Dodaj do ulubionych

Nowy motocyklista

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 20:32
Tak więc przed weekendem zdałem prawo jazdy, cieszę się strasznie:)

W sumie to o motocyklach mało wiem, pomóżcie mi wybrać jakiś strój, po prostu
wszystko o motocyklach, na jakich gumach jeździć,jakie oleje stosować, co
przydaje się do moto , może jakieś podstawki , może jakieś zwyczaje
motocyklistów, po prostu wszystko co Wam ułatwia życie a ja o tym nie wiem :))).
Jakby co będę dopytywał w temacie. ;-)
Obserwuj wątek
    • pablo-se Re: Nowy motocyklista 31.05.09, 21:31
      Zacznę od tego że gratuluję zdania kursu na moto.

A tak w ogóle to na forum było poruszanych wiele porad co do motocykli jakie
      wybrać na pierwsze, w co się ubrać i dla czego. Co do sposobu zachowania się na
      motocyklu i w kontaktach z innymi zakręconymi na punkcie dwóch kół to na
      początku nie będzie łatwo ale dzięki takim forom jak te poznasz ludzi. Najlepszą
      szkołą będzie pojeździć na zloty lub jakieś spotkania motocyklowe i podpatrywać
      innych. Z czasem trafisz na jednego lub kilku ludzi, którzy będą podobnie myśleć
      jak Ty bo nie ukrywajmy i w śród motocyklistów są pewne podziały w zależności
      jaki styl jazdy preferują lub czym jeżdżą. Pojeździsz a wiedza sama się zgromadzi.
      • Gość: nowy Re: Nowy motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 21:41
        Dzięki ;-)

No właśnie nie pytałem jaki moto kupić bo już tyle tematów,że nie miałem serca
        się pytać, google pod "pierwszy moto" mi już wystarczy.
        Pewnie spotkania motocyklistów by mi pomogły,ale mieszkam na wsi i kupno
        jakiegokolwiek akcesoria do motocykla jest związanie z pogardą, u nas trzeba
        jeździć w dresie,inaczej ciota jesteś, tak więc pytam dlatego :-)
        Nikt się na niczym nie zna, realia polskiej wsi.
        Trzeba mieć motor straszy od siebie, musi być ścigacz, i jak kupisz motor za
        więcej jak 10 tys zł to niezły frajer jesteś, przecież za 3 tys już masz super
        ścigacza bezwypadkowego , 200 KM , 300 kmh. Także, jakbyście mieli jakieś
        sugestie to piszcie bo u siebie niczego się nie nauczę. ;-)
        • pablo-se Re: Nowy motocyklista 31.05.09, 22:42
          W tym hobby właśnie powinno się patrzeć po kontem, że Tobie jest wygodnie i
          bezpiecznie a nie to co mówią inni z wioski. To nie oni będą wyć z bólu jak
          zedrzesz cztery litery na asfalcie po szlifie lub gdy jakiś karawaniarz wymusi
          pierwszeństwo a ty się połamiesz tfuuu... (wiem z własnego doświadczenia)
          Takich co dla szpanu i dla innych jeździli w dresach po szlifie wiedzą, że dobre
          wdzianko na motocykl wiele daje i rzadko kogoś tak ubranego wyśmieją po takim
          doświadczeniu. Ale dla czego o tym trzeba się dowiadywać po fakcie?

Nie patrz na przygłupów i to że oni będą się naśmiewać bo to Ty poniesiesz
          konsekwencje a nie oni jeśli ich posłuchasz.
    • qwaroslaw Re: Nowy motocyklista 31.05.09, 23:25
      no gratulacje zdanego prawka

a co do motocykla to nie patrz na innych( tych od 200koni i 300km/h)
      pierwsze pytanie to jakiego typu motocykl widział bys na swoim podwórku. no i
      ile bys chciał wydac
      • Gość: woo Re: Nowy motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 23:51
        gratulacje :) skoro mieszkasz z dala od miejskiej dżungli, to może
        jako pierwszy motocykl jakieś enduro, terenów do jazdy pewnie masz
        tam pod dostatkiem, jazda w terenie wiele uczy, wdzianko też się
        różni od szosowego ,a znajomi 200 koni będą mogli tylko popatrzeć
        jak przecierasz i prujesz własne ścieżki przez pola i lasy
        • Gość: nowy Re: Nowy motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 08:56
          Z motocyklem chyba sobie poradzę, chcę kupić jakieś 250 ccm lub 125 ccm
          markowego producenta. I z pewnością na drogi, jakoś mnie nie ciągnie w teren.
          Chciałbym się spytać co znaczy wypalać cylindry w piekarniku, nie rozumiem po co
          to robić?
          • Gość: Adaś. Re: Nowy motocyklista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:18
            W piekarniku to sobie mózg można wypalić ;). Też nigdy się z tym nie spotkałem,
            ale obstawiam że koledzy 200konni Ci to powiedzieli.. Rada na przyszłość-jak
            kupisz moto to nie dawaj go kumplom do serwisowania domowego, bo ja osobiście
            nie chciałbym swojej maszyny na wizytę w kuchni i kuchence narażać ;).

Jak będziesz jeździł to pamiętaj, że myślisz nie tylko za siebie, ale również za
            tych którzy Cię mijają, jada za/przed Tobą, a także tych którzy naginają
            przepisy jeszcze 2km za Tobą ;).

Szerokości i miękkiej, aczkolwiek bezkolizyjnej pierwszej gleby/parkingówki :).
            • Gość: nowy Re: Nowy motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 19:39
              Mam takie pytanie, czemu stalowy oplot jest lepszy od normalnego,gumowego? Jest
              niby bardziej wydajniejszy, lepiej hamuje. Ale co znczy,że hamulec sie zatapia?
              Z czego jest zbudowany ten ze stalowego oplotu ?
              • pablo-se Re: Nowy motocyklista 07.06.09, 00:40
                Gość portalu: nowy napisał(a):

> Mam takie pytanie, czemu stalowy oplot jest lepszy od normalnego,gumowego? Jest
                > niby bardziej wydajniejszy, lepiej hamuje. Ale co znczy,że hamulec sie zatapia?
                > Z czego jest zbudowany ten ze stalowego oplotu ?

Różnica przewodów z oplotem stalowym a w osnowie jest taka że drut stalowy nie
                ma takiej rozciągliwości jak osnowa a co za tym idzie zapobiega zwiększaniu się
                średnicy gumowej rurki, którą oplata. Ciśnienie panujące w przewodzie
                hamulcowym podczas hamowania wzrasta i w zwykłych przewodach dochodzi do
                nieznacznego rozdymania i w efekcie traci się na ciśnieniu jakie ma oddziaływać
                na tłoczki w zaciskach. Założenie przewodów w oplocie nie zawsze jest konieczne
                a nawet może doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji bo skuteczność hamulców
                wzrasta i można łatwiej zablokować koła a co za tym idzie zaliczyć glebę.
                pozostawienie standartowych przewodów daje miększe dozowanie - nie tak ostre.
                Dla kogoś początkującego zalecał bym nie ingerowanie w te sferę do czasu nabycia
                doświadczenia.
                • Gość: nowy Re: Nowy motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:13
                  Witam ponownie, a jednak spytam o wybór motocykla, chcę wybrać taki ,którego nie
                  zmienie przez najbliższych 6-7 sezonów. Kolega zadzwonił do mnie i powiedział,że
                  są jakieś okazyjne moto suzuki ,także zastanawiam się nad gsr 600 , bandit 600
                  (chyba najbardziej) i gsx650f . Motocykle są nowe i dlatego pytam, brać któregoś
                  z nich,ponoć ceny od salonowych niższe o 5 tys zł.
                  nad glaudiusem myślałem,ale silnik chyba dwucylindrowy to gorszy od
                  4cylindrowca?? Może się mylę,może właśnie glaudius bylby odpowiedni??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka