darima_ka 21.12.08, 15:46 Jakie królują na Waszych stołach, czy jest to 12 potraw, czy więcej, a może mniej? beż jakiej potrawy sobie nie wyobrażacie wigilii? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darima_ka Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 15:57 W tym roku na wigilię proszoną idę ,ale kiedy w domu robię to jest to : 1.Barszcz czerwony z uszkami 2.zupa grzybowa 3.makówki 4.kapusta z grzybami 5.Kapusta z grochem 6.karp smażony 7. karp w galarecie 8.kompot z suszu 9.krokiety z kapustą i grzybami dostają zawsze w słoiku Moczkę , sama jej nie robię i powiem szczerze nie bardzo lubię ,ale dla tradycji trochę zjadam Bez granic Odpowiedz Link
europa.1 Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 16:05 Musi być ryba i barszcz z uszkami...reszta wg uznania i ochoty Odpowiedz Link
europa.1 Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 16:08 Karpia nie jadam, fujjjj Dorsz albo sandacz))No i śledziki, oczywiście Odpowiedz Link
darima_ka Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 16:24 Ja z kolei śledzi nie cierpię z powody -ich zapach fuuuuj;P Odpowiedz Link
europa.1 Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 19:53 Śledź jest super, wystarczy ,że świeży )) W oleju, opiekany w occie, w śmietanie...mniam)) Odpowiedz Link
darima_ka Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 20:06 Tylko ,żeby tak jeszcze lepiej pachniał ;P Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Potrawy Wigilijne 21.12.08, 19:57 zupa grzybowa z makaronem barszcz z uszkami pierogi z kapustą pirogi z suszonymi śliwkami kasza ze śliwkami(na pieniądze) karp smażony karp w galarecie śledź w zalewie z cebulką i najważniejsze:tort dla Ewuni ,he,he Odpowiedz Link
tami46 Re: Potrawy Wigilijne 22.12.08, 00:00 Barszcz z uszkami pierogi z kapustą karp smazony ryba z cebulą w zalewie pomidorowo-cebulowej ,u mnie po grecku Sledzie kompot z suszu kisiel żurawinowy sałatka jarzynowa śleżyki makowiec sernik i piernik ja upiecze moja kuzynka ,bo ja nie przepadam Odpowiedz Link
marii51 Re: Potrawy Wigilijne 22.12.08, 10:26 tami46 napisała: > Barszcz z uszkami > pierogi z kapustą > karp smazony > ryba z cebulą w zalewie pomidorowo-cebulowej ,u mnie po grecku > Sledzie > kompot z suszu > kisiel żurawinowy > sałatka jarzynowa > śleżyki > makowiec > sernik > i piernik ja upiecze moja kuzynka ,bo ja nie przepadam tami46.. tak b podobnie jak ja ale listy jeszcze nie stworze-bo część "jedzie "gotowców--bez żoneczki syna nazw nie znam tami tami 46?--tylko powiedz co to śleżyki? Odpowiedz Link
mamamira Re: Potrawy Wigilijne 22.12.08, 11:14 U mnie jak co roku 1.Barszcz czerwony z uszkami 2.Zupa grzybowa z makaronem 3.Pierogi z kapusta 4.Kapusta z grzybami 5.Ryba po grecku 6.Makówki 7.Tatar z Łososia 8.Karp 9.Pstrąg smażony 10.Śledzie w oleju 11.Rolmopsy 12.Kompot z suszonych owoców 13.Chleb i Opłatek W rodzinnym domu była jeszcze Kutia Odpowiedz Link