Dodaj do ulubionych

Wentylacja

15.11.10, 13:09
jak u Was działa wentylacja, bo ja jestem strasznie wkur...,że u mnie w mieszkaniu za ponad 400tys. wiatr hula i wszystko idzie do środka ,a nie na zewnątrz. Zgłosiłem to do SM, ciekawe czy na kominach są zamontowane takie wiatraki, czy puste kominy. Ciśnienie wody też było kiepskie,ale ostatnio coś się polepszyło. A przy wejściu do mojej komórki, w bloku A, pięknie rośnie sobie grzybek i nie widz, żeby ktoś coś z nim robił, a widać to było od lata, tylko Cekom go zamalował,ale nieumiejętnie, więc jakby był nadzór z SM to by go może nie było.
Obserwuj wątek
    • gaupa Re: Wentylacja 15.11.10, 20:57
      u nas jest to samo. Był Pan z administracji i powiedział, że za mało wietrzymy :-). mimo, że okna non stop otwarte lub rozszczelnione, bo my zimnolubni jesteśmy. Powiedziałam mu, że zawołam go znowu kiedy zrobi się zimniej, wtedy lepiej będzie widać wieje do środka. szczególnie w wc jest masakra. zimno. znajomi się śmieją...
      • chmurek77 Re: Wentylacja 16.11.10, 10:00
        Ja im tego nie przepuszczę, niech sam się wywietrzy, może mu trochę rozumu przybędzie, nie ma co czekać do zimy, bo wtedy będzie masakra, u mnie tez wc najgorzej jest, a w garderobie czuje jak ktoś z sąsiadów gotuje, ostro coś ten cały Cekom namieszał, a najbardziej mnie irytuje że SM w ogóle chyba tym się nie przejmuje za bardzo, ciekawe czy oni przejęli już ten blok, bo niedoróbek i dziadostwa coraz więcej znajduje,a miało być tak super....
        • fos.ia Re: Wentylacja 17.11.10, 11:08
          U nas mocno wieje w kuchni.
          w lazience jest ok, ale instalowalismy tam wentylatorek i to jest pewnie powod.
          oprocz tego strasznie wieje przez te wywietrzniki w oknach, nawet jak sa zamkniete.
          rzeczywiscie jest to mega wkurzajace, bo nawet jak sie grzeje (swoja droga kaloryfer musi byc nastawiony min. na 4, bo inaczej jest zimny) to i tak jest zimno...
          • chmurek77 Re: Wentylacja 17.11.10, 14:52
            Kaloryfer to kolejna sprawa, dziwne, że grzeje od 4 dopiero, ale mam nadzieje, że to kwestia tzw, pogodówki i jeszcze nie grzeją na maxa.
          • chmurek77 Re: Wentylacja 17.11.10, 14:58
            Ale wentylacja ogólnie na pewno jest spieprzona, bo wiele osób mi już o tym mówiło, choć może na forum nie widać tego. I jest to skandal!!!!
            • viki1976 Re: Wentylacja 18.11.10, 08:48
              Hej u mnie w budynku B na V piętrze - w łączniku pomiędzy budynkiem A i B - jest bardzo ciepło, wentylacja znowu odwrotnie - prawie wcale nie ciągnie. Więc mam zaduch, sucho i ciepło - grzejniki mam na 2 a grzeją całkiem nieźle - sądzę że u Was to kwestia ich regulacji być może są zapowietrzone. Co do wentylacji to u mnie naprawdę jest słaby ciąg, od razu podczas odbioru m zgłaszałam to ale widać, że nikt się nie przejął, zwłaszcza że u innych sąsiadów jest odwrotnie.
              • pafciu2 Re: Wentylacja 18.11.10, 09:27
                Cześć,
                u mnie w łączniku pomiędzy B i C tak jak u większości w ubikacji zamiast wyciągu jest nawiew, ciekawie to będzie wyglądało w praktyce ... jak będzie smrodek w całym mieszkaniu. Czy ktoś już oficjalnie tj. na piśmie zgłaszał ten problem?
                • duke_piotr Re: Wentylacja 18.11.10, 10:11
                  Blaise Pascalowi? :) Niestety tak działa wentylacja w budynkach i od razu przypomnę iż wentylację przy oknach blokujecie na własną odpowiedzialność (nie przełącznikiem ale jakąś... szmatką czy plastrem).

W takich przypadkach jedynym rozwiązaniem jest instalacja wentylatorów na dachu wymuszających siłą prawidłowy obieg powietrza. Niestety nie sprawdza się to w 100% ale pomaga (temat już przerabiałem).
                • chmurek77 Re: Wentylacja 18.11.10, 12:57
                  Ja zgłaszałem na piśmie i będę drożył, aż zamontują np takie końcówki na kominach wymuszające obieg, a jak widać to łącznik B i C (Czyli mój) są źle zrobione , bo kolejna osoba narzeka na wc.
                  To ciekawe ,że u Ciebie VIki grzeje od 2, a u nas od 4, to problem raczej jest gdzieś indziej, a grzejniki to mam po odpowietrzane, bo to nie żaden problem mając ten specjalny kluczyk.
                  A grzybek w piwnicy bloku A rośnie pięknie....
                  • duke_piotr Re: Wentylacja 18.11.10, 13:18
                    Ze sie tak zapytam - moze masz na klatce przykrecone trochę? Ja tuz po wprowadzeniu mialem skrecone grzejniki na maksa i nic nie grzalo.
                    • chmurek77 Re: Wentylacja 18.11.10, 15:06
                      NO z tym też muszę spytać, jak na klatce odkręciłem na maxa to miałem zimne, dopiero jak wróciłem tak w połowie to zaczęło grzać, nie wiem jaki to jest system,ale chyba dziwny.
          • nitro_1 Re: Wentylacja 19.11.10, 11:12
            Nawietrzaków nie można zamknąć tylko ograniczyć ich wydajność do minimum. O ile pamiętam to są nawietrzaki cisnieniowe (reagują na różnicę ciśnienia na dworzu i w pomieszczeniu) i higroskopijne (ich uchył zależy od wilgotności w pomieszczeniu). U nas chyba są te pierwsze, ale głowy nie dam. Jak by nie było to i tak nie maja pozycji "zamknięte" między innymi po to żeby grzyb się w mieszkaniu nie pojawił, w przypadku braku wietrzenia przez lokatora.
      • nitro_1 Re: Wentylacja 19.11.10, 11:02
        Za mało wietrzycie? Tak powiedzieli? Przecież w tym właśnie celu są zamontowane nawietrzaki w oknach, nie musicie ciągle mieć otwartego okna. Co do kierunku przepływu powietrza przez wentylację to po prostu zawołajcie tych baranów z ADM i przyłóżcie do kratki kartkę papieru. Jeżeli kartka przylgnie do kratki to znaczy, że wszystko jest ok jeżeli powietrze ją odepchnie to chyba wszystko jasne. NIe czekajcie aż będzie zimniej bo tylko wydłużacie sobie czas załatwienia sprawy.
        Pozdrawiam sasiadów ;o)
    • nitro_1 jak zrobić żeby nie wiało ;o) 07.12.10, 17:57
      Jest zima, więc wszyscy ograniczamy przepływ powietrza do minimum lub niektórzy NAWET zaklejają nawietrzaki w oknach. W związku z tym, że nie ma dopływu powietrza z zewnątrz to wentylacja nie działa prawidłowo = nie wyciąga powietrza z mieszkania ale nawiewa zimne do środka. Jeżeli (załóżmy) dwie kratki wentylacyjne mają odebrać 120m3 powietrza a dwa nawietrzaki w pokojach (po ograniczeniu przepływu zimnego powietrza) dają tylko 60m3 a u tych którzy zakleją nawietrzaki jest to 0m3, to efektem jest zwrot kierunku przepływu powietrza w kanale wentylacyjnym (nawet jeśli jest wiatrak na dachu). Kanały są blaszane, więc w wyniku różnicy temperatur skrapla się w nich para i stąd woda w wentylacji ( w przypadku kanałów ceramicznych woda w nie wsiąka a później odparowuje, więc nie ma tego efektu).
      Niestety teraz okna produkowane są jako szczelne to znaczy nie ma wypłaszczeń na uszczelkach i jeśli nie wpuścimy świeżego powietrza z zewnątrz to wentylacja nie ma co wyciągać.
      Drodzy sąsiedzi macie dwa wyjścia: 1. otworzyć nawietrzaki i wtedy właściwy kierunek przepływu powietrza zostanie przywrócony, 2. ograniczyć (częściowo zakleić lub wymienić na kratkę z regulacją przepływu powietrza) przepływ powietrza przez kratkę wentylacyjną.
      Zauważcie, że nawet jak kominiarz przychodzi sprawdzać działanie wentylacji to robi to przy otwartym oknie.

Ci którzy jeszcze mają możliwość (nie wykończyli mieszkania) to w celu uniknięcia w przyszłości mokrych plam na ścianie przy kratce wentylacyjnej mogą nawiercić mały otwór w dolnej części przekroju kanału tuż przed jego wylotem i podstawić tam zwykłą doniczkę lub inny pojemniczek = woda skraplająca się w kanale a takowa będzie zawsze w mniejszych lub większych ilościach, zbierze się w pojemniku (może być to zaledwie 10ml) a później wyparuje tak jak to się dzieje w przypadku kanałów ceramicznych. Zapytajcie swoich Wykonawców, każdy bardziej kumaty i doświadczony (na studiach tego nie uczą) powinien to potwierdzić.

Mam nadzieję, że to rozwiąże problem wentylacji.

Powodzenia.
      • catherine70 Re: jak zrobić żeby nie wiało ;o) 07.12.10, 22:32
        ale u mnie w oknach są wywietrzniki otwarte, a wieje jak diabli, głównie z łazienki :(
        • viki1976 Re: jak zrobić żeby nie wiało ;o) 08.12.10, 10:34
          Ja mam zaklejone wywietrzniki w oknach (trzech) bo sypał mi się do pokojów śnieg, więc trudno żebym miała zalaną drewnianą podłogę...
      • chmurek77 Re: jak zrobić żeby nie wiało ;o) 08.12.10, 14:38
        A kolega przepraszam jest kominiarze czy specem od wentylacji, bo wykład chyba na to wskazuje, ale niestety nieprawdziwy.
        Grawitacja ma to do siebie, że coś musi wlecieć aby wyleciało, z tym się zgodzę. Ale ja nie mam zaklejonych wywietrzników, one nawet jeśli są zamknięte to wpuszczają powietrze i wystarczy przyłożyć rękę aby to sprawdzić, ale w mojej łazience a szczególnie wc powietrze wdmuchiwane jest i to z ogromną siłą do środka, a tak być nie powinno. Mniemam że jest coś spieprzone w tych dwóch kominach, bo większość ludzi zgłasza problem właśnie w tych 2 pomieszczeniach.
        Poza tym wywietrznik w pokoju dużym jest inny niż w pokoikach, nie wiem dlaczego, tamte mają wlot powietrza od dołu, przez co nawet przy dużym wietrze powietrze nie jest wdmuchiwane do środka ze zbyt dużą siła, a ten w dużym pokoju ma wlot równolegle w stosunku do okna, w konsekwencji czego powietrze potrafi wpadać do pokoju jak huragan czasem, powodując ogromny świst, a nawet wlatywanie śniegu, tak było u mnie i u kilku innych osób i na pewno nie jest to dobrze zrobione.
        w SM powiedzieli mi że ma być nowa ekspertyza kominiarska, także zapraszam wszystkich do pisania do SM, jeśli ktoś ma problem z wentylacją. Im będzie nas więcej tym wiecej pewności, że w końcu zrobią to właściwie.
        • nitro_1 Re: chmurek 08.12.10, 16:24
          Ani kominiarzem ani specem od wentylacji. Wykładów nie wygłaszam ;o). Na jakiej podstawie stwierdzenie "nieprawdziwy"?. Opieram się na własnym doświadczeniu zawodowym i życiowym. Poprawię kolegę w kwestii "zamkniętych" nawietrzaków (w którymś moim poście to już było). Nawietrzaki mają to do siebie, że ich się nie zamyka w rozumieniu dosłownym, bo nie mają takiej opcji. Można tylko ograniczyć przepływ zimnego powietrza przez nie. Co do rodzaju zamontowanych nawietrzaków, to dziwna sprawa, że u Ciebie są inne bo u mnie w pokojach są identyczne i mają wylot powietrza w ich górnej części. Przy ograniczeniu przekroju wlotu, napływ powietrza jest prawie nieodczuwalny. Co do częściowego zaklejenia kratki wentylacyjnej to zamiast z miejsca krytykować to należałoby najpierw sprawdzić moją wersję. Daleko mi do wygłaszania pustych teorii. U mnie kratka w kuchni w połowie zaklejona taśmą a efekt jest taki, że wcześniej powietrze, które było wdmuchiwane do pomieszczenia a teraz jego kierunek się odwrócił. Nie daję gwarancji, że w każdym przypadku to pomoże (u mnie tak), bo zawsze może się okazać, że to rzeczywiście jakaś fuszera budowy. Jednak radzę spróbować.
          • chmurek77 Re: chmurek 09.12.10, 09:05
            Mając zamknięte miałem namyśli przymknięte, bo jak słusznie zauważyłeś ich całkowicie się nie zamyka.
            A od sprawdzania czy się uda jak zakleimy kratki czy nie to my nie jesteśmy, zapłaciliśmy potężne pieniądze za te mieszkania i nalezy się nam aby działało wszystko właściwie, a wykonawca z SM są od tego aby to zapewnić. Skoro w całym pionie nie działa właściwie to nie jest to normalne.
            • nitro_1 Re: chmurek 09.12.10, 10:34
              Nie to wynika z mojej tresci, ale zostawmy ten temat :). Pozdrawiam
      • grazka_21_63 Re: jak zrobić żeby nie wiało ;o) 09.12.10, 11:31
        dzięki za radę...zaraz wypróbuję:)
        • chmurek77 Re: jak zrobić żeby nie wiało ;o) 09.12.10, 12:05
          Lepiej byś pismo do SM napisała, no chyba że zadowalają cie takie prowizoryczne rozwiązania..
          • kosa435 Re: jak zrobić żeby nie wiało ;o) 02.06.15, 12:34
            Ja szukałem jeszcze na forum www.wentylacja.com.pl/ i znalazłem kilka ciekawych odpowiedzi ale nie wiem czy będzie przydatne.
            wentylacja.com.pl/Forum/wieje-z-komina-27010.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka