Dodaj do ulubionych

W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle

IP: 195.182.52.* 06.09.10, 09:35
A może by tak po prostu wsiąść w tramwaj......?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenon Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: 178.73.48.* 06.09.10, 09:38
      No co Ty! Pada, zmoknac mozna. Lepiej stac w miejscu i siedziec w klimatyzacji, moze frustrujace to, ale przynajmniej sucho - czlowiek nie zostal przeciez stworzony do tego, zeby chodzic po deszczu
      • Gość: rocco Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: 212.160.157.* 06.09.10, 09:40
        Pewnie, w tramwaju można zawsze powdychać smród i grypę.
      • Gość: Meehow W dusznym tramwaju wśród przemoczonych kurtek? IP: 89.174.58.* 06.09.10, 09:41
        Czy wiesz, jak one potrafią śmierdzieć?
    • Gość: Meehow Aha, jeszcze jedno. IP: 89.174.58.* 06.09.10, 09:46
      Przejazd Trasą Łazienkowską samochodem trwał dzisiaj tyle samo, co autobusem 523. W tym drugim był ścisk, zmoknięci pasażerowie i zaparowane szyby.
    • eizoo Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle 06.09.10, 10:10
      Gość portalu: Stefan napisał(a):

> A może by tak po prostu wsiąść w tramwaj......?

Na Gocławiu???
      • Gość: Meehow Tramwajem z Gocławia? IP: 89.174.58.* 06.09.10, 10:20
        Nie szybciej metrem?
      • wombaciak Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle 06.09.10, 10:24
        ale z was je*ani bani egoiści, zobaczymy co powiecie, jak wam mosty pozamykają i ograniczą ruch po centrum.
        • Gość: Meehow Nie wpłynie to na moje dojazdy IP: 89.174.58.* 06.09.10, 10:34
          Muszę wozić dzieci do przedszkola, autobusy odpadają z różnych względów. Jak będę miał metro na Gocławiu, to będę jeździć metrem.
          • Gość: Meehow Ja przesiadłem się z autobusu IP: 89.174.58.* 06.09.10, 10:43
            Miałem dosyć ścisku, zaduchu, smrodu, przepychanek, cyrku z wymianą kart miejskich itp. Na 10 - 20 minut więcej w samochodzie mogę sobie pozwolić i jest mi z tym całkiem dobrze.
            Jak jest korek, jadę objazdem, w przeciwieństwie do tramwaju.
        • Gość: xxx Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: *.acn.waw.pl 06.09.10, 22:34
          wombaciak napisała:

> ale z was je*ani bani egoiści, zobaczymy co powiecie, jak wam mosty pozamykają
          > i ograniczą ruch po centrum.

Powiemy waaadzy - WYPIERDALAĆ!
          • buspas Buspas, buspas :) 07.09.10, 10:00
            Nie płacz, waaaaadz już niedługo zaprosi cię na inaugurację kolejnego buspasa :)
    • Gość: papeć ja się przesiadłem z samochodu IP: *.riz.pl 06.09.10, 10:28
      na tramwaj, jak zobaczyłem co się dzieje na powstańców śląskich ok. 8.30...
      tramwaj zaj.....ny do granic możliwości, smród, zaparowane wszystko, ściski, piski, starsi ludzie mimo tłoku atakują młodszych którzy ważyli się usiąść.. i jak tu jeździć..? czym , gdzie!! to miasto trzeba zburzyć i od nowa postawić..
    • roman_tryk W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle 06.09.10, 11:52
      Korki w Warszawie / ładnie widać na Targeo. Aktualnie jest całkiem nieźle mapa.targeo.pl/Warszawa?traffic / w zeszły wtorek, przed 1 września, to była masakra, wracałem z pracy ponad godzinę dłużej :)

Szkoda, że ta mapka kiepsko działa mi na komórce (ledwo da się to używać w przeglądarce komórkowej, a na androida niestety nie ma dedykowanej...)
    • Gość: meggi W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: 204.79.90.* 06.09.10, 12:10
      Dziś jechałam tramwajem numer 10 od pętli na Os. Górczewska do Ronda ONZ i muszę powiedzieć, że gdyby nie fakt że jechałam 43 minuty to byłoby bosko. Samochodem nawet w korkach pokonuje ten sam dystans w góra 30 minut. Tak wiec dopóki nie będzie metra lub innego szybkiego transportu do centrum ludzie nadal będą jeździć samochodami i stać w korkach bo nadal to się opłaca.
    • w.i.l Za extra korek na Moście Poniatowskiego w kierunku 06.09.10, 12:13
      centrum, pani Gronkiewicz-Buspas-Słupek-Płonący-Autobus-Podwyżka-Opłat-Waltz - dziękujemy!
      Nie zapomnij o tym przy wyborach, juz niedługo.
      • Gość: Meehow Dziękuję wszystkim wepochniętym do autobusów! IP: 89.174.58.* 06.09.10, 12:23
        Dzięki Wam korki są mniejsze i jeździ się szybciej samochodem.
    • Gość: Michau Jeździjcie metrem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 12:23
      Po co wsiadać w samochód, przecież można dojechać metrem z Tarchomina, Bródna, Ochoty, Gocławia, Wilanowa, Stegien i wielu innych miejsc. W czym problem?

A, zapomniałem, nie mam metra. Ale za to tramwaje istnieją lub są w planach, hehehe :) A tramwaj to zupełnie jak metro, o czym przekomują nas tramwajarze w sojuszu z dziennikarzami Stołecznej :)
      autobusczerwony.blox.pl/2010/08/Propaganda-na-hurra.html
      • Gość: Meehow Jeżdzę codziennie z Gocławia IP: 89.174.58.* 06.09.10, 12:25
        Szkoda tylko, że trzeba wysiadać, jak budzik rano zadzwoni.
    • Gość: derminator W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: *.centertel.pl 06.09.10, 14:40
      zamiast metra można by rozbudować sieć tramwajową stokroć razy szybciej i pokrywającą dużo większy obszar warszawy i to bez wielkich utrudnień, więcej pasażerów i szybciej by z tego korzystało, a tak będą się latami budować kilka stacyjek.
      • Gość: Michau Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 16:57
        Po c o ci rozbudowa sieci tramwajowej w Warszawie? Po to, żeby mnóstwo ludzi przekonało się, że tramwaj to powolny transport w kiepskich warunkach i wybrało samochód?

Tramwaj w tej chwili na długich trasach nie jest alternatywą dla czegokolwiek, nawet dla autobusu na buspasie. Tramwaj daje radę jedynie w centrum na krótkich odcinkach (samochód wymięka - korki i problemy z parkowaniem), ale jako środek transporu z przedmieść jest czyms fatalnym, archaicznym, powolnym.
        • Gość: SzczeryZenek Ponadto, jeśli na przebudowę 1/2 skrzyżowania z IP: 217.98.20.* 07.09.10, 12:59
          torami tramwajowymi (al.Niepodległości / Nowowiejska ) potrzeba aż miesiąca czasu, to ile trwałaby budowa jakiegoś dłuższego odcinka. Pewnie kilka lat.
    • Gość: zmniejszyćkorki Zła koordynacja świateł: Al.Niepodległości, Rondo IP: *.gmb.pl 06.09.10, 20:59
      Remonty w czasie roku i zła koordynacja świateł i krótko zielone np. w Al.Niepodległości, przy Rondzie Radosław, Solidarności -do Pragi, Pl.Bankowy, most Gdański w remoncie itd. Zbyt mało jest przejść podziemnych i kładek, estakad samochodowych w ważnych, zakorkowanych punktach!
      • ritzy kuwa, rozsmieszasz mnie pod wieczor 06.09.10, 23:14
        Jaka koordynacja swiatel? Co to jest? Gdzie Ty ją kiedykolwiek i gdziekolwiek w tym miescie widziales?
    • Gość: mokotów_gorą Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: 109.243.85.* 07.09.10, 10:22
      jak w Warszawie popada to zwykle są korki i zwykle wszystko staje, bo ludzie zamiast postać chwilę na przystanku wolą wsiadać w swoje samochody, przy tym jeszcze dochodzi kwestia tego wygodnictwa, a ulice często są tak skonstruowane, że po prostu są zalewane przez wodę... natomiast co ciekawe Warszawa mimo opadów nigdy nie była zalana (przynajmniej ostatnimi czasy) i tak sobie ostatnio pomyślałem po lekturze tekstu interia360.pl/polska/artykul/powodz-sterowana,38445 że albo mamy tak sprawny system wodociągowy, albo rzeczywiście stolica jest chroniona przed zalaniem.... jednak nie zmienia to faktu, że niektóre skrzyżowania i tak stoją jak nawet trochę popada... :P
    • Gość: mokotów_gorą Re: W Warszawie deszcz i korki - jeździ się źle IP: 109.243.85.* 07.09.10, 10:22
      jak w Warszawie popada to zwykle są korki i zwykle wszystko staje, bo ludzie zamiast postać chwilę na przystanku wolą wsiadać w swoje samochody, przy tym jeszcze dochodzi kwestia tego wygodnictwa, a ulice często są tak skonstruowane, że po prostu są zalewane przez wodę... natomiast co ciekawe Warszawa mimo opadów nigdy nie była zalana (przynajmniej ostatnimi czasy) i tak sobie ostatnio pomyślałem po lekturze tekstu interia360.pl/polska/artykul/powodz-sterowana,38445 że albo mamy tak sprawny system wodociągowy, albo rzeczywiście stolica jest chroniona przed zalaniem.... jednak nie zmienia to faktu, że niektóre skrzyżowania i tak stoją jak nawet trochę popada... :P
    • czerwony.poll74 Przeciw HGW, niekoniecznie przeciw PO! 10.09.10, 10:01
      Owszem jak popada deszcz to zdarza się więcej kolizji generalnie jeździ się gorzej, ale nie zwalajmy wszystkiego na pogodę. Proszę oto proste przykłady z mojej codziennej trasy Grochów, Praga PN, Zakręt (pod W-wą), w tej kolejności. No i po kolei, Jagiellońska i Targowa stoją zawsze. Jedyny krótki oddech był wtedy gdy zamknięty był most Śląsko-Dąbrowski, można było wtedy łamiąc przepisy przelecieć Jagiellońską prosto, komu to przeszkadzało. Wystarczy ustawić jeszcze jedne światła zsynchronizowane z tymi przy 4 śpiących, oczywiście bez opcji skrętu w lewo. Wystarczy trochę pomyśleć i Targowa byłaby odkorkowana, przynajmniej po południu w kierunku północnym. Ważne to tym bardziej, że zanim trwamwaje od strony pomnika wjadą na most blokują wyjazd z Targowej od strony północnej, przez co stoi cała Wileńska, Cyryla i Metodego, a kiedyś dojdzie tam do mordobicia, światła są ustawione dobrze, ale jeśli przejazd jest możliwy raz na 3 cykle, to nie spełniają swojej roli.

Na Targowej między Kijowską i Ząbkowską jest przejście dla pieszych i zawrotki z obu stron, to całkiem pomysłowe tylko dlaczego czerwone światło na zawrotkach umieszczone jest na ich wjeździe, a nie na zjeździe przez co mieści się na nich z trudem jeden samochód, a każdy następny blokuje lewy pas Targowej. Dalej Grochowska skręt w Lubelską, przez lata była tam strzałka w lewo, było dobrze, teraz jest lewostkęt stoi się dłużej w obie strony. Z kolei Grochowska już za rondem Wiatraczna skręt we Wspólną Drogę, tam lewostkręt i to długi zwłaszcza po południu przydałby się i to bardzo. Akurat tam nie ma, jest tylko króciutka podfaza, przez co samochody skręcające we Wspólną Drogę nie mieszczą się w dość długiej kieszeni i blokują lewy pas Grochowskiej. Jedziemy dalej, na Płowieckiej zniknęła kładka, zostały światła. Potem światła na Kajki i kolejna masakra, za nimi kawałek prostej i tam najczęściej czatują ch...e z radarami, choć droga pusta przez las obok nie ma pół domu, żadnej przecznicy, żadnego przejścia dla pieszych, jakaś ku... ustawiła tam 60 km/h.

O buspasach nawet pisać szkoda, ten w Al. Jerozolimskich wobec istnienia osobnego pasa tylko na tory tramwajowe to istny skandal. Ten na TŁ jest o tyle bez sensu, że na moście i tak nie da się go egzekwować, bo są tam zjazdy po obu stronach Wisły, więc zawsze można dać kierunek w prawo i ciąć buspasem. Natomiast nie mam nic przeciwko buspasowi na odcinku od Legii do pl. na Rozdrożu, potem znowu nie ma sensu bo są skrzyżowania. Tylko z jakiej racji jest całodobowy i dlaczego mogą jeździć po nim taksówki a nie mogą prywatne autobusy, przecież koronny argument za buspasem to większa liczba osób mieszczących się w autobusie. Zaczynam się przychylać do teorii, że mieszkająca na paśmie otwockim HGW i stołeczna jaczejka PO zapewniła sobie buspasem szybki dojazd do centrum i tyle. Zapieprzają służbowymi brykami, albo taksówkami na rachunek miasta.

Zadawanie pytań ludziom z ZDM nie ma sensu, mają standardową odpowiedź "inżynier ruchu zatwierdził", więc doradzam standardowo wyjebać ich na zbity pysk już niebawem. W pierwszej turze głosuję zgodnie z moimi mocno lewicowymi poglądami, a w drugiej przeciwko HGW, ku... nawet na Korwina Mikke byle przeciwko HGW! Zachęcam do podobnej postawy tych co głosują na PiS, PSL, nawet wyborców PO, bo przypomnę, że przeciwko buspasowi protestowały zgodnie rady praskich dzielnic także głosami radnych PO, burmistrz który pisał do Galasa list otwarty w sprawie przedstawienia świateł też jest z PO. Po prostu HGW nie nadaje się na prezydenta miasta i tyle, nigdy nie miała nic wspólnego z samorządem miejskim, nie zna problemów Warszawy chociaż tu mieszka, nie zna się na wielu rzeczach więc zostawia je w rękach takich butnych kretynów jak Galas, Ruta i spółka. Jest kandydatem PO bo ma rozpoznawalną gębę, jest wiceszefową partii i jest człowiekiem Tuska i Wałęsy. Poza tym jest członkiem Opus-Dei więc czarni ją lubią. Jeśli Tusk tego nie rozumie to może zimny prysznic np. przegrana HGW w wyborach na prezydenta z jednoczesnym zwycięstwem PO w wyborach do Rady Miasta będzie bardziej przekonujące.
      • Gość: Warszawiak Pani Hannie-Buspas-Słupek-Podwyżka_opłat-Waltz ... IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.10, 11:00
        ...już dziękujęmy. PO-TAK ale WALTZ-NIE! Oby do wyborów!

BUSPAS - poprowadzony bezmyślnie 24h na dobę
        SŁUPEK - wbijanie słupków gdzie popadnie np. szeroki na kilkanaście metrów chodnik przy GUS, żeby kierowcy nie mogli zaparkować zamiast zrobić miejsca parkingowe
        PODWYŻKA_OPŁAT- podwyżka oplat za wieczyste użytkowanie gruntów o 1000%
        REMONTY - prowadzone bezmyślnie i w ślimaczym tempie
        ŚWIATŁA - zero synchronizacji, likwidacja migającego żółtego od 23 do 6 rano, bezsensowne strzałki do skrętów
        METRO - bezmyślne rozpoczęcie II linii od Centrum Miasta.
        EKOLOGIA - dziękujemy Pani HGW za zatrucie Stolicy przez zakorkowanie całego miasta.

P.S. Po pracy siedzę w domu bo nie ma sensu ruszać w zakorkowane miasto pełne spalin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka