Dodaj do ulubionych

Luz w manetce...

29.04.04, 10:46
Jak zmniejszyć luz manetki gazu? W moim przypadku luz ten wynosi ok 0,7 mm -
1 cm, wydaje mi się, że chyba jest za duży, bo zbyt mocno musze przekręcić
manetką, żeby moto zaczęło łapać obroty. Ale może mi się tylko wydaje i taki
luz jest nromalny???

MariuszW
er5 3miasto
Obserwuj wątek
    • szynszyll Re: Luz w manetce... 29.04.04, 11:11
      hej!

no kolego, bez takiej wiedzy to się raczej w trase nie wybieraj ;) radzę sobie
      troche poczytać o podstawowych regulacjach Twojego moto bo któregoś dnia przez
      małą awarje staniesz w polu i zabulisz chore pieniądze za pomoc drogową bo Ci
      się np. świeca skończy. ale poważnie - jak masz chwilke czasu to weź zestaw
      narzędzi - jedynie dobrej firmy - żadnych zestawów z Tesco za 9.55 bo
      pokatujesz śruby!!! i porozkręaj sobie podstawowe sprawy. Zdejmij zbiornik,
      boczki itd. i poprzyglądaj się troche temu na czym jeździsz i czemu tak
      naprawde powierzasz życie i zdrowie. jak będziesz miał gaźniki na wierzchu to
      zobaczysz śrube regulacyjną na pancerzu linki. ewentualnie możesz mieć taką
      regulacje na lince przy manetce. pokręć, pokombinuj i skasuj luz, bo 7 mm to
      troche dużo - nic to nie szkodzi ale nie jest za wygodne.

na www.bikebandit.com znajdziesz schematy budowy Twojego moto - poprzyglądaj
      się im i przeanalizuj. jeżeli chcesz jeździć tym moto jeszcze kilka sezonów to
      radziłbym kupić książke serwisową.

pozdrawiam!!!

szynszyll rzeszooff
      • pirus55 Re: Luz w manetce... 29.04.04, 11:33
        szynszyll napisał:

> hej!
        >
        > no kolego, bez takiej wiedzy to się raczej w trase nie wybieraj ;) radzę
        sobie
        > troche poczytać o podstawowych regulacjach Twojego moto bo któregoś dnia
        przez
        > małą awarje staniesz w polu i zabulisz chore pieniądze za pomoc drogową bo Ci
        > się np. świeca skończy. ale poważnie - jak masz chwilke czasu to weź zestaw
        > narzędzi - jedynie dobrej firmy - żadnych zestawów z Tesco za 9.55 bo
        > pokatujesz śruby!!! i porozkręaj sobie podstawowe sprawy. Zdejmij zbiornik,
        > boczki itd. i poprzyglądaj się troche temu na czym jeździsz i czemu tak
        > naprawde powierzasz życie i zdrowie. jak będziesz miał gaźniki na wierzchu to
        > zobaczysz śrube regulacyjną na pancerzu linki. ewentualnie możesz mieć taką
        > regulacje na lince przy manetce. pokręć, pokombinuj i skasuj luz, bo 7 mm to
        > troche dużo - nic to nie szkodzi ale nie jest za wygodne.
        >
        > na www.bikebandit.com znajdziesz schematy budowy Twojego moto - poprzyglądaj
        > się im i przeanalizuj. jeżeli chcesz jeździć tym moto jeszcze kilka sezonów
        to
        > radziłbym kupić książke serwisową.
        >
        > pozdrawiam!!!
        >
        > szynszyll rzeszooff

Dzięki za adres storny, na pewno sobie na nią zajrzę. Jeśli chodzi o
        rozkręcanie moto, to boczki już sobie zdjąłem, ale baku nie ruszałem, bo się
        boje ;-) Tam jest pełno węzyków itd. A pierwszy raz wolałbym to robić pod
        asystą kogoś kto się na tym zna.
        Co do linki to teraz już wiem, że mam sobie szukać regulacji przy gaźnikach, bo
        przy manetce na 99% nie mam.

Dzięki za info
        MariuszW
        er5 3miasto
    • bidul1 Re: Luz w manetce... 29.04.04, 11:23
      cze
      wg instrukcji w er powinno byc 2-3mm. luz zmniejszasz przy manetce, a jak tam
      sie juz nie da to bedziesz musial zdjac bak.
      ps. jesli chcesz instrukcje po angielsku to daj znac bo mam w jpeg.
      pozdro
      b.
      • pirus55 Re: Luz w manetce... 29.04.04, 11:40
        bidul1 napisał:

> cze
        > wg instrukcji w er powinno byc 2-3mm. luz zmniejszasz przy manetce, a jak tam
        > sie juz nie da to bedziesz musial zdjac bak.
        > ps. jesli chcesz instrukcje po angielsku to daj znac bo mam w jpeg.
        > pozdro
        > b.

Instrukcję mam po angielsku i też w pliku jpg ;-) ale brakuje mi stron chyba 50-
        65, a tam własnie jest o ściąganiu baku :-)
        Więc jeśli możesz mi podesłać to byłbym wdzięczny :-)
        pirus55@wp.pl

MariuszW
        er5 3miasto
        • hun_xtz660 Re: Luz w manetce... 29.04.04, 16:26
          Zrób tak: poodkręcaj wszystkie śruby od baku, złap za koła, odwróć do góry
          kołami i wtedy powinien sam spaść. A jak nie to mocno potrząśnij- na pewno
          pomoże. Tylko połóż koc na ziemi, żeby się bak nie obił. Pozdr.
          • 77nd Re: Luz w manetce... 29.04.04, 21:10
            )))
            w er5 masz do odkręcenia bodajże 1 nakrętkę, należy także zdjąć wężyk paliwa i
            odczepić czujnik poziomu paliwa spod baku. wszystko.
            aha i nie zapomnij o kocu;)
            • pirus55 Re: Luz w manetce... 29.04.04, 21:46
              Nie bede odkręcał śrub tylko wyrwę je razem z bakiem. Nie chce mi się odwracać
              moto do góry kołami :-)
              • kollector Re: Luz w manetce... 30.04.04, 07:41
                jak Ci się nie chce to odwracać to powiedz kolegom, oni zawsze pomogą
                8-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka