Dodaj do ulubionych

Nowe przepisy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 19:20
Wlasnie uslyszalem w tv o nowych przepisach w kodeksie ruchu drogowego.
Wie ktos cos na ten temat wiecej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 20:05
      Nic nowego, to co już od roku zapowiadają xD. Czyli 48punktów na 5lat(?), że
      jeśli nie masz 24lat to zapomnij o pojemnościach >500ccm, co jest totalną bzdurą
      bo nie pojemność się tu liczy. No i ogólnie, że jeśli od roku od zdania prawka
      złamiesz poważnie 3x przepisy to Ci prawko odbiorą i na ponowny kurs wyślą.

Ogólnie to kompletna bzdura z tym wiekiem bo jak ktoś jest kretynem w wieku
      18lat to lepiej niech się za 18tki zabije niżby miał czekać do 24roku życia bo w
      tym wieku dalej takim samym kretynem będzie tylko starszym.
      • Gość: vz Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 20:48
        kretynizm ma jednak jakąś korelację z wiekiem
        • Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 21:58
          No, nie zawsze.
      • Gość: lysout Re: Nowe przepisy IP: *.centertel.pl 10.02.10, 07:48
        Gość portalu: Adaś. napisał(a):
        jeśli nie masz 24lat to zapomnij o pojemnościach >500ccm, co jest totalną bzdurą
        bo nie pojemność się tu liczy.

Coś nie doczytałeś ;)- nie pojemność tylko moc 47 KM będzie granicą
    • Gość: szpak Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 08:33
      Dzieki.
      Bylo tam jescze cos o quadach albo skuterach do 50ccm?
      • Gość: zi-k Re: Nowe przepisy IP: *.chello.pl 10.02.10, 09:04
        Coraz więcej ograniczeń,Państwo powolutku ubezwłasnowalnia ciągle produkując
        nowe przepisy dot.już każdej dziedziny życia,pracy,rozrywki.
        Dba o bezpieczeństwo swoich obywateli żeby sobie nie zrobili kuku i ała,zawijają
        w kaftan bezpieczeństwa taki miękki i wygodny ,dla naszego dobra oczywiście.

24 lata żeby można było sobie pojeżdżić na przykład na pierdziawie Bandicie czy
        Fazerze?
        A co z wiekiem jeżdżących kilkusetkonnymi i ważącymi tony ciężarówkami??
        Od 18 lat można nabyć te uprawnienia,a codziennie słyszymy o wypadkach z
        udziałem ciężarówek w których giną ludzie.
        • Gość: szpak Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 09:27
          zi-k no i kurde musze sie z Toba zgodzic, to nasze panstwo staje sie coraz
          bardziej "opiekuncze" jeszcze troche a bez przepisu nie bedzie wolno isc sie
          odlac (przepraszam za wyrazenie), bo tak bedzie lepiej dla naszego dobra.
          Martwi czesem bardzo ze niektorzy nie rozumieja, ze od zakazow lepsza jest nauka
          i poglebianie wiedzy- moze by tak pomyslec nad systemem szkolen, nauki,
          propagowaniu kultury na drodze w sposob zachecajacy ludzi do korzystania z
          jednosladow i w toku tych szkolen eliminowac jednostki nieodpowiedzialne do
          posiadania moto, lub tych co sie da edukowac.
          Troche ta sytuacja przypomina mi "odpowiedzialnosc grupowa" - bo przeciez nie
          wszycy mlodzi z wiekiem mniejszym niz 24 to idioci i lekkomyslni postrzelency.
          ...a moze to tylko dzialania pod zblizajace sie wybory....
          pozdrawiam i byle do wiosny, bo ta zima juz mnie powoli zabija :)
          • Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 10:51
            No nie doczytałem bo słuchałem i to od połowy :P. Ale w zeszłym roku
            inteligentne ministerstwo chciało ograniczyć jazdę na moto do pojemności 500ccm
            więc tak skojarzyłem ;).

Apropo tego wieku, tak to jest bzdura i to wielka. Ale jest parę rzeczy, które
            nas upupiają. Chyba najtrafniejszym są tacy ludzie, ale nie będę anonimowy jak
            chłopak pokazywał rejestracje, czyli jak mamy być traktowani poważnie jak np
            właściciel motocykla o numerach rejestracyjnych SJZ M928 pali gumy na drodze
            publicznej w momencie, gdy nie jest jedynym uczestnikiem ruchu? Sami zobaczcie,
            żebym nie puszczał słów na wiatr :
            Filmik yt.

A reszta.. był już taki temat, poszukaj i poczytaj wszystkie wywody-dużo się nie
            zmieniło ;).
          • pablo-se Re: Nowe przepisy 10.02.10, 11:09
            No cóż. Zwyczajowo w naszym kraju jest tendencja wymyślania nowych form
            regulujących nasze życie bez uprzedniego zbadania przyczyn zachodzących zjawisk.
            Jeśli dzieje się źle to najlepiej zakazywać i karać zamiast edukować. Czemu tak
            rzadko wdraża się pomysły sprawdzone w innych krajach? Nasi politycy
            najwidoczniej wychodzą z założenia, że są w stanie wymyślić coś nowszego i o
            wiele bardziej szokującego co w efekcie jeszcze bardziej ogranicza swobodę
            tłumacząc, że to dla dobra ogółu. Tyle tylko że takim postępowaniem doprowadzą
            do coraz większego niezadowolenia społeczeństwa. Wiadomo iż proces edukacji i
            docierania do wyobraźni tempogłowych zabiera o wiele więcej czasu niż wydanie
            przepisu i dotarcie do takiego kogoś przez portfel uszczuplając o parę papierków
            co nie zawsze skutkuje w pożądany sposób bo taki delikwent po odjechaniu zły i
            bluzgający jeszcze bardziej szaleje by zrobić na złość i odreagować.
            Nasze prawo i przepisy regulujące niektóre aspekty życiowe już jest tak
            zamotane, że sami urzędnicy proszeni o wyjaśnienie czegokolwiek nie są wstanie
            samodzielnie do końca wyjaśnić i odsyłają do kolegi - koleżanki w sąsiednim
            pokoju, a w efekcie jeśli już usłyszymy odpowiedź jest ona na zasadzie " wydaje
            mi się..." lub "myślę, że ..."
            Zamiast zabraniać, wymuszać i ograniczać nie lepiej docierać do wyobraźni.
            Osobiście zauważyłem, że poprzez obserwację zachowania niektórych ludzi inni
            zmieniają sposób postępowania i naśladują ich. Powoli sposób poruszania się na
            drogach ulega ewolucji, ale nadal dostrzega się zachowania poniektórych osób jak
            by byli na polu walki gdzie panuje jedna zasada "zabij aby samemu przeżyć"
            • Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 11:16
              Uogólniając to taniej jest wydać nową ustawę niż przeprowadzić reorganizację
              ośrodków szkoleniowych.
              • Gość: siekiera77 Re: Nowe przepisy IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 13:48
                kasa, misiu, kasa!
                tylko o to tu chodzi. łatwiej okraść obywateli pod pozorem dbałości o ich
                bezpieczeństwo.
                banana republic w pełnej krasie...
                • Gość: ZoSo. Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 15:28
                  Jak to dobrze, że zdążyłem zdać. ;) Wojsko też mnie ominęło. Na wpół banana. ;D
                  • Gość: nik-kodem Re: Nowe przepisy IP: *.piotrkow.pilicka.pl 10.02.10, 16:57
                    Gość portalu: ZoSo. napisał(a):

> Jak to dobrze, że zdążyłem zdać. ;)

A no, dobrze teraz uważaj żeby Ci nie zabrali.

Ten rodzaj cywilizacji zaczyna mnie już rozpier...ać.
                    Nie długo dojdzie do tego,że aby poczuć trochę satysfakcji i frajdy z życia
                    zostanie się "przestępcą".
                    I gdzie ta wolność jednostki? Tak szumnie kiedyś zapowiadana.
                    Nic tylko się położyć i czekać na koniec, żeby nie popaść w konflikt z prawem.
                    A może w moim przypadku to tylko jakiś rodzaj zimowej depresji?
                    Przyjdzie wiosna i znowu świat stanie się lepszy.
                    Przynajmniej do czasu ;)
                    • Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 17:25
                      Panowie, przecież nic nikt jeszcze nie podpisał i coś mi podpowiada, że z tą
                      zmianą będzie tak samo jak z tą ostatnią co miała wejść dwa lata temu w lipcu,
                      potem miała wejść na początku zeszłego roku i znowu w wakacje. Wybory się
                      zbliżają- politycy muszą pokazać, że są strasznie zaaferowani stanem i życiem
                      polaków w Polsce...
                      • Gość: ZoSo. Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 18:38
                        Słusznie panie nik-kodem. Wywalczyliśmy ustrój mlekiem i miodem płynący, który
                        zakłada zwykłym burkom kaganiec. A większość właśnie tych wolnych wilków
                        pochodzi właśnie z PRL i wiem, że ja, młode pokolenie, nigdy nie poczuje tego
                        klimatu tamtych lat, ani nie stworzy takiej braci pośród stęchlizny starych
                        litrów na wioskach zaklętych. Krzyczymy głośno o tolerancji, gwarantujemy
                        swobody obywatelskie, zmniejszamy głód, a czuję się coraz bardziej upokorzony
                        przepisami. Mam swobodę wyznania, a wokół same dewoty, mam wolność słowa, a
                        muszę uważać na wszystkich łatwo-zranionych, państwo kapitalistyczne - autostrad
                        brak. Coraz bardziej restrykcyjne pasmo "wyzwolonego" wzorca zachodniego. Pysznie!
                        W dodatku nawet rosyjska zima się nas ima..
                        • Gość: vz Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.10, 19:09
                          żeby bezpieczeństwo poprawiać przez edukację potrzeba jednego pokolenia i trzeba
                          zacząć działać już. Teraz kiedy jednoślady stały się ogólnodostępne i przy takim
                          szkoleniu jedynym rozwiązaniem jest wprowadzanie restrykcji prawnych. Nie byłoby
                          ich gdyby statystki mówiły inaczej. Niestety przy takich rozwiązaniach cierpią
                          również ci którym bozia rozumu nie poskąpiła.
                          • Gość: siekiera77 Re: Nowe przepisy IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 20:46
                            Spoko vz,
                            prace edukacyjne idą pełną parą...
                            Już niedługo najgłupsze restrykcje opatrzone słówkiem "prawne"
                            będą przyjmowane przez stado baranów jako "oczywista oczywistość"
                            i kwitowana wesołym bezmyślnym beczeniem tudzież wesołym pochrząkiwaniem i radosnym kwiczeniem.

tylko kolor f... jest inny :-(
                            • Gość: nik-kodem Re: Nowe przepisy IP: *.piotrkow.pilicka.pl 11.02.10, 00:09
                              Gość portalu: siekiera77 napisał(a):

> Spoko vz,
                              > prace edukacyjne idą pełną parą...
                              > Już niedługo najgłupsze restrykcje opatrzone słówkiem "prawne"
                              > będą przyjmowane przez stado baranów jako "oczywista oczywistość"

Siekiera, gdybyśmy się kiedyś spotkali, to przypomnij mi że masz u mnie piwo. :)
    • bimota Re: Nowe przepisy 11.02.10, 12:05
      Chyba nietrudno zauwazyc, ze prawo sie tworzy pod publike... Ja sie tylko
      zastanawiam kiedy czlowiek staje sie doroslym, bo albo w wieku 18 lat jestesmy
      pelnoprawnymi obywatelami albo nie... i co na to konstytucja...
      • Gość: vz Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 19:55
        tu nie chodzi, że pod publikę tylko o to, że to najłatwiejszy sposób na zmianę
        sytuacji na drogach a czy skuteczny czas pokaże.
        Zawsze łatwiej postawić znak - nierówna nawierzchnia- niż wyremontować drogę
        • Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.10, 20:00
          Nie chcę was z transu wyciągać, ale oni jeszcze nic nie podpisali ;). I
          najprawdopodobniej na grzmiących słowach się skończy ;). A tak swoją drogą to
          wydaje mi się, że MC mogłyby się zainteresować sprawą i machnąć list do rządu z
          opisem, ale obiektywnym sytuacji, zanim oni podejmą jakiekolwiek kroki, choć
          moje przekonanie jest takie, że tylko na gadaniu się skończy jak to było
          wcześniej :).
          • Gość: as przestworzy Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 20:55
            projekt ustawy o kierujących w różnych formach istnieje już od dobrych kilku lat
            i w każdym jest o stopniowaniu kategorii prawa jazdy do wieku i poj. moto. Brak
            reakcji środowisk motocyklowych świadczy o tym, że albo ich to nie interesuje
            albo zmiany idą ku dobremu.
            Vacatio legis ustawy jest roczny od ogłoszenia więc nie tak prędko się jej
            doczekamy.
            • bimota Re: Nowe przepisy 11.02.10, 22:29
              Jaki brak reakcji ?? Pod sejmem mamy pikietowac i miasteczko namiotowe rozlozyc ?
        • bimota Re: Nowe przepisy 11.02.10, 22:27
          Jaka zmiane sytuacji ?? Czy jakiekolwiek ich kombinacje kiedykolwiek spowodowaly
          cos pozytywnego ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka