Dodaj do ulubionych

Dookoła europy na motocyklu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:28
Witam

W przyszłym roku planuję wyprawę dookoła Europy (na razie południowej i
zachodniej) Trasę zaplanowałem mniej więcej tak:

Z Polski -> Słowacja -> Węgry -> Chorwacja -> Bośnia i Hercegowina ->
Czarnogóra -> Albania -> Grecja -> Z Grecji przeprawić się promem na południe
Włoch -> Szwajcaria -> Później południe Francji -> Dookoła Hiszpanii ->
Portugalia -> Znów Francja, tym razem na północ -> Wielka Brytania -> Irlandia
-> Jeszcze raz Wielka Brytania -> Francja -> Holandia -> Belgia -> Niemcy -> I
do domu :)

Będę miał na to jakieś 100 dni, planuje wyruszyć zaraz po zakończeniu sesji a
wrócić końcem września. W czasie więc spokojnie powinienem się zmieścić, nie
goniąc na złamanie karku a mając sporo czasu na zwiedzanie i odpoczynek. Poza
tym mam jeszcze sporo czasu więc wszystkie szczegóły dopracuję.
Jest tylko problem natury technicznej. Obecnie mam Hondę CBR 600 RR z 2005r.
Nie jest to więc zbyt wygodne na taka trasę, zwłaszcza że jednak trochę bagażu
zabiorę ze sobą. Jaki więc motocykl byłby najodpowiedniejszy na taką wyprawę.
Chodzi mi również o to by był w miarę niezawodny, bo jadę sam i nikt w trasie
mi raczej nie pomoże. Poza tym pytanie: czy ktoś z Was przebył taką trasę (lub
podobną)? Z jakimi problemami trzeba się liczyć? Czego unikać, na co zwracać
uwagę itd...? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny. Chciałbym aby to
była najlepsza przygoda mojego życia, a nie żebym musiał stopem ze Słowacji do
domu wracać :D
Obserwuj wątek
    • Gość: Potas Re: Dookoła europy na motocyklu IP: 195.128.228.* 20.09.06, 12:02
      Jak bardzo ci się nie spieszy, nie chesz męczyć się niekomfortową jazdą, nie
      chcesz reperować moto w drodze i planujesz zabrać dużą ilość bagazu to
      proponuję BMW R 1150 RT. Dobry sprzęt, komfortowe zawieszenia,hamulce rewelka,
      regulacja przedniej szyby, w górach daje radę i nie musisz bez przerwy smarować
      łancucha. A w dodatku ostatnio jakoś dziwnie potaniał. Może Niemcy gremialnie
      wyprzedają i przesiadaja się na 1200?
      W tak długiej trasie to jednak będziesz musiał co jakiś czas zawitać do serwisu
      na wymiane klocków, oleju itd. Bierz to pod uwagę planująć budżet - niezależnie
      od tego jakim sprzetem pojedziesz.
      • Gość: sly11 Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:46
        pomyśl również o tym aby motocykl był na tyle dobry aby nie trzeba było co 500
        km dolewać oleju !!!!!!!!!

ja proponuje fjr, zalety j/w i olej bedziesz oglądał przy wymianie serwisowej :)
        • Gość: brembo Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:20
          tak FJR, szczególnie na Albanie super pomysł :)

ja w tym roku zrobiłem CZ SK H HR BiH HR CG KS AL BG TR GR i powrót MK AL CG HR
          BiH SER H SK i PL.

afryka twin ma 75 000km i jakos nie trzeba bylo nic dolewać. jak sprzedasz taki
          nowy motor jaki masz, to nawet nową yamahe xt660 na wtrysku jak kupisz i
          założysz o niej kuferki torbe na bak to wyjazd będzie o niebo wygodniejszy niz
          na jakimś sporcie. drugie że taki cudo jak xt mało paliw trasie. pozdro

• Gość: sly11 Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 20:54
            > tak FJR, szczególnie na Albanie super pomysł :)

a co takiego pszam jest w albanii że fjr nie da rady ?

• Gość: brembo Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:14
              koncze pisać esej z mojego wyjazdu to tam sie dowiesz tak po krótce co w Albani
              Sylwek. byłem tam już 3 raz.
              ale to nie drogi na szosówke typową co wazy ćwierć tony. odradzam raczej. nawet
              vsrom by dostał po dupie na tych kamieniach
    • Gość: mad max superstar Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.broker.com.pl 20.09.06, 21:26
      oj stary rumunie i bułgarie omijasz !!!toz tracisz najlepsze widoki !!!
    • Gość: ggmarquez Re: Dookoła europy na motocyklu IP: 82.139.8.* 20.09.06, 22:37
      odradzam BiH - jechalem tamtedy na moto 2 lata temu, drogi fatalne, widoki
      takie sobie, wszedzie wojska KFOR i cmentarze - bardzo nieprzyjemnie.
      • Gość: brembo Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:06
        no co ty! na taka biede i cyganów patrzeć, i jakies tam góry !! kto to widział
        tam jedzić :D

a kolega z tej bośni to co, sportem był co :d
    • Gość: waps Re: Dookoła europy na motocyklu IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.09.06, 01:39
      Moze nie w temacie, ale przy okazji chcialbym zapytac jak Ci sie spisuje CBR?
      Jak z pozycja? Po jakim czasie i co boli? Masz porownanie z malym GSXRem?
      Sprzedajesz RRa?

Jesli ja mialbym wybierac moto, to - poza hardcorem w panstwach bratnich - RT
      proponowany przez potasa bylby jednym z faworytow. Ale jesli koniecznie chcesz
      jechac do Albanii itp., to im prostsze i lzejsze moto, tym lepsze (RF, XR, SM,
      DR, maly V-Strom, KTM ...). Poza tym zabierz cos na roztroj zoladka. Jak
      najmniej gratow. Jesli stac Ci na hotele, pozwoli Ci to zredukowac bagaz nawet o
      50 %.
      • sarawi Dookoła europy na motocyklu 23.09.06, 10:39
        Swietny pomysl. Moge Ci jedynie opisac wrazenia z odcinka Irlandia-Anglia-
        Holandia-Niemcy-Polska, bo jechalam 2 miesiace temu na motocyklu ... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka