Dodaj do ulubionych

Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardzo ...

IP: *.jjs-isp.pl 09.01.10, 09:21
GW toczy prywatne wojenki. Struzik Struzikiem ale
powiedzmy wprost że KM to najlepszy przewoźnik w
kraju. Najwięcej inwestuje, rozkłady najbardziej
przypominają te w cywilizowanych krajach, a dopłata do
pociągokm (bo na to trzeba patrzeć a nie na globalne
kwoty) jest niższa niż niektóre marzenia innych
lokalnych PKP za znacznie bardziej beznadziejne
usługi.

Dam radę Redakcji: czepcie się EN57!
Obserwuj wątek
    • freejazzy Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 09.01.10, 09:43

Hmmm... kiedy Koleje Mazowieckie zatrudniły sobie prezesa Majewskiego, który zaczął przebąkiwać o dalszych inwestycjach (choćby w systemy informacji pasażerskiej), o lepszym rozkładzie (takim dla ludzi, nie dla kolejarzy) to rada nadzorcza go wzięła i zwolniła zanim zdążył coś zrobić. Trochę to w sprzeczności z twoją tezą, że Koleje Mazowieckie są takie PROrozwojowe.

A jeśli chodzi o dotacje? Pytanie, co by wyczarował z tych pieniędzy inny przewoźnik, gdyby na torach była konkurencja.
      • Gość: gosc Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 21:45
        > Hmmm... kiedy Koleje Mazowieckie zatrudniły sobie prezesa Majewskiego, który za
        > czął przebąkiwać o dalszych inwestycjach

Cały problem polega na tym, że jedynie przebąkiwał, a załoga dowiadywała się o
        tym z mediów. Dodatkowo udało mu się ułożyć niemożliwy do realizacji rozkład
        jazdy, który trzeba było potem szybko odkręcać (ze średnim skutkiem). Radzę
        zapytać o opinię poinformowanych, a nie POinformowanych...
        • freejazzy Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 11.01.10, 10:16

Idąc twoim tokiem myślenia to raczej PSLinformowanych..

Rozumiem, że system informacji pasażerskiej i sztab antykryzysowy to też
          postulaty "niemożliwe do realizacji", więc na wszelki wypadek trzeba odwołać
          prezesa?

Zobaczymy, co nowy prezes zdoła zrobić w 144 dni (o ile będzie miał tak dużo
          szczęścia, żeby zrobić cokolwiek zanim beton go nie zaleje)
          • Gość: gosc Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 17:04
            > Idąc twoim tokiem myślenia to raczej PSLinformowanych..

Radzę dobrze sprawdzić, w której partii jest rodzinka Majewskiego

> Rozumiem, że system informacji pasażerskiej i sztab antykryzysowy to też
            > postulaty "niemożliwe do realizacji", więc na wszelki wypadek trzeba odwołać
            > prezesa?

Sztab jest w ogóle niepotrzebny (od tego jest dyspozytor), a informacją zajmuje
            się zarządca infrastruktury. Chcesz, żeby KM za swoje pieniądze zamontowały
            klapki na zachodnim, czy co?
            Poza tym facet mógł wprowadzać jakieś usprawnienia, ale problem właśnie w tym,
            że nic nie robił - tylko gadał w telewizji.
            • freejazzy Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 11.01.10, 21:35

Przepraszam, drogi gościu, ale czy ja przypadkiem nie polemizuję z typowym przedstawicielem betonu? Bo z Twoich wypowiedzi wylewa się "niedasizm", którego ja osobiście nie mogę zaakceptować.

Jeśli ludzie stoją uwięzieni w pociągu między stacjami, jedną godzinę, drugą.. to naprawdę g... ich obchodzi jakiś tam dyspozytor, czy zarządca infrastruktury, który zresztą nie przyleci helikopterem nad zatrzymany skład aby ogłosić powody, przez które nie pojadą dalej. I błagam, nie pisz mi, o klapkach na dworcach, bo żeby kolej funkcjonowała normalnie trzeba zająć się przede wszystkim innymi klapkami - tymi na oczach włodarzy spółek i spółeczek PKP. Jeśli stoję na przystanku W-wa Służewiec i czekam pół godziny na mrozie to nie obchodzi mnie, czy to przez nieudolność spółki PKP Krzywe Tory czy przez nieróbstwo spółki PKP Ślepe Semafory nie dojadę na czas na zajęcia. Jestem (potencjalnie, bo jeszcze nie wsiadłem do tego pieprzonego pociągu) pasażerem Kolei Mazowieckich i jako pasażer mam być dopieszczony przez ową spółkę, bo jej płacę za ten przejazd.

Wracając do Majewskiego - facet zdawał się to rozumieć. Oby nowy prezes też na czas to zrozumiał, i oby Tobie też się to udało.
              • Gość: gosc Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 23:22
                Nie jestem przedstawicielem betonu. Po prostu zwalczam myślenie życzeniowe,
                które z twojego posta wyziera. Powołanie 10 sztabów kryzysowych przez KM
                absolutnie nic nie da, bo w sytuacji wypadku/awarii/whatever o dalszych
                działaniach decyduje dyspozytor PLK. Brak informacji również nie wynika ze
                złośliwości KM, tylko z nieudolności PLK, które nie jest w stanie np. się
                określić, który pociąg puści przodem.

Ale po co o tym wiedzieć, lepiej posłuchać sobie pier...nia marketoida
                Majewskiego o "sztabach kryzysowych", "ekspresach regionalnych", "polskim TGV" itd.
                • freejazzy Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 12.01.10, 13:52

Nie ma sensu, abym komentował to, co napisałeś bo ktoś już to zrobił lepiej - polecam:

forum.gazeta.pl/forum/w,752,105416268,105431132,_inna_spolka_motto_wszelkiej_kolei_w_Polsce.html
    • felicjan15 Bilety KM są najdroższe w kraju 09.01.10, 09:46
      Do poczytania tutaj:
      www.kolej.net.pl/zbs/zbs40.pdf
    • felicjan15 KM i 144 dni Majewskiego 09.01.10, 09:49
      Kilka artykułów o KM w najnowszym numerze pisma "Z biegiem szyn"
      www.kolej.net.pl/zbs/zbs45.pdf
      • Gość: marek Re: KM i 144 dni Majewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 15:25
        Dziennikarstwo powinno być obiektywne, a fakt długiej znajomości byłego prezesa z redaktorem naczelnym zbs powoduje że takowe nie jest.
      • Gość: Rychu "Z biegiem szyn" - gazetka ZZ IP: *.spray.net.pl 11.01.10, 23:55
        I pisana chyba przez sfrustrowanych aparatczyków ZZ. Plucie na wszystko co się
        porusza po szynach tam jest na porządku dziennym.
    • Gość: ja Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardzo ... IP: *.subscribers.sferia.net 09.01.10, 11:40
      Coraz drożej i coraz gorzej.
      • Gość: aron Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.lublin.enterpol.pl 09.01.10, 16:17
        dlaczego gorzej? Sa pociągi KM do Łukowa, Dęblina i Drzewicy? Są. Więc
        co tam kogo jakiś Mińsk obchodzi.
        • Gość: tomekjot Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.10, 22:29
          a do łukowa to niby któredy jedzie???
    • robert_wwa Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 09.01.10, 12:19
      Nikt normalny na PSL nie głosuje, ale PSL na Mazowszu nadal mocny tak
      więc szanse że Struzik nie zostanie wybrany są żadne.

A co do działalności KM cóż, jak władze Mazowsza czy spółki
      zechciałby by wytłumaczyć zwolnienie pana Majewskiego czy też sens
      pociągu Boborwniki-Warszawa to ok, ale jeśli nie. To najwyraźniej
      maja coś do ukrycia, w takiej sytuacji wyborcy powinni wskazać drzwi
      wszystkim którzy rządzą kolejami bez względu czy to PO czy PSL.
      • Gość: Gołda Tancman Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 12:27
        Nie no, na PO trzeba głosować bo broni Polskę przed kaczyzmem i ratuje
        autorytety moralne przed duszną atmosferą teczkowego piekła.
        • robert_wwa Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 09.01.10, 12:32
          Widzisz ja o samorządzie ty o "dużej" polityce. Teczki nie mają nic
          wspólnego z KM czy też nie powinny mieć nic wspólnego z prezydent
          mojego miasta pania HGW, ale tu niestety tak nie jest. Nad czym
          ubolewam.
          Ja chce KM i wszystkich innych firm samorządowych transparentnych i
          to podstawa która nic nie kosztuje i nie ma to nic wspólnego z
          Kaczyzmem czy Teczkami, bo dla mnie i Ojciec Dyrektor mógłby być
          prezesem Kolei gdyby to miało im pomóc dla mnie nie stanowiło by to w
          SAMORZĄDZIE problemu.
      • Gość: gosc Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 21:49
        > A co do działalności KM cóż, jak władze Mazowsza czy spółki
        > zechciałby by wytłumaczyć zwolnienie pana Majewskiego czy też sens
        > pociągu Boborwniki-Warszawa to ok, ale jeśli nie.

Przecież wyjaśniono. Bobrowniki-express jeździ, bo tylko tam są dostępne wolne
        tory odstawcze (w Skierkach brakuje).
        A Majewski zawalił układanie nowego rozkładu, o czym również była informacja.
        Ale panowie odpowiednio politycznie umocowani muszą gardłować o "betonie, co
        uwalił dobrego prezesa". Nie kocham PSL, ale niestety w tej sprawie ma rację.
    • Gość: a WKD????!!!!!!!!! a WKD????!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ptim.net.pl 09.01.10, 12:28
      Piechociński zapomniałeś, że nie ma wspólengo biletu na trasie WKD!
      Ale pies ci m..ę lizał.
    • Gość: ed Ceny KM IP: *.tktelekom.pl 09.01.10, 12:34
      KM to najdroższa kolej regionalna w Polsce i to pomimo pokaźnego
      dofinansowania.
      • freejazzy Re: Ceny KM 11.01.10, 10:18

Ale za to mają bardzo ciekawe promocje dla pasażerów, np.: podróż dwa razy dłużej za taką samą cenę!!
    • kogo-witam-kogo-goszcze Taka poprawa kosztem 1,5 mld zł?! 09.01.10, 13:05
      Jest trochę lepiej, normalniej, ale aż tyle to kosztowało? Na starcie zero długów, wielkie pompowanie pieniędzy i te "trochę" tyle kosztowało?

Brakuje mimo wszystko konkurencji i te 200 mln zł możnaby wydać nieco lepiej. Tyle że jeśli byłyby konkursy, to skończyłyby się "konkurencją" taką jak obecnie między KM, Przewozami Regionalnymi i InterCity. Początkowy bałagan z Arrivą też nie nastraja pozytywnie.
    • ninga Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz 09.01.10, 14:31
      Może tak mniej propagandy, a więcej faktów?
      Przez 12 lat na trasie W-wa Grodzisk powstało kilka mega osiedli (Włochy, Ursus)
      i kilka mniejszych (Piastów, Pruszków, Brwinów, Grodzisk). Nie zbudowano nawet
      jednej nitki nowej drogi. W tej sytuacji te dziesiątki tysięcy dodatkowych ludzi
      dojeżdża do Wwy kolejką - jedyną zmianą jest to, że pociągi są coraz bardziej
      zapchane i zgodnie z rozkładem jadą kilka minut DŁUŻEJ (od dwóch lat do
      Pruszkowa jeździ SKM, ale to nie mazowieckie kolej, więc się nie liczy).
      I to jest ten rozwój?
      • Gość: gosc Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 21:51
        Gdzie Ci coś z Grodziska jeździ dłużej? Bo ja pamiętam, że w 2006r. zaczęło
        jeździć krócej na odc. Włochy-Zachodnia...
    • Gość: spacemarine "inna spółka" - motto wszelkiej kolei w Polsce IP: *.aster.pl 09.01.10, 15:20
      pociąg się spóźnia - inna spółka
      zegar nie działa - inna spółka
      syf w kiblu - inna spółka
      głośnik pierdzi - inna spółka
      rozkład nieczytelny - inna spółka
      gó... na torach - inna spółka
      peron zafajdany - inna spółka
      za zimno - inna spółka
      za gorąco - inna spółka
      menele - inna spółka
      drzwi się nie otwierają - inna spółka
      biletu nie można kupić - inna spółka
      wagon zamarzł - inna spółka
      ukradli tory - inna spółka
      ciemno - inna spółka
      I tak do skończenia świata.
    • Gość: aron Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardzo ... IP: *.lublin.enterpol.pl 09.01.10, 16:16
      ktoś w końcu musi płacić za te pociągi do wicestolic Mazowsza czyli
      Łukowa, Dęblina i Drzewicy

• Gość: Hela Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 18:25
        O witamy, doktor-inżynier z Parczewa, czyli Jaś Fasola polskiego transportu. Co,
        złomobus przymarzł do klepiska w stodole i więcej czasu na internecik?
    • Gość: DO Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 18:43
      Nie prawda w Kujawsko-Pomorskim w przetargu wygrała prywatna nie wywodząca się z
      PKP spółka Arriva. Na początku mieli problemy, ale szybko się uporali z polską
      specyfiką kolejową. Firma jest tańsza, rozkład jest dla pasażerów, pociągi mają
      skomunikowane przesiadki itd. KM dzielą lata świetlne od jakości Arrivy
      natomiast na pewno są lepsze od pozostałych spółek post PKP, chociaż Przewozy
      Regionalne zaczynają się poprawiać.
      • Gość: marek Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 15:23
        Trudno porównywać skalę działalności KM i Arrivy. Na mazowszu przewozi się kilkanaście razy więcej pasażerów. KM nie można też porównywać z PR, bo również w żadnym innym województwie tak dużo osób nie jeździ koleją jak na mazowszu. Może SKM w Trójmieście? Ale mimo wszystko to trochę inna specyfika...

pozdrawiam
      • Gość: gosc Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna. I bardz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 21:55
        Tak jest w gazetach. W realu nadal masz akcje typu 1xSA106 na
        Bydgoszcz-Chojnice. PRy miały jednak jakieś tam rezerwy taborowe, PCC nie ma
        praktycznie nic. Fakt, jest taniej. Ale czy dobrze? Tam przecież zawsze było
        dobrze, szczególnie na północ od Bydgoszczy...
    • Gość: :( wiadomo strusiki z ZSL/PSL:( IP: *.chello.pl 10.01.10, 11:01
    • Gość: K_Mazowieckie Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna i beznadziejn IP: *.chello.pl 10.01.10, 13:14
      Niestety - KM to obraz nędzy i rozpaczy. Grudzień i styczeń pod kierunkiem
      nowego prezesa to klęska za klęską. Pociągi jeżdżą jak chcą, kiedy chcą i
      gdzie chcą.

Niestety na kolei nic się nie zmieni, bo wygrał po raz kolejny kolejowy beton
      sankcjonowany przez Struzika. Te 200mln to idzie w taksówki kolejarskie dla
      dyrektorów. Pociągi mają rozkłady pod ..... kolejarzy, by ich dowozić do
      pracy. W godzinach prawdziwego szczytu (na 9:00 rano i o 17:00 po południu)
      przestają jeździć, są specjalne dziury w rozkładach.

Ostatnio, gdy pociąg był 60 minut spóźniony (na linii podmiejskiej to totalna
      porażka) kasjerka na pytanie, czy w końcu pojedzie odpowiada, że ona nie wie,
      bo nie słyszy ogłoszeń z megafonów. ROTFL. Nie mówiąc o tym, że gdy chciałem
      zwrócić bilet, to się BEZCZELNIE spytała, czy nie chcę jechać.

Niestety degrengolada pracowników KM postępuję - coraz więcej dyrektorów,
      coraz więcej pociągów donikąd, KM nie zna swojego pasażera, a katastrofa goni
      katastrofę.

Ciekawy jestem, czy jest to po myśli PSL, które rządzi tą spółką (patrz
      Struzik) i w mojej opinii jest w całości odpowiedzialne za ten bałagan.
      • przewoz_pw Re: Na Mazowszu kolej własna, ale ciasna i beznad 10.01.10, 15:20

> pracy. W godzinach prawdziwego szczytu (na 9:00 rano i o 17:00 po południu)
        > przestają jeździć, są specjalne dziury w rozkładach.

Właśnie dlatego ostatnio zacząłem się zastanawiać, dlaczego pociagi dojeżdżające do Warszawy na godzinę 7 i 8 pękają w szwach (nawet potrójne jednostki), a te jadace raptem 40 minut później już są luźne...
        Jest niemożliwością, żeby dowozić na te godziny kolejarzy, bo kolejarz żeby jechać pociągiem o godzinie 7-8 msui czesto stawić się w rpacy w środku nocy. Wtedy nic nie jeździ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka