kilo.Tanio,prawda? Nie jadlem w Holandii jeszcze wedliny tanszej niz 14euro za kilo ktora bylaby tak smaczna. Sery w holandii to fakt-full wypas i jazda na maxa. ale u licha ! jak w polsce dam z 30zl za kilo to mam tez dobry ser. Bakterii tu nie znaja, fakt. Ale wszystko co tansze zajezdza chemia koszmarnie mocniej niz w polsce. Oczywiscie w Polsce chemia tez rzadzi, ale przeynajmniej moje kubki smakowe tego nei czuja. poza tym moge pojsc do jakiegos gospodarza i kupic cos naprawde ekstra. Czemu ci durni gospodarze sprzedaja to tak tanio ???? To jest wlasnie bol polskiego rolnictwa. Przeciez powinno byc jakies zroznicowanie. Pomidor pomidorowi nierowny. Jajo jaju tez... Te polskie bazary powinny byc horrendalnie drogie a sa tansze niz hipermarkety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: armagedon:* 13.11.03, 19:29 Gość portalu: Zbyszek napisał(a): > Co my w końcu jemy? Dlaczego Zachód nie marzy o naszym jedzeniu? > Może Gazeta poda do wiadomości publicznej obiektywne wyniki > badań naszego żarcia wykonane przez Sanepid, czy inną > instytucję niezależną od PSL czy Samoobrony? Przestańmy się > oszukiwać nawzajem aromatem naszych kiełbas, faktycznie > bardziej apetycznym (dla nas) od zapachów wyrobów > wędliniarskich niemieckich czy holenderskich, tylko niech ktoś > ujawni jaka chemia za tym się kryje. własnie oto chodzi ze mamy nie chemiczne jedzenie i bardzo dobre a tego wlasnie boja sie producenci z unii im chodzi oto by nasz rynek zalac a nas na swoj nie wpuscic przeciez logiczne jest ze zadna polska firma nie wyrzyma np. 5 lat klauzuli ochronnych bo zbankrutuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wykickac p IP: *.telia.com 13.11.03, 19:53 Poniewaz jestem kontrollerem budowlanym wiec raz bylem na kontroli zrywki kuchni w sztockholmie. W spizarce chlopaki znalezli niemieci torcik do kawy. Zapakowany w przezroczysty cylofan. Data 1996 rok. Jak owozyli to i zjedli bo pachnial migdalkami. Nie byl stary ani nie zgnil. Toc to technika. Jak te ruskie gomaki. Misza skoczyl z palacu Kultury. Z miszy nic nie zostalo a gomaki cale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wykickac IP: *.telia.com 13.11.03, 19:56 Zapomnialem dopisac. Bo polski by juz dawno spruchnial albo zgnil. No? I co lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danman jedyne cudowne bo polskie, naturalne, swojskie IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 20:08 Co innego nasz interes narodowy a co innego nasza polska higiena. Odwieczny Polak-Brudas nie wyprodukuje czystego zarcia, chyba ze Unia albo inna cholera to wymusi. A z ta koszmarna zachodnia zywnoscia jest tak samo prawda jak z ta pachnaca naturalna polska. Mieszkam na stale w Danii a to czysty kraj jak cholera w porownaniu z naszym. W autobusach nie smierdzi w upal i trudno spotkac brudasa. Mam wiec wieksze zaufanie do ich rzekomo przechemizowanego zarcia niz do rzekomo czystego naturalnego polskiego. Mieszkalem w Stanach i uwazam ze tam jest najlepsze zarcie bo Stany to nie tylko fastfood i frankfurtery ale nieograniczone mozliwosci kupienia skladnikow z ktorych zrobisz w domu wymarzone posilki. Pozatym maja tyle wspanialych regionalnych kuchni ze glowa mala. Robienie oltarza chwaly z polskiego zarcia uwazam za gruba przesade i glupio pojety patriotyzm. Jezeli przyzwyczajony jestes do polskiego zarcia to OK - nie ma w tym nic zlego - ale nie wyplataj bzdur o tym ze "na zachodzie" jest tylko chemia i brak smaku/aromatu. Bo jezeli tak jest to sie rozplacze nad glupota Francuzow, Dunczykow itd. ze tak sie daja oszukiwac miejscowym rolnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: jedyne cudowne bo polskie, naturalne, swojsk IP: *.cvx11-bradley.dialup.earthlink.net 13.11.03, 20:26 Holendrowi wystarczy 10 deko frytek i kilogram majonezu, i to im wystarcza .Oni nie maja pojecia co i jaksmakuje . pozdrawiam POLSKIE JEDZENIE GORA!!!!!!!!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: A ja wlasnie mieszkam w Hadze IP: *.speed.planet.nl 14.11.03, 11:12 Przeciez wiadomo, ze Holandia to potentat w produkcji zywnosci. Broni sie wiec przed konkurencja i dobra zywnoscia. Mieszkam wlasnie w Hadze juz jakis czas i ciagle nekaja mnie i mego meza klopoty zoladkowe, wysypki uczuleniowe. Ta zywnosc to TRUCIZNA BEZWONNA, gdybym mogla to w ramach protestu nie jadlabym ich zywnosci ale niestety nie moge...A deputowani chyba juz zapomnieli o akcji letniej wybijania drobiu na fermach z powodu zarazy? Ale hipokryzja ...!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PASKUDNE JEDZENIE Re: A ja wlasnie mieszkam w Amsterdamie IP: *.solcon.nl 14.11.03, 16:25 Jestem tez ofiara holenderskiego jedzenia,ktore jest bez smaku i zapachu i szkodzi na zoladek.Moj maz Holender tez marzy o polskiejkielbasie,chlebie,piwie i ogorkach etc.Tu PASKUDZA jedzenie!!!!Owoce sa piekne,ale bez smaku i zapachu!!!Czekam na import polskiego jedzenia jak na zbawienie!!! ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Zywnosc na Zachodzie..... IP: *.fastres.net 15.11.03, 10:39 Bedac pracownikiem firmy ,ktora zajmuje sie spawaniem rur i kotlow wysokopreznych, prawie srednio jesten 3 dni w tygodniu poza firma u kiejentow i poniewaz na dobre jedzenie stawiam nacisk( pozatym obiad jem w tratoryjach), zawsze oni mi powiedza,. gdzie mozna cos dobrego i w ich zonnie kupic i tez kupuje ( w piatek kupilem bazanta i zajaca, dopiero co upolowanego i juz zamowilem kawalek dzika , bo sos do makaronu jest najlepszy, a dzik nie jest swinia, bo jak by byl to by, to bylo wyraznie napisane)), ale takie mozliwosci nie wszyscy na Zachodzie maja, jezeli ,ktos idzie do pracy na 8 i do 17 jest w pracy, to biorac pod uwage tez czas przejazdu gdzie ma dobre rzeczy kupic i czy tez ma on czas i mozliwosci swoje kartofle sadzic, nie mowiac o groszku, chowac swoje kury i tutaj jest problem, w krajach Skandynawskich ( mowie o Danii) jak ktos mial Koloni Haven ( dzialki) to sadzil tam kwiatki, bo tak sie uzywalo, a teraz widze ,ze powoli zaczynaja sadzic warzywy do wlasnego uzycia( moi znajomi zaqczeli sadzic Basilikum do robienia Pesto).....prawie wszyscy maja ostrezyny ( w tym roku wspaniale) ale ich nie zbieraja, ile w lasach szwedzkich jest grzybow, chyba nikt z Polakow tak duzo w swoim zyciu nie widzial, ale oni ich nie zbieraja. Na poczatku wrzesnia udajac sie na dlugo przejazdke rowerowa niedaleko Vejle, zbieralem borowice, a najpierw moi przyjaciele dunscy patrzyli na mnie jak na waryjata, ale potem sami zaczeli to jesc. W Rumuni niedaleko Oradea , nie spotkarz zadnego ,ktory zyje poza miastem, aby nie mial wlasnych kur, pare gesi a czasami tez prosiaka wolno razem z psem chodzacego,,,,ilu takich mozna zobaczyc w Holandii. Pozatym bardzo sie zmienilo w ostatnich 40 latach na Zachodzie sposob jedzenia, jezeli sie je kielbase, szynke bez chleba to sie je je wiecej, i chyba szuka sie do kupienia tansza, zywnisc tansza i gorsza wypiera z rynku zywnosc dobra i drozsza. Jezeli jade 160 km. aby kupic 100 kg jablek, to chyba nie jade, aby na jabkach zaostrzedzic, ale zeby kupic dobre i bez dodatkow chemicznych, takie, ktore sie te psuja. ( z Gavi Ligure do Varzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK pobrudzone fartuchy polskich piekarzy IP: *.fleggaard.dk 14.11.03, 11:45 Jestem wlasnie w Danii. Ekologiczne jedzenie kosztuje tu fortune. chleb 15 zlotych. Taki chleb a nawet lepszy mamy za 2 zlote. to samo z mlekiem miesem itp. Zaslaniaja sie ze mamy brudne obory i pobrudzone fartucht u piekarzy poniewaz z naszymi cenami mozemy swobodnie konkurowac z ich zywnoscia. Nie dajmy sie zmanipulowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: pobrudzone fartuchy polskich piekarzy IP: *.dialup.medianet.pl 15.11.03, 18:23 Gość portalu: DK napisał(a): > Jestem wlasnie w Danii. Ekologiczne jedzenie kosztuje tu > fortune. chleb 15 zlotych. Taki chleb a nawet lepszy mamy za 2 > zlote. to samo z mlekiem miesem itp. Zaslaniaja sie ze mamy > brudne obory i pobrudzone fartucht u piekarzy poniewaz z naszymi > cenami mozemy swobodnie konkurowac z ich zywnoscia. Nie dajmy > sie zmanipulowac Co do cen to tylko zapominasz, że w Danii za pracę dostaniesz około 5 - 10 razy więcej niż za porównywalną pracę w Polsce Płace pracowników też są uwnzględniane w cenach produktów, a transportowanie chleba do Danii mija się z celem, bo taki chleb po transporcie będzie już nieświeży... Niestety oni mają rację, poza paroma wzorcowymi mleczarniami, piekarniami, w Polsce zazwyczaj jest syf, bród, smród i ubóstwo i takich zakładach. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemone Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.solcon.nl 14.11.03, 16:28 My mieszkajacy w Holandii Polacy czekamy na polskie jedzenie!! Tutejsza zywnosc jest droga i paskudna w smaku.Szkodliwa!! Dostaje od niej wysypki.To jest chemia i nic poza tym. Anemone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Holenderscy parlamentarzyści chcą wprowadzen IP: *.fastres.net 15.11.03, 10:42 I tu blad, chyba nikt nie mysli ,ze Polska zywnosc w Holandi bedzie tansza, moze bedzie lepsza. Flaszka piva Budvara kosztuje na Czechach 12 Koron ( 33 Ecent), ale we Wloszech ta sama kosztuje najmiej 80 Ecent. Odpowiedz Link Zgłoś