ulazmuda 04.03.10, 15:01 Podobno akty notarialne mają być podpisywane u Notariusza w Warszawie a nie w Ząbkach, czy ktoś wie dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriis.borowski Re: Akty Natarialne w Warszawie 04.03.10, 16:33 Akty można podpisywać gdzie się chce, nie ma obligu podpisywania u notariusza którego wskaże developer. Dokumenty niezbędne do podpisania aktu notarialnego: - aktualny odpis KRS Spółki Anłuk Sp. z o.o., - aktualny odpis księgi wieczystej / odpisy z ksiąg wieczystych prowadzonych dla przedmiotowej nieruchomości, - wypis aktu notarialnego nabycia nieruchomości przez Spółkę, - uchwałę zgromadzenia wspólników Spółki o wyrażeniu zgody na sprzedaż, - decyzję o pozwoleniu na budowę, - decyzję o pozwoleniu na użytkowanie budynku, - zaświadczenie o samodzielności lokalu, - rzut lokalu, - wypis z kartoteki lokalu, - zaświadczenie o samodzielności garażu, rzut garażu, wypis z kartoteki lokalu garażowego, - aktualny odpis księgi wieczystej prowadzonej dla lokalu garażowego (jeśli jest już założona), - ewentualnie projekt aktu notarialnego lub zapisów do aktu notarialnego, które deweloper chce zamieścić w akcie. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Akty Natarialne w Warszawie 22.04.10, 22:10 Podpisujemy gdzie/u kogo chcemy, ale myślę, że nie każdy notariusz będzie chętny aby przegryzać się przez dokumentację dla jednego aktu notarialnego, nawet przy maksymalnej wysokości taksy. Mam i ja jednego notariusza na oku, w centrum Warszawy, ale nie jestem pewien, czy się uda w pojedynkę... Jacyś chętni? Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Natarialne w Warszawie 22.04.10, 22:55 Dla mnie wyznacznikiem jest cena, wiem że ten z Ząbek nie jest tani, dużo taniej podpisywałem umowę przedwstępną w Warszawie przy Galerii Mokotów. Teraz też się orientowałem ile wezmą obaj i znów tańszy notariusz w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Natarialne w Warszawie 23.04.10, 08:34 czy może Pan podać jakiś bliższy namiar? ja przy podpiywaniu umowy przedwstępnej miałam problemy ze znalezieniem notariusza poza p. Kroczkiem, bo nikt nie chciał gromadzić całej dokumentacji dla jednego aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Akty Natarialne w Warszawie 23.04.10, 09:01 A wiadomo już coś może kiedy zaczną je podpisywać?? Odpowiedz Link Zgłoś
tie100 Re: Akty Natarialne w Warszawie 23.04.10, 11:19 wczoraj sie dopytywałem to 15 maja być wyniki pomiarów i poźniej jakieś dwa tygodnie w biurze architektonicznym maja być "obrabiane" czyli realnie od czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
on.2 bardzo kompetentny notariusz 23.04.10, 12:32 Umowę przedwstępną podpisywałem w Kancelarii Notarialnej Grażyny Wasilewskiej-Kloc Adres: Abrahama 18/109, 03-982 Warszawa Telefon: (22) 673-35-67 Pani Notariusz napewno jest bezstronna nie reprezentuje interesów naszego dewelopera wyjaśnia wszystkie problemy ma zawsze czas dla klienta wyznacza dogodne terminy nawet o godz. 18 koszty notarialne są niskie, dokładnie wiemy jakie są poszczególne składniki kosztów Pani Notariusz zgodziła się na spisanie umowy przedwstępnej tylko dla mnie, koszty były przystępne i najważniejsze że nie robiła żadnych problemów a Sąd w Wołominie bez zastrzeżeń wpisał roszczenie o wybudowanie lokalu w księdze gruntowej nieruchomości Uważajcie na niekompetentnych notariuszy których akty są odrzucane w Sądzie wieczystoksięgowym Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Akty Natarialne w Warszawie 23.04.10, 18:52 Ja mam doświadczenia z notariusz poniżej jak najbardziej pozytywne: Dorota Kossewska ul. Złota 11 lok. 41, 00-019 Warszawa tel.:(022) 827-69-48, fax: 827-10-77 e-mail:kossewska@notariusze.waw.pl, Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Akty Natarialne w Warszawie 26.04.10, 10:21 on.2 i taras.m, dziękuję za namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Akty Natarialne w Warszawie 27.04.10, 10:07 Tutaj podpisywałem umowę przedwstępną: Kancelaria Notarialna Krzysztof Nurkowski notariusz w Warszawie ul. Postępu 18 B 02-676 WARSZAWA tel. (48-22) 874 55 67 fax (48-22) 874 55 68 e-mail: kancelaria@nurkowski.pl Dokumenty niezbędne do podpisania aktu notarialnego: - aktualny odpis KRS Spółki Anłuk Sp. z o.o., - aktualny odpis księgi wieczystej / odpisy z ksiąg wieczystych prowadzonych dla przedmiotowej nieruchomości, - wypis aktu notarialnego nabycia nieruchomości przez Spółkę, - uchwałę zgromadzenia wspólników Spółki o wyrażeniu zgody na sprzedaż, - decyzję o pozwoleniu na budowę, - decyzję o pozwoleniu na użytkowanie budynku, - zaświadczenie o samodzielności lokalu, - rzut lokalu, - wypis z kartoteki lokalu, - zaświadczenie o samodzielności garażu, rzut garażu, wypis z kartoteki lokalu garażowego, - aktualny odpis księgi wieczystej prowadzonej dla lokalu garażowego (jeśli jest już założona), - ewentualnie projekt aktu notarialnego lub zapisów do aktu notarialnego, które deweloper chce zamieścić w akcie. Opłaty związane z podpisaniem aktu notarialnego (wyliczone od ceny sprzedaży, tj. kwoty ok 340 000 zł): - taksa notarialna 840,00 zł, - podatek VAT 184,80 zł, - opłaty sądowe dotyczące lokalu mieszkalnego 260,00 zł, - opłaty sądowe dotyczące garażu 250,00 zł (jeśli księga wieczysta jest już założona) lub 310,00 zł (jeśli księga nie jest założona), - wypisy aktu około 300,00 zł za wszystkie. RAZEM ok 1894,8 zł Opłaty mogą ulec zmianie, w szczególności jeśli chodzi o koszty sądowe, jeśli stan prawny nieruchomości jest inny niż w dniu podpisywania umowy przedwstępnej, co wynikać będzie z dokumentów od dewelopera. Termin aktu notarialnego: około 1,5 tygodnia – 2 tygodnie od dnia dostarczenia dokumentów niezbędnych do podpisania aktu. Cena notariusza w Ząbkach - ponad 3000 tys. <sic!>. Nie wiem czym to jest podyktowane (może wcześniejszym podpisywaniem umowy przedwstępnej), bo dokładnej wyceny nie otrzymałem... Odpowiedz Link Zgłoś