Gość: HUGO IP: *.knc.pl 01.12.09, 11:29 ZTM dostosowuje komunikację do swojej wizji zasiedlenia warszawy... tutaj się nic nie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wienio Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.chello.pl 01.12.09, 11:31 A widziały gały co brały? Zamiast polegać na obietnicach dewelopera,że "5 minut do Centrum","ekskluzywnie położone i świetnie skomunikowane",trzeba było przyjechać wcześniej i zobaczyć,że te bloki praktycznie stoją na pustyni. Nie kupuje się nieruchomości na podstawie obrazków w reklamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LucasDzihad Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 11:32 To już taki standart od białostockiego dewelopera. Firma Rogowski Dewelopment wita na podlaskim dukcie w wawie - Budujemy byle gdzie i jak popadnie. I tak klienci sami sobie wywalczą infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.chello.pl 01.12.09, 11:33 Aj waj tragedia... Jak się mieszkało w koziej wólce to jeden PKS na dzień nie przeszkadzał, a teraz chce się autobusów do metra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb No i jeszcze te zbiorniki z amoniakiem :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 01.12.09, 11:35 Tak to jest jak się kupuje w amoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jai Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 11:45 przedmowcy niestety nie sa pozbawieni racji: trzeba bylo sie zastanowic przed kupnem... od drugiej strony sie nie da - nie zapominajmy jaki to kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 To do każdego, za przeproszeniem, zadupia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 12:15 (bo pomimo nazwy Mokotów to jest zadupie) miasto ma ciągnąć nowe drogi czy linie autobusowe bo kilkadziesiąt osób ma taką potrzebę? Trzeba było myśleć zanim się kupiło. A propozycja skrzyżowania serdecznie mnie ubawiła - ludziska, Sikorskiego to część obwodnicy Śródmieścia, w najbliższych latach skrzyżowania będzie się tu likwidowac w celu ubezkolizyjnienia,pojawią się estakady, półtunel i metry ekranów akustycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: To do każdego, za przeproszeniem, zadupia... IP: *.171.127.130.static.crowley.pl 01.12.09, 12:51 nie pij... tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 No ok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 13:06 ...nie dodałem, że przez najbliższe lata rozumiem jakieś 20 ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prahnitz Widziały gały co brały. IP: 212.244.73.* 01.12.09, 12:25 Trzeba było się dokładnie rozejrzeć zanim się kupiło mieszkanie. A teraz nie kwękać. Odpowiedz Link Zgłoś
m0cna Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu 01.12.09, 13:38 W sumie współczuję. Bloki noszą nazwę Wersal Stegny. Stoją ściana w ścianę tak zgęszczone, że można dostać klaustrofobii. Pod jednym bokiem droga tranzytowa przez Warszawę (bo obwodnicy pewnie się nigdy nie doczekamy) z całym dobrodziejstwem gnających po nocy tirów. Pod drugim bokiem hałasliwy tor Stegny, a od trzeciej strony, na razie dość urocze, choć potwornie zaśmiecone dzikie działki, ale za jakiś czas zapewne wielki plac budowy. A moje marzenia o zagospodarowanych rekreacyjnie terenach zielonych wokół toru Stegny prysły. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.cdma.centertel.pl 01.12.09, 13:59 Tak bezczelnych wypowiedzi internautów od dawna nie widziałam i nie czytałam. Nie podobają sie mieszkania przy ul. Pory? To nie kupujcie. Ale ci, co kupili, mają prawo a) dojechać, b) mieć udostępnioną komunikację miejską, c) dostęp do mediów, sklepów, poczty itp. Maja prawo, bo płacą podatki. Przypominam tym chamskim internautom, że m. in. z ich podatków buduje sie i remontuje drogi na tym "lepszym" Mokotowie, buduje sie metro, utrzymuje sie komunikacje miejską w "lepszych" dzielnicach. Ile razy powstaje potrzeba zbudowania jakiejs nowej drogi czy puszczenia autobusu (już nie mówie o tramwaju nawet) obsługującego nowe i stare dzielnice, wtedy podnosi sie wrzask o "gałach" co widziały. Moja propozycja: nie ma dojazdu do osiedla? To nie ma podatków do kasy Warszawy. Kiedy Miasteczko Wilanów, ul. Pory, Białołęka, Załuski i szereg innych terenów zbuntuje sie i przestanie płacic podatki do czasu, kiedy miasto dostarczy mu infrastrukturę, kiedy wyprowadzi podatki dochodowe do innych niz warszawskie urzędów skarbowych - wtedy może warszawskie cwaniaczki sie opamiętają. Z drugiej strony czytałam, że kwot z podatków w kasie miasta ubywa. Zapewne jedną z przyczyn jest wyprowadzka poza miasto tych, którym zycie w Warszawie stało sie nie do zniesienia. Jesli dojdą do tego zbuntowani mieszkacy peryferii - czyzby miastu groziła dziura budżetowa? A tak przy okazji: jesli z Al. Sikorskiego - Doliny Służewieckiej jest lewoskręt w Wałbrzyską, Al. Wilanowską czy Sobieskiego, prawoskręt w Nowoursynowską, Wilanowską, Bonifacego, Czarnomorską itp. - to dlaczego skręt w lewo w ul. Pory miałby tak utrudnić poruszanie się obwodnicą? A mieszkańcom zapewniłby dojazd do domu. Troche logiki, panowie. To nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to nie czytaj! Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: 80.51.146.* 01.12.09, 14:25 Art. 16. Ustawy o drogach publicznych mówi wyraźnie: 1. Budowa lub przebudowa dróg publicznych spowodowana inwestycją niedrogową należy do inwestora tego przedsięwzięcia. 2. Szczegółowe warunki budowy lub przebudowy dróg, o których mowa w ust. 1, określa umowa między zarządcą drogi a inwestorem inwestycji niedrogowej. Jak deweloper wybuduje lub zapłaci miastu za wybudowanie, to dostanie skrzyżowanie lub ulicę. Jak to jest, że w Krakowie developerzy grzecznie płacą i budują całe skrzyżowania i kilometry ulic, przy których potem stawiają swoje osiedla i centra handlowe, a w Warszawie tylko krzyk "należy nam się". G..no daliście, to g..no się należy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: 195.216.250.* 01.12.09, 14:43 Kromagane żeby przestać płacić podatki najpierwtrzeba by je... zacząć płacić. A w przypadku tych osiedli sprawa nie jest wcale taka oczywista. Wiekszość z mieszkańców przez długi czas nie melduje się albo mieszka w mieszkaniach wynajętych - i nawet złamany grosz z ich podatków nie wpływa do kasy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.cdma.centertel.pl 01.12.09, 22:02 > Kromagane żeby przestać płacić podatki najpierwtrzeba by je... > zacząć płacić. > > A w przypadku tych osiedli sprawa nie jest wcale taka oczywista. > Wiekszość z mieszkańców przez długi czas nie melduje się albo > mieszka w mieszkaniach wynajętych - i nawet złamany grosz z ich > podatków nie wpływa do kasy miasta. Czyżby? Pół Ursynowa i poł Śródmieścia to mieszkania zasiedlone przez wynajmujących. Nierzadko cudzoziemców. Płacą podatki? A nie słyszałam, żeby zrezygnowano z jakiejkolwiek inwestycji w ulice, chodniki, ścieżki rowerowe, parki, fonatnny itd. z tego powodu, że niektórzy mieszkańcy nie są tu zameldowani. Dlaczegóż to ulica Pory uważana jest za enklawę wrednych niezameldowanych? Przy okazji, sama płaciłam podatki w Warszawie przez wiele lat (a zbliżam sie juz do wieku emerytalnego), i to niemałe, a nic z tego nie miałam. Z moich podatków zbudowano wiele inwestycji, w różnych częściach miasta, nie dla mnie. w mojej okolicy wszelkie inwestycje musieliśmy fundować sobie sami, począwszy od elektryczności (przed moim urodzeniem), a skończywszy na telefonie i internecie. Przy Pory pracują członkowie mojej rodziny - czy znowu mają płacić podatki na inwestycje w innych, "lepszych" częściach Warszawy, a samemu cierpiec niewygodę? Jeżeli tak, to podatki w rozumieniu władz miasta i wielu internautów oznaczają bezwzględne skubanie jednych dla wygody innych. Niczym w Nottingham za czasów Szeryfa, a przed nadejściem Robin Hooda. Robin Hood na prezydenta Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: 195.216.250.* 02.12.09, 18:01 Z tym Śródmieściem to akurat trafiłaś kulą w płot. O dręki mogę Ci podać trzy inwestycje drogowe, które wyleciały: Prosta, Emilii Platter, i Andersa (ostał się tylko sam wiadukt). O parkingach podziemych nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 14:48 > Maja prawo, bo płacą podatki. Ja bym chciał kosmodrom, też płacę podatki to i wymagam, a co. Mam poparcie wujka Władka, siostry i sąsiada spod czwórki. > (...) to dlaczego skręt w lewo w ul. Pory miałby tak utrudnić > poruszanie się obwodnicą? A dlatego, że wymuszałby budowanie kolejnego wielkiego węzła z estakadami tuż po oknami okolicznej mieszkaniówki. Wtedy dopiero byłby jazgot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 To jeszcze dopowiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 15:02 ...że jakakolwiek dyskusja o skrzyżowaniu Pory/Sikorskiego/Czarnomorska i tak jest bezsensowna, w planach stoi jak byk - jedyny wyjazd z ulicy Pory będzie w okolicach nowego budynku C+, a wjazd w Czarnomorską na wysokości spożywczaka zostanie zlikwidowany. W tym miejscu przewidywana jest kładka dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: To jeszcze dopowiem... IP: *.ip.netia.com.pl 01.12.09, 17:37 Są na SISKOMie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 16:58 Problem w tym że 85% mieszkańców tych nowych "ekskluzywnych apartamentów" itp "rezydencji" nie płaci podatków w Warszawie. Od władz Warszawy natomiast żąda inwestycji dla poprawy własnego komfortu. PS. Jestem za tym aby miasto ułatwiało życie mieszkańcom "faktycznym" czyli zameldowanym ( i wisi mi że np. dopiero od 5 miesięcy)- patrz przykład dzielnicy Bemowo gdzie preferencje w zapisach do przedszkoli (ale nie tylko) maja mieszkańcy zameldowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg widziały gały co brały ??? IP: *.stat.gov.pl 01.12.09, 14:14 stary numer deweloperów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu 01.12.09, 14:35 Nawiasem mówiąc do samego Toru Stegny też jest bardzo zły dojazd. Mogę tam jechać tylko z mamą albo koleżanką, które są - w odróżnieniu ode mnie - zmotoryzowane. Mam wprawdzie lodowisko blisko domu, ale po pierwsze bardzo nie lubię jeździć na łyżwach pod dachem (nie znoszę i już, taki mam odruch), po drugie lód tam taki, że można zaraz nieść łyżwy do ostrzenia. Ostatniej zimy jeździłam na łyżwach sama pod Pałacem Kultury i jestem z tego lodowiska dość zadowolona - tylko niestety, w tej chwili Stegny są bodaj jedynym czynnym odkrytym lodowiskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: 194.246.107.* 01.12.09, 15:31 Ciekawe tylko ilu mieszkańców wypełniło druk NIP-3 żeby podatki ich szły dla Warszawy a nie dla ich wsi i miateczek. wystarczy się przejśc po parkingu i widać, że same WLS LLU LRY i inne stoją, jedno auto na 10 przerejestrowane.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kottblum Hanna Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 15:51 Zaraz się zaczną tłumaczyć, że tam OC tańsze itp. Chce się mieszkać w mieście, to wg miejskich stawek proszę. Mieszkałam 25 lat na Os. Bernardyńska, też były tylko 2 autobusy 159 i 162, do kolejnych trzeba było dojść do Powsińskiej, albo się przesiąść. Czyżby na ul. Pory mieszkali sami inwalidzi niezdolni do pokonania żadnej odległości pieszo? Odległość od bloku w którym mieszkałam do przystanku LIMANOWSKIEGO jest taka, jak odległość z ul.Pory na przystanek CZARNOMORSKA przy Sobieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslawa Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: 85.222.87.* 01.12.09, 16:12 Widzę,że mieszkają tam ludzie ze znajomościami w mediach.Od paru dni pojawia się problem wyjazdu z osiedla przy ulicy Pory w tvn Warszawa,teraz w GW.Nie macie większych problemów?Żenada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porowiec Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 21:22 Synku! Zanim zaczniesz komentować to najpierw sprawdź! Przy Pory mieszkają ludzie zamożni i takiego zagęszczenia Porsche,Mercedesów,Ferrari i Bentleyów w twojej wiosce nigdy nie uświadczysz! Żałosne są komentarze prowincjuszy którzy nawet nie mają zielonego pojęcia o czym i o kim artykuł jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Collins Takiego zagęszczenia słomy w butach też pewnie IP: *.kimsufi.com 02.12.09, 13:55 nigdzie indziej nie uświadczysz? Kupcie sobie, ludzie zamożni, po helikopterze, zróbcie lądowisko na dachu i żaden lewoskręt wam nie będzie potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T sorry za szczerość - widziały gały co brały IP: 83.145.50.* 01.12.09, 16:36 Śmieszą mnie ludzie, którzy kupili mieszkanie a teraz nażekają na okoliczną infrastrukturę. A to im szkodzą nisko latające samoloty, a to im szkodzi brak ulicy, a to im szkodzi bliskość bazy MPO, a to im szkodzi budowa przelotowej drogi, która była w planach od 10 lat. Ktoś kupuje tanio mieszkanie z wadą i później nażeka, ze ma wade i rząda, żeby ją usunąć na koszt podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gecko Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.multimo.pl 01.12.09, 16:56 Naprawdę nie rozumiem jak można najpierw kupić mieszkanie, a potem narzekać, że niewygodny jest wyjazd samochodem. Czy autor listu, jak oglądał mieszkanie, to przylatywał je oglądać helikopterem? Developer rozstawił dekoracje, które wprowadziły autora listu w błąd, bo maskowały, że z Pory nie ma skrętu w lewo w Witosa? Dzielnica rozwinęła na czas wizyty w bloku imitację brakujących 100 m asfaltu a potem zwinęła? Każdy powinien mieć odrobinę rozwagi, zwłaszcza przy kupowaniu nieruchomości. Jak nie ma - jest człowiekiem nierozważnym. I nie ma co w tej sprawie pisać listów do gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.gniewny Gdyby ludzie mieli choć gram IP: 94.75.123.* 01.12.09, 17:16 odpowiedzialności za wygląd miasta w którym mieszkają to by nie kupowali mieszkań od deweleporów zas*ywających Warszawę /np. Bukowińska, Wilanów 1, Pory itd/ - to by raz na zawsze oduczyło kmiotów co dorwali się do biznesu budować byle jak pod względem estetycznym i urbanistycznym. A tak to - jak pisali poprzednicy - widziały gały. A teraz cierpieć przez 120 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LucasDzihad Deweloper Rogowski rządzi IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 18:31 wziął pan rogowski projekt bloku z '95 z Choroszczy (tej pod biełastokiem) i wywalił w błocie koło Stegien. Taki standart, nie ma się co dziwić. Cieszcie się że macie prąd, kanalizację i wodę, bo patrząc na Wasz obiekt z zewnątrz maiałbym wątpliwości. Inna rzecz, że gust i etyka zawodowa rogowskiego jest też z innego krągu kulturowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.gniewny Dopowiem jeszcze że właśnie Szopy Polskie IP: 94.75.123.* 01.12.09, 17:22 będą - bo zabudowywanie dopiero się rozpoczęło - najbardziej MASAKRYCZNYM przypadkiem upadku jakiejkolwiek myśli urbanistycznej. Mowiąc krótko - deweloperska chamówa w połączeniu z klientelską chamówą do tryliardowej potęgi. Przy ODROBINIE dobrej woli mogło być osiedle ogród - a będzie beznadziejny gniot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWIAK Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.centertel.pl 02.12.09, 13:14 PYTANIE DO SZANOWNYCH MIESZKAŃCÓW - ILU Z WAS JEST ZAMELDOWANYCH W DZIELNICY?? NIE MA MELDUNKU, NIE MA PRAWA DO WYCIAGANIA REKKI PO MIEJSKĄ KASĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Osiedle przy ul. Pory jak wyspa bez dojazdu IP: *.wolainfo.com.pl 09.12.09, 10:01 hahaha... To może zróbmy drogi tylko dla tych zameldowanych. Odpowiedz Link Zgłoś