fos.ia 23.07.10, 07:32 jak w temacie. i kto może się podzielić jak ten odbiór wygląda i na co trzeba zwrócić szczególną uwagę? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nitro_1 Re: Kto już odebrał klucze? :) 23.07.10, 10:50 Jeśli chodzi o to na co zwracać uwagę przy odbiorze to radzę skorzystać z pomocy fachowca. Jest wiele usterek, na które laik nie zwróci uwagi a przyjdzie mu za to zapłacić ekstra człowiekowi, który będzie wykańczał mieszkanie. W moim mieszkaniu jest tego sporo i zamierzam wszystko wpisać w protokół odbiorowy. Oczywiście nawet jeśli zapomnisz o wpisaniu np braku kąta prostego (poza dopuszczalną odchyłkę)bo wyjdzie to w trakcie prac wykończeniowych to możesz to zgłosić jako usterkę. W takim przypadku albo załatwisz to we własnym zakresie albo zmuszona będziesz poczekać aż zrobi to G.W. Przy odbiorach Budowa zawsze stara się wmówić lokatorom, że "tak to już musi być" a nierówne glify na balkonie to przecież nie problem, ale to Ty codziennie będziesz na nie patrzyła ;). Jeśli będziesz odbierała sama lokal to sprawdź te elementy, których ewentualna naprawa lub wymiana może trochę kosztować. Grzejniki, drzwi, ramiaki okienne. Koniecznie sprawdź czy nie ma rys na szybach. Budowa polerowała tylko niektóre z nich. Jeśli rysa jest głęboka to trzeba wymienić szybę bo po spolerowaniu zostanie soczewka. Na odbiór dobrze jest zabrać ze sobą kawałek ścierki aby przetrzeć szybę, to pomoże przy wykryciu ewentualnych uszkodzeń. Jeśli GW nie umyje szyb to zawsze możesz wpisać w protokół, że szyby były brudne i nie można ocenić czy są jaskieś rysy. Zobacz czy za grzejnikami nie ma ubytków tynku (powstają przy montażu)a ściany są pomalowane. Pamiętaj, że bez zdjęcia grzejnika ciężko będzie to naprawić. Zabierz ze sobą dokumentację rysunkową i porównaj ze stanem faktycznym np podejścia wody, odpływy czy osprzęt elektryczny. Dobrze jest też spradwdzić drugą stronę ściany, w której wykuwane były np otwory pod puszki el, może być głucha. Nie sądzę aby elektrycy użyli do tego celu otwornicy, więc istnieje takie prawdopodobieństwo. Możesz zerknąć też na elewację: upewnij się, że zamontowane są kapinosy w nadprożach i po obwodzie płyty balkonowej piętra wyżej (kapinos montuje się w celu wymuszenia opadania wody a nie jej zaciekania w kierunku poziomym) Mam nadzieję, że to choć trochę pomoże Pozdrawiam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: Kto już odebrał klucze? :) do nitro_1 26.07.10, 11:48 Hej:-) w której części budynku mieszkasz? A,B czy C? Rozumiem, że można zglaszać do protokołu odbioru mieszkania wszystkie uwagi - odnosnie stanu faktycznego, który budzi nasze wątpiwości? Pozdrawiam Viki Odpowiedz Link Zgłoś
nitro_1 Re: Kto już odebrał klucze? :) do nitro_1 26.07.10, 17:39 Jeśli uważasz, że coś jest wykonane w niewłaściwy sposób lub mało estetycznie to zadbaj o to żeby taka uwaga znalazła się w protokole odbiorowym. To GW ma udowodnićć lokatorowi, że nie ma racji opierając się na konkretnych normach. Jeśli zgłosisz w protokole bezpodstawne uwagi to Budowa powinna odpowiedzieć najlepiej na piśmie dlaczego tak jest. Pamiętaj, że zarówno tynki, malowanie jak i szlichta podlegają (poza sprawdzeniem dopuszczalnych odchyłek) również odbiorowi wizualnemu (PN-62/B-10144 - posadzki; PN-B-10110- tynki, Warunki techniczne wykonania i odbioru robót). Nie daj się nabrać na teksty typu "jest za dużo usterek więc usuniemy je w ciągu dwóch tygodni i umówimy się na kolejny odbiór". Zbierasz klucze z czego 1szt zostawiasz osobie ze strony GW i mówisz żeby szybko usunęli usterki bo rozpoczynasz prace wykończeniowe. W końcu zapłaciłaś za możliwość wcześniejszego rozpoczęcia prac w mieszkaniu więc nie będziesz zwlekać. Zastanów się tylko czy warto sprzeczać się o naprawdę drobne usterki. To Twoja decyzja. Moje mieszkanie już odebrane i pomimo usterek (do usunięcia przez GW) zaczynam prace wykończeniowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: Kto już odebrał klucze? :) do nitro_1 28.07.10, 10:04 Dziękuję za szczegółową informację:-)Pytałam, bo często nie potrafiłam powiedzieć jak cos mi się nie podobało... ale odbiór mieszkania to poważniejsza sprawa więc trzeba być zdecydowanym i zadbać o siebie. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chmurek77 Re: Kto już odebrał klucze? :) 28.07.10, 18:18 My jutro mamy odbierac, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Trochę kicha z tym co tu piszecie, że prace tylko do 18:30, bo mam mieć ekipę do glazury z Mazur i nie wiem co z nimi zrobię na noc.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariiio77 Re: Kto już odebrał klucze? :) 28.07.10, 00:48 Witam, Ja też już odebrałem klucze! Jestem very happy! :D Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia CZy już działają windy? 28.07.10, 10:56 ewentualnie czy któs wie kiedy będą działały? Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: CZy już działają windy? 30.07.10, 13:34 Windy mialy działać od dzisiaj - czy ktoś wie może czy już rzeczywiście działają? Odpowiedz Link Zgłoś
chmurek77 Re: Kto już odebrał klucze? :) 31.07.10, 15:21 Ja odebrałem we czwartek, jestem mile zaskoczony jakością wykonania, a miałem eksperta, wujka, który buduje w wawie mieszkania również. Miałem do poprawienia tylko silikon na łączeniu balkonu ze ściana ale to bzdurka. Także teraz do sklepów na rozpoznanie i do roboty:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: CZy już działają windy? 04.08.10, 11:41 Czy ktos wie, czy już działają? A może ktos jeszcze ma informacje, czy przed ostecznym odbiorem będą malowane klatki jeszzce raz? Odpowiedz Link Zgłoś
edi.tta Re: CZy już działają windy? 04.08.10, 14:53 Pytałam kerownika budowy - powiedział że malowanie ścian na klatkach jest przewidziane rok po ostatecznym odbiorze. Wówczas wszyscy już powinni wykończyć swoje mieszkania i się wprowadzić. Pozdrawiam, Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_gj Re: Kto już odebrał klucze? :) 19.08.10, 20:56 witam jak tak czytam co powinniśmy zrobić przed odebraniem kluczy, to jestem załamana bo na większość rzeczy nie zwróciliśmy uwagi... czy można już po odbiorze zgłaszać ew usterki, jeżeli coś się znajdzie? Pozdrawiam Kasia/Michał bud.C Odpowiedz Link Zgłoś
nitro_1 Re: Kto już odebrał klucze? :) 20.08.10, 07:40 Jeżeli będziesz miała uwagi co do uszkodzeń mechanicznych np. porysowane szyby lub ramiaki okienne, to sądzę że Budowa Cię spławi. Co innego jeśli okaże się że np. kąty "proste" nie mieszczą się w normie, wtedy Budowa zobowiązana jest to poprawić (+ inne usterki które ewidentnie są dziełem Budowy). Najlepiej zgłosić to na piśmie do KB a w ostateczności do SM Wola. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś