Dodaj do ulubionych

Nitro do dizla ??

08.12.03, 21:27
Witam. Mam następujące pytanie: czy instalacje nitro są montowane równiez do
silników diesla ? Zastanawia mnie to gdyż nie spotkałem sie jeszcze z tego
typu rozwiązaniami a mysle ze N2O gdy trafi do cylindrów ma na tyle wysoką
temperature ze powinno sie rozdzielic na azot ktory traci juz swoją role i
na tlen który powinien przyłączyć dodatkową porcje ropki. Czy tak jest
faktycznie ??
PZDR
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: Nitro do dizla ?? 09.12.03, 11:17
      Nie ma motocykli z dieslem - poza jedynym Enfieldem, więc radzę udać się z tym
      pytaniem na forum samochodowe, np. Auto +.
      Pozdrawiam
      Szymon
    • mspidi Re: Nitro do dizla ?? 10.12.03, 20:26
      Do silników wyokoprężnych nie montuje sie nitro tak samo jak gazu(pewnie na
      upartego można by jakoś tego dokonać tylko że gra nie jest warta świczki...).
      Chodzi nie tylko o właściwości paliwa vs olej napędowy ale i same konstrukcje
      silników...
      • hiszpan25 Re: Nitro do dizla ?? 11.12.03, 15:53
        mspidi napisał:

> Do silników wyokoprężnych nie montuje sie nitro tak samo jak gazu(pewnie na
        > upartego można by jakoś tego dokonać tylko że gra nie jest warta świczki...).
        > Chodzi nie tylko o właściwości paliwa vs olej napędowy ale i same konstrukcje
        > silników...

I tutaj sie mylisz... Do silników z zapłonem samoczynnym montuje się instalacje
        LPG jest to popularne w podnośnikach widłowych .
        tutaj:
        www.iwemalpg.com/Diesel_LPG.htm
        znajdziesz info o systemie LPG/Diesel zamontowanym w aucie.
        PZDR!
        • mspidi Re: Nitro do dizla ?? 11.12.03, 17:49
          hehe nie myle sie- wiem że do diesla można zamontować LPG.
          Akurat pisząc to o wózkach widłowych nie myślałem(w końcu kto z nas śmiga nimi
          na codzień?!;)... Słyszałem kiedyś że ktoś zamontował sobie w mercedsie
          dieselku instalacje LPG tylko że koszt tej instalacji był bardzo wysoki(nawet
          w porównaniu z cenami przyzwoitch instalacji z wielopunktowym wtryskiem)że
          cała operacja teaci sens- diesel i tak jest oszczędny a oszczędność na gazie
          bedzie tk mała że trzebe ogromnego przebiegu na amortyzacje kosztów instalacji.
          Wszystko dlatego że nie jest to tak proste jak w wypadku benzyniaków i tak
          samo wygląda sprawa z podtlenkiem(a nawet gorzej bo wymaga jeszcze
          trudniejszego przygoowania silnika do zupełnie innych obciążeń a nie tylko
          zmiana paliwa).
          Pozdrawiam...
    • jarpen_etz Nitro do dizla ?? 18.12.03, 09:41
      Dzięki z aodpowiedzi. Na forum auto + z którego policil mi skorzystac Pan
      Szymon Dziawer nie dostałem ani jednej odpowiedzi przez 5 dni... Niech zyje
      solidarnosc motocyklistów! A tak w ogole to z gory chodzilo mi o nitro do aut a
      nie do motocykli (jak myslal Pan Szymon), bo tego royala to znam.
      PZDR
      Jarpen
      • mspidi Re: Nitro do dizla ?? 18.12.03, 11:06
        Jarpen jeśli chcesz więcej odpowiedzi na ten teamt, bardziej szczegółowych to
        uderz na www.forum.tuning.pl a tam najlepiej na forum techniczne i podejrzewam
        że ktoś napewno ci pomoże uzyskać bardzo wyczerpującą odpowiedź(a być może
        nawet był już podobny wątek więc najpierw użyj wyszukiwarki do przejrzenia
        archiwum).
        Pozdrawiam
    • jarpen_etz Re: Nitro do dizla ?? 20.12.03, 13:07
      Wielkie dzięki za link z forum, na pewno skorzystam. Dzięki
      PZDR
      Jarpen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka