Dodaj do ulubionych

akumulator

IP: *.vip-net.pl 24.01.06, 21:04
padl mi akumulator.nie mam prostownika.czy mozna podlaczyc akumulator
samochodowy aby odpalic motocykl?
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 24.01.06, 21:05
      oczywiscie akumulator samochodowy podlaczam przewodami do akumulatora
      zamocowanego w motocyklu
      • saracen1608 Re: akumulator 24.01.06, 21:13
        jaki motocykl ??
        A dokładnie jaka instalacja ?? 6 czy 12v??
        Jesli 12 v to nie ma problemu
        Chyba ze ten "samochód" to jakas ciężarówka , to wtedy bedzie problem bo duze
        silniki chodza zwykle na 24v .

powodzenia
        • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 24.01.06, 21:20
          motocykl to kawa,akumulator w moto 12v/12Ah
          a samochodowy to z osobowego
          • cien1100 Re: akumulator 24.01.06, 22:10
            Ja tak odpalałem kiedyś maximę.
            • albertwychodzimy Re: akumulator 24.01.06, 22:18
              nie no chłopaki, jesteście fascynujący...
              • Gość: pietro Re: akumulator IP: *.crowley.pl 24.01.06, 22:46
                Odpalić motocykl możesz ale do ładowania akumulatora motocyklowego nie polecam
                prostownika samochodowego. Maksymalny prąd ładowania Twojego akumulatora nie
                powinien przekraczać 1,5 A. Prostowniki samochodowe ładują zwykle znacznie
                większym prądem (od 2 A w górę) a to spowoduje zagotowanie Twojego akumulatora
                i jego zniszczenie.
                • Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:57
                  weż kabelek, żarówke H4 czy jakaś tam 60/55 wat i szeregowo podłącz i bedzie git
                  nawet jak masz prostownik 6A
                  • Gość: pietro Re: akumulator IP: *.crowley.pl 24.01.06, 23:12
                    Tak też można. Ale 60 zł można kupić prostownik do ładowania wszystkich
                    rodzajów akumulatorów - również żelowych - do tego wyposażony w układ
                    automatycznie odłączający ładowanie po osiągnięciu pełnego naładowania. Idealne
                    i bezpieczne rozwiązanie na zimowanie akumulatora. Ale jeśli ktoś lubi bawić
                    się w Adama Słodowego ...
                    • Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:34
                      ale za 60zł to albo do fury albo do moto, nie ma za 60zł zeby był do tego i tego
                      • albertwychodzimy Re: akumulator 24.01.06, 23:44
                        jest do tego i do tego

• Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 00:06
                          do 7Ah i do 70Ah za 60zł..? eeeee...
                          • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 10:19
                            wlasnie problem w tym ze mam prostownik o mocy ladowania 6A-niby ma regulacje
                            pradu od 0 do 12v ale to chyba nie wiele zmieni-lada moment bede probowal
                            podlaczyc aku samochodowy.

• Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:28
                              szeregowo przez żarówke przy AQ mootcyklowym jest OK, wielu moich znajomych też
                              ta robi i jest OK.
    • Gość: Dariusz Re: akumulator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:39
      Można użyć małego zasilacza sieciowego 12 V np od wzmacniacza antenowego .
      Zalecany prąd to o,o5 pojemności znamionowej akumulatora , w tym wypadku
      600 mA . Taki zasilacz moze dać 150 -250 mA i to wystarczy, chyba że się komuś
      śpieszy .
      • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 17:37
        moto odpalilem przy pomocy aku samochodowego(z problemami bo dostala sie woda
        do gaznika i trzeba bylo paliwo spuszczac)
        gorzej z aku motocykla bo ni cholery sie nie naladowal-postanowilem wiec kupic
        prostownik motocyklowy(3A)-po podlaczeniu go zaczyna wydawac dziwne dzwieki.
        sprawdzilem na innym aku motocyklowym i tego buczenia nie ma.co jest?
        • Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:53
          AQ z motocykla do śmieci. 3A to za dużo i tak!
        • ntv650v Re: akumulator 25.01.06, 17:59
          Prawdopodobnie możesz go oddać na złom. Jeżeli był bezobsługowy to musiał się
          rozszczelnić i koniec. jeżeli jest zwykły to sprawdż czy jest elektrolit.
          • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 18:13
            aku (byl) jest bezobslugowy,
            a prostownik mi taki doradzili w serwisie-pozatym w instrukcji zalecany jest do
            akumulatorow od 12Ah do 25Ah .
            czyli kolejne koszty-jaki aku mi radzicie?
            motocykl to kawa z 2001r.,rzedowa 4, 750 cm
            • ntv650v Re: akumulator 25.01.06, 18:30
              Kupiłem aku Exide i nie mam zastrzeżeń. Był sporo tańszy od Yuasa- podobno
              najlepsze.
              • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 18:38
                ten ktory mi padl byl wlasnie exide....
                a jakies tanie sklepy?
              • Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:39
                yuase to wkładasz, odpalasz i jezdzisz 5 lat bez dotykania, nawet uwzgledniajac
                zime i półroczne stanie motocykla bez palenia w zimnie. do tego sie nie wylewa
                wiec po kilku przechyleniach motocykla z pionu do poziomu nic nie sie z AQ nie
                dzieje. axide.. moto power, jedna bajka. na 4 lata jak zadbasz będzie.

do 750 R4 to pewnie 12Ah, kup taki by bieguny pasowały;)
                • Gość: m Re: akumulator IP: *.vip-net.pl 25.01.06, 18:48
                  a ten:

moto.allegro.pl/show_item.php?item=82634786
      • mateuszm88 Re: akumulator 25.01.06, 18:56
        Gość portalu: Dariusz napisał(a):

> Można użyć małego zasilacza sieciowego 12 V np od wzmacniacza antenowego .
        > Zalecany prąd to o,o5 pojemności znamionowej akumulatora , w tym wypadku
        > 600 mA . Taki zasilacz moze dać 150 -250 mA i to wystarczy, chyba że się komuś
        > śpieszy .

Możliwe jest to co piszesz? Pytam bo nie bardzo się na tym znam...
        Skoro taki wzmacniacz antenowy daje tylko 600 mA, a mój akumulator potrzebuje na
        przykład 1,2 Ah (1/10 pojemności akumulatora), to naładuje go do pełna?? Poza
        tym to jest wzmacniacz 12 V, a naładowany akumulator powinien mieć ok. 13,8 V.
        No więc jak?
        • Gość: brembo Re: akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:15
          moze i cos tam sie naladuje ale napewno nie do konca jak trzeba. ten AQ z
          allegro super! polecam, sam mom taki:D
        • Gość: Dariusz Re: akumulator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:21
          Taki zasilacz bez obciążenia daje więcej więc napięcie nie jest za małe .12V to
          napięcie znamionowe pod obciązeniem . W miarę ładowania będzie rosło .Ale
          przydał by się miernik do stwierdzenia oznak pełnego naładowania .
    • sucro Re: akumulator 18.03.20, 10:30
      Jakbyś potrzebował akumulatora to świetny wybór jest w tym sklepie www.akumulatory-moto.pl/k1,akumulatory-motocyklowe.html - do wszystkich motocykli, kwasówki, żelowe a nawet litowo jonowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka