Gość: Lukas IP: *.devs.futuro.pl 18.06.05, 23:34 Witam i pytam... jak własnymi rękami bez szkody dla sprzętu zrobić pusty wydech?? Dla ułatwienia dodam że chodzi o Drag Stara 650 Dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mietek002 Re: Pusty wydech? 19.06.05, 05:47 Ja posiadam tez Drag Star 650 (tutaj w Kanadzie nazywa sie V-star) i niedawno przerobilem troche rury, zeby robily wiecej halasu. Nie oproznilem ich ale wycialem metalowe stozki na koncach kazdej z rur i po odslonieciu metalowego pierscienia podtrzymujacego koniec rury wywiercilem w nim 6 otworow. Zabralo mi to niecala godzine. Dzwiek podoba mi sie teraz o wiele lepiej i naprawde jest glosny. Niektorzy calkowicie wyjmuja wewnetrzna rure z tlumika ale jest z tym duzo roboty i trzeba tez doregulowac gazniki, zeby nie bylo przegrzan w silniku i w rurze. Podobno dzwiek jest wspanialy. Mam instrukcje, jak taka rzecz wykonac.Czy chodzi tobie o uzyskanie wiekszej glosnosci rur? Pozdrawiam - Mietek ze Streetsville, Ont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Pusty wydech? IP: *.devs.futuro.pl 19.06.05, 14:04 Witam. Dokładnie... chciałbym aby sprzęt robił troche więcej hałasu niż w wersji "fabrycznej" Dzięki za rade..ale wyjaśnij prosze o jakie dokładnie stożki chodzi? patrząc od tyłu te wewnątrz rury ? Pozdrawiam Lukas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Pusty wydech? IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.06.05, 16:36 Ruruy cobry zalatwia sprawe glosnosci na 100% :) Polecam mam takowe w shadow naprawde robia swoja robote swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mietek002 Re: Pusty wydech? 20.06.05, 16:56 Gość portalu: Lukas napisał(a): > Witam. > Dokładnie... chciałbym aby sprzęt robił troche więcej hałasu niż w > wersji "fabrycznej" Dzięki za rade..ale wyjaśnij prosze o jakie dokładnie > stożki chodzi? patrząc od tyłu te wewnątrz rury ? > Pozdrawiam > Lukas =============================================== Tak, o te "stozki" wlasnie mi chodzi. Uzylem chyba zlego slowa ale tlumaczylem to z angielskiego na polski i troche chyba glupio wyszlo. Po polsku mowie dobrze ale ze slownictwem motocyklowym zetknalem sie dopiero na "obcej" ziemi. Jezeli chcesz, zeby twoje rury byly tylko nieco glosniejsze to mozesz wywiercic trzy albo cztery otwory w tych wlasnie "stozkach". Wiertlo musi przejsc przez scianke za stozkiem tez. Dla wiekszej glosnosci musisz wyciagnac te "stozki" i (zebym dlugo nie musial rozpisywac sie) wejdz tutaj 650ccnd.com/pipe1.htm Zdjecia wyjasnia wszystko. Gosc, ktory to zrobil zaczal wlasnie od wiercenia "stozkow" ale nie wystarczylo to jemu, zeby uzyskac odpowiednia glosnosc i "poszedl nieco dalej". Bardzo latwo jest usunac taki stozek. Jest on przyspawany do wewnetrznej rury tylko w jednym punkcie, ktory nalezy przeciac albo jezeli masz palnik to poprostu roztopic. Do chromowej czesci tlumika nie jest on w ogole przyspawany. Po przecieciu w tym punkcie stozka uzylem zwykle obcegi, ktorymi wyginalem i ruszalem metal. Nie uzywaj zbyt duzo sily i badz cierpliwy wykonujac to, zeby nie porysowac przypadkowo chromu na koncu tlumika. Jezeli nie bedziesz mogl poruszyc "stozka" to bedziesz musial go wiecej naciac. Mam nadzieje, ze masz odpowiednie narzedzia. Ja nie mialem ale pozyczylem od sasiada i za tanie pieniadze budze rano wszystkich sasiadow w okolicy. Pozdrawiam - Mietek z Yamaha V-star 650. Odpowiedz Link Zgłoś
mietek002 Re: Pusty wydech? 20.06.05, 17:00 ..... Zapomnialem napisac, ze moj motocykl jest wersja amerykanska i mam nadzieje, ze wersja europejska jest tak samo wykonana. Pozdrawiam - Mietek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Pusty wydech? IP: *.devs.futuro.pl 23.06.05, 14:39 Dzięki za info...biore się do roboty.... Pozdrawiam Lukas Odpowiedz Link Zgłoś
mietek002 Re: Pusty wydech? 25.06.05, 05:24 Ciekawe, czy zadowolony jestes z brzmienia rur. Czy pomogly zdjecia? Na stronie internetowej (niestety po angielsku) 650ccnd.com jest opisanych wiele mozliwosci (z dokladnymi instrukcjami) przerobek Dragstara 650. Jest tam tez wiele zdjec. Pozdrawiam - Mietek ze Streetsville, Ont. (Dzisiaj bylo 34 stopnie goraca wiec trzeba bylo chlodzic sie przy 150km/h w podkoszulce) Odpowiedz Link Zgłoś