Gość: M.J. Współczesny terror KL Warschau IP: *.olsztyn.mm.pl 18.09.09, 12:15 Nie wiem kim są ludzie (jak "ale-xik")którzy drwią z kaźni Polaków urządzoną nam przez Niemców i Rosjan lub starają się zatrzeć jej ślady. Cynizm tych ludzi ma chyba tylko jedno na celu wyrobić w nas przekonanie, że troska o pamięć naszych pomordowanych rodaków, pomordowanych w celu zniewolenia i zniszczenia narodu polskiego jest przejawem jakiegoś kołtuństwa które należy tępić i wyśmiewać. To jest coś na wzór propagandy Gebelsowsko-Stalinowskiej której zadaniem było, przez zafałszowanie historii, wytępić w Polakach pamięć o niewątpliwej wielkości swego narodu, wielkości naszych bohaterów, tak byśmy sami wstydzili się swego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx Re: Współczesny terror KL Warschau 18.09.09, 13:14 > o jest coś na wzór propagandy Gebelsowsko-Stalinowskiej której zadaniem było, p > rzez zafałszowanie historii, wytępić w Polakach pamięć o niewątpliwej wielkości > swego narodu, wielkości naszych bohaterów, tak byśmy sami wstydzili się swego > pochodzenia. fajne IP, pozdrawiam olsztyn:) Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: Współczesny terror KL Warschau 18.09.09, 15:49 Gość portalu: M.J. napisał(a): > Nie wiem kim są ludzie (jak "ale-xik")którzy drwią z kaźni Polaków urządzoną na > m przez Niemców i Rosjan lub starają się zatrzeć jej ślady. Cynizm tych ludzi m > a chyba tylko jedno na celu wyrobić w nas przekonanie, że troska o pamięć naszy > ch pomordowanych rodaków, pomordowanych w celu zniewolenia i zniszczenia narodu > polskiego jest przejawem jakiegoś kołtuństwa które należy tępić i wyśmiewać. T > o jest coś na wzór propagandy Gebelsowsko-Stalinowskiej której zadaniem było, p > rzez zafałszowanie historii, wytępić w Polakach pamięć o niewątpliwej wielkości > swego narodu, wielkości naszych bohaterów, tak byśmy sami wstydzili się swego > pochodzenia. Aby uzasadnić działania aparatu stalinowsko-goebbelsowskieo, wystarczy dać historykom twoje wypociny do poczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Współczesny terror KL Warschau IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.09.09, 12:23 Ciekawe podejście do II wojny i podejścia do niej znalazłem na stronie: www.ewangelia.com/index.php/front/Artykuly/Wrzesniowy-Polakow-kompleks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila znowu kłamstwa GW - IPN nie potwierdza???! IP: *.xdsl.centertel.pl 18.09.09, 12:44 IPN potwierdza istnienie obozu - 4 miesiące temu zorganizował nawet w tej sprawie konferencję naukową: www.ipn.gov.pl/portal/pl/617/9588/Konferencja_naukowa_KL_Warschau_Historia_zapomnianego_obozu__Warszawa_15_maja_20.html jak widać GW coraz bardziej się stacza... najwyraźniej tego wymaga jej zmasowana akcja, by z Polaków zrobić oprawców, a nie ofiary wojny! Odpowiedz Link Zgłoś
chrabia_mentne_ciasto Re: znowu kłamstwa GW - IPN nie potwierdza???! 18.09.09, 15:53 Gość portalu: Kamila napisał(a): > IPN potwierdza istnienie obozu - 4 miesiące temu zorganizował nawet > w tej sprawie konferencję naukową: > www.ipn.gov.pl/portal/pl/617/9588/Konferencja_naukowa_KL_Warschau_Historia_zapomnianego_obozu__Warszawa_15_maja_20.html > > jak widać GW coraz bardziej się stacza... najwyraźniej tego wymaga > jej zmasowana akcja, by z Polaków zrobić oprawców, a nie ofiary > wojny! Czytałem wypowiedź AJPiEnu w tej sprawie. Potwierdza tylko istnienie obozu, nie mówiąc gdzie był w jakiej formie działał i ile było ofiar. Nie potwierdził więc żadnej z enuncjacji pani Trzcińskiej. Jeżeli uwieracię berecik moherowy to go zdejm, a lepiej zrozumiesz słowo pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman a gdzież to ta wypowiedź IPN 18.09.09, 22:29 poczytaj prace tych osób które brały udział w majowej konferencji w IPN, no i sięgnij do uchwały Sejmu RP z 2001 roku /czasy sejmu zdominowanego przez AWS i rządu Jerzego Buzka/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaalar Re: znowu kłamstwa GW - IPN nie potwierdza???! IP: 212.76.37.* 20.09.09, 23:31 Chrabio ciasto ciasne, slowo pisane mozna rozumiec tylko wtedy, gdy piszacy wie i rozumie co pisze. Moge Ci opowiedziec co ja widzialam w 1944 roku pedzona tunelem na zachodnim do obozu w Pruszkowie. Moj adres cerawi@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman czy pamiętamy 18.09.09, 12:51 6 listopada 1939 roku - Sonderaktion Krakau 9 listopada 1939 roku - Sonderaktion Lublin dlaczego MSZ odmówił dofinansowania wystawy i konferencji historycznej dotyczącej Sonderaktion Krakau oraz eksterminacji inteligencji przez Niemców w obozie Sachsenhausen podczas II wojny światowej lipiec 1941 - zamordowanie na Wzgórzach Wóleckich we Lwowie profesorów Lwowskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Widzę DWIE możliwości IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.09, 12:51 Albo autor tego artykułu jest totalnym ignorantem i kretynem, zarówno jeśli chodzi o historię Warszawy, jak i elementarne zasady rzetelnego dziennikarstwa. ALBO to zapluty frustrat i neonazista, który pisząc żenujące artykuły chce nasączyć swoim jadem i ignorancją czytelników. Nie wiem co gorsze, w każdym bądź razie powinno się zaapelować do gazeta.pl by się tego człowieka pozbyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Widzę DWIE możliwości IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.09, 12:53 Albo autor tego artykułu jest totalnym ignorantem i kretynem, zarówno jeśli chodzi o historię Warszawy, jak i elementarne zasady rzetelnego dziennikarstwa. ALBO to zapluty frustrat i neonazista, który pisząc żenujące artykuły chce nasączyć swoim jadem i ignorancją czytelników. Nie wiem co gorsze, w każdym bądź razie powinno się zaapelować do gazeta.pl by się tego człowieka pozbyli. Kompromituje swój zawód i obraża wymordowanych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re Możliwości jest zawsze duzo IP: *.pool.mediaWays.net 18.09.09, 13:09 To jest zawsze takie ciekawe , jak mozna przekrecac fakty , ktore dokonywaly sie przed oczami setek tys. ludzi.Kiedy jeszcze zyja swiadkowie i istnieja ogromna ilosc materialow. Najbardziej podoba mi sie, jak w Polsce robi sie z Zydow Polakow i podszywa sie pod ich Holocaust. A przeciez SS uwazalo sie za humanistow, ktorzy dlatego Zydow naj- pierw gazowali a dopiero potem palili bo nie umieli juz patrzec jak to spontanicznie w Polsce lecialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Re Możliwości jest zawsze duzo IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.09, 13:25 chyba raczej nie mogło patrzeć na to, że w Polska była najbardziej tolerancyjnym krajem ówczesnej Europy. Oświecone i nowoczesne kraje Europy Zachodniej już od średniowiecza urządzały im regularnie pogromy, nakładały dodatkowe podatki, nawet wyśmiewały i szydziły w swojej kulturze i dziełach (wie ktoś może dlaczego nie gra się już "Kupca weneckiego" Szekspira w teatrach tak często jak kiedyś?). To spowodowało że w Polsce było najwięcej Żydów w całej Europie. Smutne jest to, że tyle jest teraz, nawet w Polsce, jak to ich słusznie kiedyś określił Stalin "pożytecznych idiotów", którzy z radością dają się przekonać ludziom piszącym historię na nowo i zaczynają wierzyć, że II RP to był najbardziej antysemicki kraj świata (pewnie dlatego tyle ich tam przyjeżdzało, logiczne czyż nie?) i sami zaprosili do siebie Hitlera, by ten problem rozwiązać. Smutne, ale wcale nie zaskakujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lecia Wikipedia - KL Warschau IP: 91.212.223.* 18.09.09, 13:19 zajrzyj do wikipedii Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman KL Warschau - zajrzyjcie do źródeł pyskacze 18.09.09, 13:19 był czy nie był - sędzia Maria Trzcińska przesłuchała ponad trzystu świadków, zaś dokumentacja śledztwa, opatrzona sygnaturą DS 2/74 objęła ponad 40 tomów akt hotnews.pl/artpolska-116.html pl.wikipedia.org/wiki/Warschau_(KL) www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_070922/plus_minus_a_9.html dlaczego odstąpiono od badań archeologicznych tego terenu www.ipn.gov.pl/portal/pl/617/9588/Konferencja_naukowa_KL_Warschau_Historia_zapomnianego_obozu__Warszawa_15_maja_20.html Paweł Weszpiński - Niemiecki obóz koncentracyjny Warschau na mapach i planach Warszawy, Dwugłos na temat interpretacji zdjęć lotniczych dotyczących KL Warschau i Dworca Zachodniego (Zygmunt Walkowski, płk Jan Bańbor), dr Bogusław Kopka - Fotografie Warszawy 1944 i 1945 r. wykonane przez Juliusza Bogdana Deczkowskiego „Laudańskiego” oraz Leonarda Sempolińskiego, Wojciech Muszyński - Raporty wywiadu Narodowych Sił Zbrojnych o funkcjonowaniu w Warszawie niemieckich komór gazowych (komunikat), prof. Włodzimierz Bojarski - Komory gazowe KL Warschau Bogusław Kopka - Konzentrationslager Warschau. Historia i następstwa, wydana w serii Monografie przez IPN fakty.interia.pl/historia/news/historia-zapomnianego-obozu-kl-warschau,1307873 a tak mówił Hans Frank - mamy w tym kraju jeden punkt, z którego rozchodzi się wszelkie zło: jest nim Warszawa, gdybyśmy w Generalnej Guberni nie mieli Warszawy, nie mielibyśmy czterech piątych trudności, z którymi musimy walczyć Henryk Pająk - Zbrodnie Hitlerowskie Na Narodzie Polskim www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=3081&sid=cfe6e290138233baaa36ec3c8d83cf4f kto się boi prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-ray żadnych niemieckich relacji ani dokumentów, IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 18.09.09, 13:35 żadnych zdjęć, nic nie ma, poza Gęsiówką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaC Współczesny terror KL Warschau IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.09.09, 13:22 Ciekawy artykuł o pojednaniu i podejściu do pamięci o wydarzeniach z II Wojny Światowej przeczytałem na: www.ewangelia.com/index.php/front/Artykuly/Wrzesniowy-Polakow-kompleks Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman uchwała Sejmu RP w sprawie KL Warschau 18.09.09, 13:29 Uchwała Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 27 lipca 2001 roku w sprawie upamiętnienia ofiar Konzentrationslager Warschau /MP nr 24/2001/ www.nettax.pl/dzienniki/mp/2001/24/poz.413.htm i co z tym pomnikiem który miał być wzniesiony na upamiętnienie ofiar, Jan Paweł II poświęcił kamień węgielny który miał być inkorporowany do pomnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skuba Polityka historyczna PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 13:45 Czy te (excusez moi!) dupki nie zdają sobie sprawy, że opowiadając banialuki o zbrodniach, których nie było, podważają relacje o zbrodniach prawdziwych? To straszne skutki "polityki historycznej" PiS. Ps. Dlaczego piszecie, że radni chcą "uprawiać politykę zagraniczną"? Przecież oni właśnie nie chcą jej uprawiać i wtrącać się w sprawy chińsko-tybetańskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Współczesny terror KL Warschau IP: *.chello.pl 18.09.09, 13:47 I znów jacyś enigmatyczni "naziści" a nie Niemcy. Później dziwimy się, że w świecie istnieją "polskie obozy zagłady". Sami sobie plujemy do kapelusza. Wszyscy doskonale wiedzą, że istniał tam niemiecki obóz, wykorzystywany po wojnie przez NKWD-UB i dlatego owi "historycy" mają w gębie kneble. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Współczesny terror KL Warschau 18.09.09, 13:51 Profesor Żaryn - no to jest dopiero autorytet. Że boki zrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
knoxfort Zydowski negacjonizm przybiera często formy 18.09.09, 14:02 plugawe. W ten sposób kontynuują przebogata tradycję moreli i bermanów ... . Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Urodziłem się i wychowałem na warszawskiej Woli 18.09.09, 14:06 ============================ Znam tam (i w okolicach) każdy kąt. Nigdy nie słyszałem o obozie koncentracyjnym w tych okolicach. Co innego rampy do załadunku ludzi przeznaczonych do wywózki w głąb Rzeszy albo do innych obozów pracy (zagłady), np. Umschlag Platz czy Zachodni, a co innego obóz w "klasycznym" rozumieniu istnienia i przeznaczenia. Do tego należy zaznaczyć istnienie więzień (Gęsiówka, Pawiak), które z pewnymi ograniczeniami możnaby uznać za obozy. Był także, po Powstaniu i wypędzeniu mieszkańców, obóz przejściowy w Pruszkowie. Niech ktoś ze zwolenników teorii KL Warschau przytomnie wskaże lokalizację tego obozu, pieców krematoryjnych i wysypiska prochów. Przypominam, że dostęp do Wisły w Warszawie w tym czasie był niemożliwy z powodu zniszczeń. Wielkość (kubatura) tunelu jest tak duża, że wydaje się niemożliwym użycie go jako komory gazowej. Na jeden proces uśmiercania musianoby tam wpędzić tysiące ludzi i zużyć furgonetkę Cyklonu B. Takie "operacje" nie mogły być niezauważone przez okolicznych mieszkańców, kolejarzy czy samych więźniów pracujących przy usuwaniu i paleniu zwłok. Obawiam się, że powstała histeria ma na celu partykularyzm pewnych środowisk, które nie mogą zcierpieć głośnych i niewątpliwie słusznych oskarżeń pod adresem londyńskich sprawców zagłady mojego Miasta. Uznanie za prawdziwe wynurzenia grupy manipulatorów, zmniejszyłoby tym samym odium ludobójstwa, jakim było sprowokowanie wybuchu Powstania i jego (nietrudnych do przewidzenia) skutków. ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman masz tu parę źródeł zajrzyj 18.09.09, 14:21 wiedza z PRL-owskiej szkoły nie wystarcza Paweł Weszpiński - Niemiecki obóz koncentracyjny Warschau na mapach i planach Warszawy, Dwugłos na temat interpretacji zdjęć lotniczych dotyczących KL Warschau i Dworca Zachodniego (Zygmunt Walkowski, płk Jan Bańbor), dr Bogusław Kopka - Fotografie Warszawy 1944 i 1945 r. wykonane przez Juliusza Bogdana Deczkowskiego „Laudańskiego” oraz Leonarda Sempolińskiego, Wojciech Muszyński - Raporty wywiadu Narodowych Sił Zbrojnych o funkcjonowaniu w Warszawie niemieckich komór gazowych (komunikat), prof. Włodzimierz Bojarski - Komory gazowe KL Warschau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Darkaj, obóz wybudowany w 1960 IP: *.aster.pl 19.09.09, 00:46 Tak wynika z faktów. Bo zwolennicy teorii spiskowej o KL Warschau uważają, że mieścił się pod wiaduktem za Dworcem Zach. Problem w tym, ze wiadukt wybudowany został w 1960 r. Ale nic nie zdoła oszołomów przekonać. Bo chodzi o rywalizację trupów - czyli antysemityzm (negacjonizm, czy jak to nazwiemy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrr Współczesny terror KL Warschau IP: 89.174.255.* 18.09.09, 14:10 To jakiś horror kręcą? Co to za pomysł, żeby multiplikacje fragmentów ludzkiego ciała umieszczać w miejscu publicznym, na widoku? Nawet lekarz by się zbrzydził... Na to człowiek ma wbudowane poczucie estetyki ludzkiego ciała żeby go nie okaleczał, takie epatowanie okrucieństwem zakrawa na chorobę psychiczną. Fuj... Symbol - jak nazwa wskazuje - jest symboliczny. Ale nie obrzydliwy. Ma się odwoływać do uczuć, nie do nekromanii "autora" pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Uchwała Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej 18.09.09, 14:30 Uchwała Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 27 lipca 2001 roku w sprawie upamiętnienia ofiar Konzentrationslager Warschau /MP nr 24/2001/ Odpowiedz Link Zgłoś
japolak protestujka 18.09.09, 14:30 Krzysztof Daukszewicz wymyślił termin "protestujka". To metoda gdy 2, 20, 200 osób próbuje wystrajkować, wykrzyczeć iż to oni mają rację. Fakty przestają się liczyć dla zwolenników i przeciwników jakiegoś pomysłu. Liczy się krzyk - "my wszyscy prawdziwi PPolacy, Warszawiacy"... Miałem chyba 10 lat, gdy pierwszy raz widziałem muzeum w Oświęcimiu. Potem przy różnych okazjach tam wracałem. Jest tam rząd tablic w różnych językach, poświęconych ofiarom różnych narodowości. Takie miejsca to symbol dla mnie wszystkich ofiar wojny - nie zaś budowanie w Warszawie kolejnego pomnika przy tunelu, gdzie z aut niedopałki są rzucane. Żałuję, iż pomnik Warszawskiej Nike odsunięty został w mało uczęszczane miejsce. Dla mnie to piękny pomnik wszystkich warszawskich, polskich ofiar wojny. Zbombardowanych, zastrzelonych, zagazowanych, zagłodzonych... Na tym forum oczywiście wraca tradycyjna czkawka przeciw żydokomunie. A ja we wspomnianym Oświęcimiu odwiedzałem symboliczne miejsce, mniej znane - synagogę zbudowaną kiedyś przez polskich Żydów, w czasie wojny ocaloną przez polskiego proboszcza niedalekiej parafii katolickiej. Synagoga w Oświęcimiu... Tam, nie będąc Żydem, drugi raz w życiu jarmułkę włożyłem - bo pierwszy raz pod Ścianą Płaczu w Jerozolimie, bo i świątynię narodzenia w Betlejem odwiedzałem, i grobu, w Jerozolimie właśnie, bo dla odmiany do meczetu wchodząc buty zdejmuję - a w naszym kościele na mszy pogrzebowej mojego przyjaciela wszystkie monety z kieszeni na tacę dałem... Mam dość polityki historycznej i histerycznej. W dowolnej sprawie można zebrać ochotników, pozostałym dać po parę groszy - i krzyczeć będą "w imieniu całego narodu" każdą prawdę, każde kłamstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman i przyłączasz się do tych głosów 18.09.09, 14:39 które próbują zakrzyczeć prawdę, przecież można rozdzielić dwie sprawy - istnienie obozu KL Warschau i protest przeciwko budowie kolejnego pomnika dla przypomnienia Sejm swoją uchwała w 2001 roku zobowiązał do budowy tego pomnika - minęło 8 lat, a miasto Warszawa i instytucje państwowe mają to w d, nie chcesz pomnika, nie chcesz pomnika w tym miejscu - masz prawo o tym mówić, ale nie musisz przy okazji zaprzeczać faktom i udokumentowanym świadectwom - a żurnalista z Gazety właśnie fałszuje historię /także twierdząc że nikt o tym nie pisał, nie prowadzono badań, ot grupa oszołomów sobie to wymyśliła - wyssała z prawicowego palucha/ Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: i przyłączasz się do tych głosów 18.09.09, 15:26 Nie krzyczałem w Ratuszu ani za, ani przeciw - nie było mnie tam. W internecie też nie krzyczę - piszę małymi literami. Ani nie potwierdzam zabójstw w tym miejscu, ani im nie zaprzeczam. Nie uważam tylko krzyku i głosowań za metodę ustalania faktów historycznych. Z moim szacunkiem dla wszystkich ofiar wojny. Moi rodzice w czasie wojny przypadkiem trafili nie do krematorium, nie na Sybir, lecz do niewolniczej pracy po zachodnim brzegu Odry. Latami próbowałem ustalić, jak się nazywał obóz poniżej obecnych Słubic, gdzie mama miesiącami była przetrzymywana, patrząc jak za płotem ruscy jeńcy wyżarli trawę i korę, potem swoje trupy jedli, bo nic do jedzenia Niemcy miesiącami im nie dawali. Dobrzy Niemcy po wyroku mamę odebrali, odwszawili, z tyfusu wyleczyli... Tata nie żyje, mama samodzielnie nie chodzi - więc protestu nie będziemy organizować. Choć "prawy" Parys w miesiąc przyznał sobie większą premię w fundacji polsko-niemieckiej, niż moja mama odszkodowania za 3,5 roku niewolniczej pracy. Tysiąc za rok niewolnictwa, ale udało się - ani Nimecy, ani Ruskie jej nie gwałcili... Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Daukszewicz - trybun ludowy 18.09.09, 22:25 przywołany jako uosobienie - no właśnie czego, postawa jak wykpić i ośmieszyć tych którzy myślą inaczej i mają inne zdanie, i to on ma być autorytetem, Sejm swego czasu podjął uchwałę o budowie pomnika pamięci ofiar KL Warschau, ludzie cierpliwie czekali 8 lat, nikt tej uchwały nie anulował, upłynęło 8 lat więc to jest wystarczające usprawiedliwienie dla protestów - przecież czekali aż prawo zostanie wykonane, i dopiero gdy widzą jak Państwo olewa uchwalone zobowiązanie - protestują, i nic do rzeczy nie ma tu Parys i nagrody jakie otrzymał pracując w Fundacji Polsko - Niemieckie Pojednanie, choć zgadzam się że to było nie fair, mamy historyków, mamy instytuty i mamy władze państwowe - i oni mówią o KL Warschau - jako o fakcie - więc skąd rozterki, no chyba że bardziej wiarygodny jest żurnalista z Gazety Wyborczej i Szkło Kontaktowe, co do obozu - to mógł to być Arbeitserziehungslager Oderblick w Schwetig /obecnie Świecko/, spróbuj pisać do archiwum Międzynarodowej Służby Poszukiwawczej w Bad Arolsen - ale szukanie akt idzie im strasznie ociężale Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiakkk Re: Daukszewicz - trybun ludowy 19.09.09, 07:27 > upłynęło 8 lat więc to jest wystarczające usprawiedliwienie dla protestów - > przecież czekali aż prawo zostanie wykonane, i dopiero gdy widzą jak Państwo > olewa uchwalone zobowiązanie - protestują, Państwo nic nie olewa. HGW chciała postawić pomnik na terenie Gęsiówki i wtedy grupa Trzcińskiej żądała żeby NIE BUDOWAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Daukszewicz - trybun ludowy 19.09.09, 15:48 Parysa podałem, jako przykład "prawego" który polskie ofiary z niemieckich odszkodowań okradał. Za podpowiedź dziękuję - moi rodzice z niemieckim Czerwonym Krzyżem 40 lat korespondowali bez skutku - tata już 25 lat nie żyje. Milczeniem odpowiadał mi także w czasie osobistych spotkań burmistrz Słubic i nadprezydent Frankfurtu, zresztą symatyczny i znający język polski. Pewnie gdyby mama znalazła dowody, iż była w tym obozie, dwa razy większe odszkodowanie by dostała, więc jeszcze 3 tysiące zł. W tej fundacji ciągle mi mówiono, iż wniosek o wózek inwalidzki przynoszę za wcześnie lub za późno - aż jakaś młoda lekarka z lokalnej przychodni przywiozła "wypożyczony" do mamy śmierci. Zamiast pomników wolę więc pomoc realną dla starych osób które ucierpiały. Zamiast pomników. Jeśli tylko mogę, w Dzień Zaduszny jeden ze zniczów zapalam dla anonimowych zmarłych... Może to lepszy dowód szacunku i pamięci, niż awantury na sesjach radnych? A że Daukszewicza przywołałem? Jego termin nieźle oddaje zachowania protestujących. Bez obrazy jego i ich. Mam na komputerze piękne tłumaczenie/wykonanie przez niego pieśni "Panie prezydencie" czeskiego barda, z prośbą by prezydent zwracał się do ludzi jak do brata... Z mało kabaretowym wyznaniem o jego zmarłej żonie "moja Małgosia gdyby żyła..." To naprawdę nie Trybuna Ludu ! Już niedługo Święto Zmarłych - pamiętajmy o nich, bez strajkowania, krzyków, płaczów przed dziennikarzami. jkredman napisał: > przywołany jako uosobienie - no właśnie czego, postawa jak wykpić i ośmieszyć > tych którzy myślą inaczej i mają inne zdanie, i to on ma być autorytetem, > > Sejm swego czasu podjął uchwałę o budowie pomnika pamięci ofiar KL Warschau, > ludzie cierpliwie czekali 8 lat, nikt tej uchwały nie anulował, > > upłynęło 8 lat więc to jest wystarczające usprawiedliwienie dla protestów - > przecież czekali aż prawo zostanie wykonane, i dopiero gdy widzą jak Państwo > olewa uchwalone zobowiązanie - protestują, > > i nic do rzeczy nie ma tu Parys i nagrody jakie otrzymał pracując w Fundacji > Polsko - Niemieckie Pojednanie, choć zgadzam się że to było nie fair, > > mamy historyków, mamy instytuty i mamy władze państwowe - i oni mówią o KL > Warschau - jako o fakcie - więc skąd rozterki, no chyba że bardziej wiarygodny > jest żurnalista z Gazety Wyborczej i Szkło Kontaktowe, > > co do obozu - to mógł to być Arbeitserziehungslager Oderblick w Schwetig > /obecnie Świecko/, spróbuj pisać do archiwum Międzynarodowej Służby > Poszukiwawczej w Bad Arolsen - ale szukanie akt idzie im strasznie ociężale Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.pawel.buczek Prawda o zwolennikach 18.09.09, 14:34 Terrorem można nazwać zachowanie pewnych osób, uznających tunele w al. Prymasa Tysiąclecia za dawny obóz zagłady. Swojego czasu podróżując z i do pracy drogą rowerową, która wraz z chodnikiem jest poprowadzona jednym z tuneli spotykałem na swojej drodze (dosłownie) ww. zwolenników - z reguły osoby starsze lub młodzież. Ci ludzie wielokrotnie blokowali mi drogę, starali się zrzucić mnie z jadącego roweru, słali wyzwiska pt. "po cmentarzach nie jeździ się rowerem, nie rozjeżdża się prochów" itd. Dwa razy w moją stronę poleciały zużyte znicze. Byłem świadkiem jak para młodych ludzi została przez grupę młodych ludzi zmuszona do zatrzymania się i uczczenia minutą ciszy zabitych tam ludzi. Mam szacunek do historii ale nie do tych ludzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman zawiadomiłeś Policję o huliganach 18.09.09, 14:41 i rozbójnikach, czy tak dopiero teraz Cię olśniło Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Współczesny terror KL Warschau 18.09.09, 16:58 Grzesiek napisał(a): "Fusiecki. przestań kłamać. a konferencja wiosną tego roku, którą IPN współorganizował, kilka publikacji? Prof. Żaryn, pros. Wiesław Wysocki -mam wymieniać dalej?" No i który z nich i gdzie potwierdził że KL Warschau istniał w formie postulowanej przez ekssędzinę? Czytać nie umiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiakkk "Świadkowie" pani Trzcińskiej 19.09.09, 06:59 W związku z tym, że Trzcińska lansuje bajkę, jakoby na Kole (moje strony rodzinne) były baraki obozowe (w rzeczywistości tzw. Drewniane Koło, osiedle mieszkaniowe z lat 30-tych) a w Lasku na Kole - krematorium (w rzeczywistości budynek dziecięcych półkolonii; innym krematorium z którego Trzcińska po cichu się wycofała miała być (!!!) kotłownia osiedlowa z 1951, Trzcińska nawet miała już "świadków"!!!), sprawdziłem dokładnie informacje o świadkach. Okazało sie, że WSZYSCY świadkowie potwierdzający wersję Trzcińskiej mieszkali w czasie wojny poza Kołem! Jeden z nich (Satora) twierdzi, że tylko krótko rozmawiał z Trzcińską na ulicy, nigdy nie był przez Trzcińską przesłuchiwany; w aktach śledztwa zamiast protokołu przesłuchania Satory jest zrobiony przez Trzcińską odpis; oryginału nie ma bo i przesłuchania nie było, co znaczy, że Trzcińska odpis zmyśliła. W promieniu kilometra od rzekomego krematorium w Lasku na Kole mieszkało około 9 tysięcy osób. Trzcińska w tej grupie nie znalazła nawet jednego popierającego świadka! W kościele parafialnym na Deotymy, 700 metrów od rzekomego krematorium w latch 1938-1978 był ten sam proboszcz, Akowiec Jan Sitnik - nic nie zauważył! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: "Świadkowie" pani Trzcińskiej 22.09.09, 09:31 Moja matka mieszkała aż do Powstania na Czystem. Jej starszy brat działał pod przykrywką munduru kolejarskiego w AK (dywersje) na terenie warszawskiego węzła kolejowego. Wiedzieliby o istnieniu obozu i komór, gdyby to była prawda. I ja wiedziałabym z ich relacji. To jest po prostu niemożliwe, żeby autentyczni świadkowie nigdy o czymś takim nie słyszeli. Ale oni dawno powymierali, a różne oszołomy rozdmuchują sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiakkk Dzikie pomniki grupy Trzcińskiej 19.09.09, 07:06 Problem w tym, że oni już zbudowali dwa pomniki - głazy pamiątkowe. Jeden na skwerze Alojzego Pawełka czci instalację wentylacyjną z 1972 roku (niby komorę gazową). Drugi w Lasku na Kole czci barak i basen dziecięcych półkolonii (niby krematorium). Bezczelność tych ludzi bije rekordy świata. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiakkk Re: Dzikie pomniki grupy Trzcińskiej 19.09.09, 07:20 Aha, jest jeszcze trzeci fałszerski pomnik: w kościele Św. Stanisława na ulicy Kasprzaka umieścili tablicę upamiętniają rzekome 200 tysięcy ofiar. Niestety Kościół toleruje fałszerstwa na swoim terenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KtoKorzystal Z KL Warshau korzystalo NKWD i UB IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 23.10.09, 12:45 Sami Polacy wykorzystywali poniemieckie urządzenia i dlatego jest to tak niewygodne fakty.interia.pl/historia/news/historia-zapomnianego-obozu-kl-warschau,1307873 hotnews.pl/artpolska-116.html Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiakkk Trzcińska kłamie 23.10.09, 15:55 Obóz NKWD był na Gęsiej, Trzcińska kłamie twierdząc jakoby był na Kole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość js. Współczesny terror KL Warschau IP: *.platige.com 14.11.09, 18:34 Gdyby pani Trzcińska wierzyła w to co pisze na temat Koła, nie bała by się konfrontacji z żyjącymi przedwojennymi mieszkańcami Koła i skorzystałaby z zaproszenia byłego proboszcza ks.Jana Sikorskiego na spotkanie z nimi. Niestety odmówiła. To o czymś świadczy.Dzięki temu mamy głaz ufundowany przez ludzi, którzy do czasu przyjazdu do W-wy, nie widzieli nic poza krowimi ogonami.Niestety nie przekonywują ich relacje mieszkańców "Drewnianego Koła", ul. Bolecha czy Dobrogniewa położonych w najbliższym sąsiedztwie naszego Lasku.To główna zasługa p. Trzcińskiej.Druga brednia to skwer Pawełka. Tam mieszkańcy Gazowni przez całą okupację i długo po powstaniu sadzili kartofle. Kto zna Wolę a właściwie Czyste to wie że wzdłuż ul. Prądzyńskiego mieszkali ludzie, także na Brylowskiej i Krzyżanowskiego oraz Bema.Przez całą okupację w plebanii mieszkał(przy samych torach kolejowych) ks. Prał. Podbielski - też ukrywał prawdę? Tak jak wyżej wspomniany śp. ks. prał. Jan Sitnik proboszcz Koła.Dla nas mieszkańców Koła ta książka już na samym początku okazała się fikcją kiedy na mapce pokazującej Obóz , zobaczyliśmy zaznaczone jako baraki obozowe, rzeczywiście baraki ale "Drewnianego Koła", które zostały spalone po wypędzeniu mieszkańców 15 sierpnia 1944 r. Zyją jeszcze świadkowie tamtych dni. niestety już coraz mniej.Ich zeznania zostały dostarczone naszemu b. Proboszczowi, jak również świadkowie ci zostali przesłuchani przez prokurarorów IPN. Odpowiedz Link Zgłoś