Gość: Ola IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.11, 16:35 Witam , bardzo proszę o opinie o tej szkole!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: użytkownik Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 16:59 Witam Jak najdalej od tej szkoły !!! Prywatny folwark. Nie szkoła tylko szkółka. Bez konkretnego właściciela do którego można by kierować jakieś uwagi. Interesy własne grupki osób ( nie wymienię z nazwiska ) są tam najważniejsze . Niewielka ilość uczniów w szkole ( średnio ok. 50 ) wymusza i sprawia trudność w utrzymaniu stałej nota bene słabo opłacanej kadry .Coroczna rotacja na poziomie 50 %. Zatrudniane głównie emerytki lub świeżo upieczone absolwentki uczelni, ew. nauczyciele z pobliskiej szkoły dla niepełnosprawnych . Czesne jedno z najwyższych we Wrocławiu . Plan zajęć z powodów , które opisałem wcześniej zupełnie nieżyciowy , dostosowany do kadry a nie do uczniów.Dla przykładu dzieci kończą zajęcia podstawowe po 6-7 godzinach lekcyjnych , nijak się to ma do możliwości rozwojowych dziecka.Wszelkie uwagi kierowane do pseudo-dyrekcji odbijają się jak od muru . Jedynym rozwiązaniem jakie się otrzymuje jest jedynie sugestia o zmianie szkoły!! Zupełny absurd.Szkoła rzadko figuruje w jakichkolwiek statystykach za względu na niewielką ilość uczniów, jeśli pojawiają się wzmianki o laureatach różnych konkursów tej szkoły to , proszę uwierzyć nie wynikają one z pedagogicznych umiejętności nauczycieli tej szkoły lecz zazwyczaj są efektem zdolności samych uczniów oraz pracy rodziców.Poza tym mam pewne podejrzenia co do fałszowania niektórych wyników, jeszcze nie poparte dowodami lecz uważam to za bardzo prawdopodobne. Ażebym nie został posądzony o brak obiektywizmu , napiszę o pozytywach tej szkoły. Jest ona bezpieczna. Pomiędzy uczniami niezależnie od wieku, panuje dobra atmosfera. Nie ma w niej snobizmu , wywyższania się oraz niezdrowej rywalizacji .Przez czysty przypadek , dzieci chodzące zarówno teraz jak i we wcześniejszych latach do tej szkoły , reprezentują na prawdę wysoki poziom rozwojowy . Kierując się wyborem tej szkoły dla własnego dziecka , brałem pod uwagę , dobre położenie, jej kameralność oraz nadzieję ,że zgodnie ze statutem nacisk na naukę języków jest odpowiedni . To ostatnie okazało się największą porażką . Zmiana nauczycieli z języków była co roku , ich poziom można by określić jak w kultowym przeboju "Mniej niż zero ". Ilość godzin nauczania w zależności od klasy nawet do sześciu tygodniowo sic!!! , mogłaby znamionować starania o wysoki poziom , to również tylko pozory z których absolutnie nic nie wynika.Do szkoły na zasadzie współpracy przyjeżdżają wolontariusze z Niemiec jako Native speaker , nie przynosi to jednak pożądanych efektów. Języki leżą i choć wiem że jest to problem ogólny to jednak w tym przypadku można by się spodziewać lepszych efektów przy takiej ilości godzin. Reasumując nie jest to szkoła ,którą bym komukolwiek polecił. Chyba ,że ktoś wyznaje zasadę,że szkoła prywatna zwolni go od obowiązku nauczania i wychowania dziecka. Nic bardziej błędnego. Myślę, że jeśli dziecko rozwija się zupełnie prawidłowo , nie ma problemu z rówieśnikami lepiej oddać je do szkoły publicznej i poświęcić mu nieco czasu na zajęcia dodatkowe , które go interesują niż katować dziecko w "zakładzie " od 8 do 17 i żyć w fałszywym przeświadczeniu,że szkoła prywatna a zwłaszcza ta załatwi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.11, 21:19 Bardzo Panu dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.internetia.net.pl 19.01.12, 02:25 Ja również szukam dla dziecka szkoły z niemieckim na dobrym poziomie. jednak w trakcie wyboru przedsszkola mialam juz z diakonia niemiła przygode . mianowicie, umowilam sie z Panią Dyrektor na spotkania, Ta opowiedziala mi o przedszkolu Wesołe nutki ( wchodzą w skład kompleksu na Wejherowskiej), przedstwaiwła mi regulamin oraz cennik w którym obowiazujace czesne wynosilo 660 zł, moim akcesem uczeszczania dziecka do przedszkola od wrzesnia( jest marzec) miala byc wplata wpisowego Z( na warunkach cenowych opisanych powyzej), polecilam przedszkole znajomej....obie wpłaciłysmy wpisowe......to bylo w marcu W polowie czerwca dostaje telefon od pani jakiejs tam koordynatorki, ktore nie bardzo chcac sie przedstawic, impertynencko informuje mnie, ze zdecydowali sie podniesc czesne o 30 %. !!!!!!!!!!!!!!! W odpowiedzi ;pisze, ze nie zgadzam sie na takie, bo przy rezerwacji miejsca przedstawili mi inne warunki ( na pismie), rezygnuje z tego powodu i zadam zwrotu wpisowego z powodu zmiany warunkow umowy ( mimo braku umowy pisemnej, istnieje w polskim prawie umowa ustna, poparta regulaminem plus cennikiem, ktory otrzymałam od Pani Dyrektor). A oni mi na to ze zatrzymaja moje 400 zl, bo to byla rezerwacja miejsca!!!!! Tak zgadzam sie miejsca, ale innych warunków!!!! Zwykli oszusci!!! kazdy z nas moze otworzyc pierwsza lepsza placowke ( szkole, przedszkole, punkt zlobkowy itp) prowadzic rozmowy z rodzicami oferowac inne warunki cenowe, a potem zerowac na naiwnie wplaconym wpisowym ( bezprawnie zatrzymanym- sprawa w toku). Znajomej mojej nie raczyli nawet poinformowac o zmianach. dranstwem jest fakt, ze prowadzili rozmowy i pobierali oplaty przedtawiajac korzystniejsze warunki zanim rozpoczela sie rekrutacja do panstwowych zlobkow i przedszkoli, a poinformowali o zmianie ceny o okolo 30%%% ( z 660 zl na 860zl) chwile po zamknieciu list w innych plcowkach!!!!!!!!!! chodzby mieli jedyna szkole z j. niemieckim na dolnym slasku, nawet o najwyzwszym poziomie nauczania, a nic na to nie wskazuje-----nigdy nie przekrocze progu tych wyludzaczy!!!!! a docelowo mial byc taki plan: przedszkole, szkola podstawowa w cekironie. rasumujac dno!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.iitd.pan.wroc.pl 02.10.12, 10:16 Szkoła nie jest warta polecenia, absolwenci tej szkoły mają braki z zakresu obowiązującego materiału szkół podstawowych. Szkoda pieniędzy i czasu, a uczniowie i tak muszą nadrobić zaległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:36 Szkoda,że tak mało rodziców decyduje się na napisanie opinii o tej szkole.W pełnej rozciągłości popieram opinie , niestety nie da się nic pozytywnego powiedzieć o nauczaniu w tej szkole , jak również o gronie pedagogicznym. Szkoda pieniędzy i dzieci. Braki w każdym przedmiocie , języki obce w tym również niemiecki leżą!!! No cóż płacicie- będziecie zadowoleni z ocen ( nagminnie stawianie 5 lub 6) , ale wiedzy dziecka brak. Wszystkie problemy "zamiatane pod dywan" na zasadzie przeczekania- może zapomną.... Rodzice nie bójcie się piszcie swoje opinie( ja je znam z rozmów z Wami) nie dajcie niszczyć innych dzieci i rodziców. Szajka Cerikonu nie może nad Wami górować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.play-internet.pl 15.07.13, 00:51 Rozumiem, ze szkołę prowadzą nawróceni protestanci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NiemieckiWroclaw Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.play-internet.pl 27.09.13, 22:57 Profesjonalne kursy z języka niemieckiego: - konwersacje - przygotowanie do certyfikatów Goethe Institut, TELC - kursy dla środowiska medycznego - kursy przez Skype Autorska metoda, unikalne materiały niedostępne w szkołach językowych ani u korepetytorów i bardzo atrakcyjne ceny! NiemieckiWroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afatar Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.internetia.net.pl 22.01.14, 22:24 jtjr ul ml hly ylmyl yul yult uilh'jyu;hlyu;yhhhyg.jyt,djk.tj.vfr u,,hh6y. y.,ct.yulylkl ru,n.fth4 ,u,n,jbvtj, vh,fyy,.ejuty ,yu,net5, hh; uj,v,nr56u;ult5yg,vy,bge;ylbge;j,vgj,gdt;;hl hy.e,y,ekf,q,jfnlbn5,vuleluldb hl;flqlul;fnlh6;lblflyllu,lerlg;jl lufllw; l5;jld;ejl l;wljrylj, hlyh;elg;lu,lmlelglj6l4,l,dl,lll,lerltyllnlgltlulhju hyulbldrlly7,f,j,b.;ylnly.vr,b,lh;lelu;gdg;6lbv;wylvrly64lf;l;vrlt;h5h4htl4ln y./brh,y,wlf,6l ;ly5;hldg3tl,bhjk,r.h,d,gel,yl,lf,elg,3ly,h;e,hl4;n,ylg,elg,e;n,tlv,lyr,hl4,elb,e;t,lylb;tyjlbr;nj,,.35,lf;rlryllt;ylg;eblgdb; b lt63;h gtl3; 7up6yupo lh64;yul6rog5;trhl;ehl;leth4;6utl5;telryhlut;53y;rehyl6lrth;Y6L;JMY;6' LH6U ,H4R;6YJL;GRLTLH;HTLH;EHL;HNLRY ;J5JELLELLLELLLEELLE LHRH;L,BGR.H,L;RB,ELV,FL;G,G HT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ba Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.205.182.161.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.03.14, 09:21 Proszę Państwa, w kontekście tej krytyki dziwi pierwsze albo bliskie pierwszemu miejsce w teście szóstoklasisty. Przeniosłam dziecko z innej "ekskluzywnej" żydowskiej szkoły, bo ten rzekomy niski poziom w Cekironie gdzie indziej uchodzi za wysoki. Atmosfera między dziećmi i nauczycielami jest rzeczywiście wspaniała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc1 Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.14, 10:12 Wspaniała??? chyba Pani zartuje ja dziecko zabrałam i jestem z tego tytułu szczęsliwa i co dziwne moje dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
hermilion Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows 26.02.15, 22:58 Potwierdzam, zapisałem dzieci do tej szkoły w zeszłym roku, w tym przenosząc dziecko ze tragicznej szkoły państwowej i jestem zadowolony. Co szkoła daje - jest to po prostu zwyczajna, spokojna, bezpieczna szkołę, gdzie dzieci mają możliwość uczyć się - taka jakie powinny być szkoły państwowe (ale nie są z powodu dużych klas i dyrektorów zajętych wszystkim tylko nie efektami nauczania). Czym się ta szkoła różni od innych prywatnych: - nie ma wyścigu szczurów, - nie ma egzaminów wstępnych i selekcji przyjmowanych uczniów, przez co wyniki końcowe są miarodajne - nie ma zadęcia - nie ma nowobogackich, popieprzonych rodziców (być może odstrasza ich ojciec dyrektor) Co jest na minus: - jakość nauczycieli - są przyzwoici ale nie doskonali (z tego co wiem mało im się płaci) - jakość nauczania języków - niestety leży i kwiczy. Skąd dobre wyniki szkoły? Przeciętnie wybrani nauczyciele mają w klasie po 8 osób i mają czas zająć się nimi, dopilnować i upewnić się że każdy wszystko zrozumiał. Jakby kto pytał - mi to wystarcza - dziecko ma mieć dzieciństwo a nie zapiernicz 12h dziennie .. Odpowiedz Link Zgłoś
hermilion Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows 26.02.15, 23:05 Jeszcze jeden plus - szkoła jest przy gminie religijnej (niestety nie katolickiej), ale tym niemniej bardzo miło konserwatywnej - więc nie ma mowy o popierdzielonych eksperymentach społecznych, za to jest miejsce na naukę tradycji, patriotyzmu czy kultury klasycznej. www.facebook.com/media/set/?set=a.740680696025383.1073741889.238008912959233&type=3 www.facebook.com/media/set/?set=a.758956644197788.1073741891.238008912959233&type=3 www.facebook.com/media/set/?set=a.760494474044005.1073741893.238008912959233&type=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tato Re: Szkoła polsko-niemiecka Wrocław ul. Wejherows IP: *.play-internet.pl 19.05.18, 18:32 Witam. Szczerze odradzam. Mam syna w tej szkole i niestety ale jestem zmuszony zabrać dziecko. Nie jestem pierwszy i nie ostatni. Powodów jest wiele ale po kolei. Kadra nauczycielska z łapanki, nie wykwalifikowana i nie konsekwentna. Ustalenia z rodzicami nie przestrzegane. Panie nie radzą sobie z dziećmi. Natomiast konsekwentnie codziennie wypisują uwagi: że dzieci biegają, że hałasują, że ten powiedział to że tamten tamto itp. Generalnie odpychanie odpowiedzialności i przerzucanie każdego nawet najmniejszego problemu na rodziców. Główne przesłanie nic nie róbcie i donoście na siebie. Dzieci nie potrafią - nie mają możliwości nauczyć się rozwiązywać swoich nawet najmniejszych problemów bo non stop skarżą na siebie. Poziom skandalicznie niski. Gdyby nie nauka w domu to byłby dramat. Szkoła płatna a brakuje podstaw organizacyjnych. Papier, mydło, wodę do picia zorganizujcie sobie sami. Czyli rodzice zrzutka i sami sobie filtr do wody zmontujecie. Podręczniki dostępne w październiku. Zajęcia dodatkowe często odwoływane. Basen dodatkowo płatny. Brak multimedialnych pomocy jak i tv czy dvd w gabinetach nie mówiąc o portalu internetowym dla rodziców. Łazienki brudne jak na dworcu. W klasach kurz. Obiady nie smaczne i monotonne. Ale najgorsze to że wszelkiego rodzaju inicjatywy pozostają bez odzewu. Jakiekolwiek zmiany niestety nie możliwe. Dyrekcja jak i kadra totalnie obojętna na wnioski czy korespondencje ze strony rodziców! Na koniec niestety prywata. Dzieci pracowników szkolnych mogą wszystko. Niestety biją, wywracają lekcję i niestety nie ponoszą żadnych konsekwencji!!! Odpowiedz Link Zgłoś