Gość: torro IP: *.chello.pl 19.08.10, 07:23 wladze probuja skierowac uwage w strone gdzie ludzie gotowi suie pozabikac dla swoich racji bo na pewno nie ustapia. A w tym czasie zrobia to co juz robia i dalej nie bedzie rozglosu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szej hulud Ten filmik to niezła propagandowa agitka. IP: *.222.242.46.spray.net.pl 19.08.10, 07:27 Zakłada, że każdy ma przystanek pod domem i pod miejscem pracy. W Warszawie tylko metro jest szybsze od samochodu i to tylko na jednym odcinku. Mieszkam już w piątym miejscu w Warszawie i obecnie samochod wygrywa z autobusem o jakieś 30 minut. Dodatkowo musiałbym się przesiadać na przystanku, gdzie nie ma jak schować się przed deszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: 89.174.58.* 19.08.10, 07:48 Jeżdżę z Saskiej na Mszczonowską. Mam 3 przesiadki, z czego wszystkie na ostatnim kilometrze przy Dworcu Zachodnim Buspas ma dość kuriozalne odcinki, takie jak ten 5-metrowy przy Brackiej w stronę Ronda de Gaulle'a. Co do buspasa na Łazienkowskiej, to jestem pewny, że korki rozładowałoby zlikwidowanie tego bubla na moście w obu kierunkach, na odcinku od Torwaru w stronę Placu na Rozdrożu, od Raszyńskiej do Grójeckiej - choćby tam jest tylko jeden pas dla jadących prosto z 4 pasów ruchu. Nie posądzam jednak Sz. P. Galasa, Ruty itp. o podjęcie takiego wyzwania. Odpowiedz Link Zgłoś
dskowronski Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej 19.08.10, 08:06 > Co do buspasa na Łazienkowskiej, to jestem pewny, że korki rozładowałoby > zlikwidowanie tego bubla na moście w obu kierunkach, Niestety, na to nie ma szans z jednego przede wszystkim powodu - likwidacja oznaczałaby, że urzędnik, który wymyślił jego wyznaczenie, pomylił się. A urzędnik nie myli się nigdy. N I G D Y !!!!!!!!!!!!!! P.S. Jako warszawski kierowca nie zapomnę podziękować HGW za buspasy przy okazji wyborów samorządowych - innych namawiam do tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: 89.174.58.* 19.08.10, 08:25 > P.S. Jako warszawski kierowca nie zapomnę podziękować HGW za buspasy przy okazj i wyborów samorządowych - innych namawiam do tego samego. W takim razie jest już nas dwóch, ale to wciąż za mało. Mogę się założyć, że kandydatka partii miłości wygra w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gpw Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: *.csfb.com 19.08.10, 09:13 na szczęście kierowcy to w Warszawie mniejszość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: 193.200.183.* 19.08.10, 11:04 Jestem kierowcą i też podziękuję HGW za buspas na TŁ w najbliższych wyborach. To arcybubel, korki tworzą się nawet w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: 217.33.154.* 19.08.10, 09:36 > Jeżdżę z Saskiej na Mszczonowską. Mam 3 przesiadki Ciekawe, bo ja bym pojechał z jedną: 507 i 517... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: 89.174.58.* 19.08.10, 09:41 Można i tak. Ja mam taką zasadę, że wsiadam do pierwszego autobusu, który podjeżdza, tak jest szybciej. Jak podjedzie na Saską 520, jadę do Marszałkowskiej, później ew. 523, pożniej 158, później 187. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: W moim wypadku samochód to 30 minut szybciej IP: 89.174.58.* 19.08.10, 09:47 Dodam, że najwygodniej jest mi wysiadać przy Renault w Jerozolimskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Co ? IP: *.chello.pl 19.08.10, 07:34 Proponują likwidację część miejsc parkingowych ?!!! Co to za kretyni biorą się za Stłeczne ulice? Skąd ich wzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
klkak To miasto UMRZE z taką polityką władz. 19.08.10, 12:58 1. W CENTRUM mieszkać się nie będzie dało, bo Ratusz jak szalony podnosi opłaty za uzytkowanie wieczyste domów, na których stoją bloki mieszkalne, jak szolny podnosi stawki czynszow dla skleo spożywczych, lokali uslugowych itp. 2. W CENTRUM biznesu prowadzić nie będzie można, bo jak wyżej plus ograniczenia dla dojazu samochodami. 3. Do centrum miasta NIE BĘDZIE JAK DOJECHAĆ - samochody prywatne zostaną zablokowane przez buspasy, pociągi jakie są - każdy widzi, autobusy - też, parkingow przesiadkowych (P&R) - jak na lekarstwo, metro - pieśn przyszlości. Firmy się wyprowadzą tam, gdzie jest komunikacja (blisko autostrad na zachód od Warszawy), mieszkańcy się wyprowadzą na peryferia lub wogóle poza miasto, w centrum pozostaną tylko urzędy i nieliczne luksusowe, pilnie strzezone apartamentowce, w otoczeniu zdegradowanych slumsów. Z taką polityką śmierć tego miasta to tylko kwestia czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: To miasto UMRZE z taką polityką władz. IP: 89.174.58.* 19.08.10, 13:13 Za 3-4 lata wjazd do centrum będzie płatny i degradacja przyspieszy. Ja osobiście nie jeżdżę już do centrum, bo mam wszystko pod ręką na Saskiej Kępie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 85.222.87.* 19.08.10, 07:37 uprzejmie GOŃCIE SIĘ! zapytaliście na przystankach studentów ale już tych, którzy na te wszystkie rzeczy zarabiają (czyli 30-latki, którzy wg sondażu zleconego przez Gazetę są PRZECIWNI!) jakoś nie ...; nie ma metra (realnie - jedna nitka obsługuje marny odsetek miasta), park&ride to smiech na sali, autobusy smierdzą od zaduchu jaki w nich panuje, tramwaje przeciekają i docierają wszędzie WOLNO, tabor jest na poziomie poza-europejskim, ale ZMUSZAJCIE tych którzy zarabiają na podatki do tego, żeby jechali do pracy codziennie 3-4 razy dłużej co w W-wie i tak jest już dramatem ... ŻENADA i ból pleców :( zamiast rozwiązać problem systematycznie i całościowo: "kierowców trzeba zachęcać" ... NIC mnie nie zachęci to takiej komunikacji miejskiej, jaka aktualnie działa w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 10:09 > Nie ma metra (realnie - jedna nitka obsługuje marny odsetek miasta) No faktycznie marny odsetek - ponad 520 tys ludzi dziennie. > NIC mnie nie zachęci to takiej komunikacji miejskiej, jaka aktualnie > działa w Warszawie! No i dobrze - będziesz jeździł w korkach w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.dorcia Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro 19.08.10, 11:51 Gość portalu: X napisał(a): > > Nie ma metra (realnie - jedna nitka obsługuje marny odsetek miasta) > > No faktycznie marny odsetek - ponad 520 tys ludzi dziennie. > No faktycznie duży odsetek. Tylko ile z nich zostało na siłę zmuszone do korzystania z metra, po zlikwidowaniu wszystkich innych form sprawnej komunikacji w takich dzielnicach jak np Bielany czy Ursynów? Spróbuj np dojechać spod Huty do przychodni na Szajnochy czy do Teatru Komedia nie korzystając z metra ;) A uwierz mi, dla ludzi starszych to nie jest przyjemność. Dla mnie zresztą też nie - zero wentylacji w wagonach i na peronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 17:31 Widzę dużo masz do zaoferowania innym. Dla mnie bus pas dla innych nic. Mam nadzieję, że to nie po tobie siedzenia w warszawskich autobusach tak śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.centertel.pl 20.08.10, 08:13 Być może 520tyś ALE skasowań kart/biletów albo transferów, a nie ludzi. ZTM nie ma narzędzi żeby zrobić statystykę dot. ilości przewożonych ludzi. Poza tym widziałem ich opracowania dot. transferów jak podejmowali decyzję o zmianie niektórych przystanków (wykasowanie na nich 500'ek) - kompletne nieporozumienie statystyczne. Marny odsetek miasta = środek, pomijający CAŁĄ prawobrzeżną W-wę (a, i jeszcze im jeden most upierd* żeby nie czuli że o nich zapomniano ...), całe Bemowo, Wolę, Ursus, Włochy, Powiśle, Wilanów. Co do Twojego życzenia żebym stał w korkach: do pracy jadę samochodem (pomiędzy dwoma parkingami podziemnymi) 15min. Tramwajem minimum 45min. Moja dziewczyna odpowiednio 30-45min. i 90-120min. Postoję w tych korkach chętnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 195.225.120.* 19.08.10, 07:43 Dzięki za pomysł z szukaniem miejsca parkingowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szukanie miejsca nie dotyczy tych, którzy ... IP: 89.174.58.* 19.08.10, 07:54 mają dwa, w domu i w pracy, i nie lubią stać na mrozie i deszczu pół godziny, żeby stać w ścisku na schodkach autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 213.17.253.* 19.08.10, 08:20 No jak może być inaczej. Kiedy dwaj złodzieje ( Galas i Ruta ) pieniędzy podatników coś postanowią to ratusz da im nagrodę nie patrząc czy jest to idealne rozwiązanie dla użytkowników. Dwaj kolesie Waltz muszą dobrze się sprawować aby cieszyć się względami biorąc - kradnąc kasę - nie od dzisiaj wiadomo że prostytutka korzysta z pomocy alfonsów. No a ci którzy widzą bolączki miasta jako niewygodni są z Opinii i Komentarzy żeby Waltz mogła się ciszyć poparcie swoich przydupasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 178.73.63.* 19.08.10, 08:27 Jedyny sensowny sposób na korki to ograniczanie miejsc do parkowania, powiększanie strefy płatnego parkowania i egzekwowanie płacenia za postój w strefe płatnej. Wiem po sobie. Gdy jadę gdzieś do ścisłego centrum wybieram autobus, żeby nie płacić za parking. Gdy jadę np. na Wolę wybieram auto, bo mogę je bezpłatnie zaparkować choćby i na cały dzień. Nawet na chodniku, gdzie niby nie wolno, ale i tak nikt tego nie kontroluje. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiaczkowa Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... 19.08.10, 08:28 Rewelacja. Nie dość, że jest za mało mostów, to jeszcze chcą wyłaczyć jeden z ruchu ogólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł GW sieje propagandę jak Kronika Filmowa z lat 50. IP: 89.174.58.* 19.08.10, 08:29 Pamiętacie kułaków-reakcjonistów (kierowcy) i chłoporobotników z PGR (zbiorkomowicze)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: GW sieje propagandę jak Kronika Filmowa z lat IP: *.aster.pl 19.08.10, 11:09 E, Kronika Filmowa miała chyba więcej finezji, a poza tym w późniejszych było już trochę obiektywizmu. Tutaj poziom propagandy sięga zenitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: *.tktelekom.pl 19.08.10, 08:55 Wyznaczenie buspasa na odcinku, gdzie jest zarówno torowisko trawmajowe, jak i 3 równoległe linie kolejowe (WKD, dalekobieżna i podmiejska) w mojej głowie się nie mieści. Na tej trasie powibien byc przede wszystkim wykorzystywany transport szynowy. Czyżby chodziło o nagonienie klientów prywatnym przewoźnikom z Otwocka, Mińska itp? I od kiedy taksówka to "transport zbiorowy"? Jeżeli to jest korupcja - potępiam, choc rozumiem. Jeżeli głupota, to znacznie gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 09:02 Ciekawe czemu nie można tym wspaniałym bus-pasem jechać na rowerze??? Stawiamy na komunikację miejską kosztem rowerzystów??? To ma być strategia miasta??? Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Chodzi o poziom zapachu "cielesnego" IP: 89.174.58.* 19.08.10, 09:19 Rowerzyści bez prysznica w pracy powinni być izolowani w osobnych pomieszczeniach, tak jak palacze. Tutaj mamy do czynienia z profilaktyką duszącą problem w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Chodzi o poziom zapachu "cielesnego" IP: 217.33.154.* 19.08.10, 09:34 puknij się w główkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Żartowałem IP: 89.174.58.* 19.08.10, 09:39 Próbowałem jeździć na rowerze do pracy przez Centrum, ale jeszcze mi życie miłe. Najgorsze ch..y to kierowcy autobusów. Polityka miasta w sprawie dróg rowerowych to porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Rower IP: 77.252.106.* 19.08.10, 09:25 Temu, że: 1) Jak zwykle, nikt w urzędzie nie pomyślał o rowerzystach. Bo przecież rowerzyści tylko rekreacyjnie do Powsina jeżdżą. 2) Żeby miało sens wpuszczanie rowerzystów, pas musiałby być dużo szerszy, żeby autobus mógł wyprzedzić rowerzystę z przepisowym zapasem 3) A i tak lepiej byłoby wytyczyć pas dla rowerów w jezdni, ale do tego IIRC nie mamy stosownych uregulowań prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dskowronski Re: Rower 19.08.10, 09:57 > 3) A i tak lepiej byłoby wytyczyć pas dla rowerów w jezdni, ale do tego IIRC nie > mamy stosownych uregulowań prawnych. Pewnie. Te 0,01% mieszkańców Warszawy, którzy dojeżdżają na rowerach do pracy, powinno mieć do dyspozycji własny pas ruchu na każdej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neron Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: *.swiatksiazki.pl 19.08.10, 09:27 Moze ktoś mi odpowie po co buspas na Górczewskiej? Jakoś nie mogę sobie tego wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: 188.33.99.* 19.08.10, 09:32 Żeby były korki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 188.33.99.* 19.08.10, 09:30 To po co był TramBusPas na trasie W-Z jak chcecie wyłączyć z ruchu dla samochodów most Śląsko-Dąbrowski? Kto będzie jeździł tym pustym pasem? Po za tym czy Ci geniusze z Ratusza widzieli jak wyglądają dojazdy do mostów w czasie gdy Ś-D był remontowany? W sumie teraz też nie jest lepiej. Pani HGW, na mój głos może Pani nie liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł O, to już są 3 osoby. IP: 89.174.58.* 19.08.10, 09:53 Pozostaje jeszcze tylko przekonać te 70% obywateli Warszawy głosujących na partię miłości inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Wyłączyć z ruchu Hannę Gronkiewicz-Waltz! 19.08.10, 09:46 To jedyne co może uratować komunikację w Warszawie. Ta kobieta dostała szału i blokuje stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Apropos filmiku IP: *.centertel.pl 19.08.10, 09:56 20 minut jazdy autobusem + 20 minut na dojścia i czekanie? To są zabawne odległości, proponuję jakieś realniejsze, np. dojazd Radiowo-Wawer czy choćby Bemowo-Zacisze. Poza tym, chciałbym zobaczyć trasę, którą autobusem pokonuje się w 20 minut + około 15 minut dojścia (na oko ok 1,5 km dojścia), a samochodem w 50. To możliwe chyba tylko... na Gocławiu, po paraliżu wywołanym przez słynny buskwas na TŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
rzydokomuna Re: Apropos filmiku 19.08.10, 11:20 Gość portalu: bolo napisał(a): > 20 minut jazdy autobusem + 20 minut na dojścia i czekanie? > To są zabawne odległości, proponuję jakieś realniejsze, np. dojazd > Radiowo-Wawer czy choćby Bemowo-Zacisze. > Poza tym, chciałbym zobaczyć trasę, którą autobusem pokonuje się w 20 minut + > około 15 minut dojścia (na oko ok 1,5 km dojścia), a samochodem w 50. To > możliwe chyba tylko... na Gocławiu, po paraliżu wywołanym przez słynny buskwas > na TŁ... zapomniales o najwazniejszym- pokazcie mi pusty autobus z miejscami siedzacymi o 8 rano ,dzialajaca klimatyzacja w lato a ogrzewaniem zima ...propaganda jak za uyebanej komuny....wsadzcie se w dupe te politgramote ciule!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Apropos filmiku 19.08.10, 11:26 Jak juz ktos zauwazyl w innym watku. Skoro o 8:00 jest pusty autobus, to po co buspasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Apropos filmiku 20.08.10, 08:33 Wlasnie, jeszce nigdy o 7.30 podczas jazdy tramwajem nie zdazrylo mi sie chyba wogole usiasc. Zazwyczaj trzeba brac pod uwage, ze albo sie bedzie scisnitym bez mozliwosci zadnego ruichu albo nie wejdzie sie wogole. A oni beda wkur..ac ludzi takimi debilnymi filmikami jeszcze. Poza tym samochodem do pracy mam 2 razy szybciej niz w tych zapchanych bydlowozach i z 2-3 przesiadkami szanowny panie znawco z siskomu. A nie mieszkam na zadupiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Proponuję zmianę nazwy SISKOM na Sitkom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 16:11 Ubawił mnie ten film. Pusty autobus o tej godzinie? Na tej trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Czy coś się zmieniło? IP: 89.174.58.* 19.08.10, 09:57 www.youtube.com/watch?v=fqTtVbIOIRg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Czy coś się zmieniło? IP: *.tktelekom.pl 19.08.10, 10:14 Buspasy są potrzebne bo aut przybywa i to jedyne wyjście, aby poruszać się po mieście. Pani Prezydent ma mój głos w nadchodzących wyborach - pierwsza kobieta "z jajami" , która konsekwentnie wdraża ekologiczną europejską politykę transportową.Nareszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Polityka europejska? IP: 89.174.58.* 19.08.10, 10:20 A gdzie w Europie są buspasy WZDŁUŻ i obok linii tramwajowych i kolejowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Polityka europejska? IP: 217.33.154.* 19.08.10, 10:52 W Liabonie chociażby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł A czy mają tam jakąś obwodnicę? IP: 89.174.58.* 19.08.10, 11:16 Ciekaw jestem bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: A czy mają tam jakąś obwodnicę? IP: 217.33.154.* 19.08.10, 11:19 Zadaj sobie odrobinę trudu i sprawdź w maps.google.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Układ drogowy mają zdecydowanie lepszy IP: 89.174.58.* 19.08.10, 11:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: Czy coś się zmieniło? IP: *.aster.pl 19.08.10, 11:13 Ubrania mieszkańców się zmieniły i samochody na ulicach:) Tramwajem nie jeżdżę więc nie bardzo wiem jak tam ciasno, ale w metrze czasem nie jest dużo lepiej jak na Kronice:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 195.205.147.* 19.08.10, 10:15 Bardzo dobry pomysł. Szkoda tylko, że w Warszawie jest zbyt mało buspasów. Ale miejmu nadzieję, że się to zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro 19.08.10, 11:26 Buspas na kazdej ulicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pas Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.kredytbank.com.pl 20.08.10, 09:13 ZAMIAST, zamiast każdej ulicy ... bo takie są możliwości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Piskorski wróć, buduj mosty i tunele IP: *.centertel.pl 19.08.10, 10:18 Zamiast grodzić buskwasy. Praga została pozbawiona większości planowanych inwestycji drogowych: obwodnica śródmieścia, Al. Tysiąclecia. W zamian miliardy pakuje się w metro, które i tak będzie niewiele da, bo 99% pasażerów będzie musiało się przesiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
rafitron Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... 19.08.10, 10:20 wreszcie ktoś poszedł częściowo po rozum do głowy;) ten buspas powinien powstać dawno temu zamiast tego na łazienkowskiej, bo priorytetem w centrum miasta powinna być komunikacja publiczna, a priorytetem na obwodnicy śródmiejskiej powinny być samochody. trzeba problemy rozwiązywać systemowo, a u nas mentalność jest na hurra: -jednego dnia wszyscy i wszędzie samochodami, -drugiego dnia wszyscy i wszędzie rowerami(i o każdej porze roku;) -trzeciego dnia wszyscy i wszędzie komunikacją publiczną.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.centertel.pl 19.08.10, 10:25 > ten buspas powinien powstać dawno temu zamiast tego na > łazienkowskiej, No właśnie, zamiast a nie oprócz... A u nas durnie najpierw zdławili obwodnicę buspasem i wtłoczyli ruch do centrum (oficjalna wypowiedź rzecznika ZDM, którędy kierowcy mają omijać buspas na TŁ), a teraz "naprawiają" skutki swoich własnych działań i chcą ten ruch wypychać z centrum (tylko ciekawe dokąd). Odpowiedz Link Zgłoś
eustachy.s Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro 19.08.10, 10:47 Akurat buspas na Łazienkowskiej tylko przesunął miejsce powstawania korków, korki są takie same jak przed powstaniem buspasa. Smutna prawda jest taka że to kierowcy swoim brakiem kultury jazdy powodują korki. Kierowcy którzy chcą zmienić pas są traktowani jak wrogowie, więc często muszą zatrzymywać się by ktoś łaskawie ich wpuścił a to powoduje brak płynności ruchu, a brak płynności ruchu to większe korki. Nic mnie tak nie wkurza podczas jazdy samochodem jak jazda z prędkościami od 0 do 30 bo nie potraficie jeździć na suwak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Suwaki IP: 89.174.58.* 19.08.10, 11:22 Suwaki nie pomogą, bo jest ich zbyt dużo: 1. Na wjazdach na most - z obu stron, 2. Przy Torwarze - w stronę Centrum, 3. Przy Pomniku Lotnika - w stronę Ochoty - na 1 pas na wprost. Likwidacja buspasa na moście w obu kierunkach, przy Torwarze w stronę Centrum i przed Krzyckiego na Wawelskiej podziałałaby jak otworzenie zaworu blokującego ruch. Samochody wpychające się na środkowy pas mogłyby sprawnie przyspieszać do jazdy na wprost i w prawo, co zwłaszcza na moście jest przyczyną zatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Rozumu nie starczyło już na... IP: 89.174.58.* 19.08.10, 10:25 Poprawki pasa na Łazienkowskiej, a zrobić można wiele, żeby rozładować zatory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 195.205.147.* 19.08.10, 10:22 Miejmy nadzieję, że władzom będzie zależało na przeobrażeniu Warszawy w przyjzane dla ludzi (nie mam na myśli tu nowobogackiej chołoty, która nawet po paczkę papierosów jeździ samochodem) miasto i ograniczy do minimum ruch samochodów osobowych w centralnych dzielnicach na rzecz komunikacji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.centertel.pl 19.08.10, 10:32 Aby ograniczyć ruch w centrum, musi miasto zbudować obwodnicę. Ale to musi być jakaś wartość dodana (nowa trasa) zamiast przemalowywania pasów ruchu na buspasy, a z tym miasto sobie nie radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Na to nie licz przed wybudowaniem obwodnic IP: 89.174.58.* 19.08.10, 10:33 Warszawska sieć dróg jest tak zaprojektowana, że wtłacza dużą część tranzytu do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Jak 'hołota' przestanie przyjeżdżać do centrum, IP: 89.174.58.* 19.08.10, 12:07 ... to proces upadku centrum znacznie przyspieszy. Będzie zostawiać pieniądze gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacko Re: Jak 'hołota' przestanie przyjeżdżać do centru IP: 82.113.121.* 19.08.10, 23:45 Jak centrum zrobi się przyjazne dla ludzi, zaoferuje jakąś fajną przestrzeń publiczną ze sklepami i kafejkami, zielenią etc zamiast rozjeżdżonych chodników i trawników, przeciskania sie pomiędzy zostawionymi na chodnikach samochodami oraz handlarzami majtek to spokojnie ludzie przyjadą. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Jak 'hołota' przestanie przyjeżdżać do centru 20.08.10, 08:45 Przyjada studenci na rowerkach chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ochodzki Ryszard Re: Jak 'hołota' przestanie przyjeżdżać do centru IP: *.nokia.com 20.08.10, 11:33 no moze nie przyjada tacy jak ty co by chcieli swoim szrotem wszedzie wjechac i nie wyobrazaja sobie inaczej. zawsze mozesz wtedy jechac do carefoura na zadupiu z duzym parkingiem etc. centrum miasta nie powinno byc dla samochodow bo po prostu fizycznie sie nie da ich upchac a i zyc sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx [...] IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 19:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Mała uwaga o aspekcie "eko" transportu publ. IP: *.cdma.centertel.pl 19.08.10, 10:49 Gdybym z niego korzystał... (a od lat nie korzystam i NIE BĘDĘ - ale w korkach stał tez nie będę, wyniosłem się z centrum Warszawy, gdzie się wychowałem ale zrobiło się nie do zniesienia, potem w ogóle wyniosłem się z Warszawy, razem z cała firmą - miło, cicho, mały ruch, przyroda, miejscowi pracownicy jacyś mniej koślawi mentalnie, polisy samochodów tańsze... jak otworzą lotnisko w Modlinie, zniknie OSTATNIA poza operą - ale ta działa wszak już poza godzinami szczytu - przyczyna bywania w Warszawie)... No więc, gdybym korzystał z tego transportu, ilość detergentów itp. chemii trafiających do otoczenia wzrosłaby drastycznie. CAŁA odzież - nie tylko bielizna i koszula - po jednym użyciu kwalifikowałaby się do prania/czyszczenia. Do tego dochodzi płyn do dezynfekcji dłoni. Oczywiście mógłbym całą drogę stać, ale ja lubię posiedzieć. Nic nie jest w stanie skłonić mnie do dotykania powierzchni, które macało przeze mną setki, jeśli nie tysiące niedomytych i rozsiewających czort jeden wie co osobników (dla czepiających się drobiazgów i szukających "sprzeczności" - w operze tacy prawie nie bywają, chyba, że jakieś kółko gospodyń stowarzyszonych z PiS czy innym PSL nadjedzie autokarami - ale to incydenty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Ja właśnie planuję wyprowadzkę mojej firmy. IP: 89.174.58.* 19.08.10, 11:24 Lokalizacja wybrana, powody te same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacko olaboga, cały czas oddychasz tym samym powietrzem IP: 82.113.121.* 19.08.10, 23:29 jak ty się nie boisz chodzić po ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluś Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: 195.245.213.* 19.08.10, 10:53 Bus pasy niech dobudowują a nie zwężają i tak już wąskie ulice. Jacyż kretyni rządzą aktualnie Warszawą z Wojciechowiczem na czele. Pierwszy debil Warszawy - Wojciechowicz, chyba to adekwatna nazwa dla tego pana. Kogo ta Gronkiewicz posadziła na to stanowisko ? Obwiesia z Raciborza, który nie ma pojęcia o potrzebach miasta nie wspominając o topografii i który podobnie do Galasa chce "umilić" życie kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro 20.08.10, 08:40 Otoz to, przyjezdzaja niewiadomo skad i na sile chca nam miasto psuc nie rozumiejac, ze tak jak w Holnadii czy Danii jest tradycja jezdzenia rowerem tak w Warszawie - samochodem. Niech sobie zmieniaja u siebie w Raciborzach , Legionowach i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ochodzki Ryszard Re: Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z pro IP: *.nokia.com 20.08.10, 11:29 > Otoz to, przyjezdzaja niewiadomo skad i na sile chca nam miasto psuc nie > rozumiejac, ze tak jak w Holnadii czy Danii jest tradycja jezdzenia rowerem tak w Warszawie - samochodem. bzdura. wiekszosc Warszawiakow jeszdzi komunikacja miejska (wg badan). gdyby raptem wszyscy przesiedli sie do samochodow to dopiero bys zobaczyl co to korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 11:04 bufetowa chyba kompletnie poyebalo??????????????????????? nie kazdy ma mozliwosc czy z racji pracy poruszac sie srodkami komunikacji miejskiej....zreszta co to za syf zeby kogokolwiek do czegos zmuszac??? a juz wylaczenie mostu slasko-dabrowskiego przy totalnym paralizu przepraw przez wawskie mosty to jakas oznaka obłedu i schizofernii????za jaja (cipe) pomyslodawce i na latarnie albo do wisly z akumulatorem na garbie... Odpowiedz Link Zgłoś
rzydokomuna Nowy buspas w Al. Jerozolimskich ruszył z probl... 19.08.10, 11:11 co za paranoik to wymyslił? warszawiacy podziekuja w wyborach samorzadowych tym ktorzy zatruwaja nam zycie swoja "radosna tfurczoscia" w dziedzinie ruchu ulicznego. im wiecej durno-debilnych pomyslow magistratu tym wieksze korki na miescie, przypomina to jako zywo stare powiedzenie ; rzad oglosił ze chce dobra obywateli-obywatele czym predzej rzucili sie ukrywac swoje dobra. waltzowa pukniej sie w klape stara idiotko albo pomodl do boga przed podjeciem decyzji jak mialas w zwyczaju to czynic bedac szefem nbp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Nad miastem nawałnica .... IP: 89.174.58.* 19.08.10, 12:16 Pozdrawiam wszystkich czekających na przystankach na swój utęskniony autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Nad miastem nawałnica .... IP: 178.73.63.* 19.08.10, 19:50 Byłam w Paryżu i tam są duże ulice w centrum miasta, które mają buspas tylko dla JEDNEJ linii autobusowej jeżdżącej co 5-7 min. , dowozowej do metra (metro na ogół idzie pod taka ulicą albo niedaleko - jest aż 14 linii metra , nie licząc SKM i kolei regionalnych). W Berlinie 5 pasmowe ulice w Centrum zredukowano do 3 pasów - 2 mają busy i rowerzyści ( a również jest super sieć metra i kolei). W Pradze niemal całe Śródmieście jest zamknięte dla ruchu, jest metro, tramwaje i buspasy. Jeżdzę komunikacją prawie codziennie i jakoś zawsze mam nowe autobusy, nie ma smrodu tylko sympatyczni pasażerowie. Rozumiem , że samochodami muszą jeździć zakompleksieni prowincjusze co to kiedys jeździli wiejskim Pks-em a teraz muszą się "furą" wozić. No coż, jeździjcie sobie i stójcie w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: Nad miastem nawałnica .... IP: *.aster.pl 19.08.10, 23:17 Gość portalu: Aneta napisał(a): > Jeżdzę komunikacją prawie codziennie i jakoś zawsze mam nowe autobusy Szczególnie przyjemnie jest w nowych autobusach podczas upałów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: Nad miastem nawałnica .... 20.08.10, 09:45 Gość portalu: Aneta napisał(a): > Byłam w Paryżu i tam są duże ulice w centrum miasta, które mają buspas tylko dl > a > JEDNEJ linii autobusowej jeżdżącej co 5-7 min. , dowozowej do metra (metro na > ogół idzie pod taka ulicą albo niedaleko - jest aż 14 linii metra , nie licząc > SKM i kolei regionalnych). W Berlinie 5 pasmowe ulice w Centrum zredukowano do > 3 > pasów - 2 mają busy i rowerzyści ( a również jest super sieć metra i kolei). W > Pradze niemal całe Śródmieście jest zamknięte dla ruchu, jest metro, tramwaje i > buspasy. I obwodnice. Własnie sobie odpowiedziałaś - super sieć metra i kolei, obwodnice - alternatywa do jazdy przez środek miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Bardzo chętnie omijałbym centrum, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 16:07 Ale kurcze, nijak nie mogę. Nie mam dyspozycji 5 pasów ruchu, obwodnic i innych dziwnych rzeczy wymyślonych przez Niemców. Metrem jeździłbym bardzo chętnie do pracy, nawet pociągiem, gdybym tylko mógł. Dla porównania: 1. Dojście na piechotę ca. 3 godziny (Międzynarodowa - Popularna) 2. Przejazd pociągiem 1,5 godziny - muszę dojechać do Dw. Wschodniego 3. Komunikacja miejska - 45 min do 75 min. 4. Rower - 35 min. 5. Samochód 15 min. Komunikacja miejska nie stanowi dla mnie ciekawej alternatywy czasowej, tak jak to pokazuje antyburżujski film propagandowy na stronach GW. Odpowiedz Link Zgłoś