foolproof 17.07.02, 12:58 Wojskowa wersja tego motocykla zaczarowała mnie w 1945 r, gdy zobaczyłem go i usłyszałem dzwięk jego silnika: i tu pytanie: czy istniała wersja solo z jednocylindrowym silnikiem, a dwucylidrowym dla wersji z koszem? Roman Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
letalin Re: Harley-Davidson 42 17.07.02, 19:13 Harley dla mnie to zawsze charakterystyczny V2 a nie singiel. Byłem zdziwiony jak zobaczyłem jednocylindrowego harleya (na zdjęciu, bo to jakaś prehistoria). Może to było BMW? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.kot Re: Harley-Davidson 42 18.07.02, 13:36 foolproof napisał: > Wojskowa wersja tego motocykla zaczarowała mnie w 1945 r, gdy zobaczyłem go > i usłyszałem dzwięk jego silnika: i tu pytanie: czy istniała wersja solo z > jednocylindrowym silnikiem, a dwucylidrowym dla wersji z koszem? > Roman Harley-Davidson produkował motocykle z silnikami jednocylindrowymi, oraz dwucylindrowymi w układzie V-2 oraz bokser, jednak były to zupełnie różne modele. Harley-Davidson 42 WLA - klasyczny V-2 - 750 cm3 – najpopularniejsze w armii USA, również w wersji z koszem; Harley-Davidson 42 XA - był motocyklem wyprodukowanym w roku 1942 w ilości niewiele ponad 1000 egzemplarzy. Silnik w układzie boxer o pojemności 750 cm3, również znajdujące się wówczas na wyposażeniu armii USA, również w wersji z koszem; Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś