Dodaj do ulubionych

Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na milion

13.11.10, 21:47
Ostatni mail? To znaczy że ta pani już nie żyje? Trochę tu niezrozumiała końcówka Pacewiczu.
Obserwuj wątek
    • Gość: dziadek Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m IP: *.xdsl.centertel.pl 14.11.10, 12:15
      To Maciarewicz jej nie pomógł?Każdy oddycha wlasnym powietrzem.
    • Gość: Zenon Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m IP: *.chello.pl 14.11.10, 13:27
      NO fajne te wycinanki, takie powiedzmy - malo lowickie :)

-------------
      Tanie meble do salonu:
      warszawa.gumtree.pl/c-Sprzedam-agd-wyposazenie-domu-Meble-do-salonu-W0QQAdIdZ241311871
    • Gość: Kagan Szamanka znaczy oszustka... No txt IP: *.dsl.telepac.pt 14.11.10, 16:50
    • tidus9 Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na milion 16.11.10, 09:41
      "Mam w piersi takiego niebieskiego ptaka. Który nie wytrzymuje długo w jednym miejscu" - pisze w wierszu "Liście i korzenie"

Że co przepraszam? Mi tu coś śmierdzi na odległość, patrzę na ten cytat i już wiem co. Śmierdzi mi tutaj kłamstwem i łamaniem praw autorskich.

Czary mary...
      "there's a bluebird in my heart that wants to get out but I'm too tough for him"
      Charles Bukowski "Bluebird" Amerykański poeta bardzo mało popularny w Polsce.

Dodatkowo bluebird przetłumaczyła jako niebieski ptaszek a to jest DROZD, to jest nazwa tego gatunku a nie niebieski ptaszek.... Artystka, uzdrowicielka, szamanka, plastyczka, czy to tego można dodać złodziejka? oceńcie sami, ja nie jestem od tego... Oszustka

• Gość: gosc1 Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 12:59
        to chyba jednak nie dokladnie to samo jak przetlumaczysz.... To dwa zacytowana zdania znacza jednak cos innego.
        • Gość: tidus9 Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m IP: *.chello.pl 16.11.10, 14:30
          Raczej nie biorąc jeszcze kontekst wiersza to znaczenie jest to samo.

Oczywiście wierszy nigdy nie tłumaczy się zbyt wiernie, tzn. słowo w słowo.
          W jednym mamy piersi w drugim serce, w piersiach człowieka znajduje się serce

W jednym mamy, który nie może wytrzymać w jednym miejscu
          W drugim mamy, że chce się wydostać, możemy zadać pytanie czemu chce się wydostać? Bo nie wytrzymuje w jednym miejscu, w tym sercu nieszczęśliwym.

Więc jak najbardziej jest to naruszenie czyjejś twórczości.
    • wiesiekwiesiek11 Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na milion 16.11.10, 12:01
      (...)Wszyscy szukamy patrona, guru, chcemy się do kogoś upodobnić (...)

wszyscy chcemy być inni, niepowtarzalni, jedyni, wyjątkowi

i to bullshit i to bullshit
    • wiesiekwiesiek11 Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na milion 16.11.10, 12:16
      obrzydliwe przemieszanie życiorysu artystycznego z życiorysem człowieka. Z samolubnej egotyczki, niezdolnej do jakiejkolwiek prawdziwej relacji z drugim człowiekiem zrobiono esencję człowieczeństwa. Picasso był wielkim artystą ale jako człowiek był zwykłą świnią, nie wolno o tym zapominać.
      • z.bialek Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m 16.11.10, 14:01
        Picasso, Einstein i mnóstwo o ile nie wszyscy tzw wielcy ludzie.
        A szczego wywnioskowałeś o jej niezdolności do relacji z drugim człowiekiem, to tzw męska tajemnica :)
        Ani syna nie podrzuciła nikomu, ani nie żerowała na niczyim uczuciu czy pracy.
        • jael53 Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m 16.11.10, 15:04
          Zwyczajnie - jest "egotyczką", ba - musi być egotyczką, ponieważ jest niepodobna do serialowych "ciamciów-mamciów". A to przeież główny wzorzec "prawdziwej kobiety", zdolnej do "bliskich relacji".
        • Gość: wal.do Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m IP: 195.42.249.* 16.11.10, 16:03
          z.bialek napisał:

> A szczego [...]
          Ja też ;) Ale to nieładnie bliźniemu tak robić.
          • Gość: gość Re: Szamanka. Taki człowiek trafia się jeden na m IP: 94.75.121.* 16.11.10, 17:09
            :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka