uncledonken 16.07.04, 01:01 Ile wynosi droga hamowania przeciętnego sportowego motocykla. Czy jest ona krótsza niż w aucie? Czy na torze motocyklem pokonuje się szybciej ten sam (ostry) zakręt niż samochodem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skalpel84 Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 16:11 Ja tez jestem zainteresowany tym tematem. Wie ktos moze cos ? Niby gdzies wyczytalem, ze R1 hamuje ze 100km/h ponizej 30metrow, ale wydaje mi sie to kompletna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
sunshine600 Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 16:17 Moja Suzi z predkosci ok 80 (nie wiem nie patrzylem, szybko bylo) wychamowala na jakis 25-30 metrach. Moja droga hamowania byla znacznie krotsza (nie chcialem sie turlac) UWAGA! Dane dotyczace motocykla odnasza sie do hamowania bakiem, silnikiem i plastikami w pozycji horyzontalnej. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
skalpel84 Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 16:14 > Czy na torze motocyklem pokonuje się szybciej ten sam (ostry) zakręt niż > samochodem? Co sie zas tyczy zakretow, to zasada jest taka, ze motocykl traci w zakrecie, ale zyskuje na prostej. :) Wiesz... co 4 szerokie lacze, to nie dwa...(mowie, tu o przyczepnosci,a nie pRZYJEMNOSCI.. "zeby nie bylo" ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
shetar Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 16:23 Cze, wiecie co? To byłby dobry temat na wykład z fizyki. Pomyśle nad tym, poczytam i jak dojde do jakiś wnisków to dam znac:) Qrcze tak mnie to interesi że chyba spał nie bede, ale wstępnie mi sie wydaje że droga hamowana bedzie przynajmniej 2 razy dłusza jak auta. Jeśli ktoś mi powie jaką powierzchnie styku z podłożem ma opona samochodowa, a ile motocykla. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
skalpel84 Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 16:54 Shetar.. ale zobacz.. masa motocykla jest kilkukrotnie mniejsza niz samochodu. Co rekompensuje;) w pewnym sensie "brak" 2 kol. Odpowiedz Link Zgłoś
uncledonken Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 17:20 no tak, dwa razy mniej kół, ale masa 5, 6, 7 razy mniejsza. Hmm, Teraz jeszcza ta styczność opon... Może ktoś się pokusi o test praktyczny? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
shetar Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 20:42 No właśnie chłopaki. masa mimo że jest załóżmy 5 razy wieksza to jest rozkładana na 4 koła. Podczas hamowania samochodem wciskasz pedał w podłoge i samochód kulturalnie (tzn. tak bez pisku, załóżmy że mamy ABS samochodowy albo w nodze:) ) hamuje Ci cały czas 4 kołami (70% przodem albo i lepiej, bo tył samochodu jednak trudno podnieśc ;) ). Motocyklem zaś można powiedzieć że przy chamskim hamowaniu (ale bez poślizgu) tylne koło prawie w ogóle nie naciska na asfalt. Czyli praktycznie zostaje nam jedno koło i to węższe.. Ale czuje że musze to przemyśleć i przysiąść do tego :) Oczywiście wpływa na to guma i jakość asfaltu ale no obiecuje że jutro wam coś powiem :P Tym czasem nie hamujcie :P Odpowiedz Link Zgłoś
kondzik86 Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 20:34 Ja wiem tyle że przy dwukrotnym wzrosćie prędkosći droga hamowania wydłuża sie cztero krotnie...wg prawo tarcia duze znaczenie w przypadku hamowania ma masa...wieć moim zdaniem motocykl sportowy jest w stanie szybciej wyhamować z 300km/h niż samochód sportowy...przy niższych prędkosćiach pewnie róznica będzie znikoma... Odpowiedz Link Zgłoś
shetar Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 20:50 a ja bym polemizował.. Stosując zasade zachowania energii i nie uwzględniając oporów powietrza, mase w ogóle można pominąć..(m*v^2/2=m*g*f<współczynniok tarcia> )czyli mase pomijasz. A wykres energii motocykla w zależności od prędkości nie będzie funkcją stałą tak jak mówisz że cały czas wzrasta dwukrotnie tylko parabolą i przy wyższych prędkościach trudniej ją zwiększyć (dlatego trudno przekroczyć duże prędkości) Zauważ że simson który ma 4KM poleci 70, z tgo by wynikało że taka CBRka latałaby 1750(jak dobrze licze:P ) a nawet wg twoich obliczeń to byłoby to ponad 800:) No i taka jest fizyka:) Niczego tu nie oszukasz Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 21:27 shetar napisał: > a ja bym polemizował.. Stosując zasade zachowania energii i nie uwzględniając > oporów powietrza, mase w ogóle można pominąć..(m*v^2/2=m*g*f<współczynniok > tarcia> )czyli mase pomijasz. No tak, ale jeszcze zasada zachowania pedu... Z energia cos sie musi stac. Podczas hamowania jest ona odprowadzana w postaci ciepla do atmosfery (glownie przez tarcze, troche rowniez przez opony. Teoretycznie wiec zalezy to glownie od wydajnosci ukladu hamulcowego. Ale oprocz tego trzeba jeszcze pamietac o przyczepnosci. Inaczej kolo nam sie zablokuje i zamiast przez tarcze i troche przez opone zaczniemy odprowadzac cieplo GLOWNIE przez opone, wykonujaca efektowny slizg. A chwile pozniej rowniez bakiem, tlumikiem itd... W przypadku "fikolka przez kierownik" element slizgu opony oczywiscie nie wystepuje ;) Przyczepnosc oczywiscie zalezy od rodzaju opony oraz powierzchni jej styku z podlozem (i rodzaju asfaltu itd, ale to jest wspolne dla samochodow i motocykli). w samochodzie wazacym 1200 kg przypada 300kg na opona zakladajac, ze sila hamowania rozklada sie jak 7/3, na dwa przednie kola wypada 0,7*1200= 840kg. Czyli po 420kg na kolo. W motorku mamy powiedzmy jakies 300 kilo (z mezczyzna za kierownica:). Jesli jest to szlifierka, to w zasadzie tylne kolo mozna pominac. Czyli 300kg na jedno kolo. tak na oko przecietna przednia opona ma powierzchnie styku z podlozem jakies 3 razy mniejsza niz przecietna opona samochodowa. Czyli na podobna powierzchnie styku w przednim kole samochodu przypada 420/3= 140kg, czyli ok dwa razy mniej. Z drugiej strony tak opony, jak i hamulce teoretycznie w tandardowym motorku sa lepsze, niz w samochodzie. Czego to wszystko dowodzi? Tego nie wiem. Ja tylko obserwuje fakty ;> pzdr, arek *350 to sporo* A wykres energii motocykla w zależności od > prędkości nie będzie funkcją stałą tak jak mówisz że cały czas wzrasta > dwukrotnie tylko parabolą i przy wyższych prędkościach trudniej ją zwiększyć > (dlatego trudno przekroczyć duże prędkości) Zauważ że simson który ma 4KM > poleci 70, z tgo by wynikało że taka CBRka latałaby 1750(jak dobrze licze:P ) a > > nawet wg twoich obliczeń to byłoby to ponad 800:) No i taka jest fizyka:) > Niczego tu nie oszukasz Odpowiedz Link Zgłoś
kondzik86 Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 21:47 Ale ja nie przytaczam zależności między energią motocykla a jego prękosćia bo to jest oczywiste że funkcja nie wychodzi stała a przykład 4Konnego Simsona do CBR to jest zaleznosć ENergi do MOcy która też nie jest stała.Jestem pewien zas wzory mniej wiecej opisującego przykład:Prędkosć motocykla=100km/h to przy załozeniu że droga hamowania wynosi ok.35m (pomijając przyczepnośc opory pow. itd)to przy prędkosci 200km/h motocykl (z średnią dokładnoscią) zatrzyma sie po pokonaniu odległosci ok.140m (4x35m)gdyż prędkosć wzrosła dwukrotnie.oczywiscie również pomijając czas reakcji bo przy 200km/h -0,1s to jakieś kilkanaście metrów.Czytałem o tym w jakiejś mądrej ksiązce a co do innych zaleznosci nie mam pojećia ;) pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Re: Hamowanie, tor 16.07.04, 22:23 A, to to siur ;) Ja natomiast rozpatrywalem sytuacje, kiedy jedzie motor i samochod - oba z dokladnie ta sama predkoscia. I oba zaczynaja hamowac na max (dokladnie w tym samym momencie). pzdr, arek *350 to sporo* Odpowiedz Link Zgłoś
skalpel84 Re: Hamowanie, tor 19.07.04, 10:33 shetar napisał: > a ja bym polemizował.. Stosując zasade zachowania energii i nie uwzględniając > oporów powietrza, mase w ogóle można pominąć..(m*v^2/2=m*g*f<współczynniok > tarcia> )czyli mase pomijasz. shetar. a ja mam pytanie. CO TO ZA WZOR ?? I skad go wytrzasnales ? Z tego wiem, lewa strona musi sie rownac prawej... a tu polewej masz J a po prawej N. :] Aha... masz jakies info o "wspolczynniku tarci" czy mozna go jakos wyliczyc, czy cos ? Czy jest wyznaczany miedzy 2 materialami doswiadczalnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sunshine600 Re: Hamowanie, tor 17.07.04, 08:50 Fajnie sie was czyta chłopaki, naprawde. Dobrze byloby uwzglednic jeszcze kilka aspektow. Po pierwsze podczas hamowania zwieksza sie niewiele powierzchnia styku opony z powierzchnia drogi, po wtore samochody zostaja jakies 30 lat za motocyklami w dziedzinie zaciskow i tarcz hamulcowych. Standardowy motocykl to 2 perforowane tarcze na kolo z zaciskiem 4-6 tloczkowym. Po trzecie slyszal ktos o momencie hamujacym silnika samochodowego? a motocyklowego? A moze wykres zaleznosci predkosci od mocy jest logarytmiczny? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
grissley Re: Hamowanie, tor 17.07.04, 21:28 He, no, skoro tak - to czy w motocyklach mamy serwo? bo samochody maja. To pewnie tez ma znaczenie ;)) P.S. motocykl z 6cio tloczkowymi zaciskami chyba az taki standardowy nie jest... Ale ja sie nie znam, ja bebnem hamuje... ;> pzdr, arek *350 to sporo. Zwlaszcza po zmroku ;)* Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekk1000 Re: Hamowanie, tor 17.07.04, 21:44 Prawda jest taka ze pomiedzy zaciskami 4 i 6 tloczkowymi roznica jest znikoma!! Roznica zaczyna sie gdy mamy zaciski radialne - montowane w nowych motocyklach! ZXR 750 (high speed) Wrocław!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrmoto Re: Hamowanie, tor 18.07.04, 17:41 Po prostu. ABS wydłuża drogę chamowania prawda ? Prawda W motocyklu nawet jak nie masz ABS-u to musisz się kontrolować żeby nie blokowac kół, bo wiadomo co za chwilę się stanie, a więc musisz chamowac na wyczucie aby i tak nie założyć bloku, więc będzie w cholerę dłuższa. Jak widzicie można to stwierdzić bez jakiś popieprzonych wzorów typu:5436546^% $^$%^%$^%^((*)()&_^&@fgsd%fse%^qd. Po co to komu skoro można łatwiej PZDR Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
kondzik86 Re: Hamowanie, tor 19.07.04, 19:57 ABS nie wydłuza drogi hamowania...skraca ją.Zablokowanie kół i wsprowadzanie pojazd w uślizg wydłuza droge hamowania,miałem już okazje sie o tym przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
shetar Re: Hamowanie, tor 18.07.04, 18:05 No własnie grissley co z tym pedem? Prosze wytłumacz jak wiesz o co chodzi, bo sam sie nad tym zastanawiam. Po wtóre tu nie ma znaczenia jakie są gdzie zaciski. Załóżmy że z kazdej prędkości zarówno motocykl jak i samochód jest w stanie zablokować kolo czyli siła działająca na tarcze jest większa od przyczepnosci opon, bo chyba w sumie tak jest. NO Kondzik tu to masz racje :) Hamowania!! Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Re: Hamowanie, tor 19.07.04, 13:09 Jakieś 2 lata temu był w Motocyklu (jeśli dobrze pamiętam) artykuł na ten temat. Porównane zostały seryjne motocykle z Porsche 911 Turbo oraz dla ciekawości Kawasaki SBK Yanagawy. Co ciekawe żaden z motocykli nie pobił 911. Test przeprowadzono mierząc drogę hamowania z 200km/h. Najlepiej wypadła Honda Fireblade, tragicznie natomiast Honda X11 Dual CBS + ABS. Motocykle były bardzo blisko Porsche lecz zawsze kilkadziesiąt cm do kilku metrów dalej od autka. Niesamowita była różnica w drodze hamowania miedzy "amatorem" a zawodowym kierowcą motocyklowym. Niestety pamięć nie pozwala mi na podanie wam dokładnych rezultatów uzyskanych z pomiarów. Wnioski były jednak proste z 200km/h szybciej zatrzymało się autko (pocieszające jest jednak to że nie pierwszy lepszy kompakt a supersportowiec w postaci 911 Turbo) Odpowiedz Link Zgłoś
mikoch1 Re: Hamowanie, tor 20.07.04, 17:53 Strzałka Hiszpan! Ja pamietam. Róznica wynosiła od 40 do 50 metrów na niekorzysć amatora oczywiscie. Najlepszy wynik hondy to 70 cm dalej niż porsche. A średnio motocykle hamowały 10-20 metrów dalej. Przykre ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Hamowanie, tor 20.07.04, 22:24 Porche hamowal na dystansie 37 metrow i jest to najlepszy wynik wsrod samochodow. Motocykle (sporty) ok 40-42 m i jest to zblizone do normalnych samochodow. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Hamowanie, tor 22.07.04, 18:17 Dane z Performance Bikes, test Bladego, Ducati 999, ZX-636 i GSXR 750. Hamowanie z 70mph tj 112km/h: motocykle wypadly pomiedzy 49.5 m a 51.0. Pzdr z Cornwalii Odpowiedz Link Zgłoś