Gość: m IP: *.vip-net.pl 24.01.06, 21:04 padl mi akumulator.nie mam prostownika.czy mozna podlaczyc akumulator samochodowy aby odpalic motocykl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 24.01.06, 21:05 oczywiscie akumulator samochodowy podlaczam przewodami do akumulatora zamocowanego w motocyklu Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: akumulator 24.01.06, 21:13 jaki motocykl ?? A dokładnie jaka instalacja ?? 6 czy 12v?? Jesli 12 v to nie ma problemu Chyba ze ten "samochód" to jakas ciężarówka , to wtedy bedzie problem bo duze silniki chodza zwykle na 24v . powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 24.01.06, 21:20 motocykl to kawa,akumulator w moto 12v/12Ah a samochodowy to z osobowego Odpowiedz Link Zgłoś
albertwychodzimy Re: akumulator 24.01.06, 22:18 nie no chłopaki, jesteście fascynujący... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietro Re: akumulator IP: *.crowley.pl 24.01.06, 22:46 Odpalić motocykl możesz ale do ładowania akumulatora motocyklowego nie polecam prostownika samochodowego. Maksymalny prąd ładowania Twojego akumulatora nie powinien przekraczać 1,5 A. Prostowniki samochodowe ładują zwykle znacznie większym prądem (od 2 A w górę) a to spowoduje zagotowanie Twojego akumulatora i jego zniszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:57 weż kabelek, żarówke H4 czy jakaś tam 60/55 wat i szeregowo podłącz i bedzie git nawet jak masz prostownik 6A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietro Re: akumulator IP: *.crowley.pl 24.01.06, 23:12 Tak też można. Ale 60 zł można kupić prostownik do ładowania wszystkich rodzajów akumulatorów - również żelowych - do tego wyposażony w układ automatycznie odłączający ładowanie po osiągnięciu pełnego naładowania. Idealne i bezpieczne rozwiązanie na zimowanie akumulatora. Ale jeśli ktoś lubi bawić się w Adama Słodowego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:34 ale za 60zł to albo do fury albo do moto, nie ma za 60zł zeby był do tego i tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 00:06 do 7Ah i do 70Ah za 60zł..? eeeee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 10:19 wlasnie problem w tym ze mam prostownik o mocy ladowania 6A-niby ma regulacje pradu od 0 do 12v ale to chyba nie wiele zmieni-lada moment bede probowal podlaczyc aku samochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:28 szeregowo przez żarówke przy AQ mootcyklowym jest OK, wielu moich znajomych też ta robi i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Re: akumulator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:39 Można użyć małego zasilacza sieciowego 12 V np od wzmacniacza antenowego . Zalecany prąd to o,o5 pojemności znamionowej akumulatora , w tym wypadku 600 mA . Taki zasilacz moze dać 150 -250 mA i to wystarczy, chyba że się komuś śpieszy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 17:37 moto odpalilem przy pomocy aku samochodowego(z problemami bo dostala sie woda do gaznika i trzeba bylo paliwo spuszczac) gorzej z aku motocykla bo ni cholery sie nie naladowal-postanowilem wiec kupic prostownik motocyklowy(3A)-po podlaczeniu go zaczyna wydawac dziwne dzwieki. sprawdzilem na innym aku motocyklowym i tego buczenia nie ma.co jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:53 AQ z motocykla do śmieci. 3A to za dużo i tak! Odpowiedz Link Zgłoś
ntv650v Re: akumulator 25.01.06, 17:59 Prawdopodobnie możesz go oddać na złom. Jeżeli był bezobsługowy to musiał się rozszczelnić i koniec. jeżeli jest zwykły to sprawdż czy jest elektrolit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 18:13 aku (byl) jest bezobslugowy, a prostownik mi taki doradzili w serwisie-pozatym w instrukcji zalecany jest do akumulatorow od 12Ah do 25Ah . czyli kolejne koszty-jaki aku mi radzicie? motocykl to kawa z 2001r.,rzedowa 4, 750 cm Odpowiedz Link Zgłoś
ntv650v Re: akumulator 25.01.06, 18:30 Kupiłem aku Exide i nie mam zastrzeżeń. Był sporo tańszy od Yuasa- podobno najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 18:38 ten ktory mi padl byl wlasnie exide.... a jakies tanie sklepy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:39 yuase to wkładasz, odpalasz i jezdzisz 5 lat bez dotykania, nawet uwzgledniajac zime i półroczne stanie motocykla bez palenia w zimnie. do tego sie nie wylewa wiec po kilku przechyleniach motocykla z pionu do poziomu nic nie sie z AQ nie dzieje. axide.. moto power, jedna bajka. na 4 lata jak zadbasz będzie. do 750 R4 to pewnie 12Ah, kup taki by bieguny pasowały;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 18:48 a ten: moto.allegro.pl/show_item.php?item=82634786 Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszm88 Re: akumulator 25.01.06, 18:56 Gość portalu: Dariusz napisał(a): > Można użyć małego zasilacza sieciowego 12 V np od wzmacniacza antenowego . > Zalecany prąd to o,o5 pojemności znamionowej akumulatora , w tym wypadku > 600 mA . Taki zasilacz moze dać 150 -250 mA i to wystarczy, chyba że się komuś > śpieszy . Możliwe jest to co piszesz? Pytam bo nie bardzo się na tym znam... Skoro taki wzmacniacz antenowy daje tylko 600 mA, a mój akumulator potrzebuje na przykład 1,2 Ah (1/10 pojemności akumulatora), to naładuje go do pełna?? Poza tym to jest wzmacniacz 12 V, a naładowany akumulator powinien mieć ok. 13,8 V. No więc jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:15 moze i cos tam sie naladuje ale napewno nie do konca jak trzeba. ten AQ z allegro super! polecam, sam mom taki:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Re: akumulator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:21 Taki zasilacz bez obciążenia daje więcej więc napięcie nie jest za małe .12V to napięcie znamionowe pod obciązeniem . W miarę ładowania będzie rosło .Ale przydał by się miernik do stwierdzenia oznak pełnego naładowania . Odpowiedz Link Zgłoś
sucro Re: akumulator 18.03.20, 10:30 Jakbyś potrzebował akumulatora to świetny wybór jest w tym sklepie www.akumulatory-moto.pl/k1,akumulatory-motocyklowe.html - do wszystkich motocykli, kwasówki, żelowe a nawet litowo jonowe Odpowiedz Link Zgłoś