Gość: spiwor IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.04.08, 18:46 Nadszedł ten piękny dzień aby spotkać się z ubezpieczycielem - płacicie NW? Kiedyś ktoś napisał tu na forum, że to lipa jest ale nie wytłumaczył dlaczego i teraz wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vaidocq86 Re: Płacić NW? 08.04.08, 23:38 OC zawiera w sobie NW, a firmy ubezpieczeniowe robią z nas kretynów pytając się przy wykupowaniu OC czy dodatkowo chcemy kupić NW... litości... // Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Płacić NW? IP: *.146.219.176.ip.airbites.pl 09.04.08, 07:45 Ubezpieczałem sie w pzu parę dni temu. Zapłaciłem oc-100zł,nw-30zł i jakiś assistance jak mi się zepsuje motur to mi go zawiozą pod dom-30zł Przed tym analizowałem ogólne warunki tych umów i kombinowałem jakby zapłacić jak najmniej ale doszedłem do wniosku że lepiej dam te 60zł więcej żeby póżniej nie rozpamietywać i żałować skąpstwa, tylko myśleć jak wyciągnąć od pzu jak najwięcej kasy. Samo oc nie gwarantuje odszkodowania pieniężnego jak ci np.urwie nogę.Oc tylko pokrywa koszty leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Płacić NW? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.08, 14:21 Koszt leczenia jest pokrywany z OC jeśli nie jest się ubezpieczonym w NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Płacić NW? 09.04.08, 14:37 Dlatego były w tym roku podwyżki OC. NNW nma trochę inny zakres i nie jest integralną częścią OC. 10 lat temu leczyłem się szpitalnie po wypadku motocyklowym i musiałem pokazać ze płace składkę na ZUS (wtedy to było łącznie chorobowe+emerytalne) - nawet miałem skarżyć sprawcę o zwrot pieniędzy na ZUS ale odpuściłem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Płacić NW? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.08, 15:30 Dzięki wielkie. Czyli jak rozumię z OC sprawcy pokrywane są koszty leczenia a z NNW wypłacane są pieniądze za uszkodzenie ciała nie do naprawienia. pozdrawiam Swoją drogą w drukach urzędniczych jakby nie mogli pisać po polsku tylko piszą w obcym języku - po urzędniczemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patmate Re: Płacić NW? IP: *.chello.pl 09.04.08, 17:12 NW: Ubezpieczenie jest dobrowolne, zawierane na okres 12 miesięcy. Obejmuje wypadki powstałe na terenie RP oraz poza jej granicami. Przedmiotem ubezpieczenia są trwałe następstwa nieszczęśliwych wypadków lub śmierć ubezpieczonego w czasie podróży samochodem. Ubezpieczeniem NW objęci są wszyscy podróżujący tj. kierowca i pasażerowie. Posiadając ubezpieczenie NW sam możesz wybrać sumę swojej polisy. Towarzysta ubezpieczeniowe mają różne stawki minimalne i maksymalne, dlatego przed podjęciem decyzji warto jest zapoznać się z ofertami kilku towarzyst. Przykładowo, jeśli ubezpieczymy się na 20 000zł, a utrata naszego zdrowia zostanie wyceniona na 15%, zostanie nam wypłacone świadczenie równe 3000zł. Składka na ubezpieczenie NW jest różna w zależności od rodzaju samochodu. Ubezpieczenie NW ochroni wszystkie osoby podróżujące ubezpieczonym samochodem, jeśli ilość jest zgodna z wpisem do dowodu rejestracyjnego. Więc jeśli podczas podróży, przydaży się wypadek w którym kierowca i pasażerowie doznali urazów ciała, wszyscy dostaną odszkodowanie przez ubezpieczenie NW. Płacąc za NW wykupujesz takie AC na Siebie... Pieniądze niewielkie (patrz sumy gwarancyjne). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Płacić NW? 09.04.08, 11:51 vaidocq86 napisał: > OC zawiera w sobie NW, a firmy ubezpieczeniowe robią z nas kretynów > pytając się przy wykupowaniu OC czy dodatkowo chcemy kupić NW... > litości... // Pozdrawiam czy ten sam zakres??? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: Płacić NW? 09.04.08, 17:33 Nie zawiera. Bo jeśli jesteś sprawcą wypadku to z Twojego OC są pokrywane koszty naprawy i leczenia poszkodowanego. Ale jeśli sam w tym wypadku ucierpisz, a nie masz wykupionego NW, to nie dostaniesz żadnego odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu. Natomiast jeśli jesteś poszkodowanym w wypadku to otrzymujesz zadosćuczynienie z polisy OC sprawcy, oraz dodatkowo odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu ze swojego NW (o ile je masz i zgłosisz szkodę). Dla kwoty 20 000 składka roczna wynosi 60 zł. Pieniądz żaden w porównaniu do wypłacanych pieniędzy w razie wypadku (o który nietrudno) Dwa lata temu za zwichnęty kciuk (przy opłaconej kwocie 10 000) dostałem 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Płacić NW? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.08, 13:03 Dzięki Wam wielkie za odpowiedzi. Dobrze zapłacić, i tak nic sie nie stanie ;) ale jednorazowa taka suma pieniędzy w skali roku to faktycznie żadne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Płacić NW? 10.04.08, 13:15 Też tak uważam - kiedyś w PZU były dwie opcje wysokości sumy gwarancyjnej. Zawsze wybierałem tą wyższą. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielo Re: Płacić NW? IP: *.chello.pl 10.04.08, 23:10 ubezpieczenie NNW jest ubezpieczeniem dobrowolnym, w razie czego dostajemy niewielkie pieniądze ale to zawsze coś. Wyliczenie odszkodowania jest proste stopień uszczerbku na zdrowiu razy suma ubezpieczenia i nara. Przy OC jeżeli jesteśmy poszkodowani mamy dużo większe uprawnienie, wszelkie koszty leczenia, transportu na zabiegi i ect. Kilka lat temu miałem wypadek, byłem poszkodowany to dostałem odszkodowanie z czterech różnych ubezpieczeń - 3 niezależne NNW i z OC. Odpowiedz Link Zgłoś