Dodaj do ulubionych

+ i - suzi gs 500e

13.04.04, 14:55
Jestem początkującym motonitą i planuję kupić mój pierwszy "duży" motocykl.
Wybór padł na suzuki gs 500E z lat 1992-1996. sLYSZAŁEM O NIM WIELE
POZYTYWNYCH OPINII np: NISKIE SPALANIE, NIEDROGI W EKSPLOATACJI ale tez sporo
negatywnych np: nieprzyjemne głośne rzężenie wałka wyrównoważającego przy
średnich i wyższych obrotach. czy to co napisałem to prawda?? Czy jako
motocykl chłodzony jedynie powietrzem nie wykazuje tendencji do przegżewania
się? Prosze o wpisanie innych wad i zalet tego modelu. Z GÓRY FENX
Obserwuj wątek
    • djsw Re: + i - suzi gs 500e 13.04.04, 20:06
      Proponuję przeszukać to forum na okoliczność Zuzi, bo sporo dyskusji już tu o niej było (zwłaszcza w tematach typu "pierwszy motocykl"). Ponadto w Świecie Motocykli jakieś 2 miesiące temu był fajny test porównawczy GS 500 i kawki ER 5.

gs 500 ma takie ożebrowanie bloku silnika, że szczerze wątpię, żeby się przegrzewał podczas "normalnego" użytkowania, choć słyszałem, że katowana długo na wysokich obrotach Zuzia może się buntować (może dojść do rozszczelnienia bloku silnika np - padają uszczelki). A tak na marginesie gska jest gabarytowo malutka - ile masz wzrostu?
      • speeddominic Re: + i - suzi gs 500e 13.04.04, 22:52
        Mam ten numer i czytalem ten artykuł ale jakos niewiele tam bylo informacj
        czysto praktycznych [jak jest z dostępnością części, najczęstsze awarie, na co
        trzeba zwrócić uwagę przy kupnie używki, którymi rocznikami się interesować bo
        troszkę zmian przeszła]pozatym intryguje mnie ten niby dziwny dzwięk wałków
        wyrównoważających o których gdzieś przeczytałem. Aaaa mam 175cm wzrostu, ważę
        około 75kg.
    • arekczs Re: + i - suzi gs 500e 26.04.04, 21:26
      No hej.
      Mam Gs'a od półtorej roku i jestem dosyć zadowolony.
      Motorek jest mały, mało pali(4-6l) częsci są tanie i łatwo dostępne. Można je
      dostać u LARSSONA, z katalogu KLASA lub u dilera suzuki . Moje moto ma przedieg
      48tys. Ale domyślam się, że przejechane nim było więcej. W sumie to mój
      egzemplarz jest nie za ciekwy. W skrzyni wyje czasami piątka. No ale kupiłem go
      jako streetfighter i serdecznie odradzam zakupu takich zwłok bo motocykle te
      służą do wygłupów i zwykle są niesamowicie dorżnięte. Sam w przyszłości już
      nigdy nie kupię street'a. Dodatkowo poprzedni właściciel sprytnie ukrył
      przedmuchy uszczelki głowicy. Na szczęście motocykl kupiłem we w miarę dobrej
      cenie tak więc część usterek już naprawiłemza zaoszczędzone przy kupnie
      pieniądze. Ale można było zaoszczędzić nerw i czasu.Po prostu trzeba być bardzo
      rozważnym podczas zakupu i zwracać umagę na szczegóły, a przede wszystkim
      oglądać, dopytywać się, oglądać i jeszcze raz dopytywać się. Czasem może być
      tak,że sprzedający długo dręczony w końcu się wygada.

Co do przegrzewania to ja tego nie doznałem. Motocykl ma mały schowek, ale
      pomimo tego da się trochę kluczy do niego zmieścić.
      Podczas zakupu należy zwracać uwagę na łatwość rozruchu, kolor dymu(jeśli jest
      czarny to znaczy,że silnik jest dorżnięty jeśli błękitny to są gaźniki do małej
      synchronizacji. To samo dotyczy gaźników jeśli silnik nieregularnie pracuje,
      prycha i kicha podczas rozruchu-koszt synchronizacji, ok 100zł).
      Poza tym należy zwrócić uwagę na szczelność przedniego zawieszenia stanu opon,
      łańcucha i zębatek(jeśli przypominają piłę krajzegi to są do wymiany).
      Należy się również dowiedzieć kiedy były wymieniane płyny.
      Należy zbadać śladowość tzn. przeprowadzić motocykl w linii prostej np. po
      piasku. Jeśli jest jeden ślad to wszystko jest OK. Prócz tego należy również
      zbadać bicie kół. Po prostu trzeba stanąc na przeciw koła i nim zakręcić. A i
      jescze jedno do zakupu należy zawsze zabrać drugą osobę. W końcu co dwa łby to
      nie jeden :)
      Podczas jazdy należy zwrócić uwagę na przyspieszenia, hamuwanie(na to czy
      motocykla podczas hamowania lub przyspeiszania nie znosi). Radzę również przy
      ok 60km/h pusić kierownicę, jeśli drga na buki to cosik jest nie tak. Należy
      również zbadać poprawnośc wskakiwania biegów jak również w słuchać sie czy coś
      nie wyje/zgrzyta w skrzyni bądź silniku.
      Nie należy zwracać uwagi na dość głośno wskakujące biegi, bo to normalne.

Ja swoim GS zrobiłem ok 5tys km. W tym czasie zerwała mi się linka sprzęgła. W
      larsonie nowa kosztuje ok 70zł. Tak więc kupiłem linkę od hamulca od roweru
      wystarcza na ok 3000km. Jest cieńsza i ma mały zaczep, ale można go powiększyć
      dopasowując do niego kawałek blaszki. Ale planuję jej wymianę na linkę od np.
      MZ ETZ(jest dużo tańsza a wytrzyma pewnie tyle samo co orginał).
      W między czasie wymieniłem przednią oponę na Metzeller Mez1 po 1-2000km
      za...zgadnijcie ..35zł.(Okazja niesamowita hehehe:)
      Motocykl świetnie się na niej trzyma drogi(stójkę da się spokojnie, bez
      problemu zrobić:)
      No nie wiem, to by było chyba na tyle. Więcej grzechów nie pamiętam ...

Jakby ktoś chciał się czegoś więcej dowiedzieć to na mail

Życzę udanego sezonu , uprzejmych kataramaniarzy i dobrego zakupu autorowi tego
      Pozdrówka i do zobaczenia na trasie

Arek-Łask
      arekczs@o2.pl
      GG:4894812
    • pawel.boruta Re: + i - suzi gs 500e 27.04.04, 15:52
      Z tym stukaniem wałka się spotkałem, ale w roczniku 2000 (!). Tak naprawdę nie
      musisz się tym, przejmować, bo usterki te byłu kasowane w okresie gwarancji.
      Polecam roczniki od 1993, to znaczy z regulacją napięcia wstępnego przednich
      sprężyn - dużo to daje, bo wcześniejsze modele (podobnie jak nowe) są znaczniue
      za miękkie. Co do typowych usterek, to można śmiało powiedzieć, moto jest
      raczej mało awaryjne. Sprawdź tylko wałek zdawczy (na którym jest zębatka
      zdawcza napedu koła). Zebatka jest mocowana na wieloklinie, który się wyrabia,
      a całośc koszuje potem sporo kasy (nowy wałek 610 zł).

Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka