bartos29 16.06.09, 23:51 Ha! Przejrzałem tu wszystkie posty i nikt nie wspomniał o Johnie Mayallu, ojcu blues-rocka, z ktorego wyszli ci wszyscy: Fleetwoodmaki, Cream, Yardbirds, Eric Clapton, Jack Bruce... itd. itd! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilnyckyj Re: John Mayall 18.06.09, 17:47 Tak, pierwszy "biały" bluesman, do tego Anglik. Mimo wszystko bardziej cenię niektórych jego podopiecznych, jak Peter Green, czy Clapton... Odpowiedz Link
basilisque Re: John Mayall 23.06.09, 21:35 ilnyckyj napisał: > Tak, pierwszy "biały" bluesman, do tego Anglik. Mimo wszystko > bardziej cenię niektórych jego podopiecznych, jak Peter Green, czy > Clapton... Nie, nie! Mayall jest wielki! Szczególnie "Room To Move", ale nie tylko... Odpowiedz Link
czarny-kelvin Re: John Mayall 24.06.09, 16:40 bartos29 napisał: > Ha! > Przejrzałem tu wszystkie posty i nikt nie wspomniał o Johnie > Mayallu, ojcu blues-rocka, z ktorego wyszli ci wszyscy: > Fleetwoodmaki, Cream, Yardbirds, Eric Clapton, Jack Bruce... itd. > itd! Dodałbym fenomenalnego basistę Andy Frazera we FREE. Też wyszedł z J.M Bluesbreakers Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: John Mayall 01.10.09, 08:02 no,tatusiem tego bluesa w kolorze white był raczej św.p.alexis corner. ale spod ręki johna zawse wychodzili znakomici muzycy. Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: John Mayall 01.10.09, 22:01 billy.the.kid napisał: > no,tatusiem tego bluesa w kolorze white był raczej św.p.alexis > corner. > ale spod ręki johna zawse wychodzili znakomici muzycy. Święta, słuszna racja! Wszyscy już zapomnieli o Alexisie. Zmarło mu się ho,ho, już dawno, nie wiem czym był wtedy na świecie. Kim byłyby szanowne Rollingstonesy - i nie tylko - bez niego! RIP Alexis! A staruszek John żyje i miewa się dobrze! Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: John Mayall 02.10.09, 09:12 mieszka w usa. w ub r. bawił w w-wie. z młodymi chłopakami z tekssau. przed graniem spacerował przed salą z ludkami pogadał, podał piątkę. fajny,sympatyczny gościu. Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Alexis Corner 02.10.09, 20:01 Właśnie, właśnie... była taka słynna, no może przesadziłem, ale - wyróżniająca się formacja CCS, znana m.in. z alternatywnego wykonania "Whole Lotta Love", a także "Tap Turns The Water" i CHYBA właśnie z Alexim w składzie. Co do jego białości, to był raczej śniady, kiedyś myślałem, że mulat, ale okazało sie, że z rodziny Greków...( ale nie udawał Greka ) Odpowiedz Link