Dodaj do ulubionych

KLE vs KLR

04.06.09, 21:53
Siemka...

Może ktoś z Was ma doświadczenie z obydwoma motocyklami? Ja mam tylko z ER-5.
Teraz sprzedaję go i rozglądam się za enduro.
Nie potrzebuję mocy, w teren też nie zamierzam się wypuszczać, jedynie może
utwardzone leśne szutry. Poza tym mam długie nogi, mierzę 188cm i potrzebuję
wygodnej pozycji za kierownicą.
Prędkości podróżne z zakresu 80-100 km/h.

Co brać, jak się trafi? KLE 500? KLR 650 Tengai?
Akurat te mi się spodobały hehe ;)
Obserwuj wątek
    • tb1 Twin vs Singiel 04.06.09, 21:57
      BTW. Silnik 2-gary 500ccm znam, podoba mi się to jak pracuje, jak oddaje moc i
      wiem jak go obsługiwać.
      Ale jednak naprzeciwko staje 650ccm singiel. Nigdy czymś takim nie śmigałem, nie
      wiem czy może nie będzie za słaby na ciągnięcie dwóch osób po polskich drogach?
      Warunki podróżowania jak w poście powyżej.
      • pablo-se Re: Twin vs Singiel 04.06.09, 23:06
        A rozważałeś zakup V-strom 650?
        Ceny nie są z kosmosu a jednostka V2 o pojemności 650 ccm charakteryzuje się
        dobrą kulturą pracy daje wystarczająco mocy na jazdę we dwie osoby plus bagaż ze
        średnią przelotową 120-140 km/h i zużyciem paliwa po trasie oscylującym na ok
        5l/100 km. Przy twoich 1,88 wzrostu nie miał byś problemów z dosięgnięciem do
        ziemi. Powiem szczerze, że sam przymierzam się do V-stroma chociaż jestem nieco
        niższy a cenię sobie komfort jazdy i możliwości załadunkowe oraz to że w razie
        czego można zjechać w szutrową drogę.
        Co do KLE500 miałem okazję nim jeździć i w sumie nie jest to zły sprzęt ze
        sprawdzoną jednostką napędową ale jeśli chciałbyś go trochę bardziej objuczyć i
        dosiąść we dwie osoby to niekiedy mógłbyś odczuć braki mocy. Poza tym ten
        motocykl oferuje nieco mniej komfortu i miejsca dla kierującego i pasażera i sam
        możesz dojść do wniosku że gdzieś brakuje paru centymetrów na nogi czy ręce bo
        to raczej maszyna dla ludi o wzroście 170-180 cm.
    • Gość: szynszyll Re: KLE vs KLR IP: *.prz.rzeszow.pl 05.06.09, 09:16
      yo!

przejedz sie na Super Tenere i napisz jakie wrazenia.

pzdr

szynszyll
      xtz750
    • Gość: M13 Re: KLE vs KLR IP: *.getin.3s.pl 05.06.09, 11:18
      Też mam ER5 i chcę go zmienic na jakies enduro, pobobnie tez z
      preferencjami przeznaczenia.
      Oprocz KLE500 biore tez pod uwagę Aprilie Pagaso Trial z singlem
      yamahy (pewnie tylko nowy bo na rynku brak używek) oraz Kawasaki
      Versys. Ten ostatni to raczej szosowa maszyna ale po zmianie opon
      można zapuscic sie w jakies szutry.

Pozdrawiam
      Marek
    • Gość: JK Re: KLE vs KLR IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.09, 11:37
      Hej! Akurat mam przyjemność mieć doświadczenia z oboma sprzętami. Ja mam KLE500
      a mój kumpel ma KLR650 Tengai. Oba bardzo fajne sprzęty. Oba mają zbliżone
      osiągi. Lataliśmy na nich do 170 ale prędkości przy których można komfortowo
      podróżować to 120-130. Powyżej juz trzeba się mocno trzymać kiery. Przy wyższych
      prędkościach lepiej daje rade KLE. Oba mają zbliżoną masę, chociaż KLR wygląda
      na cięższy. KLE zapewnia wyższy komfort w trasie. Praca silnika KLE jest
      bardziej "aksamitna". Na KLR są odczuwane silniejsze wibracje (jak to w singlu)
      przez co sprawia wrażenie brutalniejszego. Moce i przyspieszenia podobne.
      Pytanie który Tobie bardziej odpowiada. Acha! Obaj mamy 186cm wzrostu. Pozycja
      na obu sprzętach jest bardzo wygodna, przy czym siedzisko KLE jest wykonane z
      lepszego materiału (mniej śliskie). Ogólnie oba sprzęty bardzo fajne. W wydaniu
      lutowym "Motocykla" masz test KLE a chyba w grudniowym 2008 KLR-a. Powodzenia w
      wyborze;)
    • tb1 Re: KLE vs KLR 14.06.09, 10:01
      No i stało się. Trochę odbiegłem od własnych ustaleń i zanabyłem Suzuki DR 750S
      Big. Pierwsze wrażenia nieco mieszane, zupełnie inna pozycja za kierownicą.
      Nawet trochę się wystraszyłem, że popełniłem błąd kupując taki motocykl. Jednak
      z biegiem kilometrów wiem, że to jest właśnie to, czego oczekiwałem :)

Teraz jedna sprawa. Przyzwyczajony jestem, że życie zaczyna się od co najmniej
      3-4 tys. obrotów. Jednak nie sądzę, żeby to miało przełożenie w dużym singlu.
      Big iść to idzie nawet od 2 tys. Czuć, że ciągnie, tylko wibracje dość spore.
      Może ktoś doświadczony zabrać głos, od jakich obrotów ten silnik jest w stanie
      uczciwie pracować, nie robiącsobie przy okazji krzywdy?

Pozdro
      • Gość: szynszyll Re: KLE vs KLR IP: *.prz.rzeszow.pl 15.06.09, 14:39
        yo!

zdefiniuj pojecie: silnik jest w stanie uczciwie pracować, nie robiącsobie przy
        okazji krzywdy?

jak szarpie to sie ma krecic szybciej - jak blaga o litosc to wolniej. duze
        single beda zawsze wibrowac - taka ich uroda - dlatego ja sie przesiadlem z
        xtz660 na xtz750 - w 660 nie przeszkadzalo mi NIC poza singlem.

pzdr

szynszyll
        xtz750

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka