Dodaj do ulubionych

Puszkin A.S.

IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.02, 21:25
Не верю в честность игрока,
В любовь к России - Поляка'

А.С. Пушкин

A Puszkin żył tak dawno, ale jak że to aktualne.
Co o tym sądzicie?
Ania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paul Re: Puszkin A.S.S. IP: *.proxy.aol.com 24.01.02, 22:24
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Не верю в чесm
      > 0;ность игрока
      > ;,
      > В любовь к Роl
      > 9;сии - Поляка'
      >
      > А.С. Пушкин
      >
      > A Puszkin żył tak dawno, ale jak że to aktualne.
      > Co o tym sądzicie?
      > Ania.
      Aniu, mysle, ze lubisz jak to sie mowi "wsadzac kij w mrowisko". Cieszy cie to?
      Lubisz tak? Co cie tak boli, prosze powiedz? Albo juz nic nie mow i nie pisz.
      Stracilem do takich rzeczy cierpliwosc. Rosjanie nie kochaja nikogo i niczego,
      nawet swojej Rosji. Rosjanie kochaja byc "wielkimi przegranymi". Sprawia im to
      jakas zboczona przyjemnosc. Uszanowanie.
      Paul

• Gość: Daniel Re: Puszkin A.S.S. IP: 168.103.126.* 25.01.02, 00:00
        To interesujace co o nasz pisza, oczywiscie nikt tym sie nie powinien
        przejmowac. Dostojewski i Czajkowski, polskiego pochodzenia polskiego byli
        bardzo krytyczni wobec nas. Rowniez Joseph Conrad byl bardzo krytyczny w
        stosunku do Polakow, ale zawsze sluzyl Polsce pomoca. Autor malowanych ptakow
        Jerzy Kosinski pisal o Polakach bardzo zle, ale otaczal sie polskimi
        przyjaciolmi i pod koniec zycia jego poglady byly bardzo polskie.
        To nie jest wsadzanie kija w mrowisko, to sa fakty. Moj stosunek do Plakow jest
        taki; Polacy warci sa krytyki za swoja manie wielkosci i tendencje do ponizania
        szczegolnie murzynow i kolorowych, maja wiele wad, ale ja jestem jednym z nich.
        Wpadanie w przygnebienie nie ma sensu, inni maja inne problemy.
        • Gość: Ania Re: Puszkin A.S. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 10:02
          Gość portalu: Daniel napisał(a):

> To interesujace co o nasz pisza, oczywiscie nikt tym sie nie powinien
          > przejmowac. Dostojewski i Czajkowski, polskiego pochodzenia polskiego byli
          > bardzo krytyczni wobec nas.
          Ania. Tu absolutnie nie ma czym przejmować się. Ja sama jestem bardzo zaskoczona.
          Puszkin przyjażnił się z Mickiewiczem. Miewali czasami inne poglądy na sprawy
          polityczne, ale Puszkin bardzo cenił tą przyjażń.
          Jest mi bardzo przykro, ale a ni Czajkowski, ani tym bardziej Dostojewski nie
          mieli nic wspólnego z Polskim pochodzeniem.
          Rowniez Joseph Conrad byl bardzo krytyczny w
          > stosunku do Polakow, ale zawsze sluzyl Polsce pomoca.
          Autor malowanych ptakow
          > Jerzy Kosinski pisal o Polakach bardzo zle, ale otaczal sie polskimi
          > przyjaciolmi i pod koniec zycia jego poglady byly bardzo polskie.
          > To nie jest wsadzanie kija w mrowisko, to sa fakty. Moj stosunek do Plakow jest
          >
          > taki; Polacy warci sa krytyki za swoja manie wielkosci i tendencje do ponizania
          >
          > szczegolnie murzynow i kolorowych, maja wiele wad, ale ja jestem jednym z nich.
          Ania. Zalet jest znacznie więcej.Każdy narod ma manie wielkości, co do swojej
          narodowości, mało gdzie lubią kolorowych, a jeżeli "lubią" to tylko dla tego, że
          tak musi być.Dla mnie negatywna cecha Polaków - zły stosunek do swoich sąsiadów.

> Wpadanie w przygnebienie nie ma sensu, inni maja inne problemy.

Ania. Zgadzam sie. To jest tylko forum.

Pozdrawiam.Ania
      • Gość: Ania Re: Puszkin A.S.S. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 10:22
        Gość portalu: Paul napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
        >
        > > Не верю в чес
        > m
        > > 0;ность игрок&
        > #1072;
        > > ;,
        > > В любовь к Ро
        > l
        > > 9;сии - Поляка'
        > >
        > > А.С. Пушкин
        > >
        > > A Puszkin żył tak dawno, ale jak że to aktualne.
        > > Co o tym sądzicie?
        > > Ania.
        > Aniu, mysle, ze lubisz jak to sie mowi "wsadzac kij w mrowisko". Cieszy cie to
        > ?
        > Lubisz tak?
        Ania. Czym tak Pana uraziłam? Co mnie cieszy? Jest problem?
        Co cie tak boli, prosze powiedz? Albo juz nic nie mow i nie pisz.

Ania. Napisze. Nic mnie nie boli.Bardzo zainteresował mnie temat Polska-Rosja i
        historia tych stosunków. Bardzo dużo dowiedziałam się z tego forum. Widzisz
        problem?
        > Stracilem do takich rzeczy cierpliwosc. Rosjanie nie kochaja nikogo i niczego,
        >
        > nawet swojej Rosji.

Ania. Jesteś Rosyjaninem, mieszkasz w Rosji?

Rosjanie kochaja byc "wielkimi przegranymi".

Ania. Ależ co to za wypowiedz? Znowu jestem zmuszona napisać o zamiłowaniu do
        bycia " wielkimi ofiarami", a kogo, to każdy wie. Pierwszy raz słyszę o "wielkich
        przegranych" i że Rosjanie kochają ten stan. Bardzo proszę , wytłumacz mi to.

Sprawia im t
        > o
        > jakas zboczona przyjemnosc. Uszanowanie.
        > Paul
        > Ania

• Gość: Ukr Duma o słoniku ;)) IP: 192.168.0.* 25.01.02, 10:16
      ДУМА ПРО СЛОНИКА

Слоника замучили
      Кляті москалі,
      Похилився хоботом
      Слоник до землі.
      “Прощавай же, Україно,
      Ти ж мій рідний краю!
      Безневинно молоденький
      Слоник умирає!
      Гей! Гей!”
      • Gość: Ania Re: Duma o słoniku ;)) IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 10:34
        Gość portalu: Ukr napisał(a):

> ДУМА ПРО СЛОН
        > ИКА
        >
        > Слоника заму&
        > #1095;или
        > Кляті москал&
        > #1110;,
        > Похилився хо&
        > #1073;отом
        > Слоник до зем
        > лі.
        > “Прощавай же,
        > Україно,
        > Ти ж мій рідни
        > ;й краю!
        > Безневинно м&
        > #1086;лоденький
        > Слоник умира&
        > #1108;!
        > Гей! Гей!”

"....То не Лермонтов,не Пушкин,
        А блатной поэт Кукушкин (Ukr.)
        • Gość: Ukr Co to jest - moskal ;)) IP: 192.168.0.* 25.01.02, 10:51
          Отак подивишся здаля на москаля -
          Неначе й справді він людина:
          Стоїть собі мов сиротина,
          Очима блим, губами плям.
          І іноді трапляється хвилина -
          Його буває навіть жаль.
          А ближче підійдеш - москаль.
          • Gość: Ania Re: Co to jest - moskal ;)) IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 11:03
            Dbaj o nogi.
            Ania
    • Gość: uiop Re: Puszkin A.S. IP: 195.117.174.* 25.01.02, 10:18
      Jak świat światem
      nie będzie Rosjanin Polakowi bratem
      • Gość: Ania Re: Puszkin A.S. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 10:24
        Dlaczego?
        Ania
        • Gość: uiop Re: Puszkin A.S. IP: 195.117.174.* 25.01.02, 10:29

> Dlaczego?
          > Ania

to tylko stare polskie przysłowie.
          Nie wiem dlaczego. Ale znam takie rosyjskie: kurica nie ptica, Polsza nie
          zagranica. Może dlatego?
          • Gość: Ania Re: Puszkin A.S. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 10:43
            Gość portalu: uiop napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            > > Dlaczego?
            > > Ania
            >
            > to tylko stare polskie przysłowie.
            > Nie wiem dlaczego. Ale znam takie rosyjskie: kurica nie ptica, Polsza nie
            > zagranica. Może dlatego?

Ania. To powiedząko wynikło tylko i wyłącznie dlatego że w Polsce w czasach
            dziwnych, było tak samo dziwnie w sklepach i nie tylko, jak w Rosji. Kto miał
            możliwość wyjechać za granice, starał się zobaczyć coś innego niż puste lady i
            całą reszte co do systemu kom. należała. Więc co to za zagranica, jak jest tak
            samo podle jak we własnym kraju?
            Pozdrawiam. Ania

• Gość: uiop Re: Puszkin A.S. IP: 195.117.174.* 25.01.02, 10:48

> Gość portalu: uiop napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Ania napisał(a):
              > >
              > > > Dlaczego?
              > > > Ania
              > >
              > > to tylko stare polskie przysłowie.
              > > Nie wiem dlaczego. Ale znam takie rosyjskie: kurica nie ptica, Polsza nie
              > > zagranica. Może dlatego?
              >
              > Ania. To powiedząko wynikło tylko i wyłącznie dlatego że w Polsce w czasach
              > dziwnych, było tak samo dziwnie w sklepach i nie tylko, jak w Rosji. Kto miał
              > możliwość wyjechać za granice, starał się zobaczyć coś innego niż puste lady i
              > całą reszte co do systemu kom. należała. Więc co to za zagranica, jak jest tak
              > samo podle jak we własnym kraju?
              > Pozdrawiam. Ania
              >
              Nieprawda. To pochodzi z czasów zaborów. Na wyjazd do Polski siłą wcielonej do
              Rosji nie potrzeba było pozwolenia jak na wyjazd za granicę.
              Właśnie dlatego myślę, że zabory na zawsze będą nas dzielić.

• Gość: Ania Re: Puszkin A.S. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 11:02
                Nie ma takiej potrzeby. Zabory skączone, a my żyjemy w wolnych krajach. Nic nie
                mamy do podziału.
                Pozdrawiam. Ania
          • Gość: Wadim Czy kurica jest pticą ? IP: 195.239.67.* 26.01.02, 00:05

Ale znam takie rosyjskie: kurica nie ptica, Polsza nie
            > zagranica.

Ale skąd znasz ? I skąd znasz że rosyjskie ? No to co że po rosyjsku ? Czy
            naprawdę słyszałeś takie przysłowie od Rosjan ? Ja nigdy. Ale to nigdy! Natomiast
            na tym forum czytam o tej kuricy może po raz dziesiąty. Moim zdaniem to jest
            wyłącznie polskie przysłowie czy raczej mit, że takie przysłowie w Rosji
            istnieje. Muszę Cię zmartwić: nie ma w Rosji takiego przysłowia i nigdy nie było,
            ani za czasów zaborów, ani póżniej. Całkiem na odwrót: w Rosji Polska zawsze była
            uważana za początek zagranicy, a Warszawę czasem nazywano Paryżem wschodnim czy
            coś w takim rodzaju. Natomiast rzeczywiście istnieje (czy raczej istniało, bo w
            ostatnie lata wszystko się bardzo zmieniło) inne przysłowie: kurica nie ptica,
            Bołgaria nie zagranica. To przysłowie słyszałem wielokrotnie i od różnych osób,
            ze sobą nie znajomych. Kiedy byłem po raz pierwszy w Bułgarii, byłem bardzo
            zdziwiony, o ile ten kraj okazał się podobnym do Rosji. Wszystkie napisy na ulicy
            czy w hotelu rosyjskimi literami - to przecież wiele znaczy na poziomie
            podświadomości. Języki też są bardzo podobne, bardziej niż nasze. No i
            architektura w Sofii - bardzo podobna do radzieckiej lat 50-tych. Główny kościół
            nosi imię Aleksandra Niewskiego. Jeśli ktoś nie czytał postów Miszy i nie wie,
            kto to jest - to nasz rosyjski książę trzynastego wieku. A na jednym z płaców
            centralnych - posąg konny naszego cara Aleksandra Drugiego, cara-wyzwoliciela,
            jak mówią w Bułgarii. I bardzo przyjazny stosunek do Rosjan ze strony Bułgarów.
            Jednym słowem Rosjaninowi w Bułgarii wydawało się, że przyjechał poprostu do
            któregokolwiek południowego radzieckiego miasta, a wcale nie do zagranicy. Stąd
            moim zdaniem powstało to przysłowie. Ono bardzo dobrze odzwierciedlało wrażenie
            Rosjanina od Bułgarii, moje w każdym razie (chociaż oczywiście miałem i wielu
            innych). Nic obrażliwego dla Bułgarów w tym przysłowiu nie widzę. Przy okazji
            mogę powiedzieć, że wielu krajów widziałem, ale sądzę że Bułgaria jest jednym z
            najpiękniejszych w Europie. Muszę jednak dodać, że nie byłem już tam od lat i nie
            wiem, jak wygląda dzisiaj. Podejrzewam, że nie najlepiej. I w tym też podobna do
            Rosji. Bo jeśli ktoś powie że Moskwa stała w ostatnich latach piękniejsza (o ile
            pamiętam, Ania napisała coś takiego z miesiąc czy dwa temu), odpowiem po pierwsze
            że czyżby, a po drugie że Moskwa nigdy nie była podobna do reszty kraju. Ale to
            inny temat, i nie o to mi teraz chodzi. A jeśli chodzi o Polskę, nigdy nie
            powiedziałbym że jest bardzo podobna do Rosji. Bo tak poprostu nie jest. Język
            polski jest podobny do rosyjskiego tylko dla tego, kto ten język zna. Dla
            przeciętnego Rosjanina wasz język dżwięczy raczej dziwnie. Dlatego i nazywa was
            pszekami, że bardzo mu niełatwo wymówić czy nawet przeczytać takie polskie słowa
            jak np. "szczęszcie" czy "przedsięwzięcie". Wasza architektura podobna raczej do
            niemieckiej niż do rosyjskiej. Wasze kościoły (i w ogóle stosunek do religii) są
            bardzo niepodobne do rosyjskich. Pomników nawet Leninowi jakoś nie pamiętam
            (mówię oczywiście o latach odpowiednich), nie mówiąc już o carach. No a o
            stosunkach do Rosjan ze strony Polaków wiecie bodaj lepiej ode mnie. Dlatego
            żadnych podstaw dla takiego przysłowia według Polski nie było i nie ma. A więc
            nie było i samego przysłowia.
            • Gość: . Re: Czy kurica jest pticą ?++++++ IP: *.swipnet.se 26.01.02, 17:40
              1. Wadik,niemnozko zawirajesz.
              "Курица не птица...... "-последний раз слышал о Жириновского в телевидении.
              А поговорка эта была еще раньше. И было это о Польше.
              В этой поговорке столко презрения.....
              Но бывает и наоборот.

2.>>>>Wszystkie napisy na ulicy
              czy w hotelu rosyjskimi literami -
              to przecież wiele znaczy na poziomie
              podświadomości. Języki też są bardzo podobne, bardziej niż nasze.>>>>

Вадик не русские буквы,а кирилица.
              А дело было так: были когда-то Кирилл и Мефодий.
              И были они Болгары.И письменность в Русь привезли.
              И не только это.Вся культура греческая на Руси-это через них.
              • Gość: Misza Nie zupelnie... ;-) IP: *.*.*.* 26.01.02, 19:56
                Gość portalu: . napisał(a):

> 1. Wadik,niemnozko zawirajesz.
                > "Курица не птl
                > 0;ца...... "-последнl
                > 0;й раз слышал

> 86; Жириновскоk
                > 5;о в телевидеl
                > 5;ии.
                > А поговорка э
                > та была еще ра
                > ;ньше. И было э

> 90;о о Польше.
                > В этой погово
                > рке столко пр
                > езрения.....
                > Но бывает и на
                > ;оборот.

Wadim mowi prawde!
                Ja chcialem napisac dokladnie to co on,ale on mnie wyprzedzil ;-)) Zawsze
                slyszalem takie przyslowie o Bulgarii a o Polsce uslyszalem pierwszy raz od
                POlaka doktora ktory do nas przyjechal - bylem zdziwiony, bo myslalem ze w tym
                przyslowiu mowi sie o Bulgarii ;-)))
                Wadim ma racje rowniez ze nie ma tutaj sensu pogardliwego, tylko raczej
                obyczajowy - taka byla przeciez prawda... zagranica dla Rosjan byla Europa zach.
                i USA. I dzis jest tak samo (no...prawie ;-)) U nas wiele ludzi bylo w POlsce i
                innnych panstwach Europy wsch. I dlatego nie uwazamy ich za zagranice w pelnym
                sensie. A propo: Zyrik to nie jest szczegolnym expertem i wzorem ;-))))

Misza

>
                > 2.>>>>Wszystkie napisy na ulicy
                > czy w hotelu rosyjskimi literami -
                > to przecież wiele znaczy na poziomie
                > podświadomości. Języki też są bardzo podobne, bardziej niż nasze.>
                > >>>
                >
                > Вадик не рус
                > 089;кие буквы,а к&#
                > 1080;рилица.
                > А дело было тk
                > 2;к: были когда-
                > 090;о Кирилл и Ме&#
                > 1092;одий.
                > И были они Бол
                > ;гары.И письме
                > ;нность в Русь
                > ; привезли.
                > И не только эт
                > ;о.Вся культур
                > ;а греческая н
                > ;а Руси-это чеl
                > 8;ез них.

• Gość: Wadim Re: ++++++ IP: 195.239.67.* 26.01.02, 20:51
                1.Zyrinowski umie zrobić wrażenie człowieka dobrze poinformowanego. Ale
                przejmować na serio co on powie? Broń Boże.
                2. Dziękuję oczywiście za wyjaśnienie. Ale mówiłem przecież nie o historii, tylko
                o podświadomości przeciętnego Rosjanina w Bułgarii.
          • Gość: Sasza Re: Puszkin A.S. IP: *.wsnhid.poznan.pl 26.01.02, 14:12

>
            > to tylko stare polskie przysłowie.
            > Nie wiem dlaczego. Ale znam takie rosyjskie: kurica nie ptica, Polsza nie
            > zagranica. Może dlatego?

Dokonales malej konfabulacji, lub mowiac krotko klamstwa gdyz przyslowie
            mowi: "Jak swiate swiatem, nie bedzie NIEMIEC Polakowi bratem" Moze jeszcze
            powoiesz, ze Konopnicka w Rocie napislala "Nie bedzie Rusek plul nam w twarz i
            dzieci nam rusyfikowal" mitomanie!!
            Sasza
      • Gość: Az Ukran Polak, Węgier - dwa bratanki, IP: 192.168.0.* 25.01.02, 10:31
        I do szabli i do szklanki!

Éljen magyar-lengyel barátság!
        Most s mindörökké!
        Szervusz
        Győző Ukrajnabol

Gość portalu: uiop napisał:
        > Jak świat światem
        > nie będzie Rosjanin Polakowi bratem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka