Dodaj do ulubionych

MEGASKUTER - co sądzicie? Burgman: 400-650???

IP: 217.96.9.* 27.06.02, 11:02
Zastanawiam się na UŻYTECZNYM motocyklem do miasta z korkami (wwa)- sądząc z
folderów - dobrym (wszechstronnym??) rozwiązaniem jest skuter klasy suzuki
burgman.
Jeśli ktoś ma osobiste doświadczenia - prosze o opinie.

PS mam 188 wzrosu i pod 100 wagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: MiRAS Re: MEGASKUTER - co sądzicie? Burgman: 400-650??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.06.02, 14:51
      Osobistych doświadczeń z tym skuterem nie mam, ale wydaje mi się, że te
      skutery bardziej aspirują do miana turystycznych niż miejskich. Wskazują na to
      nie tylko parametry, lecz także wymiary. Jeżeli faktycznie potrzebujesz
      skutera do miasta i masz zamiar przeciskać się między samochodami na
      skrzyżowaniach to chyba powinieneś poszukać czegoś bardziej zwrotnego - być
      może (jeżeli interesuje cię Suzuki) Epicuro 125CT. Z twoją wagą powinien sobie
      poradzić (o ile nie będziesz brał drugiego równie ciężkiego pasażera).
      • alterego Re: MEGASKUTER - co sądzicie? Burgman: 400-650??? 30.06.02, 23:20
        Miras ma tylko troche racji. Skuter ze swoja obudowa pozwala na jazde
        w "cywilnym" ubraniu, co jest bardzo wygodne podczas podrozy dom-praca.
        Oczywiscie nalezy sie wystrzegac w takim stroju szlifow ;-) Automatyczna
        skrzynia biegow to tez atut skuterow w jezdzie po miescie. Jednak Burgmann 650
        to moim zdaniem idalny sprzet do turystyki i na miasto rzeczywiscie niezbyt
        wygodny. Chociaz sam tez (niestety) nie mialem okazji tego sprawdzic.
        Pozdrawiam!!!!
        Alterego - Yamaha XS-360 ('77)
        • alterego Re: MEGASKUTER - co sądzicie? Burgman: 400-650??? 30.06.02, 23:26
          alterego napisał(a):

> Miras ma tylko troche racji.

Skreslam "troche" i wstawiam "sporo" :-) Sorry Miras zbyt pobieznie przeczytalem
          twoj post przed odpowiedzia.
        • Gość: aksamitn Re: cywilne ciuchy IP: 217.96.9.* 02.07.02, 17:29
          Tytułowe "cywilne ciuchy" czyli także garnitur to własnie jest to o co mi
          chodzi.
          Już mi się przejadło "zadawanie szyku" autem, które mimo iż klimatyzowane stoi
          w korku razem z maluchami. Mieszkając jeden sezon na żoliborzu a drugi we
          włochach spędziłem w tychże korkach połowę etatu. Przesiadka na metro jest
          absolutnie OK - ale ono nie wszędzie jeździ.
          ------
          Interesują mnie opinie ludzi, którzy używają motocykla/skutera i mają pracę
          typu parę spotkań dziennie w różnych miejscach.
          Jak w praktyce - także meteorologicznej - wygląda użyteczność w kontekscie
          tych "cywilych ciuchów"??
    • pawel.kot Re: MEGASKUTER - co sądzicie? Burgman: 400-650??? 01.07.02, 17:07
      Jak już niemal wszyscy wiedzą, jestem niewielkim gościem (175 cm wzrostu) i
      jest mi zdecydowanie łatwiej niż Panu „wbić się” w Epicuro. Jeśli podoba się
      Panu Burgman, polecam 400, jest żwawy, obszerny i wygodny. W mieście jeździło
      mi się nim bardzo dobrze, podobnie poza miastem. Nieco mniej korzystnie poza
      miastem wypada Burgman 150. Prędkość maksymalna 105-110 km/h czasami jest
      niewystarczająca, podobnie z dynamiką(ważne przy wyprzedzaniu) pow. 80 km/h. W
      mieście czuć, że jest nieco mniejszy i łatwiej przejeżdża między samochodami
      stojącymi w korku (ok. godz. 15:00 przejazd przez Warszawę z ominięciem
      Śródmieścia może trwać zaledwie 12-15 min). "150-ka" też jest wygodna, jednak
      może się okazać, że brakuje Panu nieco miejsca na nogi. Aby się o tym przekonać
      zachęcam do odwiedzenia dealera Suzuki i „przymiarki” do obu skuterów. Dość
      ciekawą opcją wydaje się również Piaggio X9. V-max ok. 120 km/h, a dynamika i
      komfort odrobinę lepsze niż w Burgmanie 150.

Pozdrawiam

Paweł Kot
      • Gość: aksamitn A co na temat "tiptronica" w wersji AN 650? IP: 217.96.9.* 02.07.02, 17:17
        HAHAHA
        Uśmiałem się setnie - mam dość poważne zajęcie - ale już dawno w jednym piśmie
        nikt mnie tak czesto "Panem" nie uraczył...
        ------
        Ale ad meritum: dzięki za wyczerpujący komentarz!
        Ponieważ miałeś (miał Pan:) doczynienia z burgmanem, podrążę temat:
        Na niemiecki rynek wchodzi wersja dwucylindrowa 650 - będzie bardziej
        elastyczna, to pewne - ale czy są dostępne jakieś opinie na temat zastosowanej
        tam przekładni automatycznej z opcją sekwencyjnej zmiany klawiszami przy
        kierownicy?

No a jeśli wybór Burgmana jest OK - to co na temat Yamachy 500 T-max?

Pozdrawiam
        Janek

• pawel.kot Re: A co na temat 03.07.02, 19:06
          Gość portalu: aksamitn napisał(a):
          > Na niemiecki rynek wchodzi wersja dwucylindrowa 650 - będzie bardziej
          > elastyczna, to pewne - ale czy są dostępne jakieś opinie na temat zastosowanej
          > tam przekładni automatycznej z opcją sekwencyjnej zmiany klawiszami przy
          > kierownicy?
          Niemal zawsze nowe rozwiązania techniczne wprowadzane po raz pierwszy w nowych
          modelach noszą znamiona "wieku niemowlęcego". Obsługa przekładni jest banalnie
          prosta, ma tryb automat i manual. Funkcjonuje to podobnie jak w Quadzie Hondy -
          TRX 450. Idea świetna, jednak sprawa bezawaryjności dla mnie jest niestety
          zagadką.
          Burgman 650 jest mistrzem skuterowej mocy i wielkości (50 KM). W trasie jest bez
          wątpienia najlepszy, jednak w mieście... przerost formy nad treścią. Niemniej
          łatwiej poruszać się w korkach Burgmanem 650 niż np. Gold Wingiem.

> No a jeśli wybór Burgmana jest OK - to co na temat Yamachy 500 T-max?
          T-max jest mocniejszy od Burgmana 400 o 7 KM i rozwija do 160 km/h. To szybki i
          duży skuter, którego wielką zaletą jest niemal motocyklowa rama, w której
          umieszczono silnik. Przy tak dużym pojeździe zdaje to doskonale egzamin, gdyż
          bezwładność wahacza zintegrowanego z jednostką napędową tak dużej pojemności
          byłaby bardzo uciążliwa podczas jazdy po nierównościach. „Wyjęcie” z wahacza
          silnika sprawiło, że ten pojazd zachowuje dużą sztywność, co znacznie zwiększa
          poczucie bezpieczeństwa i precyzję prowadzenia. Burgman 400 przy dynamicznym
          kierowcy po kilkunastu tysiącach kilometrów zaczyna „łapać luz” na mocowaniu
          (osi) tylnego wahacza. W T-maxie taka sytuacja nie grozi.

Pozdrawiam

Paweł Kot
          • Gość: mir Re: A co na temat IP: 212.244.37.* 04.07.02, 09:43
            Fajnie usłyszeć głosy fachowców - ja osobiście jeździłem troche majesty 250 i
            aktualnie szukam dobrego burgmana, t-maxa lub silver winga bo majesty było za
            małe na 80+50 kilo pasażerów. Z drugiej strony za 35 tys (koszt t-maxa) można
            na rynku dostać dobry prawdziwy motocykl - ale nie da się nim chyba jezdzic po
            Warszawie w garniturze...do jazdy po miescie i korków 20 KM i więcej wystarczy
            na pewno, za miastem jesteśmy skazani na wyprzedzanie poboczem bo inne manewry
            mogą lekko zestresować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka