j-k tego nie wiem - Jurij 2007 :) 23.05.09, 00:17 Jednak widze, ze Cie i finasujaca Cie Ambasade Rosyjska ta sensacyjna nawet dla mnie wiadomosc (amerykanskie Patrioty pod Warszawa) jednak przejela :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: tego nie wiem - Jurij 2007 :) 23.05.09, 00:53 Polski nikt nie bedzie atakowac bo po co? Polska sie tylko podlozy i dostanie pigule nuklearna jak by byl atak na Rosje lub Chiny.Albo na oba. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: watpie, ze "Patrioty" uratuja Polske... 23.05.09, 01:18 Moze tak, moze nie. " Nie wiem. Trzeba zapytac Amerykanow" -jak wczesniej radzil Kwasniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: watpie, ze "Patrioty" uratuja Polske... 23.05.09, 03:44 Zadne patrioty nic nie uratuja... www.energybulletin.net/node/48990 Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: watpie, ze "Patrioty" uratuja Polske... 23.05.09, 09:40 Pewnie nie Wasia. Na szczescie wasz sprzet sie rozpada i ruskie rakiety proce powinny wystarczac. PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Przypominam jednak, ze "Topole" to : 23.05.09, 11:21 polski_francuz napisał: sprzet wam sie rozpada Zgoda, przypominam jednak, ze "Topole-M" to rakiety manewrujace - a na te planowane do 2015 r. - 70 sztuk - raczej bedzie ich stac. Wujek Wania ma wprawdzie wyrwane kly, ale troche zebow mu jednak zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: do Polski przyleca "Iskandery" 23.05.09, 12:26 Jak to się Rosjanie ładnie sami przyznają. Iskandery są rakietami, które oficjalnie mają zasięg plasujący je w ramach układu INF. Oficjalnie też nie ma ich w Obwodzie Kaliningradzkim i oficjalnie Rosja nie ma zamiaru ich tam umieszczać, jeśli w Polsce nie powstanie "tarcza" (która nie powstanie). Jeśli Rosjanin zapowiada, że Iskandery mają jednak przylecieć do Polski, to kruszy się co najmniej jeden element oficjalnych zapewnień Rosji. Albo Iskandery mają większy zasięg, czyli złamano układ INF, albo Iskandery są w Obwodzie Kaliningradzkim lub Rosja jednak zamierza je tam umieścić bez względu na amerykańską "tarczę". Nie jestem tym zaskoczony ani rozczarowany bo nigdy przesadnie nie wierzyłem w rosyjską prawdomówność, ale to miłe, że jakiś Rosjanin od czasu do czasu zdradza rzeczywiste zamiary swojego kraju. Właśnie z takich powodów NATO powinno zostać rozszerzone na Ukrainę i Kaukaz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Pisalem juz o tym 23.05.09, 12:32 Tych rakiet nie ma w Obwodzie Kaliningradzkim (obecnie). Jednakze jest cala niezbedna dla nich infrastruktura. Przywoz i instalacja tych rakiet, doprowadzenie ich do gotowosci bojowej - to kwestia 2-3-ch dni. Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: Pisalem juz o tym 23.05.09, 16:14 j-k napisał: > Tych rakiet nie ma w Obwodzie Kaliningradzkim (obecnie). > > Jednakze jest cala niezbedna dla nich infrastruktura. > > Przywoz i instalacja tych rakiet, doprowadzenie ich do gotowosci > bojowej - to kwestia 2-3-ch dni. Nawet krócej, bo to są stanowiska mobilne, samobieżne. Nie jest jednak wielką tajemnicą, że faktyczny, konstrukcyjny zasięg Iskandera jest mniej więcej dwukrotnie większy. Został sztucznie zmniejszony w niektórych wersjach właśnie pod wymagania układu INF. Nie wierzę, żeby nie można go było stosunkowo łatwo przywrócić do normalnych, technicznych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tym bardziej wiec mam racje :) 23.05.09, 12:29 wobec PF :) Gdy jednak do Polski przyleca te Iskandery news.strefa.ru/news.316.html , to z pewnoscia dostaniecie cos w podziekowaniu od Amerykanow, ale nie chce mi sie szukac - co konkretnie, gdyz to juz kwestia drugoplanowa :) PS. Przypominam tez ze od Wschodu Rosja jest SLEPA (wszystkie satelity wam pospadaly) i amerykanskie rakiety lecace od strony Pacyfiku, to zauwazycie wtedy, gdy beda wybuchaly nad Moskwa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: tym bardziej wiec mam racje :) 24.05.09, 12:58 > PS. Przypominam tez ze od Wschodu Rosja jest SLEPA (wszystkie > satelity wam pospadaly) i amerykanskie rakiety lecace od strony > Pacyfiku, to zauwazycie wtedy, gdy beda wybuchaly nad Moskwa :))) Nie jest ślepa znafco. Sęk w tym, że od strony wschodniej wykrycie nasepuje z mniejszej rbieży. Więc tak czy siak zanim dolecą do Moskwy zostaną WYKRYTE Odnośnie wszystkich satelit które niby pospadały to do Twojej wiadomości ekspierdzie jest ich obecnie 5 oczywiście mowa o satelitach EW Odpowiedz Link Zgłoś
j-k hloopcze... 24.05.09, 13:14 berkut1 napisał: > Nie jest ślepa znafco. Sęk w tym, że od strony wschodniej wykrycie nasepuje z mniejszej rbieży. Więc tak czy siak zanim dolecą do Moskwy zostaną WYKRYTE - hloopcze, nie jestem specjalista od wojskowosci, powtarzam tu tylko zdanie samych rosyjskich generalow, ktorzy mowia, ze w wypadku niespodzirewanego ataku nuklearnego USA od Pacyfiku - Rosja jest praktycznie bezbronna. > > Odnośnie wszystkich satelit które niby pospadały to do Twojej > wiadomości ekspierdzie jest ich obecnie 5 oczywiście mowa o > satelitach EW - hloopcze, widze masz trudnosci ze zrozumieniem jezyka forumowego. Tu nie forum nauka, czy militaria - gdzie trzeba podawac dokladne dane. Skoro juz jednak tak nalegasz - dodam, ze do pelnej obserwacji startow wrogich rakiet trzeba podobno min. 9 - 11 satelitow. Rosji kilka satelitow spadlo i sytem jaki maja jest diurawy :) Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: hloopcze... 24.05.09, 14:55 >hloopcze hlopcze to sobie gadaj do Swoich koleżków >jestem specjalista od wojskowosci To już każdy wie... Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: do Polski przyleca "Iskandery" 23.05.09, 12:56 Nie przylecą a prędzej - przyjadą. Na złomowiska, których właściciele dobrze za nie zapłacą. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Myslisz ze 23.05.09, 13:37 polski_francuz napisał: > Niemcy i NATO nas nie obronia? > > PF Zakladam przeciez, ze obronia, ale co nam bedzie po tej obronie, gdy nawet wysla na Rosje pare bomb atomowych w odwecie, jesli jednak kilka rosyjskich rakiet z glowicami atomowymi spadnie na Polske? Punktem ciezkosci moich uwag jest to, ze nie ma obecnie systemu, ktory moglby zestrzelic 95-98 % rosyjskich rakiet, a planowane 40-70 % skutecznosci (tak to widza Amerykanie), to stanowczo za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Myslisz ze 23.05.09, 15:45 Juz chyba takimi ciezkimi idiotami nie sa zeby sie atomowkami bawic. Nawet w zenicie zimnej wojny, czyli kryzysie kubanskim, tego nie robili Niech sie Wasie wypowie, jesli jeszcze trzezwy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Myslisz ze 23.05.09, 15:56 polski_francuz napisał: > Niech sie Wasie wypowie, jesli jeszcze trzezwy. > Podsunalaes mi dobry pomysl - juz lece po piwo :) Gratuluje optymizmu. a) W czasach konliktu kubanskiego nie posiadano malych taktycznych ladunkow jadrowych. Dzis jest ich cala masa. b) W naszym rejonie nie widze podstaw do konfliktu konwencjonalnego. Polityka europejska tak dalece poszla naprzod, ze drobniejsze spory potrafi rozwiazywac przy stole obrad (Gruzja jest tu wyjatkiem - zawinionym przez nierozwage Gruzinow) c) mam na mysli konflikt europejski jedynie jako "echo" szerszego konfliktu swatowego, gdyz tylko jako echo takiego kofliktu moglby wybuchnac. A wtedy uzycie broni atomowych moglyby byc prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: Myslisz ze 23.05.09, 16:17 j-k napisał: > b) W naszym rejonie nie widze podstaw do konfliktu > konwencjonalnego. Na forum militaria kilkakrotnie dyskutowano przebieg konfliktu konwencjonalnego w Europie. Wszystkim zawsze wychodziło, że jeśli nie zostanie zduszony w najbardziej początkowej fazie (gdy będzie jeszcze incydentem) to nieuchronnie przerodzi się w konflikt nuklearny. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Myslisz ze 23.05.09, 16:29 "Wasia"=jk2007 Europy po konfikcie nuklearnym nie bedzie. Nie wiem co komu z tego przyjdzie. Ani Polakom ani Rosjanom. Chyba, ze jak w tym kawale o skorpionie, ktory ukasza sarne, ktora go na druga strone rzeki przenosi. I mowi. Wiem, ze sie utopie ale juz taka moja natura. Musze kasic. PF Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Przypominam jednak, ze "Topole" to : 24.05.09, 12:55 > Zgoda, przypominam jednak, ze "Topole-M" to rakiety manewrujace Ekspierdzie Topole M to nie są żadne rakiety manewrujące. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdury berkuta 24.05.09, 13:25 berkut1 napisał: > > Zgoda, przypominam jednak, ze "Topole-M" to rakiety manewrujace > > Ekspierdzie Topole M to nie są żadne rakiety manewrujące. Owszem sa. To balistyczne pociski manewrujace - maja zadany cel, ale moga zmieniac w locie trajektorie lotu, by go osiagnac i przeciwnik nie ma mozliwosci namierzenia i obliczenia do jakiego celu zmierzaja. Tu odpowiednia informacja: machineman.bloog.pl/kat,210233,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: bzdury berkuta 24.05.09, 14:58 > Owszem sa. To balistyczne pociski manewrujace - maja zadany cel, > ale moga zmieniac w locie trajektorie lotu, by go osiagnac i > przeciwnik nie ma mozliwosci namierzenia i obliczenia do jakiego > celu zmierzaja. Jeśli już to mają głowice manewrującą. Która była jak narazie w testach Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Przed czym mają ratować? 23.05.09, 10:09 Rosja twierdzi, że nie ma żadnych agresywnych planów. Czyżby kłamała? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Przed czym mają ratować? 23.05.09, 13:01 ZSRR posiadal obszar 22 mln kilometrow kwadratowych, czyli ponad 2 razy wiecej niz drugi pod tym wzgledem kraj swiata. Wspolczesna Rosja ma obszar "tylko" 17 mln kilometrow kwadratowych, czyli 1,7 raza wiecej niz drugi pod tym wzgledem kraj swiata. "Utracila" wiec 5 mln km kw, czyli "sporo", bo Indie maja "tylko" 3 mln km kw, odrobine wiecej niz Kazachstan (obszarowo Indie = Kazachstan + Polska). Dla wielu Rosjan musial to byc wiec tegi "policzek", bo jeszcze przed wojna, za Stalina, mowilo sie tam (mniej wiecej) w wierszyku, ze: "wkraczamy w nowy i lepszy swiat - byc moze do pietnastu herbow naszych dolacza nowe republiki rad" A zatem wielu mialo nadzieje, ze ZSRR bedzie sie terytorialnie poszerzal, a nie zmniejszal. Stalo sie jednak odwrotnie. Tego z pewnoscia nikt nie przewidywal, ani Lenin, ani tym bardziej Stalin. Najwazniejsze jednak, ze idea i mysl utrwalona w glowach wielu pozostala. I pewnie wiara oparta na prawdzie, ze jesli mozna byc tak duzym i miec obszar 22 mln km kw, to dlaczego nie 32 mln, 42 mln i wiecej, siegnac Ksiezyca i gwiazd? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Przed czym mają ratować? 23.05.09, 16:09 O czym wy barany mowicie? Przeczytaliscie to co napisal ten Ruppert? Zadnej reakcji od glupoli, albo nie rozumieja angielskiego albo lby zakute.Polowe swiata wykonczy brak energii i Polska na 100% bedzie miedzy tymi krajami.Ameryce pozostala tylko sila militarna ale nie w armii bo ci juz sami w swoich strzelaja. Jeszcze za "dobrych" czasow dali dupy takiemu krajowi jak Wietnam.Zaczna wojne nuklearna? Be my gest.Bedziesz jeden z drugim debilu calowal slady ludzkie jak je zobaczysz wycisniete w ziemi szwedajac sie oszalaly w okropnych bulach i meczarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Kolejna teoria spiskowa? 23.05.09, 16:18 hubert100 napisał: .Polowe > swiata wykonczy brak energii i Polska na 100% bedzie miedzy tymi krajami. - hloopcze, znam twoje przywiazanie do teorii spiskowych, podobnie jak i misterpee. Tylko, ze malo kto traktuje te bzdury powaznie, podbnie jak niekakiego prof. Pogonowskiego ,czy Nowaka :) Zaczna wojne nuklearna? - Moga. W wypadku zagrozenia podstawowych Interesow Ameryki ich doktryna to przewiduje. A zwyciezcow nikt nie sadzi. Bedziesz jeden z drugim debilu calowal slady ludzkie jak je zobaczysz wycisniete w ziemi szwedajac sie oszalaly > w okropnych bulach i meczarniach. - to co za argument? panienki , ktora zgwalcono w ciemnej bramie? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Kolejna teoria spiskowa? 23.05.09, 17:08 Jednak czytanie musi sie odbywac po polsku,Pogonowski.Ruppert nie da rady.Na nauke angielskiego za stary. A i glupi tez bo nie rozumie ze po wojnie atomowej "wygranych" nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot a-polityczny 23.05.09, 17:23 hubert100 napisał: A i glupi tez bo nie rozumie ze po wojnie atomowej "wygranych" nie. Hloopcze, nie mnie sadzic, czy beda czy nie. Przypomne tylko skromnie, ze i amerykanska i rosyjska doktryna wojenna dopuszcza mozliwosc pierwszego uderzenia atomowego (czego ZSRR notabene nie dopuszczal) - wiec Rosjanie i Amerykanie uwazaja widac inaczej, niz ty... Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. A teraz zyczac powodzenia - ide sprawdzic poziom krwi w alkoholu :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: belkot a-polityczny 23.05.09, 18:15 Zycze ci abys nie dozyl tego "uderzenia" nuklearnego... Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: Przed czym mają ratować? 23.05.09, 16:22 de_oakville napisał: > A zatem wielu mialo nadzieje, ze ZSRR bedzie sie terytorialnie > poszerzal, a nie zmniejszal. Stalo sie jednak odwrotnie. Tego z > pewnoscia nikt nie przewidywal, ani Lenin, ani tym bardziej Stalin. > Najwazniejsze jednak, ze idea i mysl utrwalona w glowach wielu > pozostala. I pewnie wiara oparta na prawdzie, ze jesli mozna > byc tak duzym i miec obszar 22 mln km kw, to dlaczego nie 32 mln, 42 > mln i wiecej, siegnac Ksiezyca i gwiazd? Jak powiedział towarzysz Wiaczesław Mołotow: - Swoje zadanie ministra spraw zagranicznych widziałem w maksymalnym poszerzeniu granic naszej Ojczyzny. Wydaje mi się, że wspólnie ze Stalinem nieźle wywiązaliśmy się z tego zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Moja teza : 23.05.09, 17:07 habeas_corpus napisał: > Jak powiedział towarzysz Wiaczesław Mołotow: > - Swoje zadanie ministra spraw zagranicznych widziałem w maksymalnym poszerzeniu granic naszej Ojczyzny. Wydaje mi się, że wspólnie ze Stalinem nieźle wywiązaliśmy się z tego zadania. Fkkt. - tylko, ze przejsciowo :) Przypuszczam , ze Stalinowi i Molotowowi zawdzieczamy dzisiejsza niepodleglosc Bialorusi i Ukrainy :))) Moja TEZA: Gdyby Polsce nie odebrano jej Ziem Wschodnich (czyli nie byloby 2. WS, lub bylaby, ale Stalin nie zabralby nam tych Ziem) - to niepodleglej Ukrainy i Bialorusi mogloby dzis nie byc. Dlatego ze : a) wszelkie bialoruskie i Ukrainskie ruchy nacjonalistyczne szerzyly sie glownie na polskich Ziemiach Wschodnich, a te nie mialyby dzis sklonnosci do Irredendy, gdyz jak i Polacy chieliby dzis byc w UE :))) b) Stalin na "radzieckiej" czesci Bialorusi i Ukrainy wszelkie elementy nacjonalistyczne i niepodleglosciowe w latach 1930-38 po prostu WYBIL. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Moja teza : 23.05.09, 22:48 Ropa J-k zakonspirowala. Chowa sie gdzies pod ziemia lub na 10 km na dnie oceanu albo w piachach roponosnych. Nie chce juz sama wyplywac, chyba ze moze jest jej coraz mniej.Tak ze albo znalezc rope albo zlikwidowac nadmiar ludzi.Co myslicie ktore przewarzy?? Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Moja teza : 23.05.09, 23:14 Powtorka z historii. Tylko w bialych rekawiczkach tym razem. Nie chcialem - Hitler. Wierze Ci - Stalin. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Moja teza : 24.05.09, 00:27 Polska celuje w polityce zagranicznej. Dra koty z tym co ma rope i gaz. Niedlugo bedzie tak ze nie latwo bedzie kupic ten surowiec. Ci co wydobywaja coraz bardziej potrzebuja sami dla siebie.Dostana ci co beda mieli cos dac wartosciowego w zamian.Troche sie podziela z sojusznikami i przyjaciolmi.Papierowe pieniadze beda nabite na gwozdz a kibel bedzie ze zlota tak jak to napisal ten Amerykanin.Tak Niemcy, Japonia, Korea, Chiny beda mialy cos wartosciowego dac w zamian. Reszta dziadow przeniesie sie na woly.Polska bedzie nalezala do tych dziadow. Samymi swiniami za rope i gaz nie zaplacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot - as usual. 24.05.09, 06:38 hubert100 napisał: > Polska celuje w polityce zagranicznej. - zajmij ty sie hloopcze amerykanska - mamy z tego wiecej smiechu :) ustaliles w koncu - kiedy ten dolar upadnie? nie chcialbym tego przespac, gdyz niecierpliwoscia czekam na "Amero". Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: belkot - as usual. 24.05.09, 06:57 Myslisz ze za Amero bedzie latwiej kupic rope i gaz?? Niestety J-k rope i gaz to trzeba albo ukrasc albo kupic z persfazja przystawionego pistoletu do glowy...A wtedy niewazne czym placisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Moja teza : 24.05.09, 06:39 Tu macie przedsmak tego co bedzie. Z Rosji nie przyjdzie nic. Inni dostana. Budujcie miljardowy port gazowy na skroplpny gaz. Tylko za co i z kat?? https://wyborcza.pl/biznes/1,82244,6636071,Unia_spyta_Rosje_o_nasz_gaz.html Odpowiedz Link Zgłoś
j-k hloopcze, ta Rosja tak ci lezy na sercu 24.05.09, 13:39 ze az dziw bierze po co sie jeszcze meczysz w tej Kanadzie i nie przeprowadziles sie na piekny Sachalin? zarcie tansze, a ropy do ogrzewania nie trzeba kupowac. sama leje sie ulicami :))) 4.bp.blogspot.com/_ei9Qsw-dA8c/SFmD8YwDMEI/AAAAAAAAAvg/hlKejPNCE2U/s320/sachalin%2Blangs% 2Bspoorlijn.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: hloopcze, ta Rosja tak ci lezy na sercu 24.05.09, 15:35 Rosja nie lezy mnie ani na sercu ani nna dupie, po prostu podaje fakty i dane.Widze J-k ze u ciebie to chyba dupa scislejsza od rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k widze, ze belkoczesz bez pojecia 24.05.09, 20:00 o realiach Rosji - w ktorej nigdy nie byles. Tvoj, kak vsiegda, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: widze, ze belkoczesz bez pojecia 24.05.09, 21:47 Nie bylem i nie bede ale czytam takich co na Rosji "zeby zjedli". Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Mamy bezpieczne granice, mamy czas na opracowanie 24.05.09, 13:06 rodzimych systemów OPL, ewentualnie partycypowanie w jakimś europejskim projekcie. Ja sobie nie życzę by moje podatki szły na zakup jakiegoś złomu z USA, jak już mamy w czasach pokoju wydawać na armię to armia ma kupować polski, ewentualnie europejski, sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Mamy bezpieczne granice, mamy czas na opracow 24.05.09, 15:55 http://en.rian.ru/business/20090522/155065970.html Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Mamy bezpieczne granice, mamy czas na opracow 24.05.09, 15:57 en.rian.ru/business/20090522/155065970.html Odpowiedz Link Zgłoś