Dodaj do ulubionych

Skutery - pojemnosc i wibracje

23.01.06, 00:54
Witam,

Mam dosyc ogolne pytanie. Otoz chce sobie kupic skuter do jazdy po bardzo
duzym, zatloczonym miescie. Dziennie planuje pokonywac okolo 70 km (35km x2).
Mam 184 cm, 75 kg wagi, z budowy raczej chudawy i szukam czegos "pod siebie".
Jezeli chodzi o motoryzacje to jestem noga, wiec bardzo prosze o pomoc we
wskazaniu roznic.

Przechodzac do serii pytan:

1. Czy jest jakas 50tka na ktora sie zmieszcze, ktora przejedzie 35 km w
trybie miejskim i nie wyzionie czegokolwiek?
2. Czy jest jakas zaleznosc pomiedzy pojemnoscia, iloscia cylindrow a
wibracjami i "dzwiekowym" komfortem podrozy? Mierzi mnie jakos jazda
wibratorem lub wyjacym odkurzaczem.
3. Czy skutery "duze" (400, 500 ccm) nadaja sie do trybu miejskiego, tj. czy
nie bede mial problemu np. z jazda i manewrowaniem takim ustrojstem z
minimalna predkoscia (np. w korku).
4. Czy duzy skuter nie zagniecie lub poniesie mnie (vide korek):)? Pytam
powaznie :)
5. Co wybrac (chodzi o klase) 50-100-150-250-450-... Oczywiscie nie chce
kupowac najdrozszego modelu jezeli cos mniejszego spelni moje zachcianki.

Dziekuje i pozdrawiam,
Jacek
Obserwuj wątek
    • Gość: yamasz Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 08:29
      ja osobiście bym polecił coś takiego, co sie nazywa Kuna 125ccm, nowe to to
      kosztuje ok. 8-9tys. zł i nieźle wygląda, wyciąga pewnie coś pod 90 ale nie
      wiem jak stoi z awaryjnością, no i do miasta wg mnie max 250 ccm, bo jest
      wąskie i będziesz sie mógł pomiędzy puchami sie przeciskać zamiast stać w korku
      jakimś burgmanem 400 za dziadziusiem w tico, którego wnuczęta pokazują Ci
      fucka...
      PZDR yamasz
      • Gość: brembo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 09:41
        na miasto max 125cc.
        • jwojciec Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 23.01.06, 16:46
          Wracajac do pytania... Czy 125 bedzie sie trzesc/halasowac mniej niz 50? Czy
          pojemnosc silnika zwiazana jest tylko z osiagami?
          Przepraszam za oczywiste pytania :)

Jacek
      • jwojciec Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 23.01.06, 16:51
        Gość portalu: yamasz napisał(a):

> ja osobiście bym polecił coś takiego, co sie nazywa Kuna 125ccm,

Niestety, nie mieszkam w Polsce i takiego modelu na tym rynku nie ma :) A moze
        jakas vespe 125-250?

> 90 ale nie
        Bardziej od max predkosci interesuje mnie bezobslugowosc i bezawaryjnosc...

> wiem jak stoi z awaryjnością, no i do miasta wg mnie max 250 ccm, bo jest
        > wąskie

Dobry argument!

> jakimś burgmanem 400 za dziadziusiem w tico,

Ech... wlasnie burgman za mna chodzi :)

Dzieki,
        Jacek
        • Gość: brembo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 17:29
          125 to tylko czterosów. a 50 to w duzej mierze 2takt i to oone sie telepia.
          taka 125 moze miec nawet 15koni i smigac powyzej 115kmh.
          • jwojciec Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 24.01.06, 20:45
            > 125 to tylko czterosów. a 50 to w duzej mierze 2takt i to oone sie telepia.
            > taka 125 moze miec nawet 15koni i smigac powyzej 115kmh.

A na przyklad Yamaha robi 50tki 4suwy. Czy taki skuterek bedzie mniej
            "sietelepiacy" :)

Jacek
            • Gość: mrmisquamacus Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.server.ntli.net 24.01.06, 20:52
              50cc bez sensu, to bedzie prawdziwa padaka.

glowna roznica 2suw a 4suw przy takiej malej pojemnosci silniczka to roznica w mocy.

2suwy maja wiecej mocy, ale sa i ciemne strony, lykaja olej i paliwo az milo :)
          • szymon.dziawer Wibracje w 2-takcie 25.01.06, 10:17
            Gość portalu: brembo napisał(a):
            > (...) to w duzej mierze 2takt i to oone sie telepia.

Dłuższą chwile zastanawiałem się nad zagadnieniem nierównomiernej pracy
            dwusuwu. Teoretycznie, z racji 1 pracy na 1 obrót wału powinny wykazywać się
            większą równomiernością pracy niż silnik czterosuwowy, który wykonuje 1 pracę
            na 2 obroty wałem (co 720° a nie jak dwusuw - co 360°). Wiadomo, że w praktyce
            (w dużej mierze przez niedoskonałość przepłukiwania silnika dwusuwowego) jego
            równomierność nie jest dwukrotnie doskonalsza niż silnika czterosuwowego.
            Wiadomo, że jeśli mówiąc o nierównomierności pracy dwusuw ma się w pamięci
            silniki np. MZ ETZ 251 uwieszone do ramy, to rzeczywiście, podskakiwały one
            okrutnie. Jednak wydaje się, że silnik czterosuwowy o podobnej pojemności i
            przede wszystkim - podobnej mocy, raczej nie pracowałby równiej. Jeśli ktoś
            miał styczność z dwutaktem wyczynowym dobrej marki, chociażby nawet jakąś
            leciwą Hondą CR, to przyzna, że silniczek pracuje tam bardzo równo.
            A do tematu samych skuterów. Jeżdżąc różnymi skuterami nigdy nie
            odczuwałem "dyskomfortu wibracyjnego" spowodowanego ilością suwów danego
            pojazdu. Co więcej. Skuter, którym jeżdżę teraz (Juki 150 ccm) ma silniczek
            czterosuwowy a telepie nim okrutnie.

Szymon
    • Gość: mrmisquamacus Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.server.ntli.net 24.01.06, 20:25
      hej,

z czystym sumieniem, moge Ci polecic peugeot elyseo/elystar 125, siedzenie
      wysoko - wygodne,ciekawy design, 4suw 125cc bardzo przyjemnie przyspiesza.

bardzo przydatny jest tez schowek, wlozysz nawet spore zakupy. doskonaly do
      miasta i na krotkie wyprawy.
      • ireo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 24.01.06, 21:17
        i do tego kask caberg - wygodny, ciekawy design...
        • Gość: brembo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 21:27
          ja i tak myśle ze honda transalp zamiast tego caberga i skutera 125
          • Gość: NYorker Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: 70.19.14.* 24.01.06, 21:30
            to musi byc interesujacy widok: miniaturowy brembo na sredniej wielkosci africe
            twin z malym transalpem ma glowie. (gdzie on wciska te glowe?)
            • Gość: brembo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 21:53
              no właśnie, brak schowka w TA.. :( lipa
        • Gość: mrmisquamacus Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.server.ntli.net 24.01.06, 21:35
          ireo, rozumiem, ze teraz na kazdy moj post bedziesz odpowiadac caberg, ok.
          mi to nie przeszkadza mimo iz splyca to do minimum poziom dyskusji na tym forum.
          • Gość: NYorker Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: 70.19.14.* 24.01.06, 21:58
            wielokroc - slusznie, czy nie - zarzucano mi splycanie poziomu, wulgaryzmy,
            glupoty, ignorancje etc. zazwyczaj staram sie nie odwzajemniac komentarzy, bo
            dbam o siebie. co wnosze, to wnosze. nie obarczam wlasna lichoscia innych.

(jesli mialbym uczynic wyjatek, to dla cariny)
            • Gość: mrmisquamacus Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.server.ntli.net 24.01.06, 22:02
              wiesz, mi chodzi o to, zeby pisac chociaz w miare na temat.

jezeli juz zartujemy, no to mozna sie choc troszke wysilic i nie powtarzac po
              raz n-ty kask caberg itp.
              • Gość: NYorker Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: 70.19.14.* 24.01.06, 22:24
                wiem i zgadzam sie. sam chetnie pisalbym o kaskach shoei i arai, ale wiem, ze
                to malo popularne marki. albo wciskalbym wszystkim aprilie na przekor
                umilowania japonskiej nieskazitelnej popeliny.

skutera nigdy niestety nie mialem, a nie chce sam sie powtarzac i zanudzac
                wszystkich kolejnym linkiem do advrider (maja tam tez swoje forum skauci).
                • Gość: brembo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:31
                  a na tym adwider tez wciskasz wszystkim arai(yaraia) i caponord..? w polsce
                  wszytscy są zjapońszczeni. i dobrze! :) liczy sie też w polsce takie terminy jak
                  ekonomia exploatacji, i ta w przypadku japoni jest korzystna. pisalem o 25 000km
                  od kwietnia do listopada transalpem. koszt 3800zł. ile by to wyszło u ciebie
                  przy caponord?
                • jwojciec Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 24.01.06, 22:41
                  > skutera nigdy niestety nie mialem, a nie chce sam sie powtarzac i zanudzac
                  > wszystkich kolejnym linkiem do advrider (maja tam tez swoje forum skauci).

A z ciekawosci - NYorker - na czym jezdzisz? Bo wlanie czegos szukam do
                  poprzeciskania sie pomiedzy Brooklyn - Midtown. Czy wachlowanie biegami przy
                  porannych korkach jest znosne?

Jacek
                  • Gość: mrmisquamacus Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.server.ntli.net 24.01.06, 23:04
                    ja akurat jezdze po londynie i w zasadzie o wachlowaniu wiem niewiele, dlaczego?
                    bo w korku to i tak jest N-1-2-1-N-1 taki motocyklowy kod binarny :)cale miast
                    praktycznie na 2ch biegach mozna przejechac.

co do sqtera, to akurat ten mialem i naprawde dawal rade, dlatego go polecam.
                    kumpel na nim teraz lata i dalej jest zadowolony.

• Gość: NYorker Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: 70.19.14.* 24.01.06, 23:21
                    odpowiedz, czym jezdze masz wyzej.
                    na tym polega sens v-twina, ze nie ma zbednego skakania po biegach. zmieniam
                    przednia zebatke z siedemnastu zebow na szesnascie, bo jedynka jest nieco za
                    wysoka. to glownie dla jazdy w terenie, ale po zmianie nie wyobrazam sobie, by
                    jakis motocykl mogl byc cokolwiek lepszy.
                    ogladam codzien juniorow na malych motocyklach i widze jak z determinacja w
                    oczach szarpia manetke pod swiatlami i jak potem miotaja sie pomiedzy pasami.
                    widze w lusterkach. w duzym miescie rozmiar jednak znaczy. mam na mysli i
                    silnik, i gabaryty. wystarczy zobaczyc obled w oczach kierowcy obok, by to
                    pojac. rozmiar naturalnie budzi respekt na drodze, o ile tylko nie towarzyszy
                    mu gowniarska brawura. posrod nowojorskich kierowcow to naprawde znaczy. glupi
                    to ludzie sa i kieruja sie glownie instynktem. dlatego, jezeli nie da im sie
                    odczuc, ze stawiani sa przed jakimkolwiek wyzwaniem godzacym w ich byt,
                    instynkt maciezynski albo zamach na ich genitalia, to zawsze ustepuja duzej
                    maszynie.
                    przeciskam sie lepiej, niz robilem to f650, choc to calkiem zwinna maszyna
                    byla. wiecej mocy do przyspieszenia, kiedy trzeba, wyraznie lepsze hamulce (i o
                    niebo lepsze zawieszenie), gdy trzeba zwolnic. mniejszy promien skretu,
                    bardziej precyzyjne sterowanie i skrzynia biegow. szerokosc na kierownicy ta
                    sama, a latwiej przechodze nad lusterkami po jej podwyzszeniu.
                    gdybym dbal (musial dbac) o koszty i nie lubil czasem wyjechac dalej, to
                    kupilbym sobie cos przedszkolackiego.
                    jasne, ze skut to pojazd wymarzony do miasta, ale raczej do centrum. w ny mimo
                    wszystko odleglosci sa duze i duza czesc moich dziennych przelotow robie
                    highway'ami. poza tym - jak rzeklem wyzej - w ciezkim ruchu nie tylko zwinnosc
                    sie liczy. przyspieszenia, comfort oraz uznanie za pelnoprawnego uzytkownika
                    tez.

na rynku nie tylko japonska nuda. piaggio (aprilia) i inni tez skuty produkuja.
                    • Gość: NYorker Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: 70.19.14.* 24.01.06, 23:28
                      napisalbym to jeszcze raz, tylko wolniej i schludniej, ale nie chce sie
                      powtarzac.
              • ireo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 24.01.06, 23:25
                Gość portalu: mrmisquamacus napisał(a):

> wiesz, mi chodzi o to, zeby pisac chociaz w miare na temat.
                >
                > jezeli juz zartujemy, no to mozna sie choc troszke wysilic i nie powtarzac po
                > raz n-ty kask caberg itp.

no właśnie.
                • Gość: mrmisquamacus Re: Skutery - pojemnosc i wibracje IP: *.server.ntli.net 24.01.06, 23:43
                  bez komentarza.

dokleiles tego caberga zupelnie bez sensu i na dodatek snujesz insynuacje, ze to
                  ja wszystkich i wszedzie oraz przy kazdej mozliwej okazji gwalce tym kaskiem.

powtarzam po raz ostatni, kupilem AGV - get over it

enough is enough
                  • ireo Re: Skutery - pojemnosc i wibracje 24.01.06, 23:57
                    Gość portalu: mrmisquamacus napisał(a):

> bez komentarza.
                    >
                    > dokleiles tego caberga zupelnie bez sensu i na dodatek snujesz insynuacje, ze
                    to ja wszystkich i wszedzie oraz przy kazdej mozliwej okazji gwalce tym
                    kaskiem. powtarzam po raz ostatni, kupilem AGV - get over it
                    >
                    > enough is enough

ja? :-))
                    wcale się dziwię że miałeś dość. to okropny kask.
                    a w ogóle to się nie tak robi. najpierw się pisze komentarz, a dopiero
                    potem "bez komentarza".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka