Dodaj do ulubionych

Do amerykańców.

21.11.06, 18:52
Akurat wracając ze swojego okretu do domu zahaczylem o USA (Portland,
Maine). Zdziwił mnie następujący widok: gdy school bus zatrzymal się żeby
wysadzić maluchów, cały ruch na jezdni zamarł (w obie strony).
Czy są jakieś inne kwiatki w ruchu po drugiej stronie Atlantyku? Pomijam
ograniczenia prędkości.
Aha podobaly mi się jeszcze zebry dla pieszych - tak mało farby na nie
poszło, że nie sposób się poslizgnąć w deszczu.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • matej23 Re: Do amerykańców. 21.11.06, 19:14
      U nas jest identyczny przepis dotyczący "school busów"! To nie jest
      żaden "kwiatek w ruchu"! Różni się jednym szczegółem - zakaz ruchu obowiązuje,
      gdy kierowca gimbusa włączy światła awaryjne.
    • Gość: harlista Re: Do amerykańców. IP: *.38.91-5.newsouth.net 21.11.06, 20:36
      :))
      Tak, autobus szkolny ma specjalne uprawnienia.
      - ZATRZYMUJE SIE przed KAZDYM przejazdem kolejowym, wlaczajac uprzednio swiatla
      awaryjne. Kierowca obowiazany jest otworzyc drzwi z prawEj strony zeby
      sprawdzic czy pociag nie jedzie z prawEj a przez szybe z lewej.
      - Jezeli wysadza dzieci, najpierw wlacza awaryjne zolte (wtedy mozna go jeszcze
      wyprzedzic, ale niewskazane) zatrzymuje sie , wlacza awaryjne czerwone i
      wystawia z lewej strony znak STOP.
      Jezeli ulica podzielona jest podwojna zolta linia, trawa czy kraweznikiem, ruch
      zatrzymuje tylko na kierunku autobusu bez wzgledu na ilosc pasow.
      W pozostalych przypadkach na obu kierunkach.
      Wyprzedzenie autobusu szkolnego na czerwonych swiatlach, czy przekroczenie
      ograniczenia szybkosci przy szkolach to najwyzsze z mozliwych mandatow, bez
      najmniejszej mozliwosci na taryfe ulgowa
    • Gość: rychoo Re: Do amerykańców. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:45

znalezione w necie

Mielismy zajebista miejscowke, daleko od glownej drogi, przy jakis nieczynnych magazynach.Czesto tam przyjezdzalismy latali wszyscy , cwiczyli slowem pelna sielanka.Dopoki psy nas nie zaczely odwiedzac, kazli sie rozjezdzac i tyle.Pewno razu im odbilo i zrobili nalot na nas, wjechali na kilka wozow , latali jak popie..ni , pozabierali kluczyki wszystkim i papiery(tym co mieli), aha i policyjny towing tez z nimi byl.I zrobili cos takiego pospinali motory lancuchami zaczepili za towing i ku.. po placu zaczeli ciagac (choplaki lzy w oczach).A gdy zobaczyli ze Polacy jestesmy,zaczeli nas wyzywac od pijakow , zlodzieii co nietylko. Wku..lem sie na maxa i sie pytam jednego cop-a:
      -"Czy nie uwazasz ze twoj partner jest podobny do takiego znanego aktora?"
      on na to-""Tak? tak ? do jakiego ?jakiego"?
      ja mu na to:"Do psa Hakelbery"
      Wszyscy pizneli smiechem , mi juz nie bylo do smiechu .Noc w jailu , rano sedzia wypuscil mnie za kaucja.Za miesiac sprawa, sedzia wyznaczyl mi 1500dol. kary. Przybili mi w h.. przewinien(akta mialem jakbym zabil z siedem osob)ze moto bez papierow, niebezbieczna jazda, obraza policji.... itp.
      Sedzia sie pyta czy zaluje ? ja mu na to ze ani troche, bo co oni zrobili z motorami i obrazali Polakow, no to do.. mi jeszcze 1000dol extra.
      Efekt taki :
      -3000 dol w plecy(500 adwokat)
      -prawko zawieszone na 6 miesiecy
      -160 godzin prac dla miasta(sprzatanie ulic, mycie kibli w szpitalu, nalewanie zupy bezdomnym)
      -rok probation
      Jeszcze raz moge powtorzyc ze niczego nie zaluje, sorry ze dlugo ale musialem to Wam powiedziec

Psu nie natluklem, ale policyjny woz oberwal , zdazylem zapie..c w drzwi i lusterko.
      Aha zapomnialem dodac ze po ostatniej rozprawie jak wyszedlem z budynku sadu , czekalo na mnie ze 50 motorow(nawet nie wiedzialem ze nas tylu jest)gdy ryk silnikow ustal, polecialo"Jeszcze POLSKA nie zginela...."
      Nigdy tego nie zapomne.

• Gość: harlista Re: Do amerykańców. IP: *.38.91-5.newsouth.net 21.11.06, 21:13
        "polecialo"Jeszcze POLSKA nie zginela...."
        > Nigdy tego nie zapomne."

Qwa partiota

Probowal byc "smart ass" to zaplacil
        • Gość: 929rr Re: Do amerykańców. IP: *.dhcp.embarqhsd.net 22.11.06, 00:34
          a ja go popieram bo pojechal kuta.... nie dal sie i niech te kur... wiedza ze
          sie ich nie boimy!!!!!!!!

• ireo Do Polaka 21.11.06, 22:01
        nieszczęśniku, gdybyś zeznał że obrażali żydów, murzynów albo muzułmanów, to
        rozumiem. wtedy miałbyś jakieś szanse
      • Gość: nyorker pies hakelbery w jailu zabiera papiery tym co maja IP: *.dyn.optonline.net 22.11.06, 04:23
        do szostego roku zycia tak sie nie usmialem.
      • Gość: marider Re: Do amerykańców. IP: *.elpos.net 22.11.06, 10:15
        Problem wielu "Polaczkow" za oceanem, tzw "co to nie ja". Szkoda slow, moze
        teraz sie nauczyl ze z Policja w US sie nie dyskutuje, to nie Pl.

Odnosnie przepisow ruchu drogowego w US to musze przyznac ze chociazby problem
        parkowania auta pod gorke i z gorki maja bardzo logicznie rozwiazany. Ze
        STOP'ami troche przewalone i z zasada "kto pierwszy, ten lepszy" bo sie policja
        czepia na kazdym kroku ale da sie wytrzymac :) Aha, z wazniejszych, nie mozna
        wyprzedzac korzystajac z rozpedowki na HWY'ach (kiedys mnie jeden lapnal i bylo
        tlumaczenia, cale szczescie skonczylo sie na pouczeniu).

Sady w US za takie przewinienia to nieciekawa sprawa, leci record i $ (zwlaszcza
        za DUI i "speed offences"). Aha, tak mi sie jeszcze przypomnialo, pilnowac
        ograniczen predkosci i trzeba miec oczy dookola glowy bo kalectwo na drogach
        wieksze niz w Pl, nawet w korkach..

Tyle na temat jazdy w US pokrotce.

Pzdr
        marider
        R1
    • Gość: waps Re: Do amerykańców. IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 22.11.06, 01:02
      Harlista - jestes copem?
      Pytam z ciekawosci, bo takie info na temat uprawnien autobusow szkolnych moze
      miec tylko profesjonalista.
      • harlista Re: Do amerykańców. 22.11.06, 01:56
        Gość portalu: waps napisał(a):

> Harlista - jestes copem?
        > Pytam z ciekawosci, bo takie info na temat uprawnien autobusow szkolnych moze
        > miec tylko profesjonalista.

:))))
        Nie, nie jestem i nie bylem i nie zapowiada sie zebym kiedykolwiek byl

Takie informacje zna kazdy normalny kierowca w USA.
        Jezeli ty nie znasz podstawowych przepisow ruchu to wspolczuje tym co musza
        dzielic z toba droge.
        Jestes niebezpieczny
        • Gość: 929rr Re: Do amerykańców. IP: *.dhcp.embarqhsd.net 23.11.06, 17:25
          prawda tego ucza na kursie!!
    • Gość: waps Re: Do amerykańców. IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 22.11.06, 01:09
      A co do kwiatkow: Jest egzotyka polegajaca na tym, ze na kazdym skrzyzowaniu,
      gdzie nie ma swiatel (lekko wyceniam na 80% skrzyzowan i chyba nie przesadze) -
      musi sie czlowiek zatrzymac, rozejrzec, puscic tego, ktory byl na skrzyzowaniu
      pierwszy i dopiero jechac. Regula prawej reki nie ma zastosowania. Kowbojski
      przepis. Pierszy ma pierwszenstwo. Taki zwyczaj z czasow, gdy w Nevadzie pod
      kaktusem mijal sie dylizans z wozem pionierskim. Wyobrazcie sobie co sie dzieje
      na skrzyzowaniu ulic dwu lub trzypasmowych w godzinach szczytu.

Innym kwiatkiem jest to, ze motocyklista moze legalnie wymijac korki - jadac
      miedzy pasami, co jest akurat korzystnym rozwiazaniem.
      • Gość: siekiera77 Re: Do amerykańców. IP: *.aster.pl 22.11.06, 02:09
        łapsie, jesteś niebezpieczny
        i należalo by cie zapuszkować
        najlepiej za teroryzm
        autobusowo-szkolny
        ;-)))))
      • harlista Re: Do amerykańców. 22.11.06, 02:11
        I teraz przypomnij sobie co sie dzieje na twoim ulubionym skrzyzowaniu kiedy
        nagle zabraknie swiatla.
        Bez Policjanta kierujacego ruchem pelna blokada skrzyzowania.
        Regula prawej kiedy 4 stoi na skrzyzowaniu - praktycznie nie do rozwiazania.
        Dla twojej informacji ta sama regula zapisana jest w kodeksach w wielu stanach.
        Na szczescie Amerykanie poszli na latwizne.
        O kolejnosci decyduje kolejnosci dojechania do skrzyzowania.
        Proste jak budowa cepa.
        A na ulicach trzy czy nawet 4 pasmowych to samo.
        Ruszaja jednoczesnie na wszystkich pasach na danym kierunku.
        W koncu jak jest korek to kilka samochodow dojezdza jednoczesnie do skrzyzowania.
        Najgorzej jest zaczac serie, ale pozniej to az przyjemnie patrzec jak samochody
        w rytmie opuszczaja skrzyzowanie.

waps; bedziesz musial wymyslis jakis inny kwiatek na temat Ameryki.
        Tym razem ci nie wyszlo :))

A z jazda motocyklem miedzy pasami to tez upss. Tylko w niewielu stanach
        • Gość: nyorker Re: Do amerykańców. IP: *.dyn.optonline.net 22.11.06, 04:19
          "A z jazda motocyklem miedzy pasami to tez upss. Tylko w niewielu stanach"

w zadnym. poza kalifornia. nie tyle jest legalna, co nie jest zabroniona, czy
          usankcjonowana.
          poza tym nie chce mi sie narazie piasac o kwiatkach, bo to bylaby powiesc w
          odcinkach. (a zaleglego pisania mam od cholery).

harlek, kiedy w gorach konczy sie snieg?
          • Gość: harlista Re: Do amerykańców. IP: *.38.91-5.newsouth.net 22.11.06, 14:22
            Na dobra sprawe to po Blue jezdzic mozna caly rok.
            Tylko nalezy liczyc sie z niespodziankami. Jakis odcinek (pomiedzy wjazdami)
            moze byc zamkniety.
            Z powodu bardzo gestej mgly, robot drogowych czy nawet sniegu. Trzeba wtedy
            szukac objazdu do nastepnego wjazdu na BRP.
            I co najwazniejsze to trudno przewidziec jak dlugo bedzie zamkniecie
            Kiedys wracajac samochodem z TX chcialem pokazac zonie BRP. Okazalo sie ze
            pierwszy wjazd byl zamkniety, kiedy dojechalismy do drugiego , w miedzyczasie
            otwarli pierwszy. Poprostu ekipa robi przejazd i ocenia czy otworzyc czy nie.

Tak gdzies do konca Marca szanse sa znacznie wieksze na trafienie czegos.
            Wg mnie Kwiecien -Maj sa najlepsze bo pozniej jest goraco az do Wrzesnia

Wczoraj tj Nov 21 w Charleston padl rekord. Pruszyl snieg (z deszczem)
            oczywiscie nie na tyle zeby sie coskolwiek odlozylo, ale nigdy w historii nie
            bylo to tak wczesnie. A "naukowcy" twiedza ze sie ociepla
        • Gość: qra_marooda Re: Do amerykańców. IP: *.aster.pl 22.11.06, 09:33
          :-D
          www.youtube.com/watch?v=itwDbbA-vvc
      • Gość: 929rr Re: Do amerykańców. IP: *.dhcp.embarqhsd.net 23.11.06, 17:29
        "Innym kwiatkiem jest to, ze motocyklista moze legalnie wymijac korki - jadac
        miedzy pasami, co jest akurat korzystnym rozwiazaniem."

to gdzie Ty mieszkasz?? u mnie na FL nie mozna tak robic z tego co wiem,kumpel
        nawet mandat za to dostal!!
    • mariusz-ef Re: (samochodowe) 23.11.06, 19:28
      kiedy pada np deszcz a wlaczysz wycieraczki MUSISZ wlaczyc swiatla
      jak dlugo nie wlaczysz wycieraczek mozesz jezdzic np w deszczu bez swiatel
      (tak mi wytlumaczono po czym skasowano $60 - nauka kosztuje)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka