Dodaj do ulubionych

Brak słów...........

19.10.09, 14:16
Pisałam dwukrotnie na stronie Radzymina zapytanie co z autobusem
podmiejskim dla mieszkańców mieszkających równie daleko od centrum
jak ci z osiedla Victoria. Mój komentarz był widocznie dość ostry i
nie został zamieszczony, tam widnieją same pochwały więc nie pasował
do ogółu. Szczyt obłudy, a tym czasem pozostają nam nadal prywatne
autobusy bo do przystanku ZTM spacerkiem musiała bym iść prawie pół
godziny. Rozumiem latem to całkiem przyjemny spacerek ale zimą po
nie odśnieżonych chodnikach to istna katorga.
Obserwuj wątek
    • radzradz Re: Brak słów........... 19.10.09, 14:31
      No niestety.
      Dlatego powstala koniecznosc zalozenia nowego forum.
      Co do autobusow to rzeczywiscie jest to krzywdzace nie wdajac sie w żadne
      ideologie. Zawsze znajda sie pokrzywdzeni.
      Ty jestes pokrzywdzona bo nie podprowadzili Ci linii blisko domu, ja jestem
      pokrzywdzony bo mam na gminnej ulicy bloto po kostki, brak oswietlenia i
      chodnika do tzw cywlizacji.
      Ale wielkie propagandowe przedsięwzięcie szzcegolnie dla politykow radzyminskich
      i tych co maja chetke na stolki zostalo osiagniete.
      No i jak pisze Gdev Radzymin stal sie bardziej atrakcyjny (chyba dla niego bo
      robi w nieruchomosciach).
      • agmar30 Re: Brak słów........... 19.10.09, 14:43
        Wiem co oznacza błoto a wręcz glina, walczyliśmy o asfalt kupę
        czasu, samochody lgnęły w błocie, buty najlepiej było by gdyby mieć
        na zmienę ze sobą bo wstyd się było ludzim na oczy pokazać. Niestety
        większość małych uliczek nadal tak wygląda. A na stronie radzymina
        same superlatywy, tylko chcąc coś załatwić to graniczy z
        cudem.Jedyny rattunek jak ktoś z władz Radzymina postawi sobie
        chatkę na Twojej ulicy wtedy wszystko się znajdzie, pieniądze na
        drogę i oświetlenie. Wraz ze zmianami władz talie zjawiska można
        zaobserwować.
        • radzradz Re: Brak słów........... 19.10.09, 15:24
          Najgorsze jest to, ze czlowiek nie ma wplywu na nic.
          Tam gdzie dla urzedasa wydac milion na rok lekka raczka jest niczym, dla
          zwyklego czlowieka 200 tys kredytu to 30 lat splacania i nerwow.

Wygrywa ten kto glosniej krzyczy i ma znajomosci.
          Odpowiedzia , niektorych na zarzut, ze autobus jezdzi dla wybranych bylo - idz
          do swojego radnego i sobie zalatw. Mnie to szczerze mowiac ni grzeje ni ziebi bo
          mimo, ze mam przystanek pod nosem i tak jezdze samochodem ale szkoda tej kasy
          dla tak malej grupki.

Ciekawy wpis (ze jeszcze nie zniknal...) znalazlem na forum osiedla Victoria:

witam wszystkich po mojej dłuższej nieobecności na forum smile

dziś mam wolne więc mogłem spać i spać ale ... w związku z tym, że
          autobus dziś rusza w pierwszą trasę, sen zszedł mi z powiek i ...

WIDZIAŁEM AUTOBUS O 7:20, DUŻY PRZEGUBOWY I NISKOPODŁOGOWY, nawet
          wsiadło do niego dwóch pasażerów pod osiedlem ...

ALE JAZDA tongue_out

pozdrawiam wszystkich smile

https://forum.gazeta.pl/forum/w,35987,101694136,101694136,AUTOBUS_.html
          • andrzej5219 Re: Brak słów........... 19.10.09, 19:57
            Zapomniałeś tylko dodać, że to była sobota :)). Dzisiaj wyglądało to
            już całkiem inaczej... Dobrze, ze te "drobne" manipulacje odbywają
            się już na tym forum.
            • radzradz Re: Brak słów........... 19.10.09, 20:02
              Wiem,ze sie cieszysz bo mieszkasz na viktorii.
              Tez bym sie cieszyl.
              Napisz mi tylko czy jest sprawiedliwe, ze ty dostales autobus a ktos inny nie
              mimo, ze wszyscy placimy podatki.
              To taki maly szczegol.
              • andrzej5219 Re: Brak słów........... 20.10.09, 21:02
                Inni mają pod nosem pocztę, sklepy apteki a ja drogę szybkiego ruchu
                i niedługo kościół... żartuję oczywiście ale tak jest że autobus nie
                stanie pod kazdym domem i nie da sie iść do sklepu w kapciach.
                Zawsze jest coś za coś :)
                • gdev Re: Brak słów........... 20.10.09, 22:07
                  Andrzej, a nie widzisz tego, ze ktos po prostu nie pomyslal i
                  wykonal coś bez planowania, konsultacji spolecznych. Zainstalowano
                  ZTM, do ktorego nie mozna kupic biletow, nie mozna wsiasc do tego w
                  centrum, bo przystanek Traugutta 01 nie istnieje.
                  Czy to mozna nazwac optymalnym rozwiązaniem, ze autobus przejezdza
                  przez centrum miasta i sie tam nie zatrzymuje w drodze do Warszawy ?
                  Jak pytam na forum, kto za to odpowiada radni czy burmistrz nikt nie
                  wie. Nikt nie wie, kiedy dyskutowano na temat. A wiesz czemu ? Bo
                  dyskusji ni było. Nie było myślenia, wiec nie można było nic
                  wymyśleć.
                  • abc123.trzy Re: Brak słów........... 21.10.09, 10:46
                    Różnica jest tak, że za ZTM płacą wszyscy a korzystają nieliczni. I możesz teraz
                    ponarzekać na burmistrza, SFR czy siebie samego. Urzędnik zdecydował o trasie
                    przejazdu.

Prywaciarz decyduje prawie sam lub tak ustala trasę, aby był jak największy
                    popyt. Jeśli Ci jakość usług nie odpowiada to po prostu rezygnujesz.

Z dobra fundowanego przez państwo "za darmo" zrezygnować się nie da. Tzn. możesz
                    nie korzystać, ale płacić musisz.
                    • gdev Re: Brak słów........... 21.10.09, 12:18
                      Prywaciarz realizuje malutki projekt jazdy jednym autbusem do Wawy z
                      jeszcze mniejsza wybraznią. Ci prywaciarze są tu od 20 lat, sami nie
                      zmienili tej trasy od początku, nie stać ich nawet by rozkłady
                      pozawieszać. Jakby mysleli perspektywicznie, to by sie umowili
                      zrobili Prywaciarz Sp. z o.o., ktora by jezdziala po Radzyminie i do
                      Warszawy taniej i szybciej niz te ZTM i jeszcze by kase z Urzędu
                      dostali na to.

Mnie nie boli, ze jest ZTM i ze musze placic, bo i tak place i tak
                      place. Lepiej niech maja ludzie komuniukacje niz urzednicy maja
                      sobie nowe samochody kupic. Zawsze mam w glowie taki
                      tekst: "Cokolwiek robisz rob mądrze", a gdzie tu mądrze, gdzie tu
                      optymalnie, skoro nie wykonali przystanku w centrum, a juz
                      startują ? Wierzę w to, ze zrobią ten przystanek, tym bardziej przed
                      wyborami.
                  • andrzej5219 Re: Brak słów........... 22.10.09, 10:45
                    Zgadzam się, że Traugutta01 należało zrobić nawet wykorzystując
                    zatokę parkingową i myślę że to jest do wykonania przy odpowiednim
                    nacisku na włodarzy gminy. Z przystankiem przy poczcie już się nie
                    zgadzam wg mnie wystarczy przy terenach zielonych.
                    • abc123.trzy Re: Brak słów........... 22.10.09, 11:43
                      Ja się nie zgadzam z przystankiem na terenie zatoki parkingowej. A samochody to
                      niby gdzie wtedy będzie można zostawić?

Dlaczego szanowny kolego proponujesz zrobić przystanek kosztem parkingu?
                      Podróżni zyskają ale kierowcy stracą?
                      • andrzej5219 Re: Brak słów........... 22.10.09, 12:50
                        Bo wymaga najmniej środków i można go zrobić z dnia na dzień, a
                        sądząc z postów jest to sprawa pilna.
                        • abc123.trzy Re: Brak słów........... 22.10.09, 13:58
                          Nie w tym rzecz.

Jeśli chcesz byś sprawiedliwy, to najpierw przenieś obecny parking, a potem
                          buduj zatokę dla autobusów.

Nie można tak po prostu zabrać kierowcom parkingu i dać go autobusom.

Piszesz, że to pilna sprawa? Pilna ale dla kogo? Chyba nie dla klientów
                          okolicznych sklepów, którzy stracą miejsce do parkowania.

Nie można jednym zabierać i dawać drugim. Bo to jest niemoralne i niesprawiedliwe.
        • kasya5 Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:08
          to prawda. Mieszkam na trasie Radzymin-Załubice. Pomimo, że w Załubicach działa
          ZTM i od niedawna w Radzyminie już też, to my mieszkańcy Rejentówki i Rudy,
          skazani jesteśmy na piesze wycieczki lub przewoźników prywatnych. Prywatne
          autobusy wykorzystują tę sytuację. Bilet do Radzymina (5 km) 3 zł, do Załubic (2
          km) tyle samo. O ZTM nie mamy co marzyć. To tak jakby wielką szkodą było
          pociągnąć linię ZTM z Załubic te kilka kilometrów dalej.... Brak słów bo oprócz
          płacenia podatków w tych miejscowościach nie dzieje się na prawdę nic, a podatki
          płacimy jak wszyscy.
          • abc123.trzy Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:20
            Jedyne rozwiązanie, wg mnie bardzo uczciwe, to obniżać podatki i nie obiecywać
            nic w zamian. Wtedy przyjemniej masz jasną sytuację - dane dobro muszę sobie
            dostarczyć samemu.

Rozumiem Twoje rozczarowanie. Oddajesz państwo ponad połowę swojego dochodu, z
            czego połowa idzie na pensje urzędników a reszta na usługi dla wybranych grup.

Też mi się to nie podoba, gdyż z każdego tankowania ponad połowa kasy idzie do
            budżetu, a nowych dróg nie ma.
            • kasya5 Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:23
              prędzej można spodziewać się najazdu kosmitów niż obniżenia podatków przez
              naszych "ukochanych" rządzących ;))))
              • abc123.trzy Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:31
                Sporo zależy od nas samych.

Każda władza opiera się na poparciu "poddanych". Cofnijmy poparcie, a tyrania
                zostanie obalona.

Tu jest ciekawy opis podatków i państwa. Polecem, choć trochę długie:
                mises.pl/265/265/
                • kasya5 Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:37
                  racja, tyle że brak tej jedności niestety.
                  a jako ciekawostkę podam, że pisałam pod koniec września w tej kwestii do
                  Burmistrza (za pośrednictwem strony Urzędu). Oczywiście nie odpisał :)
                  • abc123.trzy Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:53
                    Bo to trzeba na piśmie złożyć. Wtedy pismo takie podpada pod właściwą ustawę i
                    odpowiedź musi zostać wygenerowana przez urzędnika.

• kasya5 Re: Brak słów........... 20.10.09, 13:59
                      fakt, a ja zachwyciłam się mobilnością mailową Burmistrza, naiwnie wierząc w
                      uzyskanie odpowiedzi na trudne pytanie.
    • radzyminbezcenzury Re: Brak słów........... 19.10.09, 14:43
      tutaj Ci nikt niczego nie skasuje. Nawet administratorzy z gazeta.pl nie
      cenzurują prywatnych for.

Zapraszam Ciebie i każdego, kto ma dość cenzury na forum Radzymin i okolice.
    • radzradz Re: Brak słów........... 26.10.09, 20:26
      Na ocenzurowanym przez Szifoksa forum juz jest kilka glosow niezadowolenia z
      ZTM. Bo za wolny (co mowil kilka razy Radzyminiak), bo nie dla Radzymina tylko
      dla Marek itd..
      Ale juz niektorzy meznie walcza o nowe "usprawnienia". W wiekszosci to osoby
      wczesniej krzyczace jak to bedzie fajnie jak autobus sie pojawi.
      Ciekawe kiedy te wypowiedzi zostana skasowane i jak potoczy sie dalej sprawa
      komunikacji miejskiej?
      Czy prywatne linie juz upadly czy moze przezywaja rozkwit jak pisali niektorzy?
      Pytam bo nie korzystam ani z tego ani z tego wiec nie wiem.
      • radzyminiak.pl Re: Brak słów........... 28.10.09, 13:25
        poczyniłem już pewne wstępne obserwacje działalności ZTMu w Radzyminie. Całościowo z wyliczeniem kosztów opiszę to za jakiś miesiąc - gdy minie efekt "nowości".

Co widać teraz:
        - autobus już na przystanku w Radzyminie ma ok. 20 minut opóźnienia, jak nie lepiej. W między czasie odjeżdżają ze trzy prywatne. To jeśli chodzi o te upragnione rozkłady jazdy, żeby nie trzeba było czekać "trzy godziny na prywaciarza". Prywatne z rana, koło godz. 8, odjeżdżają zawsze bardzo puntktualnie.

Jeśli chodzi o ilość ludzi, to jest nieco większa niż myślałem. Co prawda sam jeszcze tym czymś nie jechałem, ale widziałem w środku ze 20 osób (w większości nastolatków i studentów) co w porównaniu do linii do Nadmy czy Załubic (średnio z 5 osób) to sporo. Z drugiej strony, sporo wysiada już na cmentarzu i w Słupnie, więc daleko nie zajeżdżają...

W kwestii czasu przejazdu w godzinach szczytu obserwacji jeszcze nie mam, ale jest z to pewnością ok. 30 minut więcej od prywatnego. Proponuję komuś wrócić z Warszawy do Radzymina 738 odjeżdżającym o 18.05 z Wileńskiego. Może sam niedługo się poświęcę. Prywatny jedzie w tych godzinach ok. 40-45 minut (raz, chyba nawet w tym miesiącu jechałem 36 min.).

Jeśli chodzi o Markowian i Warszawiaków - to mają z nami złoty interes, stanowią na oko (jeszcze nie liczyłem dokładnie) z 60-70% pasażerów.
        • liberalnyantyliberal Re: Brak słów........... - i znów manipulacja...:- 28.10.09, 13:43
          Jaką masz radość w mówieniu nieprawdy? Jeśli autobus spod Victorii o
          6.55 i 7.25 odjeżdza punktualnie (wiem, bo sąsiadka jeździ o 6.55, a
          ja mijam się wyjeżdzając z osiedla z tym o 7.25), to jakim cudem
          śmiesz twierdzić, że na odcinku 2km (do "centrum" Radzymina ZTM
          łapie 20 minut opóźnienia...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka