Dodaj do ulubionych

Rejestracja od nowa

IP: *.net-serwis.pl 27.03.05, 21:53
Witam!

Czy ktos ma pojęcie, jak zarejestrować od początku motocykl, który nie ma
żadnych dokumentów? Czy ma znaczenie, czy liczy się jako zabytek? Z góry
dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 27.03.05, 22:10
      www.bip.powiatstrzelecki.pl/index.jsp?bipkod=/003/002/009/002
      tutaj znajdziesz kilka informacji o wymaganych dokumentach no i właśnie w tym
      problem że trzeba je mieć, a jeżeli ich nie masz to pomyśl jak je zdobyć ;-))
      do przestępstwa nie namawiam.Nawet posiadając dowód wyrejestrowanego motocykla
      też napotkasz problemy z rejestracją.Wątek ten był już poruszany na forum więc
      radzę pogrzebać a na pewno znajdziesz dużo na ten temat.
      Pzdr.
      • Gość: milired Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 27.03.05, 22:40
        jest pewien patent ale w tym przypadku mus uzbroić się w cierpliwość no i
        trzeba pchnąć się do sądu a tam jak wszystkim wiadomo czas płynie inaczej ;-))
        najlepiej jeszcze na wstępie dowiedzieć się jakie są procedury ustalenia
        własności aby Twoja "historia" była wiarygodna dla sądu.Jak masz duuużo czasu i
        bogatą wyobraźnię to warto spróbować a rejestracja wówczas wygląda tak:
        www.powiat.radomszczanski.pl/bip/druki/6/1/3/WKI_11.doc
        • Gość: milired Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 28.03.05, 00:08
          jeżeli jesteś tą Anią od Pannoni to znalazłem coś dla Ciebie (moto na
          części+dokumenty)może jeszcze aktualne ;-)
          weteranszos.pl/gielda/gielda.php?m=1&o=&k=13&l=1&PHPSESSID=88547250e03f7c7fcc2d7d5b0968707a#
          • Gość: Ani Re: Rejestracja od nowa IP: *.net-serwis.pl 28.03.05, 09:58
            dzięki :)
            • sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 14:21
              Przylacze sie do rozmowy,choc moze nieco bede odbiegac od pierwszego
              zapytania ... motocykl bede zwozic z zachodu.W jakiej kwocie sie powinnam
              zamknac,jesli chodzi o koszta rejestracji pojazdu w naszym kraju (+tlumaczenie
              dokumentow),przeglad itd.? - pewnie juz gdzies bylo na forum,ale bylabym
              wdzieczna za podpowiedz.
              • panantoni Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 15:14
                zgadza sie bylo... no ale ze swieta i dobrym trzeba byc i milym itd... to
                calkowity koszt rejestracji to okolo 1100 (przeglad, tlumaczenia, karta
                pojazdu, zwolnienie z vat, rejestracja, oplaty w UM i piwo w barze za sukces
                rejestracji:) Jak chcesz na moto przyjechac do Polski to dolicz ubezpieczenie
                ktorego koszt wynosi 150 euro.

A jaka maszyne chcesz sprowadzic i za ile ?
                • panantoni Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 15:15
                  1100 PLN oczywiscie :)
                • sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 15:23
                  nie tak szybko! wolniej,wolniej ... ;)

Nie przyjade na niej,przywiezie sie pewnie na jakiejs lawecie.GS albo bandit
                  400 - wciaz sie waham,ale pewnie jutro uda mi sie rozwiac moje watpliwosci ...
                  A rozwin nieco kwestie tego zwolnienia z VATu ... :>
                  z gory serdeczne dzieki :)))
                  • sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 18:41
                    aaa, i jeszcze bylabym wdzieczna za jakas podpowiedz odnosnie oplat OC,AC,
                    ubezpieczenie od kradziezy ...
                    • panantoni Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 19:07
                      hmmmmm no to tak:

Ja wlasnie jestem w trakcie sprowadzania Bandita600 mimo tego bardiej polecam
                      Tobie Suzuki GS500E niz Bandita400. GS jest tansza w exploatacji, czesci kupisz
                      za "flaszke", jak Ci sie znudzi to go latwo sprzedaz, duzo osob ma GS wiec
                      wiele problemow mozna samemu rozwiazac... Bandit 400 fakt ma wiecej koni i moim
                      zdaniem jest ladniejszy od GS ale... no wlasnie GS ma wiecej zalet:)

secundo: pdnosnie VAT... nie placisz zadnych akcyz czy innych dupereli tylko
                      placisz tzw. zwolnienie z VAT co kosztuje 150 PLN karta pojazdu 500 tlumaczenia
                      cos kolo 150 przeglad chyba troche ponad 100 i jeszcze jakies pierdoly ale
                      jestem troche na cyku i nie chce mi sie myslec:)

a po 3: ubezpieczenie... Zalezy od firmy, Twojego wieku, czy masz znizki itd.
                      ale... w PZU placi sie za OC za rok okolo 100zl (ja place okolo 40 bo ojciec
                      moj jest wspolwlascicielem i ma 60% znizek:) a jesli chodzi o AC to sie moge
                      mylic bo tylko slyszalem ale... to 10% wartosci motocykla na rok... mam
                      nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mnie poprawi:)

Jakbys chciala cos wiecej pogadac / w czyms moge pomoc pisz na
                      antoni.michalik@wp.pl
                      • sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 19:19
                        Dzieki serdeczne
                        • bigadam Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 20:02
                          zwolnienie z podatku zrobisz w US na Wadowickiej, tłumaczenie ja robiłem koło
                          Korony (bo tanio facet miał)
                          ubezpieczaj tylko w PZU
                          Przerejestrowanie koło Ronda Mogilskiego, tam karta poj i tablice,
                          ubezpieczenie trzeba zrobic w tym samym dniu w ktorym dostaniesz tablice. (tak
                          przynajmniej ja mialem)

Dzielnica Kraków Podgorze nalezy pod te urzędy w/w, a stamtąd jestes....

jak chcesz wiecej info to pisz GG 5424565, mieszkam blisko :)

• sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 20:08
                            hihi,dzieki - ulatwiles mi bardzo sprawe :)))
                            odezwe sie
                            • Gość: milired Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 02.04.05, 14:11
                              do Ani i nie tylko ;-))
                              Zasięgnąłem języka u znajomych i sprawa ma się tak, nie posiadając dokumentów
                              na moto zakładasz sprawę cywilną w sądzie rejonowym (różnie to trwa w
                              zależności od "sprawności" sądu i ilości spraw, wiadomo w dużych aglomeracjach
                              dłużej, u mnie około pół roku) gdzie udowadniasz że jesteś w posiadaniu dwóch
                              kółek powyżej 3 lat (okres zasiedzenia przy ruchomościach)jak będziesz
                              wiarygodna (dobrze podeprzeć się świadkami no i mieć pewność że "sprzęt" nie
                              pochodzi z kradzieży) otrzymasz prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o
                              prawie własności i wówczas pozostaje tylko rejestrować
                              www.powiat.radomszczanski.pl/bip/druki/6/1/3/WKI_11.doc
                              koszt postępowania to chyba? 5% wartości moto zdeklarowane przez Ciebie i tu
                              uwaga nie można zbytnio zaniżać tej kwoty ponieważ w razie wątpliwości sądu co
                              do podanej wartości może powołać biegłego na Twój koszt a wówczas jego opinia
                              może być baaaaaaaaardzo kosztowna (raczej droższa niż Pannonia)
                              Tak w skrócie się to załatwia,szczegóły papierkowe w sekretariatach sądów.
                              Powodzenia ;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka