Dodaj do ulubionych

W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny

01.07.14, 22:07
"Zdecydowanie najniższy odsetek osób bez pracy (ok. 5%) w całej Unii występuje w Austrii i Niemczech, ale dramatycznie wysokie bezrobocie utrzymuje się w dwóch innych krajach z eurostrefy – Hiszpanii (25,1%) i Grecji (26,8%)."
Ilu z tych młodych wykształconych wyjedzie z kraju?

www.biztok.pl/gospodarka/w-polsce-co-czwarty-mlody-czlowiek-jest-bez-pracy-w-niemczech-co-trzynasty_a16795
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 01.07.14, 22:27
      darima_ka napisała:
      > Ilu z tych młodych wykształconych wyjedzie z kraju?
      -----------------------------
      • tropem_misia1 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 06:34
        Czy to ambicja pcha dzieciaki do wyjazdu?
        Raczej potrzeba.
        Ile będzie pracować w swoim zawodzie , ile będzie mieć możliwość rozwinąć skrzydła?
        • rena-ta49 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 06:47
          Ci ktorych tatusiowie sa politykami na pewno rozwiną skrzydła
      • m.maska Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 18:18
        tadeusz_ski.51 napisał:

> darima_ka napisała:
        > > Ilu z tych młodych wykształconych wyjedzie z kraju?
        > -----------------------------
        • darima_ka Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 18:55
          Zgadza sie,w prywatnych rozmowach ze znajomymi
          tak właśnie się wypowiadają,że nie maja do czego wracać.
          Pracować nie będą zza grosze ,maja tam już mieszkania,pracę.
    • rena-ta49 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 13:55
      A jednocześnie proponuje się 2,5 zl /h?Niech sobie to w d...wsadzą.
      www.rmf24.pl/ekonomia/news-bezrobocie-wysokie-a-rak-do-pracy-brakuje,nId,1451927
      • czuk1 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 14:31
        Nie ma sterowanego przez państwo szkolnictwa i polityki socjalnej nakierowanej na pomoc młodym wchodzącym na rynek pracy.

Przecież wszyscy o tym wiedzą wszyscy od lat. I niewiele robi się by ten stan zmienić, by zapobiegać
        masowemu bezrobociu magistrów.
        • tadeusz_ski.51 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 14:38
          Robi się coś przeciwnego. Zwiększa się wiek emerytalny,
          zachęca się inwalidów do podejmowania pracy i dba się o to aby Polacy,
          broń Boże nie dorobili się na uczciwej pracy.
          • darima_ka Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 17:55
            tadeusz_ski.51 napisał:

> Robi się coś przeciwnego. Zwiększa się wiek emerytalny,
            > zachęca się inwalidów do podejmowania pracy i dba się o to aby Polacy,
            > broń Boże nie dorobili się na uczciwej pracy.

Dokładnie tak jest.
            Ludzie na różny sposób kombinują i załatwiają sobie grupę inwalidzka,
            bo tylko dla takich jest praca za 2,5 zl/h
            To sqrwysyństwo!
        • darima_ka Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 17:56
          Likwidacja zawodówek też swoje zrobiła
          • czarek_sz Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 02.07.14, 19:31
            Przykro mi ale cieszę się że polactwo jest gnojone. To dla mnie wielka satysfakcja smile nauczka musi być budowa na kościach i gruzach tak ma być i tak musi być.
            • czuk1 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 09.08.14, 16:43
              A kto nas w ten gnój wprowadził ? wink
              Brałeś udział w niszczeniu majątku z czasów PRL i uczciwych ludzi z tamtego okresu a teraz masz satysfakcję, że polactwo(!!!!! - to jest dla mnie obraza) jest gnojone. wink
              • darima_ka Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 09.08.14, 16:59
                czuk1 napisał:

> A kto nas w ten gnój wprowadził ? wink
                > Brałeś udział w niszczeniu majątku z czasów PRL i uczciwych ludzi z tamtego okr
                > esu a teraz masz satysfakcję, że polactwo(!!!!! - to jest dla mnie obraz
                > a) jest gnojone. wink

Jakieś przykłady-dowody tego niszczenia majątku,uczciwych ludzi,
                czy to tylko insynuacje?
                Rozumiem ,że można poczuć się urażonym wrzucaniem przez Czarka wszystkich do jednego worka,ale Czarek w tym poście nie złamał Netykiety,Ty natomiast tak,bo personalnie kierujesz pod adresem Czarka zarzut,zarzut poważny.
                • tadeusz_ski.51 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 09.08.14, 19:25
                  darima_ka napisała:
                  > ...
                  > Jakieś przykłady-dowody tego niszczenia majątku,uczciwych ludzi,
                  > czy to tylko insynuacje?
                  -----------------------------
                  • darima_ka Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 09.08.14, 20:52
                    Nie czytasz wszystkiego i bez związku odpisujesz.
                    • skuter46 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 09.08.14, 22:08
                      Pisanie, że prywatyzacja majątku państwowego....."to woła o pomstę do nieba! W ogóle te "przekształcenia" to jeden największy w historii Polski przekręt i złodziejstwo!"

Czyli w gospodarce rynkowej/ prywatnej , charakterystycznej dla gospodarki wolnorynkowej, powinna zostać nieefektywna , z natury źle zarządzana, gospodarka
                      rynkowa. Niesamowite stwierdzenie.
                      Uważam, że przekształcenia, prywatyzacja, wejście kapitału zagranicznego to konieczne
                      zmiany w okresie transformacji ustroju gospodarczego RP. Błędy polegały na przeprowadzaniu tych przemian szybko, pod hasłem - wszystko co jest z PRL trzeba rozpieprzyć i zmienić. Dużą część tych przekształceń prowadzono za szybko, nieprofesjonalnie, bez analizy skutków zmian, .... Niepotrzebnie doprowadzono do dominacji kapitału zagranicznego w handlu i finansach.
                      • skuter46 Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 09.08.14, 22:19
                        Poprawione. Były błędy graficzne i merytoryczne.

Pisanie, że prywatyzacja majątku państwowego....."to woła o pomstę do nieba! W ogóle te "przekształcenia" to jeden największy w historii Polski przekręt i złodziejstwo!"

Czyli w gospodarce rynkowej/ prywatnej , charakterystycznej dla gospodarki wolnorynkowej, powinna zostać nieefektywna , z natury źle zarządzana, gospodarka
                        państwowa(przemysł, handel i usługi ) / Niesamowite to stwierdzenie.
                        Uważam, że przekształcenia, prywatyzacja, wejście kapitału zagranicznego to konieczne
                        zmiany w okresie transformacji ustroju gospodarczego RP. Bez tego nie mielibyśmy niezłej sytuacji gospodarczej i stabilizacji na rynku finansowym. Błędy - owszem były i to poważne - polegały na przeprowadzaniu tych przemian pod hasłem - wszystko co jest z PRL trzeba rozpieprzyć, odrzucić i zmienić. Niepotrzebnie utracona została część trwałego majątku PRL, który mógłby być z powodzeniem wykorzystany w nowej Polsce. Dużą część tych przekształceń prowadzono za szybko, nieprofesjonalnie, bez analizy skutków zmian, .... Niepotrzebnie doprowadzono do dominacji kapitału zagranicznego w handlu i finansach. ....
                        • darima_ka Re: W Polsce co czwarty młody jest bezrobotny 10.08.14, 10:52
                          "Dużą część tych przekształceń prowadzono za szybko, nieprofesjonalnie, bez analizy skutków zmian, .... Niepotrzebnie doprowadzono do dominacji kapitału zagranicznego w handlu i finansach. .... "

Sprzedawano wszystko by samemu się uwłaszczać,tak wyglądała i dalej wygląda ta prywatyzacja.
                          Mało zakładów udało się uratować przed tą dziką prywatyzacją.
                        • tadeusz_ski.51 Prosiłbym Skutera 10.08.14, 16:34
                          aby odnosił sie do tego co napisałem a nie do własnej opinii o moim tekście. Skuter, to proste jest. Czytaj mnie i do tego się odnoś. Bo Ty masz taką skłonność - czytasz - interpretujesz po swojemu i z tym polemizujesz. Z własną interpretacją. Atakujesz i krytykujesz nie to co napisałem lecz to co Ty wyimaginowałeś.

skuter46 napisał:
                          > Pisanie, że prywatyzacja majątku państwowego....."to woła o pomstę do nieba! W
                          > ogóle te "przekształcenia" to jeden największy w historii Polski przekręt i zło
                          > dziejstwo!"
                          >
                          >
                          > Czyli w gospodarce rynkowej/ prywatnej , charakterystycznej dla gospodarki woln
                          > orynkowej, powinna zostać nieefektywna , z natury źle zarządzana, gospodarka
                          > państwowa(przemysł, handel i usługi )
                          / Niesamowite to stwierdzenie.
                          > Uważam, że przekształcenia, prywatyzacja, wejście kapitału zagranicznego to kon
                          > ieczne
                          > zmiany w okresie transformacji ustroju gospodarczego RP. Bez tego nie mielibyśm
                          > y niezłej sytuacji gospodarczej i stabilizacji na rynku finansowym. Błędy - ows
                          > zem były i to poważne - polegały na przeprowadzaniu tych przemian pod hasłem -
                          > wszystko co jest z PRL trzeba rozpieprzyć, odrzucić i zmienić. Niepotr
                          > zebnie utracona została część trwałego majątku PRL, który mógłby być z powodzen
                          > iem wykorzystany w nowej Polsce. Dużą część tych przekształceń prowadzono za s
                          > zybko, nieprofesjonalnie, bez analizy skutków zmian, .... Niepotrzebnie doprowa
                          > dzono do dominacji kapitału zagranicznego w handlu i finansach. ....
                          ---------------------------------
                          Wytłuściłem interpretację Skutera dla jasności. Proszę mnie nie zmuszać takimi insynuacjami abym się zezłościł. Bardzo proszę! Gdzie ja do kurwy nędzy napisałem to co mi insynuujesz?!
                          Poniżej sam całą tą złodziejską prywatyzację totalnie krytykujesz. Więc jak mam to rozumieć? Czy Ty celowo mnie tak prowokujesz czy nie odróżniasz moich słów od własnych transformacji treści którą ja napisałem?
                          • tadeusz_ski.51 I jeszcze muszę dodać 10.08.14, 16:38
                            że w gospodarce rynkowej MUSI (rozumiesz panie Skuter właściwie to słowo?) zostać pewna, strategicznie ważna dla państwa, część gospodarki zarządzanej przez państwo!
                            • skuter46 Re: I jeszcze muszę dodać 10.08.14, 19:11
                              Taki tekst ....w gospodarce rynkowej MUSI (,,,,,) zostać pewna, strategicznie ważna dla państwa, część gospodarki zarządzanej przez państwo!
                              To nie jest odkrywcze .
                              Pogląd mój jest podobny,był on dawna i wielokrotnie prezentowany w sieci:
                              np. ..."Niepotrzebnie doprowadzono do dominacji kapitału zagranicznego w handlu i finansach". Dalej uważam .....
                              Należałoby odzyskać/doprowadzić do udziału kapitału krajowego w polskich bankach do poziomu ok. 50 %,
                              Za duży jest też udział kapitału zagranicznego w handlu i usługach.
                              W rękach państwa powinny zostać (odpowiedni/decydujący pakiet akcji): strategiczne firmy energetyczne, kolej, poczta, eksploatujące bogactwa naturalne,..
                              • tadeusz_ski.51 No widzisz? 10.08.14, 19:18
                                Wystarczy na spokojnie przeczytać to co piszę i znikają między nami różnice.
                          • skuter46 O nic proszę... imformuję. 10.08.14, 18:03
                            Informuję wszystkich polemistów. Daję swoją opinię, odnosząc się przedłożonego wcześniej tekstu/wpisów . Dla jasności, wcześniej cytuję tekst z którym nie zgadzam się. W dalszej kolejności są moje poglądy/krytyka treści poprzednich czyichś wpisów/ polemika z nimi.

Było napisane:
                            ".....W ogóle te "pszekształcenia" to jeden największy w historii Polski przekręt i złodziejstwo!": (tadeusz)

I do tego nawiązuję. Zrozumiałem, że poprzednik ocenia dosłownie, że mieliśmy do czynienia z złodziejską prywatyzacją i przekrętami przy przekształceniach firm z państwowych na prywatne. Wcześniej były podane na to konkretne przykłady .
                            Odbałem tę wypowiedź jako negatywną ocenę przemian własnościowych w polskiej gospodarce, że te przemiany były niepotrzebne. Nie krytykuję tej wypowiedzi. [u]Prezentuję tylko (jak by obok) swój osobny pogląd na poruszony temat. Rozwijam jakoby dyskutowany temat. Nawiązuję też do wypowiedzi Czarka [/u].

Może czegoś nie zrozumiałem ?

Forma wypowiedzi zależy jednak ode mnie. Jednocześnie, nie jestem skłonny stosować zaleceń dot. zmiany formy moich wypowiedzi. Nie sądzę bym musiał odnosić się do tego co kto napisał a nie mógł wydać własnej opinii o czyimś tekście. Żądanie takie, to jakieś "masło maślane".
                            • tadeusz_ski.51 Oczywiście że nie zrozumiałeś, 10.08.14, 19:13
                              bądź celowo zinterpretowałeś tę moją krytykę prywatyzacji jako negację przekształceń. Tak nie można, to nadinterpretacja a nawet nadużycie. Każdy człowiek z inteligencją nieco większą od kury musi sie zgodzić z tym, że przekształcenia były niezbędne! Ale... i tu mamy problem, bo chodzi mi o ideologiczne podejście do gospodarki. Przekształcano na siłę, co się dało, na co był kupiec. Bez względu na koszty społeczne, że o ekonomicznych nie wspomnę! To skandal, to zdrada naszych, polskich interesów narodowych! Jeśli jeden z drugim skurwysyn, wiedząc, że kupiec zamknie zakład i pośle na bruk tysiące ludzi mimo tego sprzedawał, to nie miało to nic wspólnego z rachunkiem ekonomicznym! Ci bezrobotni przechodzili na utrzymanie państwa! Nas wszystkich! Nie płacili podatków, ZUS-ów itd a jeszcze wyciągali ręce po kasę z budżetu! Gdzie tu jakikolwiek sens takiej prywatyzacji?! Kto na tym procederze korzystał? Dlaczego taki sposób przyjęto i bez względu na zmieniające się rządy, jest on trwały i niezmienny? Jak długo jeszcze będziemy my, Polacy, ponosić koszty i odczuwać skutki tej złodziejskiej i sprzecznej ze wszystkimi normami metody prywatyzacji?

skuter46 napisał:

> Informuję wszystkich polemistów. Daję swoją opinię, odnosząc się przedłożonego
                              > wcześniej tekstu/wpisów . Dla jasności, wcześniej cytuję tekst z którym nie zga
                              > dzam się. W dalszej kolejności są moje poglądy/krytyka treści poprzednich czyic
                              > hś wpisów/ polemika z nimi.
                              >
                              > Było napisane:
                              > ".....W ogóle te "pszekształcenia" to jeden największy w historii Polski przekr
                              > ęt i złodziejstwo!": (tadeusz)
                              >
                              > I do tego nawiązuję. Zrozumiałem, że poprzednik ocenia dosłownie, że mieliś
                              > my do czynienia z złodziejską prywatyzacją i przekrętami przy przekształceniach
                              > firm z państwowych na prywatne. Wcześniej były podane na to konkretne przykła
                              > dy .

> Odbałem tę wypowiedź jako negatywną ocenę przemian własnościowych w polskiej go
                              > spodarce, że te przemiany były niepotrzebne. Nie krytykuję tej wypowiedzi. [
                              > u]Prezentuję tylko (jak by obok) swój osobny pogląd na poruszony temat.
                              Roz
                              > wijam jakoby dyskutowany temat. Nawiązuję też do wypowiedzi Czarka [/u].
                              >
                              > Może czegoś nie zrozumiałem ?
                              >
                              > Forma wypowiedzi zależy jednak ode mnie. Jednocześnie, nie jestem skłonny stoso
                              > wać zaleceń dot. zmiany formy moich wypowiedzi. Nie sądzę bym musiał odnosi
                              > ć się
                              do tego co kto napisał a nie mógł wydać własnej opinii o czy
                              > imś tekście. Żądanie takie, to jakieś "masło maślane".
                              ----------------------
                              Po prostu Skuter, staraj się właściwie rozumieć cudze posty. Nie odpowiadaj na coś czego ktoś nie napisał a jest to jedynie efekt Twojej interpretacji, gdyż taka "polemika" to tłumaczenie autorowi i innym czytelnikom "co autor miał na myśli". Kpisz czy o drogę pytasz? Mnie będziesz tłumaczył co ja mam na myśli??? Przecież treść moich postów jest na tyle jednoznaczna, że takie interpretacje nie powinny mieć miejsca! Wystarczy spokojnie przeczytać i... zrozumieć. A do zrozumienia nie trzeba zbyt wielkiej inteligencji bo piszę językiem prostym i zrozumiałym dla każdego.
                              • skuter46 Re: Oczywiście że nie zrozumiałeś, 10.08.14, 19:31
                                Chyba kolejność była inna (często inna). Źle zarządzana lub nierentowna lub nie wytrzymująca konkurencji na rynku państwowa firma przez państwo nie była broniona. Często dobijali ją sami pracownicy / związkowcy żądając podwyżek prac , nie broniąc miejsc pracy - choćby poprzez "prywatyzację pracowniczą". Firmę upadłą kupowali za frico inwestorzy (głownie) zagraniczni.

Winił bym państwo za zaniechania. A w bankowości winiłbym rządzących (SLD,PSL) za zgodę/doprowadzenie do ponad 70 %-owego udziału kapitału zagranicznego w bankach polskich.
                                • tadeusz_ski.51 Re: Oczywiście że nie zrozumiałeś, 10.08.14, 20:42
                                  Ale równie często zakłady, które wpadły w kłopoty "otrzymywały w prezencie" od rządzącej koalicji dyrektora mianowanego, którego celem było "dokończenie dzieła". Później wprowadzono tzw. konkursy, gdzie decydujący głos o wyborze kandydata mieli ludzie z politycznego nadania, więc nic sie nie zmieniło. Podział mienia państwowego według kryterium organów załozycielskich spowodował, że prawa do decydowania o sporej części majątku narodowego znalazły się w rękach samorządów. A ci też chcieli mieć swoją "dolę" więc sprzedawali co się dało. I tu tym bardziej nie decydowały względy ekonomiczne lecz kwota za "doradztwo i pośrednictwo" legalnie przelewana na konta firm kolesiowskich, rodzinnych czy po znajomości partyjnej, które wyrastały pod potrzeby jednej transakcji. Czy Ty Skuter o tym nie wiesz??! To były ewidentne i "czyste" przekręty! Czyste według prawa. Zachodnie firmy legalnie mogły przeznaczyć i wpisać w koszty te kwoty, które de facto były ła-pów-ka-mi!!
                                • skuter46 czepiasz się..... 10.08.14, 22:03
                                  Nadal insynuacje - Oczywiście że nie zrozumiałeś. Nie wiedziałeś ?

Dlaczego mam nie wiedzieć. Sytuacje były różne. Przecież pisałem:
                                  "Chyba kolejność była inna (często inna). "...."Często dobijali ją sami pracownicy ".
                                  Ponadto. Jest więc miejsce na dziesiątki innych przykładów, "częstych" przyczyn.
                                  To są przykłady na moje ogólne stwierdzenie, że... "Winił bym państwo za te zaniechania. "
                    • tadeusz_ski.51 Co zaś? 10.08.14, 16:18
                      darima_ka napisała:
                      > Nie czytasz wszystkiego i bez związku odpisujesz.
                      --------------------
                      A Kluska to kto? Porządny człowiek a zniszczyli go! Tak czy nie?
                      • tadeusz_ski.51 Re: Co zaś? 10.08.14, 16:20
                        No to to chyba jest ze związkiem? Czy znowu Jej nie będzie pasować?
                        A czytać wszystkiego nie chcę i nie będę! I co mi zrobisz, hęęęę?
                        • darima_ka Re: Co zaś? 10.08.14, 17:39
                          tadeusz_ski.51 napisał:

> No to to chyba jest ze związkiem? Czy znowu Jej nie będzie pasować?
                          > A czytać wszystkiego nie chcę i nie będę! I co mi zrobisz, hęęęę?

https://www.beruska8.cz/smajlici/smajlici2/103.gif
                          • tadeusz_ski.51 Re: Co zaś? 10.08.14, 19:19
                            ... obleśna baba...
                            • darima_ka Re: Co zaś? 10.08.14, 19:28
                              Złośliwiechttps://www.beruska8.cz/smajlici/smajlici2/70.gif
                      • darima_ka Re: Co zaś? 10.08.14, 17:37
                        Nie o to mi chodziło a o ten post skierowany do Czarka,jeśli dobrze widzę z drzewka:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,50394,151782960,152663596,Re_W_Polsce_co_czwarty_mlody_jest_bezrobotny.html
                        • tadeusz_ski.51 Re: Co zaś? 10.08.14, 20:45
                          darima_ka napisała:
                          > Nie o to mi chodziło a o ten post skierowany do Czarka,jeśli dobrze widzę z drzewka....
                          -------------------------
                          Ty na drzewku a laptop na ziemi? No to nie dobrze widzisz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka