Gość: szpak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 19:20 Wlasnie uslyszalem w tv o nowych przepisach w kodeksie ruchu drogowego. Wie ktos cos na ten temat wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 20:05 Nic nowego, to co już od roku zapowiadają xD. Czyli 48punktów na 5lat(?), że jeśli nie masz 24lat to zapomnij o pojemnościach >500ccm, co jest totalną bzdurą bo nie pojemność się tu liczy. No i ogólnie, że jeśli od roku od zdania prawka złamiesz poważnie 3x przepisy to Ci prawko odbiorą i na ponowny kurs wyślą. Ogólnie to kompletna bzdura z tym wiekiem bo jak ktoś jest kretynem w wieku 18lat to lepiej niech się za 18tki zabije niżby miał czekać do 24roku życia bo w tym wieku dalej takim samym kretynem będzie tylko starszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.10, 20:48 kretynizm ma jednak jakąś korelację z wiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 21:58 No, nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: Nowe przepisy IP: *.centertel.pl 10.02.10, 07:48 Gość portalu: Adaś. napisał(a): jeśli nie masz 24lat to zapomnij o pojemnościach >500ccm, co jest totalną bzdurą bo nie pojemność się tu liczy. Coś nie doczytałeś ;)- nie pojemność tylko moc 47 KM będzie granicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 08:33 Dzieki. Bylo tam jescze cos o quadach albo skuterach do 50ccm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Nowe przepisy IP: *.chello.pl 10.02.10, 09:04 Coraz więcej ograniczeń,Państwo powolutku ubezwłasnowalnia ciągle produkując nowe przepisy dot.już każdej dziedziny życia,pracy,rozrywki. Dba o bezpieczeństwo swoich obywateli żeby sobie nie zrobili kuku i ała,zawijają w kaftan bezpieczeństwa taki miękki i wygodny ,dla naszego dobra oczywiście. 24 lata żeby można było sobie pojeżdżić na przykład na pierdziawie Bandicie czy Fazerze? A co z wiekiem jeżdżących kilkusetkonnymi i ważącymi tony ciężarówkami?? Od 18 lat można nabyć te uprawnienia,a codziennie słyszymy o wypadkach z udziałem ciężarówek w których giną ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 09:27 zi-k no i kurde musze sie z Toba zgodzic, to nasze panstwo staje sie coraz bardziej "opiekuncze" jeszcze troche a bez przepisu nie bedzie wolno isc sie odlac (przepraszam za wyrazenie), bo tak bedzie lepiej dla naszego dobra. Martwi czesem bardzo ze niektorzy nie rozumieja, ze od zakazow lepsza jest nauka i poglebianie wiedzy- moze by tak pomyslec nad systemem szkolen, nauki, propagowaniu kultury na drodze w sposob zachecajacy ludzi do korzystania z jednosladow i w toku tych szkolen eliminowac jednostki nieodpowiedzialne do posiadania moto, lub tych co sie da edukowac. Troche ta sytuacja przypomina mi "odpowiedzialnosc grupowa" - bo przeciez nie wszycy mlodzi z wiekiem mniejszym niz 24 to idioci i lekkomyslni postrzelency. ...a moze to tylko dzialania pod zblizajace sie wybory.... pozdrawiam i byle do wiosny, bo ta zima juz mnie powoli zabija :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 10:51 No nie doczytałem bo słuchałem i to od połowy :P. Ale w zeszłym roku inteligentne ministerstwo chciało ograniczyć jazdę na moto do pojemności 500ccm więc tak skojarzyłem ;). Apropo tego wieku, tak to jest bzdura i to wielka. Ale jest parę rzeczy, które nas upupiają. Chyba najtrafniejszym są tacy ludzie, ale nie będę anonimowy jak chłopak pokazywał rejestracje, czyli jak mamy być traktowani poważnie jak np właściciel motocykla o numerach rejestracyjnych SJZ M928 pali gumy na drodze publicznej w momencie, gdy nie jest jedynym uczestnikiem ruchu? Sami zobaczcie, żebym nie puszczał słów na wiatr : Filmik yt. A reszta.. był już taki temat, poszukaj i poczytaj wszystkie wywody-dużo się nie zmieniło ;). Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: Nowe przepisy 10.02.10, 11:09 No cóż. Zwyczajowo w naszym kraju jest tendencja wymyślania nowych form regulujących nasze życie bez uprzedniego zbadania przyczyn zachodzących zjawisk. Jeśli dzieje się źle to najlepiej zakazywać i karać zamiast edukować. Czemu tak rzadko wdraża się pomysły sprawdzone w innych krajach? Nasi politycy najwidoczniej wychodzą z założenia, że są w stanie wymyślić coś nowszego i o wiele bardziej szokującego co w efekcie jeszcze bardziej ogranicza swobodę tłumacząc, że to dla dobra ogółu. Tyle tylko że takim postępowaniem doprowadzą do coraz większego niezadowolenia społeczeństwa. Wiadomo iż proces edukacji i docierania do wyobraźni tempogłowych zabiera o wiele więcej czasu niż wydanie przepisu i dotarcie do takiego kogoś przez portfel uszczuplając o parę papierków co nie zawsze skutkuje w pożądany sposób bo taki delikwent po odjechaniu zły i bluzgający jeszcze bardziej szaleje by zrobić na złość i odreagować. Nasze prawo i przepisy regulujące niektóre aspekty życiowe już jest tak zamotane, że sami urzędnicy proszeni o wyjaśnienie czegokolwiek nie są wstanie samodzielnie do końca wyjaśnić i odsyłają do kolegi - koleżanki w sąsiednim pokoju, a w efekcie jeśli już usłyszymy odpowiedź jest ona na zasadzie " wydaje mi się..." lub "myślę, że ..." Zamiast zabraniać, wymuszać i ograniczać nie lepiej docierać do wyobraźni. Osobiście zauważyłem, że poprzez obserwację zachowania niektórych ludzi inni zmieniają sposób postępowania i naśladują ich. Powoli sposób poruszania się na drogach ulega ewolucji, ale nadal dostrzega się zachowania poniektórych osób jak by byli na polu walki gdzie panuje jedna zasada "zabij aby samemu przeżyć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 11:16 Uogólniając to taniej jest wydać nową ustawę niż przeprowadzić reorganizację ośrodków szkoleniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: Nowe przepisy IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 13:48 kasa, misiu, kasa! tylko o to tu chodzi. łatwiej okraść obywateli pod pozorem dbałości o ich bezpieczeństwo. banana republic w pełnej krasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZoSo. Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 15:28 Jak to dobrze, że zdążyłem zdać. ;) Wojsko też mnie ominęło. Na wpół banana. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik-kodem Re: Nowe przepisy IP: *.piotrkow.pilicka.pl 10.02.10, 16:57 Gość portalu: ZoSo. napisał(a): > Jak to dobrze, że zdążyłem zdać. ;) A no, dobrze teraz uważaj żeby Ci nie zabrali. Ten rodzaj cywilizacji zaczyna mnie już rozpier...ać. Nie długo dojdzie do tego,że aby poczuć trochę satysfakcji i frajdy z życia zostanie się "przestępcą". I gdzie ta wolność jednostki? Tak szumnie kiedyś zapowiadana. Nic tylko się położyć i czekać na koniec, żeby nie popaść w konflikt z prawem. A może w moim przypadku to tylko jakiś rodzaj zimowej depresji? Przyjdzie wiosna i znowu świat stanie się lepszy. Przynajmniej do czasu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 17:25 Panowie, przecież nic nikt jeszcze nie podpisał i coś mi podpowiada, że z tą zmianą będzie tak samo jak z tą ostatnią co miała wejść dwa lata temu w lipcu, potem miała wejść na początku zeszłego roku i znowu w wakacje. Wybory się zbliżają- politycy muszą pokazać, że są strasznie zaaferowani stanem i życiem polaków w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZoSo. Re: Nowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 18:38 Słusznie panie nik-kodem. Wywalczyliśmy ustrój mlekiem i miodem płynący, który zakłada zwykłym burkom kaganiec. A większość właśnie tych wolnych wilków pochodzi właśnie z PRL i wiem, że ja, młode pokolenie, nigdy nie poczuje tego klimatu tamtych lat, ani nie stworzy takiej braci pośród stęchlizny starych litrów na wioskach zaklętych. Krzyczymy głośno o tolerancji, gwarantujemy swobody obywatelskie, zmniejszamy głód, a czuję się coraz bardziej upokorzony przepisami. Mam swobodę wyznania, a wokół same dewoty, mam wolność słowa, a muszę uważać na wszystkich łatwo-zranionych, państwo kapitalistyczne - autostrad brak. Coraz bardziej restrykcyjne pasmo "wyzwolonego" wzorca zachodniego. Pysznie! W dodatku nawet rosyjska zima się nas ima.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.10, 19:09 żeby bezpieczeństwo poprawiać przez edukację potrzeba jednego pokolenia i trzeba zacząć działać już. Teraz kiedy jednoślady stały się ogólnodostępne i przy takim szkoleniu jedynym rozwiązaniem jest wprowadzanie restrykcji prawnych. Nie byłoby ich gdyby statystki mówiły inaczej. Niestety przy takich rozwiązaniach cierpią również ci którym bozia rozumu nie poskąpiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: Nowe przepisy IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.10, 20:46 Spoko vz, prace edukacyjne idą pełną parą... Już niedługo najgłupsze restrykcje opatrzone słówkiem "prawne" będą przyjmowane przez stado baranów jako "oczywista oczywistość" i kwitowana wesołym bezmyślnym beczeniem tudzież wesołym pochrząkiwaniem i radosnym kwiczeniem. tylko kolor f... jest inny :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik-kodem Re: Nowe przepisy IP: *.piotrkow.pilicka.pl 11.02.10, 00:09 Gość portalu: siekiera77 napisał(a): > Spoko vz, > prace edukacyjne idą pełną parą... > Już niedługo najgłupsze restrykcje opatrzone słówkiem "prawne" > będą przyjmowane przez stado baranów jako "oczywista oczywistość" Siekiera, gdybyśmy się kiedyś spotkali, to przypomnij mi że masz u mnie piwo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Nowe przepisy 11.02.10, 12:05 Chyba nietrudno zauwazyc, ze prawo sie tworzy pod publike... Ja sie tylko zastanawiam kiedy czlowiek staje sie doroslym, bo albo w wieku 18 lat jestesmy pelnoprawnymi obywatelami albo nie... i co na to konstytucja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 19:55 tu nie chodzi, że pod publikę tylko o to, że to najłatwiejszy sposób na zmianę sytuacji na drogach a czy skuteczny czas pokaże. Zawsze łatwiej postawić znak - nierówna nawierzchnia- niż wyremontować drogę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Nowe przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.10, 20:00 Nie chcę was z transu wyciągać, ale oni jeszcze nic nie podpisali ;). I najprawdopodobniej na grzmiących słowach się skończy ;). A tak swoją drogą to wydaje mi się, że MC mogłyby się zainteresować sprawą i machnąć list do rządu z opisem, ale obiektywnym sytuacji, zanim oni podejmą jakiekolwiek kroki, choć moje przekonanie jest takie, że tylko na gadaniu się skończy jak to było wcześniej :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as przestworzy Re: Nowe przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 20:55 projekt ustawy o kierujących w różnych formach istnieje już od dobrych kilku lat i w każdym jest o stopniowaniu kategorii prawa jazdy do wieku i poj. moto. Brak reakcji środowisk motocyklowych świadczy o tym, że albo ich to nie interesuje albo zmiany idą ku dobremu. Vacatio legis ustawy jest roczny od ogłoszenia więc nie tak prędko się jej doczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Nowe przepisy 11.02.10, 22:29 Jaki brak reakcji ?? Pod sejmem mamy pikietowac i miasteczko namiotowe rozlozyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Nowe przepisy 11.02.10, 22:27 Jaka zmiane sytuacji ?? Czy jakiekolwiek ich kombinacje kiedykolwiek spowodowaly cos pozytywnego ?? Odpowiedz Link Zgłoś