Dodaj do ulubionych

jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:)

26.12.05, 23:58
Witam,
chciałabym kupić sobie skuter(cena ok 3 tys,do 4)
Jaki mozecie polecić?Jakiej firmy?Jaki model?Lepiej nowy czy używany?
Nie wiem czy to odpowiednie forum ale f.skutery jak widze nie ma,więc tu
pytam...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jagiel500 Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 00:07
      no coz nie jestem znawca skuterow ale...
      za 3-4 tys nie kupisz nic nowego co by bylo dobre.. -chinskie- badziewia
      odpadaja
      najlpiej sobie kupic yamahe aerox 125ccm lub 50ccm slyszalem o nich b.dobre
      opinie no i to tyle ...

pozdro
      jagiel
      • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 00:27
        hmmm,prawde mówiac napisałam taką cenę po przejrzeniu ofert na allegro
        (większośc jest do 4 tys-używane)
        dlatego tez pytam-nowy(gorszy) czy uzywany(lepszy model)
        Zaznaczam,ze nie musi być to skuter "na lata",wciaż używany,lecz po prostu
        okazjonalny zastępczy środek transportu:),na zakupy,na wakacje itp.

Zaraz zerknę na proponowany przez Ciebie model...Dzięki

A firmy Vespa,Piagio?Warto?
        Moze ktoś wie?
        • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 00:36
          widziałam starą aukcje z tym skuterem,faktycznie musi być dobry bo ludzie sie
          po prostu na niego rzucili...ale skończyło sie na 10 tys.za uzywany.To dla mnie
          za dużo...

zresztą chodzi mi o bardziej kobiecy model:)

Jeżeli nikt nie wie,to moze wiecie gdzie mam zapytać...
          • jazz-use1 Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 01:29
            jak chcesz kupić skuter, to po pierwsze primo zapomnij o allegro
      • szymon.dziawer Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 12:02
        jagiel500 napisał:
        > najlpiej sobie kupic yamahe aerox 125ccm

Nie mam takiej
        Aerox Yamahy wychodził w 2 wariantach pojemności 50 i 100 ccm.
        Szymon
        • Gość: jagiel500 Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: 62.92.44.* 28.12.05, 13:12
          no widzisz Szymon pisalem ze nie jestem znawca skuterwo:D
          chodzilo mi o yamahe aerox 100ccm:)

pozdro
          jagiel
    • jagiel500 Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 00:48
      hmm czyli "ładny skuter" ma byc:)
      no coz ahh te kobiety:D
      to poszukaj w propozycjach aprili wlosi maja talent do estetycznych maszyn:)
    • Gość: skuti dogi dog Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 08:31
      proponuje wejdz na www.skutery.net
      Pzdr
      • yamasz Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 08:37
        ja swój sedes opchnolem przez allegro, dla laski to proponuje peugeota vivacity
        (nawet jest oki, i ładny)tylko jak już szukać to z małym przebiegoem, do 3tys.
        bo z francuzami bywają kłopoty jak są ostrzej traktowane na dłuższą mete, coś o
        tym wim, ja moje vivacity używalem jako mala krosóweczke itp. po 8 tys. km. sie
        poprostu sypnol...a i tak poszedł jeszcze za 4 patyki do ludzi.
        PZDR yamas
        • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 14:40
          świetny!
          rzeczywiscie jedzie 85/h po odblokowaniu?(znalazłam taką informacje na
          str.www.skooter.com.pl
    • Gość: leszek Daelim S-five IP: 195.136.33.* 27.12.05, 11:30
      Poleca Daelima S-Five , tak się składa że mam taki do sprzedania, jeste
      pierwszym właścicielem tego skuterka. Kupiłem go w salonie Boldor w Warszawie
      www.boldor.com.pl
      Kupiłem go w 2004r, a jest on z 2003r. zrobiłem nim 4100km jeździłem do pracy i
      spowrotem. Na miasto jest idealny, mieści dwie osoby(ja i dziewczyna bez
      problemu się miescimy ja mam 190cm wzrostu). Silnik jest odblokowany Vmax 75km/h
      spalanie 3-3.5 l/100km. Wmiędzy czasie zrobiłem prawko A i teraz kupiłem sobie
      Hyosunga 650 GT więc trzeba sprzedać skuterek.
      Kupno nowego skuterka uważam za stratę pieniędzy nigdy więcej nie kupił bym
      nowego skuterka!!! dałem za niego 6500zł
      Skuterek oczywiście jest ubezpieczony AC do 06.2006
      moja cena to 4000zł tel 608-504-619 Leszek
    • Gość: Dzakas Mam wsam raz skuter dla ciebie Honda cb 450 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:44
      Cena 3000zł zdjęcia przesle mailem jakby co.
    • Gość: Moto. Czy masz prawko "A" ? IP: *.lot.pl 27.12.05, 13:08
      Napisz, czy masz prawko, bo jeśli nie, to trochę ogranicza ofertę. Ogólnie
      wybór jest duży, w zależności od upodobań i kieszeni. Nie będę Ci polecał
      różnych marek, bo każdy chwali to, na czym jeździł. Musisz patrzeć na
      producenta, poczytać na forum SKUTERY i to daje pewien pogląd. Są tanie skutery
      chińskie, tajlandzkie, malezyjskie ale trzeba uważać, bo niektóre z nich są
      kiepskie ale inne to dawna japońska produkcja, robiona np. dla YAMAHY i tylko
      nalkejki zmieniono. Generalnie mogę Ci podpowiedzieć, że:

- na nasze kiepskie drogi lepszy jest skuter o większych kołach, np 13 cali lub>
      - ale zbyt duże, szprychowe koła powodują, że bagażnik pod siodłem jest mały i
      trzeba dokupić kuferek
      - dobrze mieć szybę przed sobą, jeśli to ma być sprzęt na codzienne dojazdy
      do szkoły lub pracy, a nie zabawka na weekend, pogoda nie zawsze sprzyja
      - nie patrz na modne gadżety typu soczewkowe światła (słabe!)i
      wyświetlacze na tablicy rozdielczej, patrz na praktyczność, poręczność i
      wykonanie, jakość przełączników, hamulce (tarczowe!)i jakie przeglądy
      musisz robić i za ile
      - koniecznie zorientuj się, gdzie i jaki serwis ma pojazd, bo może trzeba go
      wozić 150 km, albo... nie ma wcale serwisu i w przypadku usterki wymieniająna
      nowy, co oznacza, że to firma "krzak", która sprowadziła dwa wagony skuterów
      i zależy jej tylko na upłynnieniu pojazdów
      - najlepiej kupuj z kimś postronnym, kto nie jest emocjonalnie zaangażowany i
      ma trzeźwe spojrzenie, a najlepiej jak sam jeździł i zna bolączki sprzętów
      - nowy markowy skuter kosztuje ok. 8 - 12 tys. ale używany jest dużo tańszy,
      tylko jest zasadnicza różnica między "używanym" a "zużytym", więc najlepiej
      kupować od znajomego lub w komisie u dilera; inaczej możesz trafić złom, w
      którym trzeba wymienić drogie części lub co gorsza pospawany po wypadku
      - pamiętaj, że skuter to nie wszystko; jeszcze musisz mieć jakiś ciuchy no i
      kask, który może Ci uratować życie więc nie kupuj go na bazarze ale w
      firmowym sklepie - zapłacisz trochę ale warto

Pzdr. Moto.
      • Gość: ec Re: Czy masz prawko "A" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 15:50
        No własnie podstawowe pytanie: "czy masz prawko kategorii A".
        Chociaż z tego co pisałas ma byc to skuterek do dojazdów do miasta, szkoły itp.
        To myśle, że 50cmm wystarczy.

Na skuterkach to wogóle sie nie znam i nie wiele chyba poradze, ale bratanek
        kumpla dostał skuterka Zipp Quantum (czy jakoś tak). Skuter był nowy i
        kosztował ok 5tys. Jakośc wykonania i sam wygląd jest moim zdaniem bardzo dobry
        i podoba mi sie w nim, że jest duży. Kiedys z kumplem jezdziliśmy sobie na nim
        dla beki :) to całkiem całkiem predkośc maks ok. 70km tylko przyspieszenie
        baardzo słabe, do 40-50 to jeszcze ale do tych 70 to juz troche trzeba poczekać
        (ale tak chyba ma większośc skuterów). Spalanie taz baardzo malutkie. Jedyne
        moje zastrzeżenie to ABS w przednim hamulcu, nie wiem musiałbym się
        przyzwyczaić. Napraw tam żadnych jeszcze nie miał, ale jak tylko cos tam
        przerywa czy coś to idzie do znajomego "majstra" i zawsze zrobi.
        • llora nie mam, 27.12.05, 23:50
          a skad mam wiedzieć na ktore skutery trzeba mieć prawo jazdy a na który nie?

Przyznam,ze jestem zupełnie zdezorientowana.Obejrzałam teraz troche tych
          skuterów i nie wiem co wybrać.Chciałabym dosć duży skuter o solidnym,eleganckim
          wygladzie(raczej nie sportowym)

proponowany zipp całkiem ok,ale nowy kosztuje 4 tys,ja chciałabym chyba lepszy
          ale używany za ta sama cenę...
          • Gość: les Daelim s-five wygląda całkiem normalnie IP: 195.136.33.* 28.12.05, 08:31
          • ireo co dalej 8. klaso 28.12.05, 12:56
            polecam co następuje (1+2+3):
            1) trochę pojeździć pożyczonymi i zobaczyć na jakich cechach skutera Ci zależy
            2) przeczytać na ten temat tyle ile da się przeczytać, oraz
            3) skorzystać z porady godnego zaufania eksperta przy kupnie.
            porady dodatkowe: mieć kask i nie spieszyć się z wyborem
            • llora Re: co dalej 8. klaso 28.12.05, 13:13
              nie wiem co ma znaczyć 8 klasa...
              Jeżeli wiek to pomyliłeś sie...bo mam 22 lata

1.zależy mi na tym,zeby skuter nadawał sie i na ulice miasta(korki)i na dłuższe
              wyjazdy(poza miasto)co jeszcze bardziej utrudnia wybór...
              2.czytałam i wciaz nie wiem...za duzo tych skuterów
              3.nikt z moich znajomych skutera akurat nie ma a sprzedawca nie jest dla mnie
              godnym zaufania ekspertem tylko naciagaczem próbującym sprzedać to czego do tej
              pory sprzedać sie nie udało bo jest dziadostwem...

Twoja sygnturka ciekawa...żeby to jeszcze prawda była...(bo w mojej wiadomo ze
              prawda,chyba nikt wątpliwości nie ma;)
              • ireo Re: co dalej 8. klaso 28.12.05, 14:56
                tytuł pochodzi od programu telewizyjnego nadawanego w czasach, kiedy jeszcze
                obchodziło mnie co nadaje telewizja, i oznacza (w przenośni) próbę zaplanowania
                własnej przyszłości, w tym wypadku w odniesieniu do skutera.

dziękuję za wiadomość ile masz lat, ale dla mnie to niespecjalnie istotne, bo
                nikogo nie dyskryminuję ze względu na wiek, płeć itd.
                tu dochodzimy do kwestii sygnaturki. próbowałem po prostu znaleźć jakąś
                równoważną logicznie. nie było to łatwe, bo - podobnie jak to jest ze
                skuterami - nie każda kobieta jest "arcydziełem" (o czym prawie każdy może się
                przekonać na własne oczy i uszy), a jeśli nawet jest, to na pewno
                nie "wszechświata", ponieważ wszechświat sam z siebie niczego nie tworzy, a co
                dopiero arcydzieł. albo kobiet.

a teraz może trochę na temat i bardziej poważnie, bo czasami sobie żartujemy:
                skuter w podanym przez Ciebie zakresie cenowym nie będzie się nadawać "na
                dłuższe wyjazdy (poza miasto)". tego bym raczej nie oczekiwał
                • llora Re: co dalej 8. klaso 28.12.05, 15:21
                  > tu dochodzimy do kwestii sygnaturki. próbowałem po prostu znaleźć jakąś
                  > równoważną logicznie. nie było to łatwe, bo - podobnie jak to jest ze
                  > skuterami - nie każda kobieta jest "arcydziełem" (o czym prawie każdy może
                  się
                  > przekonać na własne oczy i uszy), a jeśli nawet jest, to na pewno
                  > nie "wszechświata", ponieważ wszechświat sam z siebie niczego nie tworzy, a
                  co
                  > dopiero arcydzieł. albo kobiet.

tak twierdził Lessing-estetyk.Moze nie chodziło mu o piękno dosłownie...
                  Że Wszechświat nic nie tworzy ,to wiem ale to przenośnia...(powinno
                  być "kobieta jest arcydziełem we wszechświecie" ale nie zmienia sie słów
                  cytatów.

sygnaturka równoważna logicznie powinna być inna np.małpa jest arcydzielem w
                  świecie fauny:)
                  (i jest...najbardziej inteligentna,zwinna itp.A że nie każda to już inna
                  sprawa.Generalnie jednak małp(jako gatunku) żadne zwierzątko
                  nie przescignie np.w inteligencji)
                  zamiast małpy moze być oczywiscie co innego,nie wiem,nie jestem biologiem ...

w przypadku mojej sygnaturki tez(kobieta jest arcydziełem wszechświata,a to że
                  nie każda kobieta(niektórzy mężczyźni sa atrakcyjniejsi od niektórych kobiet)to
                  już inna sprawa...
                  Ale sadze,ze i tak nie o urode panu Gottholdowi chodzi.
                  To juz temat na inny wątek i nie na tym forum.

> a teraz może trochę na temat i bardziej poważnie, bo czasami sobie żartujemy:
                  > skuter w podanym przez Ciebie zakresie cenowym nie będzie się nadawać "na
                  > dłuższe wyjazdy (poza miasto)". tego bym raczej nie oczekiwał

dluższe w tym przypadku znaczy póltorej godzinki w jedną,półtorej w drugą a nie
                  o przejechanie polski od morza do Tatr i z powrotem:)
                  Może coś sie znajdzie...
                  Niedługo wychodze i przejrze jakąś prase na t.skuterow i moze cos znajde
                  jednak...

Pozdrawiam
                  • ireo ale 28.12.05, 15:30
                    1) to było w XVIII w, a mówią że od tamtej pory kobiety znacznie się pogorszyły
                    2) równoważenie kobiety małpą uważam za niestosowne (jednak)
                    3) no i ten wykrzyknik w sygnaturce. rozpaczliwy jakiś taki
                    • llora Re: ale 28.12.05, 21:43
                      > 2) równoważenie kobiety małpą uważam za niestosowne (jednak)

to nie jest równoważenie tylko przykład(może być mnóstwo innych)

> 3) no i ten wykrzyknik w sygnaturce. rozpaczliwy jakiś taki

to nie ja wymyśliłam wykrzyknik

> 1) to było w XVIII w, a mówią że od tamtej pory kobiety znacznie się
                      pogorszyły

bardzo mozliwe:)

Pozdrawiam
    • tycza Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 27.12.05, 18:48
      polecam MOTORYNKE
      • yamasz Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 09:46
        musisz mieć skończone 18 lat albo karte motorowerową zeby poruszać sie pojazdem
        jednośladowym o poj. silnika nie przekraczającej 50ccm. oraz nie
        przekraczającym 45km/h (sic!) aha, przed wyjazdem radze ci postudiować przepisy
        zeby na pierwszjek krzyrzówce nie było "boże a kto tu ma pierszeństwo, czemu
        oni na mnie trąbią?!" w moim mieście jest kilka starych dziadów co se sedesy
        kupili i jeżdzą jak im sie podoba, bo przepisów nie znają.
        • Gość: mrmisquamacus Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: *.scansafe.net 28.12.05, 10:39
          kup sobie Aprilie SR50 albo Yamahe Aerox.

Piaggio i Vespa to ta sama firma. Juz w rocznych Vespach rdzewieja tlumiki.
          Ewentualnie Peugeot Speedfight, Vivacity, Ludix.
          • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 13:00
            > Piaggio i Vespa to ta sama firma

wiem ale mi chodzi o Vespy konkretnie
            Marzy mi sie np.to(niezależnie od ceny)
            www.skutery.net/testy.asp?id=78
            www.skutery.net/testy.asp?id=97

ale jak mówisz,ze kiepskie....to juz nie wiem
            • Gość: mrmisquamacus Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: *.scansafe.net 28.12.05, 13:07
              wiesz, na to juz musisz miec prawko.
              u mnie jezdzi tego sporo ale jak juz pisalem rdzewieja az milo.

jezeli juz jakas wieksza pojemnosc to chyba wolalbym burgmana 125cc, gilere DNA
              125cc, ewentualnie cos co przypomina motorek np aprilie rs 50/125.

do vesp nie mam przekonania. sam kiedys stalem przed wyborem jaki sedes wybrac
              i kupilem sobie Peugeot Elyseo, ale niestety milosc do motorkow zwyciezyla i
              sedes szybko poszedl w odstawke :)
          • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 14:50
            speedfight zbyt sportowy wyglad ale będe sie zastanawiała
            vivacity świetny
            ludix nadaje sie chyba dla 14 latki:),chyba bym sie wstydziła na nim jechać:)

Dzięki za rade,prawde mówiac zadając pytanie na forum liczyłam właśnie na
            sypnięcie konkretnymi modelami a nie na porady ogolne(choć dobrze wiedzieć,ze
            koła powinny być większe-będe na to patrzyła robiąc selekcje ostateczną na
            koniec.
            • Gość: mrmisquamacus Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: *.scansafe.net 28.12.05, 15:13
              ludix-y wlasnie ze wzgledu na mala mase sa dosc szybkie.
              no i nie sa drogie.

bardzo fajna propozycja bylby sachs mad ass :)
              ale zupelnie nie o to Ci chodzi.
        • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 12:33

45/h?????????????

Jeżdziłam na wielu pożyczanych skuterach(na dowód)i wszystkie jechały
          ok.65/70/h.Czyżby wypożyczalnie nie znały przepisów?

45/h to jakaś porażka.Ja nudziłam sie potwornie jadąc z Władysławowa do Helu
          wspominianym 65/h!!!!!!!

Przepisy znam...ale będe musiała sie jeszcze poduczyć bo tu zbyt wiele
          samochodów na dluższe zastanawianie co i jak powinnam zrobić(Wawa)

coś mi sie wydaje ze chyba nie za wiele osób stosuje sie do przepisowgo 45/h
          • Gość: ec Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 12:40
            45km/h to jest tylko przepis, że tyle wolno jechac motorowerom, jak byłby
            naprawde natrętny "konfident" z suszarka i bys jechała ponad te 45km/h to
            moglby cie zatrzymać :) . Ale wiadomo, że tak raczej nie bedzie. Niektóre
            motorowery sie blokuje, żeby jechały tylko te przepisowe 45.
            • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 12:56
              > 45km/h to jest tylko przepis, że tyle wolno jechac motorowerom, jak byłby
              > naprawde natrętny "konfident" z suszarka i bys jechała ponad te 45km/h to
              > moglby cie zatrzymać :)

to rzeczywiscie mało prawdopodobne:)Na szczęście...
              Przeraziła mnie już wizja jazdy 45/h...
              • yamasz Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 13:25
                ja tylko pisałem jak to wygląda w świetle prawa
                • Gość: les Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: 195.136.33.* 28.12.05, 15:10
                  Wydaje mi sie że Ty, jak wiele kobiet coś chcesz ale nie wiesz co,
                  pisanie że sprzedawca chce pozbyć się badziewia tylko to potwierdza.
                  IDŹ KUPIĆ SOBIE NOWY !!! to nie kupisz badziewia
                  • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 28.12.05, 21:50
                    ale mi chodziło właśnie o sprzedawce nowych skuterów!(w sklepie np.w Wola Park
                    w Wawie)
                    Moze doradzić aby zagubiona kobietka kupiła to,co mu po prostu nie schodzi:)

generalnie proponowany przez Ciebie model jest ok,ale ja zawsze planuje ze
                    sporym wyprzedzeniem i nie chce kupić skutera dzis,lecz za 2 mieś.
                    Po prostu zawsze pytam wcześniej o opinie(różne żródła),później porównuje kilka
                    modeli i dopiero sie decyduje...
                    • Gość: les Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: 195.136.33.* 30.12.05, 09:47
                      zapraszam cię do salonu Boldor na Jagielońskiej (www.boldor.com.pl) tam
                      specjaliści od motocykli z wieloletnią praktyką powiedzą Ci wszystko
                      • yamasz Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 30.12.05, 10:09
                        taa powiedzą wszystko a póżniej wcisną chińską tandete w postaci zippa quantuma
    • llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 30.12.05, 12:01
      Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Wybrałam już kilka skuterów,które najbardziej mi sie podobają,niestety na temat
      kilku nie znalazlam żadnej informacji(wady,zalety itp)

Może ktoś tu będzie coś wiedział...
      Skutery:

peugeot elystar
      peugeot vivacity

honda scv

Piaggio vespa LX
      piaggio fly
      piaggio diesis

yamaha neos

Prawie wszystkie uzywane w cenie o której pisałam,do 5 tys.
      • Gość: mrmisquamacus Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) IP: *.scansafe.net 30.12.05, 12:18
        ja moge napisac tylko o modelu elystar.
        jest to w prostej linii kontuacja modelu elyseo ktory mialem osobiscie.

jest bardzo wygodny, duzy w schowku spokojnie zmiescisz kupe gratow/zakupow itd.
        albo np 2 kaski 1 integral i 1 otwarty. bardzo przyjemnie i latwo prowadzi sie
        w zakretach. generalnie jest na prawde super.

jezeli jeszcze jest wyposazony w linke zabezpieczjaca BOA (ja mialem)to bomba,
        bo masz od razu jedno zabezpieczenie za 3.

moze byc tylko jeden problem, mianowicie siedzenie jest dosc wysoko (cos okolo
        80cm, nie pamietam) i jezeli masz np 160-165cm wzrostu to moze byc problem z
        machaniem nogami jak w flinstonach, w poszukiwaniu ziemi :) (moja kobietka
        miala ten problem, wygladalo komicznie ale raczej nie za bezpiecznie).

• llora Re: jaki skuter wybrać?Czy ktoś mi pomoże?:) 31.12.05, 13:01
          dzięki:)

mam właśnie 1.65 i na wszystkich skuterach na których jeździłam następował
          efekt flinstonów:-)

Sądziłam że to norma...

Może ktoś jeszcze coś napisze nt.pozostałych modeli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka