Dodaj do ulubionych

Spalanie przy danej prędkości.

IP: 213.199.201.* 08.06.06, 07:53
W ostatnim Autoświecie był tekst o spalaniu przy danych prędkościach w
samochodach. Macie może jakieś dane jak to jest z motocyklami?? Bo po
przeczytaniu tego wydaje mi sie że scigając sie Busą parę kilometrów na
autostradzie z Porsche Cayenne moglibyśmy być swiadkami zatrzymania tego auta
z powodu....braku paliwa.
Dane z Auto-świata:
Porsche Cayenne Turbo 270km/h spalanie przy tej prędkości 66.7l !!!
245 km/h 50.4l
VW Tuareg V10 TDI 225km/h 31,2l

Porsche Carrera S 293km/h 37,0

Mercedes SLK 200K 226km/h 22,0

VW Golf
1.4 tsi 220km/h 20,5
2.0 tdi 220km/h 16,4

BMW kombi

530i 250km/h 33,7
535d 250km/h 20,3

Co Wy na to??
Obserwuj wątek
    • Gość: brembo Re: Spalanie przy danej prędkości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 09:46
      moje motory przy 120kmh pala 6L.
      przy 170 kmh 8,5L

afryka przy 180/185 i zamknieytej manetce gazu 10L
    • Gość: szynszyll Re: Spalanie przy danej prędkości. IP: *.prz.rzeszow.pl 08.06.06, 10:24
      yo!

toyota corolla 1998 5d 1.4 na odcinku 1200 km przy sredniej 134 km/h spalila
      6,2 l...

szynszyll
      • rambo54 Re: Spalanie przy danej prędkości. 08.06.06, 11:02
        VW golf II 1,6D 1991r. 300km wawa uć wawa 15L zużył, rzepaku:)
        • Gość: szynszyll Re: Spalanie przy danej prędkości. IP: *.prz.rzeszow.pl 08.06.06, 12:16
          Fryta, Fryta.... zaraz nasle na Ciebie Krwawa Zyte, zeby Cie zakcyzowala ;)

• ireo Spalanie przy danej prędkości (w czasie lunchu) 08.06.06, 12:20

wprawdzie samochody to inne forum, ale pytanie mnie zainteresowało, bo
      zazwyczaj stawia się inne: "jak jeździć, żeby oszczędzać paliwo", a nie "jak je
      skutecznie marnować". trudno o jednoznaczną odpowiedź, ponieważ duże samochody
      marnują paliwo inaczej niż duże motocykle.

przytoczone dane pochodzą z niedawnego testu drogowego przeprowadzonego przez
      Auto Bild, który tylko potwierdził oczywistą prawdę, że Porsche Cayenne to
      nonsens na kołach. może właśnie dlatego tak się podoba klientom i sprzedaje się
      lepiej, niż „zwykłe” Porsche (w teście wykorzystano Cayenne w wersji Turbo S).
      z tego powodu inni producenci oferują podobnie nonsensowne pojazdy, żeby nie
      zostać w tyle (VW Touareg). w takich samochodach ze wzrostem prędkości
      szczególnie dużą rolę odgrywa opór powietrza, zależny m.in. od powierzchni
      czołowej pojazdu i w ogóle jego wielkości.

test porównywał 16 samochodów, które pokonywały odcinek 100 km z maksymalną
      prędkością podaną przez producenta dla danego modelu, dlatego prędkości były
      różne (nawiasem mówiąc, komu by się chciało grzać z prędkością 220/h przez 100
      km czymś takim jak golf? bo mi raczej nie. co innego Porsche, to już chętniej).
      najmocniejszą Cayenne można przejechać z prędkością 270km/h najwyżej 150 km, bo
      bak ma 100 litrów. bak Hayabusy – 22, ale trudno uzyskać dane o zużyciu paliwa
      w tym motocyklu w jeździe ze stałą prędkością maksymalną. gdyby Haya paliła w
      takich warunkach 10 l/100, to rzeczywiście paliwo w Cayenne skończyłoby się
      szybciej, ale jeśli np. 15, to odwrotnie.

w mocnych i szybkich motocyklach, takich jak Hayabusa, też występują kłopoty z
      efektywnym wykorzystaniem mocy dostarczanej przez silnik, tylko inne. opory
      toczenia i powietrza są oczywiście znacznie mniejsze, ale za to przy prędkości
      rzędu 200 km/h uślizgi tylnego koła są przyczyną strat mocy dochodzących do
      10%, nawet przy dobrym stanie nawierzchni i opon. inaczej mówiąc, 1/10 mocy
      silnika marnuje się z tego powodu, że tylne koło obraca się na asfalcie
      szybciej, niż to potrzebne do optymalnego napędzania motocykla. w SUV-ach,
      zwłaszcza z włączonym napędem na 4 koła, takie zjawisko prawie nie występuje.

możliwe, że pomimo spodziewanych różnic w charakterystykach nabywcy Cayenne i
      posiadacza Hayabusy są one w jakiś sposób podobne. spodziewałbym się, że jeden
      i drugi poszukują czegoś o maksymalnych osiągach, nie zastanawiając się
      specjalnie do czego im to potrzebne i ile kosztuje. a skoro koszty nie są
      najważniejsze, to i zużycie paliwa schodzi na dalszy plan. trudno mi sobie
      wyobrazić właściciela Cayenne albo Hai narzekającego na wysokie spalanie, bo
      powodem dla których ludzie wybierają te pojazdy nie jest ekonomia
      • Gość: nyorker feler IP: *.dyn.optonline.net 08.06.06, 14:22
        trudno mi sobie wyobrazić właściciela Cayenne albo Hai narzekającego na wysokie
        spalanie, bo powodem dla których ludzie wybierają te pojazdy nie jest ekonomia.

busa to turystyczny motocykl o cenie wciaz na poziomie calej swojej klasy i
        dobrze ponizej standardowych modeli bmw. cayenne raczej nie. podejrzewam tez, ze
        koszty eksploatacji busy moga byc porownywalne z concoursem. cayenne z crv
        raczej nie.
        • ireo Re: feler 08.06.06, 14:48
          porównanie wprost busy do cayenne byłoby pomyłką (chociaż jedno i drugie może
          się jakoś kojarzyć z autobusem). raczej patrzyłem na cayenne na tle innych
          porsche i na haję na tle innych suzuki (pod względem spalania), a np. cruiserów
          już mi się nie chciało w to mieszać. na standardowe modele bmw nie patrzyłem bo
          brzydkie są

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka