Dodaj do ulubionych

ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej zda...

24.11.09, 14:01
Mozna osiągnąć jeszcze lepszy efekt: zamknąc całkowicie Trase
Łazienkowska dla samochów osobowych.
Wtedy pełny sukces. Cały ruch osobowy to tylko autobusy. 100%.
Jeżeli ktoś sobie postawi taki idiotyczny cel...

Za buspasy - podziekujemy pani Gronkowiec przy najblizszych wyborach.
Obserwuj wątek
    • Gość: smurf ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej zda... IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:03
      A Gazeta dalej swoje. Propaganda po całości jak za PRL.
      No, ale jak się wzięło 340 tys. od miasta to nie można źle o nich pisać.
      • Gość: Realny_Warszawiak Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:10
        Propagandę to sieją na tym forum właściciele samochodów osobowych, w większości
        mieszkający poza granicami miasta. Zdecydowane TAK dla buspasa to najlepsza
        rzecz jaka przydarzyła się temu miastu w ostatnich paru latach !
        • Gość: smurf Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:16
          Propagandę to sieją zwolennicy postawienia na rogatkach miasta szlabanów. Ot,
          wieśniacy i psy ogrodnika!
          • Gość: ja Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 18:07
            Oby poza taką fuszerkę jak na Trasie Łazienkowskiej nie wyskoczyli w innych
            miejscach. Chociaż po takich debilkach w ratuszu można wszystkiego się
            spodziewać już teraz :)
            • Gość: brtk Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: 77.222.250.* 24.11.09, 22:38
              Jednym buspasem jedzie więcej ludzi, niż w autach dwoma pasami dla samochodów.
              Wniosek nasuwa się jeden: dwa pasy należy przeznaczyć tylko dla autobusów :)
              Niesamowite, jak gul skacze niektórym pieniaczom, gdy sto osób w autobusie
              przemieszcza się szybciej, niż on w swoim autku. Tylko nie wiem skąd
              oczekiwanie, że sto osób będzie czekać, aż on jeden przejedzie...
              No ale trudno oczekiwać czegoś mądrego od kogoś, kto wierzy, że przy aktualnej
              ilości samochodów da się zbudować wystarczającą ilość dróg, oraz że da się
              nadążyć z budową dróg tempu przybywania samochodów. Niektórzy nawet wierzą, że
              za granicą to się udało zrobić, a tylko u nas zła władza wyzyskuje ludzi i robi
              buspasy. I że na każdym korku jacyś "oni" (prezydent, minister, urzędnik?)
              zarabiają jakieś wielkie pieniądze.
              Londyńczycy zamknęli centrum (wjazd płatny), wiele innych cywilizowanych miast
              wytycza buspasy, zamyka centra, nie buduje kolejnych dróg (bo nikt nie nadążył z
              budową, ile by nie zbudować, tyle się zakorkuje), promuje się komunikację miejsą
              - najczęściej poprzez utrudnianie życia kierowcą, np. poprzez bardzo drogie
              parkowanie w centrum. Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto wierzy, że buspasy w
              Warszawie to zemsta urzędników.

PS: nie jest też prawdą, że wszędzie buduje się parkingi na obrzeżach - tak
              robiły tylko najbogatsze kraje.
              • Gość: ja Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 23:02
                Gość portalu: brtk napisał(a):

> Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto wierzy, że buspasy w
                > Warszawie to zemsta urzędników.

Widać, że nie było ciebie nawet stać na wylot do USA :) Jak uzbierasz kiedyś na
                bilet lotniczy, to polecam zwiedzenie tamtego kraju. Amerykańska rzeczywistość
                totalnie zaprzecza twojej fałszywej teorii :)
              • Gość: bolo Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.centertel.pl 24.11.09, 23:29
                > Wniosek nasuwa się jeden: dwa pasy należy przeznaczyć tylko dla autobusów :)
                Co z tego, że na środkowym, centralnym odcinku trasy tych osób się pokrywają i
                jedzie "średnio 1,3 osoby" a autobusem "średnio 50"? Nic, bowiem ludzie muszą
                jakoś pokonać całą trasę a nie tylko środkowy jej kawałek (ten z buspasem) i
                żaden autobus tych relacji nie obsłuży. Jedyne, co ZTM ma takim osobom do
                zaproponowania to 3 przesiadki i linie co 40 minut.

> Niesamowite, jak gul skacze niektórym pieniaczom, gdy sto osób w autobusie
                > przemieszcza się szybciej, niż on w swoim autku.
                Gul skacze także osobom w autobusach, które utknęły w sztucznie wywołanych korkach.

> Londyńczycy zamknęli centrum (wjazd płatny),
                I biznes ucieka na przedmieścia, gdzie zbiorkomu niet.
          • Gość: Mt Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 21:05
            > Propagandę to sieją zwolennicy postawienia na rogatkach miasta
            szlabanów. Ot,
            > wieśniacy i psy ogrodnika!

Sorry, ale urodziłem się w Warszawie i właśnie dlatego jestem
            przyzwyczajony do autobusów. Z mojego doświadczenia wynika jasno, że
            problem z jeżdżeniem autobusami mają głównie osoby napływowe (nic im
            nie ujmując - po prostu na wsiach i w małych miejscowościach
            poruszanie się samochodem jest daleko bardziej praktyczne).

Samochód oczywiście mam (a'propos psów ogrodnika). I popieram bus
            pasy! Nikt mi nawet nie musiał liczyć tego, co oczywiste (czyli, że
            jeden pas z autobusami ma wyższą przepustowość niż dwa pasy dla
            samochodów i to tylko, gdyby te nie stały w korkach, a stoją).

'Stawianiu szlabanów' jestem przeciwny - samochód jest dla wielu
            koniecznością. Tak samo jak koniecznością jest sprawny transport
            miejski i tylko szkoda, że dopiero teraz solidnie się do tego
            zabrano, bo z roku na rok korki rosły. Nie, nie przez panią Waltz i
            jej buspasy, ale przez to, że samochody stały się dobrem
            powszechnym, a komfort jazdy autem zawsze jest większy niż
            autobusem. Tylko miasto wszystkich nie pomieści. Czyli albo będzie
            więcej buspasów, albo za kilka lat nie będzie się opłacało wracać z
            pracy do domu. Innymi słowy - tak, dojeżdżający samochodami (ci,
            którzy rzeczywiście muszą) też skorzystają, tylko niektórzy są widać
            zbyt krótkowzroczni, by to dostrzec.
            • Gość: ja Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 22:57
              Gość portalu: Mt napisał(a):

> Sorry, ale urodziłem się w Warszawie i właśnie dlatego jestem
              > przyzwyczajony do autobusów.

Sorry, ale przyzwyczajenie to bardzo słaby argument państwa wychowanego na
              komunie...

> Z mojego doświadczenia wynika jasno, że problem z jeżdżeniem
              > autobusami mają głównie osoby napływowe (nic im nie ujmując - po
              > prostu na wsiach i w małych miejscowościach poruszanie się
              > samochodem jest daleko bardziej praktyczne).

Masz wypaczone doświadczenie, po naukowemu zabrzmi to tak - masz
              niewystarczającą populację poddaną obserwacji, wobec czego nie masz możliwości
              przetestowania własnej tezy na satysfakcjonującym poziomie ufności. Zrozumiałeś
              to coś z dziedziny probabilistyki? :)
              Zapomniałeś wspomnieć o ludziach, którzy widzieli kawałek Świata i jakość
              tamtejszych komunikacji publicznych. Opieranie własnych kompleksów tylko na
              wieśniakach to tylko twoja małostkowość :)

> 'Stawianiu szlabanów' jestem przeciwny - samochód jest dla wielu
              > koniecznością. Tak samo jak koniecznością jest sprawny transport
              > miejski i tylko szkoda, że dopiero teraz solidnie się do tego
              > zabrano, bo z roku na rok korki rosły. Nie, nie przez panią Waltz
              > i jej buspasy, ale przez to, że samochody stały się dobrem
              > powszechnym, a komfort jazdy autem zawsze jest większy niż
              > autobusem. Tylko miasto wszystkich nie pomieści. Czyli albo będzie
              > więcej buspasów, albo za kilka lat nie będzie się opłacało wracać
              > z pracy do domu. Innymi słowy - tak, dojeżdżający samochodami (ci,
              > którzy rzeczywiście muszą) też skorzystają, tylko niektórzy są
              > widać zbyt krótkowzroczni, by to dostrzec.

Raczej niektórzy są mądrzejsi, bo widzieli cywilizowany Świat w przeciwieństwie
              do ciebie. Opieranie zbiorkomu ogromnej aglomeracji na buspasach to kultywowanie
              komunistycznych prowizorek, które potem najdłużej tu funkcjonują... Jak dla mnie
              obecna władza nadużyła mocno kredytu zaufania i nie zakryje swojej nieudolności
              w ważnych inwestycjach komunikacyjnych (przede wszystkim kilka linii metra
              jednocześnie!) taką marną fuszerką - buspasem na Trasie Łazienkowskiej.
              • Gość: Mt Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 23:15
                Byłem w Stanach Zjednoczonych, podróżowałem po dużych miastach
                większości państw Europy Zachodniej. Dlatego z przykrością muszę
                poinformować - absolutnie nie masz racji. To jest nie masz racji, że
                nic nie widziałem, a ponieważ to Twój jedyny argument, więc tak -
                jesteś w błędzie. Buspasy są niezbędne dla Warszawy.
                • Gość: bolo Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.centertel.pl 24.11.09, 23:36
                  > Buspasy są niezbędne dla Warszawy.
                  Ale nie teraz. Jest za wcześnie. To będzie katastrofa dla Warszawy, a HGW z
                  Galasem i Rutą wyjadą z ratusza na taczkach.
                  • Gość: hek Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 23:57
                    Niby czemu ?
                    Bo kilka % kierowców pieniaczy zagłosuje na jakiegoś lokalnego oszołoma pokroju
                    Leppera, który zaproponuje likwidacje komunikacji miejskiej i "zainwestowanie"
                    tych pieniędzy w budowę autostrad dojazdowych do śródmieścia ? Śmiechu warte...

Wybory wygrają Ci którzy wspierają rozwój komunikacji miejskiej bo nią
                    przemieszcza się codziennie ponad 60% warszawiaków - zdecydowanie większa
                    i bardziej cenna dla rządzących grupa obywateli niż kierowcy pieniacze...
                    • Gość: bolo Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.centertel.pl 25.11.09, 00:32
                      > Wybory wygrają Ci którzy wspierają rozwój komunikacji miejskiej bo nią
                      > przemieszcza się codziennie ponad 60% warszawiaków
                      Problem w tym, że przez durny buskwas w sztucznie wywołanych korkach stoją też
                      autobusy.
                      • p.w.l.k Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 26.11.09, 16:52
                        o czym Ty mówisz? autobusy moga stać w korkach na buspasie jedynie, w przypadku
                        gdy jakimś idiotom, zechce się przyśpieszyć podróż wygodnym samochodem, jadąc
                        buspasem. Bo jak to autobus ma jechac szybciej ode mnie?
                        • rlnd Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 26.11.09, 17:43
                          warszawa.gazeta.pl/warszawa/3292000,34889,7286685.html?back=/warszawa/1,34889,7286581,goclaw_chce_szybciej_do_buspasa.html
                          Przyklad autobusu, ktory lamie przepisy, zeby nie stac w korku wywolanym przez
                          buspas na TŁ.
                          Bolo nie pisal o korku na buspasie, tylko o korkach wywolanych przez buspas. Co
                          nie zmienia, ze na Trasie Ł, korki moga sie tworzyc tez i na buspasie, wystarczy
                          ze samochod wjedzie na buspas (np. ze slimaka) i nie bedzie mogl go opuscic
                          zanim zacznie sie linia ciagla ze wzgledu na korek obok - wtedy zgodnie z
                          przepisami sie zatrzyma i bedzie czekal...
        • w.i.l Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą 24.11.09, 14:23
          I pracują w Warszawie.
          Dla nich autobusy nie są żadną opcją bo tam nie dochodzą.
          Ale ludzie Gronkowiec tych ludzi lekceważą.

• pavle kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ideę 24.11.09, 14:32
            Kolejny raz do wyliczenia "mogłoby" dla autobusów bierze się ich
            maksymalną wydajność przewozową, a dla samochodów - średnią (1,3).

Wystarczy już może tej kompromitacji, dowolny gimnazjalista
            to zauważy. BUSpas obroni się bez takich manipulacji.
            • w.i.l To my warszawiacy zadecydujemy czy buspasy 24.11.09, 14:37
              zostaną czy pójda w diabły razem z urzędasami, którzy nimi blokują
              miasto.
              Przy najblizszych wyborach.
              • Gość: ja_praga Re: To my warszawiacy zadecydujemy czy buspasy IP: *.waw.cdp.pl 24.11.09, 16:37
                Jeszcze tylko rozszerzyć granice płatnego parkowania, wlepiać mandaty za
                parkowanie na zakazie bez litości, zamknąć centrum miasta dla prywatnych
                pojazdów i koreczków już nie będzie.

W międzyczasie doczekamy się obwodnic i tiry pójdą obok miasta.
                • Gość: Cynik Re: To my warszawiacy zadecydujemy czy buspasy IP: 91.206.210.* 24.11.09, 16:55
                  a potem to już tylko wysiedlić mieszkańców i limuzyny prominentów będą mogły
                  mknąć po pustych ulicach.
            • janci0 Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide 24.11.09, 14:57
              Nie jestem fanatykiem buspasów, bo poruszam się samochodem, ale w tym przypadku
              zauważ że autobusy są wypchane po brzegi, a samochody faktycznie puste jeżdżą.
              • Gość: kixx Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide IP: *.acn.waw.pl 24.11.09, 15:08
                w godzinach szczytu moze i tak
                ale buspas obowiazuje cala dobe-ja mam to szczescie,ze jezdze TL
                poza godzinami szczytu i widze te "wypchane po brzegi" autobusy-o
                ile w ogole obok jakiegos przejezdzam.
                Autobusow poza godzinami szczytu jest nie dosc ze mniej,ale i jezdza
                niemal puste-przynajmniej tak to wyglada z zewnatrz.
                • Gość: chuj Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide IP: 89.108.220.* 26.11.09, 01:17
                  zauważ też że poza szczytem ruch na Trasie Łazienkowskiej odbywa się płynnie...
                  • rlnd Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide 26.11.09, 09:58
                    Ale co to znaczy poza szczytem ?
                    Bo jesli na moscie TL o 11:00 jest korek (kierunek Ochota) to jest jeszcze
                    szczyt czy juz nie ? Albo o 19:00 pod GUSem (kierunek Praga) ?
              • Gość: tomek Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide IP: 198.28.69.* 24.11.09, 15:48
                zauważ proszę,że samochody jadą jeden za drugim a autobusy nie -
                więc cała ta dyskusja o przepustowości to manipulacja
              • az100 Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide 24.11.09, 17:34
                janci0 napisał:

> Nie jestem fanatykiem buspasów, bo poruszam się samochodem, ale w tym przypadku
                > zauważ że autobusy są wypchane po brzegi, a samochody faktycznie puste jeżdżą.

Zależy o której godzinie. Niestety w ostatnią sobotę około południa na TŁ był
                ścisk na wysokości Legii (dla zwykłych śmiertelników) a prawie przez całą
                długość buspasa nie spotkałem żadnego autobusu.
                Ale i tak ten buspas funkcjonuje lepiej niż myślałem. To chyba zasługa kamer i
                konsekwentnych mandatów - czego nie ma np. na Radzymińskiej.
                I jeszcze jedna zaleta buspasa : karetki mają zdecydowanie łatwiejszy przejazd.
              • Gość: Mikar Re: kłamstwa i manipulacje kompromitują dobrą ide IP: *.kosnet.pl 24.11.09, 22:18
                > Nie jestem fanatykiem buspasów, bo poruszam się samochodem, ale w tym przypadku
                > zauważ że autobusy są wypchane po brzegi, a samochody faktycznie puste jeżdżą.

No i niech jeszcze co najmniej połowa kierowców i pasażerów samochodów przesiądzie się do autobusów, do czego tak usilnie są zachęcani przez urzędników, to będą jeździli chyba na ich dachach.
                Przegięcie w każdą stronę jest niezdrowe. Komuś zabrakło zdrowego rozsądku.
          • Gość: smurf Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:44
            Z wyliczeń wynika, że Trasę w godzinach szczytu pokonuje 76 autobusów na
            godzinę. W sumie są one w stanie przewieźć 10 tyś pasażerów, ale zapełnienie
            sięga tylko 65 proc. To oznacza, że buspasem w jedną stronę w jednej godzinie
            szczytu jedzie 6500 pasażerów komunikacji publicznej. I to po jednym pasie.

To się właśnie nazywa propaganda i manipulacja. Autobusów jeździ średnio 76, ale
            w obie strony, a nie w jedną (sprawdziłem według rozkładu na Rozbrat). Czyli po
            jednym pasie jedzie w ciągu godziny 38 autobusów i one niby przewożą 6500 ludzi
            czyli 171 na autobus. To jednak tylko 65% wypełnienia czyli jeden może zabrać
            ponad 260 pasażerów?! To genialnie. Dalej okazuje się, że jeśli tak jest w
            rzeczywistości to autobusy mogą przewieźć nie 10 000, a 19 800 ludzi w godzinę.
            No, ale przecież jest napisane, że mogą 10 000. Czyli manipulacja, bo
            rzeczywiście może wożą 6500 ale w obie strony. To na pół daje 3250. W tym czasie
            w jedną stronę jedzie samochodami 4700.

Poza tym 38 pojazdów na godzinę daje maksymalne zapełnienie pasa w 65%. Czyli w
            szczycie w 35% pasa jest puste. A jak jest poza szczytem?
            • Gość: Złota 20 Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.subscribers.sferia.net 24.11.09, 14:57
              Smurf, spostrzeżenia (trafne zresztą) spostrzeżeniami, a że rzeczywistość nie
              odpowiada założeniom ratusza to tylko gorzej dla rzeczywistości:)
              Propaganda sukcesu i tyle, aż się niedobrze robi. Czasem to mam wrażenie jakbym
              czytał Trybunę Ludu. Szkoda tylko że niektóre media zamiast informować zajmują
              się robieniem wody z mózgu czytelnikom.
              Mieszkam niedaleko buspasa i widzę co się dzieje na TŁ i w okolicach. Jedno co
              mogę powiedzieć to cieszę się że niedługo zmieniam miejsce zamieszkania bo robi
              się tu powoli nie do życia.
              Zwolennikom zbiorkomu chciałbym zadać jedno pytanie. Gdzie zmieściliby się ci,
              którzy pozostawili by swoje samochody bo chyba nie do przepełnionej już
              komunikacji publicznej. Codziennie jeżdżę do pracy metrem i cieszę się że jednak
              część ludzi nie rezygnuje z samochodu, bo w przeciwnym przypadku musiałbym
              przepuszczać kilka składów, albo wstawać godzinę wcześniej. I tak już jest ścisk
              koszmarny.
              A tak na zakończenie to który to już artykuł o sukcesie pasa? Dzisiaj na pewno
              drugi:)
              • rlnd Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą 24.11.09, 15:53
                > A tak na zakończenie to który to już artykuł o sukcesie pasa? Dzisiaj na pewno
                > drugi:)

Nie mam 100% pewnosci - 28 albo 29ty ...
                • Gość: Prahnitz Samochody się palą!!! Skandal!!! IP: 212.244.73.* 24.11.09, 16:43
                  www.tvnwarszawa.pl/-1,1630268,0,,pozar_samochodu_na_pulawskiej,wiadomosc.html
                  Przecież to same szroty - czas na ITD, kontrolę wszystkich stojących w korku na
                  Łazienkowskiej i pozabieranie dowodów rejestracyjnych!
                  • Gość: Cynik a w gaszeniu pomogł, no kto? Kierowca autobusu! IP: 91.206.210.* 24.11.09, 16:53
                    W końcu w gaszeniu płonących pojazdów mają NAJWIĘKSZE doświadczenie.
                    • Gość: kixx Ba,trening czyni mistrza ,jak widac IP: *.acn.waw.pl 24.11.09, 17:01
                      pierwszy udokumentowany przypadek sprawnego ugaszenia pojazdu przez
                      kierowce autobusu.Chyba trzeba ich poprzesadzac na taksowki
                  • rlnd Re: Samochody się palą!!! Skandal!!! 24.11.09, 17:41
                    A ten dalej nie rozumie roznicy. Ciezki przypadek fanatyzmu...

Kierowca autobusu/mechanik/dyrektor ZTM bierze odpowiedzialnosc za 40% (docelowo
                    ponoc 85%) mieszkancow Warszawy, ktorzy moga splonac w autobusie (nie licze osob
                    postronnych).
                    Kierowca samochodu - tylko za siebie + swoich pasazerow (tez nie licze osob
                    postronnych).
                    W przypadku gdy kierowca jestem ja, do pozaru raczej nie dojdzie bo regularnie
                    serwisuje swoj samochod i nie czekam az mnie ITD przylapie. Czego zycze tez
                    ZTMowi, bo na razie im to nie wychodzi ...
                    • Gość: ja Re: Samochody się palą!!! Skandal!!! IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 18:12
                      rlnd napisał:

> A ten dalej nie rozumie roznicy. Ciezki przypadek fanatyzmu...

Bo to tylko praski przygłup sprzedający się ZTM'owi :)
                  • rlnd Re: Samochody się palą!!! Skandal!!! 24.11.09, 17:44
                    Aha, i jeszcze jedno. Gdy warszawski autobus sie pali - pala sie pieniadze
                    wszystkich mieszkancow Warszawy placacych podatki. Gdy samochod sie pali -
                    najczesciej tylko pieniadze wlasciciela.

Prahnitz, ty podobno masz jakies zwiazki z ZTM, moze bys byl tak mily i zadbal o
                    wspolna kase - np. poszedl powycierac olej z komor silnikowych autobusow, co ?
                    • Gość: ja Re: Samochody się palą!!! Skandal!!! IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 18:14
                      rlnd napisał:

> Prahnitz, ty podobno masz jakies zwiazki z ZTM, moze bys byl tak
                      > mily i zadbalo wspolna kase - np. poszedl powycierac
                      > olej z komor silnikowych autobusow, co ?

Zapomnij, taki sprzedawczyk ZTM'u tylko dyktuje społeczeństwu swoją ideologię,
                      nic poza tym wartościowego nie zrobi :)
            • Gość: Gamaliel Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 14:58
              A ilu pasażerów przejeżdża buspasami w sobotnie poranki albo w święta? Po co
              robić sztuczne korki? Rozumiem, że chodzi o to, żeby zniechęcić kierowców. W
              cywilizowanym świecie się zachęca a nie zniechęca. Systemy się zmieniają ale
              metody nie....
            • Gość: raf4 Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: 83.238.4.* 24.11.09, 15:06
              smurf: super tekst

daje do myslenia.....ale ZTM i tak dostanie nagrody za
              wielki "sukces" ;(
            • zdzisiek66 Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą 24.11.09, 15:06
              Podziwiam determinację w studiowaniu rozkładów, ale czy jesteś pewny wyniku? Bo
              na przystanku Rozbrat chyba nie zatrzymują się pospieszne?
            • Gość: gość Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.nat.student.pw.edu.pl 24.11.09, 15:47
              na przystanku Marszałkowska o godz. 7 zatrzymuje się ponad 50 autobusów.
              Dodające te, które wjeżdżają z Wisłostrady na Pragę bądź zjeżdżają na Wał
              Miedzeszyński liczba 78 podana przez ZTM wydaje się być sensowna.
            • Gość: Damian z Pragi Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 19:46
              >>To się właśnie nazywa propaganda i manipulacja. Autobusów jeździ >>średnio 76, ale
              >>w obie strony, a nie w jedną (sprawdziłem według rozkładu na >>Rozbrat).

Rozbrat ???
              Ty baranie!
              Chyba Twój mózg jest manipulacją.
              Przecież na przystanku Rozbrat zatrzymuje się tylko część autobusów! a dokładniej nie zatrzymują się linie przyśpieszone (poza 520 i 502 na żądanie).
              A więc nie policzyłeś kursów autobusów: 514,515,415,411,525,523(jeździ bardzo czesto, w szczycie co 6 min.!)
              To linie przyśpiesozne przewożą gros pasażerów buspasem!
              Powinieneś odszczekać swoje mądrości i wyliczenia ;/
              Tych, wyżej, którzy Ci uwierzyli również mi żal ;/
              • Gość: ... Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.aster.pl 24.11.09, 20:47
                Gość portalu: Damian z Pragi napisał(a):

> Rozbrat ???
                > Ty baranie!
                Chyba Twój mózg jest manipulacją.
                > Przecież na przystanku Rozbrat zatrzymuje się tylko część autobusów! a dokładni
                > ej nie zatrzymują się linie przyśpieszone (poza 520 i 502 na żądanie).
                > A więc nie policzyłeś kursów autobusów: 514,515,415,411,525,523(jeździ bardzo c
                > zesto, w szczycie co 6 min.!)
                > To linie przyśpiesozne przewożą gros pasażerów buspasem!
                > Powinieneś odszczekać swoje mądrości i wyliczenia ;/
                > Tych, wyżej, którzy Ci uwierzyli również mi żal ;/

Ty Matole!!!
                Ale licząc te co podałeś wychodzi maksymalnie w szczycie ok. 58 (o 7.00 ) i ok.
                60 (o 16.00) kursów na godzinę. Gdzie te 76?
                • Gość: ... Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.aster.pl 24.11.09, 20:54
                  Dla porównania dodam, że Modlińską po buspasie jedzie 107 autobusów na godzinę w
                  jedną stronę w godzinach szczytu. Czujesz różnicę matole? Nie jeżdżę TŁ, ale
                  totalnie zaklinowało się teraz miasto.

Proponuję buspas do na "Gierkówce". Tam też jest dużo autobusów.
                • Gość: tak...tak... Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 21:58
                  buahahaha to chyba nie umiesz liczyć. Rozkład jest w Internecie, każdy może sprawdzić.
                  Koleś z Rozbratu popełnił błąd, a ty go próbujesz bronić ;D
                  • Gość: ... Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.aster.pl 24.11.09, 22:16
                    Gość portalu: tak...tak... napisał(a):

> buahahaha to chyba nie umiesz liczyć. Rozkład jest w Internecie, każdy może spr
                    > awdzić.
                    > Koleś z Rozbratu popełnił błąd, a ty go próbujesz bronić ;D

Ja go nie bronię i lata mi to, ale licząc linie według mapy ztm w żaden sposób nie mogę się doliczyć 76 sztuk na godzinę na jednym pasie. Ale skoro liczysz lepiej to wymień o której godzinie jadą te autobusy. Tylko buspasem, a nie jego krótkim kawałkiem.
          • mecenas_misiura Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą 24.11.09, 14:54
            > I pracują w Warszawie.
            > Dla nich autobusy nie są żadną opcją bo tam nie dochodzą.
            > Ale ludzie Gronkowiec tych ludzi lekceważą.

Władze Warszawy są od dbania o interesy mieszkańców Warszawy, a nie okolicznych
            miejscowości.
            • w.i.l A to ciekawy pogląd. Kompletnie dyskwalifikuje 24.11.09, 15:02
              urzędników Gronkowiec.
              Jak widać ona olewa ludzi, którzy dojeżdżają i pracują w stolicy.
              • mecenas_misiura Re: A to ciekawy pogląd. Kompletnie dyskwalifikuj 24.11.09, 15:16
                Niby czemu dyskwalifikuje? Bo stawia na pierwszym miejscu interes mieszkańców
                Warszawy?? Sorry, ale jak się wyprowadziło za miasto, to trzeba uwzględnić, że
                dojazd do pracy w centrum może być utrudniony. To jedna z 'zalet' mieszkania na wsi.
                • rydzyk_fizyk Re: A to ciekawy pogląd. Kompletnie dyskwalifikuj 24.11.09, 15:52
                  Zgadza się, dorośli ludzie ponoszą odpowiedzialność za swoje własne
                  decyzje. Skoro zdecydowali się zamieszkać pod miastem to przyjmują
                  wszelkie tego zalety i wady.

Miasto nie będzie nikogo uszcześliwiać na siłę, szczególnie jeśli
                  gdzie indziej płaci podatki.
                  • Gość: Złota 20 Re: A to ciekawy pogląd. Kompletnie dyskwalifikuj IP: *.subscribers.sferia.net 24.11.09, 16:11
                    rydzyk_fizyk napisał:

> Zgadza się, dorośli ludzie ponoszą odpowiedzialność za swoje własne
                    > decyzje. Skoro zdecydowali się zamieszkać pod miastem to przyjmują
                    > wszelkie tego zalety i wady.
                    >
                    > Miasto nie będzie nikogo uszcześliwiać na siłę, szczególnie jeśli
                    > gdzie indziej płaci podatki.

Sęk w tym, że problemy z komunikacją dotyczą również mieszkańców Warszawy. Nie
                    wszędzie jest dobra komunikacja, a ci ludzie akurat płacą tu podatki i nie widzę
                    powodu żeby mieli być obywatelami drugiej kategorii.
                  • w.i.l Zapominasz, że zakłady ich zatrudniające też płacą 24.11.09, 16:16
                    podatki.
                    A masa ludzi mieszka teraz na obrzeżach Warszawy. Ci rzecz jasna
                    płacą wszelkie podatki.
                    • Gość: Cynik Jeszcze parę genialnych pomysłów komunikacyjnych IP: 91.206.210.* 24.11.09, 17:15
                      i zakłady będą przenosiły się poza miasto.

A w Warszawie pozostaną urzędy, które podatków nie płacą.
                      • w.i.l Takim pomysłem było rozszerzenie strefy 24.11.09, 17:44
                        płatnego parkowania na Powiśle.
            • pzablo Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą 24.11.09, 16:50
              masz racje pajacu Warszawa kończy się tam gdzie kończy się buspas!
            • Gość: lajkonik Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 22:55
              Wiesz Warszawa to też Wesoła, Rembertów, Stara Miłosna. Pełnoprawna.
          • Gość: gari HGW dziękujemy za wspólny bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 14:56
            > Ale ludzie Gronkowiec tych ludzi lekceważą.
            >

Bzdura, dla ludzi spod Warszawy wprowadzono choćby wspólny bilet KM+ZTM i sądząc
            po zajętości parkingów przy stacjach kolejowych coraz więcej samochodziarzy z
            niego korzysta. Co nie znaczy, że nie mogłoby więcej.
            • w.i.l Kolej? Koleje to jeżdziły za PRL. Teraz ich 24.11.09, 15:04
              praktycznie wcale nie ma.
              Trakcję elektryczną zdemontowano.
              • rydzyk_fizyk Ty byłeś kiedykolwiek w Warszawie!? 24.11.09, 15:27
                Ja rozumiem, że można nie przyjmować do wiadomości, że "Czarnałąka"
                jest w granicach administracyjnych miasta ale żeby nie zauważać
                trakcji elektrycznej?

Może nikt ci nie powiedział, że w centrum Warszawy pociągi jeżdzą po
                ziemią?
                • w.i.l Słabo sie orientujesz w sytuacji warszawskich 24.11.09, 16:18
                  kolei podmiejskich.
                  Są obecnie kompletną ruiną.
                  Tam skąd pociągi odchodziły za PRL co godzinę - teraz odchodzą 2 na
                  dobę.
                  • Gość: ple ple ple nie masz pojęcia IP: *.jjs-isp.pl 24.11.09, 18:02
                    Tak może było w Bartoszycach czy Gołdapi ale nie na
                    Mazowszu a tym bardziej w Warszawie, gdzie rozwój
                    kolei postępuje bardzo szybko.
                  • rydzyk_fizyk Re: Słabo sie orientujesz w sytuacji warszawskich 25.11.09, 10:52
                    Oczywiście, że są tylko 2 pociągi na dobę.

Więc dla miłośników zjawisk paranormalnych ZM zamieszczają rozkład
                    pociągów widm :)

www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/3560
              • Gość: Prahnitz Re: Kolej? Koleje to jeżdziły za PRL. Teraz ich IP: 212.244.73.* 24.11.09, 15:33
                > praktycznie wcale nie ma.
                > Trakcję elektryczną zdemontowano.

Hehehe!! I została CZARNA DZIURA!
          • Gość: kuna i po to powstały P+R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 15:21
            Dla pozawarszawskich fanów samochodów powstają parkingi P+R, możesz łatwo
            przesiąść się w tramwaj, metro czy autobus i pojechać zbiorkomem, zmniejszając
            korki poprzez zaniechanie wciskania do miasta swojej podrdzewiałej bryki. Nie
            Gronkowiec cię lekceważy, tylko ty lekceważysz stolicę.
            • Gość: Cynik P+R-y? a gdzie one są????? IP: 91.206.210.* 24.11.09, 15:26
              i ile się tam zmieści samochodów?

Wielkie mi osiągnięcie: P+R w Wawrze (chyba) na 50 samochodów!
              • Gość: kuna Re: P+R-y? a gdzie one są????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 11:46
                A, bo ty oczekujesz, że przyjdzie wróżka, machnie jakąś gałęzią i samo się zrobi
                w 5 minut to, co nie mogło być zrobione przez wiele lat za poprzednich władz
                stolicy? Muszę cię uświadomić, że nadrobić czasu i wieloletnich zaniedbań nie da
                się w ten cudowny sposób. Powstają P+R i będzie ich więcej, ale nie dziś i nie
                jutro, nie wystarczy klasnąć w łapki i pomyśleć życzenie.
            • pzablo Re: i po to powstały P+R 24.11.09, 16:01
              kuna ty to sie kurna nie odzywaj i nie dolewaj oliwy do ognia bo P+R
              jest tylko na papierze ładnie wygląda!

P+R na połczyńskiej jest kpiną - najgorsze korki tworzą się przed
              skrzyzowaniem przy ciepłowni wola, więc jak to pokonasz to nie ma
              sensu parkować i jechać tramwajem jeśli samochodem do centrum
              jedziesz 10min. a tramwajem 20min. - gdzie tu logika?!

P+R w wawrze jest śmiechem na sali - pociągi jeżdżą jak chcą,
              zapchane, a składy ledwo co się toczą - gdzie tu zachęta do
              jeżdżenia zbiorkomem?
            • eizoo W Aninie jest metro i tramwaj??? 24.11.09, 16:06
              Gość portalu: kuna napisał(a):

> Dla pozawarszawskich fanów samochodów powstają parkingi P+R,
              możesz łatwo
              > przesiąść się w tramwaj, metro czy autobus i pojechać zbiorkomem,

Gdzie?
              • Gość: kuna Re: W Aninie jest metro i tramwaj??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 11:51
                a wiesz, z Anina dojedź do granic warszawki i przesiądź się w tramwaj lub
                autobus, masz z tym problem? ludzie, myślałby kto, że tu codziennie kataklizmy
                stają wam na drodze, jakie to to biedne, poradzić sobie nie może... Dojeżdżam
                codziennie do pracy, jeżdżę po warszawce i jakoś żyję. wiecie co, tak mi się
                wydaje, że narzekać to wy będziecie zawsze, bo kochacie narzekać na wszystko -
                bez narzekania bylibyście ciężko chorzy.
                • rlnd Re: W Aninie jest metro i tramwaj??? 25.11.09, 14:04
                  Ale to przeciez w Aninie jest P+R, swiezo otwarty, na raptem 50 miejsc.
              • Gość: Prahnitz Re: W Aninie jest metro i tramwaj??? IP: 212.244.73.* 25.11.09, 13:12
                > Gdzie?

EN57. Stacja na środku Anina.
                • eizoo Re: W Aninie jest metro i tramwaj??? 25.11.09, 14:15
                  Gość portalu: Prahnitz napisał(a):

> > Gdzie?
                  >
                  > EN57. Stacja na środku Anina.

Metro albo tramwaj matołku.
                  Jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem to sie nie odzywaj.
          • Gość: raf Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: 193.130.120.* 24.11.09, 16:12
            Wlasnie jestem takim przeprowadzonym warszawiakiem, który dojeżdża
            pociągiem (do najbliższej stacji samochodem). Samochodem do miasta
            wjeżdżam TYLKO jak musze. A jak mogę po mieście jeżdże komunikacją
            miejską. I WIEKSZOŚĆ warszawiaków jezdzi komunikacją miejską, taka
            jest rzeczywistość w liczbach. Dlatego buspasy są lepsze dla
            większości mieszkańców miasta. I dlatego powinno ich być więcej.
            • pzablo Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą 24.11.09, 16:54
              a skąd "taki przeprowadzony warszawiaku" jeździsz tym pociągiem?
              jesteś zadowolony z usług oferowanych przez ZTM lub KM?
              • Gość: gari Re: Masa warszawiaków zbudowała domy pod Warszawą IP: *.chello.pl 24.11.09, 20:08
                Tak. Zielonka - m. Wilanowska 40 minut jazdy. Plus jedna książka przeczytana na
                1-2 tygodnie. Samochód tylko wtedy jak muszę coś przewieźć.
      • Gość: rafał Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 23:37
        O jakiej propagandzie ty mówisz smerfie jeden ?
        Fakty są takie, że większość z nas - Warszawiaków - przemieszcza się komunikacją
        miejską, więc jej uprzywilejowanie jest jak najbardziej normalne, pożądane i w
        interesie większości...

Że to się nie podoba wszystkim tym, którzy mają d..pę przyspawaną do swoich
        samochodów ? No cóż, nie mój problem. To kierowcy tworzą korki, nie piesi, nie
        rowery, nie autobusy - kierowcy ! Niech więc ci kierowcy, którzy nie chcą się
        przesiąść do autobusu lub tramwaju tkwią w korkach na własne życzenie...
        • Gość: bolo Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.centertel.pl 25.11.09, 00:03
          > Że to się nie podoba wszystkim tym, którzy mają d..pę przyspawaną do swoich
          > samochodów ?
          Nie tylko im. Popytaj na Gocławiu.

> To kierowcy tworzą korki, nie piesi, nie
          > rowery, nie autobusy - kierowcy !
          A za brak mięsa za komuny odpowiadali klienci... Skąd ja znam tą propagandę...
          • Gość: Admiral Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: 195.216.250.* 25.11.09, 11:58
            Przypominam, że zgodnie z badaniami Ratusza z kwietnia br. codzienne
            z komunikacji miejskiej korzysta 40% mieszkańców. To akurat nie
            stanowi większości.
    • Gość: k ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej zda... IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:04
      I super, miasto powinno być dla jego mieszkańców, a nie smrodów zjeżdżających się z podwarszawskich wsi.
      • Gość: smurf Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:06
        Gość portalu: k napisał(a):

> I super, miasto powinno być dla jego mieszkańców, a nie smrodów zjeżdżających
        się z podwarszawskich wsi.

Ale Ikarusy są z miasta.
      • Gość: autor Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: 189.87.127.* 24.11.09, 14:29
        Gość portalu: k napisał(a):

> I super, miasto powinno być dla jego mieszkańców, a nie smrodów zjeżdżających s
        > ię z podwarszawskich wsi.

Miasto powinno być dla WSZYSTKICH mieszkańców, a nie tylko tych, którzy
        mają to szczęście że mieszkają w bezpośredniej bliskości buspasa. Rozumiem, że
        jak ktoś mieszka na gocławiu/grochowie/ wawrze/aninie (dla twojej informacji -
        to RÓWNIEŻ jest Warszawa i tam RÓWNIEŻ mieszkają ludzie) to może sobie już stać
        40 minut w korku na dojeździe do buspasa (czyli ok 25 dłużej niż przed
        wprowadzeniem BP) bo jest obywatelem 2-kategorii ?
        • Gość: jaxa Bredzisz IP: *.acn.waw.pl 24.11.09, 17:55
          Mieszkam na Gocławiu i uważam, że buspas jest doskonałym pomysłem
          • Gość: ja Re: Bredzisz IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 18:20
            Gość portalu: jaxa napisał(a):

> Mieszkam na Gocławiu i uważam, że buspas jest doskonałym pomysłem

Z innego artykułu i wypowiedzi mieszkańców tego właśnie Gocławia wynika, że
            bredzisz i robisz sobie z gęby cholewę :)
            • Gość: tomasz Re: Bredzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 00:10
              Uwielbiam takich klikaczy jak ty, którzy silni są tylko w wypisywaniu bzdur na
              forach...

Również mieszkam na Pradze Południe i powiem ci, że buspas zdecydowanie poprawił
              dostęp do centrum mieszkańcom tej dzielnicy, którzy korzystają z komunikacji
              miejskiej !
              • Gość: AW Re: Bredzisz IP: 212.76.45.* 25.11.09, 09:57
                Ja również mieszkam na Pradze Płd. i buspas NIC NIE ZMIENIŁ w czasie podróży
                autobusem.
                • Gość: Admiral Re: Bredzisz IP: 195.216.250.* 25.11.09, 12:03
                  Bądźmy sprawiedliwi - mieszkańcom Saskiej Kępy, mieszkającym tuż
                  przy buspasie dojazd poprawił. Reszcie pogorszył. Jednoczenie tym
                  samym mieszkańcom, ze zwględu na wydłużenie godzin szczytu -
                  zwiększył uciązliwość samej trasy.
              • rlnd Re: Bredzisz 25.11.09, 15:19
                warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7286581,Goclaw_chce_szybciej_do_buspasa.html
                Polecam szczegolnie zdjecie.
    • Gość: buspas buspas dobrze działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 14:06
      Naprawdę się poprawiła przewidywalność komunikacji. Na
      lotnisko jedzie się bez stresu - autobusem rzecz
      jasna. Trzeba dopracować i dalej rozwijać. Po 2-mln
      mieście się nie jeździ samochodem.
      • Gość: xxx Re: buspas dobrze działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 14:08
        Po 2-mln
        > mieście się nie jeździ samochodem.

Jeździ się, póki debile od bussrasów i ścieżek rowerowych nie dorwą się do władzy.
        • Gość: jood Re: buspas dobrze działa IP: *.md4.pl 24.11.09, 14:25
          Rozumiem cię, chłopie, doskonale. Zbierałeś 15 lat pieniądze, w końcu udało się - było te 30 tysięcy (rodzice dołożyli dychę, mają lepiej, bo dwie renty w rodzinie, no i Grójec - to tanie życie). Kupiłeś wymarzoną "taksówkie", trochę bitą, ale szwagier z Góry Kalwarii ładnie wyklepał - a tu zonk, buspas zrobili, i nawet porządnie stówą po mieście pojeździć się nie da. Nic tylko się wku...ć.
          • Gość: Kiełek Re: buspas dobrze działa IP: 217.96.70.* 24.11.09, 14:28
            Gość portalu: jood napisał(a):

> Rozumiem cię, chłopie, doskonale. Zbierałeś 15 lat pieniądze, w końcu udało się
            > - było te 30 tysięcy (rodzice dołożyli dychę, mają lepiej, bo dwie renty w rod
            > zinie, no i Grójec - to tanie życie). Kupiłeś wymarzoną "taksówkie", trochę bit
            > ą, ale szwagier z Góry Kalwarii ładnie wyklepał - a tu zonk, buspas zrobili, i
            > nawet porządnie stówą po mieście pojeździć się nie da. Nic tylko się wku...ć.

Poziom wypowiedzi typowy dla wykształconego pasażera komunikacji miejskiej...
            • pavle Re: buspas dobrze działa 24.11.09, 14:34
              > Poziom wypowiedzi typowy dla wykształconego pasażera
              > komunikacji miejskiej...

Zapiekło trochę, prawda?
              • Gość: smurf Re: buspas dobrze działa IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:51
                pavle napisał:

> > Poziom wypowiedzi typowy dla wykształconego pasażera
                > > komunikacji miejskiej...
                >
                > Zapiekło trochę, prawda?

Mnie codziennie (szczególnie po południu) piecze w płucach po wdychaniu oparów
                papierosów i alkoholu w tramwajach i autobusach. A ciebie nie?
                • pavle Re: buspas dobrze działa 24.11.09, 14:59
                  Mnie - nie. Dalej, huzia, napisz wprost że wszyscy pasażerowie
                  autobusów to pijacy i narkomani (a na pewno połowa z nich).

:-) :-)

Nie ma to, jak dobra fobia.
                  • Gość: ja Re: buspas dobrze działa IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 18:25
                    pavle napisał:

> Mnie - nie. Dalej, huzia, napisz wprost że wszyscy pasażerowie
                    > autobusów to pijacy i narkomani (a na pewno połowa z nich).

Nie muszą być wszyscy, wystarczy jeden z takich degeneratów społecznych w
                    pojeździe, żeby przypomnieć, że to nie jest poziom dobrej cywilizacji w
                    tutejszym zbiorkomie :)

> :-) :-)

:D

> Nie ma to, jak dobra fobia.

A jak twoja rowero-filia? Gdzie ci wszyscy zwolennicy kopenhaskiego stylu życia?
                    Czemu takie pustki na ścieżkach rowerowych?
                  • Gość: pawl Re: buspas dobrze działa IP: 87.204.10.* 24.11.09, 23:45
                    pavle napisał:
                    > napisz wprost że wszyscy pasażerowie autobusów to pijacy i narkomani

Aż tak bym nie pisał, ale: połowa pasażerów wsiada najdalej minutę po ostatnim
                    sztachu, smród faj niemiłosierny, alkohol zazwyczaj od kogoś też wali. I
                    niestety - ręcznik, mydło, szczotka, ciepła woda, z tym jest bardzo źle, bardzo.
                    Pół biedy w "pustym", ale jak się nie możesz przesunąć nawet o pól centymetra, a
                    kładzie się na tobie koleś wczorajszy, to sorki, ale pawik na wierzchu.
                    Czyli a' propos buspasa - więcej autobusów i tramwajów.
                • Gość: gari Re: buspas dobrze działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 15:00
                  > Mnie codziennie (szczególnie po południu) piecze w płucach po wdychaniu oparów
                  > papierosów i alkoholu w tramwajach i autobusach. A ciebie nie?

Przesadzasz. Papierosy to owszem problem, ale na przystankach, nie w autobusach.
                  Alkohol i bezdomni to już marginalny problem.
                  • Gość: smurf Re: buspas dobrze działa IP: *.chello.pl 24.11.09, 15:30
                    Cieszę się, że jest tylu tolerancyjnych co to im ci po piwku i papierosku nie
                    przeszkadzają w autobusie w tym ścisku. Mnie przeszkadzają i nie będę udawał, że
                    mi nie śmierdzi jak śmierdzi.

W tamtym tygodniu w tramwaju nr 1 pan palił faję w pierwszym składzie. Ja byłem
                    w drugim i chyba rzeczywiście nikomu to nie przeszkadzało, bo tłok był spory.
                    Znam też jednego kierowcę co to jara w autobusie podczas jazdy. No ale cieszmy
                    się, że nie pije.
        • Gość: Dzidek Re: buspas dobrze działa IP: 217.17.35.* 24.11.09, 15:14

Gość portalu: xxx napisał(a):

> Po 2-mln
          > > mieście się nie jeździ samochodem.
          >
          > Jeździ się, póki debile od bussrasów i ścieżek rowerowych nie dorwą się do wład
          > zy.

Jak zwykle yntelygentny inaczej dał popis rzeczowej argumentacji i kultury
          osobistej.

Czytając twoje posty od razu widać, że ma się do czynienia ze światłym
          człowiekiem, a nie robolem z bydłowozu.

Tak trzymaj onetowy dzieciaku
      • Gość: smurf Re: buspas dobrze działa IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:10
        Gość portalu: buspas napisał(a):

> Po 2-mln
        > mieście się nie jeździ samochodem.

No to je omiń jak taki jesteś mądry.

Skoro nie samochodem to czym? Metrem? Wybrakowanymi autobusami? Czy może
        tramwajami wyciągniętymi z krzaków? A może pociągami?
        • Gość: Prahnitz Re: buspas dobrze działa IP: 212.244.73.* 24.11.09, 14:17
          > No to je omiń jak taki jesteś mądry.

Obwodnicą dla ciężarówek.
          • Gość: smurf Re: buspas dobrze działa IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:19

> > No to je omiń jak taki jesteś mądry.
            > Obwodnicą dla ciężarówek.

No Ty to mądry nie jesteś.
        • pavle Re: buspas dobrze działa 24.11.09, 14:37
          > Skoro nie samochodem to czym? Metrem? Wybrakowanymi
          > autobusami? Czy może tramwajami wyciągniętymi z krzaków?
          > A może pociągami?

Dokładnie tym wszystkim. I jeszcze rowerem czasami.

Szokujące, co? Przejedź się do Europy (pociągiem?!),
          to sam zobaczysz.
          • Gość: smurf Re: buspas dobrze działa IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:49
            pavle napisał:

> > Skoro nie samochodem to czym? Metrem? Wybrakowanymi
            > > autobusami? Czy może tramwajami wyciągniętymi z krzaków?
            > > A może pociągami?
            >
            > Dokładnie tym wszystkim. I jeszcze rowerem czasami.
            >
            > Szokujące, co? Przejedź się do Europy (pociągiem?!),
            > to sam zobaczysz.

No masz rację. Na tle Europy to szokujące. Mam na myśli niski poziom stołecznej
            komunikacji miejskiej. Tak się składa, że korzystam z niej codziennie.
            • pavle Re: buspas dobrze działa 24.11.09, 15:02
              Rozumiem. Jesteś z tych co jeszcze odkładają na wymarzonego
              Golfa i z zazdrością patrzą z okien śmierdzącego Ikarusa na
              gnijących w korku Królów Szos.
              • Gość: smurf Re: buspas dobrze działa IP: *.chello.pl 24.11.09, 15:31
                pavle napisał:

> Rozumiem. Jesteś z tych co jeszcze odkładają na wymarzonego
                > Golfa i z zazdrością patrzą z okien śmierdzącego Ikarusa na
                > gnijących w korku Królów Szos.

Źle to wydedukowałeś. Może następnym razem się nie wysilaj, bo i tak nic z tego.
    • Gość: cubikon Ależ wygoda i komfort!!! IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 24.11.09, 14:08
      ikarus 280 ma 46m2 powierzchni po obrysie zewnętrznym, co da nie więcej niż
      40m2 w środku, biorąc pod uwagę że siedzący zajmują więcej miejsca, to przy
      danych ZTM daje grubo ponad 2 osoby /1m2, biorąc pod uwagę że jest to tylko
      65% to ZTM zakłada ze 100% to 3osoby/m2 .. doprawdy luksus
      • Gość: smurf Re: Ależ wygoda i komfort!!! IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:17
        Gość portalu: cubikon napisał(a):

> ikarus 280 ma 46m2
        A weź pod uwagę że część z nich to ikarusy 260
    • Gość: Brawo Dobry pomysl, wiedzialem od poczatku. Pozdr! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 14:11
      Zawsze jest wybor: albo wygodnie na wlasnych 4 kolkach w korku, albo
      troche ciasniej, ale szybciej bo po BUSPASIE.

Pozdrowienia od kierowcy samochodu !
      • Gość: gari Re: Dobry pomysl, wiedzialem od poczatku. Pozdr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 15:02
        > Zawsze jest wybor: albo wygodnie na wlasnych 4 kolkach w korku,

Albo wygodnie albo w korku. Dla mnie stanie w korku nigdy nie jest wygodne.
    • Gość: Prahnitz I to by było na tyle. IP: 212.244.73.* 24.11.09, 14:16
      Na pohybel drącym się 'skrzywdzonym' - buspas zostaje.
      • Gość: ja Re: I to by było na tyle. IP: *.devs.futuro.pl 24.11.09, 18:29

> Na pohybel drącym się 'skrzywdzonym' - buspas zostaje.

Polska słynie w Świecie z prowizorek - to fakt :)
    • Gość: Gamaliel Jakieś przekłamane te dane IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 14:16
      Kto robił te analizy?
      • Gość: smurf Re: Jakieś przekłamane te dane IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:20
        Gość portalu: Gamaliel napisał(a):

> Kto robił te analizy?

Ten co dostał za to wynagrodzenie. A Agora publikuje też za wynagrodzenie.
    • Gość: Paw Ostatnio policzyłem autobusy na bus pasie IP: 213.108.152.* 24.11.09, 14:17
      Stojąc w korku na bus pasie za GUSem zadałem sobie trud policzenia autobusów
      mknących pasem. Wynik był porażający, w 10 minut minął mnie aż 1 (słownie
      jeden)zapchany po czubek pompona autobus. Istny sukces, jakby busy jechały co 1
      - 2 minuty to miało by sens ale tak....
      • mecenas_misiura Re: Ostatnio policzyłem autobusy na bus pasie 24.11.09, 15:24
        Może dlatego, ze 8 z 11 autobusów jadących przez most nie jedzie przy GUSie? A
        może zaczniesz liczyć osoby w samochodach? Bo to 1.3 też jest chyba troszkę
        naciągane.
        • Gość: AW Re: Ostatnio policzyłem autobusy na bus pasie IP: 212.76.45.* 25.11.09, 10:40
          To oznacza, że tak drastycznie obcięto przepustowość Trasy przy Gusie dla 3
          autobusów? To tam proporcje osób przejeżdżających komunikacją do tych
          przejeżdżających samochodami nieco różnią od tych różowych podanych przez ZTM.

Nie mówiąc o tym, że ZTM podaje MAKSYMALNĄ przepustowość osiąganą w JEDNEJ
          godzinie na dobę. Niech podadzą średnią.
    • Gość: Gamaliel ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej zda... IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 14:20
      Ja dziś tkwiłam na TŁ ponad 10 min. Przejechały wtedy 2 autobusy. To skąd te
      76 autobusów? Seriami jeżdżą?
      • zdzisiek66 Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 24.11.09, 15:01
        Tak, jeżdżą seriami. Też dla zabawy liczyłem i wychodziły mi 3, 4.
        Ale raz przejechało 7, z czego 5 dosłownie w sznurku.
        Tym niemniej te 76 chyba są trochę przesadzone. Kolega powyżej twierdzi, że ZTM
        liczy jadące w obie strony :)
        • Gość: Gamaliel Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 15:03
          Jeżdżę w szczycie codziennie w obie strony. Najwięcej to chyba widziałam 3. W
          ciągu dnia jeżdżą prawie puste. Ale ta dyskusja i tak nie ma sensu. Czy coś
          możemy zrobić?
          • zdzisiek66 Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 24.11.09, 15:43
            Jasne, że coś możemy zrobić. Za rok możemy podziękować Pani Prezydent i PO w
            wyborach.
            A teraz możemy podziękować osobiście. Gdyby ktoś ze zdolnościami graficznymi
            zaprojektował fajne naklejki, np. "Wdzięczni mieszkańcy Pragi dziękują za
            zablokowanie dzielnicy". Moglibyśmy je ponaklejać na auta i raz na jakiś czas
            zrobić kilkanaście rundek wokół Ratusza w godzinach, w których urzędnicy kończą
            pracę. Kilkadziesiąt aut na raz codziennie w zupełności wystarczy.
        • Gość: wer Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.ptim.net.pl 24.11.09, 15:18
          zdzisiek66 napisał:

> Tak, jeżdżą seriami. Też dla zabawy liczyłem i wychodziły mi 3, 4.
          > Ale raz przejechało 7, z czego 5 dosłownie w sznurku.
          > Tym niemniej te 76 chyba są trochę przesadzone. Kolega powyżej twierdzi, że ZT
          > M
          > liczy jadące w obie strony :)

nie wszystkie autobusy jada calym buspasem, te 76 to zapewne wszystkie busy
          nawet te ktore po buspasie jada na pewnym jego odcinku
          • Gość: autor1 Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.09, 21:22
            jest dokladnie tak jak napisales

np. z przystanku saska odjezdza dokladnie 11 linii autobusowych

ztm.waw.pl/rozklady.php?u=PRZYST/2097.HTM&c=76&d=2009-11-23&r=64&l=1
            z czego tylko 3 dojezdza do GUSu i dalej do Pomnika Lotnika.

W godzinach szczytu niektore linie kursuja co kilka minut, np. 523 midzy 7 a 8
            kursuje co 6 min:

ztm.waw.pl/rozklady.php?u=523/209701.HTM&c=76&d=2009-11-23&r=64&l=1
            Do tego dochodza autobusy, ktore wzjezdzja na TL z wału miedzyszynskiego (np.
            411) oraz z wisłostrady (np. 187). Tak wiec te 76 autobusow na godzine jest
            calkiem prawdopodobne.
    • Gość: autor Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: 189.87.127.* 24.11.09, 14:21
      Aby móc rzetelne ocenić wpływ BP na ruch na TŁ, trzeba przede wszystkim spojrzeć
      dużo szerzej - jak wpłynął on na ruch w całym mieście, w szczególności na
      2 sąsiadujących mostach. Wiele wskazuje na to, że ruch z Łazienkowskiej
      przeniósł się po prostu na mosty Siekierkowski i Poniatowski.

W przypadku Mostu Poniatowskiego, mamy do czynienia z zanegowaniem jednego z
      głównych celów jakie przyświecały budowniczym TŁ, która przypomnę, miała być
      obwodnicą centrum. Teraz, za sprawą buspasa, ruch w dużej mierze został
      do centrum na siłę wtłoczony.

Rzetelna analiza, wymagała by również porównania przepustowości TŁ przed oraz
      po wykonaniu buspasa
      . Dopiero wtedy można było by stwierdzić o ile
      zwiększyła się (o ile w ogóle) ilość pasażerów KM jadących komunikacją miejską i
      o ile zmniejszyła się (tu akurat nie ma wątpliwości) ilość osób podróżujących
      samochodem. Takiej analizy nie przeprowadzono lub jej wyniki ukryto (co w obu
      przypadkach świadczy jak najgorzej o ZDM).

W obecnej formie, najnowszego wystąpienia ZDM nie można traktować inaczej, jak
      kolejną odsłonę propagandy sukcesu.
    • Gość: Gamaliel Jakieś przekłamane te dane IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 14:21
      Skąd te dane pytam? Kto robił te analizy?
    • Gość: Arnie ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej zda... IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:24
      I bardzo dobrze! Im więcej buspasów, tym lepiej. Jechałem ostatnio bardzo długo Żwirki i Wigury w godzinach szczytu i obserwowałem przejeżdżające obok samochody. Musiało mnie minąć nawet i kilkaset samochodów i w zdecydowanej większości z nich siedział tylko kierowca. I po co? W dłuuugim, nowym autobusie było praktycznie pusto. Gdyby wszyscy ci kierowcy przestali tak kurczowo trzymać się kierownic i wsiedli do autobusu, to wszyscy dojechalibyśmy do celu znacznie szybciej. Wymaga to jednak zmiany mentalności betonu, który uważa się za króla drogi i musi wieźć tyłek własną furą, chociaż od domu do pracy ma bezpośredni autobus. Sami się tak nie zmienią, więc trzeba ich siłą zmusić np. budując buspasy.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że niektórzy muszą jechać autem - bo mieszkają na kompletnym zadupiu, bo potem muszą coś załatwić itd., ale nie wierzę, że ci wszyscy kierowcy jadący samotnie nie mogliby się przesiąść do autobusu czy tramwaju. A wtedy i ci, którzy muszą jechać autem, mieliby lepiej, bo korki byłyby mniejsze.
      • w.i.l Olbrzymia ilość warszawiaków mieszka w podwarszaw- 24.11.09, 14:35
        skich osiedlach, np. na Białołęce.
        Najwięcej czasu w codziennych koniecznych przejazdach zajmują im
        liczne przesiadki i związane z tym stanie na przystankach.
        Na mrozie, w deszczu i śniegu. Z zakupami w rękach i z dziećmi. To
        codziennie są godziny.
        Ale pani Gronkowiec ma swoje sposoby aby nie korzystali ze swoich
        samochodów.
        Czekam na najbliższe wybory z serdecznymi gratulacjami dla władz
        miasta.
        • jestem_z_kobry Re: Olbrzymia ilość warszawiaków mieszka w podwar 24.11.09, 14:58
          > Ale pani Gronkowiec

Ta pani nazywa się Gronkiewicz-Waltz. Nie dodasz swoim argumentom wagi
          przekręcając nazwiska. Co najwyżej poinformujesz wszyskich, że brakuje Ci
          kultury osobistej, a więc nie warto z Tobą dyskutować.
          • Gość: karol Re: Olbrzymia ilość warszawiaków mieszka w podwar IP: *.bas.roche.com 24.11.09, 15:30
            Dokladnie, argumentuje poprawnie, ale sloma mu z butow wychodzi...
            • Gość: dzikus Re: Olbrzymia ilość warszawiaków mieszka w podwar IP: *.147.232.195.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.11.09, 18:04
              Szkoda ze nie mozesz powiedziec o tej słomie mu twarza w twarz. To jest
              wychowanie nie ma co.
            • Gość: orkan Re: Olbrzymia ilość warszawiaków mieszka w podwar IP: *.spray.net.pl 24.11.09, 20:44
              > Dokladnie, argumentuje poprawnie, ale sloma mu z butow wychodzi...

Ja bym raczej powiedział, że w.i.l po prostu prezentuje poziom przedszkolaka
              lub, co najwyżej, ucznia podstawówki. To przecież w tym wieku przekręca się
              nazwiska, gdy się chce z kogoś pośmiać.

Byłoby to nawet zabawne, gdyby nie to, że w.i.l ma już prawa wyborcze (czym
              chwali się w prawie każdym swoim poście, jakby był co najmniej Wielkim Elektorem
              Brandenburgii) i raczej ma prawo jazdy. A to już jest smutne.
          • w.i.l Po wyborach ta pani będzie się nazywac Nemo 24.11.09, 16:22
            czyli Nikt.
            Bo będzie już w Warszawie nikim, razem ze swoimi urzędnikami od
            buspasów.
            • Gość: ws Re: Po wyborach ta pani będzie się nazywac Nemo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 11:03
              Na zajęciach przerabialiście Verna? Co tam nowego w liceum?
      • achzarit Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 24.11.09, 14:36
        Gość portalu: Arnie napisał(a):

> Sami się tak nie zmienią, więc trzeba ich siłą zmusić np. budując
        > buspasy.

Sam sobie zmień ta komusza mentalność, ćwoku.

Najpierw buduje się infrastrukturę - obwodnice, parkingi, tramwaje -
        a buspas na samym końcu.
        Zresztą zanim zaczniesz labidzić po raz kolejny jak to długo
        jechałeś po Żwirkach (nb. podziękuj panu Galasowi że zakorkował
        Żwirki swoim busbublem) przeczytaj strategie rozwoju transportu
        miejskiego w Wwie - przyszłość to tramwaje, w tym szybkie tramwaje a
        nie tak durne pomysły jak wycinanie ulic z Obwodnicy Śródmiejskiej.

• Gość: Arnie Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:46
          Podyskutować możemy, tylko na co ten ćwok na końcu? Niestety, część ludzi inaczej nie potrafi, co raczej nie świadczy o nich dobrze. Zmień nastawienie, EOT.
      • Gość: Tomek Beton to osoba, która poza buspasem nic nie widzi IP: 157.25.200.* 24.11.09, 14:58
        bo i po co jeśli tylko jeździ buspasem. Raport ZTM jest śmieszny. Sieć drogowa
        to jak naczynia zamknięte. Niech ZTM sprawdzi jak poprawiła się komunikacja, na
        arteriach komunikacyjnych wokół Łazienkowskiej! Gocław totalnie zakorkowany,
        Saska kępa również, wał Miedzeszyński z trzema pasami w stronę centrum o 7:30
        jest już totalnie zakorkowany w stronę centrum, tylko dlatego że beton Urzędnik
        nie dopuścił, aby wjazdy na TŁ miały pas rozruchowy. Buspasy trzeba umieć robić.
        Tworząc je należy analizować całą sieć drogową. Naszych Urzędasów nikt
        merytorycznie nie przygotował. Dlatego nie dziwie się, że wzbudza on takie
        emocje...
        Betonem to jesteś ty kolego. Ograniczasz swój tok myślowy do jednej drogi w
        gąszczu wielu innych ulic, z których ludzie chcieli by skorzystać.
        • pzablo Re: Beton to osoba, która poza buspasem nic nie w 24.11.09, 16:16
          rano Wałem Miedzeszyńskim jechać to koszmar, kiedyś było słabo ale
          teraz jest tragedia!!! bo jakiś inteligent wpadła na pomysł aby
          namalowac buspas, a jakby tego było mało przed wjazdem na TRASĘ
          łazeinkowską (powtarzam trasę nie ulicę) ustawiono znak STOP!
          Jakoś nigdy go nie było i ludzie dawali sobie radę, więc pytam po
          co?!

Nic lepiej tylko co raz gorzej!
      • Gość: spacemarine Myślenie typowo bolszewickie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 16:43
        Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego ludzie wolą jeździć samochodami niż
        autobusami. Bo dojeżdżają szybciej i wygodniej. Bez styczności z bezdomnymi, bez
        oczekiwania na zimnym, zdewastowanym przystanku. Tak, wiem to czyste
        uprzedzenia, bo wd. was, zwolenników buspasów komunikacja miejska w Warszawie
        jest cudowna, szybka, czysta i sprawna. Wskaż mi tylko drugie takie miasto w
        Europie, o podobnej powierzchni i liczbie ludności, gdzie komunikacja miejska
        opiera się na autobusach. Twierdzisz że w prywatnych samochodach króluje beton,
        a jak inaczej nazwiesz ludzi, którzy nie są w stanie zachęcić mieszkańców do
        podróży KM w inny sposób niż utrudniając im jazdę samochodem? To jest twoim
        zdaniem dobra metoda? Może od razu przebijać opony w nocy? Też więcej ludzi
        pojedzie rano autobusem.
        • Gość: real po co gadać z lewackimi ćwokami IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.09, 19:19
          lewizna zawsze będzie chciała ludzi skomunalizować, pozbawić wolności w
          korzystaniu w własnego samochodu i wpakować do autobusów. Szkoda gadać z
          lewakami. Po prostu - lejmy na nich i róbmy to, na co w granicach prawa nam
          wolno, czyli wybieramy samochód. Lewackie popier*ńcy niech czytają sobie dzieła
          zbrodniarza Lenina. A w następnych wyborach lewaki i tak umoczą.
    • Gość: han_solo_79 Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: 212.87.5.* 24.11.09, 14:38
      Z przyjemnością jej podziękuję - 5 minut jazdy od Metra do Lotnika zamiast "standardowych" 30.
      • Gość: nalberczak Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.gpw.com.pl 24.11.09, 14:43
        to cmoknij bufetową jeszcze w tłuste rączki!
      • Gość: Gamaliel Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 14:44
        W gazecie pracujesz czy w ratuszu?
        • pavle Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 24.11.09, 15:03
          A co, może nieprawdę napisał? Dojazd na tym odcinku poprawił się
          fenomenalnie i bezdyskusyjnie.
          • Gość: Gamaliel Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 15:15
            Przejazd busem przez buspas się poprawił. To oczywiste. Ale co z resztą.
            Przecież ludzie piszą, że na dojazdówkach nawet w autobusach jest gorzej. Ja
            jeżdżę z Bródna przez Pragę na Służewiec. Podwożę dwoje dzieci do szkoły po
            drodze. Próbowałam przesiąść się na komunikację miejską ale wtedy podróż
            dziennie wydłuża mi się niemal o godzinę. A dla mnie ten artykuł jest
            tendencyjny. Czy naprawdę wierzysz, że przejeżdża tamtędy 76 zapakowanych
            autobusów w jedną stronę na godzinę?
            • Gość: gość Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 11:07
              >Ale co z resztą.

Reszta może się cmoknąć w 4 litery. Demokracja to rządy większości, jeszcze to
              nie dotarło do samochodowej szlachty?

PS. Miłego korka.
              • Gość: M Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: 94.75.121.* 25.11.09, 18:59
                Bo autobusy to w korkach nie stoja. A jedyna sluszna droga w
                Warszawie jest buspass na TL. Rece opadaja jak sie czyta takie posty
                pelne jadu.
              • rlnd Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z 25.11.09, 19:44
                Polecam podroze linia 411:
                warszawa.gazeta.pl/warszawa/3292000,34889,7286685.html?back=/warszawa/1,34889,7286581,goclaw_chce_szybciej_do_buspasa.html
                PS. od kiedy to 40% to wiekszosc ?
      • w.i.l To jednyny wyjątek bo tam rzeczywiście był korek. 24.11.09, 15:07
        Ale na innych odcinkach trasa była przejezdna.
        Teraz nie.
      • Gość: shoto Re: ZTM orzekł: buspas na Trasie Łazienkowskiej z IP: *.147.232.195.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.11.09, 18:07
        A co powiesz mieszkańcom dzielnic peryferyjnych onie nie warszawiacy ?
        Na trasie może luzniej ale dzielnice peryferyjne stoją w dużo wiekszych
        korkach.
    • Gość: Autor Dziękuję za buspas! IP: *.aster.pl 24.11.09, 14:42
      Mieszkam na Grochowie i dzięki buspasowi szybciej dojeżdżam do pracy. Jedna z
      niewielu rzeczy, która się udała urzędasom.
      • zdzisiek66 Re: Dziękuję za buspas! 24.11.09, 14:55
        Szkoda tylko, że kosztem ludzi z innych dzielnic, np. z Gocławia, którzy dzięki
        temu wspaniałemu taksipasowi wolniej dojeżdżają do pracy. I mam na myśli
        zarówno kierowców, jak i pasażerów autobusów.
        Gdybyś tylko zadał sobie trud spojrzenia z perspektywy trochę szerszej niż swój
        przystanek, zauważyłbyś, że ta rzecz kiepsko się urzędasom udała. I że dzięki
        swojej indolencji kompromitują generalnie słuszną zasadę uprzywilejowania
        komunikacji zbiorowej.
        • Gość: Realny_Warszawiak Re: Dziękuję za buspas! IP: *.chello.pl 24.11.09, 18:33
          Marna prowokacja właścicielu osobówki, z Gocławia także dojeżdża się szybciej
          KM. Próbuj dalej.
        • Gość: badyl Re: Dziękuję za buspas! IP: 87.204.10.* 24.11.09, 20:43
          tak właśnie jest, co widać po wypowiedziach
          jestem w 100% przeciwnikiem buspasów w tej formie, dam termu wyraz podczas
          wyborów - kto je zlikwiduje albo przynajmniej zmieni i zaproponuje konkretny
          program rozbudowy metra/obwodnic/parkingów przesiadkowych/systemu synchronizacji
          komunikacji, to na niego zagłosuje. Podziały polityczne w tym wypadku mnie nie
          interesują a jedynie konkretne rozwiązania. Pozdrawiam wszystkich a urzędnikom
          radzę przynajmniej czytać komentarze
    • Gość: Śmulki My się z bufetową policzymy przy wyborach! IP: *.chello.pl 24.11.09, 14:44
      To niesłychane buce , nich sytuację zbada ktoś niezależny i kompetentny , a
      nie że oni sami sobie wystawiają laurki . Szkoda tylko , że wybraliśmy takich
      nieudolnych , słabych i bezradnych radnych . Normalnie masssssakra i obciach .
      /jako obywatele staliśmy się bezkształtną masą przelewaną wiadrem przez
      bufetowo i kelnerów do pomyj .
      • Gość: kk Re: My się z bufetową policzymy przy wyborach! IP: 213.76.155.* 24.11.09, 14:56
        a ja jestem strasznie ciekawa, skąd w was to przekonanie, że jak
        odejdzie gronkowiec i spółka, to nowe władze (z zapewne jedynej
        słusznej partii) zlikwidują ten buspas? dlaczego darmozjady z pis
        nagle mają sie okazać myślące i w ogóle decyzyjne? przecież przez
        rok bedą sie zajmować wyłącznie wykopywaniem ekipy pogronkowcowej
        oraz stopowaniem na wszelki wypadek wszelkich zaczętych inwestycji,
        potem się będą zastanawiac przez kolejny rok, potem będą się bały
        podjąć jakąkolwiek decyzję (jak to było za lecha k na ratuszu) i no
        może wreszcie po trzech latach zdecydują, czy zostawiają ten buspas
        czy też z niego rezygnują. a wam się wydaje, że przyjdzie pis i
        będzie lepiej????
        • Gość: nalberczak Re: My się z bufetową policzymy przy wyborach! IP: *.gpw.com.pl 24.11.09, 14:58
          a kto powiedział że w Warszawie jest tylko PiS i PO?
        • w.i.l Decyzja o obowiązywaniu buspasa tylko 24.11.09, 15:09
          w godzinach szczytu nasuwa się od razu.
          Ale Gronkowiec idzie w zaparte, na złość warszawiakom.
          • Gość: Złota 20 Re: Decyzja o obowiązywaniu buspasa tylko IP: *.subscribers.sferia.net 24.11.09, 15:14
            w.i.l napisał:

> w godzinach szczytu nasuwa się od razu.
            > Ale Gronkowiec idzie w zaparte, na złość warszawiakom.

To tak jak z dojściem do stacji metra Słodowiec:)
            Tam tez władza wie lepiej i nawet Straż Miejska pilnowała żeby ludzie chodzili
            dłuższą i mniej wygodną drogą.
        • Gość: kixx Re: My się z bufetową policzymy przy wyborach! IP: *.acn.waw.pl 24.11.09, 15:18
          nie ma przekonania
          ja po prostu zaglosuje na partieprezydenta,ktory w swoim programie
          obieca iz co najmniej zmieni zasady funkcjonowania
          buspasa,ewentualnie go zlikwiduje
          • Gość: Gamaliel Re: My się z bufetową policzymy przy wyborach! IP: *.pljtelecom.pl 24.11.09, 15:28
            O, ja też!
            • Gość: KSP a ja zagłosuję na bufetową chyba IP: *.jjs-isp.pl 24.11.09, 18:04
              Nigdy jej nie zapomnę tej zniewagi ze stadionem Legii,
              ale z buspasa i ogólnie rozwoju komunikacji jestem
              zadowolony. Kiedyś przejazd autobusem przez Wawelską
              to było pół godziny. Dziś 3 minuty. Mam 2 samochody
              ale po mieście nimi nie jeżdżę.
      • Gość: Prahnitz Głosując na nią w wyborach! IP: 212.244.73.* 24.11.09, 15:34
        Masz rację :)
    • three-gun-max Arrtykuł jak odezwa do towarzyszy 24.11.09, 15:29
      Gazeta postawiła tezę a kumple ją "udowodnili". Typowe.
    • Gość: warszawiak brawo, brawo, brawo !!! IP: *.acn.waw.pl 24.11.09, 15:45
      Trzeba być ślepym by nie widzieć, że jeden średnio załadowany
      autobus może przewieźć tyle osób, ile sznur samochodów ciągnący się
      pół kilometra (w 95 proc. aut jedzie tylko jedna osoba: kierowca).
      Wniosek jest tylko jeden: od coraz większego uprzywilejowania
      komunikacji miejskiej nie ma odwrotu !!!
      • eizoo Re: brawo, brawo, brawo !!! 24.11.09, 15:53
        Gość portalu: warszawiak napisał(a):

> od coraz większego uprzywilejowania
        > komunikacji miejskiej nie ma odwrotu !!!

Niektórym sie wydawało (swego czasu) że od komunizmu także nie ma
        odwrotu.
        A jednak...
        • dickers pejs i komuna zawsze w parze 24.11.09, 16:02
          nic się nie zmieniło tylko szyldy, komuna to ztm, pejs to gazeta i
          tak każdy sobie wzajemnie podlizuje tyłek
      • w.i.l Jak jedzie tylko kierowca to nie znaczy, że 24.11.09, 16:26
        i on nie wiezie ze sobą samochodem do domu bagażu, który nie da się
        łatwo wpakowac do autobusu.
        • Gość: qqrq Re: Jak jedzie tylko kierowca to nie znaczy, że IP: *.chello.pl 24.11.09, 20:37
          Do kitu argument, bo jak wiezie cos duzego nie mieszczacego sie w
          autobusie, co zakladam nie zdarza sie codziennie, to wtedy postoi w
          korku i tyle.
          Sam jezdze samochodem, ale uwazam pomysl buspasa za zdecydowanie
          sluszny.
      • pzablo Re: brawo, brawo, brawo !!! 24.11.09, 16:36
        wpuścić na buspas także pociągi i tramwaje... wtedy to dopiero
        będzie:p
      • Gość: Adam Re: brawo, brawo, brawo !!! IP: *.cebit.com.pl 24.11.09, 17:34
        czyli komuno wróć!!!!!
      • Gość: też warszawiak Re: brawo, brawo, brawo !!! IP: *.aster.pl 24.11.09, 23:53
        >trzeba być głupim by stawiać takie tezy. Osobówka nie jest autobusem
        ma ułatwiać poruszanie tam, gdzie miejscy imbecyle sobie nie radzą.
        Buspas na trasie, z założenia służącej jako obwodnica, może wymyślić
        tylko ktoś o poziomie inteligencji bufetowej ze stacji wąskotorówki
        gdzieś na zadupiu .
        Jasne, że nie ma odwrotu od komunikacji miejskiej. Z tym jednak, że ta komunikacja ma istnieć a nie udawać,że istnieje.Ma ułatwiać życie a nie utrudniać.Ma mieć dogodną siatkę połączeń z kilkuminutowym (najwyżej) oczekiwaniem na przesiadkę. Jak to jest w Warszawie ? No, jak ?
    • Gość: Tomek ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egzamin IP: *.chello.pl 24.11.09, 16:28
      Ja uwazam że wyznaczając całodobowy buspas na tracie Łazienkowskiej
      zrobiono tylko i wyłacznie kierowcom na złość. Kierowcom dzieki
      którym / podatki w benzynie/ to państwo funkcjonuje. Można zrobic
      tak by i jedni / pasażerowie komunikacji/ i drudzy / kierowcy
      samochodów/ byli w miare zadowoleni. Na innych ulicach Warszawy
      buspasy funkcjonuja poprawnie w godzinach szczytu. Ale na trasie Ł
      zrobiono specjalnie inaczej. Popełniono poważny błąd zamykając jeden
      pas trasy w soboty i niedziele Efekt samochody własnie w te dni
      także stoja w korkach . Tynczasem buspas w te dni prawie pusty bo
      obowiazuje rozkład świateczny. Totalna paranoja. Buspasa na trasie
      nie zlikwidują. Nasza rola-kierowców samochodów- doorowadzić do tego
      by ten bus pas funkcjonował tylko w godzinach szczytu. Nie ma co się
      kłócic kto i dlaczego jeździ trasą Ł. Pasażerowie autobusów nie
      widza / bo nie chcą widzieć/ ze samochody osobowe to także samochody
      prywatne które pracują razem z pasażerem.
      • Gość: Prahnitz Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: 212.244.73.* 24.11.09, 16:35
        > Ja uwazam że wyznaczając całodobowy buspas na tracie Łazienkowskiej
        > zrobiono tylko i wyłacznie kierowcom na złość.

Tak - powinien obowiązywać od 5.00 do 12, a potem od 13 do 21.30. W soboty od
        8.00 do 14.00
        • pzablo Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz 24.11.09, 16:44
          a może lepiej, aby obowiązywał tak jak tranzyt przez Warszawę?
          • Gość: Admiral Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: 195.216.250.* 25.11.09, 12:25
            A może raczej wtedy, kiedy zbiorkom miał problemy w przejeździe? To
            by raczej wskazywało 6.30 (ew. 7.00) - 10.00 (9.30) i 14.30 (15.00) -
            18.30 (19.00). I raczej nie obowiązywać w weekend, bo wtedy korków
            nie było.
    • Gość: spacemarine Konieczna zmiana organizacji ruchu na TŁ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 16:50
      Samochody wjeżdżające na trasę tkwią w korkach, albo wpadają na buspas wprost
      na wypadające zza krzaków taryfy. Rozwiązaniem tej sytuacji mogłaby być zmiana
      organizacji ruchu, na wzór tej na Bulwarze Peryferyjnym Paryża: niech
      wjeżdżający z prawej ma pierwszeństwo. Autobusy i tak jadą wolno, a w ten
      sposób jazda będzie odbywać się znacznie płynniej (zwłaszcza jeśli wydłuży się
      pasy wyprowadzające i zjazdowe). W takiej sytuacji buspas nie byłby niczym złym...
    • Gość: T ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egzamin IP: 83.145.50.* 24.11.09, 16:56
      GM zwolni 9tyś pracowników Opla... Ci bezrobotni i ich rodziny będa
      cierpiały przez takich cieci walczących z kierowcami.
    • jacekzwawy ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egzamin 24.11.09, 17:21
      Jeśli Gronkowiec nie wycofa się z buspasa na TŁ przynajmniej poza godzinami
      szczytu, to PO w stolicy przerżnie wybory, że aż miło ;)
      • Gość: Adam Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.cebit.com.pl 24.11.09, 17:32
        Przerżną na bank!!! Przez bus pas stoi cała warszawa ludzie z innych dzielnic
        też klną na te rozwiązanie. A tym co nie wiedzą ich się uświadomi!!!!
        • szabo Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz 24.11.09, 19:58
          I ludzie z Krakowa i Wrocławia też klną... a jak nie wiedzą to ich się
          uświadomi. Najlepiej kijem baseballowym.

Gość portalu: Adam napisał(a):

> Przerżną na bank!!! Przez bus pas stoi cała warszawa ludzie z innych dzielnic
          > też klną na te rozwiązanie. A tym co nie wiedzą ich się uświadomi!!!!
          • Gość: adam Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.cebit.com.pl 27.11.09, 14:17
            > I ludzie z Krakowa i Wrocławia też klną... a jak nie wiedzą to ich się
            > uświadomi. Najlepiej kijem baseballowym.

Hanka wprowadza komunę - a kolega widzę że chce posunąć się jeszcze dalej...
        • Gość: rafał Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 00:29
          Ciekawe jak się ma stosunek zadowolonych z komunikacji miejskiej do kierowców
          pieniaczy ? Tych pierwszych jest kilkanaście razy więcej i w przeciwieństwie do
          pieniaczy za kółkiem nie muszą nic wykrzykiwać bo stanowią większość...
          • Gość: gosc Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.11.09, 11:54
            Gość portalu: rafał napisał(a):

> Ciekawe jak się ma stosunek zadowolonych z komunikacji miejskiej do kierowców

Stosunek ma się tak, że ch... im w dupę

> pieniaczy ? Tych pierwszych jest kilkanaście razy więcej i w przeciwieństwie do
            > pieniaczy za kółkiem nie muszą nic wykrzykiwać bo stanowią większość...

To po co drzesz ryja jakeś taki zadowolony?
      • szabo Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz 24.11.09, 19:57
        Błąd, przez buspas bufetowa właśnie wygra wybory. Temu rozwiązaniu jest
        przeciwna znacząca mniejszość Warszawiaków. Co prawda większość jest milcząca,
        ale przy urnach wyborczych wszyscy mają jeden głos. Reszta niech się przesiądzie
        do komunikacji miejskiej. Poza godzinami szczytu jest w autobusach jeszcze
        troche miejsca. Na jednego kierowcę na samochód miejsca nie ma..., nawet jakby
        TŁ miała 2323214324 pasów.

jacekzwawy napisał:

> Jeśli Gronkowiec nie wycofa się z buspasa na TŁ przynajmniej poza godzinami
        > szczytu, to PO w stolicy przerżnie wybory, że aż miło ;)
        • Gość: zenek Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.aster.pl 24.11.09, 20:57
          Przy urnach zobaczymy jak będzie, ale stawiam na to, że rozwścieczeni kierowcy
          dużo chętniej pójdą glosować niż jacyś ekolodzy czy nieliczni fani pani
          Gronkowiec. Bo jak widać nawet z komentarzy tutaj - spora część pasażerów
          autobusów jest PRZECIW BUSPASOM, gdyż spowalniają one ruch autobusów przed nimi
          i za nimi, a także na wjazdach (np. na często wskazywanym w komentarzach tu wale
          Miedzeszyńskim.

Wg mnie przeciw pani Gronkowiec zagłosuje w najbliższych wyborach większość
          prawobrzeżnej Warszawy: Gocław, wszyscy wzdłuż Wału Miedzeszyńskiego, Grochów
          (mój rejon), Saska Kępa itd. oraz wszyscy ci Warszawiacy zameldowani w Warszawie
          (tylko tacy mają prawo głosu w wyborach do władz miasta), którzy muszą tam jeździć.
          HGW powinna już teraz szukać sobie nowej pracy (może w MZA?).
        • Gość: gosc Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.11.09, 11:58
          szabo napisał:

> Błąd, przez buspas bufetowa właśnie wygra wybory. Temu rozwiązaniu jest
          > przeciwna znacząca mniejszość Warszawiaków. Co prawda większość jest milcząca,
          ale przy urnach wyborczych wszyscy mają jeden głos. Reszta niech się przesiądzie
          do komunikacji miejskiej. Poza godzinami szczytu jest w autobusach jeszcze
          troche miejsca.

czyli możemy się przesiąść do KM, ale poza godzinami szczytu?
          dobre :-)

O, łaskawco!

A mogę na dachu? Założę gogle i "poczytam książkę". Przynajmniej nie będę czuł
          smrodu pasażerów.
      • Gość: Gonzo Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.09, 21:55
        Nie strasz, nie strasz, bo sie ...
      • Gość: jacekztłuszcza Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.bredband.comhem.se 24.11.09, 22:33
        przegra wybory bo te 6500 wrszawiakow w autobusach przeglosuje te 4700
        przyjezdnych z grójca w samochodach?
    • Gość: Adam Co za manipulacja !!! Przegiecie!!! IP: *.cebit.com.pl 24.11.09, 17:23
      Nie to jakieś przegięcie. Wielkie oszustwo ZTM sam sobie wystawia dobre
      opinie. Od kiedy tak się robi niech zbada to ktoś niezależny!! TO powrót do PRL!!!
    • Gość: ja Kto jest autorem ?? IP: *.cebit.com.pl 24.11.09, 17:29
      Kto jest autorem tej oszukańczej analizy - nie ma żadnego podpisu - jest to
      stek bzdur nie popartych żadnymi dowodami. Próbują uratować resztki honoru -
      to jest żenujace władze warszawy zachowują się jak 10 letnie dzieci - "nie i
      koniec" bez żadnych skrupułów śmieją nam siew twarz.

P.S. Ciekawe jaki tam był przekręt za co wzięli w łapę / albo do jakiej
      inwestycji to ma prowadzić z która w łapę dostaną?? Myślę że sprawą powinno
      zająć się CBA!!
    • Gość: piterbas ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egzamin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 18:07
      Jeśli policzyliście autobusy które SĄ W STANIE przewieżć liczbę pasażerów to
      gratuluję, część autobusów przejeżdża PUSTA. powtarzam PUSTE autobusy!!!!!!!!
      • Gość: autor Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.09, 19:56
        hehe nie widzialem aby w godzinach szczytu na tej trasie jezdzily pusty
        autobusy. Sam jezdze i raz nawet nie udalo mi sie wsiasc do jednego autobusu.
        ludzie byli ubici jak sardynki.
        • Gość: autor Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.09, 21:32
          male sprostowane: rano w kierunku centrum autobusy sa "nabite ludzmi" tylko do
          metra politechniki. Na tym przystanku wysiada wieksza czesc pasazerów. Dalej
          jest luzniej, zostaje okolo 15-20 pasazerow, co z zewnatrz moze wydawac sie, ze
          jest pusto.
        • Gość: AW Re: ZTM: buspas na Trasie Łazienkowskiej zdał egz IP: 212.76.45.* 25.11.09, 12:45
          Ale buspas obowiązuje całą dobę, prawda?
      • Gość: Meehow 382 - 15 osób łącznie z kierowcą poza szczytem IP: *.147.102.196.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.11.09, 21:04
        Wiem bo jeżdżę i liczę czasem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka