Gość: Ania IP: *.net-serwis.pl 27.03.05, 21:53 Witam! Czy ktos ma pojęcie, jak zarejestrować od początku motocykl, który nie ma żadnych dokumentów? Czy ma znaczenie, czy liczy się jako zabytek? Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mm Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 27.03.05, 22:10 www.bip.powiatstrzelecki.pl/index.jsp?bipkod=/003/002/009/002 tutaj znajdziesz kilka informacji o wymaganych dokumentach no i właśnie w tym problem że trzeba je mieć, a jeżeli ich nie masz to pomyśl jak je zdobyć ;-)) do przestępstwa nie namawiam.Nawet posiadając dowód wyrejestrowanego motocykla też napotkasz problemy z rejestracją.Wątek ten był już poruszany na forum więc radzę pogrzebać a na pewno znajdziesz dużo na ten temat. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milired Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 27.03.05, 22:40 jest pewien patent ale w tym przypadku mus uzbroić się w cierpliwość no i trzeba pchnąć się do sądu a tam jak wszystkim wiadomo czas płynie inaczej ;-)) najlepiej jeszcze na wstępie dowiedzieć się jakie są procedury ustalenia własności aby Twoja "historia" była wiarygodna dla sądu.Jak masz duuużo czasu i bogatą wyobraźnię to warto spróbować a rejestracja wówczas wygląda tak: www.powiat.radomszczanski.pl/bip/druki/6/1/3/WKI_11.doc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milired Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 28.03.05, 00:08 jeżeli jesteś tą Anią od Pannoni to znalazłem coś dla Ciebie (moto na części+dokumenty)może jeszcze aktualne ;-) weteranszos.pl/gielda/gielda.php?m=1&o=&k=13&l=1&PHPSESSID=88547250e03f7c7fcc2d7d5b0968707a# Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 14:21 Przylacze sie do rozmowy,choc moze nieco bede odbiegac od pierwszego zapytania ... motocykl bede zwozic z zachodu.W jakiej kwocie sie powinnam zamknac,jesli chodzi o koszta rejestracji pojazdu w naszym kraju (+tlumaczenie dokumentow),przeglad itd.? - pewnie juz gdzies bylo na forum,ale bylabym wdzieczna za podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
panantoni Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 15:14 zgadza sie bylo... no ale ze swieta i dobrym trzeba byc i milym itd... to calkowity koszt rejestracji to okolo 1100 (przeglad, tlumaczenia, karta pojazdu, zwolnienie z vat, rejestracja, oplaty w UM i piwo w barze za sukces rejestracji:) Jak chcesz na moto przyjechac do Polski to dolicz ubezpieczenie ktorego koszt wynosi 150 euro. A jaka maszyne chcesz sprowadzic i za ile ? Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 15:23 nie tak szybko! wolniej,wolniej ... ;) Nie przyjade na niej,przywiezie sie pewnie na jakiejs lawecie.GS albo bandit 400 - wciaz sie waham,ale pewnie jutro uda mi sie rozwiac moje watpliwosci ... A rozwin nieco kwestie tego zwolnienia z VATu ... :> z gory serdeczne dzieki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 18:41 aaa, i jeszcze bylabym wdzieczna za jakas podpowiedz odnosnie oplat OC,AC, ubezpieczenie od kradziezy ... Odpowiedz Link Zgłoś
panantoni Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 19:07 hmmmmm no to tak: Ja wlasnie jestem w trakcie sprowadzania Bandita600 mimo tego bardiej polecam Tobie Suzuki GS500E niz Bandita400. GS jest tansza w exploatacji, czesci kupisz za "flaszke", jak Ci sie znudzi to go latwo sprzedaz, duzo osob ma GS wiec wiele problemow mozna samemu rozwiazac... Bandit 400 fakt ma wiecej koni i moim zdaniem jest ladniejszy od GS ale... no wlasnie GS ma wiecej zalet:) secundo: pdnosnie VAT... nie placisz zadnych akcyz czy innych dupereli tylko placisz tzw. zwolnienie z VAT co kosztuje 150 PLN karta pojazdu 500 tlumaczenia cos kolo 150 przeglad chyba troche ponad 100 i jeszcze jakies pierdoly ale jestem troche na cyku i nie chce mi sie myslec:) a po 3: ubezpieczenie... Zalezy od firmy, Twojego wieku, czy masz znizki itd. ale... w PZU placi sie za OC za rok okolo 100zl (ja place okolo 40 bo ojciec moj jest wspolwlascicielem i ma 60% znizek:) a jesli chodzi o AC to sie moge mylic bo tylko slyszalem ale... to 10% wartosci motocykla na rok... mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mnie poprawi:) Jakbys chciala cos wiecej pogadac / w czyms moge pomoc pisz na antoni.michalik@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bigadam Re: Rejestracja od nowa 28.03.05, 20:02 zwolnienie z podatku zrobisz w US na Wadowickiej, tłumaczenie ja robiłem koło Korony (bo tanio facet miał) ubezpieczaj tylko w PZU Przerejestrowanie koło Ronda Mogilskiego, tam karta poj i tablice, ubezpieczenie trzeba zrobic w tym samym dniu w ktorym dostaniesz tablice. (tak przynajmniej ja mialem) Dzielnica Kraków Podgorze nalezy pod te urzędy w/w, a stamtąd jestes.... jak chcesz wiecej info to pisz GG 5424565, mieszkam blisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Rejestracja od nowa 28.03.05, 20:08 hihi,dzieki - ulatwiles mi bardzo sprawe :))) odezwe sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milired Re: Rejestracja od nowa IP: *.tkchopin.pl 02.04.05, 14:11 do Ani i nie tylko ;-)) Zasięgnąłem języka u znajomych i sprawa ma się tak, nie posiadając dokumentów na moto zakładasz sprawę cywilną w sądzie rejonowym (różnie to trwa w zależności od "sprawności" sądu i ilości spraw, wiadomo w dużych aglomeracjach dłużej, u mnie około pół roku) gdzie udowadniasz że jesteś w posiadaniu dwóch kółek powyżej 3 lat (okres zasiedzenia przy ruchomościach)jak będziesz wiarygodna (dobrze podeprzeć się świadkami no i mieć pewność że "sprzęt" nie pochodzi z kradzieży) otrzymasz prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności i wówczas pozostaje tylko rejestrować www.powiat.radomszczanski.pl/bip/druki/6/1/3/WKI_11.doc koszt postępowania to chyba? 5% wartości moto zdeklarowane przez Ciebie i tu uwaga nie można zbytnio zaniżać tej kwoty ponieważ w razie wątpliwości sądu co do podanej wartości może powołać biegłego na Twój koszt a wówczas jego opinia może być baaaaaaaaardzo kosztowna (raczej droższa niż Pannonia) Tak w skrócie się to załatwia,szczegóły papierkowe w sekretariatach sądów. Powodzenia ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś