Dodaj do ulubionych

Gentle Giant

28.10.09, 16:39
Chciałbym przypomnieć tych muzyków (głównie braci Shulman), którzy z pop-rockowego Simon Dupree & Big Sound przerzucili się na rock progresywny w Gentle Giant, momentami brzmią fantastycznie jak np. I lost my head

Cheers. Baz
Obserwuj wątek
    • ilnyckyj Re: Gentle Giant- Simon Dupree & BIg Sound 28.10.09, 19:07
      Simon Dupree & BS też tak byli na obrzeżach mainstreamu, chyba jako pierwsi
      zastosowali melotron, m.in. w swoim głównym hicie KITES:
      www.youtube.com/watch?v=D0svzLY-u7E

Ten co śpiewa, to ten sam Derek Shulman co w Gentle Giant..
      • t.o.m.e.k Re: Gentle Giant 29.10.09, 11:45
        Z tym zespołem mam pewien problem, bo chociaż od
        rocka 'progreswynego' nie stronię (co więcej, odliczam godziny i
        minuty do koncertó YES i UK), to - Bóg mi świadkiem - do GG nigdy
        nie mogłem się przekonać. Nie pamiętam już tytułów płyt czy
        kawałków, ale parę pozycji przesłuchałem i - nie wchodzą. Nie wiem,
        czym to jest spowodowane, może trochę dziwny głos wokalisty, może
        trochę zbyt przerysowane połączenie folka z progiem, może brak
        jakiegoś muzycznego i brzmieniowego wyrafinowania właściwego
        największym? Co nie znaczy, że temat skreśliłem bezpowrotnie, bo
        może kiedyś odrodzenie przyjdzie - ale z drugiej strony po co się
        męczyć, skoro tyle wspaniałej muzyki czeka wciąż na odkrycie?
        • pomer_anya Re: Gentle Giant 29.10.09, 13:27
          Przyznam się, ten różne rodzaje rocka awangardowego typu Yes, ELP, Genesis,
          Procol Harum, Tangerine Dream, ale Gentle Giant, jakoś się nie zetknęłam.

Z tym, że jak teraz trochę odsłuchałam wydaje mi się b. ciekawe... Szczególnie
          to I LOST MY HEAD, czy FUNNY WAYS. Jeśli chodzi o wokal to nie zgadzam się z
          Tomkiem, jest świetny. Wysoka klasa, można go porównać z Gary Brookerem z
          Procol. Brzmienie całości trochę jak pomiędzy ELP a Jethro Tull, ale oryginalne.

Generalnie się podoba i polecam tym co mają dość różnego rodzaju
          pseudo-muzycznej siekaniny!

pzdr.Ann
          • bartos29 Re: Gentle Giant 29.10.09, 14:36
            Faktycznie inne.
            Ale jakoś mnie nie porywa.
            • basilisque Re: Gentle Giant 29.10.09, 22:17
              Ja przyznam się mam takie skrzywienie, że progresywni, awangarda (także Mothers of Invention, Frank Zappa) to moi faworyci, bardziej niż klasyczny rock, czy British Invasion i ja akceptuję wszystkoi Jethro Tull i EL&P i Genesis i Electric Light Orchestra (w I fazie), Briana Eno, Mahavishnu Orchestra, U.K. no i też GG.

Tu bardzo trafnie Anya wychwyciła paralele z Tullem. Szczególnie II cz.I LOST MY HEAD, rytmicznie i melodycznie koresponduje z I częścią Aqualunga a może też z LIVING IN THE PAST, ale nie uważam, że GG są naśladowcami, czy epigonami Tulla.

Obie formacje wyraźnie nawiązują do tradycji, z tym że Jethro bardziej do motywów celtycko-etnicznych, a GG do muzyki dawnej (Średniowiecze, Barok), jest może przez to jakby trudniejsza w odbiorze. Nic dziwnego, że GG nie "wylansowali" żadnego "hitu". Ale to jest taka muzyka, której mogę słuchać bez przerwy i mi się nie nudzi.

Cheers. Baz
        • ilnyckyj Re: Gentle Giant 29.05.12, 22:03
          Pierwsza część robi wrażenie muzycznie "przefajnowanej", ale dynamicznie-celtycka II cz. - właśnie wysmakowana. Równorzędne z Jethro może lepsze od Genesis
    • natalia-ivanovna Re: Gentle Giant 18.07.10, 23:35
      Ostatnio znalazłam ich płytę, którą mój wujek dostał kiedyś z Niemiec. LP z
      koncertu. Podobało mi się. Tam też jest to I lost my head. Tak trochę jak nasz
      Grechuta, a może Dżamble!
      • dziwny_ten_swiat Re: Gentle Giant 20.07.10, 09:14
        Tak - oni byli dość popularni, właśnie bardziej w Bundesrepublik, gdzie chyba
        istniała lepsza publiczność dla progresywnego, czy awangardowego rocka ("krautrock")
        • basilisque Re: Gentle Giant 03.06.11, 22:08
          Może jednak byli zbyt podobni do Genesis, żeby się bardziej przebić!
    • czarny-kelvin Re: Gentle Giant 05.06.11, 16:02
      Moja opinia - taka sama jak o Genesis.
      • basilisque Re: Gentle Giant 17.10.13, 22:49
        Czyli - jaka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka